PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ALELUJA!

20.04.2023.

...

Habemus sednice - i to dve. U plenumu vreme kao da je stalo. Poznati mehanizmi opstrukcije rada parlamenta u prolećnom izdanju.

 

RECIKLAŽA

Mesec i po dana nakon početka redovnog prolećnog zasedanja, predsednik Skupštine zakazao je prvu sednicu za sredu, 19. april u 10 časova. U skladu sa praksom ustanovljenom u jesenjem zasedanju, predsednik Skupštine ovu sednicu zakazao je po hitnom postupku, odnosno tačno 24 časa pre početka sednice, čime je svaka dopuna dnevnog reda sprečena.

Poslovnik Narodne skupštine propisuje da se dnevni red može dopuniti najkasnije 24 časa pre početka sednice.

Iako favorit, ovo nije jedini mehanizam opstrukcije parlamenta iz jesenjeg zasedanja koji se koristi i sada. Dnevni red ove sednice sadrži pet tačaka - i svih pet se odnose na izbor članova državnih institucija od velike važnosti (prim. aut. izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva - parl. belež. 06.04. Istaknuti ili pogodni?, izbor Saveta Državne revizorske institucije - parl. belež. 13.04. Talačka situacija, izbor Zaštitnika građana -  parl. belež. 13.04. Talačka situacija, kao i izbor četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki).

Moglo bi se reći da svaka od navedenih tačaka zahteva posebnu diskusiju, ako već ne posebnu sednicu, međutim poslanici vladajuće većine drugačijeg su mišljenja - na početku sednice izglasano je da se o navedenim tačkama vodi objedinjena rasprava.

Što se tiče atmosfere u plenumu, i to je repriza. Osim par poslanika iz opozicije koji pokušavaju da diskutuju o dnevnom redu, u ovom konkretnom slučaju da se bune zbog ponovnog izbora Zorana Pašalića kao Zaštitnika građana, tačke dnevnog reda jedva da se i spomenu. Gledalac koji bi se uključio u program bez prethodnog znanja o tome šta je na dnevnom redu teškom mukom bi mogao da raščivija šta je “na tapetu” kao deo dnevnog reda, a šta su lične i dnevno-političke razimirice. 

 

TRAČAK NADE

Dok prva sednica Redovnog prolećnog zasedanja i dalje traje, predsednik Skupštine zakazao je i drugu sednicu, za petak 21. april u 10 časova. Tačno vreme kada je ova sednica zakazana ovaj put nije uneto u dokument, te javnost može do početka sednice da se nada da će ovog puta biti moguće predložiti dopunu dnevnog reda.

Sutrašnji dnevni red ima 28 tačaka (prim. aut. ukoliko vam ovo deluje kao previše, prisetimo se samo sednice u prethodnom zasedanju kada je Zakon o budžetu za 2023. godinu delio dnevni red sa još 34 tačke), od kojih 25 čine zakoni koje je predložila Vlada.

 

UPORNOST

Predsednik Odbora za Zaštitu životne sredine, Aleksandar Jovanović Ćuta, zakazao je još jednu sednicu ovog Odbora van Beograda, ovaj put u opštini Žagubica.

Ovo je četvrti pokušaj ovog opozicionog poslanika da sednicu održi van zgrade Narodne skupštine (prim. aut. parl. belež. 23.03. - U plenumu ništa novo).

Prethodne tri nisu imale kvorum, kako članovi ovog Odbora koji pripadaju vladajućoj većini iznova odbijaju da učestvuju u takvim sednicama.

 
 

Poslednji put ažurirano: 20.04.2023, 16:46