IRENA VUJOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Irena Vujović do sada je bila narodna poslanica u dva saziva. Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu devetom sazivu, od 2012. do 2014. godine, a drugi put u desetom sazivu, od 2014. do 2016. godine.

U devetom sazivu bila je članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

U desetom sazivu bila je predsednica Odbora za spoljne poslove, i članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

BIOGRAFIJA

Rođena je 3. aprila 1983. godine u Beogradu. Diplomirana je ekonomistkinja–master, završila je Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu.

Od 2005. do 2008. godine je bila koordinatorka saradnje u Odeljenju za međunarodnu saradnju Univerziteta Džon Nezbit. Takođe je bila saradnica u nastavi na predmetima Savremena ruska ekonomija i Ekonomija postsovjetskog prostora.

Od 2014. do 2016. godine bila je pomoćnica gradonačelnika Beograda za oblast društvenih delatnosti.

Na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda bila je od osnivanja ovog tela 2015. godine.

Od 2016. do 2020. godine bila je predsednica Gradske opštine Savski venac.

Na dužnost ministarke zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije prvi put je stupila 28. oktobra 2020. godine.

Ponovo je za ministarku zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije izabrana 26. oktobra 2022. godine.

U Srpskoj naprednoj stranci je od 2008. godine. Članica je Predsedništva i predsednica Nadzornog odbora Srpske napredne stranke.Poslednji put ažurirano: 25.02.2023, 10:49

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Beograd
  • 03.04.1983.
    • Ministarka zaštite životne sredine

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Poštovani narodni poslanici, moram samo da razjasnim još jednom, a i da vas uputim vezano za izgradnju regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom širom Srbije, naročito kada je pomenut regionalni centar odnosno deponija u Valjevu.
Kao što je svima poznato, potpisali smo sporazum, kreditnu liniju, 150 miliona evra, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i francuskom razvojnom agencijom upravo za tu namenu i svakako kada krene izgradnja ovih centara i kada se izgrade, značajno će se i u dobroj meri promeniti ekološka slika Srbije nabolje.
Vezano za Valjevo-Kolubara-Kalenić, ona je obuhvaćena prvom fazom, od četiri regionalne deponije i najspremnija je. Ja ovde imam i tabele, tačno po dinamici kako šta ide. Dakle, dobijena je građevinska dozvola i ono što je važno, da tenderisanje za ovu deponiju kreće već u januaru mesecu 2023. godine. Očekujemo izbor izvođača negde do aprila i tada kreću radovi.
Kada govorimo o Koceljevi, svakako jedna od 11 opština, a sada priključujemo još četiri, dakle 15 opština koje će gravitirati regionalnom centru u Valjevu, to je svakako i najveći regionalni centar, 500 hiljada građana će koristiti taj regionalni centar, u Koceljevi se gradi transfer stanica i u svakoj od ovih pomenutih opština će biti već prateća infrastruktura koja je neophodna kako bi ovaj regionalni centar radio u punom kapacitetu. Dakle, 11 plus četiri opštine, uključujući i Koceljevu.
Mi imamo saradnju sa vašom jedinicom lokalne samouprave i molim vas da se javite sledeće godine na konkurse upravo za čišćenje smetlišta, jer to će svakako i značiti kada budemo imali taj otpad gde da odnesemo i da upravljamo sa njim na najbolji mogući način.
Kada govorimo o regionalnim centrima, moram da kažem da je sledeći nakon Valjeva spreman i Pirot, pošto se ovde puno pominjao i taj deo Srbije. Dakle, pirotski regionalni centar je najspremniji nakon Kalenića i očekujemo takođe tenderisanje uskoro, odnosno izbor izvođača radova, sve su u pitanju međunarodni tenderi. Po svim evropskim standardima će biti ti regionalni centri građeni. Nakon toga ide Užice, Nova Varoš, Sombor, Sremska Mitrovica.
Kada govorimo o upravljanju čvrstim otpadom, mi već radimo intenzivno na tome, pre svega i na zatvaranju deponija, već imamo u budžetu za 2023. godine značajna sredstva odvojena kako bi se zatvarale deponije i rekultivisale i sanirale na prostorima gde više neće biti nesanitarno odlagan otpad.
Takođe, imamo još veća sredstva za uklanjanje divljih deponija, kao i za kamere na tim lokacijama, kako bi te lokacije sačuvale čistim.
Govorili ste vezano za opremu. Da, kamioni, smećari i kante i kontejneri, to je ono što Ministarstvo zaštite životne sredine deli odnosno daje na korišćenje jedinicama lokalnih samouprava po kriterijumu u odnosu na razvijenost opština.
Ono što je važno kada govorim o programu čvrstog otpada u Srbiji jeste i program cirkularne ekonomije koji je pre nekoliko dana usvojen na Vladi i koji će nam tačno dati put kako da od otpada dobijemo drugu upotrebnu vrednost, što je svakako cilj da primarnu separaciju vrše kako bi mogli da iskoristimo na najbolji mogući način taj otpad.
Kada govorimo o upravljanju čvrstim otpadom, planirana je za sledeću godinu izgradnja transfer stanica. Trenutno se grade dve transfer stanice u Srbiji iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine. To je u Novoj Varoši transfer stanica, u Petrovcu na Mlavi i sledeće godine će biti građena u Smederevu, početak izgradnje transfer stanice.
Važno je da napomenem, čitava linija separacije za deponiju u Pančevu, linija separacije za otpad, a nakon toga, odnosno paralelno sa tim u okviru projekta u saradnji sa EU, upravo delimo adekvatnu opremu u 17 opština širom Srbije. Hvala vam na pitanju, sugestiji vezano za upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji i ono što su važne vesti jeste da valjevska deponija kreće sa realizacijom, taj projekat kao najveći i najizazovniji za ovo ministarstvo, a mogu reći i čitavu zemlju kada govorimo u upravljanju čvrstim otpadom. Hvala.
(Zoran Lutovac: Replika.)

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2022.

Hvala puno.
Poštovani građani Srbije, poštovani narodni poslanici, naravno da sam morala da se javim kada sam čula neistine. Dakle, ne mogu uopšte da zamislim šta ste vi čitali kada ste gledali u budžet za 2023. godinu i gde ste videli da od kapitalnih projekata je samo Zubin Potok i nabavka opreme.
Dakle, da, naravno da ima i toga, to je nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Zubinom Potoku, a nabavka opreme i nije samo kante i kontejneri, nego već i kamioni i smećari, pošto u Srbiji smo imali opštine koje nisu imale adekvatnu mehanizaciju. Ono što moram da kažem je da je budžet iz godine u godinu sve veći za Ministarstvo zaštite životne sredine. Ove godine 18 milijardi iznosi, zajedno sa kreditnim linijama koje su takođe izuzetno važne.
Kada govorimo o kapitalnim projektima, ja mogu da vam kažem da se trenutno gradi kanalizaciona mreža u Pećincima, u Gornjem Milanovcu. Na Kopaoniku je potpisan ugovor pre nekoliko dana, kreće uskoro izgradnja kanalizacione mreže u Nišu. Ono što je izuzetno važno, dakle, ogroman kapitalni projekat. Kada govorimo takođe o kapitalnim projektima, kreće izgradnja sledeće godine i regionalnih centara.
Moram da pomenem da u budžetu za 2023. godinu treba izdvojiti, ono što niste videli, jeste svakako zatvaranje deponija. Na toj stavci imamo 614 miliona dinara za sledeću godinu i program realizacije projekta izgradnje sistema upravljanja otpadom 322 miliona dinara. Dakle, to su obično transfer stanice i sve ono što je neophodno kako bi regionalni centri radili posle u punom kapacitetom i kako bi uspeli da upravljamo otpadom na adekvatan jedan sistem. To je ono što radimo intenzivno na tome. Dakle, sa druge strane, paralelno čistimo divlje deponije, 750 je očišćeno u prošloj i pretprošloj godini, odnosno u ovoj i prošloj godini. Zatvorili smo pet deponija širom Srbije, veliki gradskih, ne sanitarnih.
Takođe, to planiramo upravo i iz ovog izvora, gde je ostavljeno preko 600 miliona dinara da čistimo, odnosno da zatvaramo i saniramo deponije koje više gradovi i opštine ne koriste. Dakle, ostavljeno je mnogo više sredstava, jer sada su već i spremni projekti. Sedam regionalnih centara, Kalenić, Valjevo, kreće sa izgradnjom već u prvom kvartalu sledeće godine. Nadam se do kraja prvog kvartala da će početi izgradnja tog regionalnog centra i kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda iz kreditne linije banke Saveta Evrope. Dakle, sve se to nalazi u budžetu i to su sve kapitalni projekti o kojima i govorimo, a koji su već neki u fazi realizacije. Za mnoge od njih gradimo paralelno i kanalizaciju, nedostajuću infrastrukturu, kako bi mogli da izgradimo postrojenje.
Jednostavno, ne mogu da opet poverujem, kažem, da niste to videli. Takođe smo ostavili i značajno veća sredstva kada govorimo o zaštiti, odnosno o kvalitetu vazduha. Ostavili smo više sredstava za zamenu kotlova u javnim ustanovama, takođe i u individualnim domaćinstvima za pošumljavanje. Dakle, mnogo više sredstava je odvojeno za tu namenu, a takođe i za hibridna vozila - 300 miliona dinara.
Tako da, sve su to značajni projekti, naravno, neki se tretiraju kao kapitalni, a sve ovo drugo su subvencije i pre svega pomoć jedinicama lokalnih samouprava, a i građanima samim tim.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2021.

Hvala puno.
Želela bih da odgovorim vezano za deponiju u Sjenici, dakle što je i kolega poslanik Tandir isto pitao. Moram da kažem da je trenutno projektovanje u toku za zatvaranje nesanitarne deponije u Sjenici, i krajem novembra ćemo izabrati izvođača, odnosno završiće se procedura javne nabavke.
Takođe bih želela da vas izvestim vezano za opštine koje ste pominjali. Kao što je rekao ministar finansija, moram još jednom da istaknem, pre svega ono što je važno u Bujanovcu, što smo očistili „Svetlost“ Bujanovac, istorijski otpad. To je izuzetno važno sa stanovišta zaštite životne sredine, jer svakako je to uticalo na kvalitet i vazduha, i vode, i zemlje, bilo je i nekoliko stotina tona raznog otpada, iznosilo se cisternama preko 20 dana, i konačno je ta lokacija očišćena u nulu. To je ono što je izuzetno važno pomenuti.
Kada govorimo o Tutinu, takođe bih želela da kažem da je trenutno projektovanje u toku za Regionalni centar Tutin, Novi Pazar i Raška. Dakle, to je ono što pratimo svakodnevno, sredstva su prebačena, raspisana je nabavka i trenutno se radi na izradi projekta nakon što je izabran izvođač.
Kao što smo i rekli vezano za Medveđu, četiri deponije za milion i po dinara su očišćene. Takođe imamo i dokaze, izveštaje za to. Molim stanovnike ovom prilikom da ne naprave opet deponije na tim lokacijama koje smo već uspešno očistili svi zajedničkim snagama, 130 kanti i 120 kontejnera je dato Bujanovcu.
Samo bih sada iskoristila priliku, imamo još mnogo projekata stvarno, ali i ja bih bila srećnija da nam se opštine više obraćaju.
Dakle, i vi i vašim uticajem, naravno, ovo važi za sve poslanike širom Srbije, ko god može da razgovara sa jedinicama lokalne samouprave iz kojih dolaze, da se pripreme za konkurse. Dakle, opet u februaru puštamo konkurs. Možda bude bio i krajem januara, samo ćemo videti, naravno, da nakon praznika svih novogodišnjih što pre to raspišemo, za pošumljavanje, zamenu kotlarnica, sanaciju deponija i zemljišta i sve ono što smo radili u ovoj godini.
Dakle, mi smo i čišćenje i deponija davali upravo preko konkursa. Ko ima spreman projekat da kandiduje, mi ćemo svakako to proceniti, odnosno komisija i odobriti sredstva, stoga molim opštine da pripremaju projekte za zamenu kotlarnica u školama, bolnicama i svim drugim javnim institucijama, gradskim toplanama, a takođe da pomognemo tom subvencijom i stanovništvu, odnosno individualnim domaćinstvima.
Nastavićemo da radimo zajednički. Kada završimo projektovanje deponije u Sjenici videćemo koja vrednost zatvaranja same deponije, a svakako će Sjenica gravitirati transfer stanici u Novoj Varoši i tamo regionalnom centru koji će početi sa izgradnjom u 2022. godini.
Stoga, još jednom sve molim da prate konkurse i da aktivno učestvuju i ostavićemo sredstva za sve ekološke projekte koji su neophodni u tim opštinama. Vi danas imate preko 70 opština u kojima se odvija barem jedan ekološki projekat i to ćemo se zalagati svi zajedno da i sledeće godine bude tako i u još većem broju opština.
Hvala vam.