PARLAMENTARNA BELEŽNICA: AKO IDE ON, IDEM I JA

22.06.2023.

...

Vanredno zasedanje se nastavlja. U glavnoj ulozi je ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić, čija je “fotelja” naizgled dovedena u pitanje. Miroslav Aleksić drugi opozicioni poslanik u ovom sazivu koji ima pravo na neograničeno obraćanje. 

Poslanici danas ulaze u 11. radni dan u ovom vanrednom zasedanju. Tačka dnevnog reda o kojoj trenutno raspravljaju jeste predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Ovo je poslednja tačka dnevnog reda u ovom zasedanju.

(prim. aut. kratak podsetnik - ovo vanredno zasedanje sazvano je neposredno nakon završetka redovnog prolećnog zasedanja, kako su poslanici za vreme istog stigli da rasprave tek prvu od četiri tačke dnevnog reda. Većina ovih tačaka izvedena je iz zahteva iznetih na “Srbija protiv nasilja” građanskim protestima - Parl. belež. 18. maj - Vodič kroz današnju plenarnu sednicu)

Osim ministra Gašića, o čijoj smeni se raspravlja, sednici prisustvuje i premijerka Ana Brnabić.

Kao predstavnik predlagača, Miroslav Aleksić, opozicioni poslanik iz Narodne stranke, na raspolaganju ima neograničeno vreme za obraćanje. U govoru kojim je predstavio ovu tačku dnevnog reda, Aleksić je ovo vreme između ostalog iskoristio i za otvaranje pitanja političke odgovornosti:

I niko nije rekao da je bilo ko od vas kriv i snosi krivicu za te tragedije, ali odgovornost i te kako postoji. Meni je žao što posle punih 40 dana od tragedije koja nas je sve udarila u lice, danas gotovo da se svi isto ponašaju, ni za milimetar se ništa u društvu nije promenilo”.

Njegov uvodni govor trajao je 38 minuta.

Odgovor premijerke Brnabić trajao je nešto duže - da budemo precizni, sat vremena i 14 minuta. U zaključku podvukla je da ona nije za smenu Gašića,”...ali je smena čitave Vlade moguća, nakon čega idu izbori… ali nisam spremna kao predsednica Vlade i šef tog tima da mi bilo ko drugi kadrira u timu i da mi se kadrira na ulici.”

Kako poslanici, tako i prisutni članovi Vlade diskusiju su navodili dalje od dnevnog reda na druge aktuelne teme - trenutnu kosovsku krizu kao i građanske proteste “Srbija protiv nasilja, za koje vladajuća većina uporno koristi termin “obojena revolucija”.

Prvog dana rasprave o ovoj tački dnevnog reda, diskusija na tu temu je trajala oko 5 sati (prim. aut. više o ovom danu ovde). Ministar Gašić i premijerka Brnabić iskoristili su oko 2 sata i 45 minuta vremena za govor tokom ove debate. 

Zasedanje se nastavilo i juče, 21. juna, u istom maniru - prebacivanju krivice i izbegavanju odgovornosti. "Ne, neću predložiti smenu ni Bratislava Gašića, ni Aleksandra Vulina. Hvala vam. Možemo sa tim da završimo ovu temu", rekla je juče premijerka, iako je rasprava o smeni Gašića i dalje u toku.

 

Poslednji put ažurirano: 22.06.2023, 13:47