PETAR PETKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Petar Petković biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u devetom sazivu, od 2012. do 2014. godine.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 23. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 12. jula 1980. godine u Zaječaru. Završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Diplomske akademske master studije završio je na Fakultetu političkih nauka, na Katedri za međunarodne studije. Na istom fakultetu, na Katedri za međunarodne i evropske studije, završio je doktorske studije 2018. godine.

Od 2007. godine zaposlen je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Od 2007. do 2008. godine bio je savetnik u Kabinetu Predsednika Vlade.

Funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao je od aprila 2016. do oktobra 2020. godine. U oktobru 2020. preuzeo je dužnost direktora ove Kancelarije.

Političku karijeru započeao je u Demokratskoj stranci Srbije, u kojoj je imao funkciju portparola. U oktobru 2014. godine napustio je ovu stranku, nakon čega je prešao u Srpsku naprednu stranku. Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke od 2017. godine.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:42

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Povreda Poslovnika, tačka 106. - govornik ima samo pravo da priča o tački dnevnog reda.

Dakle, neću da dopustim da nam o Kosovu i Metohiji govore kvazipatriote, dakle, oni koji su u koaliciji sa onima koji se zalažu za nezavisnost Kosova. Neću da dopustim da nam o Kosovu i Metohiji govore oni koji se nijednim saopštenjem nikada nisu udostojili da stanu u odbranu ijednog Srbina ili srpskog naroda koji svakog dana strada na Kosovu i Metohiji. Niko od njih danas nije pomenuo da je juče održan lažni referendum koji je organizovao Kurti, sa ciljem da njegovi lažni gaulajteri ostanu u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. To ih ne interesuje.

Neću da dozvolim da nam o borbi za Kosovo i Metohiju govore oni koji su u koaliciji sa onima koji su 2011. godine doneli sporazum, katastrofalni sporazum, o slobodi kretanja, gde u tački 7. stoji da se uvode RKS tablice, a da će te tablice da distribuira Euleks. To se nije desilo. I naravno, kada je jednostrano Kurti krenuo sa gašenjem srpskih tablica, on se pozvao na tu 2011. godinu, a pritom oni koji su donosili taj sporazum 2011. godine, sami su rekli kako te tablice ne predstavljaju simbol državnosti tzv. Kosova. I pazite, nama o Kosovu govore oni koji reč nisu rekli kada su na N1 i drugim televizijama napadali malu Pavlinu iz Orahovca, koji nikada reč nisu rekli protiv Dinka Gruhonjića, koji napada srpski narod i državu Srbiju, koji na svakom koraku ćute samo da bi ostali u koaliciji sa onima koji bi da uruše Srbiju.

Znači, ovde su mnoge laži izrečene po pitanju Kosova i Metohije, a posebno one koje se odnose na Ohridski dogovor, gde je jasno rečeno, a potvrđuje i Bečka konvencija, 3. član, da predsednik kada i usmeno nešto izjavi, to ima važnost kao da je reč o potpisu, da nema dogovora i sporazuma koji gazi crvene linije Republike Srbije, a to znači - nema članstva tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, agencijama i organizacijama UN sistema, nema priznanja tzv. teritorijalnog integriteta Kosova i nema članstva Kosova u drugim međunarodnim organizacijama i nema priznanja tzv. Kosova. I oni svi to dobro znaju, i predsednik je više puta to rekao ovde i u Skupštini Srbije i na drugim mestima, ali ne vredi.

Znači, oni koji nemaju stranku na Kosovu i Metohiji, čiji je predsednik pokrajinskog odbora DSS rekao da napušta tu stranku zato što se ta stranka ne bori za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sada nama drže predavanja i govore o tome šta treba po pitanju Kosova i Metohije, a sami su izjavljivali kako puštanje Aljbina Kurtija 2001. godine jeste pitanje koje je imalo za cilj da se otople odnosi sa Zapadom.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja, 19.11.2013.

Hvala, gospodine predsedavajući.
Gospodine ministre, vrlo interesantno da niste odgovorili mojoj koleginici Sandi Rašković Ivić. Videćemo da li ćete i meni odgovoriti, ili ćete opet prećutati.
Demokratska stranka Srbije i ovim amandmanom traži, odnosno zahteva da ne ukidate sudove na KiM, jer očigledno da ovaj Predlog zakona predstavlja jednu vrstu prethodnice uvođenja Briselskog sporazuma u pravni sistem države Srbije. To je tako zbog toga što se ovaj Predlog zakona zasniva na Briselskom sporazumu, a ne zasniva se na Ustavu Srbije. Jer, ako bi se ovaj Predlog zakona zasnivao na Ustavu Srbije, onda biste trebali da znate da je sudska vlast jedinstvena i da onda ne možete da je cepate izostavljajući mrežu sudova za KiM. Ali, pošto se ovaj Predlog zakona zasniva na Briselskom sporazumu, vi sledujete tu naredbu iz člana 10. Briselskog sporazuma da će sudska vlast biti integrisana i funkcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova.
Gospodine ministre pravde, kako vam zvuči odrednica pravni sistem Kosova? Bilo bi vrlo interesantno da nam sada to ovde saopštite. Znate li kojoj pravdi će onda biti izručeni sudovi na KiM? Vi koristite argumentaciju pa kažete da će ti sudovi nastaviti sa radom. Ali, ako nastavljaju sa radom, zbog čega nisu spomenuti u ovom Predlogu zakona?
Da vas pitam još i to – te sudije, tih sudova u okviru pravnog sistema KiM, kažite mi, kome će polagati zakletvu? Da li predsedniku Narodne skupštine, ili predsedniku lažne države Kosovo, kao što se sada dešava na Kim?
To su prava pitanja na koja vi treba nama ovde da odgovorite, jer je jasno da ukidanjem sudova na KiM vi ubijate državu Srbiju na južnoj srpskoj pokrajini. Zbog čega? Zbog toga što su sudovi kičma srpskih državnih institucija i jednostavno ovim Predlogom zakona morate da poštujete sadašnji zakon i da sudove koje imamo tu i ostanu, jer to je jedini način na koji mi možemo da sačuvamo svoju državu Srbiju na KiM.
Jednostavno, te institucije predstavljaju konac o kome se država Srbija danas drži kada je reč o KiM. Da li je bolje da te sudije polažu zakletvu pred predsednikom Narodne skupštine u vašem prisustvu, ili je bolje da polažu zakletvu pred albanskim separatistima? To je pitanje i na to se odnosi amandman koji sam podneo u ime poslaničke grupe DSS.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja, 19.11.2013.

Ne znam, gospodine ministre, zašto ste ozlojeđeni kada spomenem Briselski sporazum ili bilo ko od poslanika DSS. Da li možda zbog toga što u tom sporazumu koji ste potpisali nema ni jednom rečju države Srbije, Ustava Srbije, ali i te kako ima zakona Kosova, i te kako ima pravnog sistema Kosova i te kako ima svega onoga što ide u pravcu Kosova kao nezavisne države. To je suština stvari.
Gospodine ministre, postavio sam vam jedno vrlo prosto pitanje – kako vama kao ministru pravde zvuči odrednica „pravni sistem Kosova“? Znate li zašto vas to pitam? Upravo zbog toga što je taj pravni sistem Kosova danas ponovo Vulinu zabranio ulazak na Kosovo i Metohiju. Dakle, bilo je dozvoljeno da bude u onom periodu kada je trebao da se izvrši pritisak na Srbe da izađu na izbore i sada su opet zatvorili granicu koju ste takođe vi uspostavili. To je ključno pitanje.
Dakle, nije vredelo ni to što je promenio košulju, obukao kožnu jaknu. Suština je u tome da jednostavno država Srbija ne može da bude prisutna na Kosovu i Metohiji i vi to i te kako svesrdno podržavate Briselskim sporazumom i ovim predlogom zakona i, na kraju krajeva, terajući narod da izađe na lažne, nezakonite i antidržavne izbore. To je suština stvari.
Kada vas to pitam, vi odgovarate nešto sasvim drugo ili sasvim treće. Ako ste čovek od reči, hajdete jednom da odgovorite na ono što vas pitam, ni manje, ni više od toga. Jer, ako ja imam samo dva minuta, a vi imate 22 puta toliko, onda dajte da budemo korektni da odgovaramo na pitanja koja zadiru u suštinu ove rasprave, a posebno kada je reč o amandmanima DSS, gde vi ovim predlogom zakona zapravo gasite srpske državne institucije na Kosovu i Metohiji. Dakle, to je suština stvari.