PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ZA SVE POSTOJI PRVI PUT

27.04.2023.

...

Dopune dnevnog reda i poslanička pitanja. Iz naftalina: sednica Odbora za spoljne poslove iz decembra nastavila se u aprilu. Plenum dobio priliku da čuje o femicidu.

 

MRVICE

U petak, 21. aprila, počela je druga sednica u redovnom prolećnom zasedanju Narodne skupštine i još uvek je u toku. Naizgled sasvim obična sednica, sa dnevnim redom koji puca po šavovima (prim. aut. 28 tački dnevnog reda, od koji su 25 predlozi zakona koje je podnela vlada), više od 400 amandmana na predložene zakone i debatu koja se manje bavi dnevnim redom nego što se ne bavi.

Međutim, ipak se radi o sasvim neobičnoj sednici. Naime, po prvi put u ovom sazivu poslanici su imali mogućnost da podnose predloge za dopunu dnevnog reda (prim. aut. ova sednica zakazana je više od 24 časa unapred - parl. belež. 20. april Aleluja!). Od pet predloga dopune dnevnog reda, dva su se odnosila na formiranje anketnih odbora radi uvida u dve afere koje su već nekoliko godina u medijskoj žiži - Savamala i rušenje privatne imovine 2016. godine kako bi se napravio prostor za Beograd na vodi i afera “Jovanjica” iz 2019. godine, kada je otkrivena plantaža marihuane koja je potom povezivana sa najvišim državnim zvaničnicima i njihovim srodnicima.

 

Dopuna dnevnog reda ostala je na pokušaju, kako nijedan od pet predloga nije usvojen.

Presedana, pak, ima još. Kao što je prethodno rečeno, druga sednica u prolećnom zasedanju još uvek traje, što je čini prvom sednicom u ovom zasedanju koja se održava poslednjeg četvrtka u mesecu (prim. aut. poslednji četvrtak u mesecu je dan određen za poslanička pitanja). Dakle, po prvi put u ovom sazivu narodni poslanici imaju priliku da postavljaju poslanička pitanja nadležnim ministrima.

Ovaj parlamentarni kontrolni mehanizam u ovom sazivu u potpunosti je zapostavljen. Poređenja radi prethodnom sazivu, u kome praktično nije bilo opozicije, u istom periodu, od početka saziva u avgustu 2020. do kraja aprila 2021, ovaj mehanizam korišćen je pet puta.

 

HOD PO ŽICI SE NASTAVLJA

Osma sednica Odbora za spoljne poslove trebalo je da se održi dana 28. decembra 2022. godine, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Rezolucijom o usklađivanju srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, koja je otvorila vrata uspostavljanju sankcija prema Rusiji. Ovu rezoluciju predložio je Borko Stefanović, predsednik ovog Odbora i opozicioni poslanik. Sednica se, međutim, nije održala, već je odložena na predlog zamenice predsednika Odbora, Marine Raguš, poslanice koja pripada vladajućoj većini. 

Skoro pet meseci u dan kasnije, 24. aprila nastavila se Osma sednica Odbora za spoljne poslove. Izmenjeni dnevni red uključivao je gorenavedenu Rezoluciju, ali i još četiri tačke.

Nakon tri i po sata diskusije, poslanici su odlučili da ne usvoje nijednu od tački dnevnog reda, dakle ni Rezoluciju o usklađivanju srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, ali ni Deklaraciju o potrebi jačanja saradnje sa Ruskom Federacijom na bilateralnom nivou i u međunarodnim organizacijama. 

 

U PLENUMU (KONAČNO) SPOMENUT FEMICID

Danas, 27. aprila, ubijena je četrnaesta žena, odnosno počinjen četrnaesti femicid, od početka 2023. godine.

Tokom tekuće plenarne sednice, poslanica Danijela Nestorović iz poslaničke grupe “Moramo-Zajedno”, kao i poslanica Radmila Vasić iz poslaničke grupe “Dveri” pokrenule su pitanje femicida, odnosno postavile pitanja vezana za femicid i okolnosti koje ga prouzrokuju i omogućavaju u okviru objašnjenja i obaveštenja (prim. aut. radi se o parlamentarnom institutu previđenom članom 287. Poslovnika Narodne skupštine, koji je u Skupštini u čestoj upotrebi).

Podsetimo, organizacije civilnog društva uputile su apel svim narodnim poslanicima i poslanicama na temu femicida. Cilj ovog apela bio je da se narodni poslanici i poslanice podstaknu da iskoriste svoju poziciju u parlamentu kako bi pokrenuli debatu o ovoj nacionalnoj krizi i institucijama koje svojim (ne)delanjem omogućavaju status quo.

 

Poslednji put ažurirano: 27.04.2023, 17:41