DRAGAN STEVANOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1973. godine u Travniku. Po zanimanju je ekonomista. Živi i radi u Surdulici od 1991.

U Srpsku radikalnu stranku ušao je 1994. godine. Bio je predsednik Skupštine opštine Surdulica od 2004. do 2006. godine.

Delegat otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke.

Oženjen je, otac dvoje dece.
Poslednji put ažurirano: 06.05.2016, 09:50

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

DRUGO VANREDNO ZASEDANJE, 29.02.2012.

Dame i gospodo narodni poslanici, mi smo naš stav u vezi sa svim ovim zaduživanjima izneli u načelnoj raspravi i u principu svi ovi amandmani koje smo podneli na pojedine zakone u ovom setu žele da izraze stav da ga potvrde, da je ovo potpuno pogubno, da je ovo potpuno iracionalno i da Republike Srbija ovakve kredite i ovakva zaduživanja sasvim sigurno neće biti u stanju u vrlo bliskoj budućnosti da finansira i da otplaćuje.
Činjenica da je Srbija u fiskalnom i u monetarnom smislu na staklenim nogama ogleda se najbolje u stanju sa vrednošću dinara koji ovih poslednjih nekoliko dana drastično pada. Dinar pada kao posledica odliva deviza upravo zbog činjenice da naše obaveze prema inostranstvu svakog dana dospevaju i narastaju. Sa druge strane, banke u Republici Srbiji po određenim kriterijumima vraćaju novac u svoje matice zato što njihove matice u državama iz kojih dolaze žele da očuvaju stabilnost finansijskog sistema.
Sve to vi kao vajni genijalci, negovatelji evropskih vrednosti, vrlo dobro znate, ali vam ništa ne smeta da sopstvenu državu opteretite milijardu i po evra dodatno, ponovo kako bi ste uspeli da i narednu godinu dana preživite. Naravno, ovaj ćete novac sasvim sigurno baštiniti do maja meseca. Posle maja meseca nadam se da više nećete biti u prilici da ga trošite, ali ćete sasvim sigurno ne samo pred biračima nego i pred nadležnim državnim organima da polažete račune za sve ono što ste uradili, a tiče se i ovih kredita.
Ovo je vrlo vezano i vrlo interesantno upravo za kredit koji je na dnevnom redu, a to je kredit koji se odnosi na "Galeniku". Dobili smo obrazloženje u kojem se kaže sledeće, da je u državi pala prodaja lekova. Nacija sve bolesnija, i hronično i akutno, a prodaja lekova pada.
Šta je tu nelogično, ministre, ili narod neće da se leči ili nema para ili se negde nešto ne proizvodi?
Dalje se kaže – nemogućnost naplate potraživanja, nelikvidnost firme, sposobnost preduzeća da u roku servisira svoje obaveze.
Dalje stoji – dugovi se procenjuju na 90 miliona evra. Znači, rukovodstvo Javnog preduzeća "Galenika", rukovodstvo koje je postavila Vlada koju ste vi izabrali, u toj firmi pravi dugove od 90 miliona evra.
Pazite ovu rečenicu – problem naplate potraživanja je samo privremeno rešavan izuzetno skupim kratkoročnim zaduživanjima. Pitamo ove eksperte iz evropske Srbije, koji sede preko puta SRS i politički i ideološki, da nam objasne kako je to "Galenika" potraživanja rešavala sopstvenim zaduživanjem. Bilo bi lepo da neki genijalni ekonomista to objasni.
Ono što jeste problem, to je činjenica da ovo zaduživanje problem potraživanja "Gelenike" neće rešiti i to smo vam rekli u načelnoj raspravi. Otvorite raspravu da gradite mehanizme kojima će "Gelenika" svoja potraživanja da naplati, a ne kako je najlakše neodgovornim i nesavesnim političarima da tutnete novi kredit o trošku države "Galenici", pa će neki novi direktor da se zadužuje dalje, da sedi na toj poziciji, da belosvetskim kompanijama farmaceutskim avanssno plaća račune, da za te račune robu dobija kako je ugovorom predviđeno godinu dana kasnije itd.
Vi ovim kreditom ništa ne rešavate, ponajmanje rešavate nelikvidnost "Galenike". Vi gasite benzinom požar koji će nastaviti da tinja i da gori i da sagoreva našu farmaceutsku industriju.
Pitamo vas, pošto ćete u kampanji da se hvalite svojim rezultatima koje se ostavili iza sebe, kako je to moguće da "Galenici" duguje RZZO? Gde su pare? Zašto republičke institucije ne izmiruju svoje obaveze prema javnim preduzećima čiji je država osnivač? Bar vam je to lako da uradite. To je kompanija koju je osnovala država i koju država kontroliše. Ako već ne možete da regulišete dugove privatnih kompanija prema državi, prema javnim preduzećima, jer vam i sudovi ne funkcionišu i sudska izvršenja ne mogu da se naplate, pitamo vas, zašto zdravstveni fond ne izmiruje svoje obaveze? Zato što nepristojno bogati ne plaćaju poreze i doprinose. Ne navodim ove male, njih ste saterali u ćošak, nemaju odakle. Ali, osiguranje ne plaćaju ni oni koji imaju, nego taj novac iznose. Iznoseći taj novac država pada u problem sa inflacijom i sa kursom itd.
Ovo što radite poražavajuće je i za državu i za građane. I umesto da danas polažete račune šta ste to radili svih ovih dana i meseci i godina u "Galenici" da sanirate istinski problem, vi ovde pričate priču da država treba da da garanciju za 70 miliona evra jednoj kompaniji koja posluje sa gubicima. Pa, kako vas nije stid? Vi koji se kunete u evropske principe i vi koji se kunete u tržišne principe i ekonomiju ili državu blagostanja. Ovo je bruka i mi se iskreno nadamo da ćete zaista dobiti jednu političku šamarčinu u maju.
U maju mesecu država mora da dobije odgovor na sav ovaj politički bezobrazluk i ove političke bahanalije nastale u vašoj režiji političke nesavesti i političke neodgovornosti. Država očekuje posle majskih izbora odgovore na sve ove izazove. Vi niti ste sposobni, niti ste kredibilni da ih date i to ste pokazali u svom četvorogodišnjem mandatu, a nije greh reći i u poslednjih 10 godina.
Mi nemamo nameru ovo da podržavamo i žestoko ćemo ovo da osudumo, jer javnost ima prava da zna kakve ste političke štetočine i kakve ste ekonomske štetočine, kada je u pitanju budžet Republike Srbije. Hvala.

DRUGO VANREDNO ZASEDANJE, 29.02.2012.

Gospodine Ratković, dok ste još tu, mi se stvarno izvinjavamo što vas nismo pitali kakve amandmane treba da vam podnesemo.
(Predsednik: Nemojte se obraćati poslaniku.)
Neće on zameriti, mi smo kolege.
Stvarno se izvinjavam većini što vas nismo pitali kakve amandmane treba da vam podnesemo, kada to ne bude opstrukcija parlamenta. Mi opstruiramo parlament što ćete možda sa sedite sat ili dva ovde, a vi ćete sto miliona evra da sručite na glavu građanima Republike Srbije. I sada ste vi pametni, fini, demokratski orjentisani, ophrvani potrebom da poštujete procedure, a mi smo ovde sa opstruiramo rad. Nemam reči. Šta ćemo i kave ćemo amandmane da podnosimo, to je naša stvar. Amandmani koji su podneti su apsolutno sa Poslovnikom i apsolutno poštuju proceduru koji Poslovnik predviđa.
To što se vama ne sviđaju, to što i vi možda, pojedinci, gutate činjenicu da ćete da glasate za nešto što nema nikakav smisao, to je vaš problem. To vi rešavajte na svojim glavnim Odborima i na stranačkim forumima. Javnost mora da čuje da li u načelnoj, da li u raspravi o pojedinostima, kakav javašluk, kriminal se krije iza svega ovoga. Umesto da to rešavate, vi obavezujete naše generacije da plaćaju nečiju nesposobnost i političku odgovornost.
Recite nam, gospodo iz skupštinske većine, zašto u "Galenici" fale pare, zašto je broj zaposlenih povećan toliko koliko jeste? Zašto su sklapani ugovori kakvi jesu? To ste dužni da kažete javnosti, a ne da nas poslanike podsećate na proceduru. Na kraju krajeva, postoje i spikeri u ovoj sali koji su to dužni. Ali, mi smo na ovaj način izrazili svoj politički stav da su ovi predlozi zakona kojima će se država dodatno zadužiti milijardu i po evra bolesni, da nisu dobro i da će mnogo državu da koštaju.
Možda to mogu da razumeju novi ekonomski eksperti, diplomirate ekonomiste poput ovog evropejca Tomislava Nikolića, ali u SRS za tako nešto razumevanja nema. Prema tome, pustite nas da radimo svoj posao i objasnite građanima gde su pare koje je "Galenika" proćerdala u protekle četiri godine. Hvala.

DRUGO VANREDNO ZASEDANJE, 29.02.2012.

Pošto smo ovde optuženi da patimo od amnezije, samo bih kolege koji su nam to zamerili obavestio da ćemo u predstojećoj kampanji građane Republike Srbije zaista ubediti, odnosno podsetiti na sve ono što im se dešavalo u poslednjih 10 godina i da demantujemo stavove da patimo od amnezije. Možda neki koji su vam koalicioni partneri pate od amnezije, pa nerado slušaju priče o 90-im godinama, koje se u principu njima na teret mogu staviti, ali neće da reaguju. To ne znači da pate od amnezije, ali zarad fotelja koje imaju, pozicija koje u ovom trenutku imaju i ljubavi sa vama neće da reaguju i neće da govore ništa.
Moram još jednu stvar da kažem, koja možda nije direktno vezana za ovaj zakon o kome danas govorim. Ponosan sam na svaku odštampanu knjigu mog lidera, na svaku napisanu i njegovu potpisanu reč. To što neki nemaju lidere koji pišu, imaju lidere koji potpisuju dokumente i koji se isključivo u "Službenom glasniku" objavljuju, a obično su na štetu srpskih nacionalnih interesa, to je njihov hendikep i nemojte da dirate čoveka koji je svoj autoritet i ugled potvrdio u subotu u Beogradskoj areni. Doći će pa ćete onda da se pogledate i sa njim u oči. Za sve ono što ste mu napakovali, doći će pa ćete moći da mu kažete to što hoćete da mu kažete.
Gospodine Milivojeviću, gospodo iz skupštinske većine, vi ste sada rekli da zdravstvo napreduje. Ja vas pitam, odakle dugovi Republičkog zdravstvenog zavoda prema Galenici? Zbog toga kredit uzimate, zato što to napredno zdravstvo duguje Galenici. Da li znate, gospodine Milivojeviću, koliko u Republičkom sistemu zdravstva u Srbiji imate zaposlenih neugovorenih lekara? Ministar je pre nekoliko dana rekao desetine hiljada. Da li znate, gospodine Milivojeviću, koliko se novca duguje lekarima na ime prekovremenog noćnog rada, dežurstava, koji ni preko sudskih sporova ne mogu da ostvare? Da li su vrhunska dostignuća srpskog zdravstva vakcina za grip ili možda afera sa citostaticima koje niste u stanju da proizvodite jer ste pljačkom uništili Galeniku, a ne činjenicom da država nema mehanizme da naplati potraživanja Galenici? Da li su to dostignuća zdravstva, zdravstvenog sistema?
Niko iz SRS ovde nije rekao da je nacija bolesna, ali statistika pokazuje da najopakije bolesti rastu iz godine u godinu. Rastu, gospodine Milivojeviću, zato što su nas vaši prijatelji, fašisti iz EU bombardovali 1999. godine, prosipali po Srbiji osiromašeni uranijum. Zato što su nas držali u ekonomskim i političkim sankcijama. Oni su nas branili da se Srbijom bavimo na adekvatan način. To su vaši prijatelji. Dok Srbija ima takve prijatelje, neprijatelji joj ne trebaju. Neće Vlada Republike Srbije da troši ovaj novac, nego bahati u Galenici. To je problem. Ne zna se šta je gore, da li da ga troši Vlada Republike Srbije Mirka Cvetkovića ili da ga troše njegova javna preduzeća.
Pitamo vas gde je u ovom zakonu garancija da će se naplatiti potraživanja? Znate šta je ovo? Kakva je ovo pomoć Galenici? Jedan bizaran primer ću da navedem i paralelu. To je kao kada roditelji otkriju da im je dete narkoman, pa umesto da ga leče od narkomanije, oni mu daju neki dinar da kupi novi dop kada je u apstinencijalnoj krizi. To ste vi, to je vaša politika, ali vam ništa ne smeta da se u
svojoj političkoj nesreći i sramoti dotičete Vojislava Šešelja, koga devet godina niste institucionalno pomenuli. Treba da vas je stid kada njegovo ime uzmite u usta, a pogotovo njegove knjige. Ali, doći će vreme, ponavljam, kada ćete u tom smislu da se pogledate u oči, vrlo brzo, tu je, pa da kažete to što imate da mu kažete, da ne pišu samo Amerikanci o vama, šta ste, ko ste i kakvi ste.
Što se tiče ovog kredita, ništa neće da reši, produžiće agoniju. Šta god SRS da misli o tom poganom MMF, pa i oni vas za ovo ne razumeju i pljuju. Oni su taj smrdljivi aranžman sa Srbijom raskinuli, stavili ga na stend baj, zato što vi to što ste se zakonom obavezali ne smete i ne umete da poštujete. Pa šta mi da mislimo o vama? Niko iz MMF neće vratiti jedan jedini cent od ovog kredita, vraćaće ga moja i vaša deca. E sad, čija će ga lakše vraćati, to i vi i ja znamo. Nemaju pare ni u Galenici, ni u Kolubari, ni ovde, ni onde, ni sa vakcinama, a vi avanzujete. Umesto da hapsite, šaljete ga u Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kako vas bre nije stid? Delite nam lekcije kakve smo amandmane napisali.
Nadam se, gospodine Milivojeviću, ne govorim lično vama, obraćam se DS, G17, SPS, svima koji drže ovu većinu, trajaće do maja, a posle maja meseca Srbija će dobiti odgovore koji predstavljaju hrabrost da se obračunamo. Još nešto, u načelnoj raspravi nam je zamereno da smo za izolaciju i rat. Ako 6. maja građani Srbije odluče da mi donosimo odluke, 7. maja ćemo ući u rat sa kriminalom, sa korupcijom, sa beznađem, sa haosom koji ste ostavili u državi i u društvu koji liči na sve samo ne na državu i društvo. Hvala.