STARI MAGISTRI

Poslanik kome je upućeno: Muamer Zukorlić

Pitanje

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 9 dana

Poštovani gospodine Zukorliću,

Po zanimanju sam magistar kliničke psihologije. I diplomske i magistarske studije završila sam na Beogradskom univerzitetu.

Mi stari magistri sada smo u poziciji da nas izjednacavaju sa masterima i ne priznaje nam se naucno zvanje koje imamo. Od deset polozenih ispita na magistarskim studijama, Filozofski fakultet u Nišu mi prilikom upisa na doktorske studije priznaje samo jedan. Smatram da je to veliko poniženje za nas koji smo na častan način stekli zvanja koje imamo.

U Zakonu stoji da magistar nauka može biti upisan na treću godinu doktorskih studija, ali ne i da ,,ima pravo da bude upisan". Fakulteti ovu prazninu u Zakonu masovno zloupotrebljavaju, pa ne priznaju od ispita skoro ništa i traže da stari magistri počinju doktorske studije od početka.

Drugim rečima, izjednačavaju magistre sa onima koji nemaju nikakvo naučno zvanje i traže od njih da polažu ispite koji su već polagali, kao i da snose troškove celokupnih doktorskih studija.

Vi ste nastojali da podržite sve one koji su časno stekli naučna zvanja, pa vas molim da istrajete u toj borbi i pomognete da se ova praznina u zakonu ispravi, drugim rečima, da svakom magistru nauka bude omogućen direktan upis na treću godinu doktorskih studija.

Zahvaljujem se na Vašem dosadašnjem radu i podršci koju ste pružili akademskim građanima.

S poštovanjem, Ana Slavković.