Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Biljana Pantić Pilja

Biljana Pantić Pilja

Srpska napredna stranka

Govori

Hvala predsedavajući.

Povredili ste odredbe čl. 105, 106. i 107. ovog Poslovnika. Član 107. - govornik na sednici Narodne skupštine dužan je da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine. Dostojanstvo Narodne skupštine je prekršeno samim tim što ovaj čovek, osuđeni kriminalac, sedi u ovom parlamentu. Još je i Margaret Tačer rekla - kad se dvoumiš šta ćeš da kažeš, reci istinu. I sad zarad istine i građana Srbije, pošto ste govorili tim promuklim glasom, ne zato što ste dostojni, pristojni i sve ovo što ste napomenuli da nema gospođa Brnabić, da nije sklona kompromisu, da nije kulturna, promukli ste zato što ste ovde divljali i nasrtali na profesora, i to su juče građani Srbije videli. Nemojte da mi dobacujete, molim vas pokažite osnovnu kulturu, pa se posle javite i pričajte. Molim vas, naučite se redu.

Vi govorite o nečijem integritetu i kredibilitetu, vi koji ste osuđeni kriminalac, osuđeni kriminalac, vi koji ste poslali… Jel znate ko su Zoran Bojović i Dragana Živković? Otišli su u zatvor zbog vas i vaših kriminalnih radnji. Vi, gospodine Solunac, koji ste glasali za Predlog zakona o radu iz Soluna, vi da pričate o integritetu i kredibilitetu koji ste ukrali 1,3 miliona evra i dali posao Borovici, vi da pričate o kredibilitetu a primali ste platu u Gradskoj upravi za građevinu do 25. novembra 2021. godine kada ste sami dali otkaz, jer nisu mogli da vam daju otkaz. Neko vas je tačovao, valjda ste navikli da dajete drugim ljudima vaše kartice i onda ste inkasirali 8,5 miliona dinara na ime plate. Mesečno ste uzimali platu od 78 hiljada dinara.

Vi da pričate o kriminalu, korupciji, nečemu, vi koji ste napadali policiju, vi koji ste rođenog sina instruisali da lomi izloge SNS i vi da kažete da Ana Brnabić nije dostojna ovde da sedi. Ne, gospodine Novakoviću, za vas su samo dve institucije ili zatvor ili bolnica, a Ana Brnabić će odlično rukovoditi ovom Skupštinom. Hvala.
Hvala vam.

Predsedavajući, čini mi se da ste prekršili član 103, u vezi sa članom 27. Poslovnika. Jel možete da ne dobacujete da završim? Ne morate da se bojite onoga što ću izgovoriti.

Gospodine Jovanoviću, jedina sramota ste ovde vi. Prvo, zato što ste slagali kada ste ustali i rekli da niko nije nasrnuo na predsedavajućeg, kada ste slagali da niko nije udario radnika obezbeđenja. Razumem da ste se sada slizali sa Draganom Đilasom, ali nisu vas valjda na Sorbonu učili tako da lažete. To je jedna stvar.

Druga stvar, usta su vam puna Kosova i Metohije. Zarad istine, u prethodnom sazivu vi ste, vaša poslanička grupa, imali u Stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope člana i zamenika člana, nijednom niste otišli ni član, ni zamenik člana u isti taj Strazbur gde je svaki put na dnevnom redu bilo pitanje Kosova i Metohije. Tamo vas je valjda sramota da ustanete i da kažete kako žive Srbi na Kosovu i Metohiji, da pljunete na Aljbina Kurtija, zato što ste ga pustili, pa ne možete sada valjda tamo da pričate protiv njega. Tu se vidi kakva su vaša dela.

Znači, imali ste priliku unazad godinu i po dana da vaš član i zamenik idu četiri puta godišnje u Strazbur ili u Pariz na Politički komitet ili na Pravni komitet. Jednom je samo vaš član otišao i nije diskutovao u raspravi.

U prepiskama gde molimo vašeg člana ili zamenika da se izjasne da li će da idu zbog važnosti teme i rasprave oko Kosova i Metohije, oko pogroma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, vaš član, vi znate koji je, neću ga imenovati jer ne sedi tu, nije korektno, iako nisam na Sorboni, imam osnovne manire, kaže - imam zakazane druge aktivnosti pa neću moći, veliki pozdrav.

Vi tako branite Kosovo i Metohiju što ovde nasrnete na predsednika Aleksandra Vučića, skidate kravatu i skačete po Skupštini, tako što u svojoj disertaciji ne kažete da je NATO agresija nego intervencija i imate obične političke floskule, a na delu vas nema. Hvala.
Hvala.

Poštovani gospodine Martinoviću, gospodine Gašiću, veoma mi je sad teško da govorim posle prethodne govornice koja je izrekla toliku količinu gluposti i pokazala toliko neznanja da ova sednica svakog trenutka sve više i više pokazuje koliko je dobro što smo mi spustili cenzus izbornim zakonom, da uđete svi vi ovde u parlament i da vas građani čuju i vide koliko vi nemate pojma o ničemu, jer je to strašno šta vi izgovarate.

Gospodine Milivojeviću, slobodno se posle javite za reč pa mi odgovorite, nemojte da dobacujete, imajte dovoljno hrabrosti. U redu. Hvala vam. Pošto ste na „Gazeli“, ja smatram da vi niste sada tu.

Prethodna govornica hoće da bude i sud, i policija, i tužilac, sve hoće da bude, a zaboravila, evo, ovo je njen šef poslaničke grupe Boško Obradović, jedan od najvećih nasilnika na našoj političkoj sceni, koji je upadao ovde u Skupštinu, donosio kamenje, ulazio na RTS sa motornom testerom. Pa kako vas, bre, nije sramota? Evo, stvarno, kako vas nije sramota? Zašto ste toliko licemerni? Vaš šef poslaničke grupe je 2020. godine imao sporazum sa narodom, sa gospođom Tepić, za koju su Srbi genocidan narod. Jel vas stvarno nije sramota? Tada nije spominjao Kosovo i Metohiju. Sad je toliko frustriran, neće sa njim da šetaju, ali on bi da šeta, a nasilnik je, čovek je nasilnik. Tukao je poslanike, unosio kamenje, upadao sa motornom testerom u RTS. I vi nama govorite o nasilju. Nemate ni stida ni srama. Stvarno, da imate imalo stida i srama, vi biste se sada izvinili, vratili verovatno poslanički mandat, da imate imalo stida i srama.

Ali da se ja vratim na tačku dnevnog reda. Gospodine Gašiću, naravno da neću glasati za vašu smenu, ne zato što ste moj stranački kolega, nego zato što otkako je počela ova sednica, 18. maja, nismo čuli ništa što može da dokaže da vi imate neku krivicu ili odgovornost za strašne događaje koji su se desili u Srbiji. Čuli smo, ja moram da ponovim tu rečenicu, već su je svi ponavljali, ali mislim da treba da se čuje, da je najjači argument za vašu smenu da ste malerozan i taličan čovek, čija karma nije dobra za sistem bezbednosti, kako je rekla koleginica iz opozicije, da ste sramota, da ste nečastan i takođe da treba da izvršite samoubistvo. E, tako ovi koji se bore protiv nasilja izgovaraju najgore reči mržnje, da vi treba da izvršite samoubistvo zbog nečega što se dogodilo, zbog dečaka zločinca kog roditelji nisu dobro odgojili. Znači, vi ste za to krivi.

Ja sad kada bih išla tom logikom da ste vi krivi za to, mogu da kažem da ste vi krivi što nam osuđeni kriminalac iz Novog Sada, Solunac, sedi ovde u Skupštini, da ste možda vi krivi što je on devet godina primio platu, a nije išao na posao, da ste vi krivi što je on iz Soluna glasao, da ste vi krivi zato što Aleksić hoće da pobedi Jeremića, da ste vi krivi što Aleksić nije uspeo da završi srednju školu, pa je ponavljao. Ja bih mogla to sve da govorim, ali mislim da zaista niste krivi ni vi ni vaša karma za sve ove događaje, nego neki drugi ljudi, verovatno oni koji su činili krivična dela.

Što se tiče nas iz SNS mi od odgovornosti nikada nismo bežali, i za to jeste dokaz ova sednica. Za razliku od kolega iz opozicije, koji su pokazali svoju odgovornost tako što nisu mogli da daju ni kvorum za ovu sednicu, pa smo jedno dva dana odlagali sednice, pa su čekali da dođu kolege iz vladajuće koalicije.

Znači, da građanima Srbije bude jasno – ova sednica se ne bi održala i ne bi raspravljali o smeni ministra Gašića da nije bilo poslanika vladajuće koalicije. Zato što ste vi nesposobni, svi vi iz opozicije, da se skupite u ovoj sali i da date kvorum, da raspravljate o onome što ste sami tražili. I onda vi hoćete da vodite državu Srbiju, a ne može vas 50, 60, 70, da dođe ovde i da sedne.

Gde su vam šefovi poslaničkih grupa? Imaju pametnija posla – jedan je u školi, jedan predaje, drugi se slika, treći dođe u jedan, dođete malo da se prošetate ovde. Ovo nije Tviter, gospodo. Izabrali su vas građani na izborima. Ali vama je i to teško, da dođete na sednicu koju ste sami tražili. Sami ste hteli da budete ovde, ali ne može, mrzi vas da sedite u ovoj sali. Aleksić nam dođe ovde kad treba da lobira malo. Da vidimo ko će sad biti predsednik Narodne stranke, živi nismo, možda ćemo sad uskoro imati dva nova poslanička kluba. I to je sad pitanje. Ova sednica se u stvari svela na to da vidimo ko će da preuzme vlast u Narodnoj stranci. To je to. Znači, smena ministra Gašića više uopšte nije bitna.

Mislim da ćete stvarno svi vi ući u anale beščašća kako ste ovu najveću tragediju u Srbiji pokušali da zloupotrebite i šta ste uradili. I to je strašno šta radite i kako ste se ponašali svih ovih dana.

Ja uvek volim da citiram rečenicu Aleksandra Vučića, gde ste po ko zna koji put pokazali nepodnošljivu lakoću neodgovornosti. To ste pokazali sada i to pokazujete svaki put.

Samo ću još kratko. Pozvali ste na proteste u danima žalosti. Pričate o nasilju, niste spomenuli, ni jedan vaš zahtev se ne odnosi ni na roditelje, ni na decu, ni na građane Republike Srbije. Glavni zahtev vam je da tajkunske televizije „Nova S“ i „N1“ dobiju frekvenciju. Glavni zahtev vam je da dođete na vlast bez izbora i glavni zahtev vam je, to smo čuli od kolega iz opozicije, da Srbija uđe u NATO.

Samo da vam kažem – na izborima se vlast dobija i ne možete da kažete da nisu fer izbori, jer ste vi na tim izborima prethodnim imali svoje članove biračkih odbora koji su potpisivali zapisnike, vi ste imali svoje članove RIK, a i kad su tako nefer, zašto ste prihvatili mandate i sedite ovde. Tako da nemoj da lažete građane Republike Srbije, sve ovo radite, blokirate Srbiju, samo zato da biste došli na vlast bez izbora i da bi Šolak dobio nacionalnu frekvenciju. Hvala vam.
Predsedniče, molim vas da počnete da primenjujete član 27. ovog Poslovnika.

Ovde smo sada prisustvovali neverovatnom nasilju, neverovatnom seksizmu uperenom prema kolegama i koleginicama iz SNS. Dok je Srđan Milivojević groktao, i to smo svi čuli, sada je Marinika Tepić izjavila da se on njoj obradovao. Da li ćete vi sankcionisati takvo ponašanje? Žena je mrtva hladna rekla - obradovao joj se. U kom kontekstu se, gospođo Tepić, Srđan Milivojević njoj obradovao? Kako vas nije sramota?

Dok je koleginica Ivana Nikolić replicirala i ista ta Marinika Tepić je rekla da treba da se leči. Ja vas molim da primenite ovaj Poslovnik, da kaznite koleginicu Mariniku Tepić i nemate, gospođo Tepić, sada pravo da mi replicirate jer je ova povreda Poslovnika. Vi ste toliko nepristojni, toliko ne znate da se ponašate, sram da vas bude, a vas molim da primenite ovaj Poslovnik. Hvala.
Predsedniče Orliću, povredili ste član 106.

Milimire, može li tiše malo, izvinjavam se?

Član 106, govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres. Prethodni govornik, vojvoda od Kolubare, teško da je govorio o onome što je bilo na dnevnom redu. Ja znam da ste vi vrlo demokratski nastrojeni i puštate da ovde svako priča što hoće, ali imamo jasno definisani dnevni red.

Ako već spominjemo izbore, mi smo spremni odmah da idemo na izbore, ali samo da vas podsetim, pre samo godinu dana vi ste osvojili kao predsednički kandidat, ako se ja ne varam, 4.35%, a Aleksandar Vučić je osvojio 59%. Kome vi pretite? Vaša lista je dobila 3,92%. Znači, da vam nismo zakon promenili ne biste ni ušli u ovaj parlament, a ovi ovde ljudi su ušli jer je na izborima ova lista osvojila 44%. Nemojte nama izborima da pretite, jer smo mi za izbore spremni, ali ne za vaše tehničke vlade i za vaše šetnje sa levima i desnima i ne znate više za šta ste.

Što se tiče nasilja, vi ste najmanje pozvani da pričate o tome. Ja sam ovde sedela kada ste kamen donosili, kada ste ovaj ovde jarbol iznosili i tukli se sa zastavom. Vi ste nas ovde dočekivali ispred Skupštine i hteli da nas tučete. Nemojte vi o nasilju da govorite. Najmanje ste pozvani i najveće ste zlo ovde koje postoji. Hvala vam.
Predsedniče Orliću, u redu je što vi na vrlo liberalan način dozvoljavate da se vodi ovde rasprava i to smo videli ovih nekoliko dana, ali molim vas član 106. - govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ja za razumem da prethodni govornik ne može da vodi ovim tačkama dnevnog reda raspravu, jer da je imao obraza on ne bi ni sedeo u Skupštini. Naveo je da postoji problem sa institucijama, ja bih se tu složila sa njim. Evo, moram da priznam, složila bih se, jer da radi institucija svoj posao prethodni govornik sigurno ne bi sedeo u Narodnoj skupštini, nego u zatvoru gde mu je i mesto.

Ali, umesto njega u zatvoru su dvoje nevinih ljudi. Zato institucije stvarno ne rade svoj posao, jer je on uspeo u zatvor da pošalje dvoje nevinih ljudi, uspeo je da mu zastari postupak i zato jesu krive institucije.

To što on gaji patološku ljubav prema Milošu Vučeviću i Andreju Vučiću to isto nije za Skupštinu, nego za neke druge institucije. Pa vas, predsedniče Orliću, molim da ubuduće, kada se prethodni govornik opet javi, da mu skrenete pažnju da stvarno institucije ne rade svoje posao, da rade on ne bi sigurno ovde, sedeo bi ili u zatvoru ili u nekoj specijalnoj bolnici. Hvala vam.
Hvala vam predsedniče.

Poštovana mandatarko, budući članovi Vlade, kolege i koleginice narodni poslanici, građani Srbije, kolega Jovanov rekao si mi da se koncentrišem koliko mogu na temu i potrudiću se, ali zaista mi je jako teško posle ovoliko besmislica koje ste izneli i neistina i ja sad moram da vas pitam – jel vi svi imate kolektivnu amneziju ili se samo pravite blesavi? To je sada stvarno moje pitanje. Građani nemaju kolektivnu amneziju. Zato su i glasali kako su glasali.

Jel vi sada meni hoćete da kažete da ste vi zaboravili da ste svi bili na vlasti. Prethodna koleginica nam priča – njen predsednik stranke je 2004. godine kada je došao Rio Tinto u Srbiju bio savetnik predsednika države, pa je bio ministar spoljnih poslova. Koliko je – 91 država je priznala tzv. nezavisno Kosovo. Isto je njen predsednik stranke je 2014. godine podržao budžet SNS u istoj ovoj Skupštini. Jeste li to zaboravili ili tada niste bili član stranke ili ste zaboravili šta je radio Vuk Jeremić? Hoćete li da nam objasnite sada – kada počinje aboliranje od vaših dela i dela vaših političkih otaca? Hoćete li da nam objasnite kad počinjete vi da bude tako fini i pošteni? Od kako više niste na vlasti? Od kako građani Srbije više ne glasaju za vas? Vi ste svi zajedno 3. aprila izašli sa jednom listom, 3. uveče ste se posvađali. Vaš član stranke je izašao iz stranke, drugi su ga kandidovali. Ovde ste se svađali 2. avgusta, ja mislim, ko će gde da sedi. Pa vi ne znate vaše stranke da vodite, a ne da vodite državu i vi ćete sada da komentarišete ekspoze, program, kanditate za Vladu. Videli smo vaše vlade i videli smo šta možete i umete. Ne umete ništa sem da kradete i napunite svoje džepove i zato ste kažnjeni na izborima, pomirite se sa tim.

Isto tako je i ova, kako se zovete, državotvorna opozicija. Čime vi nas upozoravate? Hoćete opet kamenje u Skupštinu, sekire, da palite. Vi ste gospodine Obradoviću 2020. godine stajali uz Mariniku Tepić, koja je rekla da su Srbi genocidni narod. Da, pomenula sam vas, da se konačno javite za repliku. Objasnite mi kako ste do 2020. godine stajali uz nju, a sada se borite za srpske interese? Koji su to interesi? Vaši interesi, očigledno su, samo da sednete u fotelju, da dođete na vlast.

Tako ste i palili ovu Skupštinu. Koja je vaša politika? Da jurišate na konjima. Odakle? Iz Beograda iz beogradskog kafića. Da glumite kosovske devojke ovde. Uozbiljite se kada pričamo o ozbiljnim temama i o Kosovu i Metohiji. Nemojte da vređate više građane Republike Srbije.

Što se tiče, pošto nemam puno vremena. Što se tiče vašeg predloga gospođo Brnabić. Ja sam već dva puta glasala za sastav vaše Vlade i glasaću i ovaj treći put. Posebna mi je čast ovaj treći put da glasam. To ću objasniti malo kasnije.

Jednom je Aleksandar Vučić rekao, Srbija je počela da radi, želi na vrh, ne ratnički nego na vrh na koji se stiže znanjem, radom i trudom, onaj vrh na koji se zabije zastava uspeha natopljena znanjem, a ne krvlju. I to hoćemo od vas i hoćemo od vaših ministara. Ovo je vaš tim i očekujemo da tim sluša svog kapitena, da nemamo više disonantne tonove, da nemamo istupe pojedinih ministara sa njihovim stavovima, to je uredu, ali onda se kandiduju na izborima, pa onda pobede, pa ih onda mi kandidujemo ovde u Skupštini. Pošto mi dajemo podršku vama, očekujem da vaš kabinet sluša šta govori predsednik Aleksandar Vučić i da sluša svoju premijerku.

Kad kažu da je ovo Vučićeva Vlada, Anina Vlada, ja ne vidim šta je problem. Aleksandar Vučić je dobio 2.300.000 glasova. Ja bi na to bila ponosna, da pratim politiku Aleksandra Vučića, što i vama želim. Izneli ste šta je nacionalni interes i koje su crvene linije. To je poštovanje teritorijalnog integriteta. Za mene je to dovoljno.

Što se tiče ovog trećeg izbora, biću lična. Izuzetno mi je velika čast da podržim ovu Vladu, gde će sedeti Miloš Vučević, kao ministar odbrane, kao osvedočeni rodoljub i patriota i kao neko ko je deset godina bio gradonačelnik Novog Sada. Dok će neki ući u političke čitanke po aferama, Solun, Borovica, razbijanje prostorija drugih političkih stranaka, Miloš Vučević će ući u političku istoriju grada Novog Sada, kao najuspešniji gradonačelnik, sa besplatnim vrtićima, besplatnim udžbenicima za đake prvih razreda, za gradnju mostova, fabrika i novih radnih mesta.

Želim vam svu sreću. Živela Srbija.
Gospođa Biljana Pantić Pilja je advokat, ne pravnik. Molim vas da razlikujete, pošto je za advokate potrebno još malo škole. Znači advokat, ne pravnik. Znam, niste vi neke velike škole završili, nego samo do kada ste vladali u AP Vojvodini gospođo?

Hoćete da kažete da Predlog rezolucije o genocidu niste podneli 29.6.2016. godine sa još 11 poslanika? kako vas nije sramota da lažete sve vreme? To ste uradili. Ne razumem šta je sada problem. To je činjenica, zašto se stidite onoga što ste radili? Što vas je sramota? Možemo da pričamo o tome šta ste radili kao pokrajinski ministar. Hoćete i o tome da pričamo? I o vašim strankama? Ja se moje stranke ne stidim. Ja se ne stidim da sam bila klan SRS od 2000. godine, pa sam onda osnovala SNS.

Šta ćemo sa vašim strankama, gospođo? Gde ste uposleni, gospođo Tepić? Hoćete da nam kažete, da odgovorite građanima, je l' kod Đilasa? Nemoguće. Šta ste vi uradili za građane Vojvodine kao pokrajinska ministarka? Gde su one koke iz Morovića i ona droga? Kako vas nije sramota, izlazite svaki put sa nekim svojim tezama, gde nemate nikakve činjenice, a onda kada vas neko prozove, onda kažete da vam niko ne da pravo na reč. Vi ste navikli samo da pričate na konferencijama za novinare. Ko se boji duela sa vama? Ja sam bila u duelu sa vama i zvala vas na duel. Šta, je l' ne smete? Pa ne smete, znam da ne smete. Ali meni nije problem. Zato što vas znam i poznaju vas građani jako dobro. Zato ne možete da dođete na vlast i nećete doći na vlast, baš zato što vas poznaju.
Hvala vam, predsedniče.

Ovo je već treći dan rasprave o ovom zakonu gde bi trebalo da konstituišemo konačno, odnosno izaberemo Vladu, da dobijemo i izvršnu vlast. Pažljivo sam pratila ova tri dana šta ste pričali, zapisivala.

Što se tiče amandmana kolege Stefanovića, nećemo ga prihvatiti. Bilo bi puno da vas i tu podržimo. Što bi rekao predsednik Aleksandar Vučić, bio bi problem za vašu političku karijeru. Imali ste vremena da se bavite dijasporom kada ste bili na vlasti. To je nešto što mi najviše smeta u čitavoj ovoj raspravi u ova tri dana. Licemerno, površno i populistički. Zašto? Zato što ste svi, skoro svi, da se ogradim, bili u izvršnoj vlasti. Neki ste bili pokrajinski sekretari, neki ministri, neki predsednici opština, gradonačelnici, savetnici ministra, svi ste bili u izvršnoj vlasti. I šta ste uradili i na koji način ste doprineli građanima Srbije? Ništa i zato više i niste u izvršnoj vlasti i ne možete da učestvujete u izboru ove vlade. To je nekako valjda jednostavno.

Zato su građani Republike Srbije na izborima listi Srpska napredna stranka dali najviše glasova, zato što ste svi bili na vlasti. Sada sa tom nekom zakasnelom pameti nas učite šta bi trebalo i kako bi trebalo. Prvo je puno ministarstava, a onda da dodamo neka ministarstva. Imali smo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, imali smo i za dijasporu. Hajde sada da vidimo kako ćemo to mi da uradimo. Građani su nama dali podršku. Prema tome, mislim da nemate ni prava da se ljutite kada kažemo da nećemo da prihvatimo vaše amandmane.

Sve se nekako svelo na neku laganu priču šta narod želi da čuje, pa onda čujemo – možda bolje da isključimo prenos, pa ćemo biti iskreniji. Pa, vi gostujete na televizijama, vi pričate te lake priče. Juče sam čula sjajnu stvar koju je rekao predsednik Vučić i moram da ga citiram, on je predsednik moje stranke, predsednik je države – Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti. E, to smo čuli u ova tri dana, to smo čuli od vas. Ništa drugo, ništa pametnije niste predložili. To smo slušali u raspravi kada smo imali temu Kosova i Metohija, to smo čuli isto i danas i prekjuče i prvog dana rasprave.

Moram da se osvrnem na dve teme koje su bile vrlo aktuelne ova tri dana. Jedna je, daćete mi za pravo da to kažem, meni vrlo značajna, gradnja mosta u Novom Sadu. Zašto? Zato što sam ja iz Novog Sada. Kada dolazite iz grada koji je 1999. godine zbog NATO bombardovanja ostao bez mostova, onda je stvarno licemerno da ste protiv gradnje još jednog mosta. Zašto? Zato što je isti taj most urbanističkim planovima od ranije, pa je taj isti GUP usvajan 1951, 1963, 1974, 1985, 1994, 2000, 2006, 2022. godine, i tada vam nije smetalo.

Zašto vam smeta most? Zašto vam smeta da se razvija, gradi? Zašto vam sada odjednom smeta most, i to vama koji ste iz Novog Sada, koji ste skelom prelazili na sremsku stranu? To stvarno treba da vas bude sramota. Novi Sad je 1999. godine od strane NATO bombardovanja ostao bez mostova i vama je problem još jedan most. Kada ste bili na vlasti u Novom Sadu niste tako pričali, ali tada ste se bavili nekim drugim stvarima, punili svoje džepove, pa niste ni razmišljali o mostu. Sada ima konačno neko da ga napravi, pa je sada tu problem. Ali, napravićemo i taj četvrti most.

Što se tiče još jednog kolege, tu je, izjavio je pre neki dan da su u AP Vojvodini vrtići dobili dopis da se sprovode neki seminari, podučavanje dece i vaspitača, sa nazivom - Svaka boja svakom lepo stoji, od rodnih stereotipa do rodne jednakosti u vrtićima. Još te tvitnuli o tome. Znam da ste vi sada navikli da tvitujete, da palite Skupštinu, unosite kamenje, ulećete sekirama, ali nemojte da se igrate tako ozbiljnim stvarima. Uznemirili ste, jako ste uznemirili javnost.

Ja sam majka deteta koje ide u vrtić i dobila sam gomilu pitanja šta ste time hteli reći. To što je vama problem da dečak obuče roze ili crveno, nekome nije, zato što će neko da nasledi, nekome lepo stoji. Možda se vi manje osećate muško što ste možda bibliotekar, ali se ja ne osećam manje žensko što sam advokat, jer po vašoj logici imamo ženske i muške poslove.

Nisam vas pomenula, nemate pravo na repliku, da vam kažem odmah.

Znači, nema ženskih i muških poslova i ovo se zove od rodne ravnopravnosti do rodne jednakosti u vrtićima. I moje žensko dete sme da igra fudbal, a muško dete moje koleginice sme da previja lutke i neće biti manje muško. Ako vi jeste, to je već vaš problem, ali nemojte da uznemiravate javnost.

Tako da, od svega onoga što smo čuli u ova tri dana, nismo čuli ništa. Ja sam jako bila protiv kada smo menjali izborni zakon da se spusti cenzus na 3%, ali sada sam presrećna kada vas sve vidim ovde, kada ima javnost šansu da vas vidi, da vas čuje i ja znam da će SNS još dugo, dugo vladati. Dragi moji naprednjaci, srećan vam rođendan. Hvala.
Hvala vam, predsedavajuća.

Povređen je član 106. Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ja verujem da prethodni govornik, pošto juče nije bio na sednici, ne zna šta je tačka dnevnog reda, ali nije ni čudo pošto smo navikli da kada su zasedanja Narodne skupštine on bude na drugim mestima, kao kada je usvojen Zakon o radu 2001. godine, pa nije bio tu nego u Solunu i zato ga i zovu „Solunac“, a ne po proboju Solunskog fronta.

Što se tiče Šodroša i odbrane nije spomenuo da su juče ti huligani, branitelji životne sredine napali novinarku i nisu osudili napad na novinarku novosadske televizije Emiliju Marić i ja znam da je prethodni govornik opsednut likom i delom Miloša Vučevića, ali nije ni čudo, zato što za razliku od njega koga pamte po raznim aferama, Miloša Vučevića Novosađani pamte po tome što je tri puta biran za gradonačelnika grada Novog Sada, a ne po aferama, Borovici, raznim milionima i po tome što ste izbegli krivičnu odgovornost jer ste se sami prijavili prekršajnom sudu. Hvala vam.
Hvala vam, predsedavajući.

Član 27. molim vas, predsednik Narodne skupštine u ovom slučaju predsedavajući stara se o primeni ovog Poslovnika. Ja verujem da je vama popustila koncentracija, ali molim vas da se starate o ovom Poslovniku i da vodite računa i da primenite načelo reciprociteta, jer ovde kad neko nešto kaže iz SNS, vi izričete opomenu, a kada imamo arlaukanje preko puta, vi samo zamolite da se lepo obrate.

Molim vas, pošto ne mogu neposredno da se obraćam i ako je kolega, sad se pozvao na član Poslovnika i neposredno se obratio da primenite ovaj Poslovnik i da kažete da ovo nije Srpska akademija nauka i umetnosti, ovo je Narodna skupština i ovde se sukobljavaju mišljenja, a to što oni nemaju mišljenje samo uvrede za vladajuću stranku, to je problem za vas, koji ste dužni da primenite Poslovnik i da se starate o njemu. Hvala vam.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije, poštovani predstavnici Visokog saveta sudstva, podržaću Predlog odluke kao što smo to i rekli na Odboru za pravosuđe zato što smatram da vi najbolje znate ko će dobro da rukovodi sudom.

Osvrnuću se na nešto što očekujem da treba građani da znaju zarad istine, zarad građana Republike Srbije i očekivala sam možda i da predsednik nekog suda reaguje, predsednik Advokatske komore da reaguje, ali nije došlo do toga, pa ću morati ja da reagujem.

Postoji jedno glasilo Dragana Đilasa, hrvatske jedne novine, koje izlaze u Srbiji, nemam primerak, zaista ne želim da punim džepove Dragana Đilasa, mislim da ih je dovoljno napunio i prepunio dok je bio na vlasti, pa ih ni ne kupujem, ali imala sam prilike da pročitam danas jedan tekst koji je nastao tako što je tzv. novinarka vodila razgovor sa jednim od advokata, gde se spominje da advokat ne može da bude i narodni poslanik, da ima duplu platu i gde se spominje da na taj način advokat utiče na rešavanje sudskih sporova.

Iz tog razloga sam očekivala da će da reaguje nadležan sud, da kaže da to ne može da se desi, da su sudije nezavisne, da na njih ne može niko da utiče. Ostali smo uskraćeni za to. Meni je bilo čudno da neko ko je advokat vodi takav razgovor sa novinarkom, tzv. novinarkom, čudno mi je bilo da ne prepoznaje materiju, da ne zna zakon i da ne zna da narodni poslanik može da bude advokat. Neke kolege su ovde spominjale da smo imali advokate 2010. godine na čelu predsednika Odbora za pravosuđe, imamo i sada advokate poslanike i onda mi je postalo jasno zato što je taj kolega advokat, kada je to pročitao, napisao zahtev za odgovor, ne znam da li će te tajkunske Đilasove novine, koje se štampaju u Hrvatskoj, da objave, ali ja ću vam pročitati, gde kaže da su netačno i nepotpuno objavljene informacije za koje se u tekstu navodi da predstavljaju njegovu izjavu, traži da se hitno objavi njegov odgovor sledeće sadržine: „Nikada nisam dao izjavu za štampano izdanje medija „Nova“, pa tako ni izjavu koja je preneta u štampanom izdanju ovog medija od 7. jula 2021. godine. Sa autorkom teksta sam na ovu temu obavio kratak razgovor u decembru prošle godine gde uopšte nisam pominjao mogućnost da poslanik i zastupnik vlasti direktno može da utiče na sporove, niti sam se izjašnjavao o eventualnom sukobu interesa, nego sam autorku uputio na Agenciju za borbu protiv korupcije koja je za ta pitanja nadležna“, pečat i potpis.

Nadam se da će oni to objaviti, mada ne verujem. Znate kako, razumljivo je da je onaj ko je na platnom spisku Dragana Đilasa laže zato što ga za to Đilas plaća. Nisam čula te tzv. novinare da su postavili pitanje Mariniki Tepić kolika joj je plata kod Dragana Đilasa, da li je istina koliko je para dobila od narko-dilera, nisam čula te novinare u velikom intervjuu broja tih tajkunskih novina da postavljaju pitanje Mariniki Tepić zašto misli da su Srbi genocidan narod ili koliko para je proneverila kao pokrajinska ministarka. Pročitala sam gomilu laži danas i videla da postoje ljudi koji će izdati saopštenje i tražiti da se ovako nešto objavi, pa ćemo videti da li će to objaviti, a ja i dalje pozivam iste te medije da pišu o meni i da pišu o SNS, jer to onda znači da samo radimo dobro posao. Hvala.
Zahvaljujem se predsedavajuća.

Poštovani gospodine Milojeviću, kolege poslanici, građani Republike Srbije, radi javnosti samo na početku odmah, pošto bile su danas neki naslovi u novinama da Narodna skupština bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Ne, mi ćemo odluku da podržimo Visokog saveta sudstva. Pošto često spočitavaju narodnim poslanicima da se mešaju u rad srpskog pravosuđa, da imamo neke velike ingerencije u toj oblasti, što zaista nije tačno. Ono što mi radimo, jeste da podržimo danas ili ne podržimo odluku koju je Visoki savet sudstva dostavio nama kao narodnim poslanicima gde su dali predlog da izaberemo gospođu Vasović, kao jedinog kandidata, ali jednog od sudija Vrhovnog kasacionog suda. To se isto dešava kada biramo sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, pa nam kažu da smo vršili uticaj u izboru sudija. Zaista zbog sudija koji se biraju na te funkcije, želim da kažem da to nije tačno, da mi kao, prvo Odbor za pravosuđe dobijamo predlog odluke, a ona i ovde u plenumu prostom aklamacijom podržimo tako nešto. Tako da ipak mislim da sudijsku funkciju ničim ne ugrožava diskusija narodnih poslanika u Skupštini.

Što se tiče ove odluke, za gospođu Jasminu Vasović ću glasati, pre svega što sam pročitala njenu biografiju i nema ništa sporno u biografiji iste, a i ako su je već predložile kolege iz Vrhovnog kasacionog suda, odnosno podržale njenu kandidaturu, smatram da nismo baš toliko kompetentni da joj nešto zameramo za razliku od onih koje ste vi gospodine Milojeviću sami spomenuli, a da su se čuli neki tihi šumovi oko izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Ti šumovi koji su se čuli, čuli su se od onih koji su učestovali u mračnom dobu srpskog pravosuđa, u reformi pravosuđa 2009. godine. Nemamo mi kolektivnu amneziju kada se spomene ta reforma. Reforma u kojoj su baš ti učestvovali koji danas nešto spočitavaju za ove izbore kako danas za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, tako i za sudije koje se biraju prvi put na svoju funkciju ili sudije koje se biraju na stalnu sudijsku funkciju, zato što ta reforma pravosuđa je izrodila 44 miliona evra štete za Republiku Srbiju, 836 sudija i 76 zamenika tužioca je ostalo u toj reformi bez posla zato što je ta reforma pravosuđa rađena u prostorijama DS kada su pravljeni spiskovi podobnih i nepodobnih sudija. Kada je na čelu Vrhovnog kasacionog suda, tadašnjeg Vrhovnog suda bila gospođa Nata Mesarović koju su ovi sadašnji opozicionari, borci za nezavisno pravosuđe postavili. Sećate se i vi gospodine Milojeviću te reforme vrlo dobro, čini mi se, da ste trpeli posledice iste.

Mislim da niste imali lak zadatak kada ste gospođu Mesarević nasledili na mesto predsednika Vrhovnog kasacionog suda, samim tim i na mestu predsednika Viskog saveta sudstva, pošto je ista razrešena i koliko znam i dan danas nisu je primili u Advokatsku komoru gde je podnosila zahteve kao nedostojna ali očigledno današnja opozicija i tajkunski mediji to zaboravljaju da spomenu, samo stavljaju na naslovnice određene sudije koje su očigledno za njih podobni ili nisu.

Takođe bih zamolila buduću predsednicu Vrhovnog kasacionog suda da primenjuje zakone, pa Zakon o sudijama član 30. kaže da sudija ne može biti član političke stranke niti politički delovati na drugi način, baviti se bilo kojim javnim ili privatnim, plaćenim poslom.

Ove sudije što javno istupaju, nikome ne može biti zabranjena sloboda govora, tu ću se složiti, ali sudije koje daju političke izjave, a onda im smeta kada ih neko prozove, mislim da je pitanje disciplinske odgovornosti koju treba da vodi Visoki savet sudstva i Vrhovni kasacioni sud.

Ne možete očekivati, ja ću primeni raspravno načelo, odnosno načelo dvostranosti postupka, ne možete očekivati da pojedine sudije izađu u medijima i napadaju ili narodne poslanike ili predsednika, a da niko ne može da im uzvrati. To su, verovatno, videli od ovih tajkunskih medija koji smatraju da mogu sve da objave.

Danas imamo taj sistem demokratije, očigledno. To je sistem demokratije gde svako ko sebe naziva nezavisnim, a smatram da nije nezavistan, može da kaže šta hoće, može da kaže o kome šta hoće, ali taj drugi ne sme da mu odgovori zato što će odmah da osvane na naslovnicama tih tajkunskih medija, zato što je to vid demokratije za koju se oni zalažu.

Što se tiče buduće predsednice, pošto verujem da ćemo joj danas dati podršku, imam velika očekivanja od nje, ne pritiske, kako će verovatno da prenesu, nego očekivanja, očekivanja da sprovede svoj program koji je predstavila. Očekujem beskompromisnu borbu protiv korupcije, da dostojno obavlja svoj posao, da bira, zajedno sa ostalim članovima Visokog saveta sudstva, časne i dostojne ljude za sudije.

Takođe, očekujem da se drži slova zakona i da primenjuje član 30. Zakona o sudijama, pa da se sprovode disciplinski postupci protiv sudija koji nastupaju onako kako ne bi trebao jedan dostojan sudija da istupa. Jer, ako će sudija da se bavi politikom onda lepo podnese ostavku, razreše ga i onda uđe u političku arenu.

Takođe, pošto je, videla sam, kandidatkinja je učestvovala, bila je član Radne grupe Zakona o suđenju u razumnom roku, nadam se da će se malo više posvetiti pažnje suđenjima u razumnom roku.

Mi danas imamo preopterećene sudove, imamo suđenja koja se zakazuju već za 2022. godinu, imamo neke sudije koji ne zakazuju suđenja po dve godine, to sve košta državu Srbiju.

Takođe, imam jednu ličnu zamerku za Vrhovni kasacioni sud koji bi trebao da zauzima nedvosmislene pravne stavove, a ne kao što je uradio za određeno pravno pitanje koje se tiče obrade kredita, vi znate o čemu ja govorim.

Vrhovni kasacioni sud je zauzeo takav stav da može da bude, a ne mora da znači. Zbog takvog stava, koji nije bio nedvosmislen, došlo je do više desetina hiljada tužbi, čime su zatrpani bukvalno srpski sudovi, pre svega beogradski i novosadski, pa je došlo do toga da se vrši delegacija, koju je isto Vrhovni kasacioni sud dozvolio, pa sad opet imamo problem u sudovima koji ne znaju kako će da preraspodele predmete, kako će da spakuju te iste predmete, ko zna gde će završiti ti predmeti, koliko će dugo da se čeka na zakazivanje tih suđenja.

Tako da, očekujem od nove predsednice da se malo više povede računa o suđenjima u razumnom roku, jer je to u korist građana Srbije, da se zauzimaju nedvosmisleni stavovi i očekujem da vodi računa ona, kao i sve ostale sudije i kao svi ostali članovi Visokog saveta sudstva o dostojnosti sudija koje biramo mi kao Narodna skupština prvi put na tu sudijsku funkciji i da, kao što u Advokatskoj komori imamo Kodeks kog se moramo pridržavati i kao što svi ostali imaju svoja neka pravila, isto tako očekujem da i sudije se pridržavaju svojih pravila, a ne da se slikaju na naslovnicama i daju političke stavove, a sud ništa ne preduzima povodom toga.

Hvala vam.
Hvala vam.

Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege poslanici, ja ću se osvrnuti danas na tačku dnevnog reda koja se odnosi na predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama Statuta Komisije za hartije od vrednosti.

Ista se donosi zbog usaglašavanja sa donetim Zakonom o robnoj berzi. Ovaj zakon je donet u prethodnom skupštinskom sazivu koji je značajan pre svega za rad Produktne berze iz Novog sada koja postoji još od 1921. godine koja je bila jedina berza u SFRJ i čiji je značaj prepoznala i podržala Nemačka razvojna banka.

Ovaj Zakon o robnoj berzi koji je donet u prethodnom skupštinskom mandatu je donet uz direktnu podršku predsednika Aleksandra Vučića, resornog ministarstva i pre svega takođe koleginice Aleksandre Tomić, kao predsednice resornog odbora. Ovo je jedan primer kako Vlada Republike Srbije radi na poboljšanju srpske privrede za razliku od prethodne vlasti, koja je radila apsolutno sve suprotno. Zato je i potrebno da što pre usvojimo predloženu odluku, kako bi Komisija za hartije od vrednosti uradila sve što je potrebno i donela određene saglasnosti da bi ovaj zakon mogao da se primenjuje.

Za razliku od ovakvih ciljeva koji su osnovni u stvaranju, jačanju i snaženju Srbije, imali smo ranije vlasti koje su radile upravo suprotno i kojima je cilj bio samo da napune svoje džepove.

Pošto sam spomenula Produktnu berzu iz Novog Sada, ostaću na teritoriji srpske severne pokrajine, pa ću napomenuti kakav je odnos prethodna vlast imala prema Razvojnoj banci Vojvodine, koja je bila privatna banka DS, gde su funkcioneri DS uzimali kredite bez ikakvih sredstava obezbeđenja. Znači, ulazili su u banku, uzimali novac i nisu ostavljali ni menicu, ni zalogu, ni hipoteku. Kada je 2013. godine ta Razvojna banka Vojvodine otišla u stečaj otkrile su prevarne radnje DS, pokrenuti su sudski postupci i onda se došlo do toga da Dragan Đilas, koji je prvo napunio svoje džepove parama građana Republike Srbije, uzme te pare, izvadi iz svog džepa i plati dugove svojih stranačkih kolega i tako otkupi njihove dugove.

Takav je odnos imala bivša vlast prema privredi, prema bankarskom sektoru, bivša vlast na čelu sa Đilasom i Tadićem, za razliku od ove vlasti, od ove Vlade i od predsednika Aleksandra Vučića koji nastavljaju u kontinuitetu da rade na stvaranju uslova za pozitivnu privrednu klimu.

Što se tiče REM-a, moje kolege su dosta govorile o tome. Ja nemam neko visoko mišljenje o REM-u. Nisam videla da su se oglašavali nešto kada se upadalo motornim testerama u RTS, kada se Aleksandru Vučiću i njegovoj deci svakodnevno na antisrpskim televizijama crtaju mete, kada se Narodna skupština naziva štalom. Evo, poslednji članak koji je danas izašao na antisrpskoj stranici jednih novina, „N1“ je u pitanju, u stvari televizije – Velika skupštinska štala, to je ova Narodna skupština, postala je razbojište u kome komični pajaci, to su narodni poslanici, predstavnici građana Srbije, opasne budaletine, narikače i nedovršene kreature brane svog tvorca od atentata. Na tako nešto REM ne reaguje.

Ovim nezavisnim medijima, „N1“ i „Nova S“, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik. Hvala.
Hvala.

Poštovane kolege, građani Srbije, čast mi je danas da govorim o ovom predlogu zakona koji sublimira sve ono što je SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obećala na izborima kada je dobila ogromnu podršku građana.

Dva miliona građana dalo je podršku listi Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka – Za našu decu i upravo je ovaj Predlog zakona dokaz da se borimo za decu koja će rasti u jakoj i stabilnoj državi i upravo je ovaj Predlog zakona i osnivanje ovih novih ministarstava, tri nova ministarstva, dokaz za sve ono što je u kampanji izgovorila Srpska napredna stranka da će biti ispoštovano.

Ja ću se malo više osvrnuti na osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i dijalog pošto su moje kolege dosta govorile o Ministarstvu za porodicu i Ministarstvu za brigu o selu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dijalog pokazuje da je cilj buduće Vlade vođenje dijaloga i to je jako lepo moj uvaženi kolega prof. Žarko Obradović objasnio šta je dijalog. Dijalog nije ono što zagovara jedan Lutovac koji ne može da obuzda ni svoju političku stranku da ga voli, koji zagovara izlazak na ulice i paljenje Skupštine, dijalog nije ono što priča tajkun Đilas i njegova marioneta Marinika Tepić, koji dolaze i kamenuju policiju, Skupštinu, nasilno upadaju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, dijalog je da pričamo, da razgovaramo mi koji nemamo isto mišljenje o različitim temama.

Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje koje je pokrenuo i apostrofirao sam predsednik Aleksandar Vučić, sa svojom molbom da buduća Vlada ima minimum 50% žena. Nemojmo zaboraviti i da je na inicijativu predsednika Vučića u prethodnom periodu osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Takođe, u prethodnom periodu prethodni skupštinski saziv doneo je veliki broj zakona kojima je poboljšao položaj žena. Prva smo zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, tako da samo formiranje ovog posebnog ministarstva govori da će se nastaviti sa reformama u ovom polju.

Spomenuli smo danas šest principa koje je rekao predsednik Aleksandar Vučić da trebaju biti principi buduće Vlade. Jedan od njih je zdravlje građana, kao prvi cilj, posebno imajući u vidu današnju situaciju u svetu, kao i u Srbiji. Koliko sam videla, danas imamo 757 zaraženih od kovida i, nažalost, tri preminule osobe. Lekari su tokom ovog perioda pokazali nadljudske napore. Država je pomogla koliko god je mogla i pomagaće i dalje, ali na nama je individualno da svako od nas pokaže odgovornost oko ovog cilja da se izborimo sa kovidom.

Borba za Kosovo i Metohiju je nešto čemu je predsednik Aleksandar Vučić pokazao koliko je posvećen i o ovome je jako teško govoriti, što se mene tiče, zato što ja ne znam nijednog srpskog državnika koji je bio toliko posvećen za borbu srpskog naroda koji živi u AP Kosovo i Metohija. Rekao je da bi cilj nove Vlade trebalo da bude očuvanje vitalnih interesa, čemu svi treba zajedno da doprinesemo.

Politika Aleksandra Vučića je doprinela da danas Srbiju posmatraju kao zemlju koja je nezavisna i neutralna. Kako je i sam rekao - poštujemo sve, ali poštujte i nas, poštujte i Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.

Što se tiče rasta ekonomije, napomenula bih da je prethodna Vlada imala velike uspehe, od smanjenja nezaposlenosti, podignuta je minimalna neto zarada na 32 hiljade dinara, prosečna plata 510 evra. To je sve ono na čemu će, nadam se, sledeća Vlada da radi, da poboljša još više ekonomsku politiku naše zemlje u ovim teškim trenucima, za razliku od nekih drugih vlada kojih se sećamo da su uništili srpsku privredu kada su privatizovali preduzeća, propale privatizacije, vodili su se sudski postupci, vodile su banke u stečaj, bogatili su se tajkuni koji danas koriste svoj novac i svoje medije da napadaju predsednika Vučića, koji se svim silama bori za svoju zemlju.

Spomenula bih i Ministarstvo pravde, ali mislim da je tu moj kolega Đukanović vrlo lepo rekao, težak period smo imali što se tiče Ministarstva pravde. I dalje pamtimo i osećamo onu 2010. godinu i onu nesretnu reformu. Malim se tu koracima išlo napred. Očekujem od budućeg ministra, ministarke pravde, da se jače uhvati u koštac sa svim onim što ih čeka. Imamo veliki problem sa sudovima, koji su zatrpani velikim brojem predmeta, sa tužilaštvom koje ne pokreće postupke. Da bi se suprotstavili mafiji i svim krivičnim delovima, potrebno je da imamo dobro sudstvo, ali se isto slažem da ne treba sudstvo da bude posebna kasta i da treba da nastave sudije da se biraju u Skupštini Srbije.

Usvajanjem ovog zakona nadam se da ćemo sledeće nedelje izabrati Vladu koja će nastaviti kontinuitet i reformu prethodne vlasti, za šta je i dobila podršku građana na prethodnim izborima i da ćemo nastaviti da stvaramo jaku i stabilnu državu za našu decu. Hvala.