Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Maja Videnović

Maja Videnović

Demokratska stranka

Govori

Član 107, potpredsedniče, dostojanstvo Narodne skupštine.

Nama je potpuno jasna ova uigrana, nažalost, vrlo providna i ponižavajuća za građane, igrarija, da se umesto o budžetu, umesto o tome kako Vlada vidi da bi građani trebalo da žive naredne godine, zloupotrebljava Poslovnik i ponavljaju optužbe koje danas, ne da ne veruje niko u Srbiji, nego je ljudima muka, muka od laži da svakog dana od vas slušamo da smo mi lopovi, da svakog dana od vas slušamo da je opozicija ubica, da svakog dana od vas slušamo da smo izdajnički ološ, da svakog dana od vas slušamo da smo ..
Obrazlažem povredu Poslovnika.
Ne, obrazlažem je, ako dozvolite, verujem da ćete uspeti da razumete obrazloženje.
Ja obrazlažem zbog načina zbog kog ste vi prekršili Poslovnik. Verujem da ste u stanju da ispratite.
Nema potrebe da mi tumačite reči kolege Orlića, nažalost, svi smo svesni njegovih reči.
Ja vas molim, samo obrazlažem.
Gospodine Arsiću, ukoliko želite da replicirate meni, u tome vam držim pesnice, da pokušate, ja vas molim da idete u klupe i da se javite za reč.
Ja želim da obrazložim povredu Poslovnika, ne mogu da se izjašnjavam kada nisam završila.
Nisam, nego ste me vi prekinuli i onemogućili da obrazložim povredu PoslovnIka.
Potpredsedniče, samo molim da se razumemo. Sigurna sam da ćete ispratiti, jer sam uverena da niste dobro razumeli argumentaciju koleginice Marinike Tepić. Nešto vam ne ide razumevanje koje je argumentovala zbog čega zahteva i zbog čega bi po Poslovniku morali da prekinete rad.

Pozivam se na član 159. Poslovnika Narodne skupštine. Molim vas da pogledate, verujem da ste zaboravili, koji kaže da predlagač zakona ima pravo da povuče Predlog zakona iz procedure sve do završetka pretresa Predloga zakona na sednici Narodne skupštine.

Činjenica da ministar finansija Republike Srbije, kada govorimo o budžetu, o najvažnijem zakonu u jednoj zemlji, bira da danas ima važnijeg posla nego da poslanicima opozicije argumentovano odgovori na ono što mi postavljamo kao pitanje. Jer, činjenica koja je sramota za njega, ali obaveza za vas, da prekinete sednicu, uz dužno poštovanje ministru Antiću. Mene čudi da Vlada nije izabrala da ministra Vulina pošalju ovde s obzirom na atmosferu, na vanredno stanje, koje očigledno pokušavate da kreirate.

Nedopustivo je ponižavanje građana da građani nemaju priliku da od ministra finansija u Vladi Republike Srbije čuju argumente, čuju zašto se penzionerima ne vraćaju otete penzije, čuju zašto se 250 miliona daje za izgradnju Nacionalnog stadiona, dok se majke i porodilje ponižavaju ponovo sa milostinjom, čuju zašto se nastavlja zabrana zapošljavanja. Dužni ste i obavezni. Ne postoji šansa da na ovaj način nastavimo sednicu. Ministar finansija mora da bude ovde, jer je vaša obaveza, ako je on izabrao da ima važnija posla od toga kako će građani živeti naredne godine, da ovu sednicu prekinete.
Predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, predsednice, ja vas molim da pokušamo da se saslušamo. Ja se pozivam na član 107. stav 1. koji govori o dostojanstvu i pozivam se na član 109, na vašu obavezu, predsednice, da vrlo pažljivo slušate prethodnog govornika koji zloupotrebljavajući povredu Poslovnika govorio nešto što smo nažalost, ne predstavnici opozicije, predstavnici građana u Parlamentu, nego građani Srbije prošle nedelje, a danas je ponovljeno, proglašeni za izdajnički ološ, da danas o šefa poslaničke grupe, koji se sada javlja po povredi Poslovnika, govorimo da je neko formirao pakt protiv Srbije.

(Aleksandar Martinović: Tako je.)

Šta tačno time vi želite da kažete? Kakvu vi metu na predstavnike opozicije, na predstavnike koji se zalažu da se glas građana u Narodnoj skupštini čuje, vi stavljate?

Da li je neko formirao pakt protiv Srbije zato što se zalaže da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije čuje reč građana i čuje ono što vi podnošenjem amandmana pokušavate da sakrijete, a to je da ovim budžetom nije predviđeno da se vrate otete penzije penzionerima, da ovim budžetom nije predviđeno da se ispravi nepravda,a da se ukine zabrana zapošljavanja jer se svakom čestitom građaninu i građanki onemogućava, koji je pošteno stekao diplomu, da radi u onim oblastima koje su usmerene na državu, dok se članovi, simpatizeri SNS, dok se šef poslaničke grupe SNS zapošljava u Višoj medicinskoj školi.

Predsednice, možete li tačno da nam kažete šta znači vaša pretnja - vi ste danas zakazali konferenciju za štampu? Da nećete možda time da kažete da ćete i to da nam zabranite? Da li narodni poslanici u Narodnoj skupštini imaju pravo da se obraćaju građanima koji su nas obavezali da u njihovo ime govorimo? Za razliku od vas i predsednika Srbije, koji upada u sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, ima vanredna stanja i vanredne konferencije, mi poštujemo Poslovnik. Imamo konferencije za štampu u Narodnoj skupštini. Ovo je naša kuća, mi smo glas građana i ovom igrarijom nećete nas sprečiti da govorimo u njihovo ime.
Član 103.

Predsednice, ja vas molim da, verujem, iako malopre niste čuli sve pretnje koje dobijamo moje koleginice prevashodno i ja, ja vas molim da sada, bez obzira što će oni nastaviti da nam prete, da me slušate pažljivo.

Gospođo predsednice, ovo nije obična sednica, ovo je sednica o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, to je najvažnija politika Vlade kako Vlada Republike Srbije vidi da bi građani Republike Srbije trebalo da žive u narednoj godini.

Šta pokušava Srpska napredna stranka? Pokušava da ućutka predstavnike građana, ne samo da oni ne čuju naš glas ovde, nego da ne čuju šta se krije iza budžeta. Pokušavate na najgore moguće načine da nas ponizite, a tako nešto vam neće uspeti samo iz jednog jedinog razloga. Gospođo predsednice, ja smatram da ste vi dramatično prekršili Poslovnik i ovo će ući u istoriju parlamentarizma. Vi ste predsednica Narodne skupštine koja je oćutala šefa poslaničke grupe SNS, koji je rekao da smo mi neprijatelji Srbije, da smo mi strani plaćenici, da smo mi organizovani u pakt protiv Srbije, da smo mi lopovi i ubice. To je rekao, ponavljajući reči zvaničnika BIA, koji je rekao da su delovi opozicionih stranaka, da su delovi medija, da su delovi nevladinih organizacija udružene i da rade, da su najozbiljnija i najopasnija bezbednost po Republiku Srbiju.

Nakon toga, imamo krvavu glavu jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića, koji pažljivo slušaju važne reči, koji pažljivo slušaju ono što dolazi iz parlamenta Republike Srbije. To nisu reči. Iz koje god stranke da pripadate, pripadate SNS, vi ste ovde svi portparoli ideja i namera jednog čoveka, koja je isključivo namera da se glas opozicije ne čuje i neće stati ni pred kim. Neće stati, da jednu televiziju proglasi ovde za izdajničku televiziju, da glumca koji se usudi da nešto kaže proglasi za izdajnika, za svakog čoveka koji danas u Srbiji ne pristaje da ćuti da se povlači pred vama. U Narodnoj skupštini se mi proglašavamo, predstavnici građana i mnogo važnije od nas, nije to problem zbog poslanika ni DS, ni SDS, ni NS, ni svih ovih stranaka koje danas ovde stoje zbog građana Srbije koji su nas obavezali da ne ćutimo, da u njihovo ime govorimo, ne dopustivo je da ne reagujete kada se bilo ko, kada se bilo koji građanin Srbije proglašava stranim plaćenikom, izdajnikom, neprijateljem Srbije.

Posledice živimo svakog dana. Posledice, između ostalog, i krvava glava našeg kolege Borka Stefanovića. Nema teoretske šanse da se u normalnim uslovima nastavi sednica o kojoj bi trebalo da govorimo zašto se ne vraćaju penzije penzionerima, zašto se nastavlja sa zabranom zapošljavanja, zašto se gradi nacionalni stadion u trenutku kada se majke i porodilje ponižavaju sa milostinjom koju dajete iz Vlade. Ne postoji način, ukoliko drastično i dramatično ozbiljno ne reagujete ovo, da se u normalnim uslovima nastavi ova sednica.
Gospođo predsednice, gospodine ministre, pardon, gospodo ministri, koleginice i kolege, nekoliko minuta, koliko imam na raspolaganju da govorim o 63 tačke dnevnog reda koje su iz oblasti kulture, poljoprivrede, nauke, ekonomije, me obavezuje da govorim o suštini, a suština je, ja vas molim da pokušamo da budemo ozbiljni, barem ova dva minuta koliko imam.

Čujemo ovde neverovatne bajke o snovima koji ne predstavljaju samo nekakvu poruku SNS zbog koje su oni danas došli danas da govore, nego predstavljaju ponižavanje i ruganje građanima. Neverovatna je vaša nerealnost sa onim kako građani danas žive.

Vi ste, gospodine ministre, premijerka Srbije je rekla da je ovaj budžet, citiram, pravedan i razvojan. Ja ću samo u nekoliko stvari da vas pitam da mi kažete tačno gde je pravda za penzionere, građane Republike Srbije, kojima ste oteli penzije, a danas ovde, ministre, ja vas molim da prestanete da ponižavate penzionere, da im vi kažete da im Vlada danas daje nekakve 3.000. Ništa vi njima ne dajete. To, ministre, nisu vaše pare. To je njihov novac koji ste im vi protivustavno oteli, pa onda, vraćajući deo koji ste im oteli, to predstavljate kao nekakvo davanje. To nije vaš novac. Vi njim upravljate i upravljate nepravedno. Gde je tačno pravda u tome?

Gde je tačno, ministre, pravda u činjenici da preko 370 miliona evra za usluge po ugovoru se nalaze u ovom budžetu? Za koje to tačno usluge? Kome tačno će ti ugovori, sa kim tačno će ti ugovori biti potpisani?

Gde je tačno pravda u činjenici da su subvencije za kulturu manje u ovom budžetu u odnosu na prošlu godinu za 22,50%? Gde je tačno pravda da građani ponovo subvencionišu i finansiraju „Er Srbiju“, a da im „Er Srbija“ naplaćuje čašicu vode kada imaju priliku, oni srećniji, da lete i da obavljaju poslove ili da putuju privatno?

Gde je, ministre, tačno pravda u činjenici da 250 miliona evra se Republika Srbija, i čujemo neverovatne pohvale za taj neverovatni politički, vizionarski san, da ćete uzeti kredit u iznosu od godišnje uštede za finansijsku konsolidaciju, koliko ste oteli penzionerima, jer ćete izgraditi nacionalni stadion? Gde je tačno pravda u toj nepravdi neverovatnoj u vašoj politici, za koju je jedini i isključivi cilj da se očuva SNS na vlasti?

Ministre, gde je tačno pravda u činjenici da se i ove godine izdvaja za kancelariju, za Tomislava Nikolića, za saradnju sa Rusijom i Kinom, za nešto što sam sigurna da vi ne možete da ponovite za šta tačno? Gde je tačno pravda da i ovim predloženim zakonima ne ispravljate nepravdu i da ponižavate milostinjom porodilje i majke koje dobijaju nekoliko stotina i nekoliko hiljada dinara, umesto onako kako je trebalo da bude? Ni to se ovim ne ispravlja. Gde je tačno pravda za nešto o čemu govorim četvrtu godinu? I, evo, sada dobijamo da tako nešto treba da se ukine.

Četiri godine vas molim i tražim da ukinete tzv. privremenu zabranu zapošljavanja, zato što to nije ni privremena mera jer se iz godine u godinu produžava, niti je zabrana jer ona važi za svakog čestitog građanina koji je odlučio da se prirodno usmerava, da pošteno stekne diplomu i da radi u onim oblastima koje su prirodno usmerene za državu. Za njih nema mesta. Ima mesta za članove i simpatizere SNS, ima mesta za poslanike SNS koji rade u višoj medicinskoj školi, dok profesorke ostaju na ulici.

Ovo je budžet u kome nema pravde a kada pričamo o razvoju, pričamo samo o razvoju u budžet BIA, pričamo o razvoju policije i Vojske, i to ne za one časne vojnike, pripadnike unutrašnjih poslova nego za silu i represiju. To je ono što je suština. Ovo nije budžet koji u interesu ima građane. Ovo je budžet za očuvanje SNS na vlasti.
Poštovani potpredsedniče, koleginice i kolege, gospođo ministarka, pokušali smo pre nekoliko dana kada smo u načelu govorili o ovom zakonu, koliko nam je vreme dozvoljavalo, da se osvrnemo upravo na ovaj član.

Vreme koje nam je preostalo ću iskoristiti da na ozbiljan način pokušam da ustanovimo, ne zbog nas, ne zbog Demokratske stranke, opozicije, ne ni zbog vas, ministarka, nego zbog građana Srbije, zbog jednog ozbiljnog uznemirenja i zbog činjenice da smo mi podnevši amandman na član 40. Zakona, a čitav Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je neprecizan, nerazumljiv, neprimenljiv i kontradiktoran, mi smo podneli ovaj amandman zbog potrebe da ako neka oblast ne sme u sebi da sadrži prostor za različita tumačenja, prostor za diskrecione ocene, prostor za zloupotrebe, to ne sme da postoji, ne sme da bude sadržano u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Pravo na privatnost i pravo na zaštitu podataka o ličnosti nisu apsolutna ljudska prava. Naravno da u svakoj demokratskoj zemlji ona mogu biti ograničena i ona mogu biti suspendovana u vrlo jasnim i taksativno navedenim uslovima i upravo se o tome ovde radi. To su uslovi nacionalne bezbednosti, to su uslovi koji su u svim zemljama, koji su i, ako hoćete, u Evropskoj povelji o zaštiti ljudskih prava navedeni, da oni moraju isključivo biti precizirani zakonom.

Ono što je činjenica i zbog čega je naša intervencija koja je poslužila vama, odnosno predstavnicima, kolegama iz SNS, za obračun sa Poverenikom, to nije obračun sa Poverenikom, to je obračun, ako hoćete, sa predstavnicima građana, sa predstavnicima opozicije i sa preko 40 nevladinih organizacija koje su zajedno uputile svim narodnim poslanicima apel da se amandmanom na član 40. spreči neverovatan prostor za zloupotrebe. Niko ovde neće nikoga da optužuje da je ovo namera da se tako nešto čini, ali ako u nekom zakonu, a posebno u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne postoji potpuno taksativno sprečavanje svakog prostora za zloupotrebe, to je ovaj zakon.

Dakle, Ustav kaže da samo zakonom može da se uređuje oblast zaštite ljudskih prava, odnosno podataka o ličnosti, to znači obrada, prikupljanje, dostavljanje, ograničenje, samo i isključivo zakonom. Vlada Republike Srbije je, rekavši da ovaj zakon donosi u interesu građana, odlučila da u Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti izbaci reč: „zakon“, što ostavlja, pod jedan, neverovatan prostor za zloupotrebe, neverovatan prostor za diskreciono ovlašćenje, znate, nisu samo državni organi ti koji dolaze u susret sa podacima o ličnosti, to su i bezbednosne strukture, to je preko 300.000 subjekata danas u Republici Srbiji koji dolaze u dodir sa podacima svake građanke i građana.

Građani su danas svedoci da su posebno osetljivi podaci o ličnosti, kao što su medicinski podaci. Završavaju na naslovnim stranama pojedinih tabloida podaci, medicinski podaci, naše sugrađanke iz Kragujevca, ako se ne varam, koja se usudila da se pobuni protiv direktora nekakvog doma zdravlja. NJeni podaci iz zdravstvenog kartona su završili na naslovnoj strani tabloida.

Znate šta, kada Vlada kaže da iz ovog zakona reši da izbaci reč: „zakon“, ja apsolutno odgovorno sa ovog mesta tvrdim da se ovaj zakon ne donosi u cilju zaštite prava građana, nego se donosi u cilju zaštite interesa Bezbednosno-informativne agencije i drugih.

Podsetiću nas sve zajedno, pre tri nedelje je gospodin Parezanović, zvaničnik BIA, u svojstvu institucije i sa autoritetom institucije koju predstavlja, na nekakvom skupu, u prisustvu premijerke Republike Srbije optužio predstavnike medija, predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike sindikata i predstavnike pojedinih opozicionih stranaka da oni predstavljaju najozbiljniju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Kada neko sa autoritetom institucije tako nešto kaže, to je alarm i pokazna vežba i to je poruka za sve one da se svim tim ljudima, novinarima koji danas hrabro, uprkos svim pritiscima i svemu onome što doživljavaju, nažalost, od poslanika SNS u Skupštini, neko može tu da tumači, ako je neko iz BIA rekao da su predstavnici, da su novinari, da su predstavnici nevladinih organizacija, sindikati i opozicioni političari predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost. Pa, možete da zamislite šta će se dešavati sa njihovim podacima, šta će se dešavati, koliko oni neće biti zaštićeni i, ono što je najvažnije i što se dešava već sedam godina, koliko će takvi podaci biti zloupotrebljeni unutar stranačkih, odnosno u političkim borbama protiv političkih protivnika?

To je nešto što nije novost. To je nešto što se ne dešava prvi put. To je nešto što se dešava sedam godina, a sada Vlada Republike Srbije dolazi u parlament i legalizuje zloupotrebu ličnih podataka u političke svrhe, neko proglašava da su opasnost po nacionalnu bezbednost Srbije su novinari, nevladine organizacije, predstavnici sindikata i pojedini opozicioni političari, a Vlada u Predlogu zakona dolazi pred parlament i kaže da se iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti izbacuje reč „zakon“. Te smo i danas ostali uskraćeni za odgovore – čime su propisana ta ograničenja, koja su to tačno ograničenja, u kojim to tačno slučajevima i, ono što je najvažnije, kojim aktom i ko može da propiše ta ograničenja.

Ministarka je pokušala, kada smo razgovarali u načelu, da kaže da se ostavlja mogućnost da se donose drugi zakoni kojima će biti ograničena prava, a biće pravo ograničena samo ovim zakonom. Te vaše reči koje su, ja verujem, i posledica vaše dobre namere ne korenspodiraju sa onim što se nalazi u Predlogu ovog zakona.

Dakle, ovaj zakon ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe, koji nije samo prostor za zloupotrebe, već i namera ove vlasti, jer smo svedoci već sedam godina šta se dešava. Ukoliko se ovako nešto ne nađe u Predlogu zakona, ukoliko vi ne usvojite ovaj amandman, biće potpuno jasno da su svi poslanici vladajuće koalicije stali iza toga da se ovaj zakon ne donosi u interesu građana, nego u interesu BIA.
Gospodine potpredsedniče, kao što sam rekla, umesto odgovora na jasna pitanja koja sam postavila a koja dozvoljavam da niste uspeli da čujete, vi ste pokušali ne samo da se obračunavate sa Poverenikom nego na vrlo uvredljiv način da se odnosite prema 40 nevladinih organizacija koje se bave oblastima zaštite ljudskih prava i da kažete, citiram – da Poverenik zamajava javnost i nevladine organizacije i da je njih zloupotrebio i da predstavnici nevladinih organizacija koje se godinama i decenijama bave zaštitom ljudskih prava i zaštitom podataka o ličnosti, prevarene od strane Poverenika i da su one tako prevarene uputile… evo, vi potvrđujete tako nešto.

Evo, ja ću sada u ime nevladinih organizacija zbog građana Srbije da je ministarka u Vladi Republike Srbije optužila Poverenika da je on prevario 40 predstavnika nevladinih organizacija koji su uputili amandman na član 40. koji ostavlja prostor za neverovatne zloupotrebe. U vremenu u koje mi je preostalo ja ću da kažem šta ste vi zapravo rekli.

Vi ste optužili Asocijaciju online medija, Autonomni ženski centar, Bečejsko udruženje mladih, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, BIRN Srbija, Biro za društvena istraživanja, Građanske inicijative, Građanski savez grada Kraljeva, Društvo sudija Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava, ISAK fond, Južne vesti, Komitet pravnika za ljudska prava, Libek, Link plus, Medija i reform centar Niš, Mreža za istraživanje kriminala korupcije – KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Odbor za ljudska prava Valjevo, Odbor za ljudska prava Negotin, Partneri za demokratske promene Srbija, Pravni skener, Praksis, Regionalna informativna agencija JUGpres, Slavko Đuruvija fondacija, Šer fondacija, Trag fondacija, Transparentno Srbija, Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Fondacija centra za demokratiju, Centar za demokratiju razvoj juga Srbije, Centar za istraživanje transparentnosti i odgovornost CRTA, Centar za razvoj građanskog društva.

Gospodine predsedavajući, ja pretpostavljam, za razliku od građana da vi čujete ove napade i psovke koje dolaze na moj račun, zbog činjenice što ne pristajem da u Narodnoj skupštini kao predstavnica građana od ministarke u Vladi RS, koja optuživši Poverenika, optužuje 40 nevladinih organizacija koje su uputile svima vama, svima nama zajedno, predlog da se jako osetljiva oblast, a to je oblast zaštite podatka o ličnosti, normira na način koji ne omogućava nikakve zloupotrebe.

Umesto toga, umesto ponovnih napada od strane ministarke i na Poverenika i na sve predstavnike nevladinih organizacija, koji su svima nama uputili, mi nismo čuli ono što je najvažnija stvar.

Zašto je reč „zakon“ izbačena iz člana 40? Zašto se ti svi izuzeci, a ponovila sam i rekla sam vrlo jasno, da su podaci o ličnosti, ljudska prava koja nisu neprikosnovena, koja se mogu ograničiti samo i isključivo zakonom.

Vi se pozivate na nekakve uredbe EU. Jače od uredbi EU je Evropska povelja o zaštiti ljudskih prava, jača od nekakvih uredbi na koje se pozivate je Ustav Republike Srbije, koji kaže da je u isključivoj nadležnosti prikupljanje i obrada ljudskih prava može da se uredi zakonom.

Vi birate, da se umesto reči zakon, reč „zakon“ u ovom predlogu zakona briše, i da to može da ostavlja na diskrecionu procenu bez ikakvih pravila i ograničenja čime se definitivno svim građanima pruža jasna poruka da se ovaj zakon ne donosi u interesu zaštite prava građana, nego u interesu bezbednosnih i drugih struktura koje će bez ikakve kontrole, bez zakona, moći da upravljaju, da kontrolišu, da zloupotrebljavaju, da prenose, ko zna šta sve mogu bez obzira na zakon.