PARLAMENTARNA BELEŽNICA: VODIČ KROZ DANAŠNJU PLENARNU SEDNICU

18.05.2023.

...

Nudimo vam pogled iza kulisa na dnevni red treće sednice redovnog prolećnog zasedanja, koja se održava danas, 18.5. od 15 časova.

Sa potpisima 84 poslanika, sve opozicione poslaničke grupe podnele su Predsedniku Skupštine zahtev za održavanjem vanrednog zasedanja na temu bezbednosne situacije u Srbiji nakon dva masovna ubistva. Nakon ovog zahteva, usledili su naizgled dugački pregovori. Kako je preneto u medijima, opozicija je ovaj zahtev podnela 9. maja. 

Dva dana kasnije, Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao je Kolegijum za 12. Maj, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: održavanje sledeće sednice Narodne Skupštine Republike Srbije (prim. aut. Kolegijum se sastoji od predsednika i potpredsednika Skupštine, kao i predsednika svih poslaničkih grupa. Kolegijum se održava privatno tako da javnost nema informacije o toku ovog sastanka).

Kratke izjave određenih poslanika ukazivale su na to da je postignut dogovor da se sednica održi u četvrtak, 18. maja.

Međutim, sednica nije zvanično zakazana sve do poslednjeg trenutka, dan ranije, 17. maja u 15 časova, kada je Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao Treću sednicu Prvog redovnog zasedanja (prim. aut. odnosno prolećnog zasedanja u 2023. godini) za danas, četvrtak 18. maj u 15 časova.

Očekuje se da sednici prisustvuje i premijerka, Ana Brnabić.

Iako ova sednica nije vanredna kako je opozicija zahtevala (prim. aut. po skupštinskim pravilima, dok traje redovno zasedanje ne može biti sazvano vanredno zasedanje), dnevni red bavi se zahtevima opozicionih poslanika, od kojih su neki izneseni i na “Srbija protiv nasillja” protestima, kroz 4 tačke:

1. Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Republici Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, koji je podnela Vlada Republike Srbije

U ovom izveštaju, Vlada je zaključila da, iako su događaji sa početka maja izazvali uznemirenje javnosti - stanje javne bezbednosti može oceniti kao stabilno.

(prim. aut. U periodu koji je protekao od gorepomenuta dva masovna ubistva, mediji su preplavljeni izveštajima o nasilju u porodici, kao i nasilju u školama i vrtićima. Prošle nedelje, u Parlamentarnoj beležnici spomenuto Ukratko je da se upravo prošle nedelje, devetnaeste kalendarske nedelje ove godine, odigrao sedamnaesti femicid. Samo par sati kasnije taj broj je skočio na 18.)

2. Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podneo REM

Ovaj izveštaj je već razmatran od strane Odbora za kulturu i informisanje, na sednici zakazanoj naprečac u utorak uveče za sredu ujutru. Izveštaj ne nalazi nikakav problem u tome kako televizije sa nacionalnom frekvencijom, a pogotovo TV Happy i TV Pink, posluju. (prim. aut. na protestima “Srbija protiv nasilja”, koje vodi opozicija, ove dve televiziji optužene su kao krivci za porast nasilja u srpskom društvu zbog rijaliti programa koji su na njima zastupljeni.)

Na primer, činjenica da 39% programa televizije Pink čine rijaliti programi ne predstavlja kršenje bilo kakve norme jer posmatrani period nije dovoljno dugačak da se donese informisan zaključak - predstavnici REM-a na ovoj sednici zaključili su da je neophodno sačekati da prođe cela godina, pa onda iznositi zaključke.

Cela sednica protekla je u napetoj atmosferi sa živom diskusijom o odgovornosti medija za porast nasilja, međutim kraj je bio očekivan - Odbor je usvojio Zaključak kojim prihvata REM-ov izveštaj.

3. Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji Smedereva i Mladenovca, podnet od strane Radomira Lazovića, predsednika poslaničke grupe Zeleno-levi klub

Ukoliko se oformi, zadatak ovog Anketnog odbora bi bio da utvrdi propuste u vršenju nadležnosti i preduzimanja odgovarajućih radnji, utvrdi odgovornosti nadležnih lica i predloži adekvatne mere.

Ovaj predlog objavljen je na sajtu Narodne skupštine 16. maja, sa Milenkom Jovanovim, predsednikom poslaničke grupe AV - Zajedno možemo sve, koja je ujedno i najveća poslanička grupa u parlamentu, kao predlagačem. Međutim, predlog je sa sajta ubrzo nestao da bi se dan kasnije pojavio sa Radomirom Lazovićem, predsednikom poslaničke grupe Zeleno-levi klub, kao predlagačem. 

4. Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Drugi pokušaj sa sličnim mehanizmom (prim. aut. interpelacija ministra finansija Siniše Malog još uvek čeka da dođe na red u plenumu).

Ministar Gašić je već jednom pod pritiskom dao ostavku. Tada ministar odbrane, Gašić je 2017. podneo ostavku zbog seksističkog komentara upućenog jednoj novinarki (prim. aut. ovo se odigralo više od godinu dana nakon pada vojnog helikoptera koji je uz dozvolu ministra Gašića uprkos lošim vremenskim uslovima poleteo, što je rezultovalo smrću sedam lica, od kojih je jedno bilo beba.)

 

Poslednji put ažurirano: 18.05.2023, 13:54

Whoops, looks like something went wrong.