JOVANA MEHANDŽIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 14. aprila 1978. godine u Beogradu.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno je na poslediplomskim studijama na Fakultetu političkih nauka.

Radila je za britanski Bi-Bi-Si na projektima razvoja medija u Srbiji i regionu.

Od 2000. godine je odbornica u Skupštini opštine Vračar. U rukovodećem timu opštine Vračar radila je kao članica Opštinskog veća i kao zamenica predsednika opštine.

Od juna 2008. do izbora na mesto članice Gradskog veća radila je posao predsednice Skupštine gradske opštine Vračar.

Narodna poslanica u sazivu 2012-2014.

Govori engleski i italijanski jezik.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2017, 11:36

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.12.2013.

Dobar dan poštovani ministre.
Poštovani predsedavajući, suština ovog amandmana jeste da obrazovanje i nauka u budžetu za sledeću godinu dobiju još sredstava iz prostog razloga što smatramo mi iz DS da su obrazovanje i nauka apsolutno najvažnija i najbitnija investicija za jedno društvo i način da se na duge staze uloži u boljitak ovog društva i naše nacije.
Ono što sam predložila ovim amandmanom jeste između ostalog i da Petnici obezbedite 30 miliona za funkcionisanje zato što ste na sreću prihvatili kroz amandman koleginice Plavšić i zbog toga mi je veoma drago. Ono što smo dalje predložili jeste poboljšanje uslova u kojima naša deca uče i stiču znanja i veštine. Da uložite još više u infrastrukturu u smislu osnovnih, srednjih škola, ustanova studentskog, učeničkog standarda i ustanova visokog obrazovanja.
Dalje, predložili smo da povećate sredstva za rad sa talentovanom i darovitom decom i učenicima iz prostog razloga što smatramo da je to investicija koja se isplati i koja će ovom društvu obezbediti boljitak i da ova država još više pomogne u smislu takmičenja učenicima zato što smo videli u proteklom periodu da nikada nije dosta sredstava koje država obezbedi vezano za podršku učenicima koji idu na takmičenja, donose odlične rezultate ovoj državi. Grade jedan imidž Srbije u naučnim i obrazovnim krugovima kojima samo možemo da se ponosimo. Smatramo da država mora da uloži još sredstava u rad sa talentovanim i darovitim učenicima i da omogući još većem broju učenika da idu na takmičenja, pogotovo međunarodna.
Ovaj projekat predlaže i dva nova projekta…
(Predsedavajući: Vreme.)
… odnosno obrazovanje odraslih koje ste, završavam, predvideli zakonom koji je donesen u junu ove godine…
( Predsedavajući: Ako me niste čuli, rekao sam da…)
…. Da završim rečenicu, ako vi mene niste čuli. Dakle, završavam.
U junu ove godine ste doneli Zakon o obrazovanju odraslih koji stupa na snagu i počinje da se primenjuje 1. januara 2014. godine. U ovom budžetu niste predvideli sredstva za obrazovanje odraslih. Mojim amandmanom je to predloženo i molim vas da to još jednom razmotrite.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 10.12.2013.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, volela bih da mogu da kažem i poštovani ministre, ali on trenutno nije u sali, pa bih vas zamolila ako biste mogli da pozovete ministra da dođe.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 10.12.2013.

Hvala, ministre.
Ova Vlada i stožerna stranka ove Vlade - SNS otvoreno govore i nažalost ostavljaju čak i pisane dokaze o tome da će u naredne tri godine svi zaposleni u Srbiji doživeti značajan pad životnog standarda i kupovne moći.
Po projekcijama ove Vlade inflacija u naredne tri godine biće ukupno 10,8%, a predviđate ukupno povećanje primanja iz budžeta za penzionere i sve zaposlene u javnom sektoru za samo 3,2%.
Da objasnim malo bolje. Vlada poručuje svim penzionerima i svima koji rade za ovu državu i za svoju zemlju da će njihova kupovna moć nastaviti da pada barem za 7% u naredne tri godine, a to dolazi posle perioda od proteklih 18 meseci mandata ove Vlade do sada, kada je kupovna moć već opala za 5%.
Dakle, ova Vlada će tokom celog mandata smanjivati kupovnu moć građana i ja vas molim, gospodine ministre, da ovo danas, večeras ili potvrdite ili na neki način opovrgnete.
Iz redova vladajuće koalicije čuje se da ova Vlada na čelu sa SNS posebno vodi računa o socijalno ugroženima i o najsiromašnijim građanima Srbije. Dokle ćete vršiti svesnu i namernu zamenu teza? Da li vi to dokazujete da o najsiromašnijima brinete tako što uvećavate cenu struje za 11% posle najava ministarke energetike da će je smanjiti za 20%? Ili vašu brigu o najsiromašnijima dokazujete tako što podižete cenu hleba, mleka, mesa, osnovnih životnih namirnica, komunalija, struje, vode, grejanja? Ili ova Vlada dokazuje da o najugroženijim penzionerima brine tako što u 2014. godini neće dobiti tzv. 13 penziju, a to je bilo jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije?
Poštovani ministre, DS je vrlo raspoložena i voljna da pomogne u rešavanju problema koji u planiranju ovog budžeta nastaju ili kao posledica previda, nedoslednosti ili lapsusa pojedinih ministarstava ili Vlade ukupno. Sreća je da postoje amandmani, pa ste u poslednjem trenutku ispravili jednu od krucijalnih grešaka koja se potkrala u ovom budžetu, odnosno u Predlogu budžeta. Da vas podsetim da ste zaboravili da dodate i predvidite sredstva za aktivno zapošljavanje stanovništva, pa ste u poslednjem trenutku to ispravili uloživši sopstveni amandman.
Zabrinjava činjenica da, prema onome što sam imala prilikom da vidim i da čujem prisustvujući Odboru za obrazovanje i nauku, nije bilo nikakve ili da je bilo veoma slabe koordinacije između Ministarstva prosvete i nauke i Ministarstva finansija. Toj činjenici svedoči i opasnost koju smo na sreću i putem amandmana DS, između ostalog, uspešno izbegli, pa se neće desiti, da se kolokvijalno izrazim, haos 1. januara 2014. godine na državnim univerzitetima, kada je moglo da se desi da državni univerziteti ostanu sa samo 30% nastavnog kadra zaposlenih, a da 70% ljudi koji su radili kao predavači 1. januara više nemaju posao.
Meni je drago što ste, koliko vidim iz materijala za raspravu o amandmanima za naredne dane, prihvatili i amandman DS vezano za „Petnicu“, iako je isti amandman predložila koleginica iz URS. Unapred se radujem diskusiji u narednim danima, kada ćemo imati priliku da razmatramo dobronamerne amandmane DS koje smo podneli, a koji u nekim slučajevima ispravljaju takve previde da npr. u budžetu za 2014. godinu nisu obezbeđena sredstva za realizaciju nekih zakona koji su doneti tokom ove godine, a čija realizacija počinje 1. januara 2014. godine i upravo su iz domena obrazovanja i nauke.
Molim vas da pogledate materijale koje smo vam uputili, pošto očigledno trenutno ne znate o čemu se radi, pa da nam date adekvatne odgovore na ova pitanja. Hvala vam.