BILJANA PANTIĆ PILJA

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Biljana Pantić Pilja je bila narodna poslanica pet puta do sada. Prvi put je izabrana za poslanicu u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna četiri skupštinska saziva , tako da je na funkciji narodne poslanice od 2012. godine do danas.

U desetom sazivu bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije.

U 11. sazivu bila je članica Odbora za evropske integracije i zamenica člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

U 12. sazivu bila je zamenica predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tokom 12. saziva u plenumu se obratila četiri puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 454 sata, i učestvovala u glasanju o 281 aktu, a za 275 akta je glasala “Za”.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao 27. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, članica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za spoljne poslove, i šefica Delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 28. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena 11. maja 1983. godine. Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu.

Advokatica je od 2011. godine, zaposlena je u advokatskoj kancelariji „Vučević“.

2020. godine Parlamеntarna skupština Savеta Evropе u Strazburu izabrala jе na mеsto potprеdsеdnice Komitеta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Bila je članica Srpske radikalne stranke, i nalazila se na listi ove stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu 2008. godine.

U Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja, do juna 2010. bila je predsednica Mesnog odbora Srpske napredne stranke Bistrica.

Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Živi u Novom Sadu.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:42

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Novi Sad
  • 11.05.1983.
  • advokat

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Hvala predsedavajući.

Povredili ste odredbe čl. 105, 106. i 107. ovog Poslovnika. Član 107. - govornik na sednici Narodne skupštine dužan je da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine. Dostojanstvo Narodne skupštine je prekršeno samim tim što ovaj čovek, osuđeni kriminalac, sedi u ovom parlamentu. Još je i Margaret Tačer rekla - kad se dvoumiš šta ćeš da kažeš, reci istinu. I sad zarad istine i građana Srbije, pošto ste govorili tim promuklim glasom, ne zato što ste dostojni, pristojni i sve ovo što ste napomenuli da nema gospođa Brnabić, da nije sklona kompromisu, da nije kulturna, promukli ste zato što ste ovde divljali i nasrtali na profesora, i to su juče građani Srbije videli. Nemojte da mi dobacujete, molim vas pokažite osnovnu kulturu, pa se posle javite i pričajte. Molim vas, naučite se redu.

Vi govorite o nečijem integritetu i kredibilitetu, vi koji ste osuđeni kriminalac, osuđeni kriminalac, vi koji ste poslali… Jel znate ko su Zoran Bojović i Dragana Živković? Otišli su u zatvor zbog vas i vaših kriminalnih radnji. Vi, gospodine Solunac, koji ste glasali za Predlog zakona o radu iz Soluna, vi da pričate o integritetu i kredibilitetu koji ste ukrali 1,3 miliona evra i dali posao Borovici, vi da pričate o kredibilitetu a primali ste platu u Gradskoj upravi za građevinu do 25. novembra 2021. godine kada ste sami dali otkaz, jer nisu mogli da vam daju otkaz. Neko vas je tačovao, valjda ste navikli da dajete drugim ljudima vaše kartice i onda ste inkasirali 8,5 miliona dinara na ime plate. Mesečno ste uzimali platu od 78 hiljada dinara.

Vi da pričate o kriminalu, korupciji, nečemu, vi koji ste napadali policiju, vi koji ste rođenog sina instruisali da lomi izloge SNS i vi da kažete da Ana Brnabić nije dostojna ovde da sedi. Ne, gospodine Novakoviću, za vas su samo dve institucije ili zatvor ili bolnica, a Ana Brnabić će odlično rukovoditi ovom Skupštinom. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Hvala vam.

Predsedavajući, čini mi se da ste prekršili član 103, u vezi sa članom 27. Poslovnika. Jel možete da ne dobacujete da završim? Ne morate da se bojite onoga što ću izgovoriti.

Gospodine Jovanoviću, jedina sramota ste ovde vi. Prvo, zato što ste slagali kada ste ustali i rekli da niko nije nasrnuo na predsedavajućeg, kada ste slagali da niko nije udario radnika obezbeđenja. Razumem da ste se sada slizali sa Draganom Đilasom, ali nisu vas valjda na Sorbonu učili tako da lažete. To je jedna stvar.

Druga stvar, usta su vam puna Kosova i Metohije. Zarad istine, u prethodnom sazivu vi ste, vaša poslanička grupa, imali u Stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope člana i zamenika člana, nijednom niste otišli ni član, ni zamenik člana u isti taj Strazbur gde je svaki put na dnevnom redu bilo pitanje Kosova i Metohije. Tamo vas je valjda sramota da ustanete i da kažete kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji, da pljunete na Aljbina Kurtija, zato što ste ga pustili, pa ne možete sada valjda tamo da pričate protiv njega. Tu se vidi kakva su vaša dela.

Znači, imali ste priliku unazad godinu i po dana da vaš član i zamenik idu četiri puta godišnje u Strazbur ili u Pariz na Politički komitet ili na Pravni komitet. Jednom je samo vaš član otišao i nije diskutovao u raspravi.

U prepiskama gde molimo vašeg člana ili zamenika da se izjasne da li će da idu zbog važnosti teme i rasprave oko Kosova i Metohije, oko pogroma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, vaš član, vi znate koji je, neću ga imenovati jer ne sedi tu, nije korektno, iako nisam na Sorboni, imam osnovne manire, kaže - imam zakazane druge aktivnosti pa neću moći, veliki pozdrav.

Vi tako branite Kosovo i Metohiju što ovde nasrnete na predsednika Aleksandra Vučića, skidate kravatu i skačete po Skupštini, tako što u svojoj disertaciji ne kažete da je NATO agresija nego intervencija i imate obične političke floskule, a na delu vas nema. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 04.07.2023.

Hvala.

Poštovani gospodine Martinoviću, gospodine Gašiću, veoma mi je sad teško da govorim posle prethodne govornice koja je izrekla toliku količinu gluposti i pokazala toliko neznanja da ova sednica svakog trenutka sve više i više pokazuje koliko je dobro što smo mi spustili cenzus izbornim zakonom, da uđete svi vi ovde u parlament i da vas građani čuju i vide koliko vi nemate pojma o ničemu, jer je to strašno šta vi izgovarate.

Gospodine Milivojeviću, slobodno se posle javite za reč pa mi odgovorite, nemojte da dobacujete, imajte dovoljno hrabrosti. U redu. Hvala vam. Pošto ste na „Gazeli“, ja smatram da vi niste sada tu.

Prethodna govornica hoće da bude i sud, i policija, i tužilac, sve hoće da bude, a zaboravila, evo, ovo je njen šef poslaničke grupe Boško Obradović, jedan od najvećih nasilnika na našoj političkoj sceni, koji je upadao ovde u Skupštinu, donosio kamenje, ulazio na RTS sa motornom testerom. Pa kako vas, bre, nije sramota? Evo, stvarno, kako vas nije sramota? Zašto ste toliko licemerni? Vaš šef poslaničke grupe je 2020. godine imao sporazum sa narodom, sa gospođom Tepić, za koju su Srbi genocidan narod. Jel vas stvarno nije sramota? Tada nije spominjao Kosovo i Metohiju. Sad je toliko frustriran, neće sa njim da šetaju, ali on bi da šeta, a nasilnik je, čovek je nasilnik. Tukao je poslanike, unosio kamenje, upadao sa motornom testerom u RTS. I vi nama govorite o nasilju. Nemate ni stida ni srama. Stvarno, da imate imalo stida i srama, vi biste se sada izvinili, vratili verovatno poslanički mandat, da imate imalo stida i srama.

Ali da se ja vratim na tačku dnevnog reda. Gospodine Gašiću, naravno da neću glasati za vašu smenu, ne zato što ste moj stranački kolega, nego zato što otkako je počela ova sednica, 18. maja, nismo čuli ništa što može da dokaže da vi imate neku krivicu ili odgovornost za strašne događaje koji su se desili u Srbiji. Čuli smo, ja moram da ponovim tu rečenicu, već su je svi ponavljali, ali mislim da treba da se čuje, da je najjači argument za vašu smenu da ste malerozan i taličan čovek, čija karma nije dobra za sistem bezbednosti, kako je rekla koleginica iz opozicije, da ste sramota, da ste nečastan i takođe da treba da izvršite samoubistvo. E, tako ovi koji se bore protiv nasilja izgovaraju najgore reči mržnje, da vi treba da izvršite samoubistvo zbog nečega što se dogodilo, zbog dečaka zločinca kog roditelji nisu dobro odgojili. Znači, vi ste za to krivi.

Ja sad kada bih išla tom logikom da ste vi krivi za to, mogu da kažem da ste vi krivi što nam osuđeni kriminalac iz Novog Sada, Solunac, sedi ovde u Skupštini, da ste možda vi krivi što je on devet godina primio platu, a nije išao na posao, da ste vi krivi što je on iz Soluna glasao, da ste vi krivi zato što Aleksić hoće da pobedi Jeremića, da ste vi krivi što Aleksić nije uspeo da završi srednju školu, pa je ponavljao. Ja bih mogla to sve da govorim, ali mislim da zaista niste krivi ni vi ni vaša karma za sve ove događaje, nego neki drugi ljudi, verovatno oni koji su činili krivična dela.

Što se tiče nas iz SNS mi od odgovornosti nikada nismo bežali, i za to jeste dokaz ova sednica. Za razliku od kolega iz opozicije, koji su pokazali svoju odgovornost tako što nisu mogli da daju ni kvorum za ovu sednicu, pa smo jedno dva dana odlagali sednice, pa su čekali da dođu kolege iz vladajuće koalicije.

Znači, da građanima Srbije bude jasno – ova sednica se ne bi održala i ne bi raspravljali o smeni ministra Gašića da nije bilo poslanika vladajuće koalicije. Zato što ste vi nesposobni, svi vi iz opozicije, da se skupite u ovoj sali i da date kvorum, da raspravljate o onome što ste sami tražili. I onda vi hoćete da vodite državu Srbiju, a ne može vas 50, 60, 70, da dođe ovde i da sedne.

Gde su vam šefovi poslaničkih grupa? Imaju pametnija posla – jedan je u školi, jedan predaje, drugi se slika, treći dođe u jedan, dođete malo da se prošetate ovde. Ovo nije Tviter, gospodo. Izabrali su vas građani na izborima. Ali vama je i to teško, da dođete na sednicu koju ste sami tražili. Sami ste hteli da budete ovde, ali ne može, mrzi vas da sedite u ovoj sali. Aleksić nam dođe ovde kad treba da lobira malo. Da vidimo ko će sad biti predsednik Narodne stranke, živi nismo, možda ćemo sad uskoro imati dva nova poslanička kluba. I to je sad pitanje. Ova sednica se u stvari svela na to da vidimo ko će da preuzme vlast u Narodnoj stranci. To je to. Znači, smena ministra Gašića više uopšte nije bitna.

Mislim da ćete stvarno svi vi ući u anale beščašća kako ste ovu najveću tragediju u Srbiji pokušali da zloupotrebite i šta ste uradili. I to je strašno šta radite i kako ste se ponašali svih ovih dana.

Ja uvek volim da citiram rečenicu Aleksandra Vučića, gde ste po ko zna koji put pokazali nepodnošljivu lakoću neodgovornosti. To ste pokazali sada i to pokazujete svaki put.

Samo ću još kratko. Pozvali ste na proteste u danima žalosti. Pričate o nasilju, niste spomenuli, ni jedan vaš zahtev se ne odnosi ni na roditelje, ni na decu, ni na građane Republike Srbije. Glavni zahtev vam je da tajkunske televizije „Nova S“ i „N1“ dobiju frekvenciju. Glavni zahtev vam je da dođete na vlast bez izbora i glavni zahtev vam je, to smo čuli od kolega iz opozicije, da Srbija uđe u NATO.

Samo da vam kažem – na izborima se vlast dobija i ne možete da kažete da nisu fer izbori, jer ste vi na tim izborima prethodnim imali svoje članove biračkih odbora koji su potpisivali zapisnike, vi ste imali svoje članove RIK, a i kad su tako nefer, zašto ste prihvatili mandate i sedite ovde. Tako da nemoj da lažete građane Republike Srbije, sve ovo radite, blokirate Srbiju, samo zato da biste došli na vlast bez izbora i da bi Šolak dobio nacionalnu frekvenciju. Hvala vam.

Imovinska karta

(Novi Sad, 12.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 112000.00 RSD 01.08.2022 -