PARLAMENTARNA BELEŽNICA: TALAČKA SITUACIJA

13.04.2023.

...

Predsednik Skupštine je izgleda previše zauzet za plenarnu sednicu. Udruženja građana isključena iz razgovora, opet. Još posla za plenum.

 

TVITER JE NOVI PLENUM

Redovno prolećno zasedanje počelo je pre mesec i po dana, i još uvek nije zakazana plenarna sednica. Jedini javni prostor u kome se mogu čuti različita mišljenja u prenosu uživo na RTS 2 je efektivno zatvoren, a ovaj pokušaj pluralizma u parlamentu je prigušen.

Moglo bi se reći i da je Narodna skupština talac Predsednika Skupštine, Vladimira Orlića (prim. aut. kako parlament nema godišnji plan rada, iako je isti predviđen Poslovnikom, zakazivanje sednica zavisi od diskrecione odluke Predsednika Skupštine). Orlić je aktivan na Tviteru, gde bije plemenitu bitku protiv opozicije. Uloga funkcionera takođe ne pati - Predsednik Skupštine sastaje se sa stranim zvaničnicima i uredno čestita svaki praznik. 

U ove čestitke spada takođe i čestitka romskom narodu prilikom obeležavanja Svetskog dana Roma, 8. aprila. U čestitki se, između ostalog, navodi i posvećenost države stalnom poboljšavanju položaja Roma u Srbiji. U svetlu skorašnjih diskriminatornih izjava izrečenih od strane Aleksandra Šapića, partijskog druga Predsednika Skupštine i gradonačelnika Beograda, nameće se logično pitanje - šta to država tačno radi da (stalno) poboljšava položaj romske nacionalne manjine u Srbiji?

Ovo je tek jedna u nizu tema koje se trenutno nalaze u žiži javnosti, a koje bi itekako mogle biti predmet diskusije na plenarnoj sednici. Ipak, upravo je uloga Parlamenta da pokreće razgovore o temama od javnog interesa, kao i da vrši kontrolu nad izvršnom vlašću. Dela, a ne reči.

Mada je odsustvo plenarne sednice koliko zabrinjavajuće, toliko i nepotrebno, ovo ipak nije prvi put da se to dešava. Skorija politička istorija Srbije vrvi od sličnih opstrukcija rada parlamenta (prim. aut. više o tome Istinomer, Šta će nam Skupština, možemo se svađati i na Tviteru).

 

OVO JE PRIVATAN RAZGOVOR

Odbor za ustavna pitanje i zakonodavstvo održao je sednicu u četvrtak, 13. aprila. Prva tačka dnevnog reda bila je javni razgovor sa kandidatima za novog Zaštitnika građana. Među pet kandidata, Odbor je izabrao trenutnog nosioca ove funkcije, Zorana Pašalića, kao kandidata koga će predložiti Skupštini za Zaštitnika građana. Ukoliko Narodna skupština u plenumu većinom glasova svih poslanika usvoji ovaj predlog, to će ovom zvaničniku biti drugi mandat na ovoj funkciji. Inače, u javnosti je u poslednje vreme dosadašnji rad Zorana Pašalića bio na meti kritika od strane dela opozicije, kao i civilnog društva. 

Ova sednica je najavljena u sredu, 12. aprila. U nedostatku pozivnice, organizacije civilnog društva koje posvećeno prate rad Zaštitnika građana uputile su dopis Jeleni Žarić-Kovačević, predsednici ovog Odbora, sa molbom za prisustvo ovoj sednici. Nisu dobile (pozitivan) odgovor.

Ovo je druga sednica nekog odbora u aprilu na kojoj se vodi javni razgovor sa kandidatima za funkcije u važnim institucijama, a na koju civilno društvo nije bilo pozvano (prim. aut. 1. Aprila Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu održao je javno slušanje radi predstavljanja kandidata za istaknute pravnike u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva, isključujući civilno društvo - parl. belež. 6. april - Istaknuti ili pogodni?).

Javnost ovih razgovora svedena je na prenos uživo na sajtu Narodne skupštine Republike Srbije.

 

ŠTO VIŠE TO BOLJE

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava sproveo je intervjue sa kandidatima za predsednika, zamenika predsednika kao i tri člana Državne revizorske institucije, u sredu, 12. aprila.

Ovo je treći odbor koji će utvrđenu listu kandidata za članove odnosno predsedavanje nekom važnom institucijom proslediti plenumu (prim. aut. parl. belež. 30. mart - Apel protiv femicida stigao u Parlament).

Konačnu odluku u svim navedenim situacijama donosi Narodna skupština u plenarnom zasedanju.

 

Poslednji put ažurirano: 14.04.2023, 08:37