NENAD KONSTANTINOVIĆ

Socijaldemokratska stranka

Rođen je 9. jula 1973. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik. Advokat je u privatnoj advokatskoj kancelariji i član Advokatske komore Beograda.

Od 1996. do 1997. godine bio je potpredsednik Glavnog odbora Studentskog protesta, a od 1997. do 1998. potpredsednik Studentskog parlamenta. Osnivač je i predsednik Upravnog odbora OTPOR-a.

Član je Demokratske stranke od 1998. godine. Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Od 2004. do danas član je Glavnog odbora DS-a, a od 2004. godine do 2008. godine član Izvršnog odbora DS. Član je Opštinskog odbora DS Savski venac. Bio je šef Tima za kontrolu izbora Centralnog izbornog štaba na izborima 2007. i,2008. i 2012. godine. Predsednik je Odbora za pravna pitanja DS.

Odbornik je u Skupštini opštine Savski venac u drugom mandatu. Na izborima 2012. godine treći put je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kao predsednik Administrativnog odbora 2010. godine pokrenuo je projekat elektronskog parlamenta (e-parlament) u Skupštini Srbije. Predsednik je radne grupe za izradu kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Od 2008-2012. godine bio je aktivan u donošenju Zakona o Narodnoj skupštini i novog Poslovnika o radu Narone Skupštine. Bio je predsednik je Administrativnog odbora Skupštine Srbije od 2008-2012. godine, a sada je zamenik predsednika Administartivnog odbora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Živi u Beogradu. Oženjen je, ima sina Vitu.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:06

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka
  • Beograd
  • Beograd
  • 09.07.1973.
  • pravnik

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.12.2018.

Poštovani narodni poslanici, dragi građani koji gledate ovo, predsednica parlamenta je po ko zna koji put prekršila Poslovnik.

Prekršila je član 27. stav 2. u kome piše da ona treba da se stara o primeni Poslovnika, a ne da zloupotrebljava ovaj Poslovnik.

Dakle, predsednica parlamenta iz minuta u minut zloupotrebljava Poslovnik tako što govori i obraća se građanima deleći packe nepodobnim poslanicima za nju, vređajući poslanike opozicije i pokušavajući da opravda zloupotrebu koju SNS radi.

Godinu dana SNS pokušava da sakrije od građana šta je to što se predlaže zakonima, a sada pokušavate da sakrije šta ste predložili budžetom, koliki će biti porez na imovinu naših građana. To sakrivate tako što ne dozvoljavate bilo kome iz opozicije da govori o amandmanima i još to predsednica parlamenta opravdava. Kaže – imaju prava svi da podnesu amandman.

Vi se obraćate meni lično, što nemate prava, da sam ja pisao ovaj Poslovnik. Pa, piše u ovom Poslovniku da ne smete da ga zloupotrebljavate, piše u ovom Poslovniku da ne može jedna grupa i niz poslanika da podnese 380 amandmana na prvi zakon. Zašto?

Da ne bi mogli da raspravljamo o budžetu 385 amandmana je podnela SNS. Zašto? Da bi govorili 600 minuta samo o prvom zakonu, da ništa građani ne mogu da čuju o budžetu, o budžetu koji zanima svakog građanina. Zašto? Da ne bi znali koliki će da bude porez na imovinu, da ne bi znali šta spremate građanima.

Nemojte više da zloupotrebljavate Poslovnik i nemojte da delite packe i nemojte da dobacujete.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.12.2018.

Poštovani narodni poslanici, poštovani građani, dakle, predsednica parlamenta i dalje iz minuta u minut krši ovaj Poslovnik. Prekršili ste stav 4. stav 1, i to na jedan vrlo jednostavan način, Martinović je govorio o tome u svom izlaganju, koje nikakve veze sa amandmanom nije imalo i niste ga opomenuli da ne govori o amandmanu. Govorio je o tome kako su pojedini poslanici, imenovao Dušana Petrovića lično, pa kaže – opljačkao, izdajnik, on je učestvovao u paktu protiv Srbije; pa nazivao druge narodne poslanike da su pljačkaši, lopovi, da su izdali, da je predsednik jedne političke partije pobegao iz zemlje, itd.

Dakle, Martinović može sve u ovom parlamentu da naziva pljačkašima, izdajnicima, barabama, kriminalcima i niko na to ne može da mu odgovori. Zašto? Zato što je on iz SNS i zato što ste vi iz SNS.

Čega se SNS plaši? Zašto se vi plašite da date Zoranu Živkoviću, Obradoviću, Dušanu Petroviću pravo na repliku?

(Dušan Petrović: Pa kukavice.)

Zašto kad imate tu obavezu da date pravo na repliku dva minuta? Da li je moguće da ne možete da istrpite odgovor dva minuta? Zašto to radite? Vi se plašite. Vi se plašite onoga što građani misle, vi se plašite izgovorene reči, a svaki put Martinović izađe i kaže – Mi se ničega ne plašimo.

Pa kad se ne plašite, pustite nas da govorimo o amandmanima.

(Srbislav Filipović: Govori, some.)

Nemojte da podnosite 385 lažnih amandmana. Kako vas nije sramota? 385 amandmana i ne glasate ni za jedan od tih amandmana. Što ne glasate za te amandmane? Smenite ministra, Sinišu Malog, ako ne valjaju zakoni, kada ste 380 amandmana na jedan zakon podneli. Zašto? Samo zato da građani ne bi mogli da čuju šta misli neko drugi, nego svi moraju da veruju lažima SNS.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 31.10.2018.

Poštovani potpredsedniče, poštovana ministarka, ministre Stefanoviću, dame i gospodo narodni poslanici, vladajuća većina sa SNS-om je još jednom uspela da onemogući ozbiljnu raspravu o vrlo značajnim zakonima, zakonima koji se tiču ograničavanja prava građana zakonima koji se tiču smanjenja, koji bi trebalo da dovedu do smanjenja korupcije time što ste 24 tačke dnevnog reda spojili u jednu, od toga 17 zakona vrlo važnih ste spojili u jednu tačku, a od toga 16 tačaka je došlo po hitnom postupku u ovaj parlament pre četiri-pet dana. Zakazali ste sednicu od četvrtka za utorak, tek da nema vremena da se bilo ko pripremi da govori o ovim zakonima.

To vam nije bilo dovoljno i vi ste uspeli da podnesete 360 amandmana na prva četiri člana zakona koji predlaže ministar Stefanović. Srpska napredna stranka predlaže 360 amandmana na četiri člana prvog zakona. Zašto to radite? Ne zato da mi ne bismo mogli da raspravljamo o tim zakonima, već zato da onemogućite građane da vide raspravu u ovom parlamentu i da u direktnom televizijskom prenosu vide šta je to što Vlada sprema građanima kroz predložene zakone. Na koji način ćete onemogućiti borbu protiv korupcije? Na koji način ćete ograničiti prava građana?

Dakle, skrivate od građana ono što predlažete i zato ne dozvoljavate raspravu u Skupštini. Ja zato ovom prilikom neću govoriti o zakonima koje je predložio ministar Stefanović, jer nisam imao vremena da ih pročitam, došli su pre četiri dana, ali ću govoriti o zakonima koje je predložilo Ministarstvo pravde.Cilj ovih zakona bi trebalo da bude smanjenje korupcije. Cilj mera i preporuka treba da bude da se u ovoj zemlji smanji korupcija koja razjeda ovo društvo. Do 2012. godine, do dolaska SNS na vlast, donet je i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, ustanovljena su nezavisna regulatorna tela, Zaštitnik građana, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Od tada, do danas, ne da niste unapredili nijednu od ovih institucija, a potrebno je njihovo unapređivanje, jer se u praksi pokazalo za ovih šest-sedam godina da ima stvari koje treba unaprediti, vi ste potpuno suprotno radili na urušavanju tih institucija. Zgazili ste sve ove institucije. Zgazili ste na taj način što ste za rukovodioce doveli ljude koji su bliski političkoj stranci na vlasti i to znate vrlo dobro da ste uradili.

Znate ko je direktor Agencije za borbu protiv korupcije? Čovek koji je finansirao kampanju SNS. Jel stvarno mislite da neko ko je finansirao kampanju SNS može da kontroliše izveštaje o finansiranju političkih stranaka ili da kontroliše izveštaje koje podnose lobisti?

Pominje se GREKO danas i da je jedna od preporuka GREKA da se donese zakon o lobiranju. To je tačno, GREKO je 2015. godine, pre tri godine, 13 preporuka dao. Do današnjeg dana nije ispunjena nijedna. Tri godine niste ispunili nijednu preporuku. Iz izveštaja njihovog iz 2017. godine piše – nezadovoljavajuća primena preporuka i piše – nazadovanje Srbije u borbi protiv korupcije. Gospodo, mi nazadujemo u borbi protiv korupcije, koja je najveći problem ovog društva.

Zašto niste nijednu preporuku Evropske komisije, nijednu preporuku GREKA, nijednu preporuku OEBS-a usvojili? Zato što vi u stvari ne želite da se Srbija razvija poput razvijenih evropskih zemalja.

Vi se opirete svim silama da se dostignu standardi u ovoj zemlji koji postoje u zemljama EU, koji postoje u zemljama zapadnih demokratija. Deklarativno pričate kako ste za EU, a u suštini hoćete samo da se štiklira neka tačka da je ispunjena na putu ka EU. Za vas akcioni plan, strategija, apsolutno nemaju nikakve veze. Papir trpi sve i baš vas briga šta piše, vi znate da to što piše ne morate da donesete, a i ako donesete neki zakon, vi taj zakon nećete primeniti ako vam ne odgovara.

Juče smo imali ovde razgovor i sa gospodinom Hukanom, pa šta je rekao? Ne primenjuju se zakoni u Srbiji i oni koji su doneti se ne primenjuju. Nećemo ovim tempom doći do 2025. godine do EU. Gospodo, 2011. godine smo ostvarili status kandidata. Vi ste došli 2012. godine na vlast, 14 godina od tada mi nećemo moći da uđemo u EU. Zašto? Zato što ne radite ništa na ovom planu i zato što sve što se donosi, donosi se pod pritiskom EU i Evropske komisije, kada dođete do kraja, onda morate da donesete zakon o lobiranju, a u stvari, vi ne delite te vrednosti. Vi to ne želite i opiraćete se koliko god možete.

Šta je posledica toga? Posledica toga je da građani odlaze iz Srbije. Gde odlaze? Odlaze u zemlje EU i zemlje zapadnih demokratija, 60.000 godišnje ode iz Srbije, 40.000 se manje rodi, 100.000 nas ima manje svake godine. Za 10 godina će biti milion ljudi manje u Srbiji. To želite? E pa ja živim u ovoj zemlji, moja dece žive u Srbiji i mi nemamo nameru da odustanemo od toga da Srbiju napravimo normalnom državom. Mi hoćemo da uvedemo standarde koji postoje u tim zemljama gde građani odlaze, da postoje u Srbiji, da niko više ne bi otišao iz ove zemlje.

Preduslov za borbu protiv korupcije je nezavisno sudstvo, jako tužilaštvo. Koju poruku šalje Ministarstvo pravde kada kaže – mi predlažemo da se amandmanima na Ustav uvede da pet od deset članova Visokog saveta sudstva bira Skupština. To je poruka da će pet političara sedeti u Visokom savetu sudstva, pet koje izabere SNS, kojima je dovoljno da imaju završen pravni fakultet, mogu biti bliski stranci. Oni će dalje da biraju sudije. Gospodo, može mnogo brže, podnesite predlog na glavni odbor SNS. Nemojte da se zamajavamo, ne treba nam Skupština, ne treba vam Visoki savet sudstva. Sada imate jednog člana iz Skupštine i ministra u tom telu. Vi sada uvodite pet političara. Isto to radite i u Državnom veću tužilaca.

Dakle, to je direktna poruka da će pravosuđe biti potpuno politizovano, biće po Ustavu politizovano i nema nezavisnog pravosuđa, biće gore nego što je danas. Unazađujete nas tim predlozima.

Zakon o lobiranju treba da spreči korupciju. Ovaj zakon kako ste ga predložili, neće sprečiti korupciju, jer prvo uopšte ne utiče na to kako se lobiraju pojedinačne odluke i kako se donose odluke o tome kome se dodeljuju poslovi u ovoj zemlji, na koji način se omogućava finansijerima političkih stranaka da ostvaruju svoje privatne interese.

Zašto tim zakonom o lobiranju niste definisali i neformalno lobiranje? Zašto niste definisali da se izveštaji o lobiranju podnose agenciji, a agencija da ga objavi javnosti, da mi znamo šta je to o čemu se lobiralo. Nema podnošenja tih izveštaja javnosti. Izveštaj dolazi kod direktora agencije, a direktor agencije je bio finansijer u kampanji zvanično SNS. Dakle, ovaj zakon ne da nije potpun, nego nećete smanjiti korupciju nikako, jer će neformalno lobiranje koje nije regulisano, biti dominantno u periodu koji dolazi.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj zakon isto kao i ustavni amandmani gori je deset puta od sadašnjeg zakona. Zašto gori? Zato što je neprecizan, zato što je nejasan, zato što je nerazumljiv i na kraju u potpunosti neprimenjiv. Niko, ja ne znam da li vi razumete da se zakoni donose zbog građana. Znači, prosečan građanin kada pročita taj zakon, on mora da razume šta u njemu piše, jer se tiče njegovih prava i tiče se, što je važnije, ograničavanja njegovih prava.

Ja, kao advokat, ne razumem šta u tom zakonu piše. Siguran sam da ministarka, koja zakon predlaže, takođe ne razume šta u tom zakonu piše. Poverenik je rekao da ni njemu nije jasno šta u tom zakonu piše. Ja ću vam citirati član 40. U njemu piše, dragi građani, sledeće – Prava i obaveze iz člana 21, 23, 24, 26, člana 29. do 31, člana 33. do člana 36, do 39. i člana 53, kao i člana 5. ovog zakona, ako se te odredbe odnose na ostvarivanje prava i obaveze iz člana 21, 23, 24, 26, člana 29. do 31, člana 33. i člana 36. do 39. ovog zakona, mogu se ograničiti ako ta ograničenja itd.

Ovo je napisano tako da ovo niko ne može da razume. Ovo niko ne može da razume. Nikada nije bio tekst zakona od 63 strane u Skupštini Srbije, kao da je pisan na nekom drugom jeziku. Mislim da su ovde prepisane mnoge odredbe iz odluka i direktiva evropskog parlamenta, bukvalno prepisane, odnosno niste znali da ih prevedete pa ste koristili gugl translejt i to što je gugl translejt izbacio, to ste stavili u ovaj zakon.

Nije ovo jedini član koji ne može da se razume. Ne može da se razume ni član 6. u kome imate negaciju negacije. Niko ne može da shvati šta ovde piše. Ali, ono što može da se shvati iz stava 2. ili 3. ovog člana, a to je da se ograničenja odnose na građane, ali ne znamo ko ta ograničenja može da donese. Ne piše da ta ograničenja mogu biti precizirana zakonom. Da piše zakonom, onda bi ta ograničenja donosila Skupština Srbije, a to su predstavnici građana.

Vi ste uveli odredbu da direktor BIA, da rukovodilac u privatnoj agenciji za obezbeđenje, privatnoj detektivskoj agenciji, nadležnom organu može da donese odluku da ograniči prava građana u smislu zaštite podataka o ličnosti. Šta to znači? To znači da ste ovu odredbu doneli 15 dana posle toga kada je jedan zvaničnik BIA rekao – ko je pretnja za nacionalnu bezbednost u ovoj zemlji, pa kaže, novinari, odnosno mediji, sindikati, opozicioni političari. To je pretnja za nacionalnu bezbednost. E, sada, svi ti koji su pretnja za nacionalnu bezbednost mogu da očekuju da po zakonu njihovi lični podaci, privatan život tih ljudi osvane na naslovnoj strani „Informera“. To je zakon koji vi predlažete.

Iz ovih razloga SDS ne može da glasa, niti podrži ni jedan zakon i bićemo protiv svih predloženih zakona. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 31.05.2012 - 16.04.2014.
- Skupština gradske opštine Savski venac Opština Mesečno 4000.00 RSD 12.06.2012 - 04.06.2016.
Član Republička izborna komisija Republika Mesečno 30000.00 RSD 12.05.2014 - 14.03.2016.
Predsednik skupštine opštine Gradska opština Savski venac Opština Mesečno 39000.00 RSD 29.06.2014 - 04.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 82000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština gradske opštine Savski venac Opština Mesečno 4000.00 RSD 04.06.2016 -