Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Slaviša Topalović

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine ministre, plašim se radnika "Magnohroma", jer tamo gde vi imate priliku da raspolažete novcem, to je već diskutabilno pitanje.
Mi govorimo ovde o podeli besplatnih akcija, o onima koji nisu učestvovali u postupcima privatizacija. Postavlja se pitanje - kako je do sada obavljena privatizacija, kako su obavljene privatizacije u Srbiji? Preduzeća koja su privatizovana, na koji način su privatizovana ta preduzeća i koji je ishod tih privatizacija do sada?
Kako u praksi izgleda privatizacija koju ste sprovodili ovih sedam godina, najbolje znaju naši bivši zaposleni radnici svojih preduzeća. Sve što je valjalo u ovoj zemlji vi ste rasprodali po desetostruko nižoj vrednosti svojim kompanjonima, pri tome ste uzimali ogromne provizije. Kada vam to nije bilo dovoljno, kupovali ste sami sebi firme, kao što je to slučaj kompanije "Novi dom" i bivšeg ministra za rasprodaju Aleksandra Vlahovića.
Pre skoro godinu dana ukazao sam vam na vezu gospodina Vlahovića, Cvetkovića, firme "Ces Mekon" izvesnog gospodina Nenezića. Tog Nenezića spominje i Đorđević "Sinalko" u otimačini svoje firme, a taj Nenezić mora da sarađuje sa ovim Cvetkovićima, sa ministrom ili sinom.
Dakle, da rezimiramo samo, ovo se zove burazerska privatizacija i svi glavni akteri koji su se nalazili u Vladi, ili se sada nalaze u Vladi, nama su dobro poznati. Ukrali su ogromne tranzicione profite, dok su u isto vreme narod i država postajali sve siromašniji i siromašniji.
Postavlja se pitanje - može li iko u ovoj zemlji da spreči našu ekonomsku i nacionalnu tragediju? Budite uvereni da mi radikali to možemo.
Izvršićemo reviziju privatizacije i vratiti oteto, i svi koji su radili po zakonu mogu da budu mirni i spokojni, a kriminalci će biti smešteni u zatvor.
Pored mnogih kriminalnih privatizacija, poseban akcenat će biti stavljen na privatizacije nekih kompanija, koje su kupili za malo novca ovi što nam danas oduzimaju srpsku zemlju Kosovo i Metohiju, a prethodno su ubijali srpsku decu. Mislim na dve firme gde su sada vlasnici američke kompanije. Železara u Smederevu je poklonjena američkoj kompaniji samo dve nedelje posle ubistva Zorana Đinđića za samo 21 milion dolara.
Zašto? Zbog čega je poklonjena za 21 milion dolara. Čiji su tu interesi zastupani kada je ona prodata samo za 21 milion dolara? Ko je tu uzeo novac? Koji su to političari koji zastupaju američke interese?
Privatizacija Duvanske industrije Niš takođe će biti predmet revizije. Fabrika je prodata po višestruko nižoj ceni i „Filip Morisu“ je dat apsolutni monopol na srpskom tržištu. To je sve zahvaljujući vama, zahvaljujući DOS-ovoj vladi.
Kako se „Filip Moris“ ponaša prema svojim kupcima pitajte svog komšiju kod koga kupujete svako jutro hleb. Oni će vam najbolje reći kako se „Filip Moris“ ponaša. Istovremeno, „Filip Moris“ će morati da odgovori na pitanje čiji su to „Marlboro“ prodavali dva najveća švercera cigareta na ovom području, Cane i Milo. Jedno je sigurno, Cane i Milo nisu proizvodili „Marlboro“, oni su samo nečiji „Marlboro“ prodavali na ovom tržištu.
Ima li prljavog novca u privatizaciji Duvanske industrije Niš? Ubedljivom pobedom Tomislava Nikolića ostvariće se prvi preduslov za sprečavanje naše ekonomske i nacionalne tragedije. Hvala.
Gospodine Albijaniću, nije to opravdanje što se izvinjavate i ne znate moje ime. Malopre ste rekli koleginici Ivani Zečević - Ivana Zečević, dođite da govorite. Znate, ona je narodni poslanik, ne možete tako da se ponašate.
Mislim da jeste, uzmite stenogram, pa pogledajte.
Amandman poslanika Božidara Koprivice je dobar i predlažem da ga prihvatite.        On je u svom amandmanu rekao da je potrebno ukinuti Agenciju za reciklažu.
Gospodine ministre, molio bih za malo pažnje.
Inače, sve agencije došle su u Srbiju posle dolaska DOS-a na vlast. Te agencije su, u stvari, smišljene i oformljene samo zbog novih radnih mesta za vaše članove, članove stranaka demokratskog bloka. Znači, ničemu one više ne služe, samo opterećuju budžet Vlade Srbije. Ta sredstva je trebalo usmeriti pametnije, na neku drugu stranu, u korisnije svrhe. Konkretno, znate li koliko je u Srbiji potrebno škola, obdaništa, zdravstvenih ustanova?
Evo, konkretno, nekih finansijskih podataka koji prate finansijsku, mogu slobodno da kažem, krizu od kako ste vi, demokratski blok, došli na vlast, posle 5. oktobra, u Srbiji.
Prilikom izlaganja o osnovnim ekonomskim parametrima na kojima će se zasnivati prihodi Budžeta za 2007. godinu, ministar finansija je rekao da će rast bruto domaćeg proizvoda biti 7%. Postavljam pitanje gospodinu ministru.
Prihodi budžeta za 2008. godinu su nominalno veći za 9,9%. Stopa inflacije za prvih 10 meseci iznosi 8,7% i do kraja godine će sigurno iznositi preko 10%. Poreske stope, osim poreza na zarade koji je smanjen za 2%, ostale su nepromenjene. Gospodine ministre, kako je moguće da, ako je privredni rast 7%, inflacija 10%, uz nepromenjene poreske parametre, prihod budžeta bude veći samo za 9,9%?
Privrednog rasta u 2007. nije bilo, i vi to dobro znate, ali iz dana u dan lažete ovaj narod. Ministre, 31.12. 2006. godine ova zemlja je bila dužna 19,606 milijardi dolara. Spoljni dug 31.10.2007. godine iznosi 24,422 milijarde dolara i do kraja godine će premašiti 25 milijardi dolara. Zašto uporno razdvajate srpski dug i sakrivate ukupan dug ove zemlje, pominjući ga samo kao javni dug?
Obećali ste, prilikom usvajanja Budžeta za 2007. godinu, rast izvoza za 50%. Spoljnotrgovinski deficit u prvih 10 meseci iznosi 7,423 milijarde dolara i do kraja godine biće 8,5 milijardi dolara.
Srbija je danas na poslednjem mestu u svetu po izvozu po glavi stanovnika. Zašto? Zato što ste kompletnu privredu uništili.
Ministre, da li znate koja je osnovana uloga Vlade u ekonomskom smislu? Ako ne znate, ja ću da vam kažem. Da zaštiti domaću privredu, kao prvo, i, kao drugo, da omogući uposlenost svojih građana.
Pogledajte strukturu prihoda budžeta. Porez na dodatnu vrednost čini 48,7% budžeta. Od toga, 205 milijardi dinara je PDV iz uvoza, a 99 milijardi dinara je PDV ostvaren u zemlji. Jadna je Vlada koja svoje prihode zasniva na rastu uvoza.
Da li ste čuli za termin domaća proizvodnja, domaća privreda, srpska privreda? Vas to ne interesuje, vas interesuje samo prodaja što je neko drugi stvari i, normalno, vaše provizije.
Gospodine Albijaniću, vaši šifrovani su obećali 500 hiljada radnih mesta u prethodnoj izbornoj kampanji. Danas ste priznali, ovih dana ste priznali da Srbija ima negativnu stopu zaposlenosti. Dakle, niste zaposlili, niti otvorili nijedno novo radno mesto, osim, naravno, za članove vaših stranaka, za njih je moralo da se izmisli neko novo radno mesto, kao ove agencije što izmišljate.
Rekli ste da će inflacija u 2007. biti oko 6%. Za prvih 10 meseci, inflacija iznosi 8,7% i do kraja godine će iznositi preko 10%. Zašto, gospodine ministre?
Budžet vam je inflatoran, kako u 2007, tako i u 2008. godini. Predvideli ste deficit od 14,8 milijardi dinara, plus 74,4 milijarde dinara; ukupno 89 milijardi dinara biće podmireno iz nepoznatih izvora.
Rekli ste da će strane direktne investicije biti veoma visoke i da će iznositi preko 2,6 milijarde evra. Kako je moguće da takve investicije ne dovode do novih radnih mesta? Privreda Srbije se za godinu dana zadužila u inostranstvu za 5,5 milijardi dolara. Kako je moguće da za te pare niste uspeli da otvorite nijedno radno mesto u Srbiji?
Da li znate gde su pare, gospodine ministre? Otišle su na vraćanje prethodnih dugova, bilo privrede, ili stanovništva, kroz bankarske kredite. Jedan deo para je u provizijama kod raznih ministara i funkcionera ove vlasti. Danas je srpska privreda u dužničkom ropstvu, a vrlo brzo će u dužničkom ropstvu biti i srpska država. To će se desiti kada više ne budete imali šta da prodajete i kada poreski obveznici ne budu mogli da servisiraju svoje obaveze.
Taj dan je vrlo blizu, čuvajte se, vaše vreme je isteklo, ali vas nije stigla kazna, narodna kazna. Stići će vas i počeće da vas stiže sa 20. januarom 2008. godine i nastavlja se na svim narednim izborima, kada će narod Srbije poverenje ukazati Tomislavu Nikoliću, kao predsedniku Srbije i SRS-a, kako bismo ovu zemlju izveli na pravi put.
Gospodine Albijaniću, pročitajte Poslovnik, pa mislim da će vam biti jasno. Član 225. Hteo bih da se osvrnem na izlaganje gospodina Vujadinovića.
Da li ste vi neki supermen?
Malopre smo čuli od gospodina Vujadinovića hvalospeve kako se odlično živi u Srbiji otkako je DOS došao na vlast, kako svi mogu da uzmu kredite, da se zaduže i prezaduže, kako su velike plate, kako je kupovna moć povećana.
Evo vam nekoliko podataka, gospodine Vujadinoviću, i vama iz DOS i iz DS, jer ostalih nema, valjda je pukla ta vaša koalicija. Od privatizacije Robnih kuća je dobijeno 2,6 milijarde dolara. Do tada ste imali 2 milijarde dolara direktnih investicija uloženih u našu zemlju. Od 2 milijarde dolara direktnih investicija, stopa nezaposlenosti raste. Znači, pored toliko ulaganja.
Ne znam gde je sada potpredsednik Vlade Božidar Đelić, on je izašao. Da je tu, sada bih mu objasnio. Od njega samo želim da čujem, kao i građani Srbije, kako je uspeo na svoje ime da uknjiži 11 miliona evra akcija Meridijan banke, a posle objavljivanja u štampi i posle govora poslanika SRS u Skupštini o tome, odjednom Božidar Đelić nema ni jednu akciju u Meridijan banci. Znači, gde je trag tih njegovih akcija u vrednosti od 11 miliona evra, kada porez nije platio, ako ih je prodao, kome je prodao, gde su te akcije završile i na koji način je on to stekao? Žao mi je što je izašao.
Da se vratimo na ovo. Stopa nezaposlenosti je u porastu. To je rekao pre dva dana i vaš ministar finansija gospodin Cvetković. Opet kažem, od dve milijarde direktnih investicija, ni jedno radno mesto. Koliko to investicija treba da bude uloženo u Srbiju da bi se stopa nezaposlenosti umanjila ili skroz svela na nulu? Koliki je to novac, ako vama nije dovoljno dve milijarde ni za jedno radno mesto?
Gospodine Vujadinoviću, zaboravili ste u svom govoru da kažete i da se osvrnete na to koliko je građana Srbije ostalo bez posla, bez plata i bez svog radnog mesta. Nedavno sam pričao ovde o Aerodromu ''Nikola Tesla'' i 440 radnika koji su ostali bez posla otkako im je došao novi direktor Bojan Krišto iz G17, šifrovane stranke. To su vaši, gospodine Albijaniću. Vi ste mi pretili da ćete odmah izaći na repliku posle toga, ali ste izašli iz sale.
Samo još jedna rečenica. U kojoj vi zemlji živite kada ne znate kako narod živi u Srbiji i koliko ljudi je ostalo bez posla u Srbiji?
Dame i gospodo narodni poslanici, žao mi je što je ministar morao da otputuje, a ovde nam u sali ostavio svog savetnika Gašu Kneževića.
Dobar deo zakona, tačnije oko 80%, prepisan je iz prethodnog zakona o spoljnim poslovima, što je i navedeno u obrazloženju ovog zakona.
Osvrnuo bih se na član 5. Predloga zakona - poslovi Ministarstva. U članu 5. tačka 4) stoji da Ministarstvo predlaže Vladi uspostavljanje i prekid diplomatskih odnosa sa drugim državama. U redu je što Ministarstvo može da predloži prekid i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa drugim državama, ali u tački 4) člana 5. bi trebalo da stoji da bez saglasnosti Vlade Ministarstvo ne može da uspostavi i prekine diplomatski odnos sa bilo kojom državom. Neko od vas bi možda prokomentarisao - to se podrazumeva; ne, gospodo, to se ne podrazumeva, jer nije naznačeno precizno i konkretno u tački 4) da Ministarstvo može bez saglasnosti Vlade da uradi bilo šta.
Evo, na primer, ministar predloži Vladi na sednici Vlade, Vlada kaže da će razmotriti taj predlog i ostane jedno vreme status kvo što se tiče tog predloga, a onda ministar na osnovu svojih ovlašćenja i poslova Ministarstva smatra da se Vlada nije negativno izjasnila u odnosu na njegov predlog i krene po svom nahođenju u realizaciju tog predloga, tj. uspostavljanje i prekid diplomatskih odnosa sa drugim državama, i to sve uradi bez saglasnosti Vlade.
Onda dođe do diplomatskog skandala, Vlada nije dala saglasnost, ne stoji iza te odluke, ministar se pravda kako je poslao predlog, a Vlada mu nije odgovorila negativno pa je shodno tome on procenio, a ne postoji član zakona koji ga obavezuje na to da sačeka saglasnost Vlade.
U tački 5) člana 5. piše da Ministarstvo predlaže Vladi učlanjenje, odnosno učešće Republike Srbije u međunarodnim organizacijama i integracijama, kao i u drugim oblicima međunarodne saradnje. Potpuno identičan problem kao tačka 4), bez saglasnosti Vlade ne može, i ovde je to izostavljeno u ovoj tački 5) člana 5. Ministarstvu je ostavljeno da se samovoljno ponaša. Znači, obavezno mora da stoji i u tački 5), kao i u tački 4) člana 5. zakona o spoljnim poslovima da bez saglasnosti Vlade Ministarstvo ne može da odlučuje.
Identično je i u tački 16) člana 5. ovog zakona, opet Ministarstvo predlaže, ali nigde ne stoji da bez saglasnosti Vlade može da odluči. Na primer, može da se provuče kroz tekst određeni predlog koji nije u interesu države Srbije. Ko će biti odgovoran za to, kada u zakonu ne piše da je ministar obavezan da dobije saglasnost Vlade na taj predlog?
Član 6. - savetodavna tela, to je nešto novo što nije prepisano iz prethodnog zakona. "U cilju stručnijeg i svestranijeg formulisanja predloga strategije spoljne politike i unapređenja ukupnih aktivnosti Ministarstva, ministar spoljnih poslova može da osniva savetodavna tela sastavljena od uglednih stručnjaka iz odgovarajućih oblasti, čije bi angažovanje u savetodavnim telima bilo počasne prirode." To vam je član 6.
Znate, imate ovde angažovanje određenih lica čije će angažovanje kasnije u savetodavnim telima biti počasne prirode, pa mi recite da li je to angažovanje Gaše Kneževića, Gorana Svilanovića i ostalih?
Ministru se daje veliko pravo, daje mu se ovlašćenje da bez saglasnosti Vlade, po svom ličnom nahođenju, osniva savetodavno telo ne odgovarajući nikome za svoje postupke.
Ukratko, da li je Vlada sigurna da će osnivanjem savetodavnog tela sastavljenog od "uglednih stručnjaka" doći do unapređenja rada Ministarstva, ili će to biti samo pokriće za uvlačenje pojedinih ljudi koji nisu naklonjeni interesima Republike Srbije u savetodavno telo Ministarstva za inostrane poslove, da oni kroz svoje lične stavove, preko Ministarstva, sprovode predloge ko zna koga i ko zna čije države i Vlade? Pošto će oni biti u Ministarstvu u cilju stručnijeg i svestranijeg formulisanja predloga strategije spoljne politike, onda ne mogu ministru tek tako da se daju odrešene ruke da sam bira koga će u to savetodavno telo, bez saglasnosti Vlade.
Član 39 - Posebne mere za unapređenje diplomatskog kadra Ministarstva: "U izuzetnim slučajevima, kada potrebe diplomatske službe to uslove, ministar može bez sprovođenja konkursa doneti rešenje o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme", pazite sad, "lica sa odgovarajućim iskustvom u naučnoistraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim znanjima i veštinama ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama".
Predlagač zakona pokušava ovim Predlogom zakona o spoljnim poslovima da provuče kako oni iznose u novom predlogu neke posebne mere za poboljšanje diplomatskog kadra Ministarstva, pa predlažu izuzetnu mogućnost zapošljavanja bez konkursa lica sa odgovarajućim iskustvom.
Dame i gospodo, nije to samo predlog rešenja zapošljavanja novih kadrova DS-a, to je legalizovanje dosadašnjeg ilegalnog zapošljavanja ljudi bez konkursa u prethodnih sedam godina, otkako je DOS došao na vlast. Podrazumeva se ovim zakonom, ako ga usvojite ovako nakaradnog, da to radite i ubuduće.
Pa se još u obrazloženju člana 39. kaže da se u savremenoj diplomatiji ugled jedne zemlje, između ostalog, procenjuje i na osnovu broja domaćih eksperata koji rade za ugledne međunarodne organizacije, pa se onda navode UN, OEBS, Savet Evrope, Međunarodni komitet Crvenog krsta i ostale nevladine organizacije. Da li svi ti tzv. eksperti zadovoljavaju sve kriterijume da bi mogli eventualno da budu zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova?
Kod nas je opštepoznato da po Srbiji vršljaju tajne službe drugih država. Vi ste im svojom vladavinom tokom sedam godina to omogućavali. Sada ovim zakonom dajete ogromna ovlašćenja ministru, kako bi nastavio da na platni spisak Vlade Srbije dovodi lica koja se vode kao eksperti, a prvi kriterijum, i najvažniji, koji oni ne zadovoljavaju, jeste odanost svojoj zemlji i da rade u njenom interesu. Oni ne rade u interesu svoje zemlje i niko od njih nije patriota. Znači da se i u Ministarstvu spoljnih poslova za sve pita neko drugi, neka druga vlada strane države, a ne pita se Vlada Srbije, ne pita se Vlada za koju je narod Srbije glasao.
(Predsednik: Vreme, gospodine Topaloviću.)
Izvinjavam se, malopre sam razgovarao sa ministrom, rekao sam da imam sedam strana spremno za njega. On je rekao - pošto moram da odem, vi to pročitajte da bih imao u stenogramu.
(Predsednik: Lepo je što ste vi razgovarali sa ministrom, gospodine Topaloviću, ali ova skupština ima svoje vreme. Ali, evo, završite, privodite kraju. Izvolite.)
Gospodo iz vladajuće koalicije, pošto moram da završim, skratiću svoje izlaganje. Ovaj Predlog zakona o spoljnim poslovima je napisan tako da daje ogromna ovlašćenja ministru spoljnih poslova.
To je dokazano i mogli ste da čujete tokom današnje rasprave izlaganja poslanika SRS.
Zato bih poručio ministru, koji sada nije tu, ima svoje savetnike, gospodine Kneževiću, barem ovo biste mogli da mu prenesete, ima dosta amandmana na ovaj vaš predlog zakona, samo SRS ima sedam amandmana, prihvatite te amandmane kako bi ovaj zakon koliko-toliko bio primenljiv u praksi. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, izvinjavam se što prekidam ovako važnu raspravu zakona o predsedniku i izbor za predsednika.
Danas je stiglo pismo od 440 radnika Aerodroma "Nikola Tesla" u poslanički klub SRS. Sada ću to pismo da pročitam. Radi se o tome da njih 440 zaposlenih od utorka 4. decembra ostaju bez svog radnog mesta po nalogu Bojana Krišta, novog direktora Aerodroma "Nikola Tesla".
''Odlaskom bivšeg direktora Nebojše Nedeljkovića i dolaskom novog Bojana Krišta na Aerodromu "Nikola Tesla" zavladala je tiranija i strahovlada. Radnici su preplašeni i u strahu su za svoja radna mesta. Bez obzira na radno iskustvo i stručnost, oni se udaljuju iz preduzeća, a u njemu ostaju oni koji su stalni radni odnos zasnovali od 1. 11. 2007. godine.
U isto vreme se u pravnoj službi za određena radna mesta proširuje profil obrazovanja, tako da se do sada potrebnoj završenoj ekonomskoj i pravno-birotehničkoj školi dodaje saobraćajna. Iz pouzdanih izvora se zna da je jedna od tih osoba supruga istaknutog člana G17 plus.
Isto tako se sa poslova za koje je potrebna posebna licenca sklanjaju kvalifikovani ljudi, a na njihovo mesto dovode nekvalifikovani i bez ikakvog radnog iskustva, kojima bude teško, pa ubrzo potraže lakše radno mesto.
Objašnjenje za najnoviju ponudu za prihvatanje načina rešavanja viška zaposlenih i radnicima je predočeno 28. 11. 2007. godine, uz usmeno zastrašivanje od određenih osoba da će, ako se ne upiše dobrovoljno, dobiti samo tri bruto dohotka. Stalnih radnika po novoj sistematizaciji treba da se otpusti 140, a onima preko uslužnih se ne zna broj, jer oni nisu pažnja ni obaveza ovog direktora. Ima ih tačno oko 300. Znači, ukupno je 440 radnika.
Ukidaju se mnoge delatnosti, kojih je bilo sedam plus poslovni kabinet, a sada ih ima 11 plus poslovni kabinet, što vuče još četiri nova direktora, koji su opet bar jedan novi zaposleni. Ukidaju se i prateće službe, kao što je restoran za ishranu zaposlenih na aerodromu, čiji zaposleni rade turnuse koji traju po 12 časova, sa obrazloženjem gore navedenom da će ako neko bude gladan angažovati nekog trećeg, po mogućnosti onog ko je ručavao sa vašim direktorom. Misli se na Bojana Krišta iz G17.
Zbog svega ovoga vas molim da nešto preduzmete u vezi s ovim, da zajedno stanemo na put osionom i bezobraznom ponašanju bogomdanih ljudi koji misle da mogu sve. Izvinjavam se na ovakvom pismu, jer je pisano na brzinu, ali nemamo vremena mi zaposleni na Aerodromu "Nikola Tesla".
Vaš sugrađanin koji je za 22 godine na Aerodromu dobio reumu, astmu i mnogo kolega angažovanih ovako ili onako koji su ulagali u preduzeće.''
Gospodo, vidite da se tu radi o gospodinu iz G17, novom direktoru Bojanu Krištu. Imamo još neke podatke koje smo u međuvremenu dobili, ljudi koji su novozaposleni od 1.11.2007. godine, izvesna gospođa zaposlena 1.11.2007. godine, Jovanović Tanja, čiji je muž član G17 plus, Zorica Petrović-Jablanović, Olga Vukomanović, primljeni su na mesto komercijalnog operatora. Neki mogu da se primaju, da rade i dobijaju posao, i da primaju lični dohodak, a neki nemaju pravo na to da prehrane svoju decu i da dobijaju lični dohodak.
Ljiljana Simonović, koja je direktor finansija, koja je isto tako od 1. zaposlena, ali ona je napustila radno mesto zato što joj je težak posao. Verovatno su joj obećali nešto drugo, pa joj se ne sviđa. Izvesna gospođa ili gospođica Kisić Jelena nije imala potrebnu licencu za rad, zbog nje je sklonjen, dobio je premeštaj gospodin Matejić Aleksandar, da bi se gospođa Kisić Jelena zaposlila na njegovo radno mesto. Kisić Jeleni je isto bio težak posao, pa je premeštena na neki drugi posao.
Aerodrom "Nikola Tesla" stalno zaposlenih je imao 618 i ima sada, a 478 treba da ostane, 140 stalnih radnika treba da dobije otkaz, a preko aneksa, to su uslužne firme, otkaz treba da dobije 300 radnika.
Ponuđen je program, ko se ne prijavi do 4. decembra, on dobija otkaz. Mi imamo sada program ovde u kome, između ostalog, piše - za raskid ugovora o radu, uz isplatu otpremnine u visini zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu za prvih deset godina provedenih na radu i radnom odnosu i jednu četvrtinu zarade zaposlenih za svaku narednu navršenu godinu rada u radnom odnosu preko deset godina provedenih u radnom odnosu, uvećano za sumu od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaku provedenu godinu na radu itd. Ovde imate još tri stavke.
Novi generalni direktor Bojan Krišto, član G17 plus... gospodine predsedavajući, molim vas, nismo na pijaci, kakvo je to ponašanje potpredsednika Narodne skupštine, gospodina Albijanića?
Izvinjavam se, smatram da ovo nije kako treba. Dakle, 440 građana ostaje bez radnog mesta, a gospodin Miloljub Albijanić iz G17 plus se podsmeva na sve to i ometa me u izlaganju.
Dakle, samo zbog javnosti da kažem. Novi generalni direktor Bojan Krišto, član G17 plus, gospodine Albijaniću, ostalim direktorima ne da pravo glasa i sam odlučuje o podeli otkaza, ko će da dobije otkaz, a ko neće.
On je bio direktor u Lutriji Srbije, ima 31 godinu i završio je fakultet na Harvardu. To su vaši istaknuti članovi i kadrovi, ili kako ste ih već zvali. Vozač koji ga je vozio u predizbornoj kampanji isto je našao svoje radno mesto i dobio radno mesto, koji vozi pomoćnika generalnog direktora, a pomoćnik generalnog direktora je došao isto skoro sa Mašinskog fakulteta.
Ovo je ozbiljno pitanje i smatram da gospodin Miloljub Albijanić i stranka G17 plus ne mogu da odgovore na ovako nešto, jer da mogu da odgovore, oni ne bi radili ovakve stvari, ne bi 440 građana i radnika Aerodroma "Nikola Tesla" ostavili bez posla.
Zato postavljam pitanje premijeru Vojislavu Koštunici: da li će gospodin Vojislav Koštunica od utorka, 4. decembra, finansirati 440 zaposlenih mesečnim primanjima, kako bi prehranili svoje porodice i školovali svoju decu?
Dakle, 4. decembra 440 zaposlenih Aerodroma "Nikola Tesla" odlazi na ulicu i ostaje bez svojih primanja, dame i gospodo. Sve to im planirano i smišljeno radi stranka G17 plus, koja je sa Vojislavom Koštunicom zajedno u Vladi Srbije.
Dokle će u Srbiji narod i građani ostajati bez posla ako nisu određena ili odgovarajuća politička partija? U ovom slučaju, na Aerodromu "Nikola Tesla", to su ovi eksperti iz G17 plus. Dokle će Vojislav Koštunica odobravati ovakvo osiono ponašanje pojedinaca, kao gospodina Bojana Krišta, koji je dovoljno pokazao svoju sposobnost u malverzacijama dok je bio tri godine direktor u "Narodnoj lutriji", pa sada posle podele javnih preduzeća ili, kako to naš narod kaže, posle podele plena stranaka vladajuće koalicije?
Pustite to, oni iz G17 plus, ili DS-a, ili DSS-a, nisu naša stranka – tako se međusobno pravdaju. Međutim, dame i gospodo, to sve čini vladajuću koaliciju.
Pozivam Vojislava Koštunicu da obustavi otpuštanje radnika na Aerodromu "Nikola Tesla" jer će snositi odgovornost zajedno sa G17, DS, Novom Srbijom. I, kao što je rekao gospodin Milivojević, da podnese ostavku premijer Koštunica, jer će zajedno svi snositi odgovornost za ostajanje bez posla i bez svojih mesečnih primanja 440 zaposlenih na Aerodromu "Nikola Tesla". Zahvaljujem.
Po Poslovniku, član 226, tražim objašnjenje.
Gospodine predsedavajući, da li neko može da naredi ministru Markoviću da prisustvuje današnjem zasedanju?
Gospodine predsedavajući, iskoristite vaš autoritet, pa, ako treba, pozovite i Borisa Tadića, da mu on naloži da dođe na današnju sednicu, jer je on dužan da prisustvuje po Poslovniku, po onom poslovniku što je još DOS doneo. Da li se sećate toga, gospodine predsedavajući?
Vi ste ga do sada pozivali, ali videli smo da to nije urodilo plodom.
Pokušajte nekome da kažete, ili da mu vi naredite, pa da ministar prisustvuje ovom zasedanju, kako bismo nastavili rad po dnevnom redu Skupštine.
Gospodine predsedavajući, vratite mi vreme. Zahvaljujem.
Pošto smo dobili informaciju da je ministar Milan Marković na Glavnom odboru Demokratske stranke, insistiramo da je Milan Marković dužan da prisustvuje sednici Skupštine, kako bismo nastavili rad po dnevnom redu, i da ostavi svoje strančarenje i probleme Demokratske stranke, jer je ovo mnogo važnije, mnogo bitnije; on je ministar i treba da radi svoj posao ministra.
Čuli smo informacije da su se u poslednje vreme izdešavale određene stvari u Pančevu vezane za lokalnu samoupravu. Postoji indicija da je to razlog odsustva gospodina ministra Milana Markovića, ministra za državnu upravu ''protiv'' lokalne samouprave. Ako treba da objasnim prisutnima zbog čega - protiv lokalne samouprave, to je zbog ovoga što se desilo na sednici Skupštine grada Beograda 8. oktobra, kada su protivzakonito postavili v.d. gradonačelnika Beograda.
Meni je dužnost, zbog građana Pančeva, koji su se više puta javljali telefonom danas u naš poslanički klub, da postavim par pitanja, kako bi javnost bila upoznata sa problemima opštine Pančevo. Gospodine predsedavajući, ne tražim da mi vi odgovorite, pošto imate taj običaj, nego ovo upućujemo nadležnim ministarstvima, ova pitanja.
Da li je tačno da je izbila tuča na Okružnom odboru DS-a u Pančevu? Da li je tačno da je Milan Babić, predsednik Okružnog odbora DS-a i aktuelni predsednik SO Pančevo, podneo ostavku na mesto predsednika SO Pančevo posle tuče, a tuča je usledila - gospodin Milan Babić protiv Srđana Mikovića, predsednika opštine Pančevo?
Priča se da je gospodin Miković miljenik Borisa Tadića. Građani Pančeva pitaju kako je Srđan Miković, sa svojim zetom Draganom Bosiljem, predsednikom Regionalne komore, isto iz DS-a, stekao ogromno bogatstvo? Da li je tačno da je Miković miljenik Borisa Tadića i da poseduje vilu na Dedinju?
U postupku privatizacije otkupili su više pančevačkih preduzeća: "Slobodu", "Gaj", Fabriku stočne hrane i skroba "Jabuka" i druge fabrike po bagatelnim cenama. Da li je tačno da je gospodin Miković, koristeći veze i prijateljstvo Borisa Tadića, dozvolio izgradnju ''Maksi'' diskonta u centru grada?
Da li ste mi vratili vreme, gospodine predsedavajući?
Evo, još dve rečenice, da završim, pa ću se javiti ponovo, ako mi dozvoljavate.
Insistiram da se ovi navodi provere i da dobijemo odgovore na ova pitanja, zbog javnosti i građana. Pitanja još imam, nastaviću u sledećem javljanju po Poslovniku.
Insistiram da su svi ovi problemi problemi DS-a i njenog predsednika, još malo, Borisa Tadića, još malo predsednika Srbije, na to sam mislio, a pri tom vi, gospodine predsedavajući, uložite svoj autoritet graditelja, ubedite ministra da obavlja svoju dužnost i da dođe odmah u Parlament na zasedanje, ili prekinite ovu sednicu, napravite pauzu dok ministar Milan Marković ne dođe u Skupštinu.
Gospodine predsedavajući, član 226, tražim objašnjenje, na šta imam pravo po Poslovniku. Pre toga, da se osvrnem na izlaganje gospodina Milivojevića.
Čuli smo od gospodina Milivojevića da je Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo, miljenik Borisa Tadića. Ponavljam, građani Pančeva govore da je on povezan i učesnik je mnogih afera na teritoriji opštine Pančevo. Gospodin Milivojević sada nije tu.
Znači, čovek za koga građani Pančeva tvrde da je umešan u sve ovo što ću da vas pitam naknadno, Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo, miljenik je aktuelnog predsednika Srbije, još malo predsednika Srbije, Borisa Tadića. Znači, on je prijatelj i miljenik Borisa Tadića, i pored svega ovoga što sam pitao, što građani tvrde i što ću da pitam ponovo.
Postavljam pitanje – da li Boris Tadić zna za sva dešavanja na teritoriji opštine Pančevo i za delovanje predsednika opštine Pančevo iz njegove partije, DS-a? Da li je on upoznat s tim?
Opet postavljam pitanje, pošto indicije postoje, građani se opet javljaju, da li je tačno da je izbila tuča na Okružnom odboru DS-a u Pančevu? Da li je tačno da je Milan Babić, predsednik okruga DS-a, aktuelni predsednik Skupštine opštine Pančevo, podneo ostavku na mesto predsednika Skupštine opštine posle te tuče sa Srđanom Mikovićem, predsednikom opštine Pančevo?
Da li je tačno da je Srđan Miković, sa svojim zetom Draganom Bosiljem, predsednikom Regionalne privredne komore, isto iz DS-a, stekao ogromno bogatstvo? Da li je tačno da Miković poseduje vilu na Dedinju?
U postupku privatizacije, otkupili su više pančevačkih preduzeća, ponavljam, to sam malopre rekao, ''Sloboda'', ''Gaj'', Fabrika stočne hrane, jabuka i skroba, kao i druga, po bagatelnim cenama.
Da li je tačno da je gospodin Miković, koristeći vezu i to što je miljenik Borisa Tadića, dozvolio izgradnju ''Maksi'' diskonta u centru grada, u centru Pančeva, bez građevinske dozvole? Zašto je Miković Srđan iz DS-a dozvolio izgradnju takvog objekta bez građevinske dozvole?
Molim nadležna ministarstva da provere navode o vlasništvu ovih firmi, navode da ne postoji građevinska dozvola za ovaj objekat, a Ministarstvo policije - da proveri ko stoji iza ovih firmi i da li je to sve zbog toga što je neko miljenik aktuelnog predsednika Srbije, još malo, Borisa Tadića?
Pitanje za ministra policije - da li može da proveri sumnje i tvrdnje građana Pančeva da je pomenuta zgrada, koja je urađena bez građevinske dozvole, namenjena za sedište NATO-a u centru Pančeva? Znači, molimo ministra da proveri da li je to tačno, kao i da li je tačno da je ta vila, za koju sam malopre pitao da li je Srđan Miković poseduje na Dedinju, izgrađena od provizije za tu zgradu u centru Pančeva koja je urađena bez građevinske dozvole?
Insistiram da se ovi navodi provere i da dobijemo odgovore na ova pitanja zbog javnosti i građana, a pri tom, opet vam ponavljam, kao predsedavajući, uložite sav svoj autoritet da dovedete ministra da sedne na ovo mesto ovde, da možemo da nastavimo dnevni red, jer je on dužan po Poslovniku ove skupštine da prisustvuje sednici. Zahvaljujem.