DUŠAN STUPAR

Srpska napredna stranka

Rođen je 1956. godine. Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Poslednji put ažurirano: 06.05.2016, 09:50

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANjA, 25.12.2007.

Gospodine potpredsedniče, poštovani građani, dragi prijatelji, poštovani poslanici, gospodin ministar je kao mađioničar – čas ga vidite, čas ga ne vidite. Takav će biti i ovaj zakon o ovim besplatnim akcijama. Danas ih imate, sutra ih nemate.
Zašto je problematičan ovaj zakon? Ovde u predlogu koji smo dobili trebalo je da stoji ne da Vlada podnosi, nego G17 plus podnosi, na osnovu člana 123, a onda deo Vlade u kome se nalaze oni koji su u prethodnom periodu tvrdili da u biračkom spisku postoji niz nepravilnosti, pa su došli u spor sa određenim poslaničkim grupama, pa su taj birački spisak nosili u Evropu, u svet, da pokažu kakve su nepravilnosti u državi Srbiji, danas pristaju da kažu da ono što je pre par godina bilo tačno, da u biračkom spisku ima anomalija, da se 600.000, 700.000, čak 800.000 građana nalazi u biračkom spisku, danas kažu - ne, to što smo rekli pre par godina nije tačno, u biračkom spisku se nalazi ovo poslednje što je utvrđeno.
Samo ću, gospodo poslanici, navesti jedan primer kako je odgovorna država radila. Imao sam priliku da pred jedne izbore dođe majka, neću joj pomenuti ime i prezime, i da donese dokumenta sa opštine Zvezdara da se te godine rodi dete i ima izvod iz knjige rođenih, iste godine joj umre dete i ima izvod iz knjige umrlih i dolazi sa pozivom za glasanje posle 18 godina.
Evo, gospodo, kako izgleda taj birački spisak i o čemu pričamo danas. Birački spisak je, dragi građani, totalno nesređen.
Što se tiče ovog čuvenog zakona, gde pred izbore gospodin ministar građanima obećava besplatne akcije, jednakost, socijalnu pravdu – sedam godina ste, gospodo, imali posle vašeg dolaska na vlast, da uredite ovu oblast, da svi imaju pravo, oni koji su radili, oni koji su stekli punoletstvo, nije vam padalo sedam godina na pamet to da uradite. Sedam godina.
Sad, kad je došlo vreme da razmišljate o tome da li ćete u narednom periodu imati 5% cenzusa, kada dolaze lokalni izbori, onda ste se setili da uzmete gumicu – zato kažem da je ministar mađioničar, uzeo je gumicu i izbrisao sve ljude koji su radili, stvarali ovu državu i izgrađivali, stvarali uslove za buduće generacije, da imaju šansu da se školuju, da imaju posao.
U nekoliko primera ću navesti kakva je ovo obmana, prevara, pljačka građana Srbije. Napravio sam tabelu, može da se uvede za svaku godinu radnog staža kako to izgleda.
Pre nego što to pročitam, reći ću ono što misle građani, što smo imali prilike da čujemo šta znači besplatna podela akcija – da u zakonu ne piše da će to biti hiljadu evra. Nigde u zakonu ne piše da će biti hiljadu evra, nego se već sad vidi da će oni koji steknu pravo u prvoj podeli možda dobiti 50 evra, a za ostale pare niko ne garantuje da će ih dobiti.
Što se tiče radnog staža, poštovani građani, vi koji ste pošteno radili, koji ste uložili rad i trud, i obezbedili nama i našoj deci da imamo negde da radimo, pogledajte kakva je to pljačka i prevara kad kažu - jednaki smo svi.
Bračni par do pet godina radnog staža dobiće 2.000 evra. Od njih država nije ništa uzela, pod uslovom da to stečeno pravo od dve hiljade evra stvarno ostvare.
Bračni par koji ima 10 godina staža treba da dobije dve hiljade evra, a na bazi 10 godina radnog staža, normalno, mladi su, nemaju još porodicu, nemaju decu, njima država tu krade dve hiljade evra.
Bračni par koji ima u proseku 15 godina staža, i oni još nisu u situaciji, jer su još mladi, nemaju decu, imaju pravo po tom radnom stažu, trebalo je da ostvare to svoje pravo i da dobiju šest hiljada evra. Ali, država im daje dve hiljade, a uzima im četiri hiljade evra.
Sada dolazimo do kategorije ljudi koji imaju u proseku 20 godina radnog staža, koji imaju jedno punoletno dete ili dvoje dece. Njima država daje tri ili četiri hiljade evra, ali im pri tome uzima šest hiljada evra i kaže - mi smo jednaki.
Valjda je normalno, ja kao otac dvoje dece, normalno je da dobiju i deca, ali oni od moje porodice uzimaju već deset hiljada evra, pa normalno je da ću, kao odgovoran i ozbiljan otac, svojoj deci ostaviti da imaju nešto u nasledstvu, da imaju od čega da krenu da rade nešto.
Dolazimo do generacije koja ima 25 godina staža u proseku, bilo da imaju troje ili četvoro dece, njima se uzima osam hiljada evra; 30 godina staža u proseku, da li imaju jedno, dvoje ili troje dece, njima se uzima deset hiljada evra. Na kraju, 35 godina staža u proseku, da li imaju jedno ili dvoje dece, njima država uzima 12 hiljada evra.
O kom zakonu mi, gospodo, pričamo? Da li pričamo o onom zakonu gde se objavilo u "Službenom listu" da ću ja, kada privatizuju moju firmu, dobiti hiljadu evra, ti koji brinu o nama, a oni su sebi uzeli lepo i u zakon upisali 5%, pa od te privatizacije preduzeća uzeli lepo 160 miliona evra, onda sad sa tim našim parama pokupovali ta preduzeća i onda dođu ovde i nama drže slovo o pravdi, jednakosti, da budete srećni i zadovoljni.
Hiljadu evra za sirotinju. Za 30 godina staža, poštovani građani, to vam je 33,3 evra za godinu dana. Najveća sirotinja bi im dala 33 evra po godini da ih nikada više ne vidi ovde, da ih vidi u zatvoru, tamo gde su zaslužili. Jer, ovo je najveća pljačka i obmana građana.
Pored privatizacije koju ste uradili, da li mislite da je normalno da se obogatite na grbači ovog naroda, da privatizujete firme, da napravite bratske privatizacije, da omogućite vašim tajkunima da postanu vlasnici života i smrti, da postanemo belo roblje u sopstvenoj zemlji? Da li mislite da će naša deca sa ovih hiljadu evra što im date moći da plate školovanje na fakultetima? Gospodo, to im neće biti dovoljno ni za jednu godinu. Znači, vi praktično pravite još jednu prevaru i mislite da će vam to proći kod naroda.
Poštovani građani, dragi prijatelji, morate dobro da razmislite o besplatnoj podeli akcija i deonica. Sedite sa vašom decom, razgovarajte i vidite da li je normalno da nas koji smo radili 20-30 godina neko izbriše, da nas nema nigde, a pri tom da kažu - vaša deca će dobiti po hiljadu evra, to je budućnost, to je perspektiva.
Nije normalno da neko ko u jednoj transakciji, kao ministar Đelić, koji kaže ''ja sam to zaradio'', zaradi jedanaest miliona evra (izvinjavam se, ne ministar Đelić, potpredsednik Vlade Đelić, čuveni vojvoda), a onda dođe ovde i kaže - šta hoćete vi, budite sposobni kao ja, pa uradite konsalting, zaradite jedanaest miliona evra - a vi da budete srećni - hiljadu evra je za vas previše, jer vi ne znate to što sam ja znao.
Zamislite čudo Francuske, francuski đak! Pa, da je takav stručnjak, znate li kada bi ga Francuzi pustili da izađe iz zemlje? Tamo bi ostvario tih 11 miliona evra, 110 miliona evra.
Svi su došli ovde da se obogate od sirotinje. Zato, gospodo, nema druge, morate sesti i razgovarati, na izbore morate izaći, svi vi koji niste imali šansu među onih 500.000 čuvenih, kada kaže - ako ja pobedim, 500.000 novih radnih mesta. A da se ne vraćam na pre toga.
Nekada su nam pričali - Srbija će biti razvijena zemlja, doći ćemo u tu fazu da nećemo imati dovoljno radnika, pa ćemo morati da uvozimo radnu snagu. Samo ne znam da li ste pri tome mislili da će radnici zbog dobrog standarda koji ste vi uveli u međuvremenu pomreti, pa ćete morati da uvozite iz neke evropske zemlje radnu snagu.
Potom ste nam rekli - svi vi koji imate preko 50 godina, nemojte da brinete za svoju budućnost jer mi kad pobedimo, budite sigurni, mi vodimo računa o vama, vi ćete dobiti posao. A šta se danas dešava? Niti 500.000 radnih mesta, a oni preko 50 godina su izgubili pravo na socijalnu zaštitu.
Još jednu prevaru ste uradili juče preko televizije. Kažete - na početku godine je bilo 927.000 evidentiranih nezaposlenih, krajem ove godine 720.000. Sad, kad to čovek sluša, rekao bi - vidite kako ovi rade, oni su dvesta i nešto hiljada zaposlili. Ma ne, izbrisali ste ih sa evidencije, sa biroa ste ih totalno izbrisali. Čim se neko ne javi, gubi pravo, nema pravo na socijalnu zaštitu.
Nekada su svi Beograđani, zaposleni i nezaposleni, imali pravo da se leče, a vi, kroz vašu privatizaciju, pogledajte u zadnjih sedam godina šta piše. Otkako ste prodali "Sartid", otkako ste prodali određene firme, koliko se puta više u Smederevu pojavilo građana koji su dobili kancer? Da li su ti vaši pajtosi i prijatelji koji su došli po nalogu ministra ili bilo koga, jer nismo do sada imali zakon o zaštiti životne sredine, ugradili filtere, omogućili građanima Pančeva, Smedereva da bolje žive, da imaju bolje životne uslove? Ne, vas to, gospodo, ne interesuje uopšte.
Šta je sa ministrom koji je bio ovde, koji je rekao da će biti zakon? Šta je sa čuvenim firmama koje ste prodali, koje su ispuštale hemikalije i napravile ekološku katastrofu? Vas građani interesuju samo pred izbore, kada treba da im obećate nešto i da kažete - izađite, glasajte, jeste da je šarena laža, ali nema veze, dajte nama glas, pa ćemo mi u narednom periodu to odraditi.
Zato pozivam sve građane koji su bili obmanuti i prevareni, koji su isterani s posla, ostali bez nade, bez budućnosti, nemaju šansu da dočekaju svoj radni vek da ostvare penziju, sve one čija se deca danas školuju, koji moraju da plaćaju fakultete – da izađu na izbore i da glasaju svim srcem za Tomislava Nikolića.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANjA, 25.12.2007.

Gospodine potpredsedniče, dame i gospodo poslanici, pošto gospodin Dinkić nije bio tu pre podne, kada smo mu postavljali pitanja, vratiću se na ono što je bila suština, što je bitno da pojasni meni, kao poslaniku, verujem i velikom delu poslanika koji sede ovde, a sigurno se i građani interesuju šta piše u članu 3.
"Lica iz člana 2. ovog zakona (u daljem tekstu: nosioci prava) stiču pravo na jednak iznos novčane naknade i na jednaki broj akcija svakog od preduzeća..."
Da li ovo znači, gospodine ministre, nije mi jasno, da ćete dati i akcije – kaže: imaju isto, jednak iznos novčane naknade i jednak broj akcija – hoće li dobijati neko hiljadu evra, pa će po istom principu dobiti i akcije? Očigledno, trebalo je ovo drugačije da uredite.
Hteo sam da vas pitam kada ste bili odsutni, pa postavljam sad pitanje: kako je moguće da mi danas, kada raspravljamo o ovom zakonu, nemamo tačnu evidenciju? Stavili ste u član 2 da će na bazi biračkog prava i biračkog spiska građani ostvariti svoje pravo. Jedan deo Vlade je rekao da nemamo šest i po miliona birača, nosio je birački spisak, kada se žalio na vas, i rekao da ima 700-800 hiljada građana koji se nalaze u biračkom spisku, a među njima mnogo ima mrtvih. Da li ćete vi na bazi ovog zadnjeg spiska, na bazi januarskih izbora, ili zaključno sa 31.12. utvrditi pravo i reći - svi oni imaju pravo?
Molim vas, gospodine ministre, da objasnite javnosti i nama poslanicima da li se u ovoj podeli besplatnih akcija nalaze i građani koji su otišli pre 20-30 godina u inostranstvo a i dalje se nalaze u biračkom spisku?
Šta to znači – samo se nalazi u biračkom spisku i stiče pravo? Da li će pravo po ovom zakonu dobiti svi zaslužni sportisti? I oni su jednaki. Da li će, gospodine Dinkiću, pravo po ovom zakonu dobiti i oni koji su postali milioneri i milijarderi u ovoj državi, koji su postali vlasnici polovine Srbije? Da li je to jednakost prema svima?
Šta je sa građanima, gospodine Dinkiću, koji su ceo radni vek pošteno radili?
Došli su u situaciju da nemaju uslova ni da dođu do zdravstvenog osiguranja, nemaju uslova da odu u penziju, a vi mislite da ćete jednim potezom, time što ćete im dati hiljadu evra, zadovoljiti njihove potrebe.
Ne možete se, gospodine ministre, tako odnositi prema građanima. Jeste da je ovo vaša izborna kampanja, ali kada pričate o jednakosti, šta mislite ko je učestvovao u izgradnji Beograda? Sećate li se vi, gospodine ministre, kako je izgledao nekada Novi Beograd, koliko je generacija stvaralo to? Vi ste uzeli gumicu i jednim potezom rekli - izvinite, dragi prijatelji, poštovani građani, vi nikada ništa niste radili. Šta je sa građanima koji su nekad učestvovali u Fondu zajedničke potrošnje, koji su radili, pa su izdvajali u taj fond? Neko je dobio stan, neko je dobio kredit za kuću, a neko nije dobio ništa.
Kada pričate o jednakosti, onda morate da vodite računa o svakom segmentu. Znači, nije ostvario ovo pravo, nije ostvario ono, onda je to jednakost. A vi uzmete određeni segment i kažete - poštovani građani, hiljadu evra. Hvala vam puno.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANjA, 25.12.2007.

Hvala, gospodine potpredsedniče.
Opet ministra nema. Poštovani građani, ono što je bitno, vezano za ovaj zakon i sve ostale zakone, to je da ministri najbolje brane zakone ćutanjem. Nema ih uopšte u sali. Sad sam hteo da pitam gospodina ministra da li je tačno što je malopre rekao, da će utvrditi na bazi prebivališta, i odjednom ga nema.
Kako je moguće, gospodine ministre, da tvrdite da neko ko je otišao na privremeni rad pre 20-30 godina - on se nije odrekao svog državljanstva, nije se odrekao države u kojoj živi, nalazi se u biračkom spisku, nije dobio državljanstvo Nemačke, i dalje se nalazi ovde, a vi kažete - utvrdićete na bazi prebivališta? Kad ćete vi to da utvrdite?
Ovaj zakon je isti kao kad je bila rasprava o kupovini prvog stana. Pogledajte, malopre je gospodin Buha imao amandman na član 21. Šta se sad predlaže? Isto kao kod kupovine novog stana. Znači, kupujete novi stan, ali samo ako preko ''onih mojih pajtosa'', prijatelja ovih iz Vlade, koji zidaju te zgrade, tad nećete platiti porez.
Šta ovde kažu građanima? Kad dobijete akcije i deonice, u prve tri godine nećete plaćati ništa. Zašto? Zato što oni već znaju koji su to tajkuni, koji su to pajtosi njihovi koji u naredne tri godine treba da pokupe besplatno sve te akcije i da postanu većinski vlasnici cele Srbije. A ako ćete posle tri godine, onda ćete plaćati poreze, onda ćete plaćati agencije, usluge i sve.
Znači, suština je u tome, kao što ste pravili zakon kad ste ukidali PDV na kupovinu novog stana, prvog, ali ne onog prvog starog, nego prvog novog, onog koga vi pravite. Opet terate nas koji dobijamo akcije da odmah, pod hitno, u roku od tri godine moramo da ih prodamo, jer kažete: nećete plaćati porez, nećete plaćati troškove brokerskih kuća, a ako ne prodate posle tri godine, da znate da morate da platite sve to.
Zašto uopšte terate građane da bilo šta prodaju? To je stečeno pravo, to je njihovo, ne moraju da prodaju uopšte. Ostaviće svojoj deci, svojim unučićima, to su oni zaradili. Zašto uopšte da im naplaćujete nešto? Što god predlažete, vi odmah računate procenat. Znači, bilo šta da se desi, odmah računate: PDV, Pitić, Dinkić, Vlahović. Novi stanovi - opet vi. Ne možete, gospodo, više tako. Pustite ovaj narod da ostvari svoje pravo. Stalno vršite presiju na ljude.
Ministar opet nije tu. Molim vas, potpredsedniče da, kada dođe, odgovori na ovo moje pitanje.