Otvoreni Parlament | Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika

Tip akta: Zakon

Oblast: Izbori

Status: Predložen

Predlagač: Goran Čabradi

Sre
18.12.2019

Predlog akta

[pdf] 

Sre
18.12.2019

Ulazak u proceduru

Sažetak

Polazeći od toga da zakonodavac u Srbiji već prepoznaje radnu sposobnost maloletnika koji su navršili petnaest godina sposobnost a da sa šesnaest već imaju obavezu da imaju ličnu kartu i mogućnost sklapanja braka, predlagač zakona smatra da je mlade ljude potrebno aktivnije uključiti u politički život i dati im mogućnost da biraju. Kao dodatan argument u prilog predloženog rešenja ističe se da je starosna granica za sticanje aktivnog biračkog prava već spuštena u brojnim evropskim državama (u Austriji, Malti, Grčkoj na svim nivoima a u Nemačkoj, Škotskoj i Estoniji na lokalnim izborima).

U tom smislu, predložena je izmena Zakona o izboru narodnih poslanika kako bi se omogućilo maloletnicima koji su navršili šesnaest godina da glasaju na izborima za narodne poslanike. Važećim zakonom pravo da biraju narodne poslanike garantovano je punoletnim poslovno sposobnim državljanima Srbije koji imaju prebivalište u Srbiji, pri čemu se punoletnim licem smatra lice koje je navršilo osamnaest godina života. Pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani, i dalje bi bilo rezervisano samo za punoletne poslovno sposobne državljane Srbije koji imaju prebivalište u Srbiji.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 28
Protiv: 35
28%
35%
0%

Ključne novine

STAROSNA GRANICA ZA STICANJE AKTIVNOG BIRAČKOG PRAVA SPUŠTA SE SA 18 NA 16 GODINA

Omogućava se maloletnim državljanima Srbije koji imaju prebivalište u Srbiji a koji su navršili šesnaest godina života da glasaju na izborima za narodne poslanike.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 28
Protiv: 34
28%
34%
0%

Poslednji put ažurirano: 10.04.2021, 22:01