Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Biljana Pantić Pilja

Biljana Pantić Pilja

Srpska napredna stranka

Govori

Predsedniče Orliću, povredili ste član 106.

Milimire, može li tiše malo, izvinjavam se?

Član 106, govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres. Prethodni govornik, vojvoda od Kolubare, teško da je govorio o onome što je bilo na dnevnom redu. Ja znam da ste vi vrlo demokratski nastrojeni i puštate da ovde svako priča što hoće, ali imamo jasno definisani dnevni red.

Ako već spominjemo izbore, mi smo spremni odmah da idemo na izbore, ali samo da vas podsetim, pre samo godinu dana vi ste osvojili kao predsednički kandidat, ako se ja ne varam, 4.35%, a Aleksandar Vučić je osvojio 59%. Kome vi pretite? Vaša lista je dobila 3,92%. Znači, da vam nismo zakon promenili ne biste ni ušli u ovaj parlament, a ovi ovde ljudi su ušli jer je na izborima ova lista osvojila 44%. Nemojte nama izborima da pretite, jer smo mi za izbore spremni, ali ne za vaše tehničke vlade i za vaše šetnje sa levima i desnima i ne znate više za šta ste.

Što se tiče nasilja, vi ste najmanje pozvani da pričate o tome. Ja sam ovde sedela kada ste kamen donosili, kada ste ovaj ovde jarbol iznosili i tukli se sa zastavom. Vi ste nas ovde dočekivali ispred Skupštine i hteli da nas tučete. Nemojte vi o nasilju da govorite. Najmanje ste pozvani i najveće ste zlo ovde koje postoji. Hvala vam.
Predsedniče Orliću, u redu je što vi na vrlo liberalan način dozvoljavate da se vodi ovde rasprava i to smo videli ovih nekoliko dana, ali molim vas član 106. - govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ja za razumem da prethodni govornik ne može da vodi ovim tačkama dnevnog reda raspravu, jer da je imao obraza on ne bi ni sedeo u Skupštini. Naveo je da postoji problem sa institucijama, ja bih se tu složila sa njim. Evo, moram da priznam, složila bih se, jer da radi institucija svoj posao prethodni govornik sigurno ne bi sedeo u Narodnoj skupštini, nego u zatvoru gde mu je i mesto.

Ali, umesto njega u zatvoru su dvoje nevinih ljudi. Zato institucije stvarno ne rade svoj posao, jer je on uspeo u zatvor da pošalje dvoje nevinih ljudi, uspeo je da mu zastari postupak i zato jesu krive institucije.

To što on gaji patološku ljubav prema Milošu Vučeviću i Andreju Vučiću to isto nije za Skupštinu, nego za neke druge institucije. Pa vas, predsedniče Orliću, molim da ubuduće, kada se prethodni govornik opet javi, da mu skrenete pažnju da stvarno institucije ne rade svoje posao, da rade on ne bi sigurno ovde, sedeo bi ili u zatvoru ili u nekoj specijalnoj bolnici. Hvala vam.
Hvala vam predsedniče.

Poštovana mandatarko, budući članovi Vlade, kolege i koleginice narodni poslanici, građani Srbije, kolega Jovanov rekao si mi da se koncentrišem koliko mogu na temu i potrudiću se, ali zaista mi je jako teško posle ovoliko besmislica koje ste izneli i neistina i ja sad moram da vas pitam – jel vi svi imate kolektivnu amneziju ili se samo pravite blesavi? To je sada stvarno moje pitanje. Građani nemaju kolektivnu amneziju. Zato su i glasali kako su glasali.

Jel vi sada meni hoćete da kažete da ste vi zaboravili da ste svi bili na vlasti. Prethodna koleginica nam priča – njen predsednik stranke je 2004. godine kada je došao Rio Tinto u Srbiju bio savetnik predsednika države, pa je bio ministar spoljnih poslova. Koliko je – 91 država je priznala tzv. nezavisno Kosovo. Isto je njen predsednik stranke je 2014. godine podržao budžet SNS u istoj ovoj Skupštini. Jeste li to zaboravili ili tada niste bili član stranke ili ste zaboravili šta je radio Vuk Jeremić? Hoćete li da nam objasnite sada – kada počinje aboliranje od vaših dela i dela vaših političkih otaca? Hoćete li da nam objasnite kad počinjete vi da bude tako fini i pošteni? Od kako više niste na vlasti? Od kako građani Srbije više ne glasaju za vas? Vi ste svi zajedno 3. aprila izašli sa jednom listom, 3. uveče ste se posvađali. Vaš član stranke je izašao iz stranke, drugi su ga kandidovali. Ovde ste se svađali 2. avgusta, ja mislim, ko će gde da sedi. Pa vi ne znate vaše stranke da vodite, a ne da vodite državu i vi ćete sada da komentarišete ekspoze, program, kanditate za Vladu. Videli smo vaše vlade i videli smo šta možete i umete. Ne umete ništa sem da kradete i napunite svoje džepove i zato ste kažnjeni na izborima, pomirite se sa tim.

Isto tako je i ova, kako se zovete, državotvorna opozicija. Čime vi nas upozoravate? Hoćete opet kamenje u Skupštinu, sekire, da palite. Vi ste gospodine Obradoviću 2020. godine stajali uz Mariniku Tepić, koja je rekla da su Srbi genocidni narod. Da, pomenula sam vas, da se konačno javite za repliku. Objasnite mi kako ste do 2020. godine stajali uz nju, a sada se borite za srpske interese? Koji su to interesi? Vaši interesi, očigledno su, samo da sednete u fotelju, da dođete na vlast.

Tako ste i palili ovu Skupštinu. Koja je vaša politika? Da jurišate na konjima. Odakle? Iz Beograda iz beogradskog kafića. Da glumite kosovske devojke ovde. Uozbiljite se kada pričamo o ozbiljnim temama i o Kosovu i Metohiji. Nemojte da vređate više građane Republike Srbije.

Što se tiče, pošto nemam puno vremena. Što se tiče vašeg predloga gospođo Brnabić. Ja sam već dva puta glasala za sastav vaše Vlade i glasaću i ovaj treći put. Posebna mi je čast ovaj treći put da glasam. To ću objasniti malo kasnije.

Jednom je Aleksandar Vučić rekao, Srbija je počela da radi, želi na vrh, ne ratnički nego na vrh na koji se stiže znanjem, radom i trudom, onaj vrh na koji se zabije zastava uspeha natopljena znanjem, a ne krvlju. I to hoćemo od vas i hoćemo od vaših ministara. Ovo je vaš tim i očekujemo da tim sluša svog kapitena, da nemamo više disonantne tonove, da nemamo istupe pojedinih ministara sa njihovim stavovima, to je uredu, ali onda se kandiduju na izborima, pa onda pobede, pa ih onda mi kandidujemo ovde u Skupštini. Pošto mi dajemo podršku vama, očekujem da vaš kabinet sluša šta govori predsednik Aleksandar Vučić i da sluša svoju premijerku.

Kad kažu da je ovo Vučićeva Vlada, Anina Vlada, ja ne vidim šta je problem. Aleksandar Vučić je dobio 2.300.000 glasova. Ja bi na to bila ponosna, da pratim politiku Aleksandra Vučića, što i vama želim. Izneli ste šta je nacionalni interes i koje su crvene linije. To je poštovanje teritorijalnog integriteta. Za mene je to dovoljno.

Što se tiče ovog trećeg izbora, biću lična. Izuzetno mi je velika čast da podržim ovu Vladu, gde će sedeti Miloš Vučević, kao ministar odbrane, kao osvedočeni rodoljub i patriota i kao neko ko je deset godina bio gradonačelnik Novog Sada. Dok će neki ući u političke čitanke po aferama, Solun, Borovica, razbijanje prostorija drugih političkih stranaka, Miloš Vučević će ući u političku istoriju grada Novog Sada, kao najuspešniji gradonačelnik, sa besplatnim vrtićima, besplatnim udžbenicima za đake prvih razreda, za gradnju mostova, fabrika i novih radnih mesta.

Želim vam svu sreću. Živela Srbija.
Gospođa Biljana Pantić Pilja je advokat, ne pravnik. Molim vas da razlikujete, pošto je za advokate potrebno još malo škole. Znači advokat, ne pravnik. Znam, niste vi neke velike škole završili, nego samo do kada ste vladali u AP Vojvodini gospođo?

Hoćete da kažete da Predlog rezolucije o genocidu niste podneli 29.6.2016. godine sa još 11 poslanika? kako vas nije sramota da lažete sve vreme? To ste uradili. Ne razumem šta je sada problem. To je činjenica, zašto se stidite onoga što ste radili? Što vas je sramota? Možemo da pričamo o tome šta ste radili kao pokrajinski ministar. Hoćete i o tome da pričamo? I o vašim strankama? Ja se moje stranke ne stidim. Ja se ne stidim da sam bila klan SRS od 2000. godine, pa sam onda osnovala SNS.

Šta ćemo sa vašim strankama, gospođo? Gde ste uposleni, gospođo Tepić? Hoćete da nam kažete, da odgovorite građanima, je l' kod Đilasa? Nemoguće. Šta ste vi uradili za građane Vojvodine kao pokrajinska ministarka? Gde su one koke iz Morovića i ona droga? Kako vas nije sramota, izlazite svaki put sa nekim svojim tezama, gde nemate nikakve činjenice, a onda kada vas neko prozove, onda kažete da vam niko ne da pravo na reč. Vi ste navikli samo da pričate na konferencijama za novinare. Ko se boji duela sa vama? Ja sam bila u duelu sa vama i zvala vas na duel. Šta, je l' ne smete? Pa ne smete, znam da ne smete. Ali meni nije problem. Zato što vas znam i poznaju vas građani jako dobro. Zato ne možete da dođete na vlast i nećete doći na vlast, baš zato što vas poznaju.
Hvala vam, predsedniče.

Ovo je već treći dan rasprave o ovom zakonu gde bi trebalo da konstituišemo konačno, odnosno izaberemo Vladu, da dobijemo i izvršnu vlast. Pažljivo sam pratila ova tri dana šta ste pričali, zapisivala.

Što se tiče amandmana kolege Stefanovića, nećemo ga prihvatiti. Bilo bi puno da vas i tu podržimo. Što bi rekao predsednik Aleksandar Vučić, bio bi problem za vašu političku karijeru. Imali ste vremena da se bavite dijasporom kada ste bili na vlasti. To je nešto što mi najviše smeta u čitavoj ovoj raspravi u ova tri dana. Licemerno, površno i populistički. Zašto? Zato što ste svi, skoro svi, da se ogradim, bili u izvršnoj vlasti. Neki ste bili pokrajinski sekretari, neki ministri, neki predsednici opština, gradonačelnici, savetnici ministra, svi ste bili u izvršnoj vlasti. I šta ste uradili i na koji način ste doprineli građanima Srbije? Ništa i zato više i niste u izvršnoj vlasti i ne možete da učestvujete u izboru ove vlade. To je nekako valjda jednostavno.

Zato su građani Republike Srbije na izborima listi Srpska napredna stranka dali najviše glasova, zato što ste svi bili na vlasti. Sada sa tom nekom zakasnelom pameti nas učite šta bi trebalo i kako bi trebalo. Prvo je puno ministarstava, a onda da dodamo neka ministarstva. Imali smo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, imali smo i za dijasporu. Hajde sada da vidimo kako ćemo to mi da uradimo. Građani su nama dali podršku. Prema tome, mislim da nemate ni prava da se ljutite kada kažemo da nećemo da prihvatimo vaše amandmane.

Sve se nekako svelo na neku laganu priču šta narod želi da čuje, pa onda čujemo – možda bolje da isključimo prenos, pa ćemo biti iskreniji. Pa, vi gostujete na televizijama, vi pričate te lake priče. Juče sam čula sjajnu stvar koju je rekao predsednik Vučić i moram da ga citiram, on je predsednik moje stranke, predsednik je države – Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti. E, to smo čuli u ova tri dana, to smo čuli od vas. Ništa drugo, ništa pametnije niste predložili. To smo slušali u raspravi kada smo imali temu Kosova i Metohija, to smo čuli isto i danas i prekjuče i prvog dana rasprave.

Moram da se osvrnem na dve teme koje su bile vrlo aktuelne ova tri dana. Jedna je, daćete mi za pravo da to kažem, meni vrlo značajna, gradnja mosta u Novom Sadu. Zašto? Zato što sam ja iz Novog Sada. Kada dolazite iz grada koji je 1999. godine zbog NATO bombardovanja ostao bez mostova, onda je stvarno licemerno da ste protiv gradnje još jednog mosta. Zašto? Zato što je isti taj most urbanističkim planovima od ranije, pa je taj isti GUP usvajan 1951, 1963, 1974, 1985, 1994, 2000, 2006, 2022. godine, i tada vam nije smetalo.

Zašto vam smeta most? Zašto vam smeta da se razvija, gradi? Zašto vam sada odjednom smeta most, i to vama koji ste iz Novog Sada, koji ste skelom prelazili na sremsku stranu? To stvarno treba da vas bude sramota. Novi Sad je 1999. godine od strane NATO bombardovanja ostao bez mostova i vama je problem još jedan most. Kada ste bili na vlasti u Novom Sadu niste tako pričali, ali tada ste se bavili nekim drugim stvarima, punili svoje džepove, pa niste ni razmišljali o mostu. Sada ima konačno neko da ga napravi, pa je sada tu problem. Ali, napravićemo i taj četvrti most.

Što se tiče još jednog kolege, tu je, izjavio je pre neki dan da su u AP Vojvodini vrtići dobili dopis da se sprovode neki seminari, podučavanje dece i vaspitača, sa nazivom - Svaka boja svakom lepo stoji, od rodnih stereotipa do rodne jednakosti u vrtićima. Još te tvitnuli o tome. Znam da ste vi sada navikli da tvitujete, da palite Skupštinu, unosite kamenje, ulećete sekirama, ali nemojte da se igrate tako ozbiljnim stvarima. Uznemirili ste, jako ste uznemirili javnost.

Ja sam majka deteta koje ide u vrtić i dobila sam gomilu pitanja šta ste time hteli reći. To što je vama problem da dečak obuče roze ili crveno, nekome nije, zato što će neko da nasledi, nekome lepo stoji. Možda se vi manje osećate muško što ste možda bibliotekar, ali se ja ne osećam manje žensko što sam advokat, jer po vašoj logici imamo ženske i muške poslove.

Nisam vas pomenula, nemate pravo na repliku, da vam kažem odmah.

Znači, nema ženskih i muških poslova i ovo se zove od rodne ravnopravnosti do rodne jednakosti u vrtićima. I moje žensko dete sme da igra fudbal, a muško dete moje koleginice sme da previja lutke i neće biti manje muško. Ako vi jeste, to je već vaš problem, ali nemojte da uznemiravate javnost.

Tako da, od svega onoga što smo čuli u ova tri dana, nismo čuli ništa. Ja sam jako bila protiv kada smo menjali izborni zakon da se spusti cenzus na 3%, ali sada sam presrećna kada vas sve vidim ovde, kada ima javnost šansu da vas vidi, da vas čuje i ja znam da će SNS još dugo, dugo vladati. Dragi moji naprednjaci, srećan vam rođendan. Hvala.
Hvala vam, predsedavajuća.

Povređen je član 106. Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ja verujem da prethodni govornik, pošto juče nije bio na sednici, ne zna šta je tačka dnevnog reda, ali nije ni čudo pošto smo navikli da kada su zasedanja Narodne skupštine on bude na drugim mestima, kao kada je usvojen Zakon o radu 2001. godine, pa nije bio tu nego u Solunu i zato ga i zovu „Solunac“, a ne po proboju Solunskog fronta.

Što se tiče Šodroša i odbrane nije spomenuo da su juče ti huligani, branitelji životne sredine napali novinarku i nisu osudili napad na novinarku novosadske televizije Emiliju Marić i ja znam da je prethodni govornik opsednut likom i delom Miloša Vučevića, ali nije ni čudo, zato što za razliku od njega koga pamte po raznim aferama, Miloša Vučevića Novosađani pamte po tome što je tri puta biran za gradonačelnika grada Novog Sada, a ne po aferama, Borovici, raznim milionima i po tome što ste izbegli krivičnu odgovornost jer ste se sami prijavili prekršajnom sudu. Hvala vam.
Hvala vam, predsedavajući.

Član 27. molim vas, predsednik Narodne skupštine u ovom slučaju predsedavajući stara se o primeni ovog Poslovnika. Ja verujem da je vama popustila koncentracija, ali molim vas da se starate o ovom Poslovniku i da vodite računa i da primenite načelo reciprociteta, jer ovde kad neko nešto kaže iz SNS, vi izričete opomenu, a kada imamo arlaukanje preko puta, vi samo zamolite da se lepo obrate.

Molim vas, pošto ne mogu neposredno da se obraćam i ako je kolega, sad se pozvao na član Poslovnika i neposredno se obratio da primenite ovaj Poslovnik i da kažete da ovo nije Srpska akademija nauka i umetnosti, ovo je Narodna skupština i ovde se sukobljavaju mišljenja, a to što oni nemaju mišljenje samo uvrede za vladajuću stranku, to je problem za vas, koji ste dužni da primenite Poslovnik i da se starate o njemu. Hvala vam.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije, poštovani predstavnici Visokog saveta sudstva, podržaću Predlog odluke kao što smo to i rekli na Odboru za pravosuđe zato što smatram da vi najbolje znate ko će dobro da rukovodi sudom.

Osvrnuću se na nešto što očekujem da treba građani da znaju zarad istine, zarad građana Republike Srbije i očekivala sam možda i da predsednik nekog suda reaguje, predsednik Advokatske komore da reaguje, ali nije došlo do toga, pa ću morati ja da reagujem.

Postoji jedno glasilo Dragana Đilasa, hrvatske jedne novine, koje izlaze u Srbiji, nemam primerak, zaista ne želim da punim džepove Dragana Đilasa, mislim da ih je dovoljno napunio i prepunio dok je bio na vlasti, pa ih ni ne kupujem, ali imala sam prilike da pročitam danas jedan tekst koji je nastao tako što je tzv. novinarka vodila razgovor sa jednim od advokata, gde se spominje da advokat ne može da bude i narodni poslanik, da ima duplu platu i gde se spominje da na taj način advokat utiče na rešavanje sudskih sporova.

Iz tog razloga sam očekivala da će da reaguje nadležan sud, da kaže da to ne može da se desi, da su sudije nezavisne, da na njih ne može niko da utiče. Ostali smo uskraćeni za to. Meni je bilo čudno da neko ko je advokat vodi takav razgovor sa novinarkom, tzv. novinarkom, čudno mi je bilo da ne prepoznaje materiju, da ne zna zakon i da ne zna da narodni poslanik može da bude advokat. Neke kolege su ovde spominjale da smo imali advokate 2010. godine na čelu predsednika Odbora za pravosuđe, imamo i sada advokate poslanike i onda mi je postalo jasno zato što je taj kolega advokat, kada je to pročitao, napisao zahtev za odgovor, ne znam da li će te tajkunske Đilasove novine, koje se štampaju u Hrvatskoj, da objave, ali ja ću vam pročitati, gde kaže da su netačno i nepotpuno objavljene informacije za koje se u tekstu navodi da predstavljaju njegovu izjavu, traži da se hitno objavi njegov odgovor sledeće sadržine: „Nikada nisam dao izjavu za štampano izdanje medija „Nova“, pa tako ni izjavu koja je preneta u štampanom izdanju ovog medija od 7. jula 2021. godine. Sa autorkom teksta sam na ovu temu obavio kratak razgovor u decembru prošle godine gde uopšte nisam pominjao mogućnost da poslanik i zastupnik vlasti direktno može da utiče na sporove, niti sam se izjašnjavao o eventualnom sukobu interesa, nego sam autorku uputio na Agenciju za borbu protiv korupcije koja je za ta pitanja nadležna“, pečat i potpis.

Nadam se da će oni to objaviti, mada ne verujem. Znate kako, razumljivo je da je onaj ko je na platnom spisku Dragana Đilasa laže zato što ga za to Đilas plaća. Nisam čula te tzv. novinare da su postavili pitanje Mariniki Tepić kolika joj je plata kod Dragana Đilasa, da li je istina koliko je para dobila od narko-dilera, nisam čula te novinare u velikom intervjuu broja tih tajkunskih novina da postavljaju pitanje Mariniki Tepić zašto misli da su Srbi genocidan narod ili koliko para je proneverila kao pokrajinska ministarka. Pročitala sam gomilu laži danas i videla da postoje ljudi koji će izdati saopštenje i tražiti da se ovako nešto objavi, pa ćemo videti da li će to objaviti, a ja i dalje pozivam iste te medije da pišu o meni i da pišu o SNS, jer to onda znači da samo radimo dobro posao. Hvala.
Zahvaljujem se predsedavajuća.

Poštovani gospodine Milojeviću, kolege poslanici, građani Republike Srbije, radi javnosti samo na početku odmah, pošto bile su danas neki naslovi u novinama da Narodna skupština bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda. Ne, mi ćemo odluku da podržimo Visokog saveta sudstva. Pošto često spočitavaju narodnim poslanicima da se mešaju u rad srpskog pravosuđa, da imamo neke velike ingerencije u toj oblasti, što zaista nije tačno. Ono što mi radimo, jeste da podržimo danas ili ne podržimo odluku koju je Visoki savet sudstva dostavio nama kao narodnim poslanicima gde su dali predlog da izaberemo gospođu Vasović, kao jedinog kandidata, ali jednog od sudija Vrhovnog kasacionog suda. To se isto dešava kada biramo sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, pa nam kažu da smo vršili uticaj u izboru sudija. Zaista zbog sudija koji se biraju na te funkcije, želim da kažem da to nije tačno, da mi kao, prvo Odbor za pravosuđe dobijamo predlog odluke, a ona i ovde u plenumu prostom aklamacijom podržimo tako nešto. Tako da ipak mislim da sudijsku funkciju ničim ne ugrožava diskusija narodnih poslanika u Skupštini.

Što se tiče ove odluke, za gospođu Jasminu Vasović ću glasati, pre svega što sam pročitala njenu biografiju i nema ništa sporno u biografiji iste, a i ako su je već predložile kolege iz Vrhovnog kasacionog suda, odnosno podržale njenu kandidaturu, smatram da nismo baš toliko kompetentni da joj nešto zameramo za razliku od onih koje ste vi gospodine Milojeviću sami spomenuli, a da su se čuli neki tihi šumovi oko izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Ti šumovi koji su se čuli, čuli su se od onih koji su učestovali u mračnom dobu srpskog pravosuđa, u reformi pravosuđa 2009. godine. Nemamo mi kolektivnu amneziju kada se spomene ta reforma. Reforma u kojoj su baš ti učestvovali koji danas nešto spočitavaju za ove izbore kako danas za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, tako i za sudije koje se biraju prvi put na svoju funkciju ili sudije koje se biraju na stalnu sudijsku funkciju, zato što ta reforma pravosuđa je izrodila 44 miliona evra štete za Republiku Srbiju, 836 sudija i 76 zamenika tužioca je ostalo u toj reformi bez posla zato što je ta reforma pravosuđa rađena u prostorijama DS kada su pravljeni spiskovi podobnih i nepodobnih sudija. Kada je na čelu Vrhovnog kasacionog suda, tadašnjeg Vrhovnog suda bila gospođa Nata Mesarović koju su ovi sadašnji opozicionari, borci za nezavisno pravosuđe postavili. Sećate se i vi gospodine Milojeviću te reforme vrlo dobro, čini mi se, da ste trpeli posledice iste.

Mislim da niste imali lak zadatak kada ste gospođu Mesarević nasledili na mesto predsednika Vrhovnog kasacionog suda, samim tim i na mestu predsednika Viskog saveta sudstva, pošto je ista razrešena i koliko znam i dan danas nisu je primili u Advokatsku komoru gde je podnosila zahteve kao nedostojna ali očigledno današnja opozicija i tajkunski mediji to zaboravljaju da spomenu, samo stavljaju na naslovnice određene sudije koje su očigledno za njih podobni ili nisu.

Takođe bih zamolila buduću predsednicu Vrhovnog kasacionog suda da primenjuje zakone, pa Zakon o sudijama član 30. kaže da sudija ne može biti član političke stranke niti politički delovati na drugi način, baviti se bilo kojim javnim ili privatnim, plaćenim poslom.

Ove sudije što javno istupaju, nikome ne može biti zabranjena sloboda govora, tu ću se složiti, ali sudije koje daju političke izjave, a onda im smeta kada ih neko prozove, mislim da je pitanje disciplinske odgovornosti koju treba da vodi Visoki savet sudstva i Vrhovni kasacioni sud.

Ne možete očekivati, ja ću primeni raspravno načelo, odnosno načelo dvostranosti postupka, ne možete očekivati da pojedine sudije izađu u medijima i napadaju ili narodne poslanike ili predsednika, a da niko ne može da im uzvrati. To su, verovatno, videli od ovih tajkunskih medija koji smatraju da mogu sve da objave.

Danas imamo taj sistem demokratije, očigledno. To je sistem demokratije gde svako ko sebe naziva nezavisnim, a smatram da nije nezavistan, može da kaže šta hoće, može da kaže o kome šta hoće, ali taj drugi ne sme da mu odgovori zato što će odmah da osvane na naslovnicama tih tajkunskih medija, zato što je to vid demokratije za koju se oni zalažu.

Što se tiče buduće predsednice, pošto verujem da ćemo joj danas dati podršku, imam velika očekivanja od nje, ne pritiske, kako će verovatno da prenesu, nego očekivanja, očekivanja da sprovede svoj program koji je predstavila. Očekujem beskompromisnu borbu protiv korupcije, da dostojno obavlja svoj posao, da bira, zajedno sa ostalim članovima Visokog saveta sudstva, časne i dostojne ljude za sudije.

Takođe, očekujem da se drži slova zakona i da primenjuje član 30. Zakona o sudijama, pa da se sprovode disciplinski postupci protiv sudija koji nastupaju onako kako ne bi trebao jedan dostojan sudija da istupa. Jer, ako će sudija da se bavi politikom onda lepo podnese ostavku, razreše ga i onda uđe u političku arenu.

Takođe, pošto je, videla sam, kandidatkinja je učestvovala, bila je član Radne grupe Zakona o suđenju u razumnom roku, nadam se da će se malo više posvetiti pažnje suđenjima u razumnom roku.

Mi danas imamo preopterećene sudove, imamo suđenja koja se zakazuju već za 2022. godinu, imamo neke sudije koji ne zakazuju suđenja po dve godine, to sve košta državu Srbiju.

Takođe, imam jednu ličnu zamerku za Vrhovni kasacioni sud koji bi trebao da zauzima nedvosmislene pravne stavove, a ne kao što je uradio za određeno pravno pitanje koje se tiče obrade kredita, vi znate o čemu ja govorim.

Vrhovni kasacioni sud je zauzeo takav stav da može da bude, a ne mora da znači. Zbog takvog stava, koji nije bio nedvosmislen, došlo je do više desetina hiljada tužbi, čime su zatrpani bukvalno srpski sudovi, pre svega beogradski i novosadski, pa je došlo do toga da se vrši delegacija, koju je isto Vrhovni kasacioni sud dozvolio, pa sad opet imamo problem u sudovima koji ne znaju kako će da preraspodele predmete, kako će da spakuju te iste predmete, ko zna gde će završiti ti predmeti, koliko će dugo da se čeka na zakazivanje tih suđenja.

Tako da, očekujem od nove predsednice da se malo više povede računa o suđenjima u razumnom roku, jer je to u korist građana Srbije, da se zauzimaju nedvosmisleni stavovi i očekujem da vodi računa ona, kao i sve ostale sudije i kao svi ostali članovi Visokog saveta sudstva o dostojnosti sudija koje biramo mi kao Narodna skupština prvi put na tu sudijsku funkciji i da, kao što u Advokatskoj komori imamo Kodeks kog se moramo pridržavati i kao što svi ostali imaju svoja neka pravila, isto tako očekujem da i sudije se pridržavaju svojih pravila, a ne da se slikaju na naslovnicama i daju političke stavove, a sud ništa ne preduzima povodom toga.

Hvala vam.
Hvala vam.

Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege poslanici, ja ću se osvrnuti danas na tačku dnevnog reda koja se odnosi na predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama Statuta Komisije za hartije od vrednosti.

Ista se donosi zbog usaglašavanja sa donetim Zakonom o robnoj berzi. Ovaj zakon je donet u prethodnom skupštinskom sazivu koji je značajan pre svega za rad Produktne berze iz Novog sada koja postoji još od 1921. godine koja je bila jedina berza u SFRJ i čiji je značaj prepoznala i podržala Nemačka razvojna banka.

Ovaj Zakon o robnoj berzi koji je donet u prethodnom skupštinskom mandatu je donet uz direktnu podršku predsednika Aleksandra Vučića, resornog ministarstva i pre svega takođe koleginice Aleksandre Tomić, kao predsednice resornog odbora. Ovo je jedan primer kako Vlada Republike Srbije radi na poboljšanju srpske privrede za razliku od prethodne vlasti, koja je radila apsolutno sve suprotno. Zato je i potrebno da što pre usvojimo predloženu odluku, kako bi Komisija za hartije od vrednosti uradila sve što je potrebno i donela određene saglasnosti da bi ovaj zakon mogao da se primenjuje.

Za razliku od ovakvih ciljeva koji su osnovni u stvaranju, jačanju i snaženju Srbije, imali smo ranije vlasti koje su radile upravo suprotno i kojima je cilj bio samo da napune svoje džepove.

Pošto sam spomenula Produktnu berzu iz Novog Sada, ostaću na teritoriji srpske severne pokrajine, pa ću napomenuti kakav je odnos prethodna vlast imala prema Razvojnoj banci Vojvodine, koja je bila privatna banka DS, gde su funkcioneri DS uzimali kredite bez ikakvih sredstava obezbeđenja. Znači, ulazili su u banku, uzimali novac i nisu ostavljali ni menicu, ni zalogu, ni hipoteku. Kada je 2013. godine ta Razvojna banka Vojvodine otišla u stečaj otkrile su prevarne radnje DS, pokrenuti su sudski postupci i onda se došlo do toga da Dragan Đilas, koji je prvo napunio svoje džepove parama građana Republike Srbije, uzme te pare, izvadi iz svog džepa i plati dugove svojih stranačkih kolega i tako otkupi njihove dugove.

Takav je odnos imala bivša vlast prema privredi, prema bankarskom sektoru, bivša vlast na čelu sa Đilasom i Tadićem, za razliku od ove vlasti, od ove Vlade i od predsednika Aleksandra Vučića koji nastavljaju u kontinuitetu da rade na stvaranju uslova za pozitivnu privrednu klimu.

Što se tiče REM-a, moje kolege su dosta govorile o tome. Ja nemam neko visoko mišljenje o REM-u. Nisam videla da su se oglašavali nešto kada se upadalo motornim testerama u RTS, kada se Aleksandru Vučiću i njegovoj deci svakodnevno na antisrpskim televizijama crtaju mete, kada se Narodna skupština naziva štalom. Evo, poslednji članak koji je danas izašao na antisrpskoj stranici jednih novina, „N1“ je u pitanju, u stvari televizije – Velika skupštinska štala, to je ova Narodna skupština, postala je razbojište u kome komični pajaci, to su narodni poslanici, predstavnici građana Srbije, opasne budaletine, narikače i nedovršene kreature brane svog tvorca od atentata. Na tako nešto REM ne reaguje.

Ovim nezavisnim medijima, „N1“ i „Nova S“, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik. Hvala.
Hvala.

Poštovane kolege, građani Srbije, čast mi je danas da govorim o ovom predlogu zakona koji sublimira sve ono što je SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obećala na izborima kada je dobila ogromnu podršku građana.

Dva miliona građana dalo je podršku listi Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka – Za našu decu i upravo je ovaj Predlog zakona dokaz da se borimo za decu koja će rasti u jakoj i stabilnoj državi i upravo je ovaj Predlog zakona i osnivanje ovih novih ministarstava, tri nova ministarstva, dokaz za sve ono što je u kampanji izgovorila Srpska napredna stranka da će biti ispoštovano.

Ja ću se malo više osvrnuti na osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i dijalog pošto su moje kolege dosta govorile o Ministarstvu za porodicu i Ministarstvu za brigu o selu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i dijalog pokazuje da je cilj buduće Vlade vođenje dijaloga i to je jako lepo moj uvaženi kolega prof. Žarko Obradović objasnio šta je dijalog. Dijalog nije ono što zagovara jedan Lutovac koji ne može da obuzda ni svoju političku stranku da ga voli, koji zagovara izlazak na ulice i paljenje Skupštine, dijalog nije ono što priča tajkun Đilas i njegova marioneta Marinika Tepić, koji dolaze i kamenuju policiju, Skupštinu, nasilno upadaju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, dijalog je da pričamo, da razgovaramo mi koji nemamo isto mišljenje o različitim temama.

Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje koje je pokrenuo i apostrofirao sam predsednik Aleksandar Vučić, sa svojom molbom da buduća Vlada ima minimum 50% žena. Nemojmo zaboraviti i da je na inicijativu predsednika Vučića u prethodnom periodu osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Takođe, u prethodnom periodu prethodni skupštinski saziv doneo je veliki broj zakona kojima je poboljšao položaj žena. Prva smo zemlja van EU koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, tako da samo formiranje ovog posebnog ministarstva govori da će se nastaviti sa reformama u ovom polju.

Spomenuli smo danas šest principa koje je rekao predsednik Aleksandar Vučić da trebaju biti principi buduće Vlade. Jedan od njih je zdravlje građana, kao prvi cilj, posebno imajući u vidu današnju situaciju u svetu, kao i u Srbiji. Koliko sam videla, danas imamo 757 zaraženih od kovida i, nažalost, tri preminule osobe. Lekari su tokom ovog perioda pokazali nadljudske napore. Država je pomogla koliko god je mogla i pomagaće i dalje, ali na nama je individualno da svako od nas pokaže odgovornost oko ovog cilja da se izborimo sa kovidom.

Borba za Kosovo i Metohiju je nešto čemu je predsednik Aleksandar Vučić pokazao koliko je posvećen i o ovome je jako teško govoriti, što se mene tiče, zato što ja ne znam nijednog srpskog državnika koji je bio toliko posvećen za borbu srpskog naroda koji živi u AP Kosovo i Metohija. Rekao je da bi cilj nove Vlade trebalo da bude očuvanje vitalnih interesa, čemu svi treba zajedno da doprinesemo.

Politika Aleksandra Vučića je doprinela da danas Srbiju posmatraju kao zemlju koja je nezavisna i neutralna. Kako je i sam rekao - poštujemo sve, ali poštujte i nas, poštujte i Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu.

Što se tiče rasta ekonomije, napomenula bih da je prethodna Vlada imala velike uspehe, od smanjenja nezaposlenosti, podignuta je minimalna neto zarada na 32 hiljade dinara, prosečna plata 510 evra. To je sve ono na čemu će, nadam se, sledeća Vlada da radi, da poboljša još više ekonomsku politiku naše zemlje u ovim teškim trenucima, za razliku od nekih drugih vlada kojih se sećamo da su uništili srpsku privredu kada su privatizovali preduzeća, propale privatizacije, vodili su se sudski postupci, vodile su banke u stečaj, bogatili su se tajkuni koji danas koriste svoj novac i svoje medije da napadaju predsednika Vučića, koji se svim silama bori za svoju zemlju.

Spomenula bih i Ministarstvo pravde, ali mislim da je tu moj kolega Đukanović vrlo lepo rekao, težak period smo imali što se tiče Ministarstva pravde. I dalje pamtimo i osećamo onu 2010. godinu i onu nesretnu reformu. Malim se tu koracima išlo napred. Očekujem od budućeg ministra, ministarke pravde, da se jače uhvati u koštac sa svim onim što ih čeka. Imamo veliki problem sa sudovima, koji su zatrpani velikim brojem predmeta, sa tužilaštvom koje ne pokreće postupke. Da bi se suprotstavili mafiji i svim krivičnim delovima, potrebno je da imamo dobro sudstvo, ali se isto slažem da ne treba sudstvo da bude posebna kasta i da treba da nastave sudije da se biraju u Skupštini Srbije.

Usvajanjem ovog zakona nadam se da ćemo sledeće nedelje izabrati Vladu koja će nastaviti kontinuitet i reformu prethodne vlasti, za šta je i dobila podršku građana na prethodnim izborima i da ćemo nastaviti da stvaramo jaku i stabilnu državu za našu decu. Hvala.
Hvala vam.

Poštovani članovi VSS, poštovane kolege, svašta bih sad imala ja ovde da kažem pošto sam poslušala moje uvažene kolege koje su diskutovale čitav dan, pa ću probati da sublimiram iz nekog svog iskustva, kao i poslanik i kao advokat koji ima velike veze sa sudom, odnosno svakodnevno ide na suđenja i prisustvuje suđenjima.

Za početak, nisam ja neki veliki fan Visokog saveta sudstva, kao neke moje kolege što su vas nahvalile. Prvo, smatram da je predsednik Visokog saveta sudstva trebao danas da dođe ovde pred nama, da nam obrazlaže svoju odluku. Moj stav je da je trebao da dođe ovde. Verujem da on ima posla, ali ovo je jedan od njegovih poslova da dođe pred narodne poslanike, a ne da pošalje vas, uz dužno poštovanje prema vama.

Drugo, od svih kolega koje su danas diskutovale, gospođa Vjerica Radeta mi je najbolja, oko 80% se mogu složiti sa njom, ne mogu da se slažem 100% jer sedela bi tamo verovatno, ali 80% onoga što je rekla koleginica Vjerica Radeta mislim da je u pravu.

(Narodni poslanici SRS, dobacuju.)

Ako može malo tiše kolege, znam da ste oduševljeni, ali samo malo tiše da obrazložim ovo što sam htela.

Prvo, odluku ste nam pročitali. Uz dužno poštovanje, vi niste ovde spikeri, mi smo dobili tu odluku i mi smo to vrlo pažljivo pročitali.

Drugo, smatram da su biografije koje nam dostavljate svaki put sve oskudnije i oskudnije. Znam da prosek studiranja i prosek godina studiranja nije uslov, ali do nedavno ste nam dostavljali takve podatke. Ja sad, čitajući, zaključim da neki kandidati koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, su studirali do 27, do 29 godine što je deset godina studiranja. Ne znam iz kog razloga se kriju te informacije.

Ja sam ujedno, kao član stalne delegacije parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, član Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava. U tom Komitetu dobijamo vrlo opširne biografije kandidata, sa kojima vodimo razgovor i biramo ih, čak i ispitujemo.

Do skoro sam čak bila i pristalica da izbor sudija ne treba više da se vrši u Skupštini. Promenila sam to svoje mišljenje baš imajući u vidu rad Visokog saveta sudstva. Zato što ne znam šta je za pojedince iz Visokog saveta sudstva dostojnost, šta su ti moralni kriterijumi navedeni u članu 45. Zakona o sudijama, šta je sa nepotizmom, jer svaki put se tu negde pronađe neki kandidat koji ima neke veze sa nekim, šta je sa pravljenjem sudijske kaste. Pošto od 22 kandidata koje prvi put biramo na sudijsku funkciju, samo jedan kandidat nije iz pravosuđa, nema ni jednog kandidata iz advokature, nema ni jednog kandidata iz privrede. Nikoga, samo sudijski pomoćnici i korisnici početničke obuke.

Takođe, u biografijama vidim da su neki kandidati završili početničku obuku 2015. godine. Šta su radili posle? Kakve su to biografije? Kako ja sada da zaključim da je neki kandidat dostojan.

Takođe imam pitanje za vas, da li kandidat koji je zaposlen u nevladinoj organizaciji je dostojan kandidat? Da li ispunjava moralne uslove? To je pitanje za Visoki savet sudstva. To nam niste navili u biografijama, morala sam da guglam kandidate zato što nam ne dostavljate potpune biografije, a onda pričamo o politizaciji sudija. Ne, sud je zatvorena kasta u koju ne može niko da uđe. Na stranu ovih 22 kandidata, ja ne znam kakvi su oni, ne znam nikoga lično, nadam se da će biti dobre sudije, izražavam veliku sumnju.

Na primer, sudije koje birate po konkursu, evo skoro je izabrana sudija u Novom Sadu, u Viši sud. Znate šta je prvo uradila u junu mesecu kada je dobila svoje predmete? Odložila je suđenje zakazano za novembar i zakazala ga za februar. Šta je sa efikasnošću srpskog pravosuđa? Znam da je mračni srednji vek sinonim za mračno pravosuđe 2009. i 2010. godine, ja sam tada bila u sudu pripravnik volonter i znam kako je rađena reforma pravosuđa, znam šta je urađeno sa sudijama. Znamo i kako su sudije tada birane, po kafanama i po političkoj pripadnosti, pa smo dobili 700 tužbi za naknadu štete. Ali, šta je sada sa ovim daljim izborima, šta radite?

(Milorad Mirčić, dobacuje bez mikrofona.)

Molim vas kolega Mirčiću, bez dobacivanja, da završim.
Šta je sa, priča se da Visoki savet sudstva ima stav da na primer sudija Privrednog suda ne može da bude izabran za sudiju Apelacionog suda, nego samo za sudiju privrednog apelacionog. Gde to piše? A tako vas bije glas, da neke sudije uporno konkurišu i ne mogu da budu izabrane, jer im se tako nešto kaže.

Šta je sa kandidatima za prvi izbor za sudiju? Znam kandidate koji konkurišu, koji su završili fakultete za tri i po godine. Imaju proseke preko 9, ali rade kao saradnici devet godina. Njih nikako da izaberete. Da li nisu nečija rodbina, da li vlada nepotizam? Kako Visoki savet sudstva utvrđuje ko je dostojan? To je moje pitanje. Kako utvrđujete ko je dostojan? Na osnovu kojih moralnih kriterijuma? Zašto nemamo sve podatke, ako već treba da ustanemo i da ovde glasamo. Još uvek imamo ta ovlašćenja da glasamo za sudije, još uvek. Na stranu to što vi birate one po konkursima. Ima svega i svačega. Ima sudija koje izaberete u viši sud, a budu tu dva tri meseca pa brzo odu u apelaciju. Neki nikako da dođu do te apelacije. Po kojim kriterijumima birate sudije?

Što se tiče suđenja sudija. Znam da je sudijsko uverenje nešto na čemu se zasnivaju presude, ali šta je sa pravnom sigurnošću? Šta je sa efikasnošću, ekonomičnošću? Znate da imamo masovne tužbe, neću da govorim šta je predmet spora, ali postoje. U jednom sudu spisak sudija koji usvaja tužbeni zahtev, drugi spisak u istom sudu sudija koji odbijaju tužbeni zahtev. Kakvu garantujemo pravnu sigurnost građanima Srbije kad podnose tužbu? Da podnesu, vide ko je sudija, pa povuku tužbu, pa ponovo podnesku na pisarnicu dok ne dobiju sudiju sa svog spiska. To je pravna sigurnost koju nam garantujete.

Nema zauzimanja pravnih stavova decidnih, nego izokola, a birate, kao što rekoh sudije, opet vam ponavljam sudija koju izaberete u viši sud u junu mesecu otkaže ročište u novembru i zakaže za februar. Treba valjda vreme da se pripremi. Pravosuđe jeste u boljem stanju nego kakvo je bilo. To jeste fakat. Ima manje starih predmeta, ali i dalje se sudije ponašaju tako kako se ponašaju, zato što vi birate takve sudije i zato što, daću sebi za pravo, Narodna skupština ne dobija biografije da bi mogla da vidi ko je tu u stvari dostojan, ko nije. Kako ste došli do ovih kandidata? Kako ja da znam da nije bio neki bolji kandidat?

Ne mogu da ne pomenem, pošto je indirektno povezano sa pravosuđem Srbije, ne mogu da ne pomenem da je sinoć u jednom opozicionom glasilu izašla izjava potrčka Vuka Jeremića, Bore Solunca nekadašnje perjanice DS, gde je najgnusnije uvredio Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada.

Još jednom se pokazalo da je bitno ko priča a ne šta priča. Miloš Vučević je dva puta izabran za gradonačelnika Novog Sada, što se nije desilo u istoriji grada. Bora Solunac nije dobio izbore ni u svom selu odakle je. Bora Solunac je glasao iz Soluna 2001. godine, Zakon o radu, Bori Soluncu je zastareo postupak u prekršaju, toliko o tome, pošto imamo digresije, imamo klijente kojima nikako da zastare slučajevi, ali Bori Soluncu zastari prekršaj. Čovek je osuđivan i vodi se pred Specijalnim sudom krivični postupak protiv njega, pa se nadam da će ovaj put sudije da sude po zakonu, a ne po carstvu, što bi rekao Dušanov zakonik. Hvala vam.
Gospodine Pantiću, sve ovo što ste mi ispričali je ukoliko se usvoji da samo lica sa završenom Pravosudnom akademijom. Ja sam govorila o konkretnom slučaju danas, odluka, vi kažete - ima i drugih kandidata. Da, to sam i ja navela. Od 22 kandidata, samo je jedan zamenik gradskog pravobranioca. A to što ste sad rekli, pa, naravno, onaj ko je u sudu, bliži sudu, nigde ne piše u zakonu, gospodine Pantiću, da samo sudijski pomoćnik može da bude sudija a ne neko drugi. Hvala vam.
Poštovani predsedavajući, gospođo Kuburović, vrlo pažljivo sam pročitala predložene izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju i u danu za glasanje podržaću ove izmene.

Pre svega, ako se uzme u obzir kakav je izvorni tekst zakona bio 2011. godine, kada nismo imali nikakve uslove za izvršitelje, izvršitelji su postajali ljudi bez položenog pravosudnog ispita, a imali smo i situaciju kada, znači, 2011. godine, izvršitelji počinju sa radom, Srpska napredna stranka tada nije bila na vlasti, kada su pojedini izvršitelji se basnoslovno bogatili. Mislim da je to razlog zašto imamo toliku averziju u društvu u vezi javnih izvršitelja.

Imali ste situaciju, na primer, da je direktor jednog javnog preduzeća iz Demokratske stranke, bivšeg režima, izvinjavam se, i onda angažuje jednog izvršitelja da podnese predloge za izvršenje protiv dužnika, gde se izvršitelji toliko bogate da možete da ih razrešite briga i dalje da rade, pošto su to bili izvršitelji koji su bili podobni, partijski izvršitelji. To je promenjeno. Ali, ostala je i dalje ta averzija u narodu protiv izvršitelja.

Ja ovde neću ni da govorim o izvršiteljima, ja nisam njihov advokat. Smatram da ih ima svakakvih. Ali, takođe smatram da postupak izvršenja koji sprovode izvršitelji je mnogo, mnogo bolji i efikasniji nego sudski postupak izvršenja koji smo imali.

Ja ću se delimično složiti sa onim što je govorila uvažena koleginica Radeta, ali, ko boga vas molim, nemoj da vraćate postupak izvršenja sudovima. To je bilo katastrofa šta su sudije radile, zato što su se sudije većinom ponašale da je izvršno odeljenje kazneno odeljenje, i onda se dešavalo da čekate na rešenje o izvršenju ili na postupak javne prodaje ili na popis pokretnih stvari po pet-šest godina, zato što ti predmeti stoje u fijoci, skupljaju prašinu i niko neće da ih uzme u rad. Nijedan sudija nije želeo da se posveti izvršenjima. Bilo je par, moram da priznam, da se ogradim od toga, ali, imali smo pravosnažne izvršne isprave, sudske odluke po kojima je sudija trebao samo da postupi, znači, nema šta da misli sudija, nema sudija da razmatra da li je ta presuda u redu ili nije, postoji presuda na osnovu koje poverilac traži da se sprovede izvršenje. Sudija kaže - meni nije jasna presuda. I onda stoji, neće da zakaže, pa se konsultuje sa drugim kolegom, pa to opet stoji negde u fijoci.

Vi na ovaj način, što ste postupak izvršenja poslali da rade izvršitelji, pomogli ste poveriocima. Ja kao advokat zaista smatra da izvršenja koja su sprovodili sudovi su bila skandalozna izvršenja. I dan-danas se čekaju rešenja o izvršenju od sudova. Evo primera iz sudske prakse - ja sam čekala šest meseci rešenje o izvršenju od jednog beogradskog sudije, zato što sudija neće da donese rešenje o izvršenju, ne želi. A nema razloga, postoji sve na osnovu čega treba da donese odluku. Zato ne želim da razmatram mogućnost da izvršenja nastave da rade sudovi, kako predlažu kolege iz SRS.

Uvaženi kolega Šešelj je rekao da izvršitelji ne donose ništa dobro građanima. Smatram da greši. Očigledno nikada nije imao izvršni postupak. Da je vodio izvršni postupak, da je bio poverilac, znao bi koliko ipak ima dobrobiti kod izvršitelja, koji se ipak trude da naplate to dugovanje od dužnika. I priča oko toga, prodaja stanova za mizerne dugove, ajde da se manemo demagogije i da se manemo populističkih rešenja. Ako čovek zna da ima dug od 10 hiljada evra i da će neko da mu proda nekretninu od 100 hiljada evra, za male novce, kako vi kažete, pa neka sam proda tu nekretninu. Neka je proda za više para, pa to što dobije nek isplati onome kome treba da isplati, nek vrati dug pa nek kupi manju nekretninu. Ne mora da živi na Dedinju ili Vračaru. Može i u Grockoj da živi. Ili u Svrljigu, što kaže kolega Miletić.

Kad govorimo o ovim raznim udruženjima što se skupe pa sprečavaju da se sprovedu izvršenja, ljudi, izvršenje se tada ne obustavlja, a ti troškovi padaju na teret dužnika, zato što nije odrađeno izvršenje. Opet će taj dužnik platiti taj izlazak na teren, taj pokušaj, bravara, itd. Sve će to da plati dužnik. Neće to da plati poverilac. Ta udruženja čine magareću uslugu dužnicima.

Sve vreme govorimo o dužnicima. Šta je sa poveriocima? Pričamo o javnim preduzećima, javnim komunalnim preduzećima i dugovima. Pa, ta javna komunalna preduzeća i javna preduzeća, da bi davali svoje usluge, moraju da se naplate. Kao što kad odete u radnju platite hleb, morate da platite i struju. Ako nećete da platite struju, naravno da će da vas tuži neko. I vi tužite kad ne dobijete platu. Niko od vas neće da radi za džabe.

Zaista smatram da izvršenja treba da nastave da rade izvršitelji, da su ove odredbe koje ste predložili dobre.

U zakonu se govori o pojačanoj kontroli rada izvršitelja i smatram da je potrebno da se sankcionišu kad imaju i najmanju grešku, zato što su im poverena neka ovlašćenja i moraju da budu sankcionisana pri najmanjoj grešci i treba da budu razrešeni. Znači, ne treba taj disciplinski postupak, kako je rekao neko od kolega, kao i kod advokata, ili kod lekara, kad komora odlučuje, pa se to zataška, ne, treba da budu razrešeni odmah, pri najmanjoj grešci.

Najviše grešaka jeste bilo oko prodaje nekretnina i to će se ovim zakonom, nadam se, promeniti, da će se postati efikasniji oko svega toga. Ja zaista smatram da ova odredba, sve vreme govorimo o srazmernosti, ja više volim da pričamo o efikasnosti. Izvršni postupak mora da bude efikasan. Ne može izvršni postupak da traje pet, sedam, osam godina. I ne može nijedna reforma pravosuđa da utiče na to da sudovi izvršenje sprovode brzo. Nikad ga neće sprovoditi brzo. I dan-danas imamo probleme, kao što je rekla koleginica, i sa radnim sporovima i sa porodičnim sporovima, mnogo je bolje nego kako je bilo, ali sa izvršenjima nećemo ništa uraditi.

Imali smo mi primere iz sudske prakse, gde imate poverioca, pravno lice koje podnese predlog za izvršenje i čekajući da okonča taj izvršni postupak, poverilac ode u stečaj. Ugasi se jedno preduzeće, zaposleni ostanu bez radnih mesta, zato što se taj postupak nije sproveo do kraja, na način kako je to trebalo, a to je da bude efikasno sproveden postupak izvršenja. Znači, što pre da se poverilac naplati. I da, sa svim kamatama koje mu pripadaju. Jer, ako je neko dužan, dužan je od određenog datuma. Znači, kamate mu pripadaju.

Htela sam nešto spomenem u vezi izvršenja, samo da vidim. Da, imali smo mi raznih načina kako su neke firme i banke odlazile u stečaj, kako je to bivši režim suptilno radio. Setićemo se „Razvojne banke Vojvodine“, DS je uzela kredit u vrednosti od 242 miliona dinara i taj kredit prvobitno nije bio obezbeđen sredstvima, hipotekom, zalogom. Onda, kada je DS uzela taj novac, pa je videla da će ipak da izgubi na izborima, onda su brže bolje dali naknadno te zaloge i opet nisu izmirili svoja dugovanja, pa je banka otišla u stečaj, pa je ta banka pokrenula izvršni postupak. Izvršni postupak se završio tako što je izvesna „Multikom grupa“ preuzela dug. To je firma Dragana Đilasa.

Ako neko pita koliko košta DS, DS košta 242 miliona dinara. Za te pare je Dragan Đilas kupio DS. Ali, eto, na taj način su upropašćavane banke, javna preduzeća, tako što su uzimali izvršitelje koji su bili njima podobni, koji su izvlačili pare, koji su te pare opet davali u DS i zato imamo sad veliki problem da narod ubedimo da izvršitelji nisu crne ovce u našem pravosudnom sistemu. Ovo je jednostavna stvar. Imate poverioca, imate dužnika. Poverilac hoće da naplati svoje dugovanje i nema dalje nikakve tu priče.

Ja jedino imam stvarno zamerku, ovaj zakon jeste socijalno odgovorniji, ali oko ovog limita od 5.000 evra. Ne znam kako se došlo do tog limita baš od 5.000 evra, ali piše, parafraziraću član zakona - da ne može da se proda nekretnina ukoliko je dug Javnom komunalnom preduzeću do 5.000 evra. Sad, ja sam zbunjena. Da li to znači da ako neko ima neku njivu za dve hiljade evra, ne može da se proda, ali ako ima auto od 10.000 evra to može da se proda za dug do 5.000 evra? Samo taj imam problem. Iz kog razloga, onda nisu izuzete sve vrednosti koje ima dužnik do 5.000 evra i kako smo došli do tih 5.000 evra?

Uglavnom, u danu za glasanje ću podržati ovaj zakon, zato što mislim da poboljšava izvorni zakon. Nadam se da ćemo uskoro pričati o nekom novom zakonu, jer ovo je dosta izmena. Znam da nema 50% da bi se doneo novi zakon, ali da bi trebalo razmisliti o novom zakonu. Hvala vam puno.