Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Vladimir Milentijević

Govori

Gospođo predsednice, poštovani narodni poslanici, mislim, s obzirom da dolazim sa Kosova i član sam DSS i DSS i ja lično smo ubeđeni da za ovu državu i za ovu vlast nema prečeg pitanja nego očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta ove zemlje.

S obzirom da je suverenitet i integritet ove države ugrožen, jer se otima KiM, sastavni deo Republike Srbije, a na to se ova vlast oglušuje i bukvalno pripomaže, mi i ostale opozicione stranke i pojedine stranke iz vladajuće koalicije unazad tri meseca tražimo plenarnu sednicu na kojoj treba da raspravimo o novonastaloj situaciji jer se mnogo šta promenilo na terenu. Promenilo se i raspoloženje i razmišljanje u ovoj skupštini, tako da jedni smatraju da ova većina ima mandat za politiku koju vodi, drugi smatraju da nema i suština nezakazivanja plenarne sednice, gde bi se raspravljalo u KiM, je upravo ta, jer ova Narodna skupština nema tu većinu.

Sporazumi i dogovori koji su postignuti u Briselu su duboko protiv interesa i Srba na KiM i građana ove republike u kojoj mi živimo jer drugu nemamo. Ova vlast je priznala nezavisno Kosovo, sa svim onim elementima koje je prihvatila u Briselu, pod pritiskom EU, a sa namerom da se dobije kandidatura. Ova vlast ni jedan posto nije bila posvećena očuvanju KiM u sastavu Republike Srbije koliko je bila posvećena praznoj kandidaturi za članstvo u EU. To govori i današnja situacija, gde se nameću novi uslovi. Više Kosovo nije tema jer ste vi, gospodo, sa Kosovom završili. Priznali ste nezavisno Kosovo. Sad se od vas traži, posle svega onoga što naknadno dolazi iz Brisela, da predate nezavisno Kosovo. To se sada traži. Nezavisnost ste vi priznali, hteli to da priznate ili ne.

Narod i Srbi koji žive na KiM se duboko protive tom sporazumu. Jer, još jednom ću napomenuti da je on duboko štetan. Ide se na to da se na KiM implementira Ahtisarijev plan koji je odbacio i SB i ova skupština. S obzirom da je ova skupština donela 200-300 zakona vezana za EU i da je ne znam koliko sednica održala na tu temu, sramno je ako vam je prioritet KiM da za četiri godine održimo samo dve sednice za tako goruće pitanje.

To morate nositi na duši i vi, gospođo predsednice Narodne skupštine. Jer, posebno sada, kada ima šta da se raspravlja, s obzirom na novonastalu situaciju, postavljam pitanje vama kao predsednici Narodne skupštine – imate li nameru pre nego što predate Kosovo da održite jednu skupštinu narodne Republike Srbije, gde bi svi mi koji to tražimo već tri-četiri meseca raspravljali o tome i doneli odluku da li ova vlast ima mandat za ovo što čini sa KiM. Hvala.
Gospodin Andrić je rekao jednu dobru reč, samo jednu – sram vas bilo. Ja kažem – 101 put vas sram bilo, jer ako ste četiri godine posvetili kandidaturi za EU i očuvanja KiM u sastavu Republike Srbije, a sve ste to izneverili, prokockali i slagali, i nije ni čudo što vas je samo troje iz Vlade Republike Srbije koji treba danas da daju odgovor  - zašto ste izdali Kosovo? Zašto ste to učinili mimo zakona Republike Srbije, mimo Ustava Republike Srbije, mimo rezolucija koje postoje?

Došli ste danas da odgovorite narodnim poslanicima, da odgovorite Srbima na KiM za vaše zalaganje.

Ono što vi radite, što ste radili sve ove četiri godine, neka vam služi na čast. S obzirom da ste sve to uradili mimo onoga što sam rekao, mimo interesa Srba koji žive na KiM, Srba koji žive u Srbiji i svih građana, vi ste to uradili i izdali KiM.

Sram vas bilo još 101 put i stidite se za ovo što ste uradili za Srbe na KiM i građane Republike Srbije. Izvolite sada, postavljajte vi pitanja.
Gospođo predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, pri kraju smo svog četvorogodišnjeg mandata i rada, kako ove Narodne skupštine, tako i Vlade Republike Srbije i vladajuće koalicije. S obzirom na vreme koje imam, ukratko ću vas podsetiti na predizborna obećanja ove vladajuće koalicije i izneti efekte tog obećanja.
Vladajuća koalicija je u predizbornoj kampanji za ciljeve i prioritete imala nekih hiljadu evra akcija za građane Republike Srbije od javnih preduzeća, 200 hiljada novih radnih mesta, bespoštednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, status kandidata za EU i očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije itd, itd.
Na početku svog mandata, kada je KiM u pitanju, napravili ste političku projekciju da priznate nezavisnost Kosova u zamenu za kandidaturu i ulazak u EU. Tome ste bili posvećeni i jedino ste u tome bili dosledni. Prihvatanjem dijaloga Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, vi ste na tom poslu kapitulirali i definitivno priznali nezavisno Kosovo. Priznali ste ga, a sada i Srbima na KiM i građanima Republike Srbije to predstavljate kao interes i jednih i drugih. Kažete da je u interesu Srba koji žive na severu KiM i uopšte na KiM i građana Republike Srbije. Duboko smo ubeđeni mi koji živimo na Kosovu da u pregovorima ne postoji nijedan interes za Srbe koji žive na KiM, a ako je interes građana Republike Srbije, onda vam skrećem pažnju da morate prvo da promenite Ustav Republike Srbije, pa onda da priznate nezavisno Kosovo. To morate da vodite računa, a ovako mimo zakona i Ustava Republike Srbije, ono što ste vi uradili sa Kosovom i Metohijom to je kapitulacija.
Sada nas Srbe koji živimo na Kosovu i Metohiji terate i vršite pritisak, ucenjujete da prihvatimo ono što je za nas neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu bez i jednog atributa svoje državnosti, da Šiptari od Srbije dobiju nezavisnost, a da Srbi na Kosovu i Metohiji od Srbije dobiju sve atribute šiptarske državnosti. Tako da ste vi gospodo, Srbe na Kosovu i Metohiji ostavili bez ijednog atributa državnosti Republike Srbije. Vi u svojoj priči, u svojim opravdanjima da niste priznali nezavisno Kosovo vređate zdravu pamet i građana, Srba sa Kosova i građana Republike Srbije.
Stoga postavljam pitanje Vladi Republike Srbije - imate li nameru, a ako imate, kada će Vlada Republike Srbije prestati da pritiscima i ucenama prihvatamo život u nezavisnoj državi Kosovo. Hvala.
Gospodine predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, danas vam neću govoriti o jučerašnjem sukobu NATO bolumente sa mojim sugrađanima na teritoriji opštine Zubin Potok i sa mojom familijom i rodbinom, jer je sve viđeno. Na delu je otprilike        ista ona Nemačka iz 1941. godine, koja u okupatorskoj nameri je gazila preko ljudi koji su goloruki i nenaoružani štitili legitimne i nacionalne interese Republike Srbije i svoje interese.
Uzrok jučerašnjeg sukoba i događaja je katastrofalna i kapitulantska politika ove vlasti i predsednika Republike Srbije. da je politika predsednika Republike, bez obzira što Ustavom to nije njemu omogućeno, govori i sporazum koji je postigao pregovarački tim, koji nije utemeljen ni na Rezoluciji 1244, ni po Ustavu Republike Srbije, ni zakonima Republike Srbije, nijednoj deklaraciji koju je ova skupština Republike Srbije usvojila. Sve su institucije u ovoj državi urušene, ostale su dve koje deluju, kada je u pitanju KiM i sve ono, to su kabinet predsednika Republike i činovnik Vlade u pregovaračkom timu, gospodin Borko Stefanović.
Rezultat svega ovoga, svih pregovora, je priznavanje KiM. Vi ste priznali, gospodo, KiM. Nabrojao sam, bez podrške Ustava, bez podrške Rezolucije 1244 i svega ostalog. Neko će reći da predsednik Republike vodi mudru i hrabru državničku politiku. S obzirom da sporazumi, sve ono što se dešava oko KiM, nije u skladu sa Ustavom, ta politika se ne može nikako nazvati mudra politika i hrabra, takva politika se u Srbiji naziva izdajnička politika. To je definitivno izdajnička politika koju je vodio predsednik Republike Boris Tadić. Prodao je KiM zarad EU i to ne znači ništa, to je činjenica. On je tvorac te izdajničke politike, a gospodin Borko Stefanović je egzekutor svega toga na terenu KiM.
Na KiM sada postoje dva Marti Ahtisarija i implementacija tog plana Borislava Ahtisarija. Borislav Ahtisari sada implementira sve ono što je postignuto sporazumom, a to vodi u nezavisnost Kosova. Mi Srbi sa severa KiM uz potpunu podršku svih Srba iz centralnog Kosova nikada nećemo prihvatiti što je gospodin Borko Stefanović prihvatio, niti ćemo dozvoliti da se sporazum implementira, a polako vreme prolazi. KFOR ne može da ukloni barikade. Imamo tamo mnogo barikada. Na barikade nas je izveo Boris Tadić i ova vlast, da branimo sever Kosova od institucija KiM, a sada želi na neki drugi način da to svali na odgovornost Srba i političke strukture na KiM. To je nemoguće.
Postavljam pitanje Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije – kako oni misle da reše pitanje severa Kosova i da li misle da će se Srbi sa severa Kosova umoriti i prihvatiti sve ono što su planirala gospoda iz vladajuće koalicije, a to je priznavanje nezavisnog Kosova.
Gospođo predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, Vlada Republike Srbije je 27. oktobra poslala izveštaj Skupštini Republike Srbije na stabilizovanju situacije na KiM.
Taj izveštaj je obuhvatio i opisao stanje na KiM, otprilike onako kako koja strana ima interes u toj eskalaciji sukoba i u toj situaciji koja je bezazlena. Prvo, albanska strana ima svoj interes. NATO i Euleks imaju svoj interes, jer sigurno su na strani sprovođenja Ahtisarijevog plana, samo se interes Republike Srbije tamo ne nazire.
Normalno je bilo posle ovog izveštaja da Narodna skupština zaseda, raspravlja o tome i donese neku deklaraciju kako dalje. Toga nije bilo, jer ova Narodna skupština nije imala većinu, i Vlada nije imala većinu i do nikakve deklaracije nije moglo doći u ovoj Narodnoj skupštini, o kojoj bi se raspravljalo.
Demokratska stranka Srbije je Narodnoj skupštini Republike Srbije uputila svoju deklaraciju o obnovi državotvorne politike na KiM, jer je dosadašnja očigledno propala.
Prekjuče ste izglasali da se ne uvrsti u dnevni red. Doduše, tu rezoluciju ste postavili na sajt Skupštine Republike Srbije, ali tamo nema ko je predlagač.
Postavljam pitanje predsednici Narodne skupštine Republike Srbije – zašto na sajtu Skupštine Republike Srbije ne stoji da je predložena deklaracija DSS? Drugo pitanje, zašto se sa sajta skinute sve dosadašnje deklaracije DSS kad je KiM u pitanju? To je jedna dimenzija vaše odgovornosti i bahatosti. Druga dimenzija je vaša politika koja je dovela KiM tamo gde ga je dovela. To je naopaka kapitulanska politika i to je nešto što opterećuje posebno nas Srbe koji živimo na KiM.
U dijalogu sa Prištinom postigli ste određene sporazume. Svi ti sporazumi bez izuzetaka su atributi državnosti republike Kosova. Vi možete da pričate priču i da zamajavate ovu skupštinu i građane Republike Srbije, ali samo da znate da ste to učinili mimo Ustava Republike Srbije, mimo svih dosadašnjih deklaracija i zakona, jer stalno se pozivate na deklaraciju, na Ustav, a zato nemate pokriće. Sve ovo što ste vi sporazumom sa Prištinom postigli, menja postojeće stanje na terenu, a poslednja deklaracija vam to ne dozvoljava. Prebacili ste sad to na Vladu Republike Srbije, da te vaše pogubne odluke i sporazume uredbom regulišu, gde nemate ni tu pokriće. Na kraju krajeva, nemate većinu u Vladi jer resorna ministarstva koja se dotiču ove problematike, sigurno nisu glasali za takva rešenja i to je nešto što mora da se zna.
Drugo, član 5. ove uredbe o matičnim knjigama kaže – podaci iz matičnih knjiga iz člana 1. ove uredbe koriste u skladu sa dogovorom tima za dijalog, sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. To nisu privremene institucije samouprave u Prištini, nego nezavisna država Kosovo. Šef pregovaračkog tima je najavio da Vlada mora doneti uredbu po kojoj će se implementirati sporazum između Beograda i Prištine koji obuhvata čitavu teritoriju.
Postavljam pitanje predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću - kako gospodine predsedniče, mislite da postignuti sporazum sa Prištinom implementirate na Kosovu, kad znate da su protiv interesa Srba koji žive na KiM, a posebno Srba na severu KiM koji nikada neće prihvatiti te prihvaćene sporazume? Hvala.
Gospođo predsednice Narodne skupštine, gospodine predsedniče Vlade, gospodo ministri, dame i gospodo narodni poslanici, na početku mandata ove vlade gospodin Cvetković je imao dva prioriteta rame uz rame – Evropska unija i očuvanje KiM u sastavu Republike Srbije.
Tu posvećenost smo pozdravili. Međutim, od tada pa do danas, što se tiče EU, tu ste bili glasnogovornici, trudili ste se, radili na tome, maksimizirali nešto što je u vazduhu, a minizirali ste deo svoje teritorije.
Očigledno da to ovih dana dostiže kulminaciju kada se rešava kosovsko pitanje i to pre 9. decembra. Gospodo iz vladajuće koalicije, niste u situaciji na izazov koji traži situacija na Kosovu i Metohiji da date adekvatne odgovore, niste u situaciji da obezbedite većinu za deklaraciju koja i treba i morala je da dođe u Narodnu skupštinu, o kojoj bi raspravljali i odredili se za rešavanje problema, niste u situaciji i da na Vladi konsenzusom donosite odluke i uredbe o pojedinim postignutim rešenjima, iz razloga što niko normalan neće da prihvati iz resora ono šta ste vi tamo prihvatili. Tu odluku pojedinih ministara pozdravljam i to je nešto što je za respekt.
Međutim, ne mogu da se otrgnem utisku da, recimo, danas nikoga resornog ko je odgovoran za Kosovo i Metohiju, nema ispred Vlade Republike Srbije.
Narodni poslanici sa Kosova i Metohije na Odboru za Kosovo i Metohiju su bili jedinstveni i opozicija i pozicija, da su rešenja koja je postigao gospodin Stefanović poražavajuća. Državni sekretari, takođe. Uopšte nema prostora i ne otvara se mogućnost da po tako važnom pitanju se raspravlja u ovome domu.
Gospodine predsedniče Vlade, pitam vas šta je razlog što Vlada nije dostavila Narodnoj skupštini deklaraciju o nastaloj situaciji na Kosovu i Metohiji, da li ste uopšte imali većinu od tih 126 i da mi odgovorite da li imate nameru da pošaljete neku deklaraciju o kojoj bi ovaj dom raspravljao?
Prihvatanje dijaloga između Beograda i Prištine imao je za cilj da reši tehnička pitanja svih građana na teritoriji KiM, to jest oblasti u interesu svih građana, bez zadiranja u statusna rešenja. Da nije tako, primer je postignuti sporazum, gde jedna strana dobija sve, a druga strana ne dobija ništa, i to uz blagoslov pregovaračkog tima Beograda. Priština je dobila svoje državljanstvo, svoje saobraćajne dozvole, svoje saobraćajne tablice, Vrhovni sud Kosova, koji će biti poslednja institucija za imovinu Srba na KiM, diplome itd. To sve je izdato i overeno pečatima nezavisne države Kosovo. Pritom, u sporazumu nije ostavljena ni jedna mogućnost Srbima na KiM da imaju sve ovo što sam nabrojao.
Gospodine predsedniče Vlade, postavljam vam sledeće pitanje: Kako pored ovih činjenica objašnjavate da niste priznali nezavisno Kosovo i da li ste prekršili Ustav Republike Srbije, Rezoluciju 1244 i sve deklaracije koje je donela Narodna skupština?
Tražio sam konkretan odgovor na sve ono što je postignuto. Naravno da imamo uvid i naravno da su svi poslanici sa KiM o tome raspravljali. Vi to nikako nećete da priznate i idemo dalje.
Ako vam je Rezolucija 1244 Sveto pismo i sada su glavna tema administrativni prelazi na severu KiM, to podrazumeva da UNMIK i Euleks imaju pravo upravljanja na administrativnim linijama sa KiM, po Rezoluciji 1244. Rezolucija 1244 ne priznaje carinu i carinike tzv. republike Kosovo, niti Ustav Republike Srbije to dozvoljava. Iz tih razloga ste nas izveli na barikade da štitimo legitimne interese Republike Srbije i Srba na severu KiM. Štiteći Rezoluciju 1244, Srbi sa severa KiM neće prihvatiti da administrativni prelazi dobiju državni karakter tzv. države Kosovo, niti carinike, niti pograničnu policiju tzv. republike Kosovo.
Svako drugo rešenje koje bi postigli pregovarački timi Beograda i Prištine, nisu u interesu Srba na KiM i time bi bili izdati nacionalni interesi Republike Srbije i definitvno priznato nezavisno Kosovo.
Gospođo predsednice, poštovano predsedništvo, dame i gospodo narodni poslanici, ovom parlamentu, institucijama Republike Srbije, a verovatno i građanima Republike Srbije je poznato da za sutrašnji dan Priština najavljuje da će zauzeti administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku, rasporediti šiptarske carinike i policiju, učvrstiti granice između Kosova i Srbije, ukinuti institucije Republike Srbije i definitivno Srbe sa severa Kosova integrisati u institucije nezavisne države Kosovo.
Kao logistiku za svoju nameru najavljuju Euleks i KFOR. Do sada su nam Euleks i KFOR u dobroj meri bili partneri u rešavanju krize na KiM. Ukoliko se Euleks i KFOR, kao mirovne i statusno neutralne snage stave na stranu Prištine, prestanu da budu neutralne, prestanu da budu mirovne i napuste statusnu neutralnost, mi Srbi na Severu i njih ćemo doživljavati kao okupatore. Kao razlog okupacije Priština navodi kriminalne strukture na severu Kosova. Uz to, žiteljima poručuju da akcije i plan kosovske vlade nisu upereni protiv njih, već da za cilj imaju uklanjanje kriminala na severu KiM. Za njih su kriminalci oni koji ne plaćaju carine tzv. države Kosovo, oni koji se bore za očuvanje KiM u sastavu Republike Srbije i ne prihvataju institucije tzv. države Kosovo.
Već ranije sam Ministarstvu pravde i Ministarstvu policije postavio poslaničko pitanje – da li su Srbi na KiM koji ne plaćaju carinu tzv. republici Kosovo i Srbi koji se bore za očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije kriminalci? Da ili ne? Nažalost, nisam dobio konkretan odgovor. Srbi koji ne plaćaju kosovske carine ne mogu biti kriminalci, jer ne priznaju tzv. državu Kosovo, ne mogu biti kriminalci ni Srbi koji se bore za očuvanje KiM u sastavu Republike Srbije.
Na KiM, posebno na severu KiM, ne postoji Srbin koji želi da živi u nezavisnoj državi Kosovo i da se nije uključio u odbranu državnog suvereniteta i integriteta Republike Srbije. Oni koji su želeli da žive u tzv. nezavisnoj državi Kosovo su već u Prištini i pripomažu stvaranju kosovske nezavisnosti.
Mi koji smo ostali na severu, da još jednom ponovim, ne prihvatamo institucije Kosova. Ne želimo da živimo u nezavisnom Kosovu. Ne prihvatamo ni jednostrane poteze i nasilja i bez rezerve odlučni da demokratskim sredstvima sprečimo namere Prištine. Za taj cilj postoji potpuno jedinstvo i ništa nas ne može sprečiti u zaštiti legitimnih nacionalnih interesa.
Nažalost, neodgovornom, neadekvatnom i kapitalantskom politikom vlasti Republike Srbije umanjena nam je ta mogućnost da sprečimo nameru Prištine koja želi silom da promeni realnost na severu i dobije bolju poziciju za nastavak pregovora. U ovoj delikatnoj i opasnoj situaciji Vlada Republike SRbije nema nameru da zatraži vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na terenu, niti je
izvestila Narodnu Skupštinu Republike Srbije o razvoju događaja i sprovođenju aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta i stanovništva, iako je na to obavezuje Deklaracija od 31. jula.
Odbor za KiM je zakazivan tri puta kako bi pregovarački tim Beograda podneo izveštaj o toku dijaloga sa Prištinom. Nije održan ni jedan jer pregovarački tim nije našao za shodno da Odboru prisustvuje, a juče članovi vladajuće koalicije nisu dali kvorum kako ne bi doneli neke zaključke, iako su bili u holu Skupštine.
Imajući u vidu da je Savet bezbednosti za danas zakazao sednicu na kojoj će raspravljati o KiM, zaključite i sami kakav je odnos institucija Republike Srbije u odnosu na KiM.
Kako kažete, vodite diplomatske aktivnosti, činite sve da do eskalacija sukoba ne dođe.
(Predsednik: Vreme.)
Postavljma pitanje, ako do nemira i sukoba ipak dođe, Priština upotrebi silu i pokuša da Srbe očisti sa severa KiM, hoće li bezbednosne snage Republike Srbije zaštiti narod ili ostati u svojim bazama i baviti se malinarima i gej paradama?
Gospođo predsedavajuća, poštovano predsedništvo, dame i gospodo narodni poslanici, mi Srbi koji živimo na severu Kosova i Metohije preživljavamo najteže trenutke u svom životu i u neravnopravnoj borbi borimo se za očuvanje institucija Republike Srbije na prostoru KiM.

Protiv sebe imamo samoproglašenu nezavisnu državu Kosovo. Od nedavno snage KFOR-a i Euleksa, podržani od EU i Amerike, imaju jedinstven i jasan cilj – ukidanje institucija Republike Srbije i integracija Srba sa severa KiM u institucije nezavisne države Kosovo.

Po ko zna koji put moram sa ovog mesta da ponovim, u ime građana severa KiM – po cenu sopstvenih života, ne prihvatamo da živimo u nezavisnoj državi Kosovo, jer je takav život prosto nemoguć. Ako Šiptari nisu mogli ili hteli da žive u Republici Srbiji zajedno sa Srbima, kako bi mi Srbi mogli da prihvatimo da živimo u nezavisnoj državi Kosovo sa Šiptarima?

Punih 12 godina međunarodna zajednica je pokušavala da nađe rešenje za problem na KiM. Nije ga pronašla i nije ga ni mogla pronaći, jer nije zastupala interese obe strane, već se otvoreno stavila na stranu Prištine i ohrabrila da čini sve ono što je do sada činila i što sada čini. Jednostranim potezima provocira i izaziva sukobe i zajedno sa KFOR-om i Euleksom čini nasilje nad golorukim srpskim stanovništvom na severu KiM. U tome im, nažalost, u velikoj meri pomažu vlasti Republike Srbije. Pomažu, jer nemaju jasan i iskren i jedinstveni stav, niti jasan odgovor na ono što jednostrano preuzima Priština.

Svakodnevno se mogu čuti različite izjave i različiti stavovi koalicionih partnera. Time su najviše uplašeni Srbi na severu KiM, jer strah kod nas jedino zaustavlja jedinstvo u Srbiji. Daleko nas najviše plaši kapitulacija pregovaračkog tima Beograda. Pregovarački tim Beograda je u dijalogu sa Prištinom, pod pritiskom EU i Amerike, prihvatio lične karte, saobraćajne dozvole i tablice, sa simbolima samoproglašene republike Kosova, prihvatio carinski pečat republike Kosovo, čime je definitivno priznata kosovska carina. Time je učvršćena granica između Kosova i Republike Srbije. Kako je prihvaćena carina Kosova, logično je da će na administrativnim prelazima biti instalirani kosovski carinici i pogranična policija Kosova, što se i najavljuje za 16. septembar.

Sa druge strane, šef pregovaračkog tima, Borko Stefanović, negira da je prihvaćen ovakav scenario, negira da su carine atribut državnosti, čime vređa ljudsku pamet. Mi Srbi sa severa KiM gubimo poverenje u pregovarački tim i Borka Stefanovića, jer je dijalog tajnovit, bez pisanog sporazuma. Odbor za KiM je na sednici Odbora obavezao pregovarački tim na pisani sporazum, što je prihvaćeno, ali ga do danas, nažalost, nemamo.

Stoga postavljam pitanje predsedniku Republike Srbije, Borisu Tadiću i predsedniku Vlade Republike Srbije, Mirku Cvetkoviću. U nedostatku pisanog sporazuma, potrebno je da predsednik Republike, Boris Tadić i predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, odmah jasno i javno kažu šta se stvarno u dijalogu Beograda i Prištine dešava? Imate li plan za 16. septembar? Šta ćete preduzeti i hoćete li po Ustavu Republike Srbije zaštititi svoj narod?
Gospođo predsednice, poštovani gospodine predsedniče Vlade, ministri, dame i gospodo narodni poslanici, bilo je retkih trenutaka za prethodne tri godine kad se u ovom visokom Domu moglo govoriti na temu KiM, a da niste rizikovali da vam pri tom bude oduzeta reč ili udari po džepu, doduše ne građanima RS već narodnih poslanika.
U poslednje vreme, zadnjih pet dana, neodržive situacije na KiM skoro sve opozicione stranke su od vas predsednice Narodne skupštine Republike Srbije tražili i apelovali da prekinete započetu sednicu, zakažete novu na kojoj bi se raspravljalo o situaciju na KiM i dao odgovor na novonastalu situaciju.
Poslanička grupa DSS vam se nudila sa svojih 20 poslanika i 20 potpisa i prihvatila svaku kombinaciju i mogućnost kako bi se stekli uslovi da se sednica poslovnički zakaže. Niste za to imali sluha, uz stalno obrazloženje, predsednice Narodne skupštine da nema potrebe, jer Vlada i svi državni organi čine sve i dobro rade svoj posao.
Nije tačno. Mišljenja sam, ne zbog toga što sam iz redova opozicije, da državno rukovodstvo nije dobro radilo svoj posao, a što je najžalosnije osećaj i zaključak nas Srba sa Kosova i Metohije, da u mnogome nije radila iskreno, to je najveći problem. Srbi koji žive na KiM, DSS i ja lično, za ove tri godine vaše vladavine nebrojano puta smo vam skretali pažnju da put kojim ste krenuli očuvanja KiM vodi u ćorsokak. Došli ste do provalije, svesno ili nesvesno, sasvim svejedno.
Sada ste ovu sednicu zakazali, da bi danas pokušali da nam objasnite kako državni organi čine sve što je u njenoj moći da KiM sačuvaju u sastavu Republike Srbije i tražite alibi za potpuno pogrešnu politiku.
Srbi na KiM su do juče bili u strahu da ste uradili sve što je u vašoj moći, saopštite da se više nije moglo i da je tu kraj priče. Jučerašnji dan proveden na barikadama u Zvečanu me je ohrabrio, ostao u dubokom sećanju ma koliko to trajalo.
Prvo, po ko zna koji put Srbi koji žive na severu KiM, potvrdili su da ne žele po cenu sopstvenih života, integraciju tzv. Kosovo, i to treba da bude svima jasno ako to do sada nije bilo.
Drugo, mi Srbi koji živimo na KiM bez obzira na stranačku pripadnost vratili smo se na period jedinstva iz 1999. godine, kada smo složno i jedinstveno odbranili sever KiM od egzodusa, ostali na svojim ognjištima i dali šansu našoj državi da zajednički sa nama čuva južnu pokrajinu u sastavu Republike Srbije.
Treće, jučerašnja dobra koordinacija, konsultacije i donošenje zajedničkog stava pojedinih državnih organa sa Srbima na severu KiM i njihovim lokalnim rukovodstvom, šta u novonastaloj situaciji činiti­?
Juče sam na barikadama u Zvečanu video bivše snage KFOR, to su trenutno NATO snage, snage kojim komanduje Hašim Tači. General Biler je to svojom izjavom nedvosmisleno potvrdio i još dao do znanja da će upotrebiti bojevu municiju na one koje ih napadaju.
Postavljam pitanje svima za ovih 12 godina, od kako traje naša agonija – kad je to izvršen napad na mirovne snage KFOR, UNMIK i Euleks i definitivno, iako ih zvaničnici NATO predstavljaju kao mirovne i neutralne, one to nisu.
Izašle su iz okvira rezolucije 1244 i na našu veliku žalost, mi ih trenutno doživljavamo kao neprijatelje i to je realnost.
Jučerašnji dan, kada je zakazana današnja sednica, daje mi zračak nade da je državno rukovodstvo shvatilo da se na dosadašnji način KiM ne može sačuvati u sastavu Republike Srbije, da se polako trezni i da će u mnogome promeniti svoj odnos i politiku prema KiM.
Mi danas moramo dobiti u ovom visokom Domu odgovore na neka ključna pitanja od državnog rukovodstva.
Prvo pitanje koje postavljam, da li državno rukovodstvo iskreno i čvrsto održava Srbe koji žive na KiM, i našu rešenost da mirnim protestima bojkotima, neposlušnostima i sl. branimo integraciju severa KiM u tzv. nezavisnu državu Kosovo.
Drugo moje pitanje, imate li nameru da promenite politiku prema KiM, jer je očigledno da je dosadašnja bila pogrešna i definitivno propala.
Propala je misija Euleks koju ste prihvatili kao statusno neutralnu, jer ona od danas definitivno, gospodine predsedniče Republike Srbije, nije neutralna već poštuje Ustav i zakone Kosova i uspostavljanje carinske kontrole na celoj teritoriji Kosova.
Ponoviću, snage KFOR više nisu mirovne, već NATO snage pod komandom Hašima Tačija.
Propao je sporazum Ban Ki Mun-Beograd, propao dijalog Beograd-Priština koji je za cilj imao dobrosusedske odnose dve države i rešavanje tehničkih pitanja.
Šta se iz svega ovoga na kraju može zaključiti? Pod hitno morate promeniti dosadašnju politiku, vratiti se rezoluciji 1244 i početi političke pregovore po svim pitanjima u rešavanju problema na KiM.
I na kraju, manite se iluzija EU i KiM, to je u ovom vremenu i u ovim okolnostima nažalost totalno gubljenje vremena, od EU nema ništa.
Molim vas, u ime svih Srba koji žive na KiM da se okrenete definitivno i konačno, očuvanju KiM u sastavu Republike Srbije. Hvala.
Gospođo predsednice, poštovano predsedništvo, gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, javljam se po članu Poslovnika 71, citiraću, gde se  kaže da predsednik odbora je dužan da sednicu odbora sazove na zahtev najmanje trećine od ukupnog broja članova odbora ili na zahtev predsednika Narodne skupštine.
Pre sat vremena sam došao sa teritorije KiM gde sam proveo sa građanima prethodne dve noći i jučerašnji dan. Situacija na KiM je vrlo alarmantna i iz časa u čas eskalira. Verovali ili ne, Srbi na KiM su u ratu, bez obzira što niko ne želi rat, ne želi ne Republika Srbija, ali moramo se malo pozvati na razum.
Neshvatljivo je da je jučerašnjim danom na Srbe na KiM otvorena vatra gde je došlo do oružanog sukoba. Neverovatan je odnos Republike Srbije i vlasti na jučerašnji događaj, bar kada je reakcija u pitanju, a neshvatljivo je da ni predsednik Odbora za KiM i članovi odbora, koji imaju pravo po ovom Poslovniku, ne sazovu makar Odbor za KiM da se raspravlja o teškoj situaciji na KiM, ako to već nije dozvoljeno u Narodnoj skupštini.
Gospođo predsedniče, molim vas da vi pod hitno prekinete ovu sednicu. Ako ne, da zakažete sednicu Narodne skupštine gde ćemo raspravljati i doneti neke zajedničke zaključke po toj temi, a Srbi su zajednički 99% zauzeli stav da ne prihvate institucije nezavisne države Kosovo, da bar pozovete šefove poslaničkih grupa, da se dogovorite i pre nego što krenete na godišnji odmor, na koji užurbano žurite, učinite nešto da nas ne ostavite u pasjim zubima. U suprotnom, jedino ako to ne bude moguće, molim sve poslaničke grupe koje ne prihvataju takav moj apel da bar u znak podrške napuste današnji rad, pa da nastavimo sutra da radimo, da bar znamo o čemu se radi. Hvala.
Gospođo predsednice, poštovano predsedništvo, kolege narodni poslanici, ista tema. Ovih dana vladajuća koalicija Republike Srbije DSS prebacuje da je kritična prema vlastima i da nije utemeljena na argumentima kada je u pitanju odnos vlasti i Vlade Republike Srbije prema KiM. Da to nije tako, nego da vlast Republike Srbije lažima i prevarama građana ide ka priznavanju nezavisnosti Kosova, podsetiću građane Srbije, a posebno vas iz vlasti na sledeće.
U tobožnjem očuvanju KiM u sastavu Republike Srbije prihvatili ste Misiju Euleks kao statusno neutralnu, iako ste znali da će sprovoditi Ahtisarijev plan i stvarati nezavisno Kosovo. Prihvatili ste Sporazum Beograd-Ban Ki Mun, predstavili ga građanima Srbije kao diplomatsku pobedu Beograda, svesni da ga Priština nikada neće prihvatiti. Tajnovito ste potpisali policijski sporazum sa Euleksom, čija sadržina ni dan danas nije poznata. Obmanuli ste nas da su EU i KiM dva odvojena pitanja, a danas je sasvim sigurno da su ona vezana. Smanjili ste budžet Republike Srbije za skoro 50% u odnosu na 2008. godinu. Povukli ste svoju rezoluciju Saveta bezbednosti, predali nametnutu rezoluciju Brisela i prihvatili dijalog Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima. Pregovore ste predstavili kao stvaranje boljeg života za sve građane na KiM, posebno za Srbe.
Vi smatrate da ste pregovorima došli do rešenja za praktične probleme ljudi na KiM, prvenstveno za Srbe južno od Ibra. Tako ste, gospodo, podelili Srbe na Srbe južno od Ibra i na Srbe severno od Ibra. Ne mislim da nije tako kada su Srbi južno od Ibra u pitanju, ali sam siguran da ste takvim rešenjem priznali nezavisno Kosovo. Priznali ste nezavisnost i uveli vize za građane KiM. Sertifikat je ništa drugo nego viza za ulazak na teritoriju Republike Srbije, samo je razlika što za ulazak u druge zemlje treba pasoš, onakav kako ga ko poseduje, a za ulazak građana KiM u Republiku Srbiju lična karta republike Kosovo.
Kosovske tablice koje će moći da se koriste nisu UNMIK tablice. To su tablice republike Kosovo. Čije su saobraćajne dozvole overene pečatom republike Kosovo, a na pečatu republike Kosovo stoji grb republike Kosovo? Dokumenta kao što su lične karte, saobraćajne dozvole i vozačke dozvole, na osnovu kojih ste vi utvrdili identitet, izdajete sertifikate, su dokumenta republike Kosovo, takođe overena pečatom republike Kosovo, a na pečatu grb republike Kosovo.
Dogovorom ste omogućili da građani KiM koriste sva dokumenta i atribute državnosti republike Kosovo, a Srbe na KiM ostavili bez svojih obeležja, svoje državnosti i uopšte mogućnosti da ih ikad koriste.
Vi ste, gospodo, hteli, ne hteli da priznate, definitivno priznali Kosovo. U suzbijanju kriminala, tzv. država Kosovo sa Euleks na severu KiM hapsi i preti novim hapšenjem Srba koji ne plaćaju carine Kosova. Pitanje koje danas želim da postavim ovom zdanju, postavio sam gospodinu Borku Stefanoviću, ali, nažalost odgovor nije dat, izbegnut je.
Postavljam pitanje Ministarstvu pravde i Ministarstvu policije. Da li su Srbi na KiM, koji ne plaćaju carine tzv. republici Kosovo i Srbi koji se bore za očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije kriminalci? Hvala.
Gospođo predsedavajuća, članovi Vlade Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, pregovarački timovi u dijalogu Beograda i Prištine najavljuju da će se uskoro u pregovorima postignuti dogovor. Šefica pregovaračkog tima očekuje da će početkom jula biti usvojeno svih šest tačaka sporazuma, a predložio ih je Robert Kuper, posrednik EU u pregovorima.
Šta je to Kuper predložio obema stranama? Prvo, da Srbija prizna pečat carine Kosova, onako kako je priznala i primenjuje EU. Drugo, da Srbija prizna registarske tablice Kosova sa oznakom republika Kosovo. Kosovskim Srbima koji ne budu želeli da koriste ove tablice će biti omogućeno da dobiju stare registarske tablice sa oznakom KS, koje su ranije izdavali. Na KiM se više neće moći koristiti bivše registarske tablice kosovskih gradova izdate od strane Srbije. Građani Kosova sa ličnom kartom republike Kosovo će moći da uđu u Srbiju, a kada građani Kosova u tranzitu za druge zemlje prolaze kroz Srbiju na graničnom prelazu između Srbije i druge zemlje na ulazu u tu zemlju koriste pasoš republike Kosova.
Sporazum predviđa priznanje vozačkih i saobraćajnih dozvola republike Kosovo. U sporazumu o telekomunikacijama biće prekinut rad mobilne i fiksne telefonije iz Srbije i postojaće sporazum o romingu, tobože pod vrlo povoljnim uslovima. U oblasti energetike predviđa se uspostavljanje saradnje između dva elektroenergetska sistema u kojima će se poštovati dokumenti usvojeni u Atini. O kakavim se dokumentima radi možemo samo da nagađamo.
O katastru i matičnim knjigama Edita Tahiri nije komentarisala. S druge strane, šef pregovaračkog tima Beograda je izjavio da ni na koji način neće, ni implicitno ni eksplicitno, priznati nezavisnost Kosova i da je svrha dijaloga sa Prištinom da se pomogne Srbima koji žive na Kosovu.
Postaviću tri pitanja članovima Vlade Republike Srbije. Da li su rešenja, koja je iznela šefica pregovaračkog tima Prištine tačna i da li ih je nametnuo Robert Kuper?
Pod dva, ako ovakvo rešenje prihvatite i sa ovakvim atributima kosovske nezavisnosti, kome možete više da tvrdite da niste priznali republiku Kosovo?
Na koji način, prihvatanjem ovakvog pogubnog sporazuma, pomažete Srbima na Kosovu i Metohiji?
Postavio sam tri konkretna pitanja, a ona se odnose na problematiku Kosova i Metohije. Dobro je što je došao gospodin Borko, imamo dosta neraščišćenih pitanja.
Prvo, da li su rešenja koja je iznela šefica pregovaračkog tima Prištine tačna i da li ih je nametnuo Robert Kuper?
Drugo, ako ovakva rešenja prihvatite i sa ovakvim atributima kosovske nezavisnosti, kome možete više da tvrdite da niste priznali republiku Kosovo?
Treće, na koji način, prihvatanjem ovako pogubnog sporazuma, pomažete Srbima na Kosovu i Metohiji, pod uslovom da je to sve tačno?