SULEJMAN UGLJANIN

Stranka demokratske akcije

Rođen je 20. novembra 1953. godine u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici.

Doktor je stomatologije i specijalista stomatološke protetike.

Osnovnu školu završio je u Kosovskoj Mitrovici, a srednju zubotehničku školu u Prištini. Pet godina stomatološkog fakulteta i tri godine specijalizacije stomatološke protetike završio je u Sarajevu. Postdiplomske studije prekinuo je u četvrtom semestru zbog početka rata u BIH, aprila 1992. godine.

Kao stomatolog u Medicinskom centru u Novom Pazaru radio je 12. godina, bavio se naučnim istraživanjem, od početka jugoslovenske krize svoj rad je posvetio zaštiti ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i izgradnji demokratije na prostoru bivše Jugoslavije.

Član izvršnog odbora SDA od njenog osnivanja u Sarajevu 26. maja 1990. godine. Predsednik SDA Sandžaka od 29. jula 1990. godine. Na izborima za predsednika Srbije decembra 1990. godine dobio 109.500 glasova ( četvrto mesto od 33 kandidata ). Predsednik BNV Sandžaka od 11. maja 1991. godine. Potpredsednik SDA za bivšu Jugoslaviju (izabran na Kongresu SDA u Sarajevu 30.11.1991. godine),

Dana 29. jula 1995. godine na Skupštini SDA Sandžaka ponovo izabran za njenog predsednika. Na Skupštini BNV Sandžaka ponovo je izabran, 10.05.1998. godine, za predsednika Veća za naredni petogodišnji mandat, Na novembarskim izborima 1996. godine u SRJ izabran je za saveznog poslanika u Veću građana Savezne Skupštine SRJ ispred Koalicije "Lista za Sandak dr. Sulejman Ugljanin",

Od 1991. godine aktivno je učestvovao u međunarodnim forumima na razrješenju jugoslovenske krize kao što su: Učešće na Međunarodnoj konferenciji o manjinama 1991. godine, Govor u Evropskom parlamentu na komisiji za jugoistočnu Evropu septembra 1991. godine, Učešće na Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Hagu-Holandija, septembra, oktobra i novembra 1991. godine, prisustvovao zasedanju KEBS-a u Helsinkiju 29. juna 1992. godine, kada je donešena odluka o upućivanju Misije KEBS-a za Sandžak, Kosovo i Vojvodinu, Učešće na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Londonu 26-28. avgusta 1992. godine...

Na direktnim izborima, septembra 2004. godine, izabran je za predsednika opštine Novi Pazar

Za ministra u Vladi Srbije izabran je 2008. godine, gde je formirao Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.
Dr. Sulejman Ugljanin je dobitnik brojnih priznanja kako domaćih tako i stranih, između ostalih i: nagrade za doprinos promociji masovnog sporta; plakete od TV Galaksije, plaketa grada Sarajeva, plaketa opština Svrljig, Merošina i Bosilegrad.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2014-2016, a mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Oženjen je Mersijom (Čapric). Ima četvoro dece tri kćerke i sina.
Poslednji put ažurirano: 30.11.2016, 16:09

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

Poštovana predsednice, članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, stranka Demokratske akcije Sandžaka će podržati izbor novog kandidata za ministra odbrane, prvenstveno iz dva razloga, moram da kažem. Prvo, što se radi o jednom uspešnom ekonomskom stručnjaku i zbog stanja u kojem se nalazi naša zemlja i sama vojska kao dobar ekonomski stručnjak može da omogući održivi razvoj i rad naše vojske.

Prva stvar, mi kao država imamo jedan dobar brend, dobar naučno-nastavni kadar za obrazovanje oficira, to može da bude jedan veliki, veliki naš kapital u budućem radu i razvoju naše odbrane.

Druga stvar, imamo dobru namensku industriju i ukoliko se pravilno kao jedan dobar ekonomista napravi program za pravilan smer razvoja naše namenske industrije, takođe sa našim kvalitetnim proizvodima možemo da budemo konkurentni na svetskom tržištu i to može da učini da život naše vojske bude održiv. Treća stvar i najvažnija u svemu ovome je VMA. Naša VMA je u samom svetskom vrhu i po znanju i po iskustvu i po opremljenosti što se tiče medicinske nauke i može da bude velika naučno-nastavna baza ne samo za obične zemlje, nego i za velike vojne saveze.

To su neke mogućnosti koje su nas opredelile da podržimo gospodina Đorđevića za budućeg ministra odbrane, jer kao dobar ekonomista sve ovo može da upotrebi kao jedan osnov za našu ekonomsku samostalnost vojske, da je skine sa budžeta države. Druga stvar o kojoj želim da govorim, govoriću kao Bošnjak i očekujem od gospodina Đorđevića da kao mlad čovek, druga stvar zbog čega podržavamo jeste što je u vreme 90-ih bio mlad čovek, i nije imao vremena da bude komandno odgovoran za mnoge stvari koje su tada učinile loše vojska tadašnje JNA, kasnije Vojska Jugoslavije i očekujem da će imati snage i volje da pokrene postupak lustracije za sve one ljude koji su kroz vojsku i u ime vojske i u tom komandnom kadru, da pokrene postupak za sve one ljude koji su krivi i koji ništa nisu učinili, a mogli su da učine za masovnu otmicu Bošnjaka u Sjeverinu 1992. godine 22. oktobra, za granatiranje bošnjačkih sela u Priboju koje je učinila Vojska Jugoslavije, tadašnji Užički korpus i za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu.

Ukoliko se izvrši lustracija i oni se kazne, onda će Bošnjaci mnogo slobodnije da žive i da osećaju sigurnost u ovoj zemlji, a ne da očekuju u svakom uniformisanom licu opasnost po život.

Treća stvar, naša zemlja je odlukom Međunarodnog suda pravde 2007. godine presudom proglasila krivom po Konvenciji o sprečavanju zločina i genocida, zbog toga što nije sprečila genocid u Srebrenici i nije uhapsila i nije kaznila počinioce tih zlodela i nije predala Haškom tribunalu. Sve ovo je jedan veliki teret koji sve nas opterećuje kao građane ove zemlje, kao poslanike i sve odgovorne ljude.

Očekujem da će gospodin Đorđević imati snage, hrabrosti i sposobnosti da pokrene postupak da se rasvetle ovi zločini i da se skine odgovornost i sa države Srbije i sa svih budućih srpskih generacija za zlo koje je nad Bošnjacima učinio neko u njihovo ime. Za kraj, kada govorimo o jednom ekonomisti, uspešnom ekonomisti, sposobnom čoveku želim da kažem da očekujemo, vi znate SDA Sandžaka od samog početka se zalaže za evropske i NATO integracije, mislim da će u kontinuitetu gospodin Đorđević uspeti da dovede našu zemlju do mesta, do statusa da dobijemo poziv za članstvo i time steknemo jedan veliki preduslov na lestvici sigurnih zemalja, da se podigne naš rejting i postanemo zemlja povoljna za strane investicije. Sve to skupa ide ka našem bržem ekonomskom razvoju.

Ponavljam, čestitam Vladi što se odlučila da na ovako mesto postavi one ljude koji znaju da prave pare, a ne one koji znaju samo da troše pare. Hvala na pažnji.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

Pažljivo sam slušao predsednika Vlade, ali radi istine, radi dobre namere i dobre vere u zajednički neki rad, moram da kažem nekoliko reči. Ima jedna činjenica, svi mi dobro znamo da zločin koji se ne kazni biće ponovljen. Ja sam u najboljem mogućem tonu i na organima naše stranke i danas govorio o gospodinu Đorđeviću, i zbog toga što je mlad čovek i što je ekonomista. A ovo što sam rekao, dužan sam kao narodni poslanik i istovremeno kao predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća da kažem neke stvari, šta boli Bošnjake. Nemojte da vas to vređa. Ja želim da kažem – bolje nam je, da postavimo dijagnozu da bi je rešili. Ako nemamo ispravnu dijagnozu, ne možemo da rešimo stvar. Gospodine predsedniče Vlade, zločine nad Bošnjacima su učinili ljudi u uniformama zvanične državne vojske, policije i to pod komandom. Mora to da znamo. Svi izveštaji govore, svedoci govore. Mi smo pre tri dana imali suočavanje sa svedocima. Prema tome, neću da širim dalju priču, imamo rešenje, dajte kao predsednik Vlade, pomozite nam da se stvore uslovi da se Bošnjaci vrate u akcionu grupu, za izradu akcionog plana za Poglavlje 23, da se uvaže mišljenja Bošnjaka, konkretno brojke, slova, datumi u taj akcioni plan i da se u ovoj Skupštini Srbije stavi na dnevni red rezolucija…

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 02.03.2016.

…time rešavamo sve za sva vremena.