NIKOLA LAZIĆ

Nestranačka licnost

Rođen 11. jula 1974. godine. Po zanimanju je stomatolog.

U politiku je ušao nakon studentskih protesta 1996/1997. Bio je poslanik u Skupštini SCG i potpredsednik Odbora za spoljnu politiku. U DSS je obavljao posao međunarodnog sekretara.

Bio je odbornik u novobeogradskoj i Skupštini Beograda od 2000. do 2004. i potpredsednik Izvršnog odbora SO Novi Beograd.

Oženjen, otac jednog deteta. Živi u Beogradu.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2022, 15:22

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Petnaesto vanredno zasedanje, 11.01.2022.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, građani Srbije, danas raspravljamo o Predlogu zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica bolesti Kovid - 19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ova mera pomoći samo je još jedan dokaz koliko država misli na mlade, da je politika okrenuta ka poboljšanju položaja mladih.

Za SNS je najvažniji i najhitniji zadatak demografski oporavak zemlje kroz biološku obnovu, stratešku, ciljanu i efikasnu podršku porodiljama, majkama i porodicama sa decom, briga o mladima i stvaranje jasnih podsticaja za njihov ostanak u Srbiji, zato što su mladi budućnost naše zemlje.

Do predsednika Aleksandra Vučića niko do sada nije pružio ovakav vid podrške i podsticaja mladima. Država se u poslednjih par godina, od kad je predsednik Vučić na njenom čelu, na neuporedivo odgovorniji način bavi temom novčane podrške svim kategorijama, koja je iz godine u godinu sve veća.

Kako je predsednik Aleksandar Vučić i obećao od 1. januara 2022. godine, svi roditelji sa prvorođenim detetom su dobili i dobijaće 300.000, što je tri puta više od dosadašnjih 100.000 dinara, a tu su i povlastice za roditelje studente, za koje ne važe ispitni rokovi, bespovratna pomoć roditeljima, mladim bračnim parovima za kupovinu stana do 20.000 evra.

Na osnovu svega navedenog, svima je jasno i nesporno da se danas više nego ikada ulaže u mlade. Stopa nezaposlenosti danas je negde oko 10%, dok je 2012. godine ona bila 25,9%, znači, svaki četvrti građanin Srbije je bio nezaposlen. Zato je i logično da su mladi iz Srbije tada odlazili, tražeći bolju budućnost.

Ali, zato mladi danas ostaju u Srbiji i rade u svojoj zemlji, zato što je ova vlast omogućila da se zaposli hiljadu doktoranata, zato što danas imamo četiri naučno-tehnološka parka, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, zbog programa Vlade "Moja prva plata" i zbog mnogo još čega. Mladi su jedan od najvažnijih stubova naše zemlje i zato mi nikada nećemo prestati da ulažemo u bolju budućnost Srbije.

Veoma sam ponosan i srećan što vidim da su mladi pronašli utočište u kancelarijama za mlade, što gradskim, tako i opštinskim i danas kancelarije nikada bolje i efikasnije nisu radile. One su do 2012. godine praktično bile neprimećene, niko nije ni znao da postoje.

Naša politika je i da se postigne suštinska ravnopravnost žena, bez obzira na godine života, na društveni, profesionalni ili porodični status.

Sve ovo pokazuje da iza predsednika Aleksandra Vučića i SNS stoje rezultati, naporan rad i briga o svim našim građanima.

Onda se pojave kojekakvi politički fosili koji su ovu zemlju ostavili pred bankrotom, oni sa preko 619 miliona evra građana Srbije u svojim džepovima, oni zbog kojih su mladi odlazili iz naše zemlje, oni koji su tukli svoje žene, kojekakve Marinike, kojekakvi Jeremići, Đilasovci, ostali tajkuni koje građani Srbije više ne žele. E, takvi danas sebi daju za pravo da nas kritikuju. Jeste da nas kritikuju bez ikakvog pokrića i sramote, ali, donekle smo i navikli na to, jer njihove prazne priče jesu jedino što umeju.

Ali, mene više interesuje kako oni bez imalo srama konstantno se bave prljavim lažima, pretnjama? Koliko smo puta mogli da vidimo u tajkunskim medijima imena Aleksandra Vučića, njegove porodice, članova SNS i to u najpogrdnijem mogućem kontekstu?

Takvi hoće da se vrate na vlast. Bolje vam je da ostanete tamo gde su vas građani 2012. godine i poslali, u mračnoj i političkoj prošlosti, zato što je Srbija danas jaka i stabilna ekonomska zemlja, zato što Srbija nikada neće više klečati, zato što se Srbija neće više povlačiti pred najgorima i zato što neće dopustiti da ponovo pljačkaju našu zemlju.

Za tri meseca će građani pokazati šta je najveća pobeda, pobeda za Srbiju, pobeda "Za našu decu". Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija! Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2021.

Poštovani predsedavajući, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani ministre, građani Srbije, danas raspravljamo o dostavljenom Predlogu zakona o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu.

Svedoci smo da je rast BDP u prvom kvartalu iznosio 1,8% čime je domaća privreda već u prvom tromesečju premašila nivo predpandemijskog perioda. Dobra ekonomska kretanja nastavljena su i u drugom kvartalu uz povećanje BDP od 13,7%.

Rast BDP u ovom periodu bio je vođen sektorom usluga pre svega u delatnostima trgovine, turizma, saobraćaja, stručnih i tehničkih usluga. Iako je uslužni sektor tokom drugog kvartala prethodne godine bio pod najtežim uticajem pandemije, tako je visok rast od 15% jednim delom posledica i baznog efekta. Značajan broj uslužnih delatnosti premašio je predpandemijske nivoe. Indikator privredne aktivnosti koje je Ministarstvo finansija koristilo za sagledavanje mesečne dinamike nastavio je sa dobrim kretanjima i tokom jula i avgusta 2021. godine uz rast od 8,1% uzimajući u obzir dinamiku iz prve polovine godine prema proceni ministarstva u periodu od januara do avgusta rast privrede je 7,6%.

Pandemija korona virusa postavila je pred ekonomsku politiku ogromne izazove u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti radnih mesta i standarda stanovništva. Zahvaljujući merama za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih virusom Kovida 19 koji je Vlada Republike Srbije donela i realizovala u 2020. godini i tokom 2021. godine izbegnut je dramatičan pad privredne aktivnosti rasta nezaposlenosti i očuvani su proizvodni kapaciteti.

Odgovorno vođenje politike ekonomske i dobro stanje u budžetu omogućilo je da se kroz rebalans budžeta stvore uslovi za nastavak finansiranja borbe za očuvanje zdravlja i života svih naših građana.

Pored svetske zdravstvene krize nezaposlenost danas iznosi negde oko 9%, dok je za vreme vladavine bivšeg režima tj. posle vladavine bivšeg režima, tačnije 2012. godine iznosila preko 25,5%. Da je i finansijska stabilnost očuvana govori i to da smo mi u sred svetske zdravstvene krize nastavili da povećavamo plate, tako da kao što i građani znaju, a i svi prisutni ovde, da od 1. januara svim zdravstvenim radnicima plata bila povećana za 5%, dok je ostalima u javnom sektoru plata bila povećana 1. januara za 3,5%, a 1. aprila došlo i 1,5%.

Tokom ove krize država nije zaboravila ni na mlade. O tome govori program Vlade Republike Srbije – „Moja prva plata“ za koju je i sada otvoren konkurs, preko koga je skoro 10.000 mladih dobilo mogućnost za rad, stručno usavršavanje i to sve uz finansijsku nadoknadu.

Kada smo već kod mladih, ja ne mogu, a da ne spomenem da je danas Ministarstvo omladine i sporta postala sprega između mladih i omladinskog sektora. Danas jedna od najznačajnijih figura i oslonac mladima predstavljaju Kancelarija za mlade koje organizuju besplatne radionice, projekte i rade na usavršavanju mladih, podsticanju i umrežavanju. Međutim, nažalost, bivši režim nije na adekvatan način prepoznao značaj Omladinskog sektora kao takav i zato danas Omladinski sektor postaje stub mladih, postaje mesto na kome oni provode sve više i više vremena.

Danas se više nego ikada daje mogućnosti mladima. To najbolje možemo videti u ovom parlamentu, danas se najviše čuje glas mladih, danas ovaj parlament radi u korist naroda, danas mladi imaju mnogo više i mogućnosti i snage za sve i danas se ulaže i u prosvetu, ulaže se i u zdravstvo, i u ekonomiju, u infrastrukturu, i u ekologiju, a to je odgovorna politika koju vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. To je odgovorna politika koja je izbavila Srbiju iz ambisa propasti.

Želim da istaknem i sa ponosom kažem da centralna beogradska opština Stari Grad ponovo dobija svoj stari izgubljeni sjaj. Sve ono što je prethodna vlast uništila mi se trudimo da izgradimo opet i poboljšamo sve to. Tako da, opština, na čelu sa predsednikom Radoslavom Marjanovićem, pokazala je kako se odgovorno sprovodi i ponaša prema budžetu opštine, tako da je opština odradila više akcija i konkursa nego bivša vlast na Starom Gradu.

Konkurs Stari Grad, misli na zgrade gde će 324 stambene zajednice dobiti bespovratna novčana sredstva za realizaciju neophodnih radova u njihovim zgradama, besplatni programi za decu i najstarije, volonterski servis, uređenje parkića, vrtića i tako dalje, ali meni je posebno drago da je Stari Grad jedina opština ne teritoriji Beograda koja je ponudila stručnu praksu svim mladim Beograđanima. Stari Grad je opština koja u svim starosnim strukturama ima najviše vakcinisanih na teritoriji grada.

Kada smo već kod vakcinacije želim da podsetim javnost da smo mi skoro jedina zemlja koja ima četiri vakcine različitih proizvođača, Fajzer, Sputnjik V, Sinofarm, Astra Zeneka, a od pre nekoliko dana na svim vakcinacionim punktovima širom Srbije građani mogu da izaberu vakcinu Sputnjik V koja je došla sa našeg Instituta „Torlak“.

Srbija kao jedan od apsolutnih lidera u procesu imunizacije pokazuje kako je sprovedena odgovorna politika predsednika Vučića i da smo mi uprkos svetskoj zdravstvenoj krizi uspeli da ostanemo lideri.

Želim da se iz sveg srca zahvalim svim zaposlenima u zdravstvu koji se svakog dana bore za očuvanje našeg zdravlja i života, ali i onima koji predano rade i trude u samom procesu imunizacije. Hvala vam i znajte da je država uvek tu za vas.

Za samo četiri meseca izgradili smo tri najsavremenije kovid bolnice, jedna u Batajnici koja raspolaže sa 930 ležećih mesta, druga u Kruševcu sa 500 kreveta i treća najnovija u Novom Sadu sa preko 600 postelja. Zdravstveni sistem Srbije danas raspolaže sa preko 41.000 ležećih mesta čime je apsolutni lider u regionu.

Želim ovim putem da apelujem na sve, ali pogotovo na mlade da se vakcinišu. Vakcinacija je jedini izlaz iz ovog epidemiološkog zla. Na nama mladima je možda i najveći teret zato što vakcinacijom nećemo zaštititi sami sebe, već i one koje najviše volimo.

Želim da napomenem da Kovid ostavlja i posledice na mlade koji su se lečili i koji se danas leče u kovid bolnicama. Mladi takođe imaju teške kliničke slike i mladi takođe završavaju na respiratoru. Nažalost, neki kao posledicu imaju i amputaciju nekog dela tela. Te ću vas isto zamoliti da ne verujete u priče antivaksera. Neki od tih istih antivaksera su dobili pune koverte od političkih fosila iz bivšeg režima kako bi sprovodili njihovu agendu i nastavili da rade protiv našeg naroda.

U danu za glasanje ćemo podržati ove Predloge zakona.

Hvala ministru koji je danas sa nama i koji zajedno sa svim ostalim članovima Vlade, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem svakoga dana predano rade u korist Srbije i srpskog naroda.

Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2020.

Poštovani predsedavajući, gospodine ministre, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, građani Srbije, velika mi je čast da vam se kao najmlađi poslanik prvi put obratim iz ovog visokog doma.

Prvo što želim jeste da se u svoje ime, a verujem i u ime svojih kolega, zahvalim svim lekarima, medicinskom i pomoćnom osoblju u zdravstvu koje se svih ovih meseci iz dana u dan bore za naše zdravlje i zdravlje svih nas, kao i građana. Naravno, i onima koji su svoje živote podredili nama i našim životima. Verujem da će izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pomoći da se rastereti ceo naš zdravstveni sistem koji je iz dana u dan sve opterećeniji.

Ovo je samo jedna od mera u cilju sprečavanja daljeg širenja epidemije, kao i usklađivanje zakona sa odredbama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Da ne pričam o svim zdravstvenim i ekonomskim merama koje su doneli naš predsednik Aleksandar Vučić i Vlada i koje su sprovedene, one su samo dokaz da je Srbija na odgovoran način prišla ovom svetskom problemu. To ne kažem ja kao pojedinac, to govore brojke u svetu. Mnogo bolje i razvijene zemlje od naše imaju katastrofalne rezultate i na ekonomskom i na zdravstvenom polju.

To je samo deo onoga što su građani Srbije prepoznali 21. juna ove godine na izborima. No, ne mogu da se ne osvrnem na medije u vlasništvu političkih fosila iz bivšeg režima koji sve vreme tokom svetske zdravstvene krize se bave nebitnim stvarima. Prethodnih dana oni su postavljali pitanja – šta ministri traže u Kriznom štabu, šta jedan član Vlade, Vlade koja se svakoga dana bori za svakog građanina ove zemlje, traži u Kriznom štabu za borbu protiv Kovida 19? Njima je očigledno problem što je kompetentna osoba član Kriznog štaba samo zato što je ministar, a da ne zaboravimo prethodnih meseci i šta se sve dešava i ovih dana kako kroz svoje medije konstantno napadaju lekare iz tog Kriznog štaba i doktora Kona i doktora Tiodorovića i doktora Stevanovića i doktorku Kisić Tepavčević, a naravno da ne govorimo o svakodnevnim napadima na ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Ti isti mediji, dok smo se svi mi borili i molili građane da čuvaju svoje zdravlje, su pozivali građane na proteste i kršenje epidemioloških mera, pozivali na napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, na nasilnički ulazak u ovaj visoki dom. Svi su oni plaćeni iz opustošenog budžeta gradske opštine Stari Grad za koju svi veoma znamo u kakvom očajnom stanju je preuzeta. Samim tim mi govori da je tadašnji predsednik Marko Bastać, dobro znamo i čiji pulen, umesto da stoji u prvim redovima i pomaže građanima tokom vanrednog stanja izdvojio za više od 14 miliona za nove kompjutere u sred vanrednog stanja, šest miliona za kancelarijski materijal na svega 75 zaposlenih, što po tome izgleda da su nešto veoma i radili, ne bih rekao, ali zato sam siguran da novo rukovodstvo opštine na čelu sa predsednikom Radoslavom Marjanovićem će vratiti stari i izgubljeni sjaj centralnoj beogradskoj opštini.

Sve ovo je samo dokaz koliko ti politički fosili stavljaju svoju korist i pokušaj da se opet dočepaju državnog budžeta ispred zdravlja i života građana. Naravno, zato će takvi ljudi samo ostati deo mračne političke prošlosti.

Svaki uspeh države danas predstavlja po jednu meru neuspeha bivšeg režima. Za kraj želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću, SNS i građanima Srbije koji su omogućili da se u ovoj Skupštini čuje glas mladih. Prvi ste mladima pružili pravu priliku, pokazali im delima da za njih u ovoj zemlji ima budućnosti. Predaja nikada nije bila opcija. Živela Srbija. Hvala.