FEBRUARSKO GLASANJE U SKUPŠTINI: OD ZVONCA DO PRAZNE STOLICE

09.03.2023.

...

Šta je odgovornost u radu poslanika? Između ostalog, i to da “kad dođe trenutak, poslanici ne glasaju na zvonce, nego da se pošteno, savesno i verno Ustavu, ljudskim pravima i građanskim slobodama izjasne o onome što u zakonu piše.

 

Šta kažu podaci o glasanju prošlog meseca, da li se narodni poslanici i poslanice ovog saziva mogu nazvati odgovornim? 

 

Vlast: niko nikad protiv, sem jednom jednog

 

Od 160 poslanika vlasti, u glasanju o 60 akata, potkralo se samo jedno Protiv. Jedan glas Protiv u 9600 glasova poslanika vladajuće većine ovog meseca. I ne samo to,  ovo je bio prvi glas Protiv od početka saziva, dakle jedan glas Protiv u 23360 glasova o 146 akata u 13. sazivu. Iako ovi brojevi govore sami za sebe, za slučaj da neko ne gleda prenose Skupštine i ne čuje zvonce, i pritom jako veruje slučajnosti, poslanik koji je glasao protiv potrudio se da objasni svoj glas, i definitivno izbacio iz igre svaku ideju o spontanom odsustvu glasova Protiv u svom govoru za skupštinskom govornicom. “Nisam glasao i narušio sam neku disciplinu u poslaničkom klubu, jer nisam glasao da se jedan poljoprivrednik izbaci, istine radi, nisam glasao. Nije glasao ni kolega Miletić, bio je uzdržan, ja sam glasao protiv, da se iz Odbora izbaci poljoprivrednik...”, izjavio je poslanik Rističević. Dakle, najpre definitivno potvrdio da je za poslaničke grupe vlasti osnovni kriterijum za glasanje disciplina u poslaničkoj grupi, a ne lična savest, a zatim i da je glasanje protivno volji poslaničke grupe toliki prekršaj, da zahteva pravdanje za skupštinskom govornicom. 

 

 

Opozicija: jesmo protiv, nego nismo tu

 

U glasanju poslanika opozicionih poslaničkih grupa, sa druge strane, postoji raznovrsnost, čime su ispunjeni uslovi za pretpostavku glasanja po sopstvenoj savesti. Međutim, tu postoji drugi problem - dobar deo opozicionih poslanika ne smatra za obavezu da uopšte prisustvuje glasanjima. U februaru mesecu 16 poslanika opozicionih poslaničkih grupa nije nijednom prisustvovalo glasanju, i kod četiri poslaničke grupe odsutnost je bila veća od polovine ukupnog broja glasanja. Pritom, prošli mesec u tom smislu nije izuzetak, nego pravilo koje je ustanovljeno još u jesenjem zasedanju

 

 

Veliki procenat odsustva postoji i među poslanicima koji nisu članovi poslaničkih grupa. Dva poslanika iz ove grupacije se se nisu nijednom pojavila na glasanju tokom celog meseca. Oba poslanika su, pritom, govorila u Skupštini u tom periodu. Poslanik Kamberi govorio je tokom jednog dana, poslanik Olenik tokom tri dana, i to veći broj puta. Međutim, obojica nisu smatrala da treba da se pojave na glasanju nijednom u celom mesecu. Poslanik Kamberi je, inače, jedini poslanik koji se nije pojavio ni na jednom glasanju od početka saziva, prošlog avgusta.

 

 

Iako je disciplina ključna reč vladajućih poslaničkih grupa, i one imaju svoje izuzetke, na koje se stroga pravila ne primenjuju, te su i u ovim grupama dva poslanika koji nijednom nisu prisustvovali glasanju o aktima u februaru - poslanici Đukanović i Karić.


 

 

Ocena glasanja poslanika o aktima u februaru 2023: Uglavnom neodgovorno

 

Uz izuzetak poslaničkih grupa Ujedinjeni, Zeleno-levi klub i Zavetnici, poslanici su se prema glasanju o aktima tokom prošlog meseca uglavnom odnosili neodgovorno - ili su glasali po dobijenoj smernici, a ne savesti, ili nisu dolazili na glasanje. 

 

Poslanici će narednog meseca imati priliku da poprave ocenu, videćemo hoće li je iskoristiti.

 

Poslednji put ažurirano: 11.03.2023, 08:25