Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Atlagić

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Dačiću, moje kolege su danas vrlo opširno govorile o ovim sporazumima i odmah da kažem da ću u danu za glasanje glasati za ove sporazume i dozvolite da nekoliko reči kažem o Sporazumu između Ruske Federacije i naše zemlje u borbi protiv terorizma.

Ovaj Sporazum je u obostranom interesu dve bratske i prijateljske zemlje, kako Rusije, tako i Srbije. To prijateljstvo građeno je vekovima, kulturnim, istorijskim, duhovnim i antifašističkim vezama. Rusi nastanjeni u Srbiji - arhitekte, naučnici raznih struka bukvalno su preporodili Srbiju i ostavili izuzetni trag dajući veliki doprinos razvoju nauke, univerziteta, baleta, opere arhitekture, heraldike, ako hoćete i stripa.

Kralj Aleksandar Karađorđević smatran je prijateljem Rusa. Upravo uz njegovu podršku i srpskog patrijarha Varnave otvoren je 1933. godine Ruski Dom u Beogradu, najstariji kulturni centar u Beogradu. Napominjem, u svetu postoji, gospodine predsedniče, preko 60 ruskih domova, ali je samo beogradski Ruski Dom namenjen druženju Srba i Rusa.

Neke najlepše zgrade i kuće u Beogradu projektovali su upravo ruski arhitekti. Do 1925. godine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca funkcionisalo je 17 ruskih škola. Srbi i Rusi kao dva naroda, nikada, nikada nisu bili u ratnom sukobu. Naprotiv, mnogi Srbi, prateći putokaz pravoslavne vere, bežeći, bežali su od unijaćenja u 18 veku i naselili dve oblasti u carskoj Rusiji, Novaju Serbiju i Slavenoserbiju.

Nadalje, Rusija je bila jedini spoljnopolitički saveznik Srbiju u Prvom srpskom ustanku od 1804. do 1813. godine i pomagala nas ne samo u oružju nego i u diplomatskim savetima.

Naš srpski, a crnogorski Petar Drugi Petrović Njegoš upućen amanetom Svetog Petra Cetinjskog - moli se Bogu i drži se Rusije je 6.3. gospodnje 1833. godine u Sankt Petersburgu rukopoložen za vladiku Crne Gore i Brda. Dan nakon austrijskog ultimatuma Srbiju 24.7.1914. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević tražio je savet od ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, a on mu je poslao čuveni odgovor, citiram: "Rusija ni u kom slučaju neće ostaviti Srbiju", završen citata.

Uloga Rusije u Drugom svetskom ratu bila je nemerljiva. Preko 26 miliona Rusa dalo je život za oslobođenje od fašizma, koji su svoje živote upravo ugradili u temelje slobode. Za slobodu Beograda Rusija je dala preko hiljadu žrtava, dame i gospodo. Srbi i Rusi su narod istog korena, iste krvi, iste vere, skoro istog pisma i jezika i to nas dodatno povezuje i učvršćuje.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, veliki Dositej Obradović je bio izvor pokušaja da se pokrene duhovni život u jednom srednjoevropskom prozapadnom pravcu. Dositej je bio, kako znate, zapadnjak. Govorio je više zapadnih jezika, divio se engleskoj kulturi. Tvrdio je da su Engleskinje najbolje žene na svetu. Ali, čim je prešao u Srbiju, nakon što ga je Karađorđe pozvao, koji je bio sklon Austriji, kazao je, citiram: "Karađorđe, okreći se Rusiji", završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici, ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo, svet bi potamneo. Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika, svet bi ogluveo. Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost, svet bi zanemeo.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi predsedniče Narodne skupštine, ali i Srbi su dali ogroman doprinos ruskoj državi, to je jako važno, da ne kažem više nego Rusi nama. Srbi su udarali temelje modernoj ruskoj državi, verovali ili ne. Kako znate, ja napamet neću da govorim, nego ove činjenica. Srbin Sava Vladislavić Raguzinski bio je sekretar ruskog cara, kako znate, Petra Velikog i ambasador Rusije u Kini i razgraničio je Kineze i Ruse. Jel tako, uvaženi narodni poslanici?

Srbin, grof Mihajlo Miloradović osnovao je Rusku obaveštajnu službu, gle čuda, i bio najzaslužniji u odbrani Moskve 1812. godine od Napoleona. Od 30 generala u odbrani Moskve u Borodinskoj bici 10 generala bili su Srbi i upravo je Miloradović spasio, kako znate, Moskvu od Napoleona.

Srbin, grof Marko Vojinović, rođen u Herceg Novom, bio je osnivač, verovali ili ne, i prvi general Ruske crnomorske flote. Poštovani građani Republike Srbije, evo kako su Srbi učestvovali i udarali temelje savremene ruske države.

Vrlo važno. Tu saradnju unapredio je i doveo do najvišeg nivoa naš predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirović Putin u svim oblastima. Dozvolite samo nekoliko rečenica. Predsednik Vučić je uspeo da vrati 166-i list Miroslavljevog jevanđelja nakon 175 godina. Jel tako, gospodo narodni poslanici? Nema ovih iz opozicije. Oni od kuće sada gledaju, ali njima postavljam pitanje. Zahvaljujući naporu našeg predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Putina oni su pridoneli izgradnji Hrama Svetog Save na Vračaru, najveće pravoslavne svetinje na svetu. Jel tako, gospodo narodni poslanici?

Rus Rukavišnjikov je autor spomenika Stefanu Nemanji rodonačelniku srednjovekovne srpske države. Srbi zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića, a i vašom uvaženi predsedniče Narodne skupštine Dačiću, nisu uveli sankcije Rusiji. Jel tako? Rusi su sprečili u Savetu bezbednosti UN da se Srbi proglase za genocidan narod. Jel tako poštovani narodni poslanici? Rusi su sprečili da Kosovo članica UNESKO. Jel tako uvaženi narodni poslanici?

Poštovani predsedniče Narodne skupštine u prošloj 2020. i u ovoj tekućoj 2021. godini Srbija vodi dva rata. Prvi rat protiv nevidljivog i nepoznatog neprijatelja, a to je Korona virus. Drugi rat je rat borba protiv dobro poznatog neprijatelja kriminala i mafije. Oba ova zla i Korona i mafija imaju mnogo toga zajedničkog. Dozvolite samo četiri karakteristike da kažem.

Oba ova zla razaraju svakog pojedinca, svakog građanina naše zemlje i naše društvo u celini. Oba ova zla utiču na našu ekonomiju. Oba ova zla šire strah i paniku. I četvrto, oba ova zla vraćaju sistem unazad. Rat protiv Korone bio je u jeku, a Srbija je ušla u rat protiv mafije. I kako vidite iz dana u dan postiže određene dobre uspehe.

Dozvolite jedan podatak da kažem. U 2020. godini desile su se pet mafijaških ubistava. I sva su bila rasvetljena. Jel tako gospodo iz opozicije, koji sada slušate ovo iz svojih tanova i kuća? Zahvaljujući ministru u prvom redu, kako Nebojši Stefanoviću, tako i Aleksandru Vulinu. Neki predstavnici opozicije, gospodine predsedniče, uključili su se protiv građana i države Srbije i traže rešenja van države Srbije. Kako znate neću napamet da kažem, nego ću dati činjenice.

Na primer Dragan Đilas u Srbiji Đilas, u Evropi Đilaš jer ima dva pasoša kada ide u Evropu da bi bio više evropljanin, onda on onaj drugi koristi. Tražio je od EU da zabrani izbore i na izborima Aleksandra Vučića. Jel tako? Dabome da je tako. Od Brisela je zahtevao da se Srbiji zabrani istovremeno održavanje predsedničkih izbora i izbora u Beogradu. Jel tačno ili ne, gospodine Đilašu? Dragan Đilas tražio je da se Vučiću zabrani da ne učestvuje u kampanji za izbore. Gle čuda, a nije tražio Borisu Tadiću. Tražio je verovali ili ne, ali verovatno niko na svetu na ovakvu ideju nije došao, da RTS uređuju tri pomoćnika ministra. To ste čuli i videli kako. Krajnje gospodine predsedniče, neukusno i nije patriotski čin tražiti izvan države Srbije da uređuju političke odnose u Srbiji. To nije patriotski čin. To ni jedna država na svetu ne radi.

Dragan Đilas je pisao Donaldu Tusku, predsedniku Evropske narodne partije i zamerio mu je što je čestitao Aleksandru Vučiću na svemu što je uradio tokom mandata, što mu je poželeo pobedu na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine. Jel tako ili ne? Đilas je prethodno pisao Semu Fabriciju, šefu delegacije EU u Srbiji i žalio se na Vučićev režim koji je navodno maltretirao građane i uništava Srbiju. U novembru 2020. godine Đilas, a za Evropu Đilaš pozvao je EU da proces vakcinacije u Srbiji bude sproveden vakcinama koje će biti korišćene u EU, verovali ili ne ali je to učinio.

Gospodine Đilasu, Đilašu stav svih političkih stranaka morao bi biti da vode računa o građanima i državi Srbiji i da Srbija upravlja sama sa sobom, kao što to sada radi Srbija pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića. I zapamti gospodine Đilasu vrlo dobro. Aleksandar Vučić je danas poslednji i jedini slobodni vladar u Evropi.

Poštovane dame i gospodo, uvaženi narodni poslanici Đilas ima za cilj stvaranje veštačke krize i novih podela u Srbiji. Đilas, Tadić, Jeremić kopiraju sebe, verovali ili ne iz 5. oktobra 2000. godine. Prizivaju i sve čine takav scenario koji bi voljom stranog faktora, a ne građana Republike Srbije doveo ih na vlast kao i 5. oktobra, a onda bi kao i tada ponovo opljačkali Srbiju i zemlju doveli do bankrota, pa bi ponovo tražili Vučića da spašava zemlju od bankrota kao što to sada rade.

I na koncu da ih dobro podsetim i da ih upitam. Dvanaest rečenica, dvanaest pitanja, a oni neka odgovore, a građani Srbije će vrlo dobro odgovoriti.

Ko je prvi od predsednika Republike Srbije obeležio NATO agresiju i od političkih stranaka na našu zemlju? Neka odgovori opozicija i neka građani odgovore. Naravno da Aleksandar Vučić.

Ko je prvi rekao - neću u NATO? Građani to vrlo dobro znaju. Jedino Đilas i njegovi saborci ne znaju. To je Aleksandar Vučić.

Ko je prvi zapadu rekao - nećete me sprečiti da sarađujem sa Kinom. Naravno Aleksandar Vučić. A ovde je sedeo poslanik Ostojić koji je mene prozivao, ima šest godina da zagovaram guberniju Rusiju ili nekakve žute ljude iz Kine. Njega danas nema ovde. Evo ga po nekakvim televizijama svakodnevno lupeta.

Ko je prvi rekao – neću uvesti sankcije Rusiji? Ko je rekao? Pa, Aleksandar Vučić. Naravno i Ivica Dačić koji je pridoneo tome kao ministar inostranih poslova.

Ko je prvi podigao Vojsku Srbije na zavidan nivo, a prethodni je uništili? Naravno Aleksandar Vučić.

Ko je prvi posle 175 godina vratio 166 list Miroslavljevog jevanđelja iz Sanpetersburga u Srbiju? Naravno Aleksandar Vučić.

Ko je danas jedini poslednji slobodni vladar u Evropi? Pa, Aleksandar Vučić.

Ko je prvi podigao spomenik ocu srpske srednjovekovne države posle 800 godina? Aleksandar Vučić.

Ko je prvi posle 30 godina sproveo sveobuhvatne reforme u Srbiji? Odgovorite gospodo iz opozicije? Građani znaju. Normalno da je Aleksandar Vučić.

Ko je u poslednjih 30 godina najviše sagradio bolnica, domova zdravlja i kliničkih centara? Naravno Aleksandar Vučić.

Ko je najviše u svom mandatu sagradio autoputeva, cesta i mostova od 1945. godine pa do danas? Naravno da je Aleksandar Vučić.

Ko je najzaslužniji od srpskih vladara da se sagradi Hram Svetog Save na Vračaru najlepše pravoslavno crkveno zdanje na svetu? Aleksandar Vučić.

Uvaženi građani Republike Srbije mnogo toga ima da nabrajam. Ali pošto odmiče vreme, dozvolite da kažem da ovu bitku koju sada Vlada Republike Srbije vodi i predsednik Republike, borbu protiv Korona virusa, želim da istrajemo do kraja.

Na domaku smo pobede, ne opuštajmo se. Živela Srbija. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani ministre Udovičiću sa saradnicima, poštovana ministarko Gojković sa saradnicima, dozvolite da kažem, pre nego krenem na Zakon o javnim medijskim servisima, da vam se zahvalim, gospođo Gojković, za sve one uvrede koje ste u proteklih nekoliko godina istrpeli u ovom visokom domu. Samo jednu rečenicu da kažem, pošto vrlo dobro znate da ja precizno vodim podatke, jedan bivši poslanik, predsednik jedne stranke za dve godine uvredio je vas i narodne poslanike 56 puta brutalnim uvredama. Toliko za uvod.

Dakle, pošto su moje kolege narodni poslanici već dosta toga rekli, dozvolite da ipak kažem da ću glasati za javne medijske servise, radi se o RTS i RTV, zato jer omogućava ovaj zakon dovoljno finansijskih sredstava da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju osnovnu delatnost, a njihova osnovna delatnost je u funkciji javnog interesa građana Republike Srbije u oblasti kulture. Ovde se zaista u tom smislu radi.

Ono što je vrlo bitno da naglasim jeste da je javni servis, a i druge televizije su, faktor vaspitanja i obrazovanja, a to znači i u onom delu kulturnih delatnosti.

Kako je to obavljala RTS da me neko pita, ja bih rekao da je ipak dobro obavljala, u tom smislu i još jedna televizija, moramo radi istine da kažemo, to je „Pink3“, pogotovo ako se radi o antifašističkim tekovinama koje su u zadnjih desetak godina u čitavoj Evropi potisnute, jer imamo revitalizaciju fašizma, kako znate, pogotovo istoričari i drugi koji prate u ovom delu Evrope, gde se fašizam proglašava za oslobodioce, antifašisti za fašiste, itd.

Međutim, jako je bitan u Javnom servisu i položaj novinara. Kakvo je stanje to najbolje znaju ovi u Javnom servisu. O njima zaista treba voditi računa, kako o njihovom obrazovanju, tako i o njihovoj obučenosti i poštovanju Kodeksa novinara. To ne važi samo za RTS i RTV, nego za sve televizije, a i ostale novinare koji rade u drugim listovima.

Kad sam već tu, dozvolite da kažem da ovih dana smo zaista svedoci, ne mi samo, narodni poslanici, nego svi građani Republike Srbije, stalnih, svakodnevnih, zlonamernih, nedostojnih, neviđenih u istoriji Srbije, medijskih napada na predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i njegovu porodicu. Moram da kažem, poštovani građani Republike Srbije, da nikad u istoriji Srbije nije ni jedan vladar dobio više glasova, a više napadan od jedne manje grupe.

Te gadosti zaista hitno moraju da prestanu. Medijski napadi na Aleksandra Vučića su sprega, ovo je moje mišljenje, mafijaško-tajkunskih i kriminalno-politikanskih, ne političkih, nego politikanskih grupa i pojedinaca, kako domaće autošovinističke, tako i inostrane provenijencije.

Ti medijski napadi duboko su skrenuli u patologiju. Ovo posebno podvlačim, ali i krivičnu odgovornost i veoma su opasni po ličnu bezbednost našeg predsednika.

Uvaženi građani Republike Srbije, Srbija je demokratska zemlja, da se razumemo, pa je kritika vlasti dozvoljena čak i poželjna jer deluje lekovito, ali između kritike i medijskih napada postoji ogromna razlika. Medijska kritika se zasniva na istinitosti iznetih činjenica i upravo je zato društveno korisna za čitavo naše društvo. Međutim, određene ličnosti, bilo da su vlasnici ili zaposleni u određenim listovima, pojedini dežurni, naručeni analitičari, pa i urednici nekih nedeljnih novina ili nevladinih organizacija truju građane Republike Srbije lažima, izmišljotinama, brutalnim uvredama o predsedniku Republike Srbije i njegovoj porodici.

Vi znate, poštovani građani i vi uvaženi narodni poslanici da napamet neću da pričam. Primer jedan, jedan novinar dnevnog lista pod kontrolom Dragana Đilasa, ja se izvinjavam, ali moram mu reći ime, Nenad M. Krstić, verovali ili ne ali je istina, pisao je, gospodine predsedniče Skupštine, otvoreno pismo roditeljima predsedniku Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića.

U tom pismu su uvrede i roditelja i Aleksandra Vučića nezabeležene od pojave hrišćanstva do danas. Ja sam istoričar, voleo bih da mi neko od istoričara kaže da su bile ikada veće i brutalnije uvrede.

Šta su hteli sa tim, to je vrlo bitno da građani Republike čuju? Hteli su tim pismom ubiti u pojam roditelje Aleksandra Vučića i njega samog, ali su se prevarili. Ja se obraćam sada gospodinu novinaru, Nenadu Krstiću, a i vama poštovani građani, samo sitne duše ubijaju druge u pojam, jer u njima je sve nesrećno jer nisu voljeni i nikada nisu voleli. To je suština.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, roditelji se vole svim svojim srcem, upravo kao i otadžbina. Roditelji su izvor i motivacija, a roditeljsko prisustvo u našim životima daje nam motivaciju, odnosno snagu i svim građanima Republike Srbije, zato je uvreda roditeljima jedna od najvećih uvreda u našim životima, pa valjda i u životima Aleksandra i Andreja Vučića.

Kada roditelji vide da im neki zli novinari, pojedinci, vređaju sina, najvećim mogućim uvredama, lažima, izmišljotinama, nije im lako, pogotovo ako su roditelji, kao što su Vučićevi bili, oslonac u njegovom životu i davali mu snagu i moć, kao poštovani građani i svi vaši roditelji vama.

Vama se, Nenade Krstiću, neće uzvratiti uvredama, jer ne želimo graditi Srbiju, kao što je vi želite i vaš mentor. Mi gradimo pristojnu Srbiju, ali vi ste sami sebi uzvratili. Samo vam, gospodine Krstiću M. Nenade, savetujem kao nešto stariji od vas da to pismo upućeno predsednikovim roditeljima uokvirite i stavite u svoju sobu da se svakodnevno podsetite na svoje vrhunske novinarske domete. Svako juto kada se probudite, ustanete i pogledate u ogledalo, videćete u njemu čoveka punog mržnje. Kada spoznate, a siguran sam da hoćete, da je Aleksandar Vučić i vaš predsednik, a jeste, kao što je i moj bio Boris Tadić, bojim se da vas taj osećaj mržnje ne uništi i neka vam je Bog u pomoć.

Da li ste, gospodo novinari, vi i vaša udruženja ikada se oglasili povodom ovog nečuvenog čina, uvredljivog? Da li su se oglasile nevladine organizacije? Dabome da nisu ni jedni ni drugi. Uvreda roditelja i pretnja deci je valjda, krivično delo, osim ako se radi o Vučiću i njegovim roditeljima i njegovoj deci.

Drugi primer. Novinar i karikaturista Petričić je brutalnim i najprizemnijim rečima vređao predsednika Aleksandra Vučića, državu Srbiju i sve građane Republike Srbije u jednom listu pod kontrolom Dragana Đilasa. On je rekao za narod i predsednika, citiram, verovali ili ne, ali je istina da je rekao, citiram – ovaj narod je neprosvećen i naivan, prvi put nam se dogodilo da imamo vođu sa kojim se sprdam, on služi za sprdnju, imamo vođu s kojim se sprdam, završen citat. Da li je ovo govor mržnje, gospodo iz nevladinih organizacija. Jel ovo govor mržnje, gospodo novinari? Jel ovo govor mržnje, uvaženi narodni poslanici? Petričiću, nije kriv predsednik Vučić zato što ga je urednik „Politike“, otpustio u kojoj je godinama uzimao po dve do tri hiljade evra mesečno samo za četiri, pet karikatura. Gospodinu Petričiću, nije mu kriv gospodin Vučić zato što se vratio iz Kanade kao neuspešni karikaturista.

Pitamo se - da li je gospodin Petričić operisan od morala kada je rekao verovali ili ne, citiram, u listu, jednom, Vučić je jedan od inspiratora fašizma, i dodaje, citiram, - on je ludak, manijak sa stadiona, završen citat. Da li ste, gospodo narodni poslanici i uvaženi građani Republike Srbije, ikad to čuli od SNS i koalicionih partnera? Dabome da niste, u ovom visokom domu, a i van ovog doma. Petričić ide dalje i vređa sve građane Republike Srbije i državu Srbiju kada kaže, citiram – Srbija je zemlja u kojoj živi, glupo, slepo roblje, u njoj nema ničega dobro, u njoj živi imbecilni i polupismeni svet, svi osim građanske intelektualne elite, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici, nikada u istoriji srpskog naroda od vremena tribala do danas nije niti jedan Srbin i građanin Srbije izvređao svoj narod i državu i njenog predsednika kao Đilasov Petričić.

Kada izađete u šetnju, gospodine Petričiću, zastanite, prisetite se šta ste izgovorili. Možda u sebi se pokajete, možda, a ako ne, neka vam je Sveti Petar na pomoći.

Uvaženi građani Republike Srbije, opozicija pod vođstvom Dragana Đilasa ovih dana ovako kaže – ako nisi rekao da je Vučić lud, onda nisi dostojan ničega i bićeš predstavljen kao njegovo poslušno kuče, ako nisi protiv Beograda na vodi, ako nisi protiv spomenika Stefanu Nemanji, ako nisi protiv kokošaka u Moroviću, protiv autoputeva, novih tvornica, pa i knjige Gorana Vesića, ako nisi protiv ministra Vulina, Stefanovića, onda ne očekuj da budeš doživljen kao ljudsko biće, nego kao ludak. Ja sam, gospodi iz opozicije, taj ludak. Ja se ne odričem toga. Ako ne kažeš da je ovde sve propalo od zdravstvenog sistema do RTS, o kojem večeras govorimo, ako nisi zagovornik lustracije, hapšenja svih koji su za Vučića, onda si neko koga treba izbaciti iz ove Srbije, kao što je meni uvaženi akademik Dušan Teodorović rekao da nemam državljanstvo.

Samo jedna rečenica. Gospodine akademiče, kada je bilo bombardovanje naše zemlje, ja sam se zatekao kao profesor u Prištini i čudnim slučajem, pošto nije bilo prevoza za Beograd, završio sam u Podgorici i drugu bombu dočekao, i čitav rat izvodio sam nastavu, nijedan čas nisam zakasnio. Gde ste vi, akademiče, bili? Pobegli u Ameriku, u zemlju koja nas je bombardovala i normalno ste se vratili kada je to sve završeno. I ne samo to, izjavili ste da Kosovo nije sastavni deo Srbije.

Na kraju, uvaženi predsedniče Narodne skupštine, na dan kada Srbija kao treća po redu zemlja u Evropi, nakon Engleske, Švajcarske, kada je započela vakcinisanje svog stanovništva, a to je, kako znamo, 24.12.2020. godine počelo, u Brisel je stiglo pismo Dragana Đilasa, za Evropu Đilaša jer ima dva pasoša, jedan za Evropu, jedan za Srbiju, u kojem se Đilaš žali, verovali ili ne, poštovani građani Srbije, da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada će se i kojom vakcinom vakcinisati građani. Da li možete verovati da to radi? Iz ovoga se vidi ne samo koliko je uzeo dok je bio na vlasti, 619 miliona evra, nego da je Đilas zlo za Republiku Srbiju, poštovani građani Republike Srbije.

Đilas je 16.9.2020. godine takođe pisao Evropskoj komisiji apelujući da Srbija postane deo mehanizma Kovaksa u trenutku kada smo mi kao Srbija sa Kovaksom dogovorili uplatu avansa, a pre ovoga tužio je Srbiju i predsednika Vučića u Briselu zbog zahvalnosti, gle čuda, Kini na pomoći tokom prvog udara virusa. To se zove sramoćenje Srbije i još gore.

Mi iz SNS nećemo uzvraćati na prljav način, ali ćemo vam stalno ukazivati, stalno na vaše greške da se to ne radi, da to nije dobro za građane Republike Srbije jer mi gradimo modernu Srbiju pristojnih ljudi. Zato i vas, gospodo iz bivšeg režima, pozivam da se uključite u nepovratni proces ubrzane modernizacije Srbije i u vremenu najtežim za Srbiju i građane Srbije, u vreme Kovida 19 koji sprovodi Vlada Republike Srbije, svi građani Republike Srbije, a motor ubrzane modernizacije Srbije je naš uvaženi predsednik Aleksandar Vučić, a sve ovo, gospodine predsedniče Skupštine, zbog budućnosti naše zemlje. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, poštovani dr Martinoviću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, dobro je što će Narodna skupština Republike Srbije konačno usvojiti kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Pravila ponašanja narodnih poslanika određena su Ustavom Republike Srbije, Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srbije, zakletvom koju smo dali u ovom visokom domu i, evo, sada konačno i kodeksom ponašanja narodnih poslanika.

Poštovani narodni poslanici, funkcija narodnog poslanika izuzetno je zahtevna, izuzetno je teška i izuzetno je odgovorna ako se pravilno shvati i ako se pravilno obavlja. Ovaj kodeks trebalo je biti donesen za vreme bivšeg režima, a nije. Opet je to zapalo SNS da ga donese.

Vrednosti koje propisuje ovaj kodeks ujedno su i vrednosti u najvećem broju koje popisuje pedagogija. One su vaspitne vrednosti. Za narodnog poslanika je istina iznad svega, istina i samo istina.

Dame i gospodo narodni poslanici, zato ću ja jednim primerom danas u ovom visokom domu, jednu istinu izneti i nema te sile na svetu koja će me zaustaviti da istinu kažem, jer to traže građani Republike Srbije.

Poslanik se služi kritikom, a ne kritizerstvom. Mi vrlo često naše političke protivnike vidimo kao kritizere. Nisu oni napustili ovaj visoki dom zbog nekakvih razloga, nego zbog razloga što nisu mogli izdržati u ovom visokom domu ne samo kritike, nego čak i fizički da izdrže.

Jedan narodni poslanik bivšeg režima, a danas potpredsednik jedne stranke, dolazio je u 12.45 časova, imam zabeleške svakog dana u prošlim sazivima, 15 minuta govorio i napuštao visoki dom. Nije on, takva je većina njih bila. Zato kažem da je funkcija narodnog poslanika izuzetno teška i odgovorna ako se pravilno shvati i ako se zaista korektno obavlja.

Vređanje narodnih poslanika nije dopušteno. Tako je jedan narodni poslanik za dve godine, kako znaju narodni poslanici iz prošlog saziva, ja pedantno, pošto ne napuštam ovaj dom često, beležim datum, sat, minut, sekundu, tako da kažem, kad je ko koga uvredio.

Jedan narodni poslanik, a bio je i predsednik jedne opozicione stranke, za dve godine 53 puta uvredio narodne poslanike SNS i predsednicu Narodne skupštine, gospođu Maju Gojković, nazivajući narodne poslanike najpogrdnijim rečima: majmuni, stoka, banditi itd.

Isto tako, bilo je slučajeva pokušaja fizičkog napada opozicionih narodnih poslanika na poslanike SNS. O tome su juče govorili kolege narodni poslanici. Nemam nameru da o tome pričam.

Narodni poslanici, danas su uvažene kolege o tome počeli da govore, moraju i kontrolisati rad Vlade i to je jedan od glavnih zadataka Narodne skupštine i pojedinih ministarstava, kako se ne bi dešavale određene nečasne radnje u pojedinim ministarstvima.

Kad smo već tu, ja ću dati jedan primer. Na primer, ministar Vuk Jeremić je za pet godina kao ministar inostranih dela putovao hiljadu dana u 97 zemalja. Uvaženi građani Republike Srbije, rezultati njegovog rada bili su daleko ispod nule. Ja ću to danas ovde i dokazati.

Za njegovog mandata 91 zemlja priznala je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Jel tako, uvaženi narodni poslanici i građani Republike Srbije? Dabome da jeste. Jeremić je za vreme svog mandata potrošio 36 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Iznajmljivao je privatne avione i odsedao u najluksuznijim svetskim hotelima, gde se jedna noć plaćala po hiljadu evra ili dolara. Uzeo je na ime dnevnica 55.000 evra, što je iznosila druga plata.

Nabavke avionskih karata poverio je firmi, obratite pažnju, uvaženi građani Republike Srbije, „Aeroklub Beograd“, i to bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovedene javne nabavke. Zamislite.

Jeremić je tokom 2011. godine izvršio plaćanje prema „Aeroklubu Beograd“ u iznosu od 42 miliona dinara. To je tačno 360.000 evra, na osnovu faktura, bez potpisanog ugovora, bez sprovedene javne nabavke. Ovo ne kažem samo ja, ovo kažu državne institucije, DRI. Tako je Jeremić prekršio Zakon o budžetu Republike Srbije i Zakon o javnim nabavkama, kupujući avionske karte od „Aerokluba Beograd“. Obratite pažnju na ovaj „Aeroklub Beograd“. Tokom pet godina, dok je bio u Ministarstvu inostranih poslova, uplatio 180 miliona dinara tom klubu. Međutim, 90% svojih prihoda „Aeroklub Beograd“ je realizovao u poslovima sa Vukom Jeremićem. To je suština.

„Aeroklub Beograd“ je poslovao sve što je vezano sa Vukom Jeremićem. Ovo je važno, vlasnik „Aerokluba Beograd“ je blizak rođak Jeremićeve supruge. „Aeroklub Beograd“ je sklopio ugovor sa Teniskim savezom Srbije, obratite pažnju na ovo, u iznosu od 40 miliona dinara, opet 360.000 evra.

Na čelu Teniskog saveza Srbije, verovali ili ne, bio je Vuk Jeremić. Tako je krao pare. Tako je iz džepova građana Republike Srbije otišlo gospodinu Jeremiću. Jedan let avionom koštao je 70.000 evra. Privatni let Belgija-Švajcarska-Letonija koštao je 55.000 evra. Vuk Jeremić dok je bio šef diplomatije i kasnije UN bio je član međunarodne grupe prevaranata i lopova.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici Jeremić je posredovao u upoznavanju Emilija Lozoje, meksičkog energetskog tajkuna, bliskog saradnika i prijatelja, brata sa Harvarda, Vuka Jeremića sa bivšim ministrom policije kriminalcem svetskog ranga Hong Konga, Patrikom Hoom, o kojem su u prethodnom sazivu o tome govorili uvaženi narodni poslanik, dr Aleksandar Martinović, Marijan Rističević i drugi uvaženi narodni poslanici.

U korupcionaškoj aferi teškoj 3,5 miliona evra, Emilijo Lozoja je imao brojne poslovne veze dok se nalazio na čelu državne kompanije „Pemeks“, Jeremić je od četiri firme povezane sa „Pemeksom“ dobio 180.000 dolara za navodno konsultantske poslove.

Jeremić je posredovao sa upoznavanjem Lozoje sa još jednim kriminalcem svetskog ranga, bivšim ministrom policije Hong Konga, Patrikom Hoom, koji je u SAD, kako znate uvaženi narodni poslanici, osuđen zbog milionskih mahinacija i pranja novca.

Patrik Ho, bivši ministar policije Hong Konga bio je više puta kod Jeremića u Beogradu, kao gost. Patrik Ho je jedan od glavnih finansijera Vuka Jeremića i njegovog Centra za međunarodnu politiku i održivi razvoj.

Na Jeremićev račun leglo je 4,5 dolara od fantomskih energetskih firmi koju posluju sa Hong Kongom, gde su operisali njegovi bliski prijatelji, a saradnici njegovi uhapšeni, kako rekoh, u SAD.

U vremenu od 2013. do 2017. godine Jeremić je dobio čak 7,9 miliona dolara iz raznih sumnjivih izvora. Dobio je iz Mongolije 200.000 dolara. Jeremić je svoj mandat ne samo šefa diplomatije, nego i kasnije UN iskoristio za lično bogaćenje, a Srbiju zavio u crno, dokazano. I neka ih demantuje javno na televizijama koje kontroliše on i Dragan Đilas.

Prvo, Jeremić je od dolaska na čelo srpske diplomatije 2008. godine se zalagao da se pregovori o Kosovu i Metohiji prebace iz UN na EU i time onemogućio stavljanje veta od strane Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN i time zabio nož u leđa vlastitoj državi. Da li je tako uvaženi narodni poslanici i gospodo građani Republike Srbije?

Drugo, kada je 2008. godine ilegalno proglašena jednostrana nezavisnost Kosova i Metohije, Jeremić, Tadić, Đilas i bratija nisu preduzeli nikakve efektne mere protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, iako je Narodna skupština Republike Srbije to neustavno proglašenje nezavisnosti Kosova proglasila neustavnim.

Treće, povodom priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane islamske delegacije, Jeremić je samo uputio izraz razočarenja sekretaru te organizacije.

Četvrto, Jeremić je, obratite pažnju, pred OEBS jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nazvao presedanom, te je apelovao na OEBS pozivajući se na Rezoluciju 1244, umesto, podvlačim, umesto na završni dokument iz Helsinkija iz 1975. godine koji je implicitno utvrdio da pokrajine Republike Srbije nemaju pravo na sticanje nezavisnosti. To je namerno napravio. Reći ću vam na kraju zbog čega.

Peto, Jeremić je tada, dakle 2008. godine,, propustio namerno da zatraži hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog kršenja Povelje UN. Uvaženi građani Republike Srbije, on se tako namerno odrekao sredstava zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije

Šesto, Jeremić je namerno izbacio iz Predloga rezolucije Međunarodnom sudu pravde da, citiram: „Jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešenje teritorijalnih pitanja“, završen citat. Umesto toga, ubacio je stav namerno, citiram: „Jeli odluka privremenih institucija u Prištini da jednostrano proglašenje nezavisnosti, da li je u skladu sa međunarodnim pravom“, završen citat i time zabio nož u leđa vlastitoj zemlji.

Sedmo, da je ovo pitanje Međunarodnom sudu pravde Jeremić namerno pogrešio, potvrdio je ovih dana i ugledni američki časopis a međunarodne odnose „Internešnl interes“, koji piše, citiram: „Da je Jeremić načinio najveću grešku 2008. godine koja je dovela do toga de se jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije ne proglasi za separatistički čin“. Jeremić je zatražio umesto toga od Međunarodnog suda pravde, sve je citat dalje: „Da donese presudu o legalnosti te jednostrane odluke. Umesto da je zatražio od Međunarodnog suda pravde da li je legalno to što se Kosovo otcepilo od Srbije, onda bi Međunarodni sud pravde zaista doneo pozitivnu odluku za Srbiju“. Poštovani građani Republike Srbije i navodi dalje u citatu da velike sile tada ne bi priznale nezavisnost Kosova. Završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, zato šiptarsko rukovodstvo 27. oktobra svake godine slavi kao najveći datum tzv. „državnosti Kosova“, a Jeremića slave svakog 27. oktobra kao tvorcem najvažnijeg papira u rukama tzv. „nezavisnosti Kosova“.

Jeremić i dalje nanosi štetu Republici Srbiji. Tako je u autorskom tekstu za francuski list „Mond“ 17. juna 2018. godine, tačno na dan kada predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je išao u posetu Francuskoj, optužio državu Srbiju i njenog predsednika za širenje stabilokratije na Balkanu. Tako je gospodin predsednik Francuske, Makron, mogao pročitati u „Mondu“ najpogrdnije optužbe na račun Srbije i njenog predsednika.

Ne samo to, Jeremić je u autorskom tekstu u „Vašington postu“ 2017. godine na najbrutalniji način uvredio Srbiju i njenog predsednika, Aleksandra Vučića, pred njegov susret sa potpredsednikom SAD, gospodinom Majklom Pensom. Građani Republike Srbije su tada bili šokirani tim nepatriotskim činom.

Jeremić je u razgovoru sa američkim izaslanikom, Tedom Doom, decembra 2008. godine izjavio, citiram: „Ulazak Kosova u UN je najbolje čemu se Srbija treba nadati“, završen citat.

Vuk Jeremić je juna 2005. godine u razgovoru sa saradnikom Mila Đukanovića, savetnikom njegovim, Roćenom, rekao, opsovao majku, sramota me je i citirati, Srbiji, a ovaj je rekao da on Crnoj Gori.

Poštovani građani Republike Srbije, dok Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije angažuje sve svoje umne i fizičke napore i traži kompromisno, trajno i održivo rešenje za našu južnu srpsku pokrajinu, dotle Vuk Jeremić sve čini da Kosovo i Metohija ode iz sastava Republike Srbije.

Ja sam želeo danas da vide uvaženi narodni poslanici šta je kodeks narodnog poslanika i šta trebamo kontrolisati. Narodni poslanici su dužni da na ovakve grozote upozoravaju, jer smo dali zakletvu da ćemo čuvati i štititi KiM u sastavu Republike Srbije. Poslanici trebaju da se bore za svoje ideje i stavove u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a ne na ulici.

Poštovani narodni poslanici i građani Republike Srbije, bojkot parlamenta i izbora nije demokratija, a pogotovo nije parlamentarna demokratija. Međutim, Đilas i njegovi saradnici nisu nikada došli izborima na vlast. Oni su došli na vlast ulicom, to građani Republike Srbije znaju, jer Koštunica nije dobio izbore, a Milošević nije izgubio, jer drugog kruga izbora nije bilo. Nasilno su došli na vlast. Isti ti ljudi nasilno i danas žele da dođu na vlast i zato su napustili ovaj visoki dom. Ja ću vam sad citirati Đilasa, a za Evropu Đilaša, kako on to radi. Isti ljudi iz opozicije to žele i danas.

Tako je Đilas, a za Evropu Đilaš, posle povratka iz SAD novembra 2018. godine sakupio ove iz Saveza za Srbiju i rekao, citiram, obratite pažnju, poštovani građani - ako izbacimo dijalog iz parlamenta onda kao društvo imamo problem, pazite, dalje citat - to je mesto gde se priča, ako to zaustavimo, ako zaustavite sve medije, pazite, on ih kontroliše - onda će eksplodirati negde, kome treba taj parlament?, završen citat. Dajte se pameti- završen citat. Dakle, on je taj ko razbija ovaj parlament i napadi na parlament i predsednika Republike biće žestoki svakog dana, pogotovo na narodne poslanike koji ukazuju na ovakve nečasne rabote.

Dakle, kako smo videli, zagovaraju dolazak na vlast ulicom - Đilas, za Evropu zvani Đilaš. On na taj način želi sakriti svojih 619 miliona evra. Međutim, to ne kažem samo ja, to kaže i njegov saradnik Sergej Trifunović, koji kaže, citiraću, poštovani građani, pa ćete da vidite sa čim se gospodin Đilas, a za Evropu Đilaš, služi, citiram - Đilasu je glavno oruđe novac kojim sve rešava i kupuje političku naklonost. Đilas nagovara vladiku Gligorija da se kandiduje za predsednika 2020. godine. Savez za Srbiju nije nikad postojao. Šta je sad Janko Veselinović? Ništa. Šta su ovi drugi? Ništa. Šta je Željko Veselinović iz Sindikata? Ništa. Drži ih Đilas koji ima svoju flert stranku, koji dođe, iskešira pare, oni uzmu, dvojica, trojica, pa, pa, pa.. ode kod vladike Gligorija. Sporazum sa narodom je teška izmišljotina. Jeremić je netalentovan političar, a Đilas je uništio kulturu u Beogradu - završen citat.

Evo, poštovani građani Republike Srbije, kupio je narodne poslanike iz opozicije iz ovog visokog doma i napustili su visoki dom. Pare, pare. To njih interesuje.

Dozvolite da kažem da bi novinari trebali zaista istinito informisati iz ovog visokog doma. O tome je uvaženi narodni poslanik dr Žarko Obradović juče govorio, da često, obično informišu ako nije direktan prenos ono što narodni poslanici nisu rekli.

Završiću upravo sa tim. U nedelju na RTS-u prof. dr Visković je izneo neistine povodom moje diskusije na sednici Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog vremena uvaženog profesora molim kada bude drugi put iznosio nečije izjave neka pogleda izvor, a u mom slučaju stenografske beleške sa sednice Narodne skupštine Republike Srbije. Ako nije gledao direktan prenos, a nije, onda bi bio red kako ne bi delovao kao običan falsifikator, a možda to radi i namerno namerno šireći lažne vesti, poput one koju je širio u okviru Igmanske inicijative da vlast Srbije tretira delove BiH kao svoj protektorat, ali, možda je i naseo jednom bivšem koministru policije bivšeg režima koji je to falsifikovao ili uredniku „NIN-a“, gospodinu Ćulibrku. To je onaj koji je javno rekao na dve televizije pod kontrolom Dragana Đilasa, da će dati ostavku na uredništvo ako u decembru 2019. godine bude prosek plate u Srbiji 500 evra. Kako znate, uvaženi građani, bilo je i preko 500 evra. Ne pada mu na pamet da podnese ostavku, ali zna iznositi laži iz ovog visokog doma. Nije možda ni čudo zato što „NIN“, nekada najbolji list na Balkanu i najčitaniji na ovom delu Evropu spao je na nekoliko stotina primeraka. Zato on svakodnevno nastupa na televizijama pod kontrolom Dragana Đilasa, pljuje predsednika Republike, ovu Skupštinu, a i Vladu Republike Srbije.

Uvaženi narodni poslanici, ja se vama izvinjavam danas zbog malo podužeg izlaganja. Želeo sam da vidimo šta znači kodeks narodnog poslanika, kako treba da se borimo za istinu, a oni koji misle da će ulicom doći na vlast taj film više neće gledati, jer građani Republike Srbije su se 2000. godine previli. Više neće uspeti da se prevare. Hvala.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, doktore Orliću, dobro je što je Vlada Republike Srbije prihvatila ovaj amandman iz razloga što se odredbe članova 6, 7. i 8. Zakona primenjuju sa danom stupanja na snagu ovog Zakona, a ne po isteku šest meseci od dana njegovog donošenja i to ide u prilog trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanom korona virusom, kako je to i uvažena narodna poslanica, dr Aleksandra Tomić i naglasila, a i Vlada Republike Srbije u svom obrazloženju.

Kada smo kod Kovida – 19, moram napomenuti, gospodine potpredsedniče, da su se za vreme ove pandemije javile iz dela opozicionih stranaka određeni korona lešinari u vidu prof. dr Mile Alečković, dr Nade Kostić, dr Jovane Stojković i Srđana Noga, bivšeg narodnog poslanika u ovom visokom domu. I ne samo oni, pored ostalih, ova četvorka svakodnevno šire lažne vesti o vakcinama, o maskama, o distanci, o korona virusu, o PCR testu, o Kriznom štabu, o Vladi Republike Srbije i o predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, kao i uvaženim narodnim poslanicima.

Naši heroji, lekari, medicinske sestre im poručuju, citiram: "Urazumite se. Dođite da vidite kako se ljudi guše, ne lupetajte", završen citat.

Dakle, Srđan Nogo, bivši narodni poslanik u ovom visokom domu, prof. dr Mila Alečković, dr Jovana Stojković, dr Nada Kostić svakodnevno nagovaraju građane Republike Srbije putem raznih portala da ne nose maske, da ne prave distancu, da se ne vakcinišu i da ne postoji korona virus.

Oni bezočno vređaju Krizni štab, posebno dr Kona, Vladu Republike Srbije, a posebno predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Kada smo kod širenja lažnih vesti, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, dr Orliću, napominjem da drugi deo opozicije u liku Đilasovog Balše Božovića, nekih nevladinih organizacija u liku Milana Antonijevića i Sonje Biserko, šire neistine o aktuelnoj vlasti, a posebno o predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću.

Tako je Đilasov i Jeremićev Balša Božović lažno optužio aktuelnu vlast u Srbiji, a posebno predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića da stvara srpski nekakav svet na relaciji Beograd-Podgorica-Banjaluka, optužuje aktuelnu vlast da vodi velikosrpsku politiku, žestoko je napao SPC, čak i mrtvog patrijarha Irineja.

Đilasov Balša Božović je formirao, kako ste informisani, Akademiju za demokratiju na zapadnom Balkanu, a sedište joj je u Novom Sadu. Prvi predavač na toj akademiji biće Bogić Bogićević, razbijač bivše zajedničke nam države.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, ovih dana evropska je zajednica objavila studiju koja se zove "Mapiranje lažnih vesti na zapadnom Balkanu", koja je napravljena za Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta. Gle čuda, studija Evropskog parlamenta je utvrdila da je najveći distributer lažnih vesti ne mediji u Srbiji, nego upravo Đilasov Balša Božović, opozicionar.

Pošto je studija Evropskog parlamenta utvrdila da je Đilasov Balša Božović, najveći lažov u Srbiji, pozivam ga, javno, da ako ima bar minimum civilizacijske ili ti demokratske kulture da se javno izvini za sve laži i bljuvotine koje je izgovorio zadnjih pet godina u ovom visokom domu, i ne samo ovde, nego i u sredstvima javnog informisanja o predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, o predsednikovom bratu, o predsednikovoj porodici, o ministrima Veliboru Lončaru, dr Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, narodnim poslanicima dr Aleksandru Martinoviću i dr Vladi, čestitom, Orliću. Naravno, i građanima Republike Srbije.

Poštovani građani Republike Srbije, Đilasov Balša Božović je ovih dana, kako sam rekao, formirao Akademiju za demokratiju na zapadnom Balkanu, sa centrom u Novom Sadu. Nije bez razloga baš u Novom Sadu, zapamtite dobro šta kažem. Prvi predavač, kako sam i rekao, biće Bogić Bogićević. To će biti akademija, poštovani narodni poslanici, za širenje lažnih vesti na zapadnom Balkanu, pošto je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta utvrdio da je Đilasov Balša Božović najveći lažov u Srbiji.

U tekstu punom laži i neosnovanih optužbi na račun Srbije, a posebno na račun predsednika Vučića, Sonja Biserko sugeriše da međunarodna zajednica mora da ukloni maligni uticaj srpskih pretenzija u Bosni i Hercegovini, napominjući da politika Srbije deluje kao destabilizirajući faktor.

Navodi da je Republika Srpska ratni plen i da Srbija neće od nje odustati.

Gospođo Biserko, naravno da neće i da će štititi priznavajući BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

U antisrpsku kampanju uključio se i propali predsednički kandidat, gle čuda, verovatno će biti i na ovim sledećim izborima, Saša Janković poznat pod nazivom Sale prangija, inače stari poslovni partner Dragana Đilasa, akter u aferi „Pištolj“ u kojoj je Predrag Gojković navodno izvršio samoubistvo u njegovom stanu, o čemu sam ja više puta govorio u prošlom mandatu u ovom visokom domu, a moram da napomenem da sam dobio odgovor na postavljeno poslaničko pitanje da je sva dokumentacija u Arhivu grada Beograda uništena, a direktorka arhiva je bila, gle čuda, Branka Prpa. Inače, Janković je imao pištolj bez dozvole sa kojim ne navodno počinjeno samoubistvo.

Tu je iz njega i gospodin Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo Antonijević kaže, citiram – Srbija treba da prestane da se meša na destruktivan način u zbivanja u BiH, završen citat. Poštovani građani Republike Srbije, čista izmišljotina.

Uvaženi narodni poslanici, da li je iko u ovom visokom domu od narodnih poslanika i jednu ružnu reč izgovorio za parlament ili za BiH ili bilo koju susednu državu? Da li je to iko od ministara u Vladi Republike Srbije učinio ili eventualno predsednik Republike? Dabome da nije. Evo, poštovani građani, vidite kako se on uključio u direktnu hajku na Aleksandra Vučića započetu tekstom Sonje Biserko objavljene na portalu Dojče Vele.

U satanizaciju Srba uključio se i jedan Hrvat, Dežulović, navodno pisac, koji je rekao citiram – da Beograd više nije grad, tek malo veća kasaba, blatnjava, tužna selendra, završen citat.

Poštovani građani, naravno i Slobodan Georgijev se uključio, podržao ga dodajući, citiram – još gore od toga. To je taj Slobodan Georgijev koji stalno napada Aleksandra Vučića i državu Srbiju bez argumenata, ali bogami i bez stida.

Poštovani građani Republike Srbije, poštovane dame i gospodo, Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem će i dalje kao i do sada voditi miroljubivu politiku sa našim susedima i širom sveta bez obzira na laži koje se svakodnevno šire okrenuta ka ekonomskom napretku kako bi bila još ekonomski jača i bolja, svesna da će to smetati mnogim faktorima kako unutra, tako i spolja.

Razobličićemo satanizaciju naše zemlje, građana Republike Srbije, naše Vlade i našeg predsednika ma od koga to dolazilo. To je naša, dame i gospodo uvaženi narodni poslanici, obaveza koju smo građanima Republike Srbije dali u ovom visokom domu polagajući zakletvu da ćemo služiti istini slobodi i narodu. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, gospodine Dačiću, svakako da je dobro što je Vlada odbila ovaj amandman jer predloženo rešenje Vlade Republike Srbije da se u 2021. godini jedinstveni medijski servisi finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koje bi se naplaćivale preko računa za utvrđenu električnu energiju je prava stvar. Zašto? Zato što obezbeđuje visoki stepen naplate takse, jer sa tim smo imali u prošlosti malo problema.

Predlaže se da se taksa uveća, kako smo videli, za 44 dinara, tako da ona bude 299 dinara, umesto 255. Višestruki su razlozi. Ja o njima neću govoriti, ali iskoristiću svoje ovo izlaganje za jednu drugu stvar, a to je da kažem da televizija ima ogromnu ulogu u vaspitanju i oblikovanju društvene svesti naših građana. To je jako bitno u sadašnje vreme, jer od 2000. godine zanemarili smo vaspitnu funkciju ne samo škole, porodice i društva u celini, nego, ako hoćemo, televizije kao masovnog medija.

Vaspitanje je proces u kome se izgrađuju pozitivne osobine ličnosti. Stavovi, uverenja, ali i karakterne, moralne, radne i društvene vrednosti. Zato je televizija izuzetan faktor, da ne kažem jedan od najvažnijih od masovnih medija, ali i ukupno izuzetan faktor vaspitanja i obrazovanja.

Još je filozof Kant rekao – čovek može postati čovekom samo vaspitanjem, a naš patrijarh Pavle je rekao – budimo ljudi. Jeste, ali čovek se postaje samo vaspitanjem. Zato televizija kao medij je prisutna u svakom domaćinstvu, a to je medij koji naša deca vole i smatraju ga svojim najboljim prijateljom. Zato treba iskoristi ljubav dece prema televiziji i dati im takve programe sa izrazito vaspitnim sadržajem u vidu dečijih programa. Ja ne kažem da javni servisi to ne daju, ali smatram da bi trebali više da daju, jer istraživanja govore da 70% naše dece gledaju dečije programe. Malo li je? Znači, kao faktor vaspitanja od izuzetne je važnosti.

Poštovane dame i gospodo, u današnjem svetu vodi se teška bitka kako bi se putem ideologije informacija osvojio duh nekog naroda. Mi danas i u Evropi, a i u svetu imamo na delu proces uništavanja tradicionalnih, moralnih i duhovnih vrednosti. Na taj način omogućava se cvetanje neonacističkih organizacija, time i revizija nacističke prošlosti. Svedoci smo to u mnogim državama Evrope. Zato je jedinstveni medijski servis izuzetno pogodan za forsiranje sadržaja iz antifašističke prošlosti. Ja ne kažem da to Javni medijski servis ne radi. Zaista radi. Od privatnih televizija moram da istaknem da „Pink 3“ to izuzetno dobro radi, a ove pod kontrolom Dragana Đilasa ne rade nikako.

Da li znate, dame i gospodo, da se Srbi poistovećuju sa fašistima kako bi se relativizovao nacizam i Nemci oslobodili krivice za svoju nacističku prošlost? Oni koji se bave prošlošću, a i sadašnjošću to vrlo dobro znaju.

Za nemačku političku elitu, za novinarski esnaf i dominantni deo kulturne elite Srbi su postali novi zlikovci i u tom narativu se od Srbi od žrtava nacista pretvaraju u nacističke zločince. Vi ste to osetili, videli, poštovane dame i gospodo narodni poslanici. Zato se izuzetno zalažem da patriotizam u najširem i plemenitom smislu bude temelj srpske države. Drago mi je da je i ministar prosvete ovde u ovom visokom domu, a to možemo najbolje ostvariti preko vaspitanja i obrazovanja i moram da kažem od 2000. godine da su mnogi sadržaji vezani za patriotske osećaje i rodoljublje izbačeni iz mnogih programa, nešto se u zadnjih godina vraća, ali to još nije dovoljno.

Patriotizam znači posvetiti se razvoju zemlje i njenom napretku. Patriotizam je ideja koja ujedinjuje sve Srbe. Izvorno, patriota je onaj koji voli svoju domovinu, naglašavam, koji voli svoju domovinu. U osnovi patriotizma je više ljubav nego interes.

Poštovane dame i gospodo, uvaženi građani Republike Srbije, velika greška je liberalnih moralizatora, ali republikanskih patriota što otadžbinu kao složenu duhovnu, kulturnu zajednicu hoće da svedu samo na zajednicu jednog interesa, pa makar on bio moralni ili demokratski interes.

Patriotizam nije zahvalnost zbog primljenih materijalnih blagodeti, to je tzv. materijalni patriotizam, ali nije ni zahvalnost zbog jamstva građanskih i političkih sloboda, to je tzv. republikanski patriotizam, a nije niti zahvalnost zbog …morala to je etički patriotizam.

Zato za sva ti ova stanovišta zajedničko im je da zahtevaju da se otadžbina voli, na ovo bacam naglasak, da se otadžbina voli samo u jednom njenom najboljem obliku.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici, to bi bilo isto kada bi pripisali detetu da voli svoju majku ako je bogata, ako je lepa i moralno besprekorna. Majka se voli i kada je nesavršena, baš kao i otadžbina. Zašto? Jer je naša. Zato je bio u pravu Seneka, podvlačim još jedanput, kada je rekao – ja volim svoju otadžbinu ne zato što je bogata, ne zato što je lepa i napredna nego zato što je moja, završen citat.

Samo ljubav može biti trajan motiv da se podnete žrtva, a u nesavršenom svetu, kakav je naš, žrtvovanje za zajednicu osnovni je način da ona preživi jer bez ljubavi ne bi se mogla ostvariti jedna od glavnih funkcija patriotizma – spremnost na žrtvovanje radi opstanka čitave zajednice. Televizija ima izuzetnu moć u tom smislu i zato poseban akcenat bacam na to.

Da li znate, poštovani građani Republike Srbije i uvaženi narodni poslanici, da jedno najnovije istraživanje studenata prve godine fakulteta u Srbiji 33% studenata prve godine ne zna šta znači patrija i patriotizam. Da uporedim, krajem 19. veka u četvrtom razredu osnovne škole đaci su znali šta je patrija i patriotizam. To su oni đaci koji su u Velikom ratu izvojevali pobedu jer su se vaspitavali na patriotskom duhu. Zato je, poštovani građani, hvale vredan poticaj predsednika Republike Aleksandra Vučića da se u Vojsku Srbije vrati moralno vaspitanje. Stranke bivšeg režima po nalogu nekog Mura ukinule su 2005. i 2006. godine u Vojsci Srbije je ukinuta, a kako znamo, vraćena je prošle godine u Vojsku Srbije.

Citiram – vraćanje moralnog vaspitanja u Vojsku Srbije nije stranačka stvar. To je pitanje patriotizma, to ima veze sa ljubavi prema svojoj otadžbini, završen citat, rekao je predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, 1.12. gospodnje 2017. godine. Živela Srbija. Hvala.
Poštovana potpredsednice, poštovani gospodine ministre Mali, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, u članu 8. Predloga Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu - ispravka amandmana, podržavam tu ispravku. Zašto? Zato što ovom ispravkom omogućavamo pravilan raspored finansijskih sredstava opredeljenog budžeta za Kosovo i Metohiju, kako bi realizovali politiku koju je utvrdila i vodi Vlada Republike Srbije.

Kada već govorimo o Kosovu i Metohiji na podsticaj i na molbu mnogih građana, javili su se mnogi građani, da intervenišem. U čemu je reč? Naime, bivši narodni poslanik Balša Božović javio se sa Maldiva ponovo u jednom mediju pod kontrolom Dragana Đilasa i Šolaka koji je rekao, citiram – svi znaju da je Kosovo definitivno izgubljeno 1999. godine, završen citat. I ne samo to, u istom mediju pod kontrolom Dragana Đilasa i Šolaka optužio aktuelnu vlast da sprovodi veliko srpsku politiku Beograd – Podgorica – Banja Luka.

Ovako se Balša Božović svrstao u odbranu Republike Srpske i srpskog naroda u dijaspori, ma gde god da živi. I ne samo to. U istom tekstu, uvaženi građani Republike Srbije, nego je žestoko napao SPC, kako ste videli. Moram da kažem, po „Rezoluciji 1244“ Kosovo je sastavni deo Republike Srbije i po Ustavu Republike Srbije, po zakletvi koju je bivši poslanik Balša Božović polagao, čini mi se, dva puta i više u ovom visokom domu.

Međutim, on je zaboravio da 27. jula svake godine Priština slavi taj datum. Zašto uvaženi građani Republike Srbije? Zato što je dobila pravni argument od Međunarodnog suda pravde da gura svoju nezavisnost do kraja. Zahvaljujući Đilasovom Jeremiću dobila je to. Ima ih još koji su u to vreme bili. Albansko rukovodstvo smatra, Đilasovog Jerimića i Balšinog Jerimića, tvorcem najvažnijeg papira u rukama tzv. nezavisnosti Kosova.

Uvaženi građani Republike Srbije, gospodine ministre i gospođo potpredsednice, Balša Božović je patološki lažov. Vidite, nemam problem da to kažem i da dokažem ili ti distributer lažnih vest. To ne kažem samo ja, gospodine ministre. To kaže i evropska zajednica.

Naime, u studiji koja se zove – Mapiranje lažnih vesti i dezinformacija na Zapadnom Balkanu, urađena za Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta kaže se da je najveći distributer lažnih vesti na Zapadnom Balkanu u opoziciji je upravo Balša Božović.

Poštovani narodni poslanici, zato tražim od Balše Božovića bar malo dostojanstva, da se izvini za sve laži, za sve uvrede koje je izgovorio u zadnjih bar četiri godine o predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, njegovom bratu, njegovoj porodici, Vladi Republike Srbije i pojedinim ministrima, o uvaženim narodnim poslanicima, posebno dr Aleksandru Martinoviću i dr Vladimiru Orliću, Miloradu Dodiku, a posebno Sinodu SPC i mnogim drugima, da ne nabrajam.

Ovo je vrlo važno, poštovani građani Republike Srbije, što ću sada da kažem, i uvaženi narodni poslanici, Balša Božović ili ti Božović, kako hoće, je osnovao Akademiju za demokratiju na Zapadnom Balkanu sa centrom u Novom Sadu, zamislite, verovatno za širenje dezinformacija, kao što je upozorila evropska zajednica.

Centar te njegove Akademije je u Novom Sadu i gle čuda jedan od glavnih predavača pored mnogih je Bogić Bogičević, građanima vrlo dobro poznat, čijim je glasom razbijena SFRJ i nije on jedini. Ima ih više. Neću ih sada sve nabrajati. Vi vrlo dobro znate, uvaženi građani i uvaženi narodni poslanici, da ja vrlo često kada govorim o medijskim napadima počevši od predsednika Republike do običnih građana da pokušam uvek činjenice da iznesem. Za sve one laži koje su iznesene ne na moje ime, to mogu učiniti i dalje, nego drugih uvaženih narodnih poslanika, ja ću završiti sa jednim citatom, a pre toga da kažem da je kritika medija i te kako dobra, ali kritika, podvlačim, se zasniva na istinitosti iznetih činjenica. Sve drugo je kritizerstvo. To je distribucija lažnih vesti, kao što radi Balša Božović, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i električni politički zec Dragana Đilasa – Marinika Tepić i mnogi drugi.

Svima vama, gospodo, koji se bavite distribucijom lažnih vesti, pogotovo onima koji su zakletvu u ovom visokom domu dali da će širiti istinu, a ne laž, odgovaram citatom iz 1953. godine šefa osoblja u „Njujork tajmsu“ koji je rekao ovo, citiram – i neka se nađu svi oni koji su ovih dana i ovih godina, ala Balša Božović, Dragan Đilas i mnogi drugi koji su širili laži, citiram – posao novinara je da uništi istinu, da otvoreno lažu, da izvrću, da ozloglašavaju, da se klanjaju pred zlatnim teletom i da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb.

Svi to znaju. Mi smo oruđe sluge bogataša koji su iza kulisa. Ko se krije iza kulisa Dragana Đilasa? Neka se prepoznaju svi oni analitičari tzv. analitičari i novinari koji ne iznose činjenice ovih dana i dodajem dalje uz taj citat – mi smo marionete, oni vuku konce, a mi plešemo. Naš talenat, naše mogućnosti, naš život, vlasništvo su drugih ljudi i zadnja rečenica, mi smo intelektualne prostitutke, završen citat.

I na kraju, još jednom molim Balšu Božovića za sve one uvrede koje je izrekao i širio laži u ovom visokom domu, posebno o predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, njegovom bratu i njegovoj porodici, uvaženim narodnim poslanicima, doktoru Aleksandru Martinoviću i doktoru Vladi Orliću i mnogim drugima da ih ne nabrajam, narodnim poslanicima, da toliko hrabrosti skupi, da se izvini bar.

Dakle, ja ovo ne kažem, ovo kaže, videli ste i ova studija Evropske zajednice, ko laže, taj krade. Učili smo mi to nekad, odnosno i naši studenti i đaci uče u logici, u srednjoj školi, dalje neću da govorim.

Poštovani građani Republike Srbije, nema te sile koja će zaustaviti narodne poslanike da neće nositi interese građana i braniti istinu u ovom visokom domu. Ma neće mene jedan Dragan Đilas da ućutka, neka istinu iznese, nek se sučeli gde god hoće samnom, pa to nije mogao Najs u Hagu. Evo ja mu poručujem i predsedavajući iz suda Robinson i ako je njegova vlast sad mu saopštava, moju malenkost na ulazu Filozofskog fakulteta u Nišu, osam dana pred odlazak učinila je ono što je učinila automobilom.

Neka mu služi na čast, mi to nećemo raditi. Mi nećemo širiti lažne vesti, nego baviti se istinom i niko ne može zaustaviti modernizaciju Srbije u ovim teškim vremenima pandemije koju provodi Vlada Republike Srbije, najveći broj poslanika u ovom visokom domu i građani Republike Srbije. Ja znam da ih boli sada, moje političke protivnike, ali motor ubrzane mobilizacije je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Ja znam da vas boli to, ali ne možete me zaustaviti da to kažem, recite, da li je ili nije i ovo moram da završim. Vi kritičari, odnosno kritizeri koji kažete u Đilasovim medijima, pod njegovom kontrolom da sam ja izrekao u ovom visokom domu rečenicu da će se po predsedniku Republike Aleksandru Vučiću meriti vreme, dabome da jesam, ali zaboravili ste druge stvari. Rekao sam od njegovog dolaska na vlast u ovom visokom domu, da vidite kao što reče poslanik Marković, kako zloupotrebljavate, od dolaska njegovog i pre dolaska, šta je bilo pre dolaska, šta je bilo sa državom – uništena, infrastruktura, privreda itd, a dolaskom njega na vlast Srbija ide u modernizaciju. Da sada ne nabrajam, da vidite kako pojedini novinari pod kontrolom Dragana Đilasa falsifikuju. Dabome da će se vreme meriti. Dakle, pre dolaska i posle dolaska, a njegovim dolaskom je modernizacija Republike Srbije.

Kada sam već uzeo reč, dozvolite, jer gospodine Siniša Mali vi vrlo često kažete i pozivate se na 2014. godinu i na onaj ekspoze. Dabome da je tako, hvala vam, jer ste vi savestan, odgovoran i najbolji ministar. To njih boli zadnjih 20 godina, što primećujete i što znate i što ste verovatno jedan, ne verovatno, nego sigurno tvorac tog dokumenta.

Taj dokument je vrlo važan. Na 200 i nešto strana. Novinari tzv. su mene izrubljivali što sam rekao da je to najbolji ekspoze, program Vlade od 1804. godine do danas i onaj koji piše svakodnevno izmišljotine, dolazi ovde pred ovu klupu i pita otkud znam. Kažem, treba izučiti sve ekspozee, koliko ste to radili, dva meseca pa odo na Maldive i na more. Dakle, upravo ono što ste rekli, to je suština, to je preokret i po tome će se meriti vreme. Pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast i posle dolaska kada Srbija doživljava reforme i modernizaciju i spašava se od bankrota. Živela Srbija.
Mnogo poštovani potpredsedniče Narodne skupštine dr Orliću, poštovana ministarko Gojković, poštovani ministre Mali sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, kada je u pitanju Zakon o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu, mogu odmah da kažem da je to najvažniji zakonski dokument za državu Srbiju u 2021. godini, za sve građane Republike Srbije i za državu Republiku Srbiju. Zašto poštovani građani Republike Srbije? Zato što ćemo se po njemu vladati, odnosno raditi i živeti, zarađivati i trošiti. To je suština i vrlo je bitno da danas pratite rad Narodne skupštine Republike Srbije.

Ovaj zakon o budžetu za 2021. godinu donosimo u veoma teškim vremenima. Mi koji smo rat prošli i radili na području ratnih zbivanja od Republike Srpske Krajine bivše do Kosova i Metohije i drugih krajeva, možemo slobodno uporediti ovo vreme pandemije sa ratnim vremenom i nama je lakše podneti ovu pandemiju nego onim koji to nisu prošli u psihološkom i svakom drugom smislu.

Kada uzmete ovaj budžet, kolega iz PUPS-a je to rekao, vidite je da on razvojni, kao što je i ministar rekao, ali i socijalno odgovoran. Kad to kažem onda moram da kažem da su za 2021. godinu u budžetu planirani svi ključni veliki projekti koji se rade i koji će biti u izgradnji sledeće godine. To znači da u vreme pandemije mi ne zaustavljamo ključne projekte, a za građane Republike Srbije to znači više autoputeva, više cesta, više škola, više bolnica, više domova zdravlja, više malih i srednjih preduzeća, više železnice itd.

O tome govori i podatak, kao što je i gospodin ministar Mali rekao, da ćemo u sledećoj godini uložiti 330 milijardi dinara, a ove godine za investicije smo dali pomoć šest milijardi evra našoj privredi i time spasili našu privredu u vreme pandemije od kolapsa. Malo je država u Evropi koje su to radile.

Moram da kažem, kad sam već u ovoj godini, da su mere koje je Vlada Republike Srbije donela u ovoj godini, bilo ekonomske, ali i kada su u pitanju životi naših građana, bile sveobuhvatne, efikasne i na vreme. Ovo posebno podvlačim - sveobuhvatne, efikasne i tačno na vreme.

Hvala, gospodine ministre Mali, što ste ova tri elementa vodili o svakom posebno i tačno u određeno vreme izvršili podsticaje. Hvala vama, hvala Vladi Republike Srbije, predsedniku Republike gospodinu Vučiću i Kriznom štabu.

Ja znam da je bilo kritike od medija koje kontroliše gospodin Đilas ili za Evropu Đilaš. Ja sam objasnio zbog čega. Oni su kritikovali, jedan od urednika njegovog medija kritikovao je vas i predsednika da se neće ostvariti za 2019. godinu 500 evra. Da li je tako, gospodine ministre? Kada su ga pitali na jednom mediju, na jednoj televiziji, evo, da budem otvoren, koju on kontroliše, da li će podneti ostavku što je rekao taj urednik ako se ostvari 500 evra, rekao je da hoće. Drugi dan išao je na drugi medij koji kontroliše gospodin Đilas i pita ga da li će zaista podneti ostavku rekao je da hoće. Taj juče i prekjuče, svaki dan, gospodine ministre, kritikuje vas, Vladu, nas poslanike da su to laži. Ostvarila se istina, ne pada mu na pamet, jer on prima za realizaciju svojih medija zna se od koga.

Kad sam već na tome dozvolite da kažem da jedan bivši narodni poslanik, koga kontroliše Dragan Đilas, koji je bio ovde u klupama zajedno sa nama, a dolazio slučajno, ako navrati, svakih15 dana, a to je gospodin Balša Božović ili Božović, kako god da mu bude, i rekao je zapanjujuću stvar juče. Rekao je da svi znaju da Kosovo nije naše da je izgubljeno. Zamislite šta je izrekao. Optužio Vladu Republike Srbije i rukovodstvo Srbije da kreira veliko srpsku politiku. Strašne stvari. On je formirao regionalnu akademiju, čiji je on voditelj, koja će se boriti protiv toga i prvi predavač, radi građana Republike Srbije, u toj akademiji, centar je u Novom Sadu, biće Bogić Bogičević, za građane Republike Srbije mlađe, a ovi stariji znaju, a to je onaj čijim je glasom razbijena bivša Jugoslavija. Dalje, o predavačima ne govorim.

Pošto je moju malenkost spomenuo, gospodine Božoviću ili Božoviću, ovde ste jednom došli pred ovu klupu i meni rekli - gospodine Atlagiću, vi ste vredan čovek, ja ne volim da radim. Ja sam mu rekao - gospodine Božoviću, nećete dugo biti u ovoj Skupštini. Kako ste i videli nije, osim na Đilasovim medijima gde psuje i Skupštinu i narodne poslanike i vlast u ovoj zemlji.

Gospodin Božović i gospodin Đilas i ja smo dva sveta. Gospodin Božović i gospodin Đilas su palili ovu Skupštinu. Ja sam nosio kante da je gasim. Gospodin Božović i gospodin Đilas su moga predsednika, a valjda i njihovog, odveli u Hag. Ja sam išao da branim državu Srbiju i svog predsednika u Hag. To je druga najveća sramota u istoriji srpskog naroda. Građani to već znaju.Zna se o čemu se radi.

Nije moja malenkost pametna, kako on kaže, ali nisam završavao fakultet u kafiću Bona fides i taj da vodi Akademiju za demokratiju u regionu, mogu se smisliti kad kaže da Kosovo nije naše, o čemu se radi, a da današnja vlast sprovodi veliko srpsku politiku.

Mi smo dva sveta. Kako vidite ja sam gasio Skupštinu, on je palio zajedno sa svojim saradnicima. On je mog i svog predsednika oterao na pravdi Boga u Hag, a ja sam išao da ga branim.

Ako imam vrline imalo ili ako imam nešto dobro u svoj životu, pošto kaže da biografija nije čista, hvala Bogu svi je dobro znaju, nije moja vrlina 200 naučnih radova, sedam knjiga, vrlina mi je što sam išao da branim na pravdi Boga svoj narod u Hagu i svoga predsednika, ne stidim se za to, u Hagu, a on je bio na drugoj strani barikade i nikada se nećemo složiti u tome.

Idemo dalje. Što se tiče budžeta, gospodine ministre, kako su moji prethodnici već dosta toga rekli, dozvolite da se samo kratko osvrnem na budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. S tim da kažem da su pre ovog budžeta ove mere još jedanput bile sveobuhvatne, na vreme i efikasne, što je delovalo i na budžet Ministarstva prosvete i nauke i tehnološkog razvoja. On će biti povećan, povećan u odnosu na 2020. godinu za 3,99%. Međutim, budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ukupnom budžetu Republike Srbije je 14,5% i vidite da nije to mala cifra što je za 0,61% veći u odnosu na 2020. godinu.

Ovo je vrlo važno za građane Republike Srbije, za naše studente, za naše đake, što ću sad da kažem, zbog toga što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planiralo u 2021. godini da finansira četiri nova projekta, vrlo važno, za naše kompanije i za razvoj ukupne nauke i tehnologije.

Ta četiri projekta jesu: podrška radu Naučno-tehnološkom parku u Nišu, drugi projekat - podrška razvoju Naučno-tehnološkog parka u Čačku, treći projekat, jako važan za budućnost i modernizaciju Srbije, podrška radu Instituta za veštačke inteligencije i četvrti rekonstrukcija Vazduhoplovne vojne akademije.

Hvala vam, gospodine ministre. Hvala vladi Republike Srbije. Hvala ministru odbrane, gospodinu Stefanoviću i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću, što vrše rekonstrukciju Vazduhoplovne vojne akademije, a prethodnici su je bili uništili.

Ova četiri projekta su u funkciji prihvaćanja razvoja inovativnih tehnološko-razvojnih kompanija i stvaranje uslova za brži ekonomski razvoj naše zemlje u sledećoj godini, a koji se zasniva na znanju. E to je važno, na znanju, podvlačim ovo, jer kako reče jedan engleski filozof - zrno znanja jače probija nego što čelično, završen citat. Zato je znanje jako bitno.

Pred nama je proces donošenja i Strategije razvoja vaspitanja i obrazovanja, gle čuda, prvi put u zadnjih 30 godina, za 10 godina, od 2020. do 2030. i ona je sad već u raspravi. Ono na čemu ja insistiram već 15 godina jeste da redefinišemo opšti cilj vaspitanja. O tome ću nekoliko rečenica da kažem na kraju. Globalni proces koji se provode, posebno pandemija, nametnuli su nam nove oblike izvođenja nastave i nove oblike učenja. Građani Republike Srbije i prosvetni radnici su tražili da o tome nekoliko rečenica danas kažem.

Standardna nastava do sada je bila jedini način da dođete do znanja i do veština. Međutim, sve više se upotrebljava onlajn oblik izvođenja nastave i učenja, zato danas imamo sve više takvih programa školovanja, pogotovo u IT zanimanjima. Ovaj način izvođenja nastave je prilično prihvaćen kod nas u Srbiji i kako vidite, Vlada će finansirati upravo ovakve projekte u sledećoj godini.

Međutim, da bi se školovali, potreban je novac, to roditelji znaju. Zato su ovi savremeni oblici učenja u vidu interneta jako bitni jer ušteđuju i novac i vreme i to je jako važno za naše roditelje, ali i dostupnost obrazovanja svima, bez obzira na to gde se nalazite i koliko godina imate. E, to su jako važne stvari.

Hvala Vladi Republike Srbije, pogotovo gospodinu Šarčeviću, što da ne kažem, koji je inicijator ovoga i koji je dao tri godine-četiri, zaista, sve od sebe i trasirao ove puteve.

Isto tako, ovaj sistem će omogućiti svim prosvetnim radnicima za brže usavršavanje, bez obzira gde oni stanuju. E to je jako važno.

Sad, ono na čemu mi insistiramo zadnjih 10 godina, gde smo delimično uspeli, a to je što je bivša vlast dolaskom 2000. godine proterala vaspitanje iz škola, iz vaspitno-obrazovnih ustanova, iz porodice, iz sredstava masovnih komunikacija, a to znači film, TV, radio, štampa itd. razni sadržaji i drugi faktori vaspitanja i obrazovanja.

Čak naši nastavnici nisu smeli upotrebiti reč vaspitanje. A naš zakon, to bivši ministar zna, koji ovde sedi, on se zalagao zaista u tome i postigli smo da nosi naziv Zakon o obrazovanju i vaspitanju i to je veliki napredak jer je i to izbačeno.

Iako bi pravilnije, mi pedagozi to znamo Zakon o vaspitanju i obrazovanju, jer učenik se najpre vaspitava a onda obrazuje, iako je to jedinstveni proces, ali najpre o vaspitanju. Zato predlažem kod izmene zakona da se zove „Zakon o vaspitanju i obrazovanju“ da bi naglasili vaspitnu funkciju škole u budućnosti.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, šta smo imali za posledicu, ova nakaradna Đilasova vlast šta nam je 2000. godine donela? Laži umesto istine i oterali su jer su vaspitanje izbacili iz škole i zato danas žanjemo ono što smo posejali 20 godina zadnjih , a to znači laži umesto istine, mržnju umesto ljubavi. To je to. Autošovinizam umesto patriotizma, probajte samo reč reći „patriotizam“. Dakle, to je posledica. Zatim, nasilje nad ženama umesto pravilan „odnos i human odnos između osoba različitog pola“. Sve su to ukinuli. Govorim o fašizmu umesto antifašizmu.

Hvala predsedniku Republike, šta god tvoji rekli politički protivnici, što je za vreme njega prvi put kada obeležavamo antifašističke datume i renoviramo antifašističke spomenike u našoj zemlji.

Govorimo o nepravdi umesto pravdi. Govorimo o zlu umesto dobru, kritizerstvu a ne kritici. Ovo što laži svakodnevne čujemo na račun narodnih poslanika, predsednika Republike, to nije kritika. Kritika se zasniva na istinitosti iznetih činjenica, istinitosti a ne lažima.

I tako dalje, da ne nabrajam, imam masu toga pošto se malo i sa tim bavim, a da ne zaboravim, hvala prosvetnim radnicima od predškolskih ustanova do visokog obrazovanja za ogroman natčovečanski napor za vaspitanje i obrazovanje naše dece u ovim uslovima, kao što i hvala ovim na prvim linijama, našim zdravstvenim radnicima.

Gospodine ministre Mali, ja moram da kažem ono što sam ranije rekao, ima tri dana, šta god oni da kažu vi ste za mene najbolji ministar finansija u zadnjih 20 godina, nemam vremena da obrazlažem. Za ono što je gospodin malo pre rekao, ja imam malo više godina i znam kakvi su budžeti ranije bili, ali je sigurno da je ovaj budžet razvojni, o čemu su kolege moje govorili, da doprinosi razvoju zdravstva i zdravstvenog sistema, pogotovo spašavanju životu naših građana. To su ogromne stvari koje su postignute i koje ste stavili u budžet sledeće godine.

Rast penzija i plata. Iako oni kažu da to nije istina, oni sve negiraju. Oni su bili, Balša Božović bio je protiv „Beograda na vodi“, vidite šta on ima sad sa svojim saradnicima u „Beogradu na vodi“.

Dakle, rast penzija i plata, održivi deficit kao što ste rekli, njih 60% neće, čak ćemo ga smanjiti itd. Pošto ne vidim ovde gospođu ministarku iz zaštite okoline, a danas ste o tome govorili, to su ogromne stvari koje radite, posebno nju pozdravljam, gospođu Vujović i dajem joj punu podršku za sve one gadosti koje su joj politički protivnici izrekli zadnjih godina. Ima strašnu podršku poslanika SNS i građana Republike Srbije, ja sam uveren da će ona to izdržati znajući kakav je čovek i kakav je radnik.

Na kraju, gospodine ministre Mali, mi ćemo zasigurno, bez obzira na ovu pandemiju, ja sam uveren čak i bolje zadržati i jačati ubrzanu modernizaciju Srbije koju realizuje Vlada Republike Srbije, na čelu sa gospođom Brnabić, najveći broj poslanika u ovom visokom domu građani Republike Srbije, a znate li ko je motor realizacije modernizacije Srbije? Poštovani građani znaju, ali politički protivnici ne znaju, ni Đilas, pa gospodin Aleksandar Vučić je motor ubrzane modernizacije Republike Srbije.

U tom smislu, on je veliki naš vladalac, reformator, graditelj i branitelj svih građana Republike Srbije, bez obzira na veru i naciju, sve zbog budućnosti naše dece. Hvala.
Poštovani predsedavajući, pošto su moje koleginice i kolege već dovoljno rekli o ovim tačkama dnevnog reda, dozvolite samo da nekoliko rečenica kažem, a to je da mi je vrlo drago što Finansijski plan regulatornog tela, odnosno REM-a posebno podržavam zato što je dobro napravljen i što je prvi put zaista koncipiran tako a da nije privremen. Dakle, konačno smo dobili pravi, realni finansijski plan i da nije privremen.

Mi smo čuli različite ocene o REM-u. Dame i gospodo, REM radi po zakonu. Nema uticaj na REM ni sa desne, ni sa leve strane. Međutim, ono što je bitno, mi moramo medijske zakone menjati i usaglašavati sa Strategijom razvoja.

Danas su koleginice i kolege govorile o tome. Govorili su o medijima, o novinarima. Dozvolite da ja ipak kažem nekoliko rečenica.

Naravno, kada je reč o novinarima da osuđujem svaki napad na novinara, bez obzira koji je povod bio za napad na novinara, ali, dame i gospodo, novinari se trebaju pridržavati zakona i dobrih običaja. Ne znam da li svi tako rade, prosudite sami.

Kada smo već kod toga, dozvolite da kažem da je Srbija ipak demokratska zemlja u kojoj kritika vlasti čak je i poželjna, ali između kritike i medijskih napada postoji ogromna razlika. Mi to vrlo često mešamo, i politički analitičari političari, ali čak i novinari. Medijska kritika zasniva se na istinitosti iznetih činjenica o kojima ste, drage koleginice i kolege, danas ovde opširno govorili. Dakle, ako je prava medijska kritika, ona se zasniva na istinitosti iznetih činjenica, ali ne lažima i upravo zato što se zasniva na istinitosti iznetih činjenica, ona je društveno korisna. Dakle, za čitavo društvo čak je i lekovita.

Međutim, kod nas određeni novinari, zaposleni u određenim listovima, ali i neki dežurni analitičari, naučni i stručni šarlatani, pojedine vođe političkih stranaka i pokreta, neistinama o predsedniku Republike, Vlade Republike Srbije i nekim narodnim poslanicima, truju našu javnost do krajnjih granica.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi građani Republike Srbije ja ću vam uporediti sad dva novinara, unazad 15 godina i sada da vidite da su na istom zadatku razbijanja zemlje i rušenje predsednika kao što su bili i onda. Setite se samo novinara BIRN-a koji je lagao da je bilo manipulacija oko izbora firme koja je trebala biti zadužena za ispumpavanje vode na kopu Tamanava-Zapadno polje za vreme poplava 2014. godine u Obrenovcu, što je demantovala čak i Svetska banka. Zamislite, kako su lagali.

E, sada dozvolite, poštovani građani da vam ipak kažem ko je taj BIRN i vama gospodo narodni poslanici, vi koji niste čuli. BIRN je nastavljač medijske organizacije poznate pod imenom Institut za istraživanje o ratu i miru. Po čemu je poznat u Srbiji i najpoznatiji BIRN? Upravo za vreme 5. oktobra i pre 5. oktobra i devedesetih godina za vreme ratova koji su se vodili na našem prostoru.

U Srbiji je posebno poznat po tome što je objavio tekst kraljevačkog novinara Miroslava Filipovića u kojem je optužio vojsku Jugoslavije 2000. godine, verovali ili ne, ali ovom optužbom, dakle da je 1990. godine na Kosovu i Metohiji namerno pobila najmanje 800 albanske dece, mlađe od pet godina, što je bila notorna laž, a da su đacima, da su deci odsekli glave pred roditeljima dece, a zatim tela bez glava prodavali roditeljima albanske dece za pet hiljada tadašnjih maraka.

Dobro pazite šta vam govorim da povežem danas sa našom opozicijom. Taj novinar, Miroslav Filipović, proglašen je za internetskog novinara godine. Bio je dopisnik lista „Danas“, ovoga "Danas" koji nas napada stalno i ovo je danas i novinar iz današnjeg „Danasa“ se stalno interesuju za ovog kraljevačkog novinara, a videćete kako je završio. Bio je dopisnik, taj Miroslav Filipović, "Danasa", "Frans presa" i saradnik Instituta, odnosno BIRN-a.

Vojni sud ga je osudio na sedam godina zatvora zbog špijunaže i širenja lažnih vesti. Ja sam vam samo jednu stvar rekao kako je širio. Ima ih stotine i to je išlo širom sveta, da bi satanizovali srpski narod, predsednika Miloševića i doveli do bombardovanja 1999. godine.

Međutim, odmah 12. maja 2000. godine pušten je iz zatvora. Videćete ko ga je pustio iz zatvora, zbog pritiska SAD, zapadnih zemalja i domaćih NATO prašinara i nekih nevladinih organizacija. Čak je i tadašnji potparol Stejt departmenta, Filip Rike, interesovao se za njegovu odbranu. Filipovića je pomilovao doktor Vojislav Koštunica po službenoj dužnosti.

Molim vas moram da kažem, ali i da skratim zbog vremena, doktor Vojislav Koštunica je imao takve pritiske od pokojnog Đinđića i Demokratske stranke da nije mogao izdržati i nekih zapadnih zemalja, ali je rekao da je zato da se pusti Filipović iz zatvora, ali da je on zaista kriv da je vršio špijunažu i da je blatio našu vojsku i našu zemlju.

Kada je Filipović pušten iz zatvora, gle čuda, dočekao ga je buketom cveća tadašnji gradonačelnik Niša, a kasnije premijer Vlade Republike Srbije, Zoran Živković. Aha, to je onaj što je juče ovde sedeo i nikada više neće sedeti, jer građani ovu znaju šta rade. Filipović je postavljen za sekretara u Vladi Zorana Đinđića kao kadar, kao dugogodišnji član Demokratske stranke.

Zašto vam ovo govorim? Poštovani građani Republike Srbije, po istom modelu, isti politički faktori, isti politički akteri satanizuju i danas srpski narod, danas Vojsku Srbije i predsednika Republike, umesto ranije Miloševića, danas Aleksandra Vučića. Navešću samo jedan primer. Imam ih hiljade.

Da navedem primer karikaturiste gospodina Petričića. On po istom principu napada narod srpski, a onda i predsednika Vučića. Petričić, omalovažava narod pa kaže, citiram: "Ovaj narod je neprosvećen i naivan", završena citat.

Imam stotine citata, ali verovatno ste čitali, uvaženi poslanici, pa da ne govorim. Za predsednika Republike je rekao da se sprda predsednikom Republike, pa kaže: "Prvi put nam se događa da imamo vođu sa kojim se sprda. On služi za sprdnju. Nikada ni sa jednim do sada nisam se sprdao", završen citat.

Vi se, gospodine Petričiću, sprdate sa 70% građana Republike Srbije. Imate li bar malo stida zbog ovih građana, ako nemate zbog predsednika Republike? Evo, vidite poštovani građani, novinara, karikaturiste i njegovog kodeksa ponašanja.

Gospodine Petričiću, da li se sprdate sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem, zato što je finansijski konsolidovao državu koja je bila na ivici ambisa koji su vaši politički istomišljenici doveli? Da li se sprdate zato što je izveo zemlju iz izolacije bez ikakvog međunarodnog ugleda kada ste vi vladali, a danas je uvažena i na istoku i na zapadu? Da li se sprdate zato što je sagradio stotine fabrika, stotine škola, bolnica, domova zdravlja? Da li se sprdate možda zato što je izgradio stotine kilometara puteva i auto-puteva ili možda zato što je izgradio, što izgara u radu i danju i noću? Da li možda zato što podiže i osigurava plate i penzije? Da li možda zato što podiže Vojsku Srbije na zavidan nivo sa onog nivoa na koji ste ga vi doveli?

Postavljam, poštovani građani Republike Srbije, kada je u pitanju Dragan Đilas, inače za Evropu "Đilaš", ima dva pasoša, pitali su me poslanici zbog čega, kada mu policija tražila jedan pasoš on kaže "Niste vi Đilaš", a on je odgovorio našem policajcu "Imam drugi pasoš". Znači, za Srbiju je Đilas, a za Evropu "Đilaš", jer to evropskije deluje kad je "Đilaš", misle da je Mađar valjda. Sa svojom bratijom Đilas ili "Đilaš" pokušava kao i 5. oktobra zajedno sa ovim svojim novinarima da satanizuje narod i predsednika Republike, čućete šta je ovaj gospodin radio, kako bi došao na vlast i ponovo uništili fabrike onako kao što su uništavali posle 5. oktobra, a on ponovo uzeo 619 miliona, a pre nego što je bio u politici bio je obični "gologuzan". To je taj Dragan Đilas.

Zato je Đilas, pazite dobro, da povežemo sa onim novinarem, jula 2020. godine boravio u Republici Hrvatskoj i otuda napadao predsednika Vučića, garantujući Hrvatima da će ga oboriti sa vlasti uz pomoć Evrope. Tada u Hrvatskoj je rekao, citiram: "U parlamentu Srbije su samo stranke Miloševićevog učenika Dačića i Šešeljevog učenika Vučića", završen citat, dodajući da će on, Đilas, uz pomoć Evrope smeniti Vučića. To je radio 5. oktobra, sa ulicom je osvojio vlast. Ovo nije 2000. godina, gospodine "Đilaš".

Gospodine Đilaš, u narodu zvani Đilas, Evropa ne glasa. Zapamtite to dobro. Glasaju građani Srbije i oni će se opredeliti, kao i na prošlim izborima, za rad, za izgradnju, za reforme, za bolji život, za bolje ceste, za škole, za plate, za penzije, za Vučića zbog budućnosti naše dece.

Izvinite, dobro mi spominjete, a šta ja imam o Bjelogrliću, šta ja imam o njemu govoriti? Dozvolite ipak, pošto ste me ponukali da kažem. O Bjelogrliću nemam šta da kažem, ali to je čovek bez truna morala i stida, jer da ima bar malo morala ispunio bi obećanje koje je dao građanima Republike Srbije, kada je rekao da će napustiti Republiku Srbiju ako propadnu protesti „Jedan od pet miliona“.

Poštovani građani, protesti su propali, zato ga pozivam da ispuni svoje obećanje dato građanima Republike Srbije, kao visoko moralnu osobu. Uostalom, neću da se bavim Bjelogrlićem, čovekom koji se bavi mitom i korupcijom, to ne kažem ja, nego to kaže njegov kolega Antonijević. Zato Bjelogrlićem treba da se bavi policija, a ne ja, jer provodi mito i korupciju. Zato je Bjelogrlić moralna sramota nacije i države. Jadno i bedno je ono društvo koje bi kreirala ova velika moralna gromada, pa makar se zvala i Bjelogrlić.

Na koncu, neću da se bavim čovekom koji je rekao da se iz Srbije ne odlazi zbog siromaštva, nego zbog primitivizma i tako optužio, poštovani građani, vas da ste primitivci. Za njega Srbija nije otadžbina. On je rekao, citiram - da je za njega džungla. Zato ima logike da brani one koji kažu da im je otadžbina tamo gde im je dobro, a ja ću završiti citatom Seneke ponovo, vidim da nisu čitali stenogram, koji je rekao - ja volim svoju otadžbinu ne zato što je lepa, bogata i napredna, nego zato što je moja, završen citat. Preporučujem mojim kritičarima da dobro stenogram pročitaju Narodne skupštine. Hvala lepo.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, odmah da kažem na početku da ću glasati za ove izveštaje i smatram da su oni korektno sačinjeni, kako izveštaji, tako i predlozi mera za unapređivanje stanja.

Pred nama je zaista jedna od gorućih tema svakog društva, a to je korupcija. Ona vuče svoje korene i poreklo još od starog veka, pre 2.400 godina. Zamislite, u čitavom tom periodu, od tada do danas, stalno je postojala i korupcija i borba protiv korupcije u svim mogućim sistemima od robovlasničkog društva do danas.

Prvu je reč korupcija izrekao Aristotel, čuveni antički filozof, a kasnije Ciceron – i mito dodao toj rečenici. Sama borba protiv korupcije traje preko 2.000 godina, tako da će borba trajati sve dok postoji ljudska civilizacija.

Glavni akteri korupcije su ljudi u društvenom i državnom položaju. Shodno tome, možemo zaista reći da je korupcija nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći u cilju pribavljanja koristi od strane funkcionera, bilo da su oni politički funkcioneri, bilo da su direktori raznih organizacija ili pak doktori, lečnici ili profesori u školama, lečnici u bolnicama i domovima zdravlja itd.

Da bi naše društvo stvorilo univerzalni princip jednakosti svih građana pred zakonom, zaista moramo svakodnevno se boriti protiv korupcije ili doslovno voditi borbu o primeni zakonitosti. I to je problem. Ja bacam akcenat na primenu zakonitosti, jer ako zakon primenjujemo, neće biti korupcije. Zakoni su ipak dobri, to ne znači da ih ne treba unapređivati, a ako se oni zaista primenjuju onda korupcija se svodi na minimum.

Kod nas u našoj zemlji postoji uglavnom tri vrste korupcije, to je bela korupcija, a ja ću o svakoj nešto da kažem i primerom da kažem. Zaista ja se izvinjavam što ću morati imena neka da večeras govorim, jer vidim da juče, prekjuče kada sam govorio je izazvalo buru, a i večeras, volim da izazovem buru i jedva čekam da me prozovu.

E, sada dozvolite, kod bele korupcije, to je pod broj jedan. Bela korupcija - davanje privilegija na osnovu rođačkih ili prijateljskih veza, bez očekivanja protivusluga. E, sada vidite, kada smo tu kod tog pitanja, ja ću dati jedan primer. Bojan Pajtić, koji je bio predsednik Izvršnog veća Vojvodine, kako je on rođački zapošljavao? Neću ja to samo da kažem. To je rekao njegov stranački kolega, Goran Ješić i to 2014. godine. Zamislite, šta je rekao, kako ga je optužio?

Citiram – Pajtić je zapošljavao u Izvršnom veću Vojvodine, tetke, sestre, strine, šurnjaje, svastike i kumove. I pazite, poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, od 670 zaposlenih, kada je došao u Izvršno veće Vojvodine, nasledio pokojnog Peroševića, on je otišao iz Izvršnog veća sa 2030. To su te sestre, to su te strine, to su šurnjaje, to su svastike i to su kumovi. To je tzv. bela korupcija. Znači rođačke i prijateljske veze, bez očekivanja protivusluga i normalno da on nije očekivao protivusluge, nego da ih je zaposlio.

Idemo dalje. Siva korupcija – davanje privilegija po principu usluga za uslugu, nezavisno od prijateljskih i rođačkih veza. Kada smo tu, zbog vremena, ja ću ipak skratiti, ali da kažem da je bivša vlast to izuzetno koristila. Možda, čak u istoriji Srbije niko više korupciju nije koristio kao oni, jer su nam korupcijom uništili institucije i sve firme, preduzeća.

Dozvolite samo da kažem da je ipak pet njihovih ministara uhapšeno. Da podsetim građane Republike Srbije, to je ministar, bivši Saša Dragin, Oliver Dulić, danas su ga ovde koleginice i kolege spominjale, Jasmina Matić, Predrag Bubalo, Slobodan Milosavljević. Pet, da ne govorim koliko pomoćnika ministara i drugih.

E, sada vidite, kada je u pitanju treći vid korupcije, crna korupcija - uz direktno primanje mita i najčešće je to u novcu. To političari strašno koriste. To, uz ovu drugu sivu korupciju, a crnu korupciju, političari to izuzetno koriste. Ja ću samo da spomenem, zdravstvo. Evo jednu oblast, da podsetim građane Republike Srbije, jer smo to vrlo često ovde iznosili u prošlom mandatu.

Spomenuti nekoliko afera, da ih podsetim. Afera – trgovina smrću, sprega pogrebnika i hitne pomoći. Mi smo o tome vrlo često ovde govorili. Zatim, afera – trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, ako se sećate u Novom Sadu. Treće, afera oko nabavke vakcina. Setite se, oko nabavke vakcina. Afera - smrti pacijenata, afera – lažnog seruma.

Mogao bih nabrajati koliko hoćete, ali postavljam vama poštovani građani Republike Srbije pitanje – sećate li se ijedne afere od kada je ministar Zlatibor Lončar? Naravno, da se ne sećate, jer nije postojala. Nema više afera. I kada naši politički protivnici kažu da se nije učinilo u zdravstvu, Srbija je sada na 16 mestu na listi evropskoj, a za njihovo vreme nije bila na listi od 36 zemalja. Tek dolaskom SNS 2012. godine, odnosno 2014. godine, došli smo na listu, bili 36 i sada da vidite dokle smo dogurali.

E, sada idemo dalje. Poštovane dame i gospodo, primena zakonitosti je jako važna, a za primenu zakona odgovorne su kontrole i nadzor onoga ko vrši. To su razne inspekcije, ali i direktori. Politička odgovornost je i krivična direktora, ali u prvom redu politička kada su u pitanju firme, odnosno javna preduzeća i tu sve političke stranke, bez obzira da li su pozicija ili opozicija, zaista bi morale povesti računa o tome.

Kada je u pitanju korupcija u celini, tu je važno vaspitanje i obrazovanje. Kako vidite, već u Starom veku je u robovlasničkom društvu bila korupcija i tada su filozofi upozoravali na vaspitanje i obrazovanje kao jedan od osnovnih elemenata da ne bi došlo do korupcije. Ako je vaspitan čovek i ima pravilan odnos prema državnoj, društvenoj ili privatnoj imovini, bilo kojoj neće doći do korupcije.

E sada, da bismo utvrdili koje su to društvene vrline koje mora posedovati svaki pojedinac, vidite sada, mi smo to imali u socijalističkom društvu, sada u kapitalističkom nismo definisali vrline ni u vaspitnom obrazovnom sistemu, ni bilo gde. Još je Platon u starom veku, veliki grčki govorio, citiram - svo zlato koje se nalazi iznad i ispod zemlje nije dovoljno da se da za vrednost vrlina. Završen citat.

Da li gospodin Đilas ima vrline? Naravno da nema. Njemu treba da izučava Platona i antičke filozofe da vidi kakve vrline treba da poseduje da ne bi uzeo 619 miliona ili njegov brat 35 nekretnina itd. Dakle, kada sam rekao vaspitanje i obrazovanje, na to sam mislio, a da ne govorim o primeni zakona, odnosno o sudovima itd.

Dakle, ono što je važno, da naglasim, kada već Đilas u pitanju, kada sam ga spomenuo, neću o njemu da govorim, pošto su koleginice i kolege mnogo danas rekle o tome, ali završiću o njemu sa jednim citatom koji je rekao njegov stranački, zapravo iz Saveza za Srbiju, njegov kolega zapravo Sergej Trifunović. Citiram - Đilasu je glavno oružje novac kojim sve rešava i kupuje političku naklonost, Đilas nagovara Vladiku Gligorija da se kandiduje za predsednika Srbije 2022. godine. Savez za Srbiju nikad nije postajao, aha. Šta je sada? Janko Veselinović pita. Ništa. Šta su oni drugi iz Saveza za Srbiju? Ništa. Šta je Željko Veselinović iz sindikata? Ništa. Drži Đilas koji ima svoju stranku Slobode i pravde, koji dođe iskešira pare, oni uzmu, dvojica, trojica, ode kod Vladike Gligorija, sporazum sa narodom je teška izmišljotina, Jeremić je netalentovan političar, a Đilas je upropastio kulturu u Beogradu. Završen citat, 16. jula 2020. godine. Toliko o ovom gospodinu Đilasu ili za Evropu Đilaš, jer ima dva pasoša, za Evropu je Đilaš, a za Srbiju je Đilas.

Idemo dalje. Poštovane dame i gospodo, još jedan primer ću da kažem, a to je primer profesora Saobraćajnog fakulteta koji je danas akademik, Dušan Teodorović. On je 1999. godine proteran sa Saobraćajnog fakulteta 31. maja. Zašto? Zato što nije izdvodio nastavu i nije radio. Gde je otišao? Pobegao pobegulja u SAD, jer je bilo bombardovanje Srbije, sklonio se gospodin. Kada se vratio, znate ko ga je zaposlio bez konkursa ponovo? Pogodite. Tačno je, u pravu ste, Srbijanka Turajlić koja je bila pomoćnik ministra Gaše Kneževića.

Kada smo kod nje, znam da će me elita kruga dvojke napadati čim ovo izreknem, ovih dana smo ostali svi šokirani kada smo čuli izjavu dr Srbijanke Turajlić, članice Saveza za Srbiju da treba spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu srušiti. Turajlićka kaže na N1, CIA. Citiram - monstruozni spomenik treba što pre srušiti i ukloniti sa Savskog trga u Beogradu. Završen citat i dodaje da je spomenik Stefanu Nemanji nešto čega se svako normalan treba stideti, završen citat.

Ja, evo, kažem – nisam normalan, ali ja se ne stidim, čast mi je da mogu videti oca srednjovekovne srpske države na trgu. Nastavila je dalje, citiram: „To je takva bruka za ovaj grad, takva sramota koja će generacije nositi, ako se spomenik ne ukloni“, a zatim zakukala, citiram: „Zar ovaj grad, zar je ova zemlja propala do te tačke da se u 21. veku može namestiti u ovom gradu takvo nešto monstruozno“, završen citat.

Poštovane dame i gospodo, poštovani građani Srbije, jer ste tražili vi od mene, 20 poruka sam dobio, da se obratim i da citiram ovo što je ona rekla. Poštovani građani Republike Srbije, ovakve monstruozne izjave i uvrede Srpske pravoslavne crkve, jer se radi o svetitelju, srpskog naroda i srpske države mogu doći samo od osobe bez morala, bez patriotizma i bez rodoljublja. Ovo ne može izreći ni moralna nakaza. Sve ove i vaše izjave, gospođo Turajlić, ispišite, uramite i priklonite one koje ste izrekli o Aleksandru Vučiću zadnjih godinu dana i postavite u vašu dnevnu sobu, da se svakoga dana podsećate na vaš visoki domet naučnih dostignuća, rodoljublja, patriotizma i civilizacijske kulture. Zapamtite, gospođo Turajlić, moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim. Ponavljam vam, da zapišete, gospođo Turajlić, moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim.

Poštovane dame i gospodo, da vam sad kažem zašto je ona to rekla. Zašto je izrekla o Stefanu Nemanji i spomeniku to? Ima šest razloga. Prvo, zato što podignut srpskom svetitelju. Je li tačno ili ne? Evo, neka ona kaže, nek izađe TV ekrane i neka kaže je li zato. Drugo, zato što je Stefan Nemanja otac, odnosno utemeljitelj srpske srednjovekovne države. Neka kaže jel nije za to. Treće, zato što je spomenik Stefanu Nemanji delo ruskog umetnika vajara Rukavišnjikov Aleksandra, i to joj smeta. Četvrto, ovo joj najviše smeta, zato što je inicijator podizanja spomenika Stefanu Nemanji predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Peto, zato što je podizanje spomenika Stefanu Nemanji dobro za srpsku naciju i državu, da ne govorim njene izjave o Kosovu i Metohiji i profesora Teodorovića. I šesto, zato što prof. dr Srbijanka Turajlić poseduje manjak patriotizma. I na kraju, spomenik Stefanu Nemanji, utemeljivaču srednjovekovne srpske države, je najlepši dar srpskog naroda i države gospodnje 2020. godine svim žrtvama, znanim i neznanim, palim kroz 820 godina za svoju srpsku pravoslavnu veru, srpski narod i srpsku otadžbinu.

Spomenik Stefanu Nemanji, poštovane dame i gospodo i uvaženi građani Republike Srbije, postavljen je za vreme srpskog vladaoca gospodina Aleksandra Vučića, srpskog reformatora, srpskog graditelja i branitelja srpskog naroda i svih građana Republike Srbije. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, evo pred nama su danas predlozi ovih zakona o potvrđivanju sporazuma. Ja sam dotakao već juče u svojoj diskusiji jedan zakon. Zbog kratkoće vremena, dozvolite ipak da kažem da se nismo u ovoj pandemiji dovoljno revnosno odnosili svi prema njoj. Kad to kažem, mislim na jedan deo opozicionih poslanika i političara.

Govoreći o pandemiji Dragan Đilas je na najprizemniji način izvređao predsednika Republike Aleksandra Vučića i Krizni štab i to radi u sprezi sa određenim inostranim centrima moći sa ciljem satanizacije predsednika naše zemlje kako bi se ponovo dočepao državne kase, kako bi ponovo uzeo u 619 miliona evra.

Poštovani građani Republike Srbije, ko je Dragan Đilas? To je čovek koji je pre ulaska u politiku bio obični gologuzan, a sada je tajkun sa 619 miliona evra. Njegove najprljavije uvrede su sa dna kace prevršile svaku meru. Ja kad govorim neću napamet da kažem, dozvolite da ipak konkretizujem stvari.

Dragan Đilas je 05.05.2020. godine izvređao predsednika Vučića, nazivajući ga ludakom na „N1“ CIA. Citiram, rekao je – Vučiću, ti si lud.

Poštovani građani, na pitanje novinarke Žakline Tatalović – hoćete li, Đilasu, promeniti to, da li znate šta je Đilas odgovorio? Pojačaću to, a zatim ponovio nekoliko puta - Vučiću, ti si lud.

Đilas je zaista dotakao u svojim prljavim psovkama predsednika Republike dno kace. On je 20.01.2018. godine samo zato što je predsednik Vučić otišao kod našeg naroda na Kosovo i Metohiju i sa njima razgovarao o problemima, o njihovim potrebama, šta može država da pomogne. On ga je zbog toga izvređao, govoreći mu: „Aleksandre Vučiću, sram te bilo!“, a zatim 27.08.2018. godine je rekao: „Trebaš da budeš lud da srušiš autobusku stanicu i prebaciš saobraćaj na privremenu autobusku stanicu“. Danas je ta autobuska stanica i taj deo Beograda jedan od bisera grada Beograda. To će biti i u budućnosti.

Zatim je 16.04.2020. godine kazao: „Vučić ima mentalne probleme, neke poremećaje i dodao – sram te bilo, Vučiću; Vučiću, ti si lud čovek“, a pored toga je 11.04.2020. godine izgovorio bez ikakvog povoda: „Vučiću, ti nisi normalan“.

Poštovani narodni poslanici, da li znate zašto Điki mafija to izgovara? Zato što Aleksandar Vučić nije ukrao 619 miliona evra, a Dragan Đilas jeste i to govori jer mu smeta Aleksandar Vučić i SNS.

Đilasova propagandna mašinerija na „N1“ i „Nova S“ je prikazala mapu Republike Srbije bez Kosova i Metohije u emisiji „Među nama“ na TV „Nova S“. Ta mapa stajala je na ekranu skoro pola sata. Šta to znači? Znači da nije reč o tehničkoj grešci. To je jedan protivustavni čin i ne samo to. To je zalaganje za nezavisno Kosovo. To nije prvi put Draganu Đilasu, ali nije ni Jugoslavu Ćosiću. Ja ga pitam pred građanima Srbije, zašto mu je šiptar sa Kosova i Metohije poslao 49000 evra donacije? Neka odgovori građanima Republike Srbije.

Na koncu, neću da se bavim Draganom Đilasom, najbolje je o njemu rekao Sergej Trifunović. Sergej Trifunović je rekao, citiram – Đilasu je glavno oružje novac kojim sve rešava i kupuje, političku naklonost. Đilas nagovara vladiku Grigorija da se kandiduje za predsednika Srbije 2022. godine. Savez za Srbiju nije nikad postojao. Šta je sada Janko Veselinović? Ništa. Šta su ovi drugi? Ništa. Šta je Željko Veselinović? Ništa. Drži ih Đilas koji ima svoju flert stranku slobode i pravde, koji dođe i iskešira pare, oni uzmu, dvojca-trojca, paf-paf-paf, onda kada odleti vladiki Grigoriju, sporazum sa narodom je teška izmišljotina. Jeremić je netalentovan političar, a Đilas je upropastio kulturu u Beogradu. Završen citat 16.07.2020. godine. Njegov saborac Sergej Trifunović, inače zvani pišoje u narodu, zato što je rekao da će pišati po predsednikovom grobu, najbolje ga okarakterisao.

Poštovani građani Republike Srbije, na kraju, u ovim najtežim momentima za naš narod zbijmo redove, budimo jedinstveni u jednom cilju zbog našeg zdravlja. Zato nosimo maske, pravimo fizičku distancu, jer jedino tako će naša deca imati budućnost. Zato neka nam bude moto vodilja Aleksandar Vučić – Za našu decu. Hvala.
Poštovana potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani ministre finansija, poštovane dame i gospodo, šta reći više kada su koleginice i kolege već rekle o ovom setu predloženih zakona. Međutim, ja ću spomenuti predlog zakona koji niko danas nije spomenuo, samo nekoliko rečenica, Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj Republike Srbije. Radi se o zajmu od sto miliona dolara za realizaciju Projekta „ Hitan odgovor Srbije na Kovid-19“.

To je izuzetno važno i aktuelno danas. Projekat u stvari će doprineti da se aktiviraju sve one investicije i da se pridonosi onim investicijama koje Vlada Republike Srbije već realizovala ili ih čak sad realizuje. To će pridoneti i boljem suzbijanju virusa Kovid-19, a u tu svrhu kupi će se neophodna oprema, izgradiće se kapaciteti za nadzor i pružanje tehničke pomoći.

Poštovane dame i gospodo projekat će se afirmisati na taj način da će finansirati aktivnosti koje imaju četiri cilja. Prvo, ograničenje lokalnog Kovida-19, drugo razvoj i operacionalizacija mera ne socijalne, rekao bih, fizičke distance kroz zakone i kroz propise. Treće, jačanje ukupnog našeg zdravstvenog sistema i četvrto unapređenje komunikacione infrastrukture radi širenja informacija sa nacionalnog na regionalni značaj. Toliko o tome.

Kada sam već kod ovog Kovida-19, gospodine ministre u borbi za suzbijanje Kovida-19 sudelovalo je čitavo naše stanovništvo, a najviše su učestvovali naši zdravstveni radnici, pored, kako rekoh, svih građana Republike Srbije.

Međutim, ima i onih koji vrše borbu za širenje Kovida-19, gle čuda. Dakle, ne za suzbijanje, nego za širenje Kovida-19, i to svesno učestvuju na zaražavanju naših stanovnika i na smrtnosti naših građana.

Poštovani građani, vi to vidite preko određenih mreža i portala. Ja ne volim govoriti uopšteno, zato ću konkretizirati neke stvari, pa ću sad nabrojati koji su to ljudi. Između ostalih, ima ih jako mnogo, odmah da kažem tu su profesori univerziteta, lečnici, obični građani, političari. Dakle, nema koga nema u toj, je li, borbi za širenje, ne protiv, nego za širenje Kovida-19.

Između ostalog, tu je i prof. Milorad Mrđa iz Apatina. Gle čuda, on skuplja potpise među nastavnicima i među roditeljima da deca ne nose maske i nikom ništa. Šta radi inspekcija? Šta rade inspekcija tu? Dakle, profesor fizičkog vaspitanja to radi.

Dalje, prof. dr Mira Alečković. Ja sam je prozivao unazad, čini mi se, 15 dana ovde, u ovom visokom domu, a ona i dalje nastavlja. Svakodnevno, iz dana u dan psuje najpogrdnijim rečima predsednika Republike, Vladu Republike Srbije, Krizni štab i bori se protiv toga da se, ne da se nose maske, nego da se ne nose. Ona zagovara da je ovo izmišljotina, a profesor univerziteta, radi sa našim studentima. Gle čuda, ima udruženje, zove se „Otadžbina“. O kojoj ona otadžbini govori? Ona radi protiv otadžbine, ona radi protiv građana naših.

Nije ona jedina, idemo dalje. Dragan Đilas, u narodu zvani Điki mafija, nema ni minimum osećanja prema porodicama nastradalih od Kovida-19. On stalno pokušava tu tešku bolest i nesreću ljudi koristiti za svoje jeftine političke probleme.

Poštovani građani, on je to radi i dok je bio na vlasti. Sećate se? U jeku pandemije, za vreme karantina, samo da vas podsetim, Đilas je pozivao naše penzionere da slobodno šetaju, tvrdeći da im virus ne može ništa, a danas besramno napada ljude koji uspešno štite zdravlje naših građana i naše ekonomije, između ostalog i vas, gospodine ministre Siniša Mali, Vladu Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Đilas je, samo da pojasnim, pre pet meseci kritikovao uvođenje policijskog časa i kukao kako nikako ne sme da nas iko zatvara, bez obzira što je to spasavalo ljudske živote, milion i 700 hiljada penzionera. Da li je tako, gospodo narodni poslanici i uvaženi građani Republike Srbije?

Danas, kada Srbija ojačava stare i uvodi nove mere zbog trećeg talasa širenja virusa Kovida-19, Điki mafija priča kako država ne preduzima ništa da spreči širenje opasnog virusa, itd.

Poštovani građani, nemojte se čuditi što je to od Đilasa. Pa, taj Đilas je 13.08. gospodnje 2009. godine u razgovoru sa otpremnicom poslova američke ambasade u Beogradu izjavio, citiram: „Zalažem se za hapšenje Mladića i odreći ću se Kosova“ i svrstao se u izdajničke bitange naše zemlje.

Idemo dalje. Nije on jedini. Čak i ostali opozicioni političari, a i on, pokušavali su da iskoriste smrt našeg patrijarha za svoje bolesne sprdnje i obračun sa aktuelnom vlasti, što ste mogli čitati danas i ova dva, tri dana u poslednje vreme.

Priključio se njima i sportaš Ikodinović. Gle čuda, taj kao vrhunski sportaš, citiram: „Na sahrani patrijarha biće najbolja gluma, ostanite uz naš program“. Sram da ga bude!

To su ti Đilasovci. Nisu oni jedini. Ivan Ivanović lajkuje i slaže se sa njim, onaj koji vas zabavlja ponekad, itd.

A Boško Obradović, šta reći o njemu? Širi neistine o vremenu smrti našeg patrijarha Irineja, ali sa ciljem satanizacije predsednika Republike Aleksandra Vučića. Šta je rekao, ja ću citirati. Citiram, Boško Obradović kaže: „Verujem da je saopštenje o smrti patrijarha SPS odlagano da bi vrhovno zlo održalo govor na antiterorističkoj vežbi. Ne želim da živim u takvom paklu od države“, završen citat. Bez srama, kaže i bez stida, jer njegov je obraz tvrđi nego đon od cipele i ne može da se stidi.

Poštovane dame i gospodo, Bošku Obradoviću nedostaje patriotizam. Ima manjak patriotskog duha, ali nemojte se čuditi što on to govori. Ja ću uvažene građane podsetiti na nekoliko stvari koje je on rekao, pored ostalog i šta je učinio.

Upad u RIK, sećate se? Napao je članicu RIK-a. Upad u opštinu Pećinci, upad u kabinete Maje Gojković u ovom visokom domu, upad u policijskoj stanici Guča, upad u zgradu RTS-a, upad u zgradu Skupštine opštine Gornji Milanovac, pokušaj upada u REM, pokušaj upada u zgradu Predsedništva Republike Srbije, upad u zgradu Skupštine grada Beograda, rušio ogradu ispred Predsedništva Republike Srbije, sećate se, poštovani građani? Upad u Narodnu skupštinu Republike Srbije i zastavom nasilno otvarao vrata, ulazna vrata, sećate se? Napad na dr Martinovića na sednici Administrativnog odbora, napad na novinarku „Pinka“, napad na dr Martinovića na sednici Narodne skupštine 29.12.2019. godine i fizički ga ovde pred predsedavajućom napao, zatražio od Vojske Republike Srbije da izvrši državni udar i uhapsi predsednika Aleksandra Vučića, zapretio Aleksandru Vučiću šamaranjem zbog tobožne izdaje Kosova i Metohije.

Dana, 19.11.2019. godine je izjavio, verovali ili ne: „Vučić mora hitno na operaciju u SAD srca kako bi preživeo i baš zato sada je pravi moment da se intenziviraju napadi na njega iz svih raspoloživih oružja.“ Da li možete, poštovani poslanici, verovati da to izgovara jedan prvak političke stranke?

Šta bi bilo kada bi on bio umesto predsednika Skupštine Dačića, pa predsedavao u ovoj Narodnoj skupštini? Pa, ne bi niko ostao ovde. Sve bi pokušao da fizički napada.

Napao je i izvređao prof. dr Dragoljuba Mićunovića najpogrdnijim rečima i, šta god da ja mislim o prof. Mićunoviću u političkom smislu, počesto se ne slažemo, on je ugledni profesor, njemu je prof. Mićunović ovako odgovorio: „Mene ne interesuje politički huligan Boško Obradović, koji pokušava da u naš politički život uvede tabloidno prostaštvo“.

Na kraju, Zoran Lutovac, u narodu zvani „zalutovac“ je optužio vlast SNS za kampanju protiv migranata. Gle čuda, umesto nas, odgovorio mu je njegov partijski kolega Goran Ješić, koji je rekao 20.02.2020. godine, citiram: to ima veze sa jednom budalom što tumara po Srbiji sa okićenim hladnjačama, širi strah, laže kao pas i od nesretnih ljudi pravi političku kampanju. Normalno, misleći na Boška Obradovića.

Na kraju, poštovane dame i gospodo, u ovu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Jorgovanke Tabaković u najnovije vreme i Siniše Malog, unazad tri dana, gle čuda, uključila se i Jelisaveta Sabljić, zvana Seka, glumica.

Dozvolite da kažem… A da li znate zašto napada dr Jorgovanku Tabaković? Zato što je najbolji guverner Narodne banke u zadnjih 20 godina. Da li je tako, poštovani građani?

Zašto Aleksandra Vučića? Jer je najbolji predsednik države u zadnjih 50 godina. Nek neko kaže da nije. Recite da li je ili ne, gospodo narodni poslanici? A Sinišu Malog, pa čija je zasluga finansije u zadnjih tri godine? Najbolji finansijski uspeh smo doživeli za vreme njega. E, to vam, gospodine Mali, nikada neće oni oprostiti.

Dozvolite da se malo na njoj zadržim. Zašto ona to govori? Jelisaveta Sablić zvana Seka, kritikuje i državu. Nju ne interesuje Narodni muzej, šta je u kulturi napravljeno za vreme Tasovca i Vukosavljevića. Nju ne interesuje Muzej savremene umetnosti i druge kulturne ustanove. Znate šta je odgovorila ko je najbolji ministar kulture? Rekla je Lečić. Znate zašto? Jer, kaže: „Uveo je nacionalne penzije“, pa dodaje: „A Maja Gojković, ako ih ukine, onda ću je prepoznati“, završen citat.

Ovoj gospođi zaista nedostaje patriotizam. Ona je izjavila, da ne ostajete šokirani, citiram: „Otadžbina je tamo gde vam je dobro, a ne gde vam je sarma“, završen citat.

Gospođo Sablić, vi imate manjak ili ti nedostatak patriotskih osećanja. Patriotizam je kamen temeljac, dame i gospodo, čovekove moralnosti. Patriotizam je svetinja čovekove duše. Zapamtite gospođo Sablić, još je rimski pesnik Seneka rekao, citiram i podvlačim ovo: „Ne volim ja svoju otadžbinu zato što je lepa, zato što je bogata, zato što je napredna, volim je zato što je moja“, završen citat.

Kako onda, gospođo Sablić, možemo objasniti patriotizam Holanđana koje vezuje ljubav prema močvarama? A kako objasniti ljubav Arabljana za pesak i pustinje ili ljubav Švajcaraca za snežnike u Alpima? Patriotizam je najveći ukras čovekove duše, koje vi gospođo Sablić ne posedujete. Patriotizam je najlepša vrlina građanina, kojom čovek teži da unapredi dobro i kulturu u kojoj vi radite, svoje otadžbine i položi život, ako zatreba. Ljubav prema otadžbini je religija srca, gospođo Sablić.

Kada su najvećeg grčkog filozofa, vi to gospodine Martinoviću vrlo dobro znate, najvećeg grčkog filozofa Sokrata, koji je bio u tamnici, nagovarali njegovi učenici da pobegne iz tamnice, on je odgovorio, citiram: „Ostajem u tamnici, jer zakonima moje otadžbine koje je dužan svako da poštuje hoću da se povinujem“, završen citat.

Na kraju, gospođo Jelisaveta, kada je Kralj oslobodilac, u vreme prodiranja Austrijske vojske u Srbiju došao među svoje vojnike, to ste mogli gledati ovih dana na TV ekranima, ne doduše autentično, pošto su neki bili nezadovoljni zbog odstupanja i velikog umora, rekao im je, citiram: „Verujem da ste umorni posle toliko ratova, ali znajte da danas kao nikada do sada otadžbina potrebuje vašu pomoć. Saosećam sa vama da ste željni svojih milih i dragih, i zato ja, vaš kralj, razrešavam vas zakletve meni date, i da ću ja sa svoja dva sina, ovde poginuti braneći rodnu grudu i da će neprijatelj ući u našu otadžbinu samo preko mrtvih naših telesa“, završen citat.

I, sasvim na kraju, gospođo Sablić, prelistavajte istoriju srpskog naroda, da ne bi ostali stranac u vlastitoj otadžbini. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije postavljam pitanje tužilaštvu – ima li elemenata krivičnog dela u svakodnevnom medijskom napadu na predsednika Republike, njegovu porodicu i njegove saradnike?

Poštovani građani Republike Srbije, svedoci smo svakodnevnih kontinuiranih, neviđenih, zlonamernih i nedostojnih medijskih napada na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, njegovu porodicu, njegove saradnike. Ti medijski napadi su sprega mafijaško-tajkunsko-politikantskih grupa, kako domaće, tako inostrane provedijencije. Medijski napadi na predsednika zasnovani su na neistinama, podmetanjima, izmišljotinama najniže vrste. Takve gadosti moraju odmah da prestanu, jer imaju za cilj satanizaciju, dehumanizaciju, predsednika i uloge predsednika.

Tako je Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Jeremićeve Narodne stranke slagala, bez stida i bez srama, da je Aleksandar Vučić primio gamaglobulin, kao zaštitu od Kovid-19, i normalno, predsednik je to demantovao. Ta bestidinica je slagala u ovom visokom domu Narodne skupštine, kada je bila poslanik 2018. godine, da Aleksandar Vučić neće dobiti od Putina odlikovanje Aleksandra Nevskog i postavila poslaničko pitanje toga dana. Kako ste videli Raškovićeva je slagala, a predsednik je dobio to visoko rusko odlikovanje. Raškovićeva je izjavila i slagala da je zločinačka akcija hrvatske vojske „Oluja 1995. godine“, bila humanitarni čin. Ta bestidnica je slagala 2015. godine, 4. maja, da Aleksandar Vučić, vodi Srbiju u NATO pakt i da će je uvesti za dve godine. Kako vidite, poštovani građani Republike Srbije slagala je, a vi gospodo novinari ste ćutali tada.

Uvrede se nižu svakoga dana, svakoga časa na predsednika Republike. Tako je dr Slobodan Prvanović rekao da su Vučić i saradnici idioti, a vi gospodo novinari, ćutali ste i dodaje, citiram – u okviru pandemije video sam da ovom državom upravljaju kompletni idioti, završen citat. Za predsednika je rekao, citiram – on je čovek iskrivljenog lica koji pokazuje odsustvo razuma i dodaje, koga ima u njegovom okruženju a da nije moralna ništarija i totalni glupak, završen citat.

Posebno upozoravam vas sa N1-CIA, da poslušate ove citate, a novinari ni reči, i nevladine organizacije muk. Novinar Danas-a, Nenad Kulačin, 3. novembra 2020. godine, kaže da je predsednik monstrum, citiram, čovek bez obraza i stida, završen citatat. Citiram - primer beščašća i nebitan lik za istoriju u periodu u kojem živi, završen citat.

Šta radite gospodo novinari? Ćutite. A vi iz nevladinih organizacija? Čak i opozicioni političari, neki novinari, mrtvog Amfilohija, koristili su da napadnu Aleksandra Vučića. Tako je Siniša Kovačević bez stida, kaže, citiram – Vučiću, sramoto, šta ćeš ti na sahrani Amfilohija, završen citat. A reditelj Goran Marković, pun mržnje da je predsednik Vučić, citiram – primitivac i da je rulja njegovo prirodno okruženje, završen citat. Čuveni po psovci, Aleksandra Vučića, Jovo Bakić kaže, citiram – oružana sila je jedini način smena vlasti i prolivanje krvi, završen citat i dodaje – ja bih državni vrh najradije podavio u Savi i Dunavu, završen citat.

Gde ste vi gospodo novinari? Ćutali ste. A vi iz nevladinih organizacija? Blizak saradnik Boška Obradovića poziva na silovanje Vučićeve maloletne ćerke. Ćutite vi sa N1 i vi gospodo novinari.

Akademik Dušan Teodorović kaže, citiram – na čelu države je huligan koji je nevaspitan. Završne citat. Taj akademik je tragediju vojnika u Malom Zvorniku iskoristio da poželi smrt Aleksandru Vučiću. Akademik Teodorović je napao Zdravka Čolića samo zato što je na otvaranju jednog privatnog hotela pevao pred predsednikom Aleksandrom Vučićem. Taj isti akademik napao je Momčila Bajagića Bajagu samo zato što je, citiram – pevao na Vesićevim koncertima i slikao se i pohvalio moderne varvare, završen citat. Akademik vređa Aleksandra Vučića i njegove saradnike, uporedio je sa građanima koji podržavaju Vučića i SNS sa stanovnicima nacističke Nemačke i Adolfa Hitlera.

Šta radite, gospodo novinari? Gde ste vi iz nevladinih organizacija? Ko seje mržnju u ovoj državi? Gospodine akademiče, titula akademika ne može da napravi čoveka od bednika, nego bedniku ne pripada titula akademika. A Boško Obradović tražio je da se izvrši državni udar i zapretio je Aleksandru Vučiću šamaranjem. Taj bes i mržnju izlio je posebno 19.11.2019. godine ….
Molim vas, samo da završim rečenicu.
Vučić mora podhitno operaciju srca u SAD kako bi je preživeo, baš zato ga sad treba udarati iz svih oružja, završen citat.
Gospodo, završavam rečenicom, vi iz opozicionih klupa, ne sejte mržnju, sejte ljubav, rad, red i konstruktivni dijalog u ovoj državi, baš onako kako to radi naš predsednik. Hvala vam.
Uvažena potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine ministre finansija, dozvolite da kažem da ste potpuno u pravu danas kada ste rekli da nije bilo onih mera kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade, ne bi osetili boljitak ovih godina i to ste potpuno u pravu. Vi to znate kao jedan od najbližih saradnika gospodina Aleksandra Vučića.

Dozvolite mi već kada ste to rekli, da kažem da su upravo one mere, ne samo finansijske, nego na svim oblastima društveno ekonomskog života se zasnivale na programu Vlade iz 2014. godine ili ekspozea koji sam ja iz dan u dan ovde citirao u ovom Visokom domu.

Znam da me slušaju politički protivnici, to je najtransparentniji, najsveobuhvatniji, najkvalitetniji, najprecizniji i sad dodajem najrealizovaniji ekspoze od prvog ekspozea Prote Mateje Nenadovića do Aleksandra Vučića.

Dakle, najbolji ekspoze. Zašto? On je bio toliko precizan da je iz svake oblasti društvenog i ekonomskog života do utančina izanalizirao stanje i dao predlog mera koje su bile i bolne za izlazak iz krize.

Dozvolite, kada smo danas o tome govorili, samo dva podatka da dam. Za tri godine, dok je predsednik Vlade bio Aleksandar Vučić otvoreno je 138 km autoputeva, obnovljeno je 480 km državnih puteva, izgrađeno 360 km lokalnih puteva, rehabilitovano i sagrađeno 311 mostova. Obnovljeno 360 škola, bolnica, domova zdravlja u 130 gradova Republike Srbije. Kasnije dolazi Ana Brnabić i nastavlja modernizaciju Srbije koja je sada, da nije Kovida, a bez obzira što je i Kovid situacija vrlo teška ulazimo u proces ubrzane modernizacije Srbije. Vi to bolje znate nego mi gospodine ministre.

Dozvolite da kažem da je danas pred nama rebalans budžeta Republike Srbije za 2020. godinu najvažnijeg dokumenta naše zemlje u ovoj godini. Tokom aprila gospodine ministre, ove godine je usvojen prvi rebalans budžeta Republike Srbije za ovu godinu. Taj rebalans budžeta iz aprila ove godine je bio od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju u celini.

Zašto je bio od vitalnih interesa za sve nas građane, a i za državu Republiku Srbiju? Upravo zato jer nam je on omogućio operacionalizaciju, program ekonomskih mera u vreme borbe protiv Kovida koje smo doneli, a koje ste vi gospodine ministre jedan od autora tih mera.

Ono što je vrlo bitno one su donete na vreme, one su bile sveobuhvatne kako ste rekli, ali da su bile sveobuhvatne, da su bile efikasne, a da nisu na vreme ne bi urodile plodom. Sva tri elementa gospodine ministre ste u pravo vreme doneli i to je rezultiralo ovim o čemu danas govorimo.

Dozvolite da kažem šta to znači? Znači očuvanje zdravlja i zaštite života naših građana i mi smo to uspeli zahvaljujući upravo ovim merama. Omogućio nam je neometano finansiranje negativnih ekonomskih posledica izazvanih pandemijom po privredu i po naše građane u celini.

Mi danas raspravljamo o drugom rebalansu za 2020. godinu i sa ovim rebalansom predviđen je ukupni prihod za 2020. godinu, kako ste videli, gospodo narodni poslanici od 1.291,4 milijarde dinara i rashodi od 1.744,4 milijarde dinara.

Ono što je važno, a to je da ovim rebalansom su dobijena sredstva osigurana za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled pandemije izazvane Korona virusom. To je zaista precizno, vrlo precizno izdefinisano. Za dodatno opremanje kovid bolnica, kako su kolege poslanici i danas rekli, u Beogradu i Kruševcu, za nabavku lekova i sanitetskog materijala, za povećanje finansijskih sredstava za isplatu Republičkom fondom, zdravstvenog osiguranja za nabavku opreme i lekova u cilju sprečavanja i širenja bolesti i obezbeđivanja kvalitetnijeg zdravstva za sve naše građane i na koncu za kapitalne projekte za realizaciju u ovoj vrlo teškoj situaciji za koju je osigurana, kako ste i rekli, 5,1 milijarda, itd.

Produženo je sprovođenje programa mera ekonomske pomoći. To je izuzetno precizno napravljeno i u pravo vreme, a to znači dodelu subvencija za podršku radu, hotelskoj našoj industriji. Održavanje državnih puteva, izgradnja autoputeva, nije se stalo sa tim, direktno podsticanje u poljoprivredu preko pet milijardi itd. Ono što je vrlo važno, u pravu ste gospodine ministre finansija danas kad ste rekli, a to je da nema mnogo zemalja u svetu razvijenijih od naše Srbije koje imaju ovako značajan program ekonomskih mera u vreme pandemije. Zaista, i to su izvanredni rezultati, a to je zbog toga što su mere bile efikasne, pravovremeno i sveobuhvatne sve ono što ste vi naglasili. Od ova tri elementa svaki da je pojedinačno jedan izostao ne bi uspeli.

I, program ekonomskih mera imao je dva cilja. Da pomogne našoj privredi, zašto nam se zahvaljuju privrednici u vreme pandemije, pogotovo u privatnom sektoru, i našim građanima da zadrže radna mesta i plate što su u najvećem delu zadržali i radna mesta i plate što su u najvećem delu zadržali i radna mesta i plate. Da nije bilo pravovremeno ne bi to zadržali, da nisu bile efikasne ne bi to zadržali.

Dozvolite da kažem i ovo. Projekcija privrednog rasta za ovu 2020. godinu revidirana je naviše za minus 1,8 na minus 1% što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi. Ja smatram da će on biti oko nule. Možda i pozitivnije. To je moje mišljenje i videćemo da li ću biti u pravu.

Da nismo doneli ove mere podrške našoj privredi, stanovništvu BDP bi 2020. godine iznosi bi za minus pet posto, to je ta dobit dame i gospodo, gospodine ministre one pravovremene, sveobuhvatne mere koje su donesene, a čiji ste, moram reći vi autor.

I na koncu, moram malo da se osvrnem na naše političke protivnike. Ne mogu da shvatim one koji svakodnevno bagateliziraju uspeh zemlje u ovako teškoj kovid situaciji.

Evo, na primer, Siniša Kovačević, potpredsednik Vuka Jeremića, svakodnevno satanizuje predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove saradnike. Siniša Kovačević, potpredsednik Vuka Jeremića rekao je za Aleksandra Vučića, ali voleo bih da Olja Bećković ovo sluša, jer ona tvrdi da ovo niko nije izgovorio ovakve stvari. Da je citiram – burek kurir debeljka, završen citat. Da li možete shvatiti šta je taj čovek, navodno intelektualac, izgovorio. Debeljko je prof. dr Vojislav Šešelj. Znate zbog čega je debeljko? Koju bolest ima? Sram da ga bilo, ološ jedna ljudska. To je taj Siniša Kovačević, to je izrekla Olja Bećković, slušajte mene, citat, dan i mesec kad je izrekao ovu bestijalnu laž.

Zatim, citiram – da nema emocionalni odnos prema narodu, a imate vi gospodine Kovačeviću? Pa, jeste vi ove mere doneli? Jeste pomogli sa 100 evra narod? Jer branite u Kovid situacije narod, da vi umesto da se borite protiv Kovida zagovarate zajedno sa delom intelektualaca da bude što više mrtvih. Sram nek vas bude.

Nadalje, da je do juče, citiram - klao goveda, kako on kaže, završen citat, te da je kuga, završen citat, pretio da će da bije Vučića i njegove saradnike, citiram - ja ću da ih bijem, i dodao - mi treba da ih bijemo na svaki način, završen citat. I to ponavlja tri puta. Pa, dođi meni, gospodine Siniša, pa se sa mnom bij, na sred ulice, kukavico jedna. Da niste kukavica ne bi ovo izgovarali.

Ovakve i na koncu je rekao bez stida i bez srama, da je Aleksandar Vučić izdajnik. Za ove reči, gospodo narodni poslanici, zadržaću vas nekoliko minuta.

Sada, ovakve neistine, gnusne laži i izmišljotine mogao je izreći samo neko ko nema nimalo ljudskosti, nimalo morala, nimalo poštovanja ili neka obična pijanica ili, kako moji građani, sugrađani i meštani kažu - jedna obična ispičutura.

Gospodine Kovačeviću, potpredsedniče Vuka Jeremića, kada ste rekli to za Aleksandra Vučića, Aleksandar Vučić nije ništa izdao i pre dok nije bio na vlasti i sada dok je na vlasti. Izdali ste, gospodine Kovačeviću, vi i vaš predsednik Jeremić, a evo i argumenata. Vi ste gospodine Siniša Kovačeviću i vaš predsednik, gospodin Vuk Jeremić, a i gospodin Đilas, a u Evropi Đilaš. Zašto Đilaš? Zato što ima dva pasoša. Kada je za Srbiju Đilas, a kada ide u Evropu Đilaš. Evropski da deluje. Vi ste gospodine Kovačeviću zajedno sa njima razbijali Saveznu Republiku Jugoslaviju i stvarali SCG. Je li tako poštovani građani Republike Srbije, je li tako poštovani narodni poslanici?

Nadalje, vi ste gospodine Kovačeviću, potpredsedniče Vuka Jeremića, zajedno sa Vukom Jeremićem, zajedno sa Đilasom uništili i tu SCG, Srbiju i Crnu Goru. Je li tako gospodo narodni poslanici? Je li tako gospodo građani Republike Srbije? Vi ste gospodine Kovačeviću, zameniče ili potpredsedniče Vuka Jeremića, zajedno sa koalicionim partnerima izmestili namerno rešavanje pitanja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije iz UN u EU i doveli Euleks na KiM i time zabili nož u leđa vlastitoj državi. Je li tako gospodo narodni poslanici? Je li tako poštovani građani Republike Srbije?

Vi ste gospodine Kovačeviću zajedno sa Jeremićem i Đilasom postavili 2008. godine nepotrebno pitanje Međunarodnom sudu pravde legalnost deklaracije od jednostranom proglašenju nezavisnosti KiM i time naneli nesagledive posledice našoj državi Srbiji i građanima Republike Srbije. Je li tako uvaženi narodni poslanici?

Poštovani građani, vi ste svedoci i dozvolite da još kažem za gospodina Kovačevića. On govori o lopovluku, a vi ste gospodine Kovačeviću, potpredsedniče Vuka Jeremića, potpredsednik, čoveku koji je član grupe međunarodne bande lopova i prevaranata, zajedno sa meksičkim energetskim tajkunom Elilijom, inače Jeremićevim bliskim saradnikom, milionskim poslovima i navodno bratom sa Harvarda, koji je početkom 2020. godine uhvaćen u Španiji zbog pranja novca i primanja mita.

Drug Jeremićev, Lozoja, optužen je za korupcionašku aferu tešku, verovali ili ne, tri i po miliona dolara. Jeremić je od četiri firme, povezane sa Lozojevim "Pemeksom", dobio 180 hiljada dolara za navodno konsultantske poslove.

Jeste li ga, gospodine Kovačeviću Siniša, upitali otkud mu te pare? Naravno da niste? Jeste li ga upitali za izdaju Kosova? Naravno da niste. Polako.

Jeremić je posredovao u upoznavanju Lozolja sa još jednim kriminalcem svetskog ranga, bivšim ministrom policije Hong Konga, Patrikom Hoom, koji je u SAD optužen zbog milionskih afera i pranja novca.

Što vas, gospodine Kovačeviću, vezuje sa Vukom Jeremićem? Odgovorite građanima Republike Srbije, ne morate narodnim poslanicima. Da li možda izdaja Kosova, ovu koju sam ja citirao, ili možda novac, ili možda i jedno i drugo?

Dozvolite da kažem, vi napadate i Aleksandra Martinovića, samo jednu rečenicu. Gospodine Kovačeviću, nikada, nikada nećete dostići bar delić moralnih, ljudskih i profesionalnih osobina Aleksandra Martinovića.

Aleksandar Vučić, za razliku od vas, gospodine Kovačeviću, kojeg svakodnevno napadate, od gospodina Đilasa i gospodina Jeremića je veliki srpski graditelj, veliki srpski reformator, veliki srpski stvaralac, veliki srpski branitelj naših građana i naše otadžbine i nadasve veliki srpski rodoljub. On sa svojim saradnicima svakodnevno modernizuje Republiku Srbiju, ekonomski je uzdiže, a to znate radi čega? Radi budućnosti naše dece. Hvala.
Uvažena potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, uvažena mandatarko gospođo Brnabić, dame i gospodo narodni poslanici, drago mi je što među kandidatima za ministre vidim lica koja su vrlo često u proteklom periodu dolazila u ovaj visoki dom, što govori o njihovom radu i posvećenosti. To želim i novim licima kandidatima za ministre.

Poštovani narodni poslanici, ovaj program rada Republike Srbije kandidata za predsednika Vlade Ane Brnabić izuzetno je dobro postavljen, zasniva se na onih šest ciljeva, ali razrađen do detalja, da tako kažem, i nemam nameru posebno o njima govoriti, ali ću skrenuti neku pažnju na svih šest, u nekom drugom kontekstu.

Prvo, kako je i nagovestila gospođa Brnabić, a i predsednik Republike, borba za zdravlje naših građana, pod broj jedan, kako onih starijih, tako i onih sredovečnih, a i naše dece. Cilj nam je, dame i gospodo, da budemo među pet najuspešnijih evropskih zemalja. To je visoka lestvica. Verujem u Vladu Republike Srbije da će ispuniti ovu lestvicu, a da ne kažem i prebaciti. U tu svrhu potrebni su nam novi kapaciteti, nove bolnice, klinički centri, renoviranje starih, potrebna su nam dodatna ulaganja iz budžeta, što nije lak posao. To je jako teško u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Radi onih koji svakodnevno negiraju uspeh bivše Vlade, da kažemo već bivše, ali i radi onih ministara koji su u sadašnjoj Vladi, dozvolite i radi građana Republike Srbije da kažem, da je Republika Srbija prva uvela zdravstvene mere za suzbijanje korone. Je li tako, gospodo narodni poslanici? Prvi smo uveli neophodne ekonomske mere za oživljavanje ekonomije. Znam da izazivam sada revolt naših političkih protivnika, a moraju se složiti sa ovim. Isto tako, sačuvali smo zdravstveni sistem uz nadljudske napore naših zdravstvenih radnika, medicinskih sestara i naših lekara i Vlade u celini i predsednika Republike, i to smo jedna od retkih zemalja, kako vidite sad u okruženju šta se dešava. Dalje, u ovakvoj situaciji, gradili smo kovid bolnice. Je li tačno ili nije? U ovako teškoj situaciji prilagodili smo zdravstveni sistem pandemijskom vremenu u neverovatno brzom vremenu, prekomponovali smo, i to smo jedna od retkih zemalja u okruženju, a da ne kažem i u Evropi.

Pomogli smo građanima Republike Srbije, svakom pojedinačno po sto evra, sačuvali smo naše penzionere, da ne kažem u stopostotnom smislu. Na račun toga dobijali ste vi, gospodine Lončar, udarce od naših političkih protivnika, vi gospođo Brnabić, vi članovi bivše Vlade i kandidati u sadašnjoj Vladi i naš predsednik Republike. Ovo moram zbog toga da kažem, prvi smo prilagodili školski sistem ovom pandemijskom vremenu, prvi u ovom delu Evrope, nabavili smo prvi zaštitnu opremu, dokazali smo praktično solidarnost, dali smo pomoć i nekim evropskim zemljama u Evropskoj uniji. Je li tačno ili ne? Unatoč svemu tome, doveli smo naš zdravstveni sistem na šesnaesto mesto u Evropi, a za vreme vlasti bivšeg režima, gospodine Jeremića i gospodina Đilasa, sa 619 miliona evra za vreme bavljenja politikom, bili smo van liste 2012. godine, onda smo poslednji, trideset šesti bili, a danas, danas smo šesnaesti na rang-listi.

Nažalost i na nesreću našu, ima i onih koji su radili suprotno, vodili su kampanju protiv suzbijanja korone. Imaju li malo osećaja prema onim koji su nastradali od korone? Deo doktora, deo profesora i da ih dalje ne nabrajam. Među njima, ovo moram da istaknem, zbog brutalnih napada na sve poslanike u Narodnoj skupštini SNS, brutalnih napada za sve kandidate za ministre i najbrutalnijih napada na predsednika Republike je dr Mila Alečković. Ta žena vrši propagandu iz Pariza protiv suzbijanja kovida-19 u Srbiji, a istovremeno iz Srbije vrši agitaciju protiv suzbijanja kovida-19 u Francuskoj i u Srbiji, niko ne zna gde je. Ona je nazvala predsednika Vučića i njegove saradnike, poslanike, bitangama, sadistima i psihopatama 15. juna gospodnje 2020. godine. Ta gospođa je profesor univerziteta. Ona kaže da se bori protiv respiratora, pa kaže, citiram: „Sve je više ljudi na respiratorima, da odu u smrt. To je program ubijanja ljudi“. Možete li, poštovani građani Republike Srbije, zamisliti da to govori profesor univerziteta? „Ljudi u Kriznom štabu su najgluplji“, citat njen, „Doktor Kon je velika budala“, citat. Kaže: „Na francuskom Kon znači budala“. To je ta naša profesorka. Ko je ta žena? Moram da kažem da je predavala na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zbog lošeg odnosa prema nastavi isterali su je sa tog fakulteta. Oni koji su joj hleb dali u Kosovskoj Mitrovici, ona im danas vraća takvim pogrdnim nazivima.

Dozvolite dalje, poštovani narodni poslanici, borba za vitalne interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji, samo nekoliko rečenica, pošto 23 godine sam radio na Kosovu i Metohiji. To je vrlo teška borba, a vodi se posle 2008. godine, a problemi su pre više od tri veka, uz stalno gubljenje našeg stanovništva. Zato je potrebno široko jedinstvo čitavog naroda, jer samo tako možemo sačuvati naše interese da budemo spremni za kompromisno rešenje, da ulazimo u razgovore za kompromisno rešenje, da ulazimo u razgovore, ne da iz njih bežimo kao što predlažu neki politički protivnici. Imamo mi jedan deo intelektualaca koji se zalažu za to da predamo Kosovo i Metohiju.

Imamo mi jedan deo intelektualaca koji se zalažu za to da predamo Kosovo i Metohiju. Ja se izvinjavam, ali moram o imenima govoriti i ništa neću slagati, daću citat, ako se ne slažu neka me tuže za ovo.

Akademik, koga često prozivam u ovom visokom domu, Dušan Teodorović kaže, citiram – pustite Kosovo, da ne bi ste žrtvovali Srbiju. Veliki problem za srpsku naciju i državu su pojedini intelektualci, koji zahvaćeni, navodno evropskim pomodarstvom i koristoljubljem, zaboravljaju interese svoje otadžbine. Gospodinu Teodoroviću, akademiku, predsedava predsednik Srpske akademije, dr Kostić, koji je rekao, citiram – de jure i defakto Kosovo je izgubljeno za Srbiju. Završavam citat. Oktobar 2015. godine. Gospodo akademici, Kosovo pripada našim precima i našim potomcima, ono je natopljeno krvlju onih koji su za njega dali život. Na Kosovo su Srbi živeli, na Kosovu su Srbi radili i gradili vekovima, nadam se da će i u budućnosti, vekovima, ne da se nadam nego siguran sam.

Gospodine akademiče Teodoroviću, zapamtite moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim, ponoviću vam, moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim, upravo te vrednosti daju smisao nauci. Vi ste gospodine akademiče, 22. jula 2020. godine, rekli, citiram – Kosovo nije sastavni deo Srbije. Završen citat. A nije predsednik Upravnog odbora akademije, našao za shodno da stavi to na dnevni red, a stavlja i brani akademika Teodorovića, samo zbog toga što citiram ove gluposti, koje izgovara.

Vi ste, gospodine akademiče 5. marta gospodnje 2020. godine, uporedili građane Republike Srbije, koji podržavaju predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića i SNS sa stanovnicima nacističke Nemačke i pristalicama Adolfa Hitlera, rekli ste gospodine akademiče, citiram – Aleksandar Vučić je uspeo slično, kao Staljin, Hitler, Musolini i Franko. Završen citat. Napali ste, gospodine akademiče i SPC. Nemam vremena večeras o tome, a nadam se da će mi dozvoliti predsednik poslaničke grupe u budućnosti.

Kada smo na temi Kosova i Metohije, moram da vam kažem i Dragan Đilas, od 619 miliona, a za Evropu Đilaš, sastao se u čačanskoj kafani, 4. jula 2018. godine, zajedno sa Vukom Jeremićem, Jankom Veselinovićem, Boškom Obradovićem, Dušanom Petrovićem, čini mi se da je i onaj Veljo Ilić, doktor kraduckanja, sastali su se i skovali plan da pokrenu proteste i da gospodina Vučića ruše na, upravo na temu Kosova i Metohije.

Poštovani narodni poslanici, poštovana kandidatkinjo za predsednika Vlade i kandidati za ministra, umesto da su se dogovorili da Kosovo i Metohiju vrate, tamo odakle su ga oterali, te moralne gromade pale su tako nisko, da nesreću vlastitog naroda i svojih građana koriste za svoje sebične interese. Zato njih nema danas ovde. Bili su oni u prošlom mandatu, nisu se hteli suočiti sa istinama u ovom visokom domu.

Četvrto, borba protiv onih koji su ekonomski progres Srbije iskoristili zato da postave neke nove temelje i mreže za uspostavu novog sistema i ubijanje i pljačkanje ljudi. Srpska napredna stranka, se borila protiv ove pošasti i dostigla visoki nivo, zahvaljujući Nebojši Stefanoviću, zahvaljujući gospodinu Vulinu i svim ministrima u prošloj Vladi, a zahvaljujući i narodnim poslanicima i našem predsedniku Aleksandru Vučiću.

Peto, očuvanje nezavisnosti samostalnog odlučivanja. Ovo posebno povlačim, očuvanje nezavisnosti samostalnog odlučivanja Srbije i Srbija je ponosi time. Zašto narodni poslanici? Pa, zbog toga što je to tradicija i sastavni deo identiteta srpskog naroda i srpske države. Bićemo vojno neutralna zemlja, brinućemo o svojim interesima, a naš kurs je EU.

Poštovani narodni poslanici, šesto, snažan ekonomski napredak Srbije, da se borimo za rast preko 6% iduće godina, a da bar ovu godinu s obzirom na situaciju u kojoj smo završimo oko nula, te da budemo zaista zbirno najbolji u Evropi. To je strahovita podignuta lestvica. To od vas traži, gospodo narodni poslanici i kandidat za ministre, naš uvaženi predsednik, gospodin Aleksandar Vučić. To traže građani Republike Srbije i nema zaista smisla da to nećemo ispuniti.

A da bi to ostvarili, danas je to neko rekao, u ekspozeu mandatarke to stoji, a i naš predsednik je to rekao pre četiri dana, potreban nam je mir, zalaganje u regionu za mir, upravo onako kako se zalaže naš predsednik Republike, propagira pedagogiju mira. Mir je osnovni uslov za stabilnost zemlje i regiona. Za budućnost se mir osigurava vaspitanjem naše dece i omladine, a ona je unazad 15 godina, ne samo u našoj zemlji, nego u regionu bila na vrlo nismo stepenu. Ne govorimo o obrazovanjem nego o vaspitanju. Vaspitanje za mir u budućnosti se vrši programima u dečijim obdaništima, u školama, na univerzitetima, dakle, u roditeljskom domu i ostalim faktorima vaspitanja i obrazovanja.

Još je veliki Lajbnic, nemački filozof rekao svojim savremenicima, citiram – dajte mi vaspitanje i mi ćemo za kraće od pola veka promeniti karakter Evrope. Završen citat.

Poštovane dame i gospodo, a veliki češki pedagog i reformator i učitelj, Jan Amos Komeski pisao je, citiram – rat treba odbaciti kao nešto zversko jer ljudstvo pristaje samo ono ljudima što je ljudsko. Završen citat.

Danas poštovani građani Republike Srbije čovek kao resurs, svekolikog progresa osuđen je, sudbina nam dala da gradimo društvo učenja, da gradimo društvo slobodnog vremena, da gradimo društvo informatičko i civilno društvo. To nije ni malo lako, to su ogromni zadaci.

Na kraju, da malo nerviram naše političke protivnike, skroz. Postavljam pitanje vama, uvaženi narodni poslanici, a i našim političkim protivnicima i građanima Srbije – Ko je prvi od predsednika države u zadnjih 30 godina izvršio finansijsku konsolidaciju države? U zadnjih 30 godina, razmislite malo od kada do kada. Naravno, Aleksandra Vučić. Ko je prvi rekao od predsednika država – nećemo u NATO, a hoćemo saradnju sa njim? Od predsednika država, Aleksandar Vučić. Ko je prvi od predsednika država obeležio NATO agresiju na našu zemlju? Naravno, Aleksandar Vučić. Ko je prvi rekao – neću uvesti sankcije Rusiji? Tu sam mnoge opklade dobio. Naravno, Aleksandar Vučić. Ko je prvi rekao zapadu – nećete nas sprečiti da sarađujemo sa Rusijom i Kinom? Naravno, Aleksandar Vučić. Ko je prvi od predsednika države posle dosovskog uništenja Vojske Srbije podigao Vojsku Srbije na jedan zavidan nivo? Naravno, Aleksandar Vučić. Ko je prvi od predsednika države povratio međunarodni ugleda naše zemlje? Aleksandar Vučić. Ko je prvi uveo digitalizaciju? Za vreme Aleksandra Vučića, on je u svom ekspozeu prvi nagovestio, a kasnije i gospođa Brnabić. Ko je prvi povratio iz Rusije 166 list Miroslavljevog jevanđelja gde mu je odavno bilo mesto? Aleksandar Vučić. Ko je prvi uspostavio diplomatske veze sa SAD, nadamo se na nivo i garantujem da će to učiniti kao nekada što smo imali. Naravno, Aleksandar Vučić.

Poštovani narodni poslanici, a politički protivnici dobro zapamtite, danas je Aleksandar Vučić jedini, podvlačim, jedini slobodni vladar u Evropi, jedini slobodni vladar u Evropi.

Apelujem na naše političke protivnike da ne dele narod. Narod nije podeljen, oni ga dele svakodnevno ulicama i gradovima Srbije, i da ne šire mržnju i nasilje, jer vaša mržnja i vaše nasilje koje provodite širom Republike Srbije nećemo odgovarati nasiljem i mržnjom. Znate zašto? Zato što smo svesni da se mržnjom i nasiljem na može graditi Republika Srbija. Ona se može samo graditi neumornim radom, patriotizmom, ljubavlju i lepim vaspitanjem. U to ime staraćemo se da sprovedemo ovo u delo. Hvala.