MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Mandat joj je potvrđen i nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 12:54

Osnovne informacije

  • Srpska napredna stranka
  • Priboj
  • 29.01.1960.
  • drugo

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, uvažena gospođo Janković, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani Srbije, pred nama je danas izbor kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Najpre želim da kažem da na jedan potpuno transparentan, u skladu sa zakonom i svim zakonskim procedurama, ovaj predlog danas je došao na javnu raspravu ovde u Narodnu skupštinu.

Neznanje ne podrazumeva i mogućnost plasiranja lažnih informacija. Lažne informacije preko medija, a to su pre svega Đilasovi i Šolakovi mediji, na najgrublji mogući način žele da manipulišu javnošću. Zato imam potrebu da kažem da je ispoštovana u potpunosti zakonska procedura, kao što je i koleginica predsednica Odbora rekla, i da na jedan transparentan način predlog za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti danas je na dnevnom redu.

Najpre želim da kažem da je Srbija zemlja koja je opredeljena za izgradnju društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i zaštiti svakog njenog građanina od bilo kog vida diskriminacije.

Ravnopravnost svakog građanina Republike Srbije za nas je temelj za napredak i razvoj naše zemlje, za dalje osnaživanje demokratskih kapaciteta, a na tom putu smo već duboko zakoračili, posebno zadnjih 10 godina.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti svojim predanim i odgovornim radom učinila je dosta kako bi Srbija krupnim koracima krenula dalje u ovom pravcu.

Ove godine, 27. maja 2020. godine, obeleženo je 10 godina postojanja vaše institucije, a pre toga 2009. godine donet je Zakon o zabrani diskriminacije koji u stvari jeste osnov za neka vaša postupanja. Ali, takođe moram da kažem da i Ustav Republike Srbije striktno zabranjuje svaki vid diskriminacije i upućuje na to da su svi građani Republike Srbije potpuno jednaki pred Ustavom i zakonom ove zemlje.

Ono što želim da kažem, to je da ste u prethodnih pet godina, od 2015. godine, i te kako radili na jačanju vaše institucije kroz povećanu vidljivost, ali naravno i kroz saradnju sa institucijama. Ovde, pre svega, želim da istaknem sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Radili ste i sarađivali sa nadležnim odborima Republike Srbije u čijoj nadležnosti je i tema ljudskih i manjinskih prava, a takođe učestvovali ste na mnogim javnim slušanjima koja su takođe organizovana u ovde u domu Narodne skupštine.

Sa puno uvažavanja i poverenja odnosili ste se prema narodnim poslanicima, a ono što moram da istaknem je da su vaši izveštaji o radu na jedan temeljan, sveobuhvatan način prikazivali sve vaše aktivnosti, detaljno, do te mere da su čak prikazivani i pojedinačni primeri kojima su se građani obraćali vama tražeći zaštitu svog prava od diskriminacije.

Nikada odgovor iz vaše kancelarije nije otišao – S poštovanjem, nismo nadležni. Uvek ste u skladu, na kraju krajeva, i sa zakonom koji ste dužni da poštujete i u skladu sa zakonom dužni ste i da postupate, uvek je i otišao pravni savet i instrukcija onom građaninu koji smatra da je povređeno neko njegovo pravo kako treba dalje da postupa i kome treba da se obrati ukoliko vi niste u mogućnosti, odnosno ukoliko vi kao institucija niste nadležni.

Takođe bih želela da pohvalim i vašu veliku saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom, što su već moje koleginice iznele, a i želim da pohvalim i saradnju sa lokalnim samoupravama upravo na jačanju kapaciteta onih najranjivijih i najosetljivijih kojima su pomoć i podrška najčešće potrebni i koji se, u stvari, najčešće vama obraćaju za pomoć.

Takođe želim da istaknem da ste u cilju podsticaja i podrške lokalnih samouprava za razvoj usluga socijalne zaštite u zajednici 16. novembra, povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije, opštinama koje su stvorile jednake uslove za sve dodelili priznanja. Među tim opštinama nalazi se i opština Priboj iz koje ja dolazim, jer su u ovoj opštini razvijene usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou i to devet, za najosetljivije i najugroženije, za stare, za osobe sa invaliditetom, za žrtve porodičnog nasilja, za lične pratioce, deci sa invaliditetom, za personalne asistente, za mlade koji se osamostaljuju, pružena je podrška, stanovanje uz podršku.

Na pitanju rodne ravnopravnosti je postignut veliki napredak u zadnjih 10 godina, posebno u zadnjem izbornom ciklusu, zahvaljujući naporima, pre svega, našeg predsednika Aleksandra Vučića. U velikom broju lokalnih samouprava na čelu opština predsednice su žene. Koleginica Barišić navela je da u Rasinskom okrugu da od šest opština u pet opština predsednice su žene koje su vredne, marljive i svojim odgovornim radom sigurno će raditi u korist građana tih opština.

Citiraću u stvari reči nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, koja je rekla - kada nešto hoćeš da znaš pitaj muškarca, kada nešto hoćeš da uradiš pitaj ženu. U tom smislu naglasila bih da prvi put u istoriji Srbije dve gradonačelnice su žene i to gradonačelnica u Nišu i gradonačelnica u Užicu. To se do sada nije dešavalo.

Želim takođe da naglasim i vašu saradnju sa RIK 2018. godine, a tiče pristupačnosti na izbornim mestima osobama sa invaliditetom. U tom smislu RIK postupila je po vašem predlogu, donela je odluku o proceni pristupačnosti, ali i ne samo to, sačinili su Protokol o saradnji sa organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom.

Za ovo vreme, za ovih pet godina, pokazali ste profesionalnost, marljivost, predanost i rad apsolutno u skladu sa zakonima. Očekujemo da ćete i u narednom periodu profesionalno i odgovorno obavljati svoj posao i reagovati na svako vređanje, na svaku pretnju, deteta, bilo da su to deca običnog građanina, bilo da su to deca predsednika Republike Srbije, jer za svakog roditelja, pa i za predsednika Republike Srbije deca su najveće blago. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2020.

Zahvaljujem poštovani predsedavajući i uvaženi ministre, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani Republike Srbije.

Pred nama se danas nalazi set finansijskih sporazuma koji su značajni sa dva aspekta i apsolutno u skladu sa planom i programom koji je promovisao naš predsednik Aleksandar Vučić i planom i programom koji se pridržava i koje promoviše Vlada Republike Srbije.

Prvi cilj, to je zaštita života i zdravlja svakog građanina Republike Srbije, starih, sredovečnih, mladih i dece u borbi protiv kovida 19 koji je pandemija i koji je zahvatio čitav svet.

Drugi značajni cilj, to je dalji ekonomski razvoj Republike Srbije kroz izgradnju infrastrukturnih projekata koji su i te kako pokretač i zamajac ekonomskog napretka Srbije, a to znači omogući će više radnih mesta, bolji kvalitet života svakom građaninu Republike Srbije i naravno ono što je najznačajnije smanjivanje siromaštva.

Fokusiraću se na zajam koji se odnosi na zajam između Republike Srbije

i Međunarodne banke za obnovu i razvoj kao hitan odgovor na kovid, na posledice pandemije Kovida-19. Taj zajam je u iznosu od 92 miliona evra sa rokom otplate od 12 godina i tri godine sa rokom počeka. Ono što takođe moram da naglasim, a što se tiče ovog zajma, to je da je zajam potpisan u maju mesecu, ali da se iznos od 36 miliona evra odnosi na retro aktivno finansiranje što znači da će moći da se koristi za sva ona nabavljena sredstva koja su se nabavila od 1. marta, a u cilju jačanja zdravstvenog sistema.

Ovaj zajam ima za cilj pre svega jačanje zdravstvenog sistema kroz jačanje bolničkih kapaciteta, kroz obuke, ali naravno i kroz zaštitu zdravlja svakog pacijenta ali ovaj zajam ima za cilj i niz preventivnih aktivnosti koje treba da se preduzmu u cilju socijalnog distanciranja, u cilju nošenja maski, u cilju donošenja adekvatnih zakona, u cilju podizanja opšte svesti građana, javnih preduzeća, civilnog sektora, privatnog sektora, o rizicima koje može da proizvede pandemija Kovid -19. Naročito podizanje svesti se stavlja poseban akcenat na posebno osetljive i ranjive grupe, a to su korisnice ženskih sigurnih kuća, zatvorenici, Romi i tako dalje.

Takođe, želim da naglasim da Republike Srbije od 6. marta kada je u Republici Srbiji inače i registrovan prvi oboleli od Kovida -19, da se naš predsednik Republike, Aleksandar Vučić i kompletna Vlada odgovorno, hrabro, blagovremeno i adekvatno ponašaju, da daju odgovor na sve potrebe građana, idu korak ispred i svaka mera koja je doneta apsolutno jeste u skladu sa očuvanjem zdravlja našeg stanovništva.

Da li se još igde u Evropi gradi kovid bolnice kao što se grade u Republici Srbiji? Dve potpuno nove, na Batajnici i kovid bolnica u Kruševcu. Najmodernije, po najmodernijim svetskim standardima, a jednog dana kada prođe ova epidemija, te bolnice koristiće se, imaće drugu namenu i naravno koristiće za očuvanje zdravlja stanovništva od drugih bolesti.

Naravno, moram da napomenem da su ovi sporazumi i te kako značajni i sa aspekta daljeg razvoja zelene ekonomije, ali i sa aspekta daljeg jačanja energetskog sistema. Moram da naglasim da bez obzira na pandemiju koja je zadesila čitav svet, a Srbija je naravno sastavni deo čitavog sveta i kod nas je pandemija uzela veliki mah, moram da naglasim da predsednik Republike i Vlada Republike Srbije rade na svim frontovima kako bi jačali sve segmente našeg društva u interesu zaštite najboljeg interesa naših građana, a pre svega svi ti segmenti odnose se na dalje jačanje ekonomije koja je temelj i baza svake države.

Osvrnuću se na žute tajkune, lopove i pljačkaše oličene u liku i delu Dragana Đilasa, doduše samo na kratko. Naime, njihovo osnovno sredstvo delovanja u komunikaciji sa javnošću je laž, laž i samo laž. Plasiranje laži i manipulacije su njihovo sredstvo u obraćanju i građanima i naravno onima koji danas vrše odgovorno vlast, polazeći od predsednika Republike i Vlade.

Naime, oni su pre par dana pokušali da plasiraju vest u ovoj borbi sa kovidom da Srbija ne daje dovoljno za lečenje dece u inostranstvu. To ne da je netačno, nego apsolutno je lažno. Lažno je i navešću, naravno, podatke.

U periodu od 2014. godine do 2018. godine na lečenje u inostranstvo upućeno je 4.200 građana Republike Srbije, od toga 3.305 dece. Za to je Republika Srbija izdvojila 4,5 milijarde dinara. U vreme vršenja njihove vlasti, od 2009. godine u inostranstvo je upućeno 1.492 građanina, od toga 509 dece i za to su izdvojena sredstva od 1,5 milijarde dinara.

Poštovani građani, procenite da li je više 3.305 dece koje je u ovom vremenu vršenja vlasti SNS upućeno u inostranstvo ili 509, koliko je upućeno u vreme vlasti žutog tajkunskog preduzeća.

Ali, kao što je rekao moj kolega profesor Atlagić, gle čuda, o deci pričaju oni koji su opljačkali decu ometenu u razvoju za 150 miliona kroz dvorac „Heterlend“. O deci pričaju oni koji su opljačkali decu uzurpirajući najelitniji deo Beograda, Košutnjak, za izgradnju kuće "Velikog brata“ u kome je Dragan Đilas ostvario milione trgujući televizijskim sekundama. O deci pričaju oni u čije vreme je Univerzitetska dečija klinika bila u fazi kada je otpadala fasada. Sva sreća, nije bilo povređenih.

Inače, Univerzitetska dečija klinika je jedna od najstarijih klinika na Balkanu. Sa radom je počela 1925. godine i, naravno, opremljena je potpuno, rekonstruisana i stavljena u funkciju zarad interesa bolesne dece.

Poslanička grupa Aleksandar Vučić - Za našu decu, nema dileme, glasaće za život i ekonomski napredak Srbije. Zahvaljujem.

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, poštovana gospođo Brnabić, poštovani članovi buduće Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani i građanke Srbije, danas je važan dan u Domu Narodne skupštine, jer danas treba da izaberemo novu Vladu, odnosno novog mandatara i članove Vlade. Ovo je važan, a ujedno i svečan dan.

Ono što najpre želim da istaknem to je da me raduje što je u ovoj Vladi 50% je članova žena i to ne samo sa aspekta rodne ravnopravnosti, već je to za mene dokaz da je Srbija postala zrelo demokratsko društvo. Žene su vredne, žene su marljive, žene su odgovorne, a žene su, Boga mi, vrlo hrabre.

Ono što najpre želim da istaknem, a što se tiče ekspozea mandatarke to su dve činjenice. Da je vaš ekspoze duboko utemeljen u realnosti, a bez realnosti nema ni budućnosti.

Druga njegova bitna karakteristika je to da vaš ekspoze ima viziju budućnosti, a u toj viziji budućnosti u fokusu, odnosno u centru je bolji kvalitet života svakog građanina Republike Srbije. Znači, vratiću se možda samo na jedno. U fokusu vašeg ekspozea je upravo čovek, građanin Republike Srbije.

Takođe, želim da naglasim da ste se vi u svom ekspozeu držali i šest principa koje je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, izneo kao plan i program, jer svakako, svi znamo da su 21. juna na izborima građani Republike Srbije dali ogromnu političku podršku politici Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Takođe, moram da kažem da je u sklopu vašeg ekspozea i investicioni projekti koji se odnose na plan i program „Srbija 2025“ koji je utemeljivač tog plana i programa predsednik Republike Aleksandar Vučić zajedno sa vama.

Ono što je cilj tog plana „Srbija 2025“ to je da na kraju 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, prosečna penzija između 430 i 440 evra, da Srbija bude zemlja ekonomski jaka i ekonomski lider uopšte u Evropi.

Želim da naglasim da ono što je prioritet broj 1, to je svakako briga za zdravlje svakog građanina Srbije i starijeg, i sredovečnog, i mladih i dece.

Kao cunami kovid 19 zahvatio je sve zemlje na globalnom nivou. Mnogo ekonomski uspešnije zemlje nisu uspele da se nose na način kao što se to nosila Srbija. Tome treba da zahvalimo, pre svega, zdravstvenim radnicima koji su odgovorno i požrtvovano brinuli o svakom pacijentu, ali naravno ne treba da nas bude stid, moramo da zahvalimo i našoj državi, moramo da zahvalimo i predsedniku Aleksandru Vučiću, moramo da zahvalimo i vama, gospođo premijerka, zato što ste učinili sve da građanima blagovremeno i adekvatno budu pružene sve informacije, a u prethodnom periodu radili ste puno kako bi se naš zdravstveni sistem ojačao.

Zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine, Si Đipinga, iz Kine nam je stigla ogromna pomoć kako u medicinskoj opremi, tako i možda što je još značajnije u ljudstvu. To su zdravstveni radnici koji su u tom prvom naletu kovida 19 pomogli našim zdravstvenim radnicima ovde u Srbiji.

Naravno da želim da istaknem da Srbija možda ne bi mogla tako uspešno da se bori sa kovidom 19, da nije 2014. godine premijer Vlade Republike Srbije bio Aleksandar Vučić, da nije preduzeo mere fiskalne konsolidacije koje jesu bile bolne i teške, ali jedine moguće u tom momentu. Čak i preduzimajući takve mere, tada premijer, Aleksandar Vučić vodio je računa o zaštiti onih najranjivijih i najugroženijih, penzije za 60% penzionera apsolutno nisu smanjene, a nijedno socijalno davanje niti je umanjeno, niti je kasnilo.

Ono što takođe želim da naglasim, a što sam primetila u vašem ekspozeu, to je da vršite analizu poteškoća sa kojim se svakako suočavate u svom radu, jer poteškoća uvek ima, ali odgovorna Vlada upravo i služi za to da se sa teškoćama bori i da nalazi rešenja za izlazak iz tih poteškoća.

Želim da pohvalim proširenje Vlade sa još tri ministarstva, a posebno bih se osvrnula na Ministarstvo koje se odnosi na populacionu politiku i demografiju.

Takođe, moram da istaknem da je posle 70 godina pitanje populacione politike prvi na dnevni red stavio upravo Aleksandar Vučić. Dobro je što ekonomski napredujemo, dobro je što je Srbija danas cenjena i uvažavana u svetu, ali mi zadnjih 30 godina imamo negativan prirodni priraštaj.

Srbija mora da bude zemlja u kojoj se rađaju deca, i zato već 2018. godine, preduzete su mere kako bi se radilo na podsticaju nataliteta. Te mere dale su rezultate i nadam se da će novo ministarstvo svojim kapacitetom, kroz svoj rad dalje raditi na unapređenju svih mera koje se tiču populacionih i demografske politike.

Ono što želim da istaknem, to je da je Srbija preduzela jedan paket ekonomskih mera, koje su se odnosile i na građane privrede. Srbija četiri za redom nije imala suficit u budžetu.

U sredstva ekonomske podrške upumpano je 4,28 miliona evra, kako bi građani Srbije što bolje izneli teret koji nam je pretio i preti nam od kovida 19.

U svakom slučaju želim vam sreću i uspeh u svom radu. Nadam se da ćete nastaviti da Srbija, pre svega bude mirna, bezbedna, ekonomski napredna zemlja i zemlja koja se svake godine puni novim naraštajima. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -