PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ISTAKNUTI ILI POGODNI?

06.04.2023.

...

Javna slušanja - korak napred ili ispunjavanje forme? Odbor usvojio liste kandidata za najviša pravosudna tela - od službenika Bezbednosno-informativne agecije do pojedinaca sa upitnom političkom nezavisnošću i pravnim iskustvom. Više od mesec dana od početka redovnog prolećnog zasedanja nijedna plenarna sednica još uvek nije zakazana.

 

1.

 

U subotu 1. Aprila, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu održao je javno slušanje radi predstavljanja kandidata za istaknute pravnike u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva. Ukoliko Vam nešto ovde deluje poznato, to nije čudno s obzirom da ovaj proces traje od početka redovnog prolećnog zasedanja (prim. aut. parl. bel. 30.03. - Apel protiv femicida stigao u parlament, parl. bel. 23.03. - U plenumu ništa novo, parl. bel. 16.03. Zaglušujuća tišina, parl. bel. 09.03. Zimski san).

 

Sama javnost ovog javnog slušanja dovedena je u pitanje - platforma civilnog društva Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, odnosno konkretno Radna grupa za poglavlje 23, dostavila je Narodnoj skupštini dopis kojim izražava nezadovoljstvo povodom činjenice da pozivnica za učešće na ovom javnom slušanju nije upućena svima onima koji su aktivno učestvovali u procesu izmene Ustava, kao i procesu usvajanja pravosudnih zakona koji je usledio (prim. aut. ovi zakoni usvojeni su poslednji dan zakonskog roka - parl. bel. 09.02. - Partijski vojnici).

 

Ustanovljavanjem lista kandidata, Odbor je odradio svoj deo posla i sada je na plenumu da izvrši konačni izbor istaknutih pravnika (prim. aut. od dana kada Odbor dostavi liste kandidata, plenum ima maksimum 30 dana da ovaj izbor izvrši).

 

Kandidati za istaknute pravnike, koji uključuju advokate, profesore prava, kao i u jednom slučaju službenicu Bezbednosno-informativne agencije, većinom nisu poznati široj javnosti.

 

Osim činjenica da je jedna kandidatkinja, Jelena Glušića, službenica Bezbednosno-informativne agencije, biografije nekih preostalih kandidata mogu izazvati sumnju u njihovu političku nezavisnost. Na primer, Nikola Bodiroga, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan je od intelektualaca koji su 2017. godine javno podržali predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića. Dalje, Žikica Dronjak, advokat, bio je visoko pozicioniran u izbornoj administraciji, kako na nacionalnom tako i na pokrajinskom nivou, za vreme režima Slobodana Miloševića, istaknutog, između ostalog, upravo po izbornim prevarama. Neki od kandidata, osim što su usko povezani sa državnim zvaničnicima i javnim preduzećima, nemaju izuzetno pravosudno iskustvo koje je neophodno da bi se u smislu Zakona smatrali “istaknutim”. 

 

Opozicioni poslanici pokušavali su da saznaju više o prethodnom iskustvu kandidata, kao i njihove stavove po pitanju kvaliteta pravosudnog sistema u Srbiji, uključujući i slučajeve za koje se smatra da su predstavljali povredu vladavine prava. Međutim, odgovori na njihova pitanja su ili izostali ili bili manjkavi (prim. aut. više o kandidatima, kao i diskusiji pred Odborom i na javnom slušanju možete pročitati ovde: Istinomer, Ugledni pravnici - besprekorni i nepoznati; Istinomer, Predstavljanje istaknutih pravnika pred Odborom).

 

2.

 

“Svako dete ima pravo na detinjstvo, zaustavimo dečije brakove” slogan je pod kojim je u sredu, 5. aprila, održano javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, inicirano od strane Romske ženske mreže.

 

Javnom slušanju prisustvovali su predstavnici nadležnih ministarstava, nezavisnih institucija, međunarodnih organizacija, kao i civilnog društva. Dakle, svi relevantni akteri bili su prisutni. 

 

3. 

 

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu najavio je javno slušanje na temu razmatranja Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za prvu polovinu aprila meseca.

 

Ovo će biti treće javno slušanje održano u toku redovnog prolećnog zasedanja, za razliku od jesenjeg zasedanja kada je održano samo jedno javno slušanje (prim. aut. kao i jedno održano 26. januara, između zasedanja, organizovano od strane Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na temu pravosudnih zakona, u žurbi da budu usvojeni u okviru zakonskog roka - parl. bel. 26.01. Licem ili leđima dijalogu).

 

RIZIKUJUĆI DA ZVUČIMO DOSADNO…

 

…ne možemo da propustimo da napomenemo da plenarna sednica još uvek nije zakazana. 

 

Drugi mesec redovnog prolećnog zasedanja je u toku, 55 predloga zakona kao i 96 drugih akata čeka na plenarnu sednicu. Vreme leti i lista je svakim danom sve duža.

 

Poslednji put ažurirano: 06.04.2023, 14:58