VLADIMIR MILENTIJEVIĆ

Nestranačka licnost

Vladimir Milentijević rođen je 20. maja 1954. godine. Po zanimanju je građevinski tehničar.

Milentijević je bio poslanik i u ranijim sazivima Narodne skupštine, od 2004. i 2007. godine.

Član je Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije. Član je Upravnog odbora RMHK “Trepča”.
Poslednji put ažurirano: 19.02.2022, 19:37

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 29.12.2011.

Gospođo predsednice, poštovani narodni poslanici, mislim, s obzirom da dolazim sa Kosova i član sam DSS i DSS i ja lično smo ubeđeni da za ovu državu i za ovu vlast nema prečeg pitanja nego očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta ove zemlje.

S obzirom da je suverenitet i integritet ove države ugrožen, jer se otima KiM, sastavni deo Republike Srbije, a na to se ova vlast oglušuje i bukvalno pripomaže, mi i ostale opozicione stranke i pojedine stranke iz vladajuće koalicije unazad tri meseca tražimo plenarnu sednicu na kojoj treba da raspravimo o novonastaloj situaciji jer se mnogo šta promenilo na terenu. Promenilo se i raspoloženje i razmišljanje u ovoj skupštini, tako da jedni smatraju da ova većina ima mandat za politiku koju vodi, drugi smatraju da nema i suština nezakazivanja plenarne sednice, gde bi se raspravljalo u KiM, je upravo ta, jer ova Narodna skupština nema tu većinu.

Sporazumi i dogovori koji su postignuti u Briselu su duboko protiv interesa i Srba na KiM i građana ove republike u kojoj mi živimo jer drugu nemamo. Ova vlast je priznala nezavisno Kosovo, sa svim onim elementima koje je prihvatila u Briselu, pod pritiskom EU, a sa namerom da se dobije kandidatura. Ova vlast ni jedan posto nije bila posvećena očuvanju KiM u sastavu Republike Srbije koliko je bila posvećena praznoj kandidaturi za članstvo u EU. To govori i današnja situacija, gde se nameću novi uslovi. Više Kosovo nije tema jer ste vi, gospodo, sa Kosovom završili. Priznali ste nezavisno Kosovo. Sad se od vas traži, posle svega onoga što naknadno dolazi iz Brisela, da predate nezavisno Kosovo. To se sada traži. Nezavisnost ste vi priznali, hteli to da priznate ili ne.

Narod i Srbi koji žive na KiM se duboko protive tom sporazumu. Jer, još jednom ću napomenuti da je on duboko štetan. Ide se na to da se na KiM implementira Ahtisarijev plan koji je odbacio i SB i ova skupština. S obzirom da je ova skupština donela 200-300 zakona vezana za EU i da je ne znam koliko sednica održala na tu temu, sramno je ako vam je prioritet KiM da za četiri godine održimo samo dve sednice za tako goruće pitanje.

To morate nositi na duši i vi, gospođo predsednice Narodne skupštine. Jer, posebno sada, kada ima šta da se raspravlja, s obzirom na novonastalu situaciju, postavljam pitanje vama kao predsednici Narodne skupštine – imate li nameru pre nego što predate Kosovo da održite jednu skupštinu narodne Republike Srbije, gde bi svi mi koji to tražimo već tri-četiri meseca raspravljali o tome i doneli odluku da li ova vlast ima mandat za ovo što čini sa KiM. Hvala.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 29.12.2011.

Gospodin Andrić je rekao jednu dobru reč, samo jednu – sram vas bilo. Ja kažem – 101 put vas sram bilo, jer ako ste četiri godine posvetili kandidaturi za EU i očuvanja KiM u sastavu Republike Srbije, a sve ste to izneverili, prokockali i slagali, i nije ni čudo što vas je samo troje iz Vlade Republike Srbije koji treba danas da daju odgovor  - zašto ste izdali Kosovo? Zašto ste to učinili mimo zakona Republike Srbije, mimo Ustava Republike Srbije, mimo rezolucija koje postoje?

Došli ste danas da odgovorite narodnim poslanicima, da odgovorite Srbima na KiM za vaše zalaganje.

Ono što vi radite, što ste radili sve ove četiri godine, neka vam služi na čast. S obzirom da ste sve to uradili mimo onoga što sam rekao, mimo interesa Srba koji žive na KiM, Srba koji žive u Srbiji i svih građana, vi ste to uradili i izdali KiM.

Sram vas bilo još 101 put i stidite se za ovo što ste uradili za Srbe na KiM i građane Republike Srbije. Izvolite sada, postavljajte vi pitanja.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 27.12.2011.

Gospođo predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, pri kraju smo svog četvorogodišnjeg mandata i rada, kako ove Narodne skupštine, tako i Vlade Republike Srbije i vladajuće koalicije. S obzirom na vreme koje imam, ukratko ću vas podsetiti na predizborna obećanja ove vladajuće koalicije i izneti efekte tog obećanja.
Vladajuća koalicija je u predizbornoj kampanji za ciljeve i prioritete imala nekih hiljadu evra akcija za građane Republike Srbije od javnih preduzeća, 200 hiljada novih radnih mesta, bespoštednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, status kandidata za EU i očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije itd, itd.
Na početku svog mandata, kada je KiM u pitanju, napravili ste političku projekciju da priznate nezavisnost Kosova u zamenu za kandidaturu i ulazak u EU. Tome ste bili posvećeni i jedino ste u tome bili dosledni. Prihvatanjem dijaloga Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, vi ste na tom poslu kapitulirali i definitivno priznali nezavisno Kosovo. Priznali ste ga, a sada i Srbima na KiM i građanima Republike Srbije to predstavljate kao interes i jednih i drugih. Kažete da je u interesu Srba koji žive na severu KiM i uopšte na KiM i građana Republike Srbije. Duboko smo ubeđeni mi koji živimo na Kosovu da u pregovorima ne postoji nijedan interes za Srbe koji žive na KiM, a ako je interes građana Republike Srbije, onda vam skrećem pažnju da morate prvo da promenite Ustav Republike Srbije, pa onda da priznate nezavisno Kosovo. To morate da vodite računa, a ovako mimo zakona i Ustava Republike Srbije, ono što ste vi uradili sa Kosovom i Metohijom to je kapitulacija.
Sada nas Srbe koji živimo na Kosovu i Metohiji terate i vršite pritisak, ucenjujete da prihvatimo ono što je za nas neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu bez i jednog atributa svoje državnosti, da Šiptari od Srbije dobiju nezavisnost, a da Srbi na Kosovu i Metohiji od Srbije dobiju sve atribute šiptarske državnosti. Tako da ste vi gospodo, Srbe na Kosovu i Metohiji ostavili bez ijednog atributa državnosti Republike Srbije. Vi u svojoj priči, u svojim opravdanjima da niste priznali nezavisno Kosovo vređate zdravu pamet i građana, Srba sa Kosova i građana Republike Srbije.
Stoga postavljam pitanje Vladi Republike Srbije - imate li nameru, a ako imate, kada će Vlada Republike Srbije prestati da pritiscima i ucenama prihvatamo život u nezavisnoj državi Kosovo. Hvala.