ALEKSANDAR JUGOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Jugović je bio narodni poslanik šest puta do sada. Prvi put je izabran za poslanika u osmom sazivu, 2008.godine, a zatim i u narednih pet saziva, tako da je na funkciji poslanika od 2008. godine do danas.

U devetom sazivu bio je predsednik poslaničke grupe SPO-DHSS.

U 11. sazivu bio je član Odbora za kulturu i informisanje, i zamenik člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U 12. sazivu bio je član Odbora za zaštitu životne sredine. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 597 sati, nije se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 375 puta, od čega je za 373 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 112. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za kulturu i informisanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 112. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1975. godine u Čačku. Završio je Gimnaziju u Čačku, a diplomirao je na
Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Profesor je srpskog jezika i književnosti.

Objavio je tri knjige pesama, jednu dramu i tri romana, od kojih su prva dva ušla u izbor za NIN-ovu nagradu.

Bio je urednik Srpskog književnog glasnika.

Od 2004. do 2007. godine je bio pomoćnik ministra za kulturu.

Od 2013. do 2020. bio je član Upravnog odbora Agencije za restituciju.

Direktor je i potpredsednik Srpskog pokreta obnove i član Predsedništva stranke.

Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:25

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 2
  • 9 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Informacije o mail adresi

čeka se odgovor 4 godine i 24 dana i 8 sati

Poštovani, Da li možete da mi pošaljete mail adresu na koju mogu da pošaljem dopis i obrazložim slučaj promene akreditacije na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu? Hvala unapred i srdačan pozdrav, Saška Zokić.

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 7 meseci i 18 dana

Poštovani gospodine Jugoviću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korup...

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 24 dana

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Ministre, predsedavajući, kolege, želim da ukažem na potrebu pojačanog nadzora kada je u pitanju zaštita reka u Srbiji.

Svedoci smo čestih ekoloških katastrofa prouzrokovanih odlaganjem hemijskog otpada u reke. Problem koji bi trebalo rešiti je i svakodnevna nekontrolisana eksploatacija peska iz korita reka, što utiče na pomor ribe. Dakle, trebalo bi preduzeti sve mere kako bi samo oni koji imaju dozvolu u kontrolisanom obimu koristili svoje pravo. Zato upućujem apel ministru za ekologiju da obrati pažnju na ovaj problem koji je svakodnevno javlja. Hvala.

Druga vanredna sednica, 26.06.2017.

Poštovana predsednice, kolege, dame i gospodo, predlažem da se odbije amandman Đorđa Vukadinovića.

Na početku ovog izlaganja odmah ću reći da SPO podržava izmene i dopune Zakona o ministarstvima. Za nas je važno što će Srbija dobiti novo ministarstvo za evropske integracije. Time šaljemo poruku gde vidimo Srbiju u budućnosti, pokazujemo jasno opredeljenje da ćemo se zalagati za usvajanje evropskih vrednosti, da želimo da budemo deo velike evropske porodice koja će nam pružiti šansu da kroz partnerski odnos, dakle, u saradnji sa Nemačkom, Francuskom, Italijom i da ne nabrajam dalje, branimo naše interese.

Uostalom, ekonomski jaka Srbija biće u stanju da se zaštiti od političkih aspiracija na Balkanu koje nas ugrožavaju. Najbolji odnosi sa velikim silama, Nemačkom na primer, daju nam mogućnost da budemo respektabilan politički i ekonomski faktor. Zbog toga, predlog da se oformi novo ministarstvo za evropske integracije ima podršku SPO.

Uostalom, mi se za to decenijama zalažemo i zbog borbe za Srbiju, na zapadu platili smo veliku političku cenu. Oporavak naše privrede, srpskog sela, borbe protiv siromaštva, bele kuge, prioriteti su naše države, a ne vidimo bolji način za rešavanje tih problema od koncepta koji je ponuđen u evropskoj agendi. Smatramo da su zadaci i poslovi novog ministarstva za evropske integracije od posebnog značaja za budućnost Srbije, pa je zato potpuno opravdano i celishodno da se ovakvo ministarstvo formira. Iskustva zemalja koje su novopridružene članice EU pokazuje da je model obrazovanja posebnog ministarstva za evropske integracije najbolji i najefikasniji. Poruka koju Srbija šalje formiranjem ovakvog ministarstva za nas je veoma važna i predstavlja potvrdu opravdanosti naše višedecenijske borbe.

Srpski pokret obnove stoga pozdravlja to što su poslovi koji se odnose na evropske integracije podignuti na najviši organizacioni i funkcionalni nivo u državnoj upravi, na nivo ministarstva.

Još jednom ću ponoviti da će SPO u danu za glasanje podržati izmene i dopune Zakona o ministarstvima. Hvala.

Šesto vanredno zasedanje, (Drugi rad dana), 23.02.2016.

Zahvaljujem, gospođo predsednice.
Član 12. kaže – javna preduzeća može ulagati kapital u već osnovana društva kapitala uz prethodnu saglasnost osnivača.
A onda nam u obrazloženju, gospodine Sertiću, a vi se u mišljenju Vlade žalite na naše obrazloženje amandmana, obrazlažete rečenicu „javno preduzeće može ulagati kapital u već osnovana društva kapitala uz prethodnu saglasnost osnivača“ sledećim rečima – članom 12. precizira se da javno preduzeće može ulagati u već osnovana društva kapitala, uz prethodnu saglasnost osnivača.
To bi bilo kao da mi pišemo amandman, recimo „briše se“, a u obrazloženje stavimo da predlažemo to zato što mislimo da treba da se briše ili zato što amandman treba da se briše.
Onda vi nama ste nezadovoljni, ako možete gospodine Orliću sa ministrom da ne razgovarate u vreme kada ja ne obrazlažem amandman, i onda ste vi sada nezadovoljni našim obrazloženjima, a u obrazloženju koje ste nam vi poslali, vi govorite da nešto predlažete zato što tako predlažete.
Mislim, prosto nemojte onda vi da ne ispunjavate ono što ovde zamerate narodnim poslanicima. Mi smatramo da smo dosta jasno obrazložili zbog čega mi smatramo da ceo zakon treba brisati.
Onda, naravno, da ako smatramo da ceo zakon treba brisati, predlažemo brisanje svakog njegovog člana. To vama nije dovoljno dobro obrazloženje, ali dovoljno je dobro ovo što, kako gospodin Atlagić kaže, ovo bezvezno što vi ovde nama pišete. Tako da, mislim prosto, ne možemo tako razgovarati.

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 135934.00 RSD 01.08.2022 -