MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

 
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:14

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Priboj
  • 29.01.1960.
  • drugo

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Zahvaljujem.

Politika Aleksandra Vučića i SNS je Srbija zasnovana na znanju, na radu i blagostanju njenih građana. Naravno u fokusu politike SNS i ideje koju promoviše Aleksandar Vučić, upravo je građanin i zaštita njegovog najboljeg interes, kao i izlazak u susret državnih organa, institucija, kako bi se kvalitet života svakog građanina u Republici Srbiji popravio.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u fokusu ovog zakona su studenti i to studenti koji nisu završili studije, odnosno koji su upisali studije do 10. septembra 2005. godine. Njima je bio rok da završe do 2011. godine. Iz raznih životnih razloga, odnosno u razloge ne moramo ni da ulazimo, ali oni nisu do tada završili započete studije, nisu završili master studije, nisu završili doktorske studije i to je sve razlog da se njima da šansa da u naredne dve godine završe svoje studije.

Znanje je moć, a svaka napredna ekonomija, a Srbija, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koju je sproveo od 2014. godine, tada premijer Aleksandar Vučić, svoju ekonomiju temelje na zdravim osnovama, ali, takođe, svaka ekonomija temelji se i na rastu i razvoju koji proističe iz znanja.

Moram da istaknem da su u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvršene i te kako značajne reforme. Najpre želim da istaknem kao jednu od najznačajnijih reformi u sistemu vaspitanja i obrazovanja, a to je dualno obrazovanje, to je sticanje moći učeniku i studentu da upravlja svojim znanjem kako bi proizveo uslugu, kako bi proizveo proizvod, kako bi on bio konkurentan na tržištu. To je, naravno, i mogućnost da se kroz razne naučno-istraživačke projekte steknu novi proizvodi i da se ide u korak sa savremenim dostignućima u svetu uopšte, da se ide u korak sa savremenim dostignućima u ekonomiji na globalnom nivou.

Takođe, želim da naglasim i veliku zaslugu Ministarstva na vraćanju vaspitanja u osnovne i srednje škole. Vaspitanje je nešto što je nedostajalo dugi niz godina i kao da su ga nekom sabljom, posebno u periodu do 2012. godine, izbacili iz škola.

Škola mora da svoj rad, sem obrazovanja, temelji na vaspitanju. Naravno da nije vaspitanje nešto što treba da radi samo škola, ali zakonskom regulativom vi ste fantastično uspostavili red kroz povezivanje i sa roditeljima, kroz povezivanje sa drugim institucijama na lokalnom nivou i pokušavate da vratite tu vrlo značajnu ulogu koje škole treba da imaju, a to je vaspitna uloga.

Takođe, želim da naglasim da su velika sredstva od 2014. godine uložena u razvoj, odnosno u infrastrukturu, kada su u pitanju i osnovne škole i predškolske ustanove i visokoškolske ustanove. Uloženo je 150 miliona evra za obnavljanje 128 škola, rekonstrukciju u skladu sa najvišim standardima koji se tiču i energetske efikasnosti, a sve u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za učenje i rad kako dece tako i nastavnika. Dve takve škole nalaze se i u Priboju, opštini iz koje ja dolazim. To je OŠ „Desanka Maksimović“, koja je u potpunosti rekonstruisana i srednja Mašinsko-elektrotehnička škola.

Naravno, zahvaljujući ekonomskom napretku i razvoju Republike Srbije od 2014. godine, zahvaljujući smanjenju javnog duga, zahvaljujući realnom planiranju budžeta stekli su se uslovi za povećanja plata u ovom sektoru, odnosno u svim sektorima od 8% do15%. Između ostalog, to će biti sektor koji se odnosi i na prosvetu i na nauku i za istraživanje.

Što se tiče ovih političkih aktivista koji su se zatvorili u Rektorat, moram da istaknem da su to u stvari politički aktivisti Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Obradovića, onih istih predstavnika žutog tajkunskog preduzeća koji su za 10 godina vladavine opljačkali građane Srbije za preko 100 milijardi evra.

Samo Dragan Đilas, vršeći javnu vlast, za četiri svoje kompanije ostvario je prihod od 619 miliona evra, a neto prihod iznosi 105 miliona evra. Pa, gde to ima da neko, vršeći javne funkcije, obogati se? Ima kod Dragana Đilasa, jer on polazi od parole – što narodu gore, to njemu bolje.

Naravno da se ovi protesti zasnivaju na nasilju i da je nasilje nešto što apsolutno ne opravdavamo. Radi se o zloupotrebi jedne manjine, da zabrani osnovna prava većini, kako nastavnicima, tako i studentima. Zahvaljujem.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 13.09.2019.

Zahvaljujem se.

Poštovana predsednice, uvaženi ministri, amandman naravno ne treba prihvatiti ali ono što želim da kažem, to je da ovaj zakon sem usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom upravo ovaj član zakona se usaglašava sa Zakonom o opštem upravnom postupku i to sa članom 100. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku koji reguliše prekid postupka u tačno određenim situacijama, između ostalog i onda kada dođe do smrti.

Ono što želim da kažem to je da zakon o izmenama i dopunama Zakona o patentima i te kako doprinosi pravnoj sigurnosti onih investitora koji dolaze u Srbiju, investiraju sa modernim mašinama, sa savremenim, sa mašinama koje imaju savremena tehnološka dostignuća.

Želim da naglasim da za razliku od žutog tajkunskog preduzeća, koje je potpuno uništilo industriju u Srbiji, ostavilo 400 hiljada radnika bez ranih mesta. Za razliku od njih Vlada Aleksandra Vučića, i sam Aleksandar Vučić, kao predsednik, rade na reindustrijalizaciji Republike Srbije.

Kao primer toga, moram da navedem opštinu iz koje ja dolazim, a to je opština Priboj, gde je zahvaljujući, pre svega Aleksandru Vučiću, izgrađena industrijska zona u kojoj posluju devet kompanija. Tu su investitori, sa najsavremenijim mašinama, iz Turske, iz Švedske, iz Holandije, ali i domaći investitor sa najsavremenijom tehnologijom.

U januaru mesecu ove godine, došao je domaći investitor, firma „Inmold“ iz Požege, koja treba da zaposli 100 radnika. Inače, to je kompanija sa najsavremenijim, tzv. CNC mašinama i bavi se proizvodnjom robota, kao i alata za brizganje plastike i obojenih metala.

Tako radi odgovorna Vlada, tako radi naš predsednik Aleksandar Vučić, ulaže sve napore za sigurnost investitora, ali i za pravnu sigurnost svih onih koji će se u ti firmama baviti pronalascima i patentima. Zahvaljujem.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 12.09.2019.

Zahvaljujem, poštovani predsedavajući.

Amandman je podnet na član 5, koji inače uređuje studijski program po dualnom modelu. Moram da istaknem da je suština ovog zakona, zakona studiranja po dualnom modelu, upravo izgradnja partnerskog odnosa između visokoškolske ustanove i poslodavca ili više poslodavaca, a sve u interesu zaštite najboljeg interesa studenta, a da bi on stekao znanja i kompetencije u realnom okruženju i da bi nakon izlaska sa školovanja mogao da upravlja svojim znanjem, a znanje je moć.

Prema tome, ovde uopšte se ne postavlja pitanje da poslodavci mogu, nego poslodavci treba i moraju da učestvuju u studijskom programu, jer i kroz realizaciju programa učenja kroz rad studenti preko mentora kod poslodavaca i te kako učestvuju u sprovođenju onog studijskog programa, koji su zajednički osmislile i visokoškolske ustanove i poslodavci.

Ono što želim da istaknem je da je pokretač reforme obrazovnog sistema i čovek koji je inicirao sve reformske procese u našem društvu, zarad boljeg kvaliteta života svih naših građana, upravo Aleksandar Vučić.

Ja moram da istaknem, kada se tiče srednjih škola, prema podacima iz ove godine, od 312 učenika, koji su završili srednje škole po dualnom modelu obrazovanja, 204 učenika se zaposlilo. Prema tome, sva istraživanja pokazuju da učenici koji završe obrazovanje po dualnom modelu u velikom procentu, od 75%, pa do 90%, dobijaju zaposlenje u roku od šest meseci.

Za razliku od tajkunskog, lopovskog preduzeća Đilasa, Tadića i Jankovića, koji nisu sprovodili nikakve reformske procese, jer su se interesovali samo za svoje lično bogaćenje na teret i na grbači radnika, ova Vlada, naš predsednik Aleksandar Vučić, upravo se bori da svaki mladi čovek završi obrazovanje i stekne kvalifikaciju po najvišim standardima i, naravno, ubrzo dobije posao. Obrazovanje je u direktnoj uzročno-posledičnoj vezi sa smanjenjem siromaštva i obrazovanje koje daje priliku mladom čoveku da što pre dođe do zaposlenja svakako utiče i na rast BDP, i na smanjenje onih najsiromašnijih.

Naravno, ovde želim da istaknem i značaj Vazduhoplovne akademije u srednjem obrazovanju koja na 11 obrazovnih četvorogodišnjih profila školuje svoje učenike. Nije čudo što jedna od najznačajnijih avionskih kompanija, odnosno fabrika za avione, nemačka MTU upravo traži destinaciju za svoju fabriku u Srbiji, jer kao prvi kriterijum navodi upravo kvalitet dualnog obrazovanja koje se realizuje i sprovodi u Republici Srbiji.

Moram da istaknem i da Saobraćajno-tehnička škola iz Zemuna ima ugovore sa austrijskim kompanijama i njihovi učenici u cilju sticanja znanja iz logistike i špediterskih znanja iz oblasti saobraćaja nalaze posao i zaposlenje u austrijskim kompanijama. Prema tome, ovakav zakon sigurno jeste u interesu boljitka i sveukupnog napretka Republike Srbije, a za sveukupni napredak Republike Srbije na najbolji način, svakog dana i kao najveći patriota ove zemlje pokazuje se Aleksandar Vučić.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -