SEIZMOLOGIJA I GEOFIZIKA

Poslanik kome je upućeno: Biljana Đorđević

Pitanje

odgovoreno za 20 dana i 23 sata

Poštovani profesore,

Pišem Vam kao članu Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u senci događaja u Turskoj, koja srećom nisu moguća u Srbiji. Međutim to ne znači da treba zanemariti značaj nauke s obzirom da se Srbija ipak nalazi na trusnom području.

Seizmološki zavod je sa 16 spao na 8 zaposlenih zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, od službenih auta imaju juga i 2 punta, smešteni su u kućici na Tašmajdanu, godišnji budžet im je oko 250000 EUR. Situacija je takva da je u izveštaju o radu za 2021. godinu (strana 6; izveštaj je dostupan na sajtu pod O zavodu 》Informacije od javnog značaja) napisano da je pod pitanjem svrha postojanja zavoda. Seizmološki zavod u okviru ORFEUS projekta nije čak ni EIDA čvor nego nam podatke skladište Nemci. Niti ima dovoljno zaposlenih niti dovoljno seizmoloških i akcelerografskih stanica. Nemamo ni strong motion senzore niti sistem za rano upozoravanje (Seismoalarm) koji bi obavestio građane preko TV, radio stanica i telefonskih obaveštenja. Više ne rade ni dežurni seizmolog 24/7 jer nema dovoljno zaposlenih nego se samo koristi automatski sistem od 22-07 pa se tako zemljotresi obrađuju samo automatski u tom periodu (a i sami znate da zemljotresi ne biraju vreme). Zamolio bih vas da se dodatno raspitate o situaciji i uporedite ih sa sa savremenim seizmološkim službama.

Kada pričamo o geofizici, jedino može da se studira u Beogradu, gde postoji Departman za geofiziku u okviru Rudarsko-geološkog fakulteta. U okviru PMF-a u NS, Kragujevcu i Nišu nema geofizike. Srbija nema bazu podataka i mapu aktivnih raseda na sopstvenoj teritoriji. Nema čak ni sistematskog istraživanja na tu temu. Da ne pričamo o istraživanju raseda i ispitivanju stresa u cilju predviđanja zemljotresa. Da ne pričamo o međunarodnoj saradnji sa na primer Turskom gde postoje veliki stručnjaci za tu oblast (na primer profesor Dželal Šengor koji je čak inostrani član SANU, tu vezu niko ne koristi za razvoj naše seizmologije i geofizike, a čovek je veliki stručnjak u Turskoj i prijatelj sa direktorom Kandilli opservatorije Halukom Ozenerom). I to malo geofizičara u Beogradu pričaju kako ih je sramota na konferencijama jer ih presreću ljudi i pitaju zašto ni na jednoj mapi gde su prestavljeni aktivni rasedi u Evropi, u Srbiji je prazna mapa iako su neki rasedi otkriveni (ipak ništa sistematski i temeljno). To je zato što Seizmološki zavod i Departman za geofiziku nisu u koordinaciji.

Nadam se da iz ovog teksta proističu pitanja koja bih Vas zamolio da postavite. Ja bih Vas takođe zamolio da pred odborom i plenumom postavite i ova pitanja:
1) Zašto naš Seizmološki zavod ima samo 8 zaposlenih (predviđeno 16, a trebalo bi da ih ima preko 100 u suštini) i zašto nema savremenu zgradu? Zašto više nemamo dežurne seizmologe tokom noći? Zašto nam Nemci skladište podatke jer nismo sposobni da postanemo EIDA čvor?
2) Zašto nemamo baze i mape aktivnih raseda?
3) Zašto nemamo Institut za geofiziku koji bi bio institut od nacionalnog značaja i koji bi se dodatno bavio između ostalog proučavanjem zemljotresa, postavljao seizmo mreže i arrays na seizmičkim područjima u Srbiji i na Balkanu, pravio bazu i mape aktivnih raseda?
4) Zašto u okviru Seizmološkog zavoda nemamo Nacionalni centar za zemljotrese kao kontrolni centar i centar za upravljanje krizom gde će se slivati svi podaci? Zašto Departman za geofiziku RGF i Seizmološki zavod nisu koordinisani?

Izvinjavam se na dugačkom tekstu, ali je bilo neophodno. Niko ne govori o ovim temama, niko se time ne bavi, ali svi žele da zadrže mlade ljude. Čime će ih zadržati kada se ne ulaže u nauku i prosvetu? Razočaran sam.

Srdačan pozdrav,
Zabrinuti student

Odgovor

Poštovani,

Smatram da je pitanje koje ste pokrenuli izuzetno važno. Volela bih da o
tome detaljnije porazgovaramo i zbog toga Vas molim da mi pišete na
[email protected] kako bismo dogovorili sastanak i
razgovarali o koracima kako bismo ovim pitanjem najbolje mogli da se
pozabavimo.

S poštovanjem,
Biljana Đorđević

On Thu, 9 Mar 2023 at 15:38, Otvoreni Parlament <

Odgovor nije ocenjen