PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ULEPŠAVANJE STVARNOSTI MANIPULACIJOM

29.06.2023.

...

Nestala rečenica iz zvaničnog dokumenta - transkriptu sa plenarnog zasedanja od 22. juna nedostaje jedna rečenica. Premijerka Ana Brnabić u foto finišu predložila novu tačku dnevnog reda, vanredno zasedanje se nastavlja. Izjava ministra Gašića zavredila komentar nemačke ambasade.

 

NEOČEKIVANI OBRT

Prethodne sedmice, poslanici su nastavili raspravu o poslednjoj tački dnevnog reda na ovom vanrednom zasedanju, konkretno o predlogu za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću (prim. aut. Parl. belež. 22. jun - Ako ide on, idem i ja), te se ovo vanredno zasedanje približilo svome kraju - makar smo tako mislili.

Dana 22. juna, pri kraju radnog dana premijerka Brnabić predložila je novu tačku dnevnog reda: predlog za razrešenje člana Vlade, ministra privrede, Radeta Baste, koji je prethodno smenjen i sa mesta potpredsednika stranke Jedinstvena Srbija. Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi jesu izjave ministra Baste koje nisu u skladu sa politikom ove političke stranke, odnosno podrška “Srbija protiv nasilja” građanskim protestima, kao i uvođenju sankcija Rusiji.   

Vanredno zasedanje se nastavlja.

 

?

Međutim, pet minuta ministra Gašića još uvek nisu prošli. Dana 21. juna, pri komentarisanju ubistva Olivera Ivanovića, izjavio je da “...mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke.”

Nemačka ambasada u republici Srbiji kategorički je odbacila ove optužbe, podvlačeći da im nije poznat identitet ubice Olivera Ivanovića, kao i da im nikakav zahtev na tu temu nije upućen. 

Narednog dana, 22. juna, ministar Gašić osvrnuo se na ovu temu: 

“Nije mi bilo teško, zamolio sam skupštinsku službu da izvuče moj transkript, to jest stenogram mog govora juče.

"Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek", znak pitanja, “da nam daju podatke.”

Neko sa namerom već jutros piše nemačkoj ambasadi sa željom da načini štetu svojoj zemlji, ništa drugo i odjednom više nije tema "Ribnikar", nije više ni Mladenovac i poginula deca, sada je ovo glavna tema.”

Transkript od ovog dana, 22. juna, neobično mnogo je kasnio: mada se transkripti na vebsajtu Narodne skupštine po pravilu objavljuju već sledećeg jutra, transkript od 22. juna objavljen je 27. juna. 

 

BOLJE IKAD NEGO NIKAD?

Ne samo da je transkript od 22. juna upadljivo kasnio, on je i izmenjen. Naime, verzija koju su 22. juna primili novinari i poslanici i verzija objavljena na veb sajtu Skupštine 27. juna imaju jednu ključnu razliku - docnijoj verziji fali jedna rečenica.

Rečenica u pitanju jeste dobacivanje narodnog poslanika iz vladajuće većine, Nebojše Bakareca, za vreme govora opozicionog poslanika Zorana Zečevića: “Ubijaš penzionere u Aranđelovcu”

Mada ovaj način komunikacije predstavlja validan povod za reakciju predsedavajućeg, do iste nije došlo.

Prikrivanje ove rečenice samo je još jedan korak dalje u manipulisanju parlamentarne realnosti u korist vladajuće većine. Skrivanje istine o tome šta se u Skupštini izgovara je gruba povreda transparenosti rada najvažnije institucije u Srbiji, a radi se o fundamentalnom principu koji ne bi smeo da se ikada dovede u pitanje. 

 

Poslednji put ažurirano: 04.07.2023, 12:59