PARLAMENTARNA BELEŽNICA: SVE MORA DA STANE

04.05.2023.

...

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić i Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputili saučešće porodicama nastradalih u masovnom ubistvu u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

 

U sredu, 3. maja, trinaestogodišnji dečak vatrenim oružjem ubio je osmoro svojih školskih drugarica i drugara, kao i školskog čuvara.

Istog dana, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održao je sednicu koja je počela minutom ćutanja za ubijene, a potom je, uzevši u obzir ovaj događaj, prekinuta posle 30 minuta. Ovaj Odbor uputio je svoje najdublje saučešće porodicama nastradalih.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ispred Narodne skupštine kao institucije, uputio je saučešće porodicama nastradalih. 

Druga sednica redovnog prolećnog zasedanja trajala je četiri dana i skoro jednu celu noć, završivši se 28. aprila. Iako se radi o sednici punoj presedana u ovom sazivu (prim. aut. po prvi put u ovom sazivu, poslanici su imali mogućnost da podnose predloge za dopunu dnevnog reda kao i da postavljaju poslanička pitanja - parl. belež. 27. april - Za sve postoji prvi put), i ona je, kao i prethodne sednice, protekla u atmosfera punoj tenzije, dok se debata vrtela oko ličnih uvreda i razmirica umesto oko dnevnog reda.

Moralna i politička odgovornost narodnih poslanika je da aktivno doprinose suzbijanju svih vidova nasilja i da nedvosmisleno osude svaki nasilni čin. Kao izabrani predstavnici građana i nosioci zakonodavne vlasti, poslanici imaju posebnu odgovornost da se uzdrže od stavova i ponašanja koja podstiču nasilje. 

Uprkos tome, sednice Narodne skupštine često su poligon za ispoljavanje verbalnog nasilja, koje ponekad uključuje i pretnje fizičkom silom i čiji vinovnici, po pravilu, prolaze bez adekvatnih sankcija. Time se Narodna skupština, najvažnija institucija države, pretvara u još jedno sredstvo normalizovanja nasilničkog ponašanja u društvu.  

 

Poslednji put ažurirano: 04.05.2023, 14:35