MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Mandat joj je potvrđen i nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 12:54

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Priboj
  • 29.01.1960.
  • drugo

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, poštovana gospođo Brnabić, poštovani članovi buduće Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani i građanke Srbije, danas je važan dan u Domu Narodne skupštine, jer danas treba da izaberemo novu Vladu, odnosno novog mandatara i članove Vlade. Ovo je važan, a ujedno i svečan dan.

Ono što najpre želim da istaknem to je da me raduje što je u ovoj Vladi 50% je članova žena i to ne samo sa aspekta rodne ravnopravnosti, već je to za mene dokaz da je Srbija postala zrelo demokratsko društvo. Žene su vredne, žene su marljive, žene su odgovorne, a žene su, Boga mi, vrlo hrabre.

Ono što najpre želim da istaknem, a što se tiče ekspozea mandatarke to su dve činjenice. Da je vaš ekspoze duboko utemeljen u realnosti, a bez realnosti nema ni budućnosti.

Druga njegova bitna karakteristika je to da vaš ekspoze ima viziju budućnosti, a u toj viziji budućnosti u fokusu, odnosno u centru je bolji kvalitet života svakog građanina Republike Srbije. Znači, vratiću se možda samo na jedno. U fokusu vašeg ekspozea je upravo čovek, građanin Republike Srbije.

Takođe, želim da naglasim da ste se vi u svom ekspozeu držali i šest principa koje je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, izneo kao plan i program, jer svakako, svi znamo da su 21. juna na izborima građani Republike Srbije dali ogromnu političku podršku politici Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Takođe, moram da kažem da je u sklopu vašeg ekspozea i investicioni projekti koji se odnose na plan i program „Srbija 2025“ koji je utemeljivač tog plana i programa predsednik Republike Aleksandar Vučić zajedno sa vama.

Ono što je cilj tog plana „Srbija 2025“ to je da na kraju 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, prosečna penzija između 430 i 440 evra, da Srbija bude zemlja ekonomski jaka i ekonomski lider uopšte u Evropi.

Želim da naglasim da ono što je prioritet broj 1, to je svakako briga za zdravlje svakog građanina Srbije i starijeg, i sredovečnog, i mladih i dece.

Kao cunami kovid 19 zahvatio je sve zemlje na globalnom nivou. Mnogo ekonomski uspešnije zemlje nisu uspele da se nose na način kao što se to nosila Srbija. Tome treba da zahvalimo, pre svega, zdravstvenim radnicima koji su odgovorno i požrtvovano brinuli o svakom pacijentu, ali naravno ne treba da nas bude stid, moramo da zahvalimo i našoj državi, moramo da zahvalimo i predsedniku Aleksandru Vučiću, moramo da zahvalimo i vama, gospođo premijerka, zato što ste učinili sve da građanima blagovremeno i adekvatno budu pružene sve informacije, a u prethodnom periodu radili ste puno kako bi se naš zdravstveni sistem ojačao.

Zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine, Si Đipinga, iz Kine nam je stigla ogromna pomoć kako u medicinskoj opremi, tako i možda što je još značajnije u ljudstvu. To su zdravstveni radnici koji su u tom prvom naletu kovida 19 pomogli našim zdravstvenim radnicima ovde u Srbiji.

Naravno da želim da istaknem da Srbija možda ne bi mogla tako uspešno da se bori sa kovidom 19, da nije 2014. godine premijer Vlade Republike Srbije bio Aleksandar Vučić, da nije preduzeo mere fiskalne konsolidacije koje jesu bile bolne i teške, ali jedine moguće u tom momentu. Čak i preduzimajući takve mere, tada premijer, Aleksandar Vučić vodio je računa o zaštiti onih najranjivijih i najugroženijih, penzije za 60% penzionera apsolutno nisu smanjene, a nijedno socijalno davanje niti je umanjeno, niti je kasnilo.

Ono što takođe želim da naglasim, a što sam primetila u vašem ekspozeu, to je da vršite analizu poteškoća sa kojim se svakako suočavate u svom radu, jer poteškoća uvek ima, ali odgovorna Vlada upravo i služi za to da se sa teškoćama bori i da nalazi rešenja za izlazak iz tih poteškoća.

Želim da pohvalim proširenje Vlade sa još tri ministarstva, a posebno bih se osvrnula na Ministarstvo koje se odnosi na populacionu politiku i demografiju.

Takođe, moram da istaknem da je posle 70 godina pitanje populacione politike prvi na dnevni red stavio upravo Aleksandar Vučić. Dobro je što ekonomski napredujemo, dobro je što je Srbija danas cenjena i uvažavana u svetu, ali mi zadnjih 30 godina imamo negativan prirodni priraštaj.

Srbija mora da bude zemlja u kojoj se rađaju deca, i zato već 2018. godine, preduzete su mere kako bi se radilo na podsticaju nataliteta. Te mere dale su rezultate i nadam se da će novo ministarstvo svojim kapacitetom, kroz svoj rad dalje raditi na unapređenju svih mera koje se tiču populacionih i demografske politike.

Ono što želim da istaknem, to je da je Srbija preduzela jedan paket ekonomskih mera, koje su se odnosile i na građane privrede. Srbija četiri za redom nije imala suficit u budžetu.

U sredstva ekonomske podrške upumpano je 4,28 miliona evra, kako bi građani Srbije što bolje izneli teret koji nam je pretio i preti nam od kovida 19.

U svakom slučaju želim vam sreću i uspeh u svom radu. Nadam se da ćete nastaviti da Srbija, pre svega bude mirna, bezbedna, ekonomski napredna zemlja i zemlja koja se svake godine puni novim naraštajima. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2020.

Poštovani predsedavajući, ministre sa saradnicima, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani Srbije, za SNS život i zdravlje svakog građanina Republike Srbije je prioritet broj jedan i tu nemamo nikakvu dilemu.

Ovi zakoni koji su danas na dnevnom redu upravo su zakoni koji doprinose očuvanju javnog zdravlja i života i zdravlja ljudi, jer znamo da smo bili suočeni sa pandemijom svetskih razmera, vanredno stanje je ukinuto, ali neke vanredne mere su ublažene i ostale, virus Kovid-19, taj smrtonosni virus nije nestao.

U cilju očuvanja javnog zdravlja građana i, naravno, u svrhu da sve političke partije koje nameravaju da izađu na izbore, sakupe potpise građana koji ih podržavaju, zakonom je omogućeno da to sem javnih beležnika mogu da vrše i organi gradske, odnosno opštinske uprave kojima je država poverila te poslove.

Na taj način, direktno se štiti javno zdravlje građana, sprečavaju se gužve pred kancelarijama javnih izvršitelja, a izlazi se u susret, naravno, i političkim partijama.

Sem očuvanja života i zdravlja građana Republike Srbije, za Srpsku naprednu stranku Srbija je demokratska zemlja, Srbija je zemlja u kojoj važe demokratski principi, a u vreme ovog vanrednog stanja, u vreme svetske pandemije, Srbija je pokazala da i te kako zna da vodi računa o onome što je najvažnije, a to je život i zdravlje svakog građanina.

Takođe, želim da kažem da se jutros ispred Narodne skupštine, hrama demokratije, hrama najvišeg zakonodavnog tela Republike Srbije, dogodio se fašistički napad na našeg kolegu Marijana Rističevića, fašistički napad od strane ljotićevca Boška Obradovića i na taj način Marijanu Rističeviću direktno su bila ugrožena najmanje tri ljudska prava, i to pravo na život, jer je zadobio telesne povrede, pravo na rad i pravo na slobodno kretanje.

Ali, šta očekivati od Boška Obradovića, koji baštini politiku Ljotića, onog Ljotića koji je 21. oktobra 1941. godine pomogao da se u Kragujevcu strelja više hiljada đaka? Šta reći za Boška Obradovića, koji baštini hitlerovsku i politiku ustaške pavelićke države, na čijoj teritoriji za vreme Drugog svetskog rata bio jedini koncentracioni logor smrti za decu? O njemu nema šta da se kaže. Njegova politika jeste politika nasilja. Ali, nasilje nije politika. On verovatno ne zna, jel u Skupštinu nije ni dolazio, sem za svoju platu, da je nasilje prekršajno i krivično delo. On takođe ne zna da mržnja, da poziv na ubistvo, pretnja predsedniku države, da pretnja deci, nije nikakva politika. To je jedno patološko stanje uma, bolesno, to je nešto što pripada političkom ludilu, a nikako politici i nikako demokratskoj Srbiji.

Ono što želim takođe da kažem, da Boško Obradović, koji baštini ljotićevsku politiku i pljačkaši i tajkuni Đilas, Jeremić i drugi, nikada se i nisu borili za interese naroda. Oni su se uvek borili za sopstvene džepove, jer Đilas za vreme vršenja vlasti nije prezao ni od pljačkanja dece ometene u razvoju, pa je tako u svoje privatne džepove strpao i obogatio se na račun građana Srbije za 619 miliona evra. Bilo, ne povratilo se.

Pozivam građane da 21. juna izađu na izbore, da glasaju po svojoj savesti i volji. Za Srpsku naprednu stranku glas naroda je zakon, ali ih pozivam da glasaju za naprednu, za uspešnu, za mirnu i stabilnu Srbiju, zarad budućnosti i zarad naše dece. Hvala.

Prva sednica Narodne skupštine , 29.04.2020.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvažena premijerka, poštovani ministri, kolege poslanice i poslanici, danas govorimo o jednoj vrlo značajnoj temi. O temi koja je pogodila čitav svet. Ta tema je u stvari bolest. Više od tri miliona u čitavom svetu zaraženo je virusom Kovid-19. Taj virus nije nažalost mimoišao ni našu zemlju.

Zahvaljujući odgovornom predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, zahvaljujući premijerki, gospođi Ani Brnabić, zahvaljujući kompletnoj Vladi, zahvaljujući građanima Srbije, pravovremeno i adekvatno sačinjen je plan, sačinjena je analiza stanja, određene su mere i aktivnosti koje je država kao odgovorna prema svojim građanima, a ova država sve ove godine pokazuje da jeste odgovorna i da je u fokusu njenog interesovanja upravo zaštita i najbolji interes svakog građanina Srbije, odredila je svoje aktivnosti i prioritete kako bi naravno ishod od ovog smrtonosnog ishoda bio što manji, kako bi se zdravstveni sistem u potpunosti pripremio, kako bi građani na najbolji način bili zaštićeni.

Pitanje zaštite javnog zdravlja, pitanje zaštite javnog zdravlja nacije, pitanje nacije od svake vrste zaraze, jeste nacionalno pitanje i sve mere koje je preduzela Vlada, koje je preduzeo predsednik Republike, jesu u interesu zaštite zdravlja i života. Život ispred svega. Život svakog čoveka, očuvanje svakog građanina, to jeste u fokusu politike SNS, one politike koju sprovodi Aleksandar Vučić, život pre svega.

U borbi sa ovom opakom bolešću, ono što takođe moram da pohvalim, a to je da je predsednik Republike, da je Vlada, vi gospođo premijerka sa kompletnim ministarstvom prepoznali u stvari da samo u partnerstvu, sa onima koji najbolje znaju šta je epidemija, i šta je zaštita zdravlja ljudi, u vreme epidemije, odnosno pandemije, možete na efikasan način da pomognete građanima Srbije.

To ste upravo uradili, formirajući dva krizna štaba. Jedan krizni štab koji se odnosio na praćenje zdravstvenog stanja i drugi štab koji se odnosio na ekonomske mere.

Moram da kažem, da pohvalim, u stvari i sve čestitke na tome što ste u fokus vaših mera na prvom mestu stavili zdravlje nacije i zaštitu zdravlja nacije od pandemije koji ima katastrofalne posledice u mnogo bogatijim zemljama sveta, u SAD, u bogatim ekonomijama EU, u zemljama kao što je Italija, kao što je Španija, kao što je Velika Britanija. Ogroman broj umrlih u tim zemljama, strahoviti prizori, nemogućnosti da ljudi sahrane svoje najmilije, veliko umiranje ljudi.

Analizirajući svu tu situaciju vi ste upravo pravovremeno i adekvatno doneli sve ove mere kako bi se takva situacija predupredila. U tome ste uspeli. Na tome vam čestitam! Srbija ima najmanji broj umrlih u ovom delu Evrope. I to treba reći. To ne treba kriti.

Zdravstveni sistem je efikasno radio svoj posao, ali naravno, i predsednik države i Vlada svih ovih prethodnih godina i te kako su puno radili da zdravstveni sistem i infrastrukturnom i u kadrovskom smislu bude ojačan, bude jak i bude spreman za epidemije, pandemije itd.

Ono što takođe želim da istaknem da je zahvaljujući, pre svega Aleksandru Vučiću i njegovom ogromnom prijateljstvu sa predsednikom Narodne Republike Kine, Si Đinpingom, obezbeđena velika količina, odnosno kupljena velika količina respiratora, velika količina zaštitne opreme za bolnice u situaciji kada do toga nisu mogle da dođu ni bogatije zemlje EU nepitajući za cenu. To je zasluga Aleksandra Vučića, to je njegova zasluga zdravstvenom sistemu i to je zasluga zdravlju nacije. To građani znaju.

A oni zluradnici koji su iza sebe ostavili fabrike u mrtvačkim sanducima, koji su napravili pravi pomor privrede stavljajući katance i lance na privredu i isterujući na ulicu 600.000 ljudi, oni koji su uveli vanrednog stanje i protivustavno uhapsili 11.665 građana Srbije, oni koji su palili Narodnu skupštinu, oni koji su u savezu, ne sa narodom, oni su u savezu sa Kovidom 19, oni su u savezu sa virusom smrti, oni sa virusom smrti pokušavaju da sruše nekog ko pokazuje ljubav, ko pokazuje predanost, ko pokazuje patriotizam, koji je jedini državnik u novijoj srpskoj istoriji, kome su građani na prvom mestu, pokušavaju da se suprotstave politici Aleksandra Vučića.

Vrhovni sudija svima nama su građani Srbije. Građani Srbije su nedvosmisleno rekli da politika koju vodi Srpska napredna stranka i njen predsednik, Aleksandar Vučić, politika života, politika napretka i zato ta politika nema alternativu.

Ne mogu da ne pomenem jednu građanku opštine Kraljevo, iz jednog sela koja na pitanje novinara da li je zadovoljna merama koje je preduzela Vlada kratko odgovorila – hvala Aleksandru Vučiću, veliko hvala, hvala do neba.

Ta zahvalnost jedne građanke dovoljno govori o tome koliko je ova vlast, koliko je predsednik države, koliko je Vlada, koliko je zdravstveni sistem učinio u Republici Srbiji da bi se predupredilo najteže stanje, a to je velika smrtnost.

Žalosno je kad posle 20:00 časova, kada svi građani na svojim terasama upućuju aplauze onima koji spašavaju svakog dana živote ljudi i koji se bore za život, život nema alternativu, život nema cenu, posle toga udaraju u šerpe i lonce. Za mene je to strašno, za mene je to poražavajuće, za mene je to krajnje neljudski, za mene je to poziv na smrt. Ja ne mogu da verujem da to rade normalni ljudi i ljudi normalnog uma.

Naravno, u ovoj situaciji želim da naglasim da je zdravstveni sistem taj koji se nalazio na prvoj liniji fronta. Učinjeno je dosta. Pri VMC Karaburma urađena je nova kovid bolnica koja je spremna za smeštaj 60 pacijenata.

Ono što, takođe, želim da naglasim to je da je zdravstvena struka slušala i savete stručnjaka iz Kine, iz zemlje čiji su stanovnici prvi bili zaraženi ovim Kovidom 19. Iako se o ovoj zarazi malo zna, svakako da iskustvo, praktično iskustvo kineskih stručnjaka, a ruskih i te kako doprinelo našem zdravstvenom sistemu.

Sem zdravstvenog sistema, naravno, želim da kažem da su i sve druge institucije na odgovoran način radile svoj posao, tu moram da kažem da su danonoćno radili policajci, vodeći računa o svim građanima, vodeći računa i o onima koji su u samoizolaciji, vodeći računa o njihovim životima, ali i životima drugih građana, da su vredno radili vojnici, da su vredno radili i zaposleni u socijalnoj zaštiti, u Centrima za socijalni rad, kao i oni drugi koji takođe brinu o najranjivijim kategorijama stanovništva.

Živela Srbija i do pobede ove pošasti. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -