SAŠA MIRKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1972. godine u Boru. Diplomirani pravnik.

Poslom menadžera i producenta počeo da se bavi 1998. godine. Osnivač je produkcijske kuće Beoton.

U politiku se uključio vrlo rano pristupanjem lokalnom Savezu socijalističke omladine. Kada je 1991. godine Savez transformisan u Omladinski savet opštine Bor, Mirković je imenovan za njegovog sekretara.

Bio je član SRS, podržavao Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008, najavljivao da biti poslanički kandidat na parlamentarnim izborima te godine, ali ga kasnije nije bilo na listi. U isto vreme bio je koordinator opštine Bor za odnose sa Vladom Srbije i predsednik UO Javnog preduzeća “Štampa, radio i film”.

Iste godine priključio se Pokretu “Živim za Krajinu” Boška Ničića i u toj partiji imao je funkciju potpredsednika. U jesen 2008. postao je član opštinskog veća u Boru zadužen za informisanje i kulturu. Maja 2009. podneo je ostavku uz obrazloženje “da će se na taj način ispoštovati interesi građana i omogućiti efikasnije funkcionisanje lokalne samouprave”.

Maja 2010. “Živim za Krajinu” je pristupio Ujedinjenim regionima Srbije. Mirković je iz Ničićevog pokreta je istupio je marta 2011. pravdajući to poslovnim obavezama. Nekoliko meseci kasnije pridružio se novoosnovanom Pokretu radnika i seljaka i postao njegov potpredsednik. Na lokalnim izborima 2012. kandidovao se za gradonačelnika Zaječara. Odmah po okončanju parlamentarnih izbora prelazi u tabor naprednjaka, pa je već na proglašenju uspeha Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima stajao uz pobednika. Kasnije je obelodanjeno da je Mirković i zvanično postao član SNS, sve do kraja novembra 2015. godine kada izlazi iz SNS.

Pomoćnik ministra saobraćaja u sektoru za puteve i bezbednost saobraćaja postao je januara 2013. ali je već mesec dana kasnije pod pritiskom javnosti napustio ovu poziciju. Jula iste godine postaje gradonačlenik Zaječara.

Bio je menadžer pevačice Marije Šerifović kada je ona pobedila na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2007.

Mirković je dobitnik više priznanja iz zemlje i inostranstva: 2007, 2008, 2011. dobitnik nagrade “Beogradski pobednik”; 2007. Zlatna značka KPZ Srbije; 2007. Principles of the QC 100 total quality management model, za najbolju kompaniju i menadžera, koju mu je dodelila španska organizacija evropskog ranga BID Bussines Initiative Directors. 2008. godine Oskar popularnosti za dečji festival Čarolija. Dobitnik više zahvalnica za solidarnost, humanost i društvenu odgovornost i dobrotvorni rad.

Bio je narodni poslanik u X sazivu sve do juna 2016. godine.

Govori engleski i francuski jezik.
Poslednji put ažurirano: 30.11.2016, 12:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedmo vanredno zasedanje, 26.02.2016.

Možete li samo da mi obezbedite da govorim?

Sedmo vanredno zasedanje, 26.02.2016.

Član 88. Poslovnika – otvaranje sednice i učešće na sednici i ja neću da vam kažem kako ste prekršili Poslovnik. Zaključite vi to sami. Zahvaljujem.

Sedmo vanredno zasedanje, 26.02.2016.

Niste me pitali da li želim da se izjasni Skupština.