MARKO ATLAGIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 30.04.1949. godine. u Benkovcu.

Osnovnu školu je završio u Ostrovici, a gimnaziju pedagoškog smera u Benkovcu. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zadru, smer istorija i pedagogija. Posle završenog fakulteta, upisao je postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Zadru, smer pomoćne istorijske nauke, gde je magistrirao 1981. godine. Doktorirao je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Radio je kao profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta Nikola Tesla u Kninu i Filozofskom fakultetu u Nišu (u trećinskom odnosu). Profesor je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i član Senata Univerziteta.
Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske.
Objavio je osam knjiga i preko 150 naučnih radova.

Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske.

Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2014 i 2016. godine.
Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko duštvo i zamenik člana u Odboru za Kosovo i Metohiju.
Poslednji put ažurirano: 08.05.2019, 09:57

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Beograd
  • Benkovac
  • 30.04.1949.
  • profesor univerziteta

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 26.02.2020.

Hvala, potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije.

Dame i gospodo narodni poslanici, teško je posle uvaženih narodnih poslanika sad na završetku, takoreći, današnjeg dana govoriti o ovom veoma važnom zakonu.

Ono što je bitno, a to je da je ovaj zakon trebao biti donesen još za vreme stranke bivšeg režima, a nije donesen iz samo njima znanih razloga.

Drugo, po ovoj temi ne treba postupati sa dnevno političkog aspekta i upravo oni narodni poslanici koji su to izgovarali danas, ove reči u Visokom domu, nema ih sada u Narodnoj skupštini, napustili su, a upravo su oni pokušali da priđu ovoj temi sa dnevno političkog aspekta. Radi se o Vladimiru Đuriću i o gospođi Macuri.

Kao što je i ministar napomenuo, imam osećaj da oni uopšte nisu pročitali zakon i zato su predložili da zakon treba da se povuče. Međutim, po mom sudu zakon treba usvojiti i u svoj primeni on će pokazati da li neke odredbe treba menjati ili ne.

Ono što imam utisak ovih meseci, a da ne kažem i godina, to je da neke nevladine organizacije pomalo zloupotrebljavaju ovaj izuzetno osetljiv problem, pa predlažu upravo da se povuče zakon, kako bi dalje na ovom osetljivom problemu trajao haos koji traje, kako vidimo, nekoliko desetina godina.

Cilj ovog zakona je, to smo se danas svi složili, da utvrdi istinu. Naravno, ovaj zakon propisuje posebni postupak za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Utvrđuje se nadležnost državnih organa, što je vrlo bitno, u tom postupku, ali istovremeno i određuje se pravična nadoknada, ako bude utvrđeno, da je povređeno pravo na porodični život roditelja novorođenog deteta.

Dobro je, dame i gospodo narodni poslanici, što je dat odgovor na glavne primedbe ovog zakona od strane Udruženja roditelja, iako su uvaženi narodni poslanici, a nema ih niti Vladimira Đurića, ni gospođe Macure, tvrdili da to nije učinjeno. Učinjeno je, kao što ste videli, dati su odgovori na primedbe.

Nažalost, naših političkih protivnika, ovih iz Saveza za Srbiju, danas nema u ovom visokom Domu, na ovoj sednici Narodne skupštine da raspravljaju i oni o ovom problemu.

To govori o njihovom odnosu prema ovoj problematici o kojoj raspravljamo a oni uostalom i nisu imali osećaj da ovaj zakon stave na dnevni red Narodne skupštine, kada su to mogli.

Za to vreme oni danas tumaraju po gradovima Republike Srbije i inostranstvu i optužuju svoju zemlju, kao na primer, su išli nedavno u Brisel, ovih iz Saveza za Srbiju, na čelu sa Draganom Đilasom, zvanom Điki mafija, Zelenovićem i Nikolićem, i optužili Srbiju da je to zemlja koja dramatično nazaduje od 2012. godine, od kada je na vlast došla SNS.

Oni su poslali i pismo u Brisel u kojem se kaže, citiram – Srbija je doživela dramatično nazadovanje od kada je došlo do uspona SNS i njenog dolaska na vlast 2012. godine. Završen citat.

Upravo, uvaženi građani Republike Srbije vidite da je istina obrnuta, da je Srbija upravo, od kada je SNS došla na vlast, doživela reformski preporod u ekonomskom, društvenom i svakoj drugoj oblasti.

To je Đilasov i ovih iz Saveza za Srbiju, odnos prema građanima Republike Srbije, ali odnos prema državi Srbiji. To je vrlo važno da poštovani građani vidite kako oni tretiraju i vas a i državu u celini. Takve optužbe monstruozne, može samo onaj da izrekne koji je operisan od minimuma patriotskog osećanja i odgovornosti prema svojoj zemlji.

Ništa bolje nije ni njihov glavni lider Savez za Srbiju, Boško Obradović. Ja ću uzeti malo vremena da bi mogli shvatiti šta je juče izgovorio, da vidite o kakvom se čoveku radi.

To je onaj Boško Obradović koji je izvršio, kako se sećate, da vas podsetim uvaženi poslanici, a i vas građani Republike Srbije, koji je izvršio upad u RIK i napad na članice RIK, to je onaj koji je izvršio upad u opštinu Pećince, to je onaj koji je izvršio napad na predsednika Administrativnog odbora Skupštine Republike Srbije, dr Aleksandra Martinovića, to je onaj koji je izvršio upad u kabinet predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković, to je onaj koji je izvršio upad u policijsku stanicu u Guči, to je onaj koji je izvršio napad na novinarku „Pinka“, to je onaj koji je pokušao upad u REM, to je onaj koji tražio streljanje predsednika Republike, Aleksandra Vučića, i predsednicu Vlade Anu Brnabić, to je onaj koji je pokušao upad u zgradu Predsedništva Republike Srbije, to je onaj koji je tražio od Vojske Republike Srbije da izvrši državni udar, to je onaj koji je izvršio upad sa testerom u zgradu RTS, to je onaj koji je izvršio upad u zgradu skupštine opštine Gornji Milanovac odakle ga čuvar izbacio iz zgrade, to je onaj koji je zapretio predsedniku Vučiću šamaranjem, to je onaj, verovali ili ne, koji je 19.11.2019. godine izjavio, citiram – Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo, baš zato sada je pravi trenutak da se intenziviraju napadi na njega i svih oružja. Završen citat. Ovo ne bi izgovarali ni najveći neprijatelji Republike Srbije.

To je onaj koji je oktobra 2017. godine uneo kamen u ovaj visoki Dom Narodne Republike Srbije za koji je rekao da je kamen sa KiM i time ponizio sve Srbe sa KiM ,a nije, radilo se o kamenu iz Stare Pazove ili iz Inđije, utvrđeno je kasnije. To je onaj koji je marta 2019. godine, pokušao upad u zgradu Skupštine grada Beograda, to je onaj koji je 2017. godine, vršio upad u RTS i hteo se uključiti u program, to je onaj koji je marta 2019. godine zajedno sa Đilasom i Jeremićem rušio ogradu ispred Predsedništva Srbije, to je onaj Boško Obradović, koji je decembra 2019. godine srpskom zastavom i kopljem otvarao vrata Skupštine Republike Srbije, i hteo da upade u tu istu Skupštinu.

To je onaj koji je 27.12.2019. godine, upao u Narodnu Skupštinu i napao dr. Martinovića, i hteo je izazvati haos u ovom visokom domu. To je onaj koji je nazvao gospodina Mićunovića, komunistom i lažnim patriotom, a on mu je odgovorio – mene ne interesuje politički huligan Boško Obradović, koji pokušava da u naš politički život uvede tabloidno prostaštvo. Zašto sam ovo sve govorio?

Poštovani građani Republike Srbije i narodni poslanici, da vidite o kakvom se čoveku radi, a njega je najbolje okarakterisao juče 26.12.2020. godine, Goran Ješić, koji je rekao Zoranu Lutovcu kada je optužio vlast za kampanju protiv migranata, citiram – a možda sve to ima neke veze, sa jednom budalom, Boškom Obradovićem, što tumara po Srbiji sa okićenom kladnjačom i širi strah, širi laži i laže kao pas i od nesrećnih ljudi pravi političku kampanju.

Evo ove napred njegove ispade sam naveo da vidite kako je njegov saborac Goran Ješić, njega okarakterisao , citiram, kao budalu. Evo, javljaju se po medijima i tvorci monstruoznog filma o Aleksandru Vučiću, koji ima za cilj, kako ste videli da demonizuje njegovu ličnost i svega onoga što je učinjeno u ovoj zemlji, pod vlasti Aleksandra Vučića.

Ja sam analizirao ličnosti, autora i aktera izjave o predsedniku Vučiću o filmu, i da vam kažem da nisam po struci samo istoričar, nego i pedagog, koji je polagao nekoliko ispita iz psihologije i imam nekoliko radova iz psihologije. Radi se o ljudima Ljubodragu Stojadinoviću, Vesni Mališić, Branka Prpa, Miša Brkić, Biljana Stepanović, Zoran Gavrilović, Žarko Trebešanin, Slaviša Lekić i gospodin Popadić.

Samo ću dve ličnosti po dve rečenice, Vesna Mališić, poštovani građani ako pratite njene tekstove, strano joj je sve što je srpsko i državno. Tako je 1.12.2019. godine u „Utisku nedelje“, rekla, nećete verovati da je ovo izrekla, ali proverite, citiram – da je Srbija ludnica, a da su građani, većina građana Republike Srbije luda. Završen citat. U toj emisiji, predsednik Udruženja novinara Srbije joj je preporučio da napusti profesiju novinara. Ako je to rekla za građane da su ludi, i za državu Srbiju da je ludnica, onda niste mogli ništa očekivati da u ovom filmu pozitivno kaže o Aleksandru Vučiću.

Druga ličnost koju sam analizirao, u nekoliko rečenica jeste dr. Branka Prpa. Verovali ili ne, ali sam dobio službeni odgovor, kao direktor Narodnog istorijskog arhiva u Beogradu, formirala je komisiju 2004. godine, koja je uništila dokumentaciju o navodnom samoubistvu Predraga Gojkovića , o kojem smo ovde često diskutovali, u stanu Saše Jankovića, zvanog Saleta prangije, 1993. godine i time učinila zločin prema istorijskog građi trajne vrednosti.

Zato, poštovani građani neka vas ne čudi to što iznosi najgnusnije laži o Aleksandru Vučiću, u ovom filmu. Ona je toliko nisko pala, ta moralna gromada, dr Branka Prpar, da je optužila Aleksandra Vučića za ono što on nikada ne bi učinio nikome. Njene optužbe, ovo je važno da shvatite, imaju za cilj da zamagle i prikriju pravu njenu ulogu u tome zašto optužuje Aleksandra Vučića. E, to je istina.

Drugi, Slaviše Lekić, potpisnik grupe od 88, koji su optužili Republiku Srbiju za destabilizaciju u Crnoj Gori. Neću da govorim o njemu pošto ga vrlo dobro znate. On je jedan od potpisnika ovog apela koji su optužili Republiku Srbiju.

Samo da kažem dve ličnosti koje su se našle tu.To su Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, dalje da ne govorim, jer smo o tome već ovde govorili.

Dakle, strano mu je sve što je srpsko i što je napredno u ovoj zemlji.

Zajednička karakteristika svih ovih aktera u filmu „Vladalac“ jeste, po mom sudu, evo bavio sam se kao čovek hajde da kažem struke, prvo da su te osobe izrazito destruktivne i izražavaju samo destrukciju u svojim nastupima. Drugo, da su to osobe sa naglašenim crtama ponižavanja i omalovažavanja posebno ako im date novac da omalovažavaju. Treće, da su to osobe namćori, crte lica im govore. Četvrto, da su to osobe sa izrazitim psihičkim nedostacima, pa je potrebno, po mom mišljenju po dva psihologa ponaosob da se bave njihovim psihičkim nedostacima, kako bi im umanjili i sanirali određene nedostatke.

Za razliku od njih i ovih plaćenika koji su ih platili za ovaj film, Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, veliki srpski reformator i iznad svega veliki srpski rodoljub i patriota koji nikada, baš nikada, neće učiniti nešto na štetu srpskog naroda i nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Poštovana predsednice, u danu za glasanje, kao i ostale moje kolege iz SNS, naravno da ćemo glasati za ovaj zakon.

Hvala.

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 25.02.2020.

Uvažena predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, gospodo ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, naravno da ću podržati sve ove zakone koji su na dnevnom redu, a pošto su moje kolege, uvaženi narodni poslanici i koleginice narodne poslanice, govorili o Zakonu o pravima boraca, zatim o invalidima i civilnim invalidima rata, moja malenkost će nekoliko rečenica reći o tome sa jednog drugog aspekta, sa aspekta patriotizma.

Prvi put se donosi zakon za celu Republiku Srbiju koji uređuje oblast boračko invalidske zaštite i zaštite invalida rata. Zakonom se pravima i zaštitom afirmiše trajna vrednost borbe za odbranu naše zemlje, za nezavisnost i suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak zemlje, tj. sa ovim pravima se afirmiše i patriotizam kao kamen temeljac moralnosti svakog čoveka.

Dame i gospodo narodni poslanici, patriotizam je plemenito i nežno osećanje koje se po rečima velikog Cicerona duboko ukorenjuje u čoveku. To je svetinja čovečije duše, to je ljubav prema otadžbini ili kako bi rekli, to je patriotizam.

To je najbolje izrazio rimski filozof i književnik veliki Seneka koji je rekao, citiram: „Ne volim ja svoju otadžbinu zato što je ona lepa, zato što je bogata i zato što je napredna, nego zato što je ona moja“. Završen citat.

Uvaženi narodni poslanici, dame i gospodo, samo tako se može objasniti patriotizam Holanđana koje vezuje ta ljubav za svoje močvare ili ljubav Arabljana za pesak i pustinje, a Švajcaraca za snežnike u Alpima.

Patriotizam je najlepši ukras čovečije duše. To je najlepša vrlina građanina kojom čovek nastoji da unapredi dobro i kulturu svoje otadžbine i ako ustreba uvek položi život svoj za nju. LJubav prema otadžbini je religija srca koja se mora još od malih nogu razvijati.

Kada su najvećeg grčkog filozofa, Sokrata, koji je bio u tamnici njegovi učenici nagovarali da pobegne iz tamnice, on im je odgovorio, citiram: „Ostajem u tamnici jer zakonima moje otadžbine koje je dužan svako da poštuje, hoću da se pokorim“.

Završen citat.

Dame i gospodo narodni poslanici, najlepši primer požrtvovanosti za otadžbinu pokazao nam je kralj Petar oslobodilac kada je za vreme prodiranja austrijske vojske u Srbiju došao među svoje vojnike pošto je saznao da su neki nezadovoljni zbog odstupanja i velikog umora rekao im je, citiram: “Verujem da ste umorni i posle tolikih ratova, ali znajte da danas kao nikada do sada otadžbina potrebuje vašu pomoć. Saosećam da ste željni svojih milijih i dragih i zato ja, vaš kralj, razrešavam vas zakletve meni date, a da ću ja sa svoja dva sina ovde poginuti braneći rodnu grudu i da će neprijatelj ući u našu otadžbinu samo preko naših mrtvih telesa.“ Završen citat.

Ove su reči munjevitom brzinom delovale na dušu vojnika, oduševljeno su pozdravili kralja i na prvu zapovest pošli su na juriš, pobediše neprijatelja i očistiše od Austrijanaca celu Srbiju do Drine i Save.

Uvaženi narodni poslanici, naši politički protivnici iz Demokratske stranke u raznim agregatnim stanjima nisu imali patriotska osećanja za vreme zločinačke NATO agresije na našu otadžbinu 1999. godine.

Lider Demokratske stranke doktor Zoran Đinđić sklonio se u Nemačku. Iz hotela „Adlon“ u Berlinu nagovarao je da se bombarduje naša zemlja.

On je 3. maja 1999. godine, dao izjavu uredniku stranih vesti, izraelskog lista "Haaretz" Adaru Primoru, kada je rekao. Citiram: "Najlogičnija stvar za NATO je da nastavi rat koji je veoma efikasan. Uništili su infrastrukturu u Srbiji i za deset dana, do dve nedelje biće veoma teško živeti bez gasa, bez struje, bez mostova komunikacija. Milošević neće moći da vodi više rato od deset dana do dve nedelje". Završen citat.

Evo, uvažene dame i gospodo, da vidite na jednoj strani patriote, a na drugoj strani one koji su stali na stranu neprijatelja. NJegov kolega, Srđan Popović, advokat, bio je potpisnik jednog dokumenta iz 1993. godine, kojom se tražilo bombardovanje Srbije uz Margaret Tačer, Mirka Kovača, Zbignjeva Bžežinskog i drugih. On je tada nazvao Srbiju "anus mundi"- šupak sveta, a Srbe ono što se nalazi u anusu, tj. u šupku.

Ovi pljuvatori iz filma "Vladalac", svakodnevno satanizuju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, državu Srbiju i sve ono što se u Srbiji radilo za vreme vlasti Aleksandra Vučića. Tako su satanizovali "Beograd na vodi". Da li je tako dame i gospodo i uvaženi građani Republike Srbije? Tako su satanizovali oživljavanje "Železare Smederevo". Čak je naš politički protivnik, Zoran Živković, predlagao da se zatvori "Železara Smederevo" i radnici pošalju kući, to je izjavio na "N1" CIA, kako se sećate.

Nadalje, satanizovali su rehabilitaciju RTB BOR, "Er Srbiju", koja je danas prvak u regionu, otvaranje tvornica, setite se onog ljotićevca, Boška Obradovića koji je zaustavljao otvaranje tvornica, satanizovali su izgradnju auto-puteva, državnih puteva, lokalnih puteva, 987 kilometara puteva za tri godine, satanizovali su izgradnju 370 škola, bolnica, otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja primenjene umetnosti.

Malo je vremena da nabrajam dalje, ali dovoljno je ovo da vidite kako pojedinci iz Saveza za Srbiju satanizuju sve ono što je napredno u Srbiji.

Među tim koji satanizuju bio je i David Filip, književnik kako se predstavlja on. Taj čovek je 7. marta 2018. godine izjavio, citiram: „Politika Aleksandra Vučića je šizofrena“, završen citat. Taj čovek 28 godina radi stalno protiv interesa Srbije i srpskog naroda, a 6. juna 2019. godine izjavio je, citiram: „Kosovo nije Srbija niti će ikada biti“, završen citat.

Ovako ne bi govorili ni najveći neprijatelji ni oni iz UČK. Izvrgavao je i izvređao je, izvrgavao ruglu dobitnika Nobelove nagrade Petra Hankea, samo zbog toga što je u toku agresije zločinačke NATO alijanse bio na strani Srbije, na pravoj strani, i zato što je bio na sahrani Slobodana Miloševića.

Dana 6. juna 2019. godine izjavio je David Filip, citiram: Hankeov moralni lik je nula“, završen citat, zato što se suprotstavio NATO bombardovanju. I nije samo Hanke, kako on kaže, jedini Nobelovac koji je bio na našoj strani 1999. godine, bilo je još četvorica, a to su Žoze Samarago, Portugalac, Aleksandar Solženjicin, Rus, Dario Fio, Italijan i Harold Pinter, Englez.

Inače, David Filip je izjavio da je Dan obeležavanja pobede nad fašizmom u Nišu sa generalom Vladimirom Lazarevićem na čelu, zloupotreba toga dana itd. Dakle, evo uvaženi narodni poslanici da vidite o kakvim se to ljudima radi.

Kada je u pitanju on i ovaj iz filma, jedan od autora, Slaviša Lekić, da vam kažem da su obojica, evo apel 88 intelektualaca iz regiona koji krive zvanični Beograd za krizu u Crnoj Gori. Evo, među 88, da vidite o kakvim se neprijateljima Srbije radi, a ja ću pročitati samo nekoliko imena. Među njima Latinka Perović, razbijač Srbije i Jugoslavije. Drugi potpisnik je Stepan Mesić, koji je izjavio, citiram: „Ja sam svoj zadatak u predsedništvu SFRJ izvršio. Jugoslavije više nema“, završen citat. Milan Kučav, da ne govorim o njemu. Samo nekoliko Azem Vlasi, Šerbo Rastaoder, istoričar iz Crne Gore, jedan od najvećih anti-Srba na ovim prostorima. Milivoje Bešlin, istoričar, Nikola Samardžić. Šta reći o tome? Sonja Biserko, David Filip o kojem sam govorio, pisac, Svetislav Basara, pisac, Nataša Mičić, poslanica u Skupštini Srbije, Čedomir Jovanović, narodni poslanik i predsednik LDP, Nenad Čanak, narodni poslanik, predsednik LSV, Bojan Kostreš i mnogi drugi, a među njima i ovaj nazovi novinar Dinko Gruhonjić, Tomislav Marković, nakarada od novinara, Slaviša Lekić, evo ga, vidite, autora filma koji se našao.

Možete sad poštovani građani videti o kojima se ljudima radi, da sve ono što je srpsko njima je strano.

Gordana Suša, a ko bi drugi nego ona, nazovi novinarka, i Snežana Čongradi. To je ona koja je rekla da je u Srebrenici bio genocid i koja je rekla za Vojislava Šešelja da je „osuđeni ratni zločinac“, a za takvu presudu ne postoji dokumentacija, što je izmislila.

Uvaženi narodni poslanici, ja za sve njih sada, ove novinare, pisce koje sam pročitao i one koji nisam, ipak ću još jednom da kažem šta je DŽon Svinton, bivši šef osoblja u NJujorku, „NJujork Tajmsu“ na zdravici koju je održao ispred NJujork kluba daleke 1953. godine, samo deo citata ću pročitati, citiram: „Posao novinara, analitičara, pisca, tzv. pisaca, šarlatana, ja bi rekao je da uništavaju istinu, da otvoreno lažu, da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb. Mi smo oruđe i sluge bogataša koji su iza kulisa. Naš talenat, naše mogućnosti i naš život vlasništvo su drugih ljudi“.

I na kraju, poštovani gospodine Lekiću i saradnici u filmovima, za vas posebno vredi ova zadnja rečenica DŽona Svintona: „Mi smo intelektualne prostitutke“, završen citat.

Poštovani građani, ja ću da završim ovaj deo, hajde nazovi patriotskog govora, parafraziraću u stvari Mihajla Jovića, pisca udžbenika istorije za četvrti razred osnovne škole u devetnaestom veku, čiji je udžbenik doživeo 52 izdanja sve do 1939. godine, parafraziraću i nešto dodati, obraća se đacima, citiram: „Ja bih voleo da uvek budete junaci kao Obilić i hajduk Veljko, pošteni kao Karađorđe, da se nikada ne otimate za vlast kao Jovan Kursula, da ne grabite samo sebi, već da pomažete i druge kao što je to hajduk Veljko radio, da činite dobro kao knez Ivan, da praštate i neprijatelju kao što je knez Mihajlo“, a ja dodajem – da branite Srbiju i oslobađate kao kralj Petar Oslobodilac i da gradite i da reformišete Srbiju kao što je Aleksandar Vučić. U to ime, hvala.

Dvadeset peto vanredno zasedanje , 21.02.2020.

Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, ovaj Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ je najbolja moguća stvar koja nam se mogla desiti ovih dana, u prvom redu zbog trajnog pamćenja i spomena žrtava Holokausta, genocida i okupatorskog terora i ratnih zločina.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, ovaj Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ biće još jedan snažan dokaz o antifašističkoj orijentaciji naše zemlje. Hvala predsedniku Republike Aleksandru Vučiću na inicijativi da se donese ovaj zakon, a vama, gospodine ministre sa saradnicima, što ovaj zakon imamo ovih dana na klupama da ga razmotre narodni poslanici.

Uvaženi narodni poslanici, mi iz vladajuće koalicije smo danas i juče dobili pismo, odnosno kritiku, bolje reći psovku Sergeja Trifunovića, u narodu znanog Sergej pišoje, koje je ispunjeno sa puno laži o tome da uvaženi narodni poslanici ne vode računa o lečenju dece sa retkim bolestima. Dozvolite samo da kažem da je upravo ova vlast od 2012. godine do danas lečila 2000 dece u inostranstvu. Ja o tome neću govoriti, jer je uvaženi narodni poslanik dr Vladimir Orlić juče o tome opširno govorio, ali ću pokušati da vidite o kakvom se lažovu radi – Sergeju Trifunoviću.

Znate zašto je on to juče nama poslao? Zato što je on preko svoje Fondacije „Produži život“ uplatio 15,15 miliona dinara građana Republike Srbije, a tu je, moram da priznam, mene i moju porodicu prevario, prikupljenih za lečenje bolesne dece u stvari poslao slovenačkom Investicionom fondu „Ilirika“ uz određenu kamatu. „Ilirika“ mu je povratila 10 miliona dinara, a ostalih 5,15 pojela je maca, ja bih rekao. Znači, isparili, uzeo je on. Naime, taj bestidnik je na ime bolesne dece muljao i krao novac građana Republike Srbije.

Da vidite, poštovani građani, o kakvom se lažovu radi. Taj bestidnik izvan naše zemlje, iz Dubrovnika olajava, psuje i laže na ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, na ime srpskog naroda i građana Republike Srbije, na ime pojedinih ministara u Vladi Republike Srbije i boraca oslobodilačkih ratova Srbije. Tako je za vlast u vlastitoj zemlji u inostranstvu rekao, citiram: „Imamo na vlasti jednu grupu kriminalaca sa osnovnom školom, a poneki i sa srednjom, a rade stvari koje su“, da izvinete na izrazu, „opasne pizdarije“. Završen citat.

Poštovani građani, da li možete verovati da ove reči izgovara Sergej Trifunović, u narodu zvani Sergej pišoje? Taj nadimak je dobio po tome što je rekao da će, citiram: „Pišati po grobu Aleksandra Vučića“, završen citat.

Poštovani građani, za njega nisu kriminalci oni njegovi pajtosi koji su pljačkaškom privatizacijom doveli zemlju na ivicu ponora, kao što su Vuk Jeremić, član međunarodne bande lopova i prevaranata, Dragan Đilas, u narodu znani Điki mafija, i drugi okupljeni u Savezu za Srbiju.

Taj Sergej Trifunović, zvani Sergej pišoje, sa letovanja iz Dubrovnika hvali Šiptare na Kosovu i Metohiji, grdi Srbe sa Kosova i Metohije time što bez stida i bez srama izjavljuje, citiram: „Vučićev klan srpske mafije sa severa Kosova i Metohije su ubili Olivera Ivanovića. Sever Kosova nema problema sa Albancima“, završen citat.

Da li kolege profesori Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, gospodo studenti i poštovani građani sa Kosova i Metohije i poštovani građani Republike Srbije, možete verovati da ovaj Sergej Trifunović, zvani Sergej pišoje, iznosi ovakve gnusne laži?

Poštovani Trifunoviću, nije Oliver Ivanović tamnovao u srpskim, nego u šiptarskim zatvorima, i to da znate, to vi dobro znate. Taj bestidnik iz inostranstva je uputio optužbe na račun ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ministra Zlatibora Lončara, birača i članova SNS i građana Republike Srbije, nazivajući ih stokom.

Nadalje poručuje, citiram: „Da se u Srebrenici desio genocid, u Jasenovcu pokolj, a „Oluja“ da je etničko čišćenje“. Ono što je istina iz inostranstva i što je poručio, to je da je Dragan Đilas mafija, to je zaista istinu rekao, i pohvalio je Boška Obradovića zato što je upao u RTS sa testerom. Zatim je izrekao jednu zaista istinu za sebe, citiram: „Ja sam velika budala“, završen citat.

To vam je taj Sergej Trifunović koji je 31. januara 2019. godine izjavio, citiram: „Kosovo je albansko, a ne srpsko“ i time se svrstao u izdajničke bitange naše zemlje.

Da vidite još ko je taj Sergej Trifunović i kakve laži seje, pa ćete razumeti ovo pismo koje smo dobili. Taj Sergej, u narodu zvani pišoje, pomerio je granice beščašća lažući da je predsednik Republike Aleksandar Vučić u vreme bombardovanja naše zemlje od strane NATO zlikovaca i RTS-a unapred znao za napad i da je na vreme, navodno, izvukao iz zgrade RTS-a svoju majku Angelinu. A predsednikova majka te večeri bila je u zgradi RTS-a.

Poštovani građani, Trifunovića su demantovali najzagriženiji Vučićevi protivnici. Slaviša Lekić, donedavni predsednik NUNS-a kaže, citiram: „Ljudi koji su bili te večeri u RTS-u tvrde da je bila tu, istina je istina“, završen citat. Drugi najzagriženiji Vučićev protivnik novinar Željko Pantelić kaže, citiram: „U pravu si, Slaviša, sedeo sam prekoputa nje te večeri u RTS-u“, završen citat.

Eto, zato je u pravu Biljana Srbljanović, koja je inače moj politički protivnik, koja je najbolje rekla za Sergeja Trifunovića, zvanog Sergej pišoje, citiram: „Neoprani, lažljivi Sergej, e to vam je taj vođa protesta i bojkota danas. Uvek je bio podmukli lažov, uvek mi se uvlačio, bio zlatna medalja u uvlačenju u dupe. Uvek lagao, uvek smrdeo, uvek se grabio za piće, novac i obrok, nikada se nije prao, uvek je varao kolege“, završen citat. To je izrekla 20.01.2019. godine.

Na kraju, zaista su njegove kolege u pravu kada ga zovu „jedan gram za odmah, a dva grama za poneti“. Ništa bolje nisu ni njegove kolege iz Saveza za Srbiju.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, mi iz Srpske narodne stranke na njihovu mržnju nećemo odgovarati mržnjom i nasiljem, jer znamo da uz pomoć nasilja ne možemo ubiti njihovu laž, niti uspostaviti istinu, niti uništiti mržnju koju seju svakog dana i preko dokumentarnih filmova, jer smo svesni da mržnja i nasilje ne može da se otera mržnjom i nasiljem koju oni seju, već samo možemo ljubavlju i vaspitanjem koje im uzvraćamo iz ovih klupa. Hvala lepo.

Dvadeset treće vanredno zasedanje , 13.02.2020.

Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Arsiću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, pitanje postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, a glasi – da li je lider Pokreta snage građana Sergej Trifunović odgovarao za saobraćajne udese koje je izazvao zadnjih mesec dana?

Sergej Trifunović u narodu znani kao Sergej pišoje, nadimak je dobio jer je izjavio, citiram: „Da će pišati po grobu predsednika Republike“, završen citat, je izazvao početkom februara 2020. godine saobraćajni udes na Novosadskom auto-putu. On se krećući ka Novom Sadu svojim automobilom zakucao u Fijat koji je išao ispred njega. Vozač Fijata, prevezen je u Zemunsku bolnicu na dijagnostiku i dalje lečenje.

Gospodin Trifunović se i 13.01.2020. godine u Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu zakucao u autobus GSP, a potom pobegao sa lica mesta, jer je, kako kaže, otišao kući da nahrani mačke.

Poštovani građani Republike Srbije, ovakva bahatost i bezobrazluk Sergeja Trifunovića se retko viđa na našim ulicama. Prethodnih 10 godina je napravio desetine saobraćajnih prekršaja od kojih su mnogi bili ozbiljno ugrožavanje bezbednosti. Gospodin Trifunović je čak šest puta kažnjavan zbog vožnje u alkoholisanom stanju, sedam puta zatečen u prekoračenju brzine u naselju i tri puta na putu van naselja. Gospodin Trifunović je nekoliko puta ga je policija uhvatila da je prošao kroz crveno svetlo, kao i da je preticao preko pune linije. Isto tako, gospodin Trifunović je kažnjavan zbog vožnje sa nevažećom vozačkom dozvole odgovarajuće kategorije.

Gospodin Trifunović nije dobar primer niti jednom građaninu Republike Srbije. Dobija se utisak, a građani tako dobijaju da je u ušao u politiku da bi izbegao svaku vrstu odgovornosti i veoma je opasan po okolinu, što je pokazao zadnjih mesec dana.

Javne ličnosti moraju biti svesne da svojim ponašanjem uvek privlače pažnju građana Republike Srbije, te da će neprikladnim i bahatim ponašanjem u saobraćaju dati loš primer, posebno mladim generacijama, koji često vole da ih oponašaju. I njegov kolega Dragan Đilas, u narodu znani kao Điki-mafija od 618.000.000 evra, bahato je pretio saobraćajnom policajcu koji ga je zaustavio zbog vožnje, zatim, zbog vožnje žutom trakom bez vezanog pojasa.

Ne samo to, Đilas je pretio da će ukinuti Žandarmeriju i u centru Beograda pretio pripadnicima kriminalističke policije koji su radili svoj posao u civilu i pretio im da će ostati bez posla kada on dođe na vlast.

Poštovani građani Srbije, Điki-mafija uvek sebe stavlja mimo zakona i iznad drugih građana Republike Srbije. Ovakvim ljudima, kao što je Đilas, Trifunović, pa i Jeremić, nije Srbija na prvom mestu, niti građani Republike Srbije.

Tako je gospodin Trifunović 31.01.2019. godine rekao, citiram: „Kosovo je izgubljeno, Kosovo pripada Albancima a ne Srbima“ završen citat, a Dragan Đilas 13.08.2009. godine kaže, citiram: „ Ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova“, završen citat. Tako su se svrstali u izdajničke bitange naše zemlje.

Za razliku od njih Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, reformator i iznad svega patriota koji ulaže ogroman napor da pronađe kompromisno, trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju i koji neće ništa učiniti protiv interesa srpskog naroda i nacionalnih zajednica u našoj zemlji. Hvala.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 19.12.2019.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine Marinkoviću, pitanje upućujem Tužilaštvu Republike Srbije. Zašto javni tužilac Republike Srbije nije pokrenuo krivični postupak protiv Dragana Đilasa, koji je 2011. godine nezakonito prisvojio 7,7 miliona evra od „Telekoma Srbije“.

Obrazloženje, Dragan Đilas u Evropi – Dragan Đilaš, u narodnu znani kao Điki mafija je kao gradonačelnik Beograda, nezakonito otuđio „Telekom Srbija“ 7,7 miliona evra 2011. godine. Kako? Tako što je iskoristio političku poziciju gradonačelnika Beograda, te izvršio politički pritisak na tadašnjeg direktora „Telekoma Srbije“, njegovog Branka Radulika, da kupi četiri kablovska kanala Đilasove Arene sport za 7,7 miliona evra. Napominjem, „Telekom Srbija“ po zakonu tada nije mogao biti vlasnik medija.

Ovakvih nezakonitih radnji Dragana Đilasa, u narodu znanog kao Điki mafija, ima više, na temelju kojih je opljačkao građane Republike Srbije i uvećao svoje bogatstvo. U politiku Dragan Đilas, u narodu zvani Điki mafija, ušao je kao najobičniji gologuzan, a rukovodeće položaje funkcionera napustio je svojim bogatstvom od 619 miliona evra prometa. Svojim nezakonitim mahinacijama Điki mafija je ugrozio ekonomsku i bezbednosnu sigurnost naše zemlje.

Kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić konsolidovao finansije naše zemlje, namirisao je to Điki mafija i, evo ga, pokušava da se vrati na političku scenu kako bi ponovo otuđivao finansije naših firmi i države Srbije. On ne namerava da se vrati u politiku izborima, da ga biraju građani, jer on ionako ne drži do njih, nego uz asistenciju nekih inostranih centara moći, ulicom i haosom, upravo onako kako je i ušao u politiku posle 5. oktobra.

Poštovani građani Republike Srbije, Điki mafija je tokom 2018. godine posetio SAD iz njemu znanih razloga. Điki mafija je posle prve njegove posete SAD-u, u čačanskoj kafani „Moravski alasi“, dana 4. jula 2018. godine, sazvao sastanak na kojem su bili Vuk Jeremić, Boško Obradović, Dušan Petrović, gospodin Stamatović, Nebojša Zelenović, Janko Veselinović i drugi, gde su dogovorili plan kako će ulicom i haosom, a ne izborima, da ruše Aleksandra Vučića na temu Kosova.

Poštovani građani, ove ogromne moralne gromade, umesto da ruše Vučića, trebali su se dogovoriti kako da vrate Kosovo tamo odakle su ga te moralne veličine oterale. Tako su nisko pale ove moralne veličine, da nesreću vlastitog naroda i otadžbine koriste za svoje vlastite interese.

Điki mafija je tokom drugog povratka iz SAD 2. decembra 2018. godine, posle konsultacije sa inostranim centrima moći, zapretio nasiljem na ulicama, porukom, citiram – da će nezadovoljstvo u državi negde morati da eksplodira ako izbacimo dijalog iz parlamenta, to mesto gde se priča, ako to zaustavimo, ako zatvorimo sve medije, oni će eksplodirati negde. Dajte malo pameti, završava Điki mafija.

Posle toga ređali su se incidenti upadima u RTS, predsedništvo Srbije, gradsku skupštinu i druge ustanove. Điki mafija je bio akter afere „đubretarska mafija“ u kojoj je otuđeno 319 miliona evra, a Điki mafija je bio povezan sa đubretarskom mafijom i apelacionim sudom, iako su na prvostepenom sudu bili optuženi na 73 godine zatvora.

Điki mafija danima napada policiju, posebno zamenika načelnika Gorana Papića, koji je uhapsio Đilasovog šuraka Milana Babovića sa 2,4 kilograma kokaina, a Điki mafija koristi svaku priliku da ga spomene, i njega i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića. Điki mafija svakodnevno blati predsednika Vučića raznim izmišljotinama. Za razliku od njega, poštovani građani Republike Srbije, Aleksandar Vučić je veliki srpski neimar, veliki srpski reformator, veliki srpski državnik i iznad svega veliki srpski rodoljub i patriota, jednom rečju graditelj i branitelj naše otadžbine. Hvala

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2019.

Poštovani potpredsedniče, pitanje postavljam tužilaštvu Republike Srbije - ima li krivične odgovornosti Marinike Tepić i drugih iz Saveza za Srbiju, kao i TV N1, koji svakodnevno plasiraju lažne vesti oko prodaje oružja i koliko to utiče na odbrambenu ekonomsku moć naše zemlje? Obrazloženje:

Predstavnici određenih političkih stranaka i saveza, kao što je Savez za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i televizije N1 i Nova, iz časa u čas, iz dana u dan, lažima i lažnim vestima i izmišljotinama sa dna kace o predsedniku Vučiću, o Nebojši Stefanoviću i državi Srbiji truju građane Republike Srbije do krajnjih granica.

Te svakodnevne laži plasiraju u sadejstvu sa određenim inostranim centrima moći i sve su agresivniji. Imaju samo jedan cilj - ekonomsku i odbrambenu destabilizaciju Republike Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Njihove laži i izmišljotine prešle su u patologiju i prevazilaze granicu uma i najozbiljnije prete ekonomskoj odbrambenoj moći naše zemlje.

Tako su lažirali i prilog ruske televizije "Raša tudej" u pokušaju da optuže ministra Nebojšu Stefanovića da sarađuje sa džihadistima. Cilj im je bio širenje ove brutalne montaže, da ubede javnost da Republika Srbija naoružava pripadnike terorističke organizacije ISIS u Jemenu. Snimak sa udarnim naslovima - Otac i sin naoružavaju džihadiste, koji je navodno emitovan na pomenutoj ruskoj televiziji, trebalo je da dovede u zabludu gledaoce da su srpski ministar Stefanović i njegov otac povezani sa švercom oružja, jer su njihove fotografije bukvalno montirane na originalni prilog, kao i lažni titl na srpskom jeziku, koji ovu gnusnu izmišljotinu potkrepljuju.

Poštovani građani Republike Srbije, kada je objavljen materijal koji je "Raša tudej" zaista emitovala, videlo se da u njemu nema ni reči o ministru Stefanoviću, njegovom ocu, niti o Republici Srbiji. Čak je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je video klip koji je objavljen na društvenim mrežama u Srbiji, kao prilog televizije "Raša tudej", o navodnoj umešanosti ministra Nebojše Stefanovića u trgovini oružjem, montirana i lažna. Citiram: "U izveštaju "Raša tudej" uopšte se ne pominje srpski političari", završen citat, naglašava se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da je lažni prilog napravljen tako što je na originalni video snimak "Raša tudej" namontirana fotografija Stefanovića i porodice.

Ova lažna vest objavljena je odmah posle posete ruskog premijera Medvedeva Beogradu i uoči odlaska premijerke Brnabić u Moskvu. Lideri Saveza za Srbiju su ovim hteli da naštete atmosferi dijaloga zasnovanog na poverenju između srpskog i ruskog lidera i između Moskve i Beograda. Isto tako, hteli su da se obračunaju sa Stefanovićem i njegovom porodicom i destabilizuju unutrašnji politički sistem Republike Srbije.

Imali smo pokušaj da se preko bugarskog portala i bugarske novinarke ispinuje još jedna lažna afera vezano za Krušik, sa ciljem da nanesu štetu srpskoj vojnoj industriji i srpskoj državi. U tu rabotu uključeni su i Dragan Đilas, Marinika Tepić, N1 televizija, taj polusvet u liku pojedinih novinara i analitičara, šarlatana, koji svaki dan plasiraju lažne izmišljotine preko N1, TV Nova, listova "Danas", "Vreme", "Tabloid" i "Nedeljnik".

Direktoru TV N1, gospodinu Ćosiću, bolje bi bilo da građanima Republike Srbije objasni na ime čega i zašto je njegovoj firmi Šiptar Ulaj doznačio 249.862 evra? Tako je perjanica Saveza za Srbiju, Boško Obradović, 19. 11. 2019. godine, pun mržnje prema predsedniku Vučiću, izjavio, citiram: "Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo. Baš zato, sada je pravi trenutak da se intenziviraju napadi na njega iz svih raspoloživih oružja", završen citat. Ovo je zaista u stilu okorelog fašiste. Zato na grafitima, poštovani građani, u mnogim mestima u Republici Srbiji pojavljuju se natpisi, citiram: „Što je više kleveta i laži, Vučić nam je sve miliji i draži.“ Završen citat. To je za sada odgovor građana Republike Srbije na ove laži ovima iz Saveza za Srbiju. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 09.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2016 - 03.06.2016.
- Filozofski fakultet – Kosovska Mitrovica (Profesor) Javni Mesečno 124000.00 RSD 01.01.2015 - 31.12.2015.
- Filozofski fakultet u Beogradu (Projekat Ministarstva nauke) Republika Mesečno RSD 01.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27500.00 RSD 03.06.2016 -