MIROSLAV ALEKSIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Miroslav Aleksić je do sada jednom bio narodni poslanik, u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 11. sazivu bio je član za Odbora poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za prava deteta.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao treći na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe Narodna stranka. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odboa za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, član je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 6. avgusta 1978. godine u Kruševcu. Osnovnu i srednju Elektrotehničku školu završio je u Trsteniku. Višu poslovnu školu, smer Porezi i carine, završio je 2000. u Beogradu, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na državnom Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici 2010. godine. Master akademske studije na privredno-pravnom programu završio je 2014. godine na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

Početkom 2000. godine osnovao je preduzeće za otkup i izvoz voća i povrća, koje i danas posluje u Trsteniku.

Od 2005. do 2007. godine bio je direktor Javno-komunalnog preduzeće “Počekovina”, a od 2008 do 2012. godine, obavljao funkciju direktora Direkcije za planiranje i izgradnju “Trstenik”.

Za predsednika Opštine Trstenik izabran je u junu 2012. godine.

Od 2016. do 2020. bio je odbornik u Skupštini opštine Trstenik.

Političko delovanje započeo je u Ujedinjenim regionima Srbije, gde je obavljao najpre funkciju predsednika lokalnog obora, a kasnije i člana Predsedništva stranke.

Nakon što su Ujedinjeni regioni Srbije 2014. prestali da postoje, osnovao je Narodni pokret Srbije.

Narodni pokret Srbije se 2017. ujedinio sa Narodnom strankom, a on postao njen član i funkcioner.

Prvi je potpredsednik Narodne stranke.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:29

Osnovne informacije

Statistika

  • 319
  • 15
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 2 godine i 11 meseci i 28 dana

Poštovani gospodine Aleksiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 2 meseca i 22 dana

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

odgovoreno za 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2022.

Poštovani predsedavajući, kolege poslanici, ukazujem na povredu člana 167. Poslovnika o radu Narodne skupštine.

Vi, gospodine predsedniče, evo već treću sednicu za redom zakazujete sednice po hitnom postupku, vređajući inteligenciju nas, a s druge strane i omalovažavajući ovaj Dom i građane Republike Srbije, što je najgore.

U tom članu 167. vrlo jasno su definisani razlozi kada je moguće zakazati sednicu po hitnom postupku. Pošto izgleda niste čitali, ja ću vam pročitati.

Dakle, onda kada nisu mogle da se predvide okolnosti, a ne donošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija.

Šta tačno od ovoga je opasnost koja se nadvila nad Republiku Srbiju, pa zakazujete sednicu 24 sata pre njenog početka i održavanja? Šta se tačno dešava? Gori pod nogama? Pa, vi šest meseci od izbora niste formirali Vladu, niste konstituisali parlament, a sad vam je, boga ti, hitno da u 24 sata se donese rebalans budžeta jer gori pod nogama Siniši Malom, gori državi? Pa, kako vam nije gorelo tri meseca ili šest meseci kada niste Vladu formirali?

Dakle, prestanite da omalovažavate ovaj Dom, poslanike, a i sve građane Republike Srbije. Ova vaša praksa samo nastavlja da gazi ionako urušene institucije koje ste urušili.

Vi ste najodgovorniji za staranje o ovom Poslovniku i nećete da pobegnete od odgovornosti time što će većina da izglasa da vi niste prekršili. Jeste ako ne obrazložite koje su to hitne okolnosti i zbog čega mora sednica po hitnom postupku da se održi.

Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2022.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane kolege poslanici, evo nas na sednici gde treba da govorimo o rebalansu, novim zaduživanjima i svemu onome što je vaša politika u prethodnih deset godina.

Kada govorimo o samom budžetu, posle deset godina vladavine nastavlja se kontinuitet ekonomske politike. Ovaj budžet je inflatorni budžet, i to je ministar ispustio da kaže, a objasniću i zašto, a cela ekonomska politika SNS i Aleksandra Vučića u zadnjih deset godina je šibicarska ekonomska politika. I to tako što građane Srbije varate kao na šibice. Evo je kuglica ovde, uzmite malo, pa dobijete, a onda vam mi uzmemo sve što ste pripremili i što ste imali u džepu.

Dakle, vlast koja se odnarodila i koja misli samo za sebe, misli za one koji danas upravljaju sistemom, a od građana uzima u državnu kasu, a iz državne kase se posle preliva u džepove tajkuna, firmi koje su povlašćene i onih koje danas upravljaju državom Srbijom. I kaže ministar da su razlozi za rebalans veliki prihodi. Ma jelte? Povećani prihodi. A jeste li rekli, ministre, od čega su povećani prihodi? Šta je u toj strukturi povećanih prihoda? Povećani su 12,7%. Najveći deo strukture povećanja prihoda vam je PDV. A što ne kažete građanima da je taj PDV povećan zbog inflacije, ministre? Pa što ne kažete građanima da od tih 173 milijarde povećanja od PDV-a 101 milijardu je PDV na uvoz? Dakle, država Srbija, dragi građani Srbije, da znate, danas 50% budžeta ima od uvoza. To su prihodi od akcize i od PDV-a na uvoz, što znači da je naša privreda na kolenima i sve je suprotno od onoga što ovi ljudi ovde govore, a to će vreme pokazati vrlo brzo.

Kada govorite o tome kako je veliki prihod, kako ćete davati penzionerima, mladima, niste rekli još jednu stvar zbog čega se radi rebalans budžeta. Pa to su četiri nova ministarstva. U uslovima krize vi ste rekli da je sada najveća ekonomska kriza ikada. Pa ko u toj krizi se rasipa? Koji domaćin u svojoj kući kada nailazi kriza troši pare na svakojake gluposti? Dakle, to je vaš odnos prema državi i prema građanima Srbije.

Onda dolazimo do još jedne stvari zašto se radi rebalans. To su nova zaduživanja. Zašto? Pa zato što nova zaduživanja treba da pokriju rupu u budžetu koja je nastala i koja je iz godine u godinu sve veća i biće sve veća i veća.

Šta vam je rekao Fiskalni savet, trebali biste to da čujete. Ja neću da govorim o tome, govorile su i moje kolege, ali ću pročitati par rečenica. Budžetski deficit je porastao na skoro 4%, a razlog za to su ogromni gubiti državnog energetskog sektora. Netransparentnost budžeta i trošenje novca kroz raznorazne projekte netransparentne, leks specijalis itd. Gubici „Srbijagasa“ i EPS-a mere se milijardama evra. I kaže – kada je stanje EPS-a u pitanju, ti problemi su gotovo u potpunosti posledica katastrofalnog upravljanja preduzećem u prethodnim godinama.

Ko je odgovoran za to? Ko vlada u Srbiji deset godina? Ovi koje prozivate u vaše vreme? Pa u to vreme ste i vi bili direktor Centra za aukcije. Ne znamo u kojoj ste partiji bili, ali ste bili u Agenciji za privatizaciju i rasprodavali srpsku imovinu, vi ministre Mali, i sad ste došli ovde ponovo da nam pričate o poštenju i vašoj stručnosti i vašem znanju.

Kada govorite o javnom dugu, to je vrlo zanimljivo. Dakle, sve vreme se upirete da objasnite građanima Srbije kako nije bitno koliko duguju, koliko svaki građanin ove zemlje duguje i koliko ste ih zadužili, nego koliko je to procenata BDP-a. Kad dođu dugovi da se vraćaju, kao što je vama došao zajam za sledeću godinu četiri milijarde da vraćate. To se vraća u parama, ne u procentima. Nemojte da obmanjujete građane Srbije. Kad ste došli na vlast javni dug je bio 15 milijardi evra, ispod toga je bio, podigao se 2012. godine kad ste preuzeli vlast, danas je 35,4 - vi ste rekli. Verovatno će sledeće godini biti 35.

Gospodine ministre, da li znate šta to znači? To znači da 2012. godine svaki građanin Srbije je dugovao 2.100 evra, a danas za vreme vaše ekspertske vlasti 5.100 evra. To je suština, to vi recite, manite se procenata, manite se veštačkih metodologija i podizanje BDP-a, pa zašto ne kažete građanima da ste podigli BDP kad ste promeni metodologiju. Zašto ne kažete da ste u taj BDP koji je veći uveli i sivu ekonomiju i prostituciju i kocku i mnoge druge stvari. Zašto to ne kažete? Pa, jel vi mislite da mi ne živimo u Srbiji, ne znamo šta se dešava i kakva je ekonomska situacija u Srbiji.

Kada govorite o drugim stvarima jedinu stvar koju mogu u ovom rebalansu budžeta da pohvalim je malo povećanje budžeta za poljoprivredu i evo ministarka ima prvu dobru stvar, ali je to samo tek jedan mali malecki korak, jer je poljoprivreda devastirana u zadnjih 10 godina, potpuno devastirana i to znaju svi. E sada, ovih malih 27% je bitno jer će barem možda nešto od dugova da se vrati, a dugovi su mnogo veći. I, vi gospođo ministarka prvo što treba da tražite, to su sva dugovanja prema poljoprivrednicima Srbije u zadnje dve godine po svim osnovama, subvencijama, podsticajima, premijama, itd, pa ćete videti da za godinu i po dana nisu ni rešenja data po određenim konkursima, a kamoli da se išta isplatilo.

Zato sam ja tražio i Narodna stranka da se na 100 milijardi podigne budžet da bi se isplatili dugovi iz prethodnih godina prema poljoprivrednicima po raznim osnovama i to mora da bude. Ja vas sad pozivam i podržaću vas ako predvidite subvenciju za 100 milijardi u sledećoj godini za poljoprivrednike budžet za subvencije i podsticaje. Dakle, ako 10% poljoprivreda učestvuje u stvaranju BDP-a, valjda 10% treba i da dobije. Ne zaboravite da milion i po ljudi u Srbiji danas živi od poljoprivredne proizvodnje i da je to najveći poslodavac u državi Srbiji.

Sa druge strane, ovih dana gledamo šta se dešava na Kosovu. Smanjili ste budžet za Kosovo, toliko brinete o građanima Kosova, toliko brinete o građanima Kosova i Metohije da ste smanjili budžet. I, sada pravite priredbu, pevate pesme, izašli ste konačno iz Kurtijevi institucija, a paralelno sa tim dok dole pevate, premijer ove zemlje Ana Brnabić, u Berlinu sastanči sa Kurtijem, sa lažnim premijerom lažne države Kosovo kao punopravni premijer, iza nje zastava Kosova i potpisuje sporazume sa Kurtijem bez ikakvih ograničenja.

To je presedan i nikada se nije desilo i zapamtite i slušajte ovo građani Srbije svaki put kada prave predstavu, kada prave priredbu, kada dižu migove, oni spremaju novu prevaru kao što su onomad slali voz oslikan za Kosovo. I, svaki put građani na Kosovu i Metohiji i građani Srbije izgube po nešto vi krenete da paničite i Aleksandar Vučić teatralno drže konferencije i tuče se u glavu i govori kako mu je jako teško. Jako mu je teško da napravi još po jedan ustupak Aljbinu Kurtiju i šiptarima na Kosovu.

Dakle, kada govorimo o javnim preduzećima to mi je posebno zanimljiva tema. Znate, vi ste gospodine ministre doveli državna preduzeća do potpunog kolapsa. Telekom Srbije danas isplaćuje platu iz kredita. Reč niste rekli na akviziciju Telekoma kada je preuzeo Kopernikus, Tehnolodži, Radijus vektor, Avekom itd, 500 miliona evra je bila akvizicija. Znate koliko je vredela tad u tom trenutku imovina tih preduzeća? Deset i dvadeset puta manje, deset miliona, 4,5 miliona ispod biliona i pravite se ludi. Pa, ne, želite da ugušite svaki glas građana Srbije i da manipulišete sa njima da ih držite u getu, da bude istina samo to što vi govorite. Pa, hajde sad je borba da se ugasi SBB ako je moguće. Ugasite sve samo Vučić da bude taj koji govori istinu i vi. Pa, neće moći.

Kada govorite o EPS-u, pogledajte situaciju sa EPS-om, vaše upravljanje EPS-om na čije čelo ste postavili Grčića je došlo do tle da ste uništili EPS, da sada iz budžeta pare građana Srbije prebacujete u EPS. Gospodine, ministre, ne znam da li znate, ali 3,6 milijardi je bila dobit EPS-a 2019. godine, a sada mi treba da dajemo i sipamo milijarde u budžet zato što ste ga uništili i upropastili. Predvideli ste uvoz energenata i sami priznali da je EPS u problemima. Ovo je rešenje gde ste to javno preduzeće predvideli da prebacite u akcionarsko društvo kako biste mogli lakše da rasprodajete.

O dužnicima neću ni da govorim, ali jednu stvar moram da vas pitam, gospodine ministre, pošto je već takva situacija u EPS-u kao što svi znamo, a to je da u EPS za energente mora da se upumpa tri milijarde ove zimske sezone. Vi ste, gospodine ministre, došli do genijalnog rešenja i sklopili ste početkom septembra tajni ugovor sa norveškom firmom o konsultantskim uslugama za energetski sektor, a te usluge koštaju 1,55 milijardi dolara.

Slušajte građani, 1,55 milijardi dolara konsultantske usluge norveške firme da popravlja stanje u EPS koga su urnisali. Da li znate šta piše u tom tajnom dokumentu Vlade Republike Srbije? Pa, piše, da ovo nije izolovan problem već simptom izazova u sektoru koji nije dobio odgovarajuću pažnju i ulaganja i kojim se nije pravilno upravljalo, pad proizvodnje električne energije u kombinaciji sa rastom potrošnje, preokrenuo je zemlju iz neto izvoznika u neto uvoznika električne energije i Srbija je postala jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi. To ste vi napisali ili ti vaši konsultanti.

Dakle, napravili ste katastrofu i niko ne odgovara, ne vidim nikoga u zatvoru. Sada ste pokrenuli novi tajni javni poziv, gde treba da nabavljate elektrode za 150 miliona, elektromotore za potrebe proizvodnje uglja i energije za 300 miliona, kablove za potrebe proizvodnje uglja i energije za šesto miliona i tako dalje. I, tako se vi igrate, a onda kažete, evo mladi vama ćemo dati po pet hiljada dinara da budete srećni. Evo, vama penzioneri daćemo vam po sto evra, budite srećni, a mi ćemo stotine miliona evra da trošimo kako mi hoćemo kroz razno razne koruptivne projekte.

Znate, kažete da je cena struje porasla. Pa, gospodine ministre, da je EPS uspešna firma, kao što je nekada bila, pa mi bi sada prihodovali od povećanja te struje, a ne bi ulazili i plaćali skupu struju. Uništili ste sve čega ste se dotakli. Znate, to nije jedina stvar koju ste upropastili, besomučno pare građana Srbije, ovih penzionera koje pominjete, mladih, zaposlenih bacate kroz razno razne subvencije, vaših partijskih kompanija. Pa, sad kaže, "Milenijum timu", ste dali deset miliona evra za kupovinu Vranjske banje, bespovratno. "Milenijum tim", deset miliona evra, recite da li je to istina, u odgovoru posle. Platili su banju dva miliona, a onda od vas dobili deset miliona. Nisu oni jedini, oni su vaša firma, vaš brat sa njima sarađuje, živi u njihovom stanu, vozi njihov automobil, vi ste bili njihov konsultant, eto, kako funkcionišu stvari. Eto, poštenje SNS, ali pogledajte sada, hotel "Tonanti" u Vrnjačkoj Banji je drugi koji je bio u vlasništvu Aleksandra Papića, vašeg jurišnika, najbližeg saradnika Nebojše Stefanovića, nekadašnjeg vašeg visokog funkcionera, cenjenog i uvaženog. Dakle, dobili su milion zarez jedan, podsticaja, bespovratnih para za taj hotel.

Evo, ga rešenje, rešenje o pokretanju stečajnog postupka, "Tonantija". To je vaša politika, bacate pare, izvlačite pare i onda gurate firme u stečaj. U stečaju je "Tonanti" od nedavno, kao što će biti i mnoge druge firme za koje ste dali i bacili pare iz budžeta Republike Srbije.

Kada govorimo o izgradnji puteva, ovde ste predvideli i izgradnju brze saobraćajnice Požarevac – Golubac. Bez tendera dali kineskoj firmi, predvideli 337 miliona evra.

Ima sada još jedna mala stvar, a ko je počeo da radi tamo? Pa Zvonko Veselinović. Pa, ko bi drugi? Firma „Nukleus“. Pa, kako to samo oni dobro rade? Milenijum, Zvonko Veselinović, da li je Inkov, da li je Nukleus, da li je Novi Pazar Put. Zanimljivo, jako zanimljivo, bez tendera.

Kada govorimo o građanima i njihovim obećanjima, govorili ste ovde vi o raznim stvarima kako građani Srbije će imati penzije, plate ovolike, onolike, itd. Samo da vam kažem, gospodine ministre, da obmanjujete ljude i da se smejete građanima Srbije u lice, a reći ću vam zašto.

Kada govorite o prosečnoj plati od 620 evra, a rekli ste da će biti 700 evra, pitajte ove dve žene koje rade ovde u Skupštinskoj službi kolika im je plata. Ne znate to verovatno. Ja ću vam reći da 35.000 sa srednjom školom, 55.000 sa fakultetom u Skupštini Srbije primaju zaposleni zaradu, a vi govorite o nekom proseku.

Ali, znate ko vadi prosek? Sada ću vam ja reći. Prosek vadi Jorgovanka Tabaković koja prima 650.000 dinara platu svakog meseca. Prosek vadi Duško Pejović, direktor DRI koji prima 675.000 dinara, Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku 439.000 i da ne nabrajam dalje, jer se u Srbiji ne zna ni koliko ima agencija, ni koliko ima zaposlenih u tim agencijama, niti koliko ko prima platu i onda dođemo do prosečne plate, a kada biste znali koliko primaju profesori u Srbiji, koliko primaju drugi zaposleni, kolike su plate u privatnom sektoru, drugačije biste razgovarali.

Kada govorite o penzijama, kažete da je penzija prosečna 322 evra i da idemo ka 400. Evo, gospodine ministre, penzija penzionerke iz Vrnjačke Banje za septembar 2022. godine 11. 390 dinara.

Ovo je ček koji mi je žena dala da vam pokažem i da vam kažem da ne lažete više i da ne obmanjujete građane Srbije.

Nemate za penzije, nemate za zaposlene, ali zato kancelarija Tome Nikolića radi besprekorno. Podigli ste sa 37 miliona na 38 miliona. Pa, kako vas nije sramota? Pa, šta radi on tamo? Kome, bre, mi plaćamo više? Šta se više izrugujete građanima Srbije?

Cela ta vaša politika je dovela do toga da, ako niste informisani, po preliminarnim rezultatima popisa, 850.000 stanovnika u Srbiji će biti manje za vreme vašeg desetogodišnje vladavine i to je početak i kraj svake priče.

A što se tiče vašeg kredibiliteta, pošto ne verujem da ću dobiti pravo na repliku, jer mi ni do sada nisu davali, dakle vi treba kao kredibilan ministar da odgovorite, prvo, građanima Srbije šta vi radite i šta ste radili? Kakva je vaša uloga u 24 sporne privatizacije? Šta je sa 24 stana? Šta je sa „Lukoilom“ i 100 milion evra za koji se procenjuje da je oštećena država, vaš posao? Šta se dogodilo sa zemljištem koje ste prisvojili od 10 hektara, vaše ofšor firme itd?

I još jednu ključnu stvar koja najviše govori o vašem kredibilitetu, a to je vaša uloga u Savamali tada kao gradonačelnika Beograda. Ja ću pročitati rečenicu, odnosno zvaničnu izjavu vaše supruge koja citira vas i kaže: „Imao sam problem. Neki ljudi nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali, ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja ovo organizovao, izveo sam akciju i sve u redu. Bravo.“

Evo, ako državne institucije i tužilaštvo ne zna sa kim treba da razgovara, evo neka razgovara.

Što se tiče Aleksandra Vučića i vašeg šefa koji je sinoć rekao za mene da sam ja osuđeni kriminalac i da sam ja ponavljač, dakle, gospodine, da znate, niti sam ponavljač, niti sam ikada osuđen za jedno krivično delo, ali vam garantujem da ćete i vi i on vrlo brzo biti svi osuđeni.

Sada ćemo verovatno da vidimo šta je bilo od presuda i tako dalje.

Prvo, pravo na repliku, Milenko Jovanov.

Druga posebna sednica , 25.10.2022.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovane kolege poslanici, kandidati za ministre, predlažem da u skladu sa članom 97. Poslovnika o radu ove Skupštine, dupliramo vreme za raspravu poslaničkim grupama, zato što ovo jeste najvažnija sednica u okviru ovog saziva parlamenta i smatram da je važno i bitno da poslanici koji budu diskutovali imaju dovoljno vremena da govore o Vladi, kako vlasti tako i opozicije, tako da predlažem i pozivam vas da dupliramo vreme za raspravu vezano za ovu tačku. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Poštovani ministri, postavljam pitanje u vezi sa dešavanjima na Kosovu. Kao što smo mogli da vidimo, danas smo čuli dve izjave – jednu vašeg koalicionog partnera Ramuša Haradinaja koji je rekao da ste spremni da priznate Kosovo ukoliko se potpiše sporazum o razgraničenju i Aleksandra Vučića koji je takođe danas izjavio da Srbija nema kontrolu ni nad jednim pedljem Kosova. Dakle, to je proizvod neodgovorne politike i sa jedne i sa druge strane, i Beograda i Prištine, s tim što je Srbija preživela jako velika poniženja od momenta kada ste vi došli na vlast i počeli da brinete o nacionalnim interesima Srbije.

Dakle, sve vreme nas šamaraju ovi iz Prištine, a vi se čas zalažete za razgraničenje i Evropsku uniju, čas se zalažete za jedinstvenu teritoriju. Pitam sada – zašto ne pozovete vaše savetnike Tonija Blera i ostale da vam pomognu u ovoj situaciji kada su ugroženi ljudi na Kosovu? A ugroženi su zbog pogrešne politike ljudi i životi ljudi na Kosovu. Šta je sa Hanom, šta je sa Mekalisterom, šta je sa Merkelovom, šta je sa Trampom, šta je sa Putinom? Kažete da Srbija nikada nije imala veći ugled u svetu. Zašto nam sada ne pomognu, da pomognu građanima Republike Srbije koji žive na Kosovu i koji su dole ugroženi?

Dakle, ta neozbiljna politika šarenih vozova koje je slala Srbija, glisera koje vozi Tači po Gazivodama, prebijanja Đurića i taksi je jedna neodgovorna politika u kojoj učestvujete i vi. Ja ću vas podsetiti šta je prethodilo svemu tome da danas imamo jednu potpunu konfuziju i potpuno kontradiktornu politiku koju vodi Srbija po pitanju Kosova. Dana 16. maja 2011. godine Vučić je rekao da je izjava Ivice Dačića o podeli Kosova kršenje Ustava i da se on zalaže za poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta. Dana 6. decembra 2012. godine vi ste, gospodine Dačiću, potpisali Zaključak o uspostavljanju administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, ali da na njima neće biti naplate carina za sever. Godine 2013. potpisali ste Briselski sporazum i na tacni predali sever Kosova, ukinuli ste srpske institucije, dali ste pozivni broj Kosovu, dopustili članstvo Kosovu u FIFA i u Međunarodnom olimpijskom komitetu, postavili čvrste granice, naterali Srbe da izađu na izbore, naterali ih da naprave Vladu sa vašim današnjim koalicionim partnerom Ramušom Haradinajem, za koga kažete da je ubica i ratni zločinac. Godine 2015. govorili ste da je Srbija pobedila sa pet prema nula i da će dobiti zajednicu srpskih opština, da ne date Gazivode. Godine 2017. Vučić je rekao da niko ne sme da primenjuje silu na severu, posle čega je prebijen Marko Đurić.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Sinonim za vašu vlast je laž i brutalne laži su politika vaše vlasti.

Što se tiče graničnih prelaza, u međuvremenu je ministar Dačić napustio salu, a nije odgovorio na ovo što sam pitao, a to je da je on potpisao zaključak o uspostavljanju administrativnih prelaza.

Što se tiče toga gde se danas pregovara o Kosovu, šta tražite u Savetu bezbednosti UN, ako je to izmešteno odatle? Zašto tražite da se nađe na dnevnom redu? I to je laž.

Da nastavimo dalje, dakle, 2018. godine u aprilu mesecu, Aleksandar Vučić je rekao da će do kraja aprila izaći sa rešenjem za Kosovo i da su ideje o podeli neozbiljne, da bi u avgustu 2018. godine, rekao da se zalaže za razgraničenje, ali ne dugo posle toga da je ta politika doživela poraz, verovatno razgraničenje i da su za to krivi plačni narod Srbije, Sava Janjić, Rada Trajković itd.

Postavljam pitanje, da li je u toku izrada sporazuma pravno obavezujućeg sporazuma o razgraničenju kao rešenju krize na Kosovu i šta podrazumeva u smislu teritorije Republike Srbije i u smislu toga da li će potpisivanje sporazuma, Kosovo postati član UN?

Dakle, da li ćete potpisati takav sporazum kao što je vaš koalicioni partner i prijatelj Ramuš Haradinaj, danas i rekao?

Dakle, da li će ministri napustiti vladu na Kosovu kao odgovor na sve ovo što se dešava ili će se to završiti samo na poslanicima, odnosno predsednicima opština, izvinjavam se, koji su, zato što su pogođeni, kao i vaš predsednik Aleksandar Vučić. time što je uhapšen, odnosno pokušalo se hapšenje Milana Radojičića, i više vas je pogodilo to, nego ubistvo Olivera Ivanovića, i oni su izašli odmah i dali ostavke na svoje funkcije, ali ministri i dalje sede sa tim istim Ramušom Haradinajem, koji je danas rekao da će taksa od 100% biti ukinuta, onda kada Srbija bude priznala nezavisnost Kosova. Hoćete li to da uradite?

I naravno, ko je ubio Olivera Ivanovića, ako je predsednik rekao da zna da Milan Radojičić nije, time preuzeo i ulogu Tužioca i sudije i policije.

Dakle, on je to sam odlučio. Ko je onda, ako zna ko nije, ko je emitovao i ko je naručio zapravo emitovanje spota kojim se crtala meta Oliveru Ivanoviću na čelo i dokle ćete više u Srbiji da širite agresiju, nasilje i mržnju, koje će imati katastrofalne efekte, razbijanje glava ljudi koji drugačije misle, i kako što vidite, i ubistava.

Samo u ovoj godini, 32 ubistva imate, gospodine ministre.

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Zahvaljujem predsednice.

Poštovani ministri, poštovane kolege poslanici, pre nekoliko dana smo čuli da je vaša politika prema jednom od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja poražena i da smo sa slavodobitnih pet nula koliko smo vodili, kako su nam zvaničnici poručivali u kosovskom dijalogu, došli do toga da predsednik kaže da je njegova politika doživela poraz. Kako, citiraću ga: „Ta moja politika da Srbija dosta toga sačuva na KiM očigledno u Srbiji nije pobedila, jer Srbi vole da izgube sve, jer Srbi vole da kukaju nad sopstvenom sudbinom, više vole da plaču nad nečim što je ostalo daleko nego da imaju nešto u rukama.“

Dakle, neka politika je poražena, ne znamo koja. Politika Narodne stranke i Saveza za Srbiju prema KiM je potpuno jasna, a to je vođenje dijaloga sa kosovskim Albancima u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244. Postavljam pitanje, koja je ta politika koja je poražena, a koju je predsednik vodio, jer to niko od građana Srbije nije znao, niti mi poslanici ovde u parlamentu? To je na kraju posao Vlade Republike Srbije. Da li je to politika razgraničenja koja je izgubila, jer smo jedino za nju čuli jer je predsednik rekao da je on za razgraničenje sa Albancima? To znači da je on želeo da razgraničava Srbiju od Srbije, da trampi naše za naše.

Ako je ta politika propala postavljam pitanje koja je sledeća politika koju će Vlada Republike Srbije voditi u briselskom dijalogu sa kosovskim Albancima i tražim da o tome informišete Skupštinu i građane Republike Srbije.

Što se tiče politike razgraničenja, jako je dobro što je ta politika doživela poraz i to je dobra vest za sve u Srbiji jer ste vi predano radili šest godina na stvaranju preduslova za tu politiku razgraničenja. Ukinuli ste srpske institucije, dali ste sve na tacni Albancima, dali ste i pozivni broj. Dopustili ste da Kosovo postane članica i FIFA i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Naterali ste naše sudije da polažu zakletvu ispred Hašima Tačija, naterali ste Srbe da izađu na izbore u Kosovu i naprave vladu sa Ramušem Haradinajem. Postavili ste čvrste granice 10. decembra 2012. godine i bili na ivici da uradite ono što nikada niko nije, a to je da date dobrovoljno i odreknete se dela Republike Srbije, odnosno Kosova i Metohije i naših građana koji tamo žive.

Kad jedna politika ovako važna, najvažnija nacionalna politika u ovom trenutku, doživi poraz, odnosno vi koji ste je vodili, postavlja se pitanje odgovornosti. Ko je odgovoran?

Pošto vi to svaljujete na plačljiv narod Srbije, gubitnički narod Srbije, ja vam poručujem da ste vi doživeli poraz, a ne niko drugi i da iza ovog sledi ostavka i pozivam vas da podnesete svi ostavku i Vlada i predsednik Republike i da izađete na nove izbore sa novom politikom, pošto vam je ova doživela poraz.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, postavljam pitanje, republičkom javnom tužiocu, Zagorki Dolovac, specijalnom tužiocu Mladenu Nenadiću i ministru policije.

Mi smo navikli, u Srbiji, na razne skandale, na umešanost najvišeg državnog vrha u razne korupcionaške afere, kriminalne afere, ali na žalost nemamo odgovora na to, zato što ste uspešno uspeli da razorite institucije, ali je moje da pitam, u ime građana Srbije, o nekim temama koje je juče otvorio član SNS, Veljko Belivuk ili Velja Nevolja i o rušenju u Savamali i o njegovim aktivnostima, po zadatku SNS i u blokovima na Novom Beogradu, 45. i 50, ali i napadima na opoziciju, razbijanje mitinga, protesta, sprečavanje skandiranja na partizanovoj južnoj tribini i neke druge stvari.

Ono što je zanimljivo, jeste da jedina odbrana vlasti od njegovih navoda i da on ima pravo laže u svojoj odbrani. I ima i možda on i laže, međutim ono što je mnogo važnije je, šta radi tužilaštvo i šta rade naše institucije na sve ove navode, koji nisu od juče, koji se godinama unazad u javnosti pominju, od momenta rušenja objekata u Savamali, pa ću ja početi od Savamale.

Prvo pitanje je, da li je ispitan šef smene Avala, dežurne službe, iz 29. novembra, u noći rušenja objekata i da li je taj isti obavestio šefa beogradske policije, Veselina Milića, koga, eto pominje, takođe njegov, izgleda pajtos, Velja Nevolja?

Drugo pitanje, koja je uloga žandarma, Nenada Vučkovića, koji je zajedno sa Veljkom Belivukom, bio na tribinama, navijao, skandirao, komunicirao sa njim i to smo videli, u sudskom procesu i predstavljanju prepiske na WatsAppu , na suđenju Dijani Hrkalović. Ko su ti drugi šefovi koji oni pominju u toj prepisci? Da li je to Vučić Aleksandar, Andrej, da li je Nebojša Stefanović?

Takođe, da li je saslušan Goran Colić, šef Pete uprave BIA, koji je upravo na predlog generalnog sekretara Vlade Republike Srbije, Novaka Nedića, a i navijača koje su predvodili principi predloženi od člana uprave „Partizana“?

Da li su ispitani navodi, da su Novak Nedić, generalni sekretar Vlade, žandar Nenad Vučković – Vučko, zatim pokojni Stanković ili Sale Mutavi i Veljko Belivuk, vežbali pucanje u kasarni, u Pančevu?

Da li su ispitani navodi i službene beleške iz 2018. godine, policijske službene beleške, po kojima Novak Nedić, traži od vlasnika demoliranog kluba „Komitet“, da ne prepozna pripadnike Blekovukovog klana, već da se zataška taj slučaj?

Da li je utvrđeno ko je zbog toga i proganjao pokojnog inspektora Dejana Jovića, koji je vodio istragu zbog toga, ali takođe vodio istragu i zbog ubistva na šinama, za koje je upravo bio optužen Belivuk i koji je uhapsio Belivuka i Miljkovića, ali je neko oslobodio vrlo brzo i Miljkovića i Belivuka, verovatno ovi njegovi prijatelji o kojima je on govorio ovih dana. Dakle, oslobođen 2019. godine, ubistvo se desilo 2017. godine.

To da Belivuk ima podršku, odnosno imao je veliku podršku vlasti dok je trebao je skandal nad skandalima za ovu državu. Pomenuo je juče i predsednik izvršnog odbora, Darka Glišića. Pa, ja sada, hoću da pitam, da li je tužilaštvo pozvalo i Darka Glišića da ga sasluša ili možda policija ako ni zbog čega drugog, barem o njihovim susretima u kafeu Majdan u Ubu, iz koga je i Darko Glišić. To bi bilo zanimljivo da čujemo.

Takođe, i da li je tužilaštvo obuhvatilo istragom ovu kriminalnu grupu i u vremenu kada su se zvali „Janjičari“, a ne „Principi“. To je vrlo važna stvar. Ili su tada radili za državu nešto što je trebalo kao predstavnici kriminalnog klana, a sada nešto ne valja.

Očekujem da neko odgovori na ovo, i na ovog Acu rošavog, koga pominju, posebno predsednik države, koji je eto branio tog čoveka, koga pominju kao vezu između Belivukovog klana i vlasti, a predsednik je rekao da je to divan momak, 22. jula, koji nikada nije osuđen i gonjen za bilo šta. Hvala vam.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2018.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Prvo pitanje postavljam ministru unutrašnjih poslova, gospodinu Nebojši Stefanoviću, šta preduzima i da li su svesni činjenice da je od 2012. godine u Srbiji 139 žrtava koji su stradali usled mafijaških obračuna, tj. ubistava? Dakle, podaci su katastrofalni i poražavajući u smislu bezbednosti građana Republike Srbije čiji su životi ugroženi zbog mafijaških likvidacija, i to neretko usred bela dana u Srbiji.

Stotinu trideset i devet ubistava od 2012. godine za vreme vaše vladavine se dogodilo u Srbiji, a od toga 89 kvalifikovano kao nepoznati počinioci, ne zna se ni ko je, ni šta je, ni šta je motiv.

Da bi građani Srbije znali kako je to bilo ranije, 2012. godine bilo je sedam takvih ubistava, 2013. godine 12, 2014. godine 14, 2015. godine 22, 2016. godine 24, 2017. godine 28 i rekord u ovoj 2018. godini, koja još nije završena, 32 ubistva. Dakle, da li je to brže, jače bolje? Da li je to način na koji ćete obezbediti sigurnost i bezbednost građanima Republike Srbije?

Da li je to jedna od stvari zašto je Aleksandar Vučić dobio nagradu za mir, Zlatnog lava, koji je dodelila nevladina organizacija, trebalo bi da čuju kolege poslanici iz SNS, iz Italije koja je prošle godine ustanovila tu nagradu? Pre njega nagradu je dobio lokalni proizvođač testenina u Italiji. Tu nagradu je verovatno dobio i zbog toga što gradi dobrosusedske odnose sa svim državama u regionu. Ja ne znam da li ima neke države sa kojom se on nije posvađao u ovih sedam godina. Svi su nam neprijatelji. Mi nemamo komšije. Kriv nam je svet, kriva nam je Evropa, kriva nam je Amerika.

Sa druge strane, šta je odgovor države Srbije i Aleksandra Vučića povodom krize na Kosovu, osim kukumavčenja i kukanja kako su Albanci, kako je Ramuš Haradinaj juče posle posete Johanesa Hana rekao da će ukinuti takse od 100% onog trenutka kada Srbija prizna nezavisnost Kosova. On je sinoć na pres-konferenciji kukumavčio i rekao – oni su ovakvi, oni su onakvi, oni nas biju, plačljivim glasom – oni će formirati vojsku 14. decembra ove godine. Šta si ti uradio? Šta ste vi uradili za Srbiju? Sedeli u Rimu 4. novembra sa Tačijem i dogovarali ovaj scenario. Građani Srbije treba da budu svesni toga da ovo što se dešava danas je scenario dole i da ovi ljudi danas koji su žrtve ovakve pogrešne politike Srbije su samo deo predstave Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Oni prave, izazivaju sukob i stvaraju ambijent da jedino rešenje bude pravno obavezujući sporazum, priznavanje Kosova, Kosovu u UN, i to je poruka koju je i sinoć poslao na pres-konferenciji predsednik države.

Pitam ga – šta je rešenje Republike Srbije na najave od strane albanske strane da će takse biti ukinute onda kada Srbija prizna Kosovo i šta je rešenje kada formiraju vojsku jer će je očigledno formirati ili će to biti samo kukanje – pa oni su nam uzeli vojsku, pa policiju, pa uspostavili granice, pa formiraju vojsku, pa uzeće nam Gazivode i naša država to konstatuje? Nikada Srbija i srpski narod nisu više bili poniženi i uniženi nego za vreme vaše vladavine i vaše vlasti i to treba da bude jasno svima i nećete time što pokušavate da se predstavite kao veliki mirotvorci uspeti da prevarite više nikoga sa koje-kakvim nagradama koje plaćate i koje vam obezbeđuju vaši savetnici, u ovom slučaju Frankok Frantini, koga je ova Vlada plaćala. Zašto Toni Bler ne pomogne Srbiji u rešavanju kosovskog problema? Gde su ti prijatelji koje plaćate? Gde je Guzenbauer? Gde su ostali savetnici Aleksandra Vučića? Nema nigde nikoga. Kako to Srbija sa toliko prijatelja u svetu ostaje sama sa sobom da rešava probleme naših građana koji danas trpe na Kosovu dole?

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

Postavljam pitanje premijeru Republike Srbije, Ani Brnabić i tražim, po treći put, da se poslanicima ovog parlamenta i građanima Republike Srbije dostavi informacija koliko su javna preduzeća u periodu od 2012. do 2018. godine sredstava utrošili za reklamiranje u medijima i na koji način se realizuje projektno finansiranje medija u Republici Srbiji, ako smo svedoci toga da je ove godine na konkursu grada Beograda dato 90 miliona tabloidima koji su isključivo u cilju sprovođenja propagande vladajućeg režima, ljaganja, kritikovanja, targetiranja, napadanja svakog ko drugačije misli, predstavnika opozicije, građana Srbije, širenja atmosfere linča, mržnje i agresije – ko njih, koliko i na koji način finansira?

Posebno zabrinjava situacija što ste u novom nacrtu Zakona o slobodnom pristupu informacija o javnom značaju otišli korak dalje, pa ste kao jednu odredbu stavili da društva kapitala poput, recimo, koridora, EPS-a ili železnice više neće morati da postupaju i da daju informacije koje su od javnog značaja.

Postavljam pitanje ministru kulture i informisanja – šta će preduzeti povodom brutalnog kršenja kodeksa novinarstva, kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima, javnim medijskim servisima, koji se svakoga dana dešavaju u Republici Srbiji? Dakle, hoće li preduzeti mere da konačno u ovoj državi Srbiji počnu da se poštuju zakoni? Ili će odgovor biti ponovo uzimanje para od građana Srbije da bi se finansirali javni medijski servisi RTS i RTV?

Ja ću vas podsetiti šta je Aleksandar Vučić rekao o taksama za RTS 2013. godine. Citiram izjavu Aleksandra Vučića: “TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati“, 23. maj 2013. godine, Aleksandar Vučić.

Godinu dana kasnije, kad je postao premijer, posle pobede, rekao je da će pretplata biti ukinuta, ali je dodao da će to biti učinjeno u određeno vreme.

Šta smo dobili, pošto je to velika laž, samo jedna u nizu laži u kojima žive danas građani Srbije? Dobili su građani taksu od 150 dinara, pa ste sada predvideli da se od 2019. godine podigne za 40%, na 220 dinara, da građani Republike Srbije nastavljaju da sponzorišu vašu vlast.

Dakle, sve ono što govorite da ćete dati kroz povećanje plata i penzija, opet ćete uzeti građanima kroz razne takse, kroz razne akcize, kroz razna povećanja. Poskupeće i struja, poskupeće taksa za RTS, poskupeće i druge neke obaveze, tako da građani Srbije treba samo da znaju da to što ste im vi dali, uzećete im već u narednoj godini, jer ste to i predvideli ovim budžetom.

Pitam ministra informisanja i kulture, pitam direktora RTS-a Dragana Bujoševića, kada će početi profesionalno da se ponaša RTS i omogućiti svim onim predstavnicima političkih opozicionih stranaka u Srbiji da odgovore, na tom istom javnom servisu koga finansiraju svi građani Republike Srbije, na one bljuvotine, laži i osude koje predsednik Republike svakoga dana iznosi o njima? A pojavio se u ovoj godini u 3.520 priloga, 10.893 minuta, 181 sat ili sedam i po dana neprekidno je Aleksandar Vučić na RTS-u. Za to vreme, govoreći o opoziciji, koristio je izraze – ološ, bednici, tajkuni, kriminalci, pljačkaši, pa je čak pojedince optuživao i za ubistva.

Dakle, kada će i da li će RTS omogućiti ovim prozvanim ljudima da odgovore u skladu sa Zakonom o medijima i javnom informisanju predsedniku Aleksandru Vučiću, koji osim laži, mržnje i agresije ništa drugo u Srbiji dobro niti ume niti je uradio?

Imovinska karta

(Trstenik, 31.12.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 - 03.08.2020.
Odbornik Opština Trstenik Opština Mesečno 10000.00 RSD 24.06.2016 - 20.08.2020.