Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Atlagić

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovana predsednice Narodne skupštine, pitanje postavljam javnom tužilaštvu Republike Srbije – postoji li krivična odgovornost Saveza za Srbiju zbog kontinuiranog širenja lažnih vesti o predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, o državi Srbiji i njenim organima sa namerom podrivanja nacionalne i bezbednosne stabilnosti naše zemlje? Najnovija lažna vest, je navodno širenje anti-migranske kampanje od strane države Srbije.

Činjenica je da je danas migrantska izbeglička kriza fenomen globalnih razmera koja je bez presedana u periodu nakon Drugog svetskog rata. Republika Srbija bila je u samom središtu, a i danas je zapadno od balkanske migrantske rute. Republika Srbija i njeni građani su pokazali prema migrantima solidarnost i humanost zašto je često bila pohvaljena od strane samih migranata ali i evropskih i svetskih institucija i njihovih zvaničnika, posebno OEBS je pohvalio, EU, Unicef i druge organizacije.

Srpsko saosećanje sa izbeglicama i migrantima i suštinsko razumevanje njihovih patnji i situacija u kojoj se nalaze potiče od činjenice da se mi sa problematikom izbeglica i interno raseljenih lica suočavamo već više od dve decenije. Republika Srbija će i dalje razvijati kao i do sada sveobuhvatno i održivo rešenje za migrante i na taj način zadovoljiti potrebe u pogledu osnovnog ljudskog dostojanstva i zaštite izbeglica štiteći ljudska prava svih, ali u isto vreme garantujući bezbednost naše zemlje.

Međutim i kod nas predsednici nekih političkih stranaka, kao što je doktor Zoran Lutovac u narodu zvani Zoki zalutovac, konstantno lažima napada vlast bez ikakvih stvarnih činjenica. Tako je optužio vlast SNS za anti-migrantsku kampanju, optužujući je da lažno propagira jezičke patrola, prebrojavanje krvnih zrnaca migranata i za još nekakve izmišljotine. Naravno, da su te optužbe obične izmišljotine.

Međutim, istina je da njegov predsednik Saveza za Srbiju, Boško Obradović zagovarao rasizam i poveo kampanju protiv migranata. Ovaj bezumnik je sklopio video klip koji govori o tome kako po Srbiji je loše zato što se u njoj nalaze migranti. Doktor Zoran Lutovac, zvani zalutovac, je demantovao njegov stranački kolega, Goran Ješić koji je rekao Zoranu Lutovcu, citiram – a ta migranstka kampanja ima više veze sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, ta budala tumara po Srbiji sa okićenom hladnjačom, širi strah, laže kao pas i od nesretnih ljudi pravi političku kampanju, završen citat. To je rekao 26. februara 2020. godine.

Poštovani narodni poslanici, Vuk Jeremić, član „međunarodne grupe bandita i prevaranata“ optužio je predsednika Vučića da se neodgovorno ponaša u vezi sa širenjem korona virusa, Jeremić tvrdi da je situacija ozbiljna pa kaže, citiram: „Virus je stigao na Balkan, u Hrvatsku i Severnu Makedoniju, a u Srbiji navodno nije“, završen citat. Kako vidite, poštovani građani, ovaj bestidnik optužuje svoju zemlju i rukovodstvo Republike Srbije za prikrivanje korona virusa.

Istina je da u Srbiji do sada nema zaraženih korona virusom, a naša zemlja uradila je sve najbolje po tom pitanju što je u njenoj moći, zbog čega nas je pohvalila i Svetska zdravstvena organizacija.

Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Marinika Tepić, nastavljaju fabrikovati svakodnevno laži. Stare laži zatrpavaju novim lažima, novim aferama i tako se vrše u krug. Ko se danas seća njihovih laži o Jovanici ili laži o Franšu, njihovih laži o stotinama mrtvih koji plutaju po Obrenovcu za vreme poplava ili njihovih lažnih otmica novinara koje su pokušali sami da isceniraju ili njihove lažne pretnje smrću koje su sami sebi ispisivali po pločnicima ili njihove izmišljotine o nameštenim otmicama dece?

Poštovani građani, SNS i Vlada Srbije neće da se bavi ovim bestidnicima koji nanose štetu svojim lažima i vitalnim nacionalnim interesima naše zemlje, već će brže i jače sprovoditi ubrzanu modernizaciju naše zemlje, a motor ubrzane modernizacije je predsednik Aleksandar Vučić. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, podržavam ovaj Sporazum između Vlade Republike Srbije i Azerbejdžana o tehničko-tehnološkoj i ekonomskoj saradnji.

Pošto su moje kolege i koleginice već dovoljno rekle o ovome, dozvolite samo da naglasim da ovim sporazumom produbljavamo dalju realizaciju ostalih infrastrukturnih objekata, odnosno projekata komunalne infrastrukture, kako cestovne tako i železničke.

Kad smo već na ovom polju, dozvolite da kažem da je Vlada Republike Srbije samo za tri godine sagradila 986 kilometara auto-puteva, državnih, regionalnih i lokalnih puteva i preko 311 mostova.

Uvaženi narodni poslanici, kako znate, naš predsednik Republike Aleksandar Vučić izneo je program razvoja Srbije do 2025. godine i u tom programu za infrastrukturu planirano je devet milijardi evra i do 2025. godine završiće se izgradnja četiri auto-puta, kao i još tri koridora koja su u planu.

Završetak poteza Miloša Velikog od Preljine do Požege, saobraćajnica od Rume do Šapca, deonica auto-puta Sremska Rača-Kuzmin, cela trasa Moravskog koridora od Pojata do Preljine, auto-put Niš-Merdare, Šumadijski koridor koji će spojiti Šumadiju sa istočnom Srbijom, Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica Smederevo-Kula-Vrbas-Bečej, zatim Paraćin-Zaječar-Negotin, Požarevac-Velika Greda-Golubac itd. Dakle, za ovih pet godina planirano je preko 5.000 kilometara raznih vrsta auto-puteva i puteva.

Uvaženi narodni poslanici, pa naši politički protivnici, oličeni u Savezu za Srbiju, nisu gradili u svom mandatu ceste, niti danas imaju plan izgradnje infrastrukture, ni Dragan Đilas… Kada sam već kod njega, u narodnu zvani Điki mafija, jer on nije gradio infrastrukturu, već je pare pravo tako što ih je stavljao u džep, on je, kako znate, u politiku ušao kao obični gologuzan, a otišao je sa funkcije sa 618 miliona prometa. On je 13. avgusta 2009. godine u razgovoru sa otpremnicom američke ambasade u Beogradu Dženifer Braš rekao, citiram: "Ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova", završen citat. To je taj rodoljub Dragan Đilas koji voli ne samo Kosovo, nego i Srbiju, vidite, tako što je opljačkao, a ovde izdaje Kosovo.

U toku 2018. godine Dragan Đilas je posetio SAD i dogovorio rušenje vlasti u Srbiji, ali ne izborima, nego ulicom, haosom, a tamo gde se izlazi na ulicu i u haos, tu je i krvoproliće, sazvao je iza toga Savez za Srbiju, pozvao na bojkot parlamente od lokalnih do republičkog parlamenta i rekao, citiram: "Ako napustimo parlament i izbacite dijalog iz parlamenta onda imate kao društvo problem. To je nešto gde se priča. Ako to zaustavimo i ako zaustavimo medije, onda će ovi eksplodirati. Dajte malo pameti", završen citat. Vidite, poštovani građani Srbije, on govori već unapred o medijima, smatra da nisu slobodni, iako su slobodniji nego za vreme njegove vlasti. Đilas je izvršio pljačku "Telekoma Srbije" 2011. godine, kada je to državno preduzeće pod njegovim političkim pritiskom bilo primorano da kupi četiri kablovska kanala njegove "Arena sport" za 7,7 miliona evra, i ovo je važno, iako to državno preduzeće po zakonu nije tada smelo da bude vlasnik medija. To je taj Dragan Đilas koji zagovara bojkot izbora i koji je opljačkao Republiku Srbiju.

Ništa bolji nije ni Vuk Jeremić, u narodu znani kao jedan od članova međunarodne bande lopova i prevaranata. On je 2008. godine u razgovoru sa američkim kongresmenom Tedom Poom rekao, citiram: "Ulazak Kosova i Metohije u Ujedinjene nacije je najbolje što Srbija može da se nada ako bude imala sreće", završen citat. Dobio je na račun svog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj 200.000 iz Mongolije. Firme iz Šangaja i Hong Honga uplatile su mu 4,5 miliona dolara gde su mu operisali njegovi bliski prijatelji, a mi smo ove to govorili vrlo često u ovom visokom domu, Patrik Ho i Tidijan Gadio, inače uhapšeni kao članovi međunarodne bande lopova i prevaranata sa kojima je Vuk Jeremić operisao. Dobio je 120.000 dolara od Katara u Njujorku i američke ambasade u Berlinu 200.000 dolara. I da skratim, u vreme od 2013. do 2017. godine dobio je čak 7,9 milijardi dolara. Dakle, to je taj Vuk Jeremić, poznat kao član međunarodne bande lopova i prevaranata.

Uvaženi narodni poslanici, poštovani građani Srbije, vi ste danas ovde čuli o Srebrenici i genocidu u Srebrenici. Moja malenkost, kao čovek struke, napisao je jedan rad u jednom časopisu, mislim da je već i izašao, ali neću o tome govoriti. Želim samo da građane Srbije upozorim, a i uvažene narodne poslanike da nije to stvar suda, ni Haškog tribunala niti bilo kojeg suda, to je stvar nauke. Genocid je stvar dokazivanja nauke, a ne suda. Sud poziva na saradnju, na mirenje. Međutim, kod genocida postoje tri elementa o kojima, kako ste videli sinoć u emisiji "Ćirilica", jedan broj stručnjaka nema pojma o genocidu, da izvinete, lupetaju i malo nerviraju ljude od struke. On podrazumeva tri stvari. Prvo, namera da se počini genocid, a to je vrlo važno. Ako nema te namere, dolus specialis, nema šanse da se može govoriti o genocidu, bez obzira na broj ubijenih. Može biti i 100.000, ali nije genocid, to je zločin. Zatim, pripremni period, plan, drugo i treće, izvršenje zločina.

Tačno je što je što je sinoć jedan američki stručnjak rekao, ako ste gledali emisiju, da ponekad genocid nije vezan sa ratom. Dakle, uzročnik rata, već su zločini, itd. Hajde da pojednostavim da svim građanima bude jasno.

Šta to znači namera, u dve rečenice? Znači, pre rati ako se želi neku etničku, versku ili bilo koju zajednicu uništiti, totalno, čitavu, na primer jedan narod kao što su Hrvati imali plan uništenja, odnosno nameru da unište Srbe u Hrvatskoj 1941. do 1945. godine, a to znači, ne, samo njihovo stanovništvo, nego nameru pre rata, već i njihovu kulturu, jezik, itd, tako što su na pojedinim skupovima govorili da to žele. Mi imamo takav primer u novijoj istoriji, a to je kod rata 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj. Pre rata u Hrvatskoj ja ima bar trista, čini mi se 342 izjave hrvatskih zvaničnika koji su rekli šta nameravaju sa Srbima. Uništenje baš, etničko čišćenje čitavog stanovništva, kulture, jezika, pisma, itd.

Prema tome, nije to tako jednostavno kao što neki misle. Znači, broj nije bitan, nego ova namera, a mi u Srebrenici nismo imali te namere, nismo u BiH čitavoj imali. Neka mi neko kaže da je u Srebrenici neko od srpskih generala ili bilo političara imao za cilj i dao izjavu pre činjenja zločina koji je strašan zločin počinjen da je imao nameru da uništi muslimansko, odnosno bošnjačko stanovništvo nemate ni jednu izjavu, a imate zbog čega se desilo pet hiljada, tražio je Klinton od Alije Izetbegovića, to je stvar dokazivanja itd.

Na kraju dozvolite da ipak kažem da je to stvar struke. Nadam se da će onaj koga interesuje malo zaviriti u naučne časopise, pa i u knjigu profesora dr Vojislava Šešelja. Zaista ove tri knjige, pogotovo jedna gde je obrađeno, podvlačim ovo posebno, svi svetski relevantni stručnjaci i njihovo mišljenje o tome. E, zato vas pozivam zaista ako mislite govoriti u ovom domu da najpre pročitate knjige, a imam osećaj da su neki danas govorili, a nisu to pročitali. Hvala lepo.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine Arsiću, dame i gospodo narodni poslanici, po zakonu su ovom već dovoljno govorili i dosta stručno moje kolege narodni poslanici vladajuće većine, pa ja nemam pretenzije da ih ponavljam.

Međutim, ono što smatram da je bitno da naglasim, a to je da je negde oko 500 hiljada vlasnika oružja još uvek onih koji nisu pokrenuli postupak za produženje oružanog lista i zato je dobrodošao ovaj predlog zakona, koji daje mogućnost da ovi vlasnici oružja dobiju nove biometrijske oružane listove u roku od dve godine. To je ono što je vrlo bitno.

Međutim, uvaženi narodni poslanici, vrlo je važno ko sve može posedovati oružje. To je veoma važno i sa, pored ostalog, bezbednosnog aspekta, jer je bitno kako bi se imaoci oružja ponašali u kriznim ratnim vremenima.

Posednici oružja trebaju biti dobre patriote, jer u kriznim ratnim vremenima pokazaće svoje veštine, sposobnosti na pravoj strani, a bilo je slučajeva da to nije tako bilo, a dokaza za to imamo i u ovim najnovijim ratnim vremenima.

Dovoljno je da se setimo samo srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata, koja je vaspitana na izuzetno patriotskim sadržajima u udžbenicima istorije krajem 19. i početkom 20. veka, a koja je izuzetno dobro upotrebljavala, odnosno rukovala sa oružjem i stekla tu ratnu veštinu i dobila epitet jedne od najboljih na svetu. To je, pored ostalih, tvrdio i nemački car Vilijem II, koji je kazao, citiram - Srbi su dali svetu dokaze visokih ratničkih vrlina i najvećih vojničkih sposobnosti, ulazeći u to i rukovanjem oružja, na zastavama, podvlačim, poprskano krvlju, napisali su najveće i najsvetlije pobede. Završen citat.

Uvaženi narodni poslanici, vidite na zastavama, kako sam rekao u ovom citatu, poprskanom krvlju napisali su najveće i najslavnije pobede.

Zamislite Branislava Trifunovića, jednog od vođa Đilasovih protesta „jedan od pet miliona“, koji je iscepao srpsku zastavu pred šokiranom publikom u Narodnom pozorištu u Leskovcu, rekavši da je srpska trobojka, citiram - zastava ubica i lopova. Završen citat. To je rekao 4. oktobra 2019. godine. Napominjem da je on to izrekao na okruglom stolu i da je cepanje zastave, citiram - patriotski čin. Dakle, to nije bila ni gluma, ni dramski tekst, nego okrugli sto.

Komandant nemačke armije na istočnom i srpskom frontu, feldmaršal August fon Makenzen, rekao je svojim vojnicima kada su polazili na srpsko ratište, citiram: „Vi ne polazite na italijanski ili ruski front, ili francuski front, već u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog“. Završen citat. I dodao, citiram: „Mi smo se borili protiv takve armije o kakvoj smo slušali samo u bajkama“. Normalno da je rukovanje oružja jedna od tih karakteristika naših boraca.

Posle sjajnih pobeda srpske vojske u Kolubarskoj bici 1914. godine, iz Beča je poručeno generalu Poćoreku da bi bilo najbolje da izvrši samoubistvo. Poćorek je uzvratio, citiram - hoću, kada budem video da koji drugi general pobedi srpsku vojsku. Završen citat.

Poštovane dame i gospodo, dobro je što se danas naši pitomci i naši akademci u vojnim školama i akademijama uče i vaspitavaju na delima Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Stevana Sinđelića, Milana Tepića, generala Vladimira Lazarevića i generala Ratka Mladića.

Kada smo već kod Ratka Mladića, smatram da ovaj citat što ću sada citirati od generala Mladića treba da se nađe u svakom udžbeniku istorije, a i svaki imaoc oružja bi to trebao da zna. Citiram: „Granice se krvlju crtaju i prekrajaju, a otadžbina brani svim snagama. Nije mrtav vojnik koji da život za otadžbinu, mrtav je onaj vojnik koji izgubi svoje vekovno ognjište“. Završen citat.

Nije Ratko Mladić u zločinačkom Haškom tribunalu zato što je počinio genocid, jer u BiH i nije bilo genocida, posebno u Srebrenici. Mladić je, dame i gospodo i uvaženi građani Republike Srbije, završio u Hagu zbog toga što je ponizio oficire NATO pakta, posebno zapadne oficire, kao niko u istoriji tog saveza. On ih je maja 1995. godine, kada su bombardovali Republiku Srpsku, žive vezivao za bandere, odnosno za mete bombardovanja. Taj herojski podvig generala Mladića izučavaće se, mnoge vojne akademije vekovima će izučavati.

Naši politički protivnici, oličeni u DS, koju je vodio Boris Tadić, nisu marili za vojsku, a ni za oružje. Oni su činili sve da vojsku svedu na najniži mogući nivo. Boris Tadić je otpustio najbolje generale Vojske Srbije, a izjavio je, citiram - šta će nam vojska, a za vreme njegove vlasti, uništavali su oružje, municiju, a tenkove su pretapali u Železari Smederevo.

On se odrekao i Kosova i Metohije, kad već govorim o njemu. U razgovoru sa američkim pomoćnikom državnog sekretara gospodinom Danijelom Fridom izjavio je, citiram - nezavisnost Kosova i Metohije ne mora da znači gubitak za borce ako se podesno odradi u njihovim glavama. Završen citat. Tadić je 27.7.2006. godine u razgovoru sa američkim izaslanikom Viznerom, pored ostalog, rekao, citiram - ja sam u sebi prelomio i prihvatio nezavisnost KiM kao ishod. Završen citat. Time se svrstao u izdajničke bitange naše zemlje.

O Tadiću je najbolje rekao njegov DS kolega, bivši ambasador Svetislav Basara. Ja se izvinjavam na izrazima, jer moram u originalu, pošto je citat, pročitati. Citiram: "Nakon izbornog strmopizda na kojem je sam udarnički radio, Tadić se nije dozvao pameti, otresao prašinu sa grbače, pregrupisao i konsolidovao DS, izjurio lopuže, muškarce i žene, nego kao posebni polni organ zapao u uniju iz kojeg do dana današnjeg nije izašao". Završen citat. To je rekao njegov uvaženi kolega Svetislav Basara 11.1.2020. godine.

Uvaženi narodni poslanici, zamislite da smo oružje dali akademiku Dušanu Teodoroviću zvanom "tresoglav". Pa, znate šta, taj čovek je za vreme rata dobio otkaz, odnosno za vreme zločinačkog bombardovanja naše zemlje 1999. godine dobio otkaz na Saobraćajnom fakultetu kao neradnik i, gle čuda, pobegao za vreme bombardovanja u SAD na agresorsku stranu. Kada je bombardovanje završeno, vratio se u našu zemlju i, gle čuda, ko ga je ponovo vratio na fakultet, protivzakonito, Srbijanka Turajlić. A ko bi drugi?

Taj akademik je zbog uloge koju je sjajni naš glumac Nenad Jezdić imao na otvaranju autoputa "Miloš Veliki" obavestio javnost da neće više kupovati Jezdićevu inače odličnu rakiju, 13.10.2011. godine to je izrekao.

Eto, vidite nivo jednog akademika koji zbog Jezdićeve ljubavi prema uspehu države u infrastrukturi Teodorović isijava mržnju prema državi, gospodinu Jezdiću, pa mu više neće kupovati njegovu inače izuzetnu rakiju. A zamislite, to je bio jedan, opozicija ga predlaže za jednog od kandidata za predsednika države. Alal bi bio patriota, svaka mu čast.

Teodorović je 18. jula 2019. godine u emisiji „360 stepeni“ na TV N1 CIA rekao, citiram - da su narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije primitivci, završen citat. Je li to možda govorio i za akademike u Srpskoj akademiji nauka čiji je član? Njegov uvaženi kolega Dušan Stupar, novinar, inače, jedan od najvećih srbomrzaca na našim prostorima rekao je u istoj emisiji, citiram - da je Narodna skupština Republike Srbije štala.

Ovi iz DS pokušavaju da stvore niz malih stranaka od starih prokazanih lidera koji su najodgovorniji za pljačkašku privatizaciju i dovođenje naše zemlje na ivicu ambisa poput ovih iz „Srbija 21“.

Kada sam već spomenuo malopre Svetislava Basaru i njegovu izjavu o gospodinu Tadiću, dozvolite da kažem da ih je on sve skupa najbolje opisao 21. maja 2019. godine kada je kazao, citiram - Demokratska stranka je samoupravna interesna zajednica lopuža i muljatora, završen citat. Zato deo lopuža i muljatora pokušava da se vrati na političku scenu Srbije sa smetlišta istorije na koju ste ih vi poslali poštovani građani Republike Srbije, a deo bojkotuje izbore. Oni tim dokazuju da im život građana i države Srbije nikada nisu bili na prvom mestu.

Za razliku od njih Aleksandar Vučić i SNS će i dalje sprovoditi modernizaciju Republike Srbije, otvarati tvornice i izgrađivati autoputeve, škole, bolnice, popravljati životni standard povećanjem plata i penzija u narednom periodu.

Na kraju, sada ću da kažem istinu koja ih najviše boli. Za razliku od njih, Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, veliki srpski reformator, veliki srpski rodoljub i iznad svega veliki srpski patriota koji nikada, ama baš nikada neće ništa učiniti što nije u interesu srpskog naroda i nacionalnih zajednica i države Srbije. Hvala.
Hvala, potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije.

Dame i gospodo narodni poslanici, teško je posle uvaženih narodnih poslanika sad na završetku, takoreći, današnjeg dana govoriti o ovom veoma važnom zakonu.

Ono što je bitno, a to je da je ovaj zakon trebao biti donesen još za vreme stranke bivšeg režima, a nije donesen iz samo njima znanih razloga.

Drugo, po ovoj temi ne treba postupati sa dnevno političkog aspekta i upravo oni narodni poslanici koji su to izgovarali danas, ove reči u Visokom domu, nema ih sada u Narodnoj skupštini, napustili su, a upravo su oni pokušali da priđu ovoj temi sa dnevno političkog aspekta. Radi se o Vladimiru Đuriću i o gospođi Macuri.

Kao što je i ministar napomenuo, imam osećaj da oni uopšte nisu pročitali zakon i zato su predložili da zakon treba da se povuče. Međutim, po mom sudu zakon treba usvojiti i u svoj primeni on će pokazati da li neke odredbe treba menjati ili ne.

Ono što imam utisak ovih meseci, a da ne kažem i godina, to je da neke nevladine organizacije pomalo zloupotrebljavaju ovaj izuzetno osetljiv problem, pa predlažu upravo da se povuče zakon, kako bi dalje na ovom osetljivom problemu trajao haos koji traje, kako vidimo, nekoliko desetina godina.

Cilj ovog zakona je, to smo se danas svi složili, da utvrdi istinu. Naravno, ovaj zakon propisuje posebni postupak za utvrđivanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Utvrđuje se nadležnost državnih organa, što je vrlo bitno, u tom postupku, ali istovremeno i određuje se pravična nadoknada, ako bude utvrđeno, da je povređeno pravo na porodični život roditelja novorođenog deteta.

Dobro je, dame i gospodo narodni poslanici, što je dat odgovor na glavne primedbe ovog zakona od strane Udruženja roditelja, iako su uvaženi narodni poslanici, a nema ih niti Vladimira Đurića, ni gospođe Macure, tvrdili da to nije učinjeno. Učinjeno je, kao što ste videli, dati su odgovori na primedbe.

Nažalost, naših političkih protivnika, ovih iz Saveza za Srbiju, danas nema u ovom visokom Domu, na ovoj sednici Narodne skupštine da raspravljaju i oni o ovom problemu.

To govori o njihovom odnosu prema ovoj problematici o kojoj raspravljamo a oni uostalom i nisu imali osećaj da ovaj zakon stave na dnevni red Narodne skupštine, kada su to mogli.

Za to vreme oni danas tumaraju po gradovima Republike Srbije i inostranstvu i optužuju svoju zemlju, kao na primer, su išli nedavno u Brisel, ovih iz Saveza za Srbiju, na čelu sa Draganom Đilasom, zvanom Điki mafija, Zelenovićem i Nikolićem, i optužili Srbiju da je to zemlja koja dramatično nazaduje od 2012. godine, od kada je na vlast došla SNS.

Oni su poslali i pismo u Brisel u kojem se kaže, citiram – Srbija je doživela dramatično nazadovanje od kada je došlo do uspona SNS i njenog dolaska na vlast 2012. godine. Završen citat.

Upravo, uvaženi građani Republike Srbije vidite da je istina obrnuta, da je Srbija upravo, od kada je SNS došla na vlast, doživela reformski preporod u ekonomskom, društvenom i svakoj drugoj oblasti.

To je Đilasov i ovih iz Saveza za Srbiju, odnos prema građanima Republike Srbije, ali odnos prema državi Srbiji. To je vrlo važno da poštovani građani vidite kako oni tretiraju i vas a i državu u celini. Takve optužbe monstruozne, može samo onaj da izrekne koji je operisan od minimuma patriotskog osećanja i odgovornosti prema svojoj zemlji.

Ništa bolje nije ni njihov glavni lider Savez za Srbiju, Boško Obradović. Ja ću uzeti malo vremena da bi mogli shvatiti šta je juče izgovorio, da vidite o kakvom se čoveku radi.

To je onaj Boško Obradović koji je izvršio, kako se sećate, da vas podsetim uvaženi poslanici, a i vas građani Republike Srbije, koji je izvršio upad u RIK i napad na članice RIK, to je onaj koji je izvršio upad u opštinu Pećince, to je onaj koji je izvršio napad na predsednika Administrativnog odbora Skupštine Republike Srbije, dr Aleksandra Martinovića, to je onaj koji je izvršio upad u kabinet predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković, to je onaj koji je izvršio upad u policijsku stanicu u Guči, to je onaj koji je izvršio napad na novinarku „Pinka“, to je onaj koji je pokušao upad u REM, to je onaj koji tražio streljanje predsednika Republike, Aleksandra Vučića, i predsednicu Vlade Anu Brnabić, to je onaj koji je pokušao upad u zgradu Predsedništva Republike Srbije, to je onaj koji je tražio od Vojske Republike Srbije da izvrši državni udar, to je onaj koji je izvršio upad sa testerom u zgradu RTS, to je onaj koji je izvršio upad u zgradu skupštine opštine Gornji Milanovac odakle ga čuvar izbacio iz zgrade, to je onaj koji je zapretio predsedniku Vučiću šamaranjem, to je onaj, verovali ili ne, koji je 19.11.2019. godine izjavio, citiram – Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo, baš zato sada je pravi trenutak da se intenziviraju napadi na njega i svih oružja. Završen citat. Ovo ne bi izgovarali ni najveći neprijatelji Republike Srbije.

To je onaj koji je oktobra 2017. godine uneo kamen u ovaj visoki Dom Narodne Republike Srbije za koji je rekao da je kamen sa KiM i time ponizio sve Srbe sa KiM ,a nije, radilo se o kamenu iz Stare Pazove ili iz Inđije, utvrđeno je kasnije. To je onaj koji je marta 2019. godine, pokušao upad u zgradu Skupštine grada Beograda, to je onaj koji je 2017. godine, vršio upad u RTS i hteo se uključiti u program, to je onaj koji je marta 2019. godine zajedno sa Đilasom i Jeremićem rušio ogradu ispred Predsedništva Srbije, to je onaj Boško Obradović, koji je decembra 2019. godine srpskom zastavom i kopljem otvarao vrata Skupštine Republike Srbije, i hteo da upade u tu istu Skupštinu.

To je onaj koji je 27.12.2019. godine, upao u Narodnu Skupštinu i napao dr. Martinovića, i hteo je izazvati haos u ovom visokom domu. To je onaj koji je nazvao gospodina Mićunovića, komunistom i lažnim patriotom, a on mu je odgovorio – mene ne interesuje politički huligan Boško Obradović, koji pokušava da u naš politički život uvede tabloidno prostaštvo. Zašto sam ovo sve govorio?

Poštovani građani Republike Srbije i narodni poslanici, da vidite o kakvom se čoveku radi, a njega je najbolje okarakterisao juče 26.12.2020. godine, Goran Ješić, koji je rekao Zoranu Lutovcu kada je optužio vlast za kampanju protiv migranata, citiram – a možda sve to ima neke veze, sa jednom budalom, Boškom Obradovićem, što tumara po Srbiji sa okićenom kladnjačom i širi strah, širi laži i laže kao pas i od nesrećnih ljudi pravi političku kampanju.

Evo ove napred njegove ispade sam naveo da vidite kako je njegov saborac Goran Ješić, njega okarakterisao , citiram, kao budalu. Evo, javljaju se po medijima i tvorci monstruoznog filma o Aleksandru Vučiću, koji ima za cilj, kako ste videli da demonizuje njegovu ličnost i svega onoga što je učinjeno u ovoj zemlji, pod vlasti Aleksandra Vučića.

Ja sam analizirao ličnosti, autora i aktera izjave o predsedniku Vučiću o filmu, i da vam kažem da nisam po struci samo istoričar, nego i pedagog, koji je polagao nekoliko ispita iz psihologije i imam nekoliko radova iz psihologije. Radi se o ljudima Ljubodragu Stojadinoviću, Vesni Mališić, Branka Prpa, Miša Brkić, Biljana Stepanović, Zoran Gavrilović, Žarko Trebešanin, Slaviša Lekić i gospodin Popadić.

Samo ću dve ličnosti po dve rečenice, Vesna Mališić, poštovani građani ako pratite njene tekstove, strano joj je sve što je srpsko i državno. Tako je 1.12.2019. godine u „Utisku nedelje“, rekla, nećete verovati da je ovo izrekla, ali proverite, citiram – da je Srbija ludnica, a da su građani, većina građana Republike Srbije luda. Završen citat. U toj emisiji, predsednik Udruženja novinara Srbije joj je preporučio da napusti profesiju novinara. Ako je to rekla za građane da su ludi, i za državu Srbiju da je ludnica, onda niste mogli ništa očekivati da u ovom filmu pozitivno kaže o Aleksandru Vučiću.

Druga ličnost koju sam analizirao, u nekoliko rečenica jeste dr. Branka Prpa. Verovali ili ne, ali sam dobio službeni odgovor, kao direktor Narodnog istorijskog arhiva u Beogradu, formirala je komisiju 2004. godine, koja je uništila dokumentaciju o navodnom samoubistvu Predraga Gojkovića , o kojem smo ovde često diskutovali, u stanu Saše Jankovića, zvanog Saleta prangije, 1993. godine i time učinila zločin prema istorijskog građi trajne vrednosti.

Zato, poštovani građani neka vas ne čudi to što iznosi najgnusnije laži o Aleksandru Vučiću, u ovom filmu. Ona je toliko nisko pala, ta moralna gromada, dr Branka Prpar, da je optužila Aleksandra Vučića za ono što on nikada ne bi učinio nikome. Njene optužbe, ovo je važno da shvatite, imaju za cilj da zamagle i prikriju pravu njenu ulogu u tome zašto optužuje Aleksandra Vučića. E, to je istina.

Drugi, Slaviše Lekić, potpisnik grupe od 88, koji su optužili Republiku Srbiju za destabilizaciju u Crnoj Gori. Neću da govorim o njemu pošto ga vrlo dobro znate. On je jedan od potpisnika ovog apela koji su optužili Republiku Srbiju.

Samo da kažem dve ličnosti koje su se našle tu.To su Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, dalje da ne govorim, jer smo o tome već ovde govorili.

Dakle, strano mu je sve što je srpsko i što je napredno u ovoj zemlji.

Zajednička karakteristika svih ovih aktera u filmu „Vladalac“ jeste, po mom sudu, evo bavio sam se kao čovek hajde da kažem struke, prvo da su te osobe izrazito destruktivne i izražavaju samo destrukciju u svojim nastupima. Drugo, da su to osobe sa naglašenim crtama ponižavanja i omalovažavanja posebno ako im date novac da omalovažavaju. Treće, da su to osobe namćori, crte lica im govore. Četvrto, da su to osobe sa izrazitim psihičkim nedostacima, pa je potrebno, po mom mišljenju po dva psihologa ponaosob da se bave njihovim psihičkim nedostacima, kako bi im umanjili i sanirali određene nedostatke.

Za razliku od njih i ovih plaćenika koji su ih platili za ovaj film, Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, veliki srpski reformator i iznad svega veliki srpski rodoljub i patriota koji nikada, baš nikada, neće učiniti nešto na štetu srpskog naroda i nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Poštovana predsednice, u danu za glasanje, kao i ostale moje kolege iz SNS, naravno da ćemo glasati za ovaj zakon.

Hvala.
Uvažena predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, gospodo ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, naravno da ću podržati sve ove zakone koji su na dnevnom redu, a pošto su moje kolege, uvaženi narodni poslanici i koleginice narodne poslanice, govorili o Zakonu o pravima boraca, zatim o invalidima i civilnim invalidima rata, moja malenkost će nekoliko rečenica reći o tome sa jednog drugog aspekta, sa aspekta patriotizma.

Prvi put se donosi zakon za celu Republiku Srbiju koji uređuje oblast boračko invalidske zaštite i zaštite invalida rata. Zakonom se pravima i zaštitom afirmiše trajna vrednost borbe za odbranu naše zemlje, za nezavisnost i suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak zemlje, tj. sa ovim pravima se afirmiše i patriotizam kao kamen temeljac moralnosti svakog čoveka.

Dame i gospodo narodni poslanici, patriotizam je plemenito i nežno osećanje koje se po rečima velikog Cicerona duboko ukorenjuje u čoveku. To je svetinja čovečije duše, to je ljubav prema otadžbini ili kako bi rekli, to je patriotizam.

To je najbolje izrazio rimski filozof i književnik veliki Seneka koji je rekao, citiram: „Ne volim ja svoju otadžbinu zato što je ona lepa, zato što je bogata i zato što je napredna, nego zato što je ona moja“. Završen citat.

Uvaženi narodni poslanici, dame i gospodo, samo tako se može objasniti patriotizam Holanđana koje vezuje ta ljubav za svoje močvare ili ljubav Arabljana za pesak i pustinje, a Švajcaraca za snežnike u Alpima.

Patriotizam je najlepši ukras čovečije duše. To je najlepša vrlina građanina kojom čovek nastoji da unapredi dobro i kulturu svoje otadžbine i ako ustreba uvek položi život svoj za nju. LJubav prema otadžbini je religija srca koja se mora još od malih nogu razvijati.

Kada su najvećeg grčkog filozofa, Sokrata, koji je bio u tamnici njegovi učenici nagovarali da pobegne iz tamnice, on im je odgovorio, citiram: „Ostajem u tamnici jer zakonima moje otadžbine koje je dužan svako da poštuje, hoću da se pokorim“.

Završen citat.

Dame i gospodo narodni poslanici, najlepši primer požrtvovanosti za otadžbinu pokazao nam je kralj Petar oslobodilac kada je za vreme prodiranja austrijske vojske u Srbiju došao među svoje vojnike pošto je saznao da su neki nezadovoljni zbog odstupanja i velikog umora rekao im je, citiram: “Verujem da ste umorni i posle tolikih ratova, ali znajte da danas kao nikada do sada otadžbina potrebuje vašu pomoć. Saosećam da ste željni svojih milijih i dragih i zato ja, vaš kralj, razrešavam vas zakletve meni date, a da ću ja sa svoja dva sina ovde poginuti braneći rodnu grudu i da će neprijatelj ući u našu otadžbinu samo preko naših mrtvih telesa.“ Završen citat.

Ove su reči munjevitom brzinom delovale na dušu vojnika, oduševljeno su pozdravili kralja i na prvu zapovest pošli su na juriš, pobediše neprijatelja i očistiše od Austrijanaca celu Srbiju do Drine i Save.

Uvaženi narodni poslanici, naši politički protivnici iz Demokratske stranke u raznim agregatnim stanjima nisu imali patriotska osećanja za vreme zločinačke NATO agresije na našu otadžbinu 1999. godine.

Lider Demokratske stranke doktor Zoran Đinđić sklonio se u Nemačku. Iz hotela „Adlon“ u Berlinu nagovarao je da se bombarduje naša zemlja.

On je 3. maja 1999. godine, dao izjavu uredniku stranih vesti, izraelskog lista "Haaretz" Adaru Primoru, kada je rekao. Citiram: "Najlogičnija stvar za NATO je da nastavi rat koji je veoma efikasan. Uništili su infrastrukturu u Srbiji i za deset dana, do dve nedelje biće veoma teško živeti bez gasa, bez struje, bez mostova komunikacija. Milošević neće moći da vodi više rato od deset dana do dve nedelje". Završen citat.

Evo, uvažene dame i gospodo, da vidite na jednoj strani patriote, a na drugoj strani one koji su stali na stranu neprijatelja. NJegov kolega, Srđan Popović, advokat, bio je potpisnik jednog dokumenta iz 1993. godine, kojom se tražilo bombardovanje Srbije uz Margaret Tačer, Mirka Kovača, Zbignjeva Bžežinskog i drugih. On je tada nazvao Srbiju "anus mundi"- šupak sveta, a Srbe ono što se nalazi u anusu, tj. u šupku.

Ovi pljuvatori iz filma "Vladalac", svakodnevno satanizuju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, državu Srbiju i sve ono što se u Srbiji radilo za vreme vlasti Aleksandra Vučića. Tako su satanizovali "Beograd na vodi". Da li je tako dame i gospodo i uvaženi građani Republike Srbije? Tako su satanizovali oživljavanje "Železare Smederevo". Čak je naš politički protivnik, Zoran Živković, predlagao da se zatvori "Železara Smederevo" i radnici pošalju kući, to je izjavio na "N1" CIA, kako se sećate.

Nadalje, satanizovali su rehabilitaciju RTB BOR, "Er Srbiju", koja je danas prvak u regionu, otvaranje tvornica, setite se onog ljotićevca, Boška Obradovića koji je zaustavljao otvaranje tvornica, satanizovali su izgradnju auto-puteva, državnih puteva, lokalnih puteva, 987 kilometara puteva za tri godine, satanizovali su izgradnju 370 škola, bolnica, otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja primenjene umetnosti.

Malo je vremena da nabrajam dalje, ali dovoljno je ovo da vidite kako pojedinci iz Saveza za Srbiju satanizuju sve ono što je napredno u Srbiji.

Među tim koji satanizuju bio je i David Filip, književnik kako se predstavlja on. Taj čovek je 7. marta 2018. godine izjavio, citiram: „Politika Aleksandra Vučića je šizofrena“, završen citat. Taj čovek 28 godina radi stalno protiv interesa Srbije i srpskog naroda, a 6. juna 2019. godine izjavio je, citiram: „Kosovo nije Srbija niti će ikada biti“, završen citat.

Ovako ne bi govorili ni najveći neprijatelji ni oni iz UČK. Izvrgavao je i izvređao je, izvrgavao ruglu dobitnika Nobelove nagrade Petra Hankea, samo zbog toga što je u toku agresije zločinačke NATO alijanse bio na strani Srbije, na pravoj strani, i zato što je bio na sahrani Slobodana Miloševića.

Dana 6. juna 2019. godine izjavio je David Filip, citiram: Hankeov moralni lik je nula“, završen citat, zato što se suprotstavio NATO bombardovanju. I nije samo Hanke, kako on kaže, jedini Nobelovac koji je bio na našoj strani 1999. godine, bilo je još četvorica, a to su Žoze Samarago, Portugalac, Aleksandar Solženjicin, Rus, Dario Fio, Italijan i Harold Pinter, Englez.

Inače, David Filip je izjavio da je Dan obeležavanja pobede nad fašizmom u Nišu sa generalom Vladimirom Lazarevićem na čelu, zloupotreba toga dana itd. Dakle, evo uvaženi narodni poslanici da vidite o kakvim se to ljudima radi.

Kada je u pitanju on i ovaj iz filma, jedan od autora, Slaviša Lekić, da vam kažem da su obojica, evo apel 88 intelektualaca iz regiona koji krive zvanični Beograd za krizu u Crnoj Gori. Evo, među 88, da vidite o kakvim se neprijateljima Srbije radi, a ja ću pročitati samo nekoliko imena. Među njima Latinka Perović, razbijač Srbije i Jugoslavije. Drugi potpisnik je Stepan Mesić, koji je izjavio, citiram: „Ja sam svoj zadatak u predsedništvu SFRJ izvršio. Jugoslavije više nema“, završen citat. Milan Kučav, da ne govorim o njemu. Samo nekoliko Azem Vlasi, Šerbo Rastaoder, istoričar iz Crne Gore, jedan od najvećih anti-Srba na ovim prostorima. Milivoje Bešlin, istoričar, Nikola Samardžić. Šta reći o tome? Sonja Biserko, David Filip o kojem sam govorio, pisac, Svetislav Basara, pisac, Nataša Mičić, poslanica u Skupštini Srbije, Čedomir Jovanović, narodni poslanik i predsednik LDP, Nenad Čanak, narodni poslanik, predsednik LSV, Bojan Kostreš i mnogi drugi, a među njima i ovaj nazovi novinar Dinko Gruhonjić, Tomislav Marković, nakarada od novinara, Slaviša Lekić, evo ga, vidite, autora filma koji se našao.

Možete sad poštovani građani videti o kojima se ljudima radi, da sve ono što je srpsko njima je strano.

Gordana Suša, a ko bi drugi nego ona, nazovi novinarka, i Snežana Čongradi. To je ona koja je rekla da je u Srebrenici bio genocid i koja je rekla za Vojislava Šešelja da je „osuđeni ratni zločinac“, a za takvu presudu ne postoji dokumentacija, što je izmislila.

Uvaženi narodni poslanici, ja za sve njih sada, ove novinare, pisce koje sam pročitao i one koji nisam, ipak ću još jednom da kažem šta je DŽon Svinton, bivši šef osoblja u NJujorku, „NJujork Tajmsu“ na zdravici koju je održao ispred NJujork kluba daleke 1953. godine, samo deo citata ću pročitati, citiram: „Posao novinara, analitičara, pisca, tzv. pisaca, šarlatana, ja bi rekao je da uništavaju istinu, da otvoreno lažu, da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb. Mi smo oruđe i sluge bogataša koji su iza kulisa. Naš talenat, naše mogućnosti i naš život vlasništvo su drugih ljudi“.

I na kraju, poštovani gospodine Lekiću i saradnici u filmovima, za vas posebno vredi ova zadnja rečenica DŽona Svintona: „Mi smo intelektualne prostitutke“, završen citat.

Poštovani građani, ja ću da završim ovaj deo, hajde nazovi patriotskog govora, parafraziraću u stvari Mihajla Jovića, pisca udžbenika istorije za četvrti razred osnovne škole u devetnaestom veku, čiji je udžbenik doživeo 52 izdanja sve do 1939. godine, parafraziraću i nešto dodati, obraća se đacima, citiram: „Ja bih voleo da uvek budete junaci kao Obilić i hajduk Veljko, pošteni kao Karađorđe, da se nikada ne otimate za vlast kao Jovan Kursula, da ne grabite samo sebi, već da pomažete i druge kao što je to hajduk Veljko radio, da činite dobro kao knez Ivan, da praštate i neprijatelju kao što je knez Mihajlo“, a ja dodajem – da branite Srbiju i oslobađate kao kralj Petar Oslobodilac i da gradite i da reformišete Srbiju kao što je Aleksandar Vučić. U to ime, hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, ovaj Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ je najbolja moguća stvar koja nam se mogla desiti ovih dana, u prvom redu zbog trajnog pamćenja i spomena žrtava Holokausta, genocida i okupatorskog terora i ratnih zločina.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, ovaj Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ biće još jedan snažan dokaz o antifašističkoj orijentaciji naše zemlje. Hvala predsedniku Republike Aleksandru Vučiću na inicijativi da se donese ovaj zakon, a vama, gospodine ministre sa saradnicima, što ovaj zakon imamo ovih dana na klupama da ga razmotre narodni poslanici.

Uvaženi narodni poslanici, mi iz vladajuće koalicije smo danas i juče dobili pismo, odnosno kritiku, bolje reći psovku Sergeja Trifunovića, u narodu znanog Sergej pišoje, koje je ispunjeno sa puno laži o tome da uvaženi narodni poslanici ne vode računa o lečenju dece sa retkim bolestima. Dozvolite samo da kažem da je upravo ova vlast od 2012. godine do danas lečila 2000 dece u inostranstvu. Ja o tome neću govoriti, jer je uvaženi narodni poslanik dr Vladimir Orlić juče o tome opširno govorio, ali ću pokušati da vidite o kakvom se lažovu radi – Sergeju Trifunoviću.

Znate zašto je on to juče nama poslao? Zato što je on preko svoje Fondacije „Produži život“ uplatio 15,15 miliona dinara građana Republike Srbije, a tu je, moram da priznam, mene i moju porodicu prevario, prikupljenih za lečenje bolesne dece u stvari poslao slovenačkom Investicionom fondu „Ilirika“ uz određenu kamatu. „Ilirika“ mu je povratila 10 miliona dinara, a ostalih 5,15 pojela je maca, ja bih rekao. Znači, isparili, uzeo je on. Naime, taj bestidnik je na ime bolesne dece muljao i krao novac građana Republike Srbije.

Da vidite, poštovani građani, o kakvom se lažovu radi. Taj bestidnik izvan naše zemlje, iz Dubrovnika olajava, psuje i laže na ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, na ime srpskog naroda i građana Republike Srbije, na ime pojedinih ministara u Vladi Republike Srbije i boraca oslobodilačkih ratova Srbije. Tako je za vlast u vlastitoj zemlji u inostranstvu rekao, citiram: „Imamo na vlasti jednu grupu kriminalaca sa osnovnom školom, a poneki i sa srednjom, a rade stvari koje su“, da izvinete na izrazu, „opasne pizdarije“. Završen citat.

Poštovani građani, da li možete verovati da ove reči izgovara Sergej Trifunović, u narodu zvani Sergej pišoje? Taj nadimak je dobio po tome što je rekao da će, citiram: „Pišati po grobu Aleksandra Vučića“, završen citat.

Poštovani građani, za njega nisu kriminalci oni njegovi pajtosi koji su pljačkaškom privatizacijom doveli zemlju na ivicu ponora, kao što su Vuk Jeremić, član međunarodne bande lopova i prevaranata, Dragan Đilas, u narodu znani Điki mafija, i drugi okupljeni u Savezu za Srbiju.

Taj Sergej Trifunović, zvani Sergej pišoje, sa letovanja iz Dubrovnika hvali Šiptare na Kosovu i Metohiji, grdi Srbe sa Kosova i Metohije time što bez stida i bez srama izjavljuje, citiram: „Vučićev klan srpske mafije sa severa Kosova i Metohije su ubili Olivera Ivanovića. Sever Kosova nema problema sa Albancima“, završen citat.

Da li kolege profesori Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, gospodo studenti i poštovani građani sa Kosova i Metohije i poštovani građani Republike Srbije, možete verovati da ovaj Sergej Trifunović, zvani Sergej pišoje, iznosi ovakve gnusne laži?

Poštovani Trifunoviću, nije Oliver Ivanović tamnovao u srpskim, nego u šiptarskim zatvorima, i to da znate, to vi dobro znate. Taj bestidnik iz inostranstva je uputio optužbe na račun ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ministra Zlatibora Lončara, birača i članova SNS i građana Republike Srbije, nazivajući ih stokom.

Nadalje poručuje, citiram: „Da se u Srebrenici desio genocid, u Jasenovcu pokolj, a „Oluja“ da je etničko čišćenje“. Ono što je istina iz inostranstva i što je poručio, to je da je Dragan Đilas mafija, to je zaista istinu rekao, i pohvalio je Boška Obradovića zato što je upao u RTS sa testerom. Zatim je izrekao jednu zaista istinu za sebe, citiram: „Ja sam velika budala“, završen citat.

To vam je taj Sergej Trifunović koji je 31. januara 2019. godine izjavio, citiram: „Kosovo je albansko, a ne srpsko“ i time se svrstao u izdajničke bitange naše zemlje.

Da vidite još ko je taj Sergej Trifunović i kakve laži seje, pa ćete razumeti ovo pismo koje smo dobili. Taj Sergej, u narodu zvani pišoje, pomerio je granice beščašća lažući da je predsednik Republike Aleksandar Vučić u vreme bombardovanja naše zemlje od strane NATO zlikovaca i RTS-a unapred znao za napad i da je na vreme, navodno, izvukao iz zgrade RTS-a svoju majku Angelinu. A predsednikova majka te večeri bila je u zgradi RTS-a.

Poštovani građani, Trifunovića su demantovali najzagriženiji Vučićevi protivnici. Slaviša Lekić, donedavni predsednik NUNS-a kaže, citiram: „Ljudi koji su bili te večeri u RTS-u tvrde da je bila tu, istina je istina“, završen citat. Drugi najzagriženiji Vučićev protivnik novinar Željko Pantelić kaže, citiram: „U pravu si, Slaviša, sedeo sam prekoputa nje te večeri u RTS-u“, završen citat.

Eto, zato je u pravu Biljana Srbljanović, koja je inače moj politički protivnik, koja je najbolje rekla za Sergeja Trifunovića, zvanog Sergej pišoje, citiram: „Neoprani, lažljivi Sergej, e to vam je taj vođa protesta i bojkota danas. Uvek je bio podmukli lažov, uvek mi se uvlačio, bio zlatna medalja u uvlačenju u dupe. Uvek lagao, uvek smrdeo, uvek se grabio za piće, novac i obrok, nikada se nije prao, uvek je varao kolege“, završen citat. To je izrekla 20.01.2019. godine.

Na kraju, zaista su njegove kolege u pravu kada ga zovu „jedan gram za odmah, a dva grama za poneti“. Ništa bolje nisu ni njegove kolege iz Saveza za Srbiju.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, mi iz Srpske narodne stranke na njihovu mržnju nećemo odgovarati mržnjom i nasiljem, jer znamo da uz pomoć nasilja ne možemo ubiti njihovu laž, niti uspostaviti istinu, niti uništiti mržnju koju seju svakog dana i preko dokumentarnih filmova, jer smo svesni da mržnja i nasilje ne može da se otera mržnjom i nasiljem koju oni seju, već samo možemo ljubavlju i vaspitanjem koje im uzvraćamo iz ovih klupa. Hvala lepo.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani gospodine ministre Mali, drago mi je, gospodine ministre, što vas vrlo često viđamo u ovom visokom domu, što govori o vama i o vašem ministarstvu i vašem predanom radu, što ste vi već dokazali dok ste bili gradonačelnik Beograda.

Dame i gospodo narodni poslanici, naravno da ću podržati, kao i moje kolege iz SNS ove predloge zakona, a posebno Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji.

Poštovani građani, poslanici nauke, vama se obraćam, drago mi je što je ovaj sporazum danas na dnevnom redu i drago mi je što će polovina sredstava, 22,5 miliona ići u Fondu za nauku Republike Srbije, koji smo mi, kako znate, u ovom sazivu Narodne skupštine osnovali na dobrobit naučnih radnika i na dobrobit nauke i na dobrobit naše zemlje, uglavnom za finansiranje određenih projekata.

Na ovaj način biće podržano oko 220 naučnih projekata, što je vrlo bitno za naše istraživače, na kojima će biti angažovano skoro 800 istraživača iz 50 institucija.

Drugi deo sredstava ići će za reformu Instituta za istraživanje i razvoj, osam miliona evra i treći deo sredstava biće angažovano za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom. Tri i po miliona, to je od izuzetne važnosti, jer upravo SNS, čiji je predsednik i predsednik države Aleksandar Vučić, je najbolje do sada u zadnjih 40 godina uspostavila vezu sa dijasporom i drago mi je što se ulaže 3,5 miliona evra u okviru Fonda za nauku, kako bi omogućili srpskoj dijaspori da pomognu u istraživanjima i inovacijama u preduzetništvu u Republici Srbiji.

Moram da napomenem da upravo na predlog Aleksandra Vučića ovaj saziv Narodne skupštine i Vlada Republike Srbije prvi put u istoriji je definisala srpski kulturni prostor u celini. Ja nemam vremena da vam govorim sada koliko naša dijaspora u pojedinoj zemlji ima članova, ali dozvolite da kažem, samo u 13 zemalja 2.035.000 i došlo je vreme da mi vodimo računa o svakom našem građaninu u dijaspori, posebno kako vidite u nauci.

Poštovani narodni poslanici, žao mi je zaista što jedan deo opozicije, pogotovo ovi iz Saveza za Srbiju propagiraju bojkot izbora. Poštovani građani Republike Srbije, oni bojkotuju time parlamentarnu demokratiju i to je suština. Zapravo, zalažu se za diktaturu s tim. To svi oni koji znaju bar malo o demokratiji znaju da je to tako.

Mi zajedno, poštovani građani, sa vama trebamo da se borimo protiv tog bojkota, jer bojkot izbora nije demokratski čin. On je diktatorski čin. Bojkot vodi u haos, kako znate, vodi građane na ulicu, a to dovodi vrlo često do krvoprolića, zapravo do haosa, kao što su radili isti ovi iz Saveza za Srbiju 2000. godine po ulicama gradova Republike Srbije, kada su haosom došli na vlast i doveli Republiku Srbiju na ivicu ponora, doveli je do bankrota.

Za njihove vlasti uništili su sve, kako znate, našu prošlost, budućnost dece naše. Da su ostali samo godinu dana još na vlasti uništili bi nam i korene. To, poštovani građani Republike Srbije, niste vi dozvolili, jer ste ih izbacili, odnosno bacili na smetlište istorije, iz kojeg se, verujem, nikada više neće vratiti, pa neka bojkotuju ovaj deo koliko hoćete. Učinite to, poštovani građani, i na sledećim izborima, jer je to vaša moć. Učinimo to više nego ikada, da se ne bi vratili ponovo u haos i beznađe.

Vi ste videli film o satanizaciji predsednika Republike i svega onoga što je on sa saradnicima radio. Ja sam o tome juče i prekjuče govorio, ali dozvolite da samo jednu ličnost još jedanput ponovim.

Tu se našla, kako juče rekoh, i bajna dr Branka Prpa. Moram da vam kažem šta je ta gospođa učinila. Formirala je komisiju kao direktor Istorijskog arhiva u Beogradu, koja je uništila sav materijal povodom istrage o navodnom samoubistvu Predraga Gojkovića u stanu Saše Jankovića, zvanog Sale prangija, gospodnje 1993. godine. Verovali ili ne, ali to je učinio, ja sam dobio pismeni odgovor, jer sam postavljao, kako znate, i poslanička pitanja u ovom visokom domu.

Zamislite zašto je to učinila. Mi smo ovde o tome već i razgovarali, možda se građani ne sećaju iz kojih razloga. Ova bestidnica je u tom filmu lažima o predsedniku Vučiću optužila ga za ono što on nikada, nikada, onaj ko ga zna, ne bi uradio.

Ali, postavljam sad pitanje njoj i postavljam građanima Republike Srbije – koju je ulogu ova bestidnica imala u samom tom činu za ono što predsednika optužuje?

Evo, kako vidite i sinoć, na nekakvom bojkotu od nekoliko građana u Kragujevcu, javlja se i Marinika Tepić. Pojavila se sa Draganom Đilasom u Kragujevcu. Ona je inače električni zec Dragana Đilasa, jer radi na dugme, što joj on kaže. Slagala je građane Republike Srbije da se na farmi vojne ustanove Morović, nadomak Šida, nalazila tajna državna plantaža marihuane, kako znate.

Kada su novinari otišli i obišli vojne objekte u Moroviću, našli su tamo piliće, našli su koke nosilje i jaja spremne za prodaju. Čak i Dragan Šutanovac i Goran Ješić, naši inače politički protivnici, su rekli da je tamo vojna farma koka nosilja, jaja i tovnih pilića, koja postoji već 40 godina.

Ova bestidnica isto svojim lažima nanosi nenadoknadivu štetu namenskoj industriji Republike Srbije, posebno „Krušiku“ i time sistematski radi, poštovani građani Republike Srbije, protiv državnih i nacionalnih interesa Republike Srbije.

Dragan Đilas, inače gazda Marinike Tepić, nastavlja zajedno sa njom da besramno lažu iz dana u dan. Sve te laži zatrpavaju novim lažima, novim aferama i tako se vrte u krug. Stare laži zatrpavaju novim lažima.

Poštovani građani Republike Srbije i uvaženi narodni poslanici, ko se danas seća njihovih laži o Jovanjici ili ko se danas seća njihovih laži o „Franšu“, o stotinama mrtvih koji plutaju po Obrenovcu, kad su lagali? Ko se danas seća njihovih laži o otmici novinara koji su pokušali da sami isceniraju?

Ko se danas seća pretnji smrću koje su sami sebi ispisivali po pločnicima Republike Srbije, ili izmišljotine o nameštenim otmicama dece?

Dragan Đilas, inače u narodu znani kao "Điki mafija" lagao je da je predsednik Republike Aleksandar Vučić prilikom posete Abu Dabiju decembra 2018. godine spavao u najskupljem hoteli, gde noćenje navodno košta 10 hiljada evra. Istina je, kako znate, poštovani građani Republike Srbije, da predsednik Republike Aleksandar Vučić nije odseo ni u jednom hotelu i državu Srbiju nije njegov boravak koštao ni jedan dinar.

Dragan Đilas je našao za shodno nakon pet meseci da kaže samo jednu rečenicu - da je lagao. Ipak je priznao tu svoju laž. Svojim tvrdnjama "Điki mafija" je dokazao da je veliki lažov i zato mu, poštovani građani, ne treba verovati.

Zato je potpuno normalno što u gradovima Srbije ovih dana sve više možete naići na postavljene grafite na kojima piše, citiram: "Što je više kleveta i laži, Vučko nam je miliji i draži". To je odgovor na ovaj film koji se pokazuje. To je odgovor građana Republike Srbije na satanizaciju Aleksandra Vučića u filmu koji je N1 CIA, inače televizija obmana i laži i finansijska televizija Dragana Đilasa i Šolaka.

Na kraju, poštovani građani Republike Srbije, postavljam nekoliko pitanja vama i nama - ko je prvi obeležio NATO agresiju na našu zemlju? Odgovorite vi, uvaženi narodni poslanici, vi iz opozicije i pozicije. Naravno da je Aleksandar Vučić. Ko je prvi rekao - neću u NATO? Odgovor znate vi, poštovani građani Srbije, ali ne znam da li narodni poslanici znaju, oni kojih danas nema ovde? Naravno da je Aleksandar Vučić.

Treće pitanje - ko je prvi rekao da neće uvesti sankcije Rusiji? Aleksandar Vučić. Na tom pitanju sam dobio opkladu dva profesora univerziteta, koju nisu izvršili i molim da to izvrše.

Četvrto pitanje: ko je prvi rekao Zapadu - nećete me sprečiti da sarađujemo sa Rusijom i prijateljskom Kinom? Ko je prvi posle bombardovanja naše zemlje, 1999. godine, podigao Vojsku Srbije na zavidan nivo? Pa, naravno da je Aleksandar Vučić.

I poslednje pitanje, poslednja dva pitanja: ko je prvi povratio 166. list posle 175. godina Miroslavljevo jevanđelje tamo gde mu je bilo mesto? Pa naravno da je Aleksandar Vučić.

Zapamtite dobro, uvaženi narodni poslanici, i vi koji gledate iz kancelarija ovog visokog doma i vi od kuće koji bojkotujete, a naravno i ovi ovde. Znam da im je teško ovo slušati, ali moraće - ko je prvi, poslednji, jedini slobodni vladar u Evropi danas? Odgovorite, ako imate hrabrosti. Naravno da je Aleksandar Vučić.

Na kraju, svi pritisci na našu zemlju, njenog predsednika i optužbe koje dolaze iz različitih strana, i ovih izvana i ovih iznutra, od domaćih NATO prašinara, govore o ispravnosti i snazi srpske političke samostalnosti i nezavisnosti koju je trasirao naš predsednik Aleksandar Vučić.

Zato još jedanput, zaista možemo reći da je Aleksandar Vučić poslednji i jedini slobodni lider u Evropi. U to ime, podržaćemo ove zakone. Hvala lepo.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, dame i gospodo poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, teško je meni sada govoriti o ovim izmenama i dopunama zakona posle uvodničarke, naše koleginice Katarine Rakić i predstavnika naše grupe Veroljuba Matića i ostalih uvaženih narodnih poslanika u ovom visokom domu, ali mi dozvolite da kažem, da podvučem nekoliko rečenica.

Zakon ima za cilj da se otklone određene poteškoće koje su se javile u primeni zakona, pa će se ovim izmenama i dopunama povećati efikasnost, ažurnost katastra, odnosno upisa u katastar nepokretnosti i to je ono osnovno zbog čega su izmene i dopune ovog zakona danas na dnevnom redu, o čemu je uvažena Katarina Rakića na početku današnje sednice obrazlagala to vrlo konkretno i opširno.

Ovde se radi o tri izmene i dopune, ajde da kažemo tri grupe. Prvo, ubrzaće se dostava rešenja od strane katastra, zatim, ubrzaće se upis u katastar nepokretnosti i treće, uskladiće se ovaj zakon sa ostalim zakonima, u prvom redu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i drugim zakonima.

Uvaženi narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, meni je zaista žao što danas u ovom visokom domu nema ovih iz SZS, a ne samo njih, nego i drugih narodnih poslanika, onog dela koji ne dolazi, a ne bojkotuje, njihovih kolega, u prvom redu gospodina Đurića, i dve tri ove gospođe, uvažene narodne poslanice, nema ih danas.

Ono što je vrlo bitno, oni bojkotuju Skupštinu, ali oni stalno i vrlo neuspešno pokušavaju da se vrate u politički život Srbije. To vi poštovani građani Srbije vidite svaki dan. Evo ih, svaki dan sklapaju razno-razne neprirodne saveze, bez programa, bez ideja koje bi išle u korist boljeg života, vas, poštovani građani Republike Srbije.

Oni svakodnevno samo iskazuju neviđenu mržnju prema predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, njegovim saradnicima, uvaženim narodnim poslanicima i Vladi Republike Srbije, izmišljajući najprizemnije laži svake vrste, blateći i svaki uspeh koji građani odnosno ova zemlja postiže. Oni naprosto, videli ste, poštovani građani, juče smo o tome govorili, sprovode destrukciju u ovoj državi.

Svaki uspeh ne da kritikuju nego su protiv svakog uspeha, i predsednika države i Vlade i Skupštine i građana Republike Srbije.

Jeste li videli laži i obmane u onom njihovom filmu o kojem je uvaženi narodni poslanik Aleksandar Marković malo pre govorio? Sinoć je bio nastavak toga filma. Evo, javila se u tom filmu, verovali ili ne, doktor Branka Prpa. Pa, znate li vi, poštovani građani, ko je Branka Prpa? Ta bestidnica optužuje predsednika države Aleksandra Vučića za ono što on nikada nikome ne bi učinio, sinoć u onom filmu. To je ta Branka Prpa koja je uništila kao direktor Arhiva Beograda svu dokumentaciju o navodnom ubistvu Predraga Gojkovića u stanu Saše Jankovića zvanog "Saleta prangije" 1993. godine, o kojem sam ja nekoliko puta u ovom visokom domu postavljao poslaničko pitanje i dobio odgovor da je ona 14. 6. 2004. godine uništila tu dokumentaciju, na čelu te komisije je bila ona i direktor, pod brojem 03-91-62. Šta reći o toj ženi i njenim lažima sinoć? Ona to radi kontinuirano, dugi niz godina. To je skandal što je učinila sa ovom dokumentacijom, neviđenih razmera.

Poštovani građani, samo da znate da izbor u upravni odbor neke radne organizacije, nekog preduzeća, je dokumentacija trajne vrednosti. A ona je komisijski uništila ovo navodno ubistvo. Tužilaštvo me o tome obavestilo, na poslaničko pitanje koje sam postavio u ovom visokom domu, da je Arhiv Beograda, na čijem je čelu ona bila, to uništila.

Za ono za šta u filmu pokušava optužiti predsednika Republike Aleksandra Vučića, poštovani građani i uvaženi narodni poslanici, trebalo bi videti koja je njena uloga u tome, uloga Branke Prpe u tome za šta ona optužuje druge.

Evo, javlja se svakodnevno kroz N1 CIA i novinar Stupar, koji često iznosi bljuvotine i laži o vladajućoj stranci, predsedniku države, Vladi, Narodnoj skupštini Republike Srbije, nazivajući je na N1 18. 7. 2019. godine u emisiji "360 minuta" da je, citiram: "Narodna skupština Republike Srbije štala". Mogao je to reći za nas, ali ne može za ovaj visoki dom, ovo je najveća državna ustanova. Sram neka ga bude, ako uopšte ima srama i stida.

Šta reći o drugim pojedincima koji su se pojavljivali u ovim filmovima? Samo da još jednom podvučem. Tu je i gospodin Siniša Kovačević. Taj bestidnik je 3. 11. 2019. godine rekao: " Na čelu države je izdajnik, a do juče govedo", završen citat. Rekao je da je on, citiram, "da je on i Vuk Jeremić, da su lepši, bolji i pametniji od Vučića", završen citat.

Znate, poštovani građani, šta vam je poručio? Mi koji smo glasali za Aleksandra Vučića, poručio je da smo glupi, a oni su, on i njegovi pojedinci, da su oni elita u ovoj državi.

Dalje, 5. 12. 2017. godine rekao je, citiram, "ne zna da li je Ratko Mladić kriv za genocid", završen citat. To je književnik? Taj piše drame? Pa, neka pročita literaturu o genocidu, sve će mu biti jasno. Ali, nije ni čudo, uvaženi potpredsedniče Marinkoviću, što to on izgovara. On je, čini mi se, zamenik predsednika stranke Vuka Jeremića, člana međunarodne grupe bandita i lopova, a ne smeta ga što je opljačkao pojedine zemlje u svetu njegov predsednik! Verovatno se ovajdio zajedno sa njim, pa zato iznosi ove bljuvotine koje ja citiram.

Na kraju, 6. 11. 2019. godine je rekao nama, naprednjacima, citiram, "Ja ću da bijem i predsednika Republike, više nemam nedoumice. Mi treba da bijemo na svaki način, na svaki način", ponavlja "na svaki način", završen citat. To može da izrekne samo neko ko je ispičutura, ko je pijanica. Normalan čovek ne može to da izreče.

A ovo da je lepši i pametniji, ja preporučujem gospodinu psihijatru Rančiću da se on pozabavi malo sa njim.

Nadalje, tu je i Danica Vučenić, koja zamera, gle čuda, predsedniku države u filmu što se za vreme bombardovanja naše zemlje i za vreme rata stavio na stranu naroda i otadžbine. To je jedna od najvažnijih njegovih moralnih vrednosti. Jer, odnos prema otadžbini je kamen kušnje čovekove moralnosti.

Ja ću citirati za sve njih, da ih dalje ne navodim, uvaženog profesora dr Emila Vlajkija, koji je napisao izuzetnu knjigu o demonizaciji Srba 2002. godine: "Jedan deo naučnika, novinara, univerzitetskih profesora, sociologa, psihologa, filozofa i umetnika vrše apologiju zapada, kako bi dokazali da su SAD i NATO u pravu kada su rušile i bombardovale Jugoslaviju, a Srbi zaslužuju ono što im se desilo", završen citat.

Gospođo Vučenić, ako gledate ovaj prenos, vi spadate i svi ovi iz filma i svi vaši saradnici u ovu grupu, a ja vam poručujem – vi ste, gospodo, preuzeli, kako bi Hegel rekao, identitet svojih NATO gospodara, pa ste se za šaku dolara takmičili i danas se takmičite u satanizaciji vlastite države, vlastitog naroda i svoga, nadam se, predsednika.

Uvaženi poštovani građani Republike Srbije, oni to rade preko N1 CIA u jednoj rečenici, da kažemo, to je neregistrovana politička stranka laži, obmana i izmišljotina koja svakodnevno, non-stop satanizuje predsednika Republike države, njegovu porodicu, Vladu Republike Srbije, pojedine narodne poslanike i vas, što je najvažnije, poštovani građani Republike Srbije.

Znate zašto svima njima to rade, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije? Zato što je svima njima žao što je na čelo države Aleksadar Vučić koji je iz pepela podigao sva velika preduzeća koja su za vreme njihove vlasti bili gubitaši, a sada posluju pozitivno. Navešću samo nekoliko: RTB Bor ima danas preko 40% veću proizvodnju, „Er Srbija“ postala je najbolja kompanija u regionu, „Železara Smederevo“ iznikla je iz pepela, a Zoran Živković na N1 CIA je govorio da treba ukinuti, a radnike poslati kući.

Šta reći o auto-putevima i cestama? Preko 170 kilometara auto-puteva, 480 kilometara državnih puteva, 360 kilometara lokalnih puteva, ukupno 978, odgovaram vama sinoć iz filma koji kažete da ništa nismo rehabilitovali i izgradili 320 mostova, započeli, završili i obnovili 360 škola, domova zdravlja u 130 gradova, sinoć navodite i sprdate se što predsednik države obilazi svaku školu i svaki Dom zdravlja.

Evo, javlja se i neki Novica Antić, videli ste, neki dan na televiziji, kome je oduzet čin i isteran iz Vojske Srbije, formirao je neku političku stranku. Zamislite šta je izjavio za Vojsku Srbije i Ministarstvo. Citiram: „Stanje u Ministarstvu i Vojsci Srbije moglo bi se najkraće opisati – samovlašće, bezakonje, korupcija, demagogija i beznađe“, završen citat.

Takve reči, poštovani građani, crne reči o našoj vojsci nisu izrekli najveći neprijatelji naše zemlje čak i za vreme Drugog svetskog rata. To je taj koji je prekjuče bio na onoj televiziji i satanizuje ne samo vojsku, nego i građane i državu.

Samo im je još falio sinoć u filmu, a možda se pojavi, reditelj Goran Marković, koji je 4.7.2019. godine rekao: „Vučić je bio i ostao prostak. Rulja je njegovo prirodno okruženje“, završen citat. To je rekao bez srama i bez stida. On ga, inače, nema, jer to je čovek koji satanizuje srpski narod već 15 do 20 godina. O tome sam posebno govorio.

Na kraju, gospodo, vi koje sam nabrajao ovih dana, džabe ste krečili, pogotovo vi iz raznih varijanata DS okupljenih danas u raznorazne saveze. Što više izmišljate, lažete, obmanjujete o Aleksandru Vučiću, to ga građani više vole, dajete mu još veću snagu, da još snažnije, još bolje i još više modernizuje našu zemlju zbog budućnosti nas i naše dece.

Za razliku od vas, Aleksandar Vučić, znam da ćete sada da ludujete kada izreknem ovu rečenicu, Aleksandar Vučić je veliki srpski reformator, veliki srpski državnik, a iznad svega, što mu nećete oprostiti, vi koje sam nabrajao, veliki srpski rodoljub i patriota koji nikada neće učiniti nešto loše za srpski narod i nacionalne manjine u našoj zemlji.

U to ime, poštovani potpredsedniče, naravno da i ja, kao i uvažene kolege, podržaćemo izmene ovog zakona. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Marinkoviću, gospodine ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije.

Moje uvažene kolege, narodni poslanici, uglavnom su rekli o ovom Memorijalnom centru, ono što su trebali reći, uzimajući u obzir istorijsku poprugu, a dozvolite ipak da kažem hvala predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, što je prvi posle 75 godina, kako je neko i rekao danas ovde, inicirao da se danas raspravlja o zakonu o Memorijalnom centru „Staro Sajmište“, a vaše Ministarstvo gospodine ministre pridonelo mnogo tome, da mi danas u ovom visokom Domu, raspravljamo o njemu.

Kako su već rekli, nalazio se na najistočnijoj tački Nezavisne Države Hrvatske, na zahtev Nemaca NDH taj je prostor ustupio i na njemu dozvolio uspostavljanje logora, pod uslovom, kako je rekla uvažena narodna poslanica, Milanka Vukojčić, u logoru da ne budu srpski stražari i srpska policija. Upravu nad logorom imali su Nemci, čini mi se negde do kraja maja 1944. godine, a posle toga komandu, nad logorom, preuzele su ustaše.

Memorijalni centra, podvlačim ovo, što je jako važno, „Staro Sajmište“ biće republička ustanova kulture. Ona neće biti ustanova kulture lokalne zajednice, niti opštine, niti grada Beograda nego republička ustanova kulture, u kojoj će se sakupljati, sređivati, čuvati, koristiti arhivska i muzeološka građa. To je jako bitno. Centar će se baviti naučnom, kulturnom i prosvetno-kulturnom delatnošću. Ona će biti naučna ustanova.

Ja danas, kao čovek struke, neću posebno da govorim o tome. Na stvar ćemo prepustiti ljudima, koji će danas-sutra raditi u Memorijalnom centu. Upravo to će biti njihov zadatak.

Jedino na šta mogu da stavim akcenat je to da budu vrlo stručno osposobljeni ljudi, ljudi struke, jer mi, nažalost, muzeologa nemamo na fakultetima, nemamo tu grupu, arhivista o tome smo posebno govorili i tako dalje. Dakle, nemamo ljude iz struke, niti u muzejima dovoljno, počevši od lokalnih samouprava, u čijoj su nadležnosti muzeji, a isto tako i čak u republičkim itd, pogotovo kada je rukovodeći kadar u pitanju. Dođe vam za direktora muzeja koji ne zna šta on radi. To je problem. Dakle, o tome moramo posebno povesti računa.

Kako je rekao, centar će se baviti naučnom, kulturnom i prosvetnom delatnošću. Ovo je Memorijalni centar još jedan dokaz antifašističkog delovanja vlasti koju predvodi predsednik države Aleksandar Vučić i delovanje naše države. To je zaista tako i niko to ne može da zameri.

Danas smo čuli ovde spominjanje da nismo kao zemlja antifašizma, pozvani na obeležavanje Drugog svetskog rata u Poljsku. Uvaženi narodni poslanici, poštovani građani Srbije, nama nije mesto tamo, tamo se obeležavao početak Drugog svetskog rata. Nama je mesto ove godine kada se bude slavio Dan pobede nad fašizmom. Prema tome, da lučimo te dve stvari.

Meni je jako žao, gospodine potpredsedniče, Marinkoviću, što danas nema naših političkih protivnika oličenih u Savezu za Srbiju. Nisu našli za shodno da se pojave u ovom visokom domu, kada se govori o Memorijalnom centru „Staro Sajmište“. Gle čuda, nema i onih iz Saveza za Srbiju i njima shodnih koji su se ovih dana pojavljivali, vidite prazne su klupe, to govori o njima.

Za to vreme oni šire montirane filmove, laži o Aleksandru Vučiću, SNS i ne samo o njima, nego i o Republici Srbiji preko Televizije "N1" CIA. Televizije "N1", kao što znate, dame i gospodo registrovana je u Luksenburgu, a tamo se ne emituje program, ona je ilegalna u Republici Srbiji, o tome je uvaženi poslanik Marijan Rističević najviše govorio u ovom visokom Domu. Ona je pirat u Srbiji, to svi znamo. Televizije "N1" je nerigistrovana političko-finansijska stranka, podvlačim, laži, obmana, poluistina, koja svakodnevno, non-stop satanizuje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vladu Republike Srbije, predsednikovu familiju, Srpsku naprednu stranku, narodne poslanike i Vladu Republike Srbije, a kako rekoh, posebno predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i sve ono što je on radio zadnjih osam godina.

Podsetiću vas, uvaženi građani Republike Srbije, setite se kako Televizija "N1" CIA satanizovala "Beograd na vodi" iz dana u dan, kako je satanizovala rehabilitaciju ulica i trgova u Beogradu, kako je satanizovala revitalizaciju "Železare Smederevo", setite se onog nesretnika Zorana Živkovića koji je na Televiziji "N1" CIA rekao da treba zatvoriti "Železaru Smederevo", a radnike poslati kući. Da li je tako, uvaženi poslanici? Da li je tako gospodine Živkoviću, koji sada iz svog udobnog stana gledaš ovaj Televizijski prenos?

Satanizovali su revitalizaciju RTV Bor. Satanizovali su izgradnju tvornica i inostranih investitora. Setite se Boška Obradovića, u narodu zvanog siledžija, šta je radio, zabranjivao ulaz u pojedine tvornice. Satanizovali su izgradnju auto-puteva, puteva i mostova. Satanizovali su finansijsku konsolidaciju Srbije.

Gde je sada onaj urednik NIN-a Ćulibrk, koji je rekao da prosek plate neće biti onaj koji će biti? Ja ga molim, pošto je čovek u godinama, neka ima hrabrosti i neka izađe na TV i neka se izvini, ne nama, ne Aleksandru Vučiću, barem se građanima Republike Srbije, barem onima koji čitaju njegov list.

Moram da kažem da je taj list, svojevremeno, bio jedan od najboljih listova u ovom delu Evrope. Mene je sramota danas što sam, hajde da kažem, nekada polemisao sa jednim od najvećih srpskih filozofa, etičara, Vukom Pavičevićem. A danas je taj list list obmana, laži sa dna kace.

Satanizovali su izgradnju škola, izgradnju bolnica. Evo, čuli ste ovih dana i videli sinoć, Televizija "N1" CIA je najavljivala i sinoć prikazivala film pod nazivom "Vladalac". Već smo znali, sudeći po najavama, a i sinoć gledajući da je to daljna nezapamćena satanizacija predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, što je nezapamćeno na ovim prostorima.

Dozvolite uvaženi građani Republike Srbije da vas samo podsetim na ljude koji to rade. Siniša Kovačević, Žarko Trebješanin, novinar Stojadinović, da ih dalje ne nabrajam, da čujete samo nekoliko reči ko je taj Siniša Kovačević. Siniša Kovačević, navodni reditelj je 3. novembra 2019, godine izjavio: "Na čelu države je izdajnik, a do juče govedo." Rekao je on, dakle, Kovačević, i citirani Vuk Jeremić, da su lepši, bolji, pametniji od Aleksandra Vučića. Završen citat, a time su vama, poštovani građani poslali poruku da ste vi glupi, a oni su samo elita. To je taj Siniša Kovačević.

Dana 26. jula Gospodnje 2017. godine, izvinite na izrazu ali moram da kažem, citiram: „Malo si se kurčio po kafanama“, završen citat.

To je taj Siniša Kovačević, koji satanizuje predsednika Republike Srbije.

Dana 5. decembra Gospodnje 2017. godine, kaže: „Rekao je da ne zna da li je Ratko Mladić kriv za genocid“, završen citat.

Zamislite dramaturg sa toliko knjiga, ne zna pojam „genocida“. Zna on, poštovani građani Srbije. On je potpredsednik stranke Vuka Jeremića, onoga člana međunarodne grupe bandita i lopova u čije se kolo i on svrstao.

On je 6. novembra 2019. godine, dakle Siniša Kovačević, rekao nama, Aleksandru Vučiću i SNS, citiram: „Ja ću da bijem. Više nemam nedoumice. Mi treba da bijemo na svaki način, na svaki način“. Ponavljam: „Na svaki način“, završen citat.

To vam je taj Siniša Kovačević, a da dalje o novinarima koji su sinoć montirali onaj film ne govorim, čini mi se Danica Vučenić i tako dalje.

Zamislite šta ona kaže? Zamera Aleksandru Vučiću što je 1990. godine bio uz svoj narod i državu. Zamislite za njih je patriotizam ratno huškanje. Pa oni peru svoju biografiju od tada.

Evo ja ću vam citirati iz jedne knjige „Demonizacija Srba“ u kojoj se kaže, citiram: „Jedan deo naučnika, novinara, glumaca i reditelja vršio je, a i danas vrši, apologiju zapada i zajedno sa zapadom, navodno dokazivali kako su SAD i NATO u pravu kada ruše Srbiju i Jugoslaviju“, završen citat iz te knjige.

To je taj Siniša Kovačević. To su ovi novinari, Vučenić, sinoćni. Isto su to radili. Oni će za jednu džigericu prodati državu i naciju, jer to su dokazivali od 2000. godine.

I da kažemo toj N1, o kojoj često govorimo. Najmračnija, najcrnja politička stranka obmana i laži u čijim obmanama i laži učestvuju jedan deo novinara, čiji je posao da rade sve ono što nije njihov posao, pretvorili su se, nisu nikakvi novinari, u političku stranku kao da su završili politički kurs nekada u Kumrovcu.

Novinari treba da se drže Kodeksa br.1 o Novinarskom kodeksu.

Uvaženi građani Republike Srbije, Dragan Đilas je ovih dana pisao pismo nekim ambasadorima umesto da ovde sede njegovi poslanici, nasuprot nas, evropskih zemalja blateći svoju zemlju, građane Republike Srbije i njenog predsednika, Aleksandra Vučića. Zamislite šta je na kraju pisma napisao? Citiram: „Da li znate, uopšte u kojoj zemlji boravite?“, misleći u najgoroj zemlji na zemaljskoj kugli.

Sram da ga bude. Njegovih 619 miliona evra ništa ne znače za našu otadžbinu i odnos prema otadžbini.

To je onaj Đilas koji je 1. decembra, ali pre toga pozvao na bojkot. Bio je u jednoj prekomorskoj zemlji, vratio se, a onda je na jednom sastanku 2. decembra 2018. godine pozvao na bojkot narodne poslanike. Rekao je ovako, citiram: „Ako izbacimo dijalog iz parlamenta“, zamislite ko je za dijalog? Dali je on za dijalog? On kaže: „Kada izbacimo dijalog iz parlamenta, onda kao društvo imamo problem“. Dalje: „To je mesto gde se priča“. Dabome da je mesto gde se priča. Dalje: „Ako to zaustavimo, ako zaustavimo sve medije“, obratite pažnju: „Onda će eksplodirati negde“.

Kome to treba, misli parlament? Taj je rušio 2000. godine parlamentarni život u ovoj zemlji. Misli da će to. To će biti, poštovani građani, zahvaljujući vama na prvi trinaestog ili na prvi nikada.

Evo, javlja se i Sanda Rašković Ivić koja je 5. novembra 2018. godine na sednici Narodne skupštine, ovde u ovom visokom domu, prilikom odlikovanja Aleksandra Vučića od strane ruskog predsednika, Vladimira Vladimirovića Putina, tada izjavila da je to laž. Citiram: „Od toga nema ništa“, završen citat.

Istina je, poštovani građani, kao što ste videli, da je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, odlikovan od strane Vladimira Vladimirovića Putina, jedini posle Nikole Pašića. Ta uvažena poslanica ne nađe shodno da dođe ovde da se izvini vama, poštovani građani Republike Srbije.

Na kraju, Vuk Jeremić stalno vređa Vladu Republike Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika i predsednicu Vlade, Anu Brnabić. On je 19. septembra 2019. godine rekao, citiram: „Da je naša predsednica maketa, gej-premijerka“, završen citat. To je rekao bez srama i bez stida.

Dana 27. jula 2010. godine, upamtite poštovani građani, jedan je od najvećih datuma za tzv. „državu Kosovo“ koju ste danas ovde spominjali. Toga dana Priština je dobila pravni argument da gura svoju tzv. „nezavisnost“ do kraja. Zato Priština slavi Vuka Jeremića zvanog „Vuk potomak“ jer ga albansko rukovodstvo smatra tvorcem najvažnijeg dokumenta u rukama tzv. „nezavisnog Kosova“.

Novinarima sinoć u onom filmu i ovo što će prikazivati obratiću se ponovo još jednom citatom Džona Svintona, bivšeg šefa osoblja u „Njujork Tajmsu“ u zdravici koju je održao ispred „Njujork kluba“ daleke 1953. godine. Citiram, poštovani građani vi ih stavite u ovaj kontekst: „Posao novinara je da uništi istinu“, oni uništavaju istinu, „da otvoreno lažu, da izvrću, da ozloglašuju, da se sklanjaju pred zlatnim teletom i da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb“.

Aha, gospođo Vučenić, za vas je patriotizam huškanje ratno itd.

Sve to znaju. Čemu onda svi ti hvalospevi nezavisnoj štampi? Mi smo oruđe i sluge bogataša koji su iza kulisa Dragana Đilasa, Šolaka i drugih. Mi smo marionete, oni vuku konce a mi plešemo. Naš talenat, naše mogućnosti, naš život vlasništvo su drugih ljudi. „Mi smo intelektualne prostitutke“, završen citat.

Poštovani narodni poslanici, naravno kao i moje ostale kolege iz SNS, podržaćemo ovaj zakon i nama služi to na čast. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Arsiću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, pitanje postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, a glasi – da li je lider Pokreta snage građana Sergej Trifunović odgovarao za saobraćajne udese koje je izazvao zadnjih mesec dana?

Sergej Trifunović u narodu znani kao Sergej pišoje, nadimak je dobio jer je izjavio, citiram: „Da će pišati po grobu predsednika Republike“, završen citat, je izazvao početkom februara 2020. godine saobraćajni udes na Novosadskom auto-putu. On se krećući ka Novom Sadu svojim automobilom zakucao u Fijat koji je išao ispred njega. Vozač Fijata, prevezen je u Zemunsku bolnicu na dijagnostiku i dalje lečenje.

Gospodin Trifunović se i 13.01.2020. godine u Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu zakucao u autobus GSP, a potom pobegao sa lica mesta, jer je, kako kaže, otišao kući da nahrani mačke.

Poštovani građani Republike Srbije, ovakva bahatost i bezobrazluk Sergeja Trifunovića se retko viđa na našim ulicama. Prethodnih 10 godina je napravio desetine saobraćajnih prekršaja od kojih su mnogi bili ozbiljno ugrožavanje bezbednosti. Gospodin Trifunović je čak šest puta kažnjavan zbog vožnje u alkoholisanom stanju, sedam puta zatečen u prekoračenju brzine u naselju i tri puta na putu van naselja. Gospodin Trifunović je nekoliko puta ga je policija uhvatila da je prošao kroz crveno svetlo, kao i da je preticao preko pune linije. Isto tako, gospodin Trifunović je kažnjavan zbog vožnje sa nevažećom vozačkom dozvole odgovarajuće kategorije.

Gospodin Trifunović nije dobar primer niti jednom građaninu Republike Srbije. Dobija se utisak, a građani tako dobijaju da je u ušao u politiku da bi izbegao svaku vrstu odgovornosti i veoma je opasan po okolinu, što je pokazao zadnjih mesec dana.

Javne ličnosti moraju biti svesne da svojim ponašanjem uvek privlače pažnju građana Republike Srbije, te da će neprikladnim i bahatim ponašanjem u saobraćaju dati loš primer, posebno mladim generacijama, koji često vole da ih oponašaju. I njegov kolega Dragan Đilas, u narodu znani kao Điki-mafija od 618.000.000 evra, bahato je pretio saobraćajnom policajcu koji ga je zaustavio zbog vožnje, zatim, zbog vožnje žutom trakom bez vezanog pojasa.

Ne samo to, Đilas je pretio da će ukinuti Žandarmeriju i u centru Beograda pretio pripadnicima kriminalističke policije koji su radili svoj posao u civilu i pretio im da će ostati bez posla kada on dođe na vlast.

Poštovani građani Srbije, Điki-mafija uvek sebe stavlja mimo zakona i iznad drugih građana Republike Srbije. Ovakvim ljudima, kao što je Đilas, Trifunović, pa i Jeremić, nije Srbija na prvom mestu, niti građani Republike Srbije.

Tako je gospodin Trifunović 31.01.2019. godine rekao, citiram: „Kosovo je izgubljeno, Kosovo pripada Albancima a ne Srbima“ završen citat, a Dragan Đilas 13.08.2009. godine kaže, citiram: „ Ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova“, završen citat. Tako su se svrstali u izdajničke bitange naše zemlje.

Za razliku od njih Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, reformator i iznad svega patriota koji ulaže ogroman napor da pronađe kompromisno, trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju i koji neće ništa učiniti protiv interesa srpskog naroda i nacionalnih zajednica u našoj zemlji. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, moji prethodnici, narodni poslanici, uglavnom su sve rekli ono što je trebalo, dozvolite da moja malenkost kaže nekoliko reči.

U prvom redu o REM-u, kao regulatornom telu i da kažem da je on radio dovoljno bez obzira na kritike koje su mu upućivane ovih godina i napredovao je za razliku od ranije kada je Đilas, u narodu znani kao Điki mafija, od 619 miliona evra uređivao medijsku sliku Srbije.

Nema medijske blokade poštovani građani, to je izmišljotina, to je mantra onih kojima nije stalo do građana Republike Srbije i do izbora tj. ovih iz Saveza za Srbiju.

Istu takvu priču pričali su ovi iz Saveza za Srbiju 2000. godine. Isti ljudi, iste reči kada su ulicom uzeli vlast, a na izborima kako se sećate i znate, doktor Vojislav Koštunica nije dobio izbore, a Milošević nije izgubio. I, zapamtite dobro, drugog kruga izbora nije bilo. Taj čin je jedan od dva najveća udarca parlamentarizma u istoriji Srbije. Citiram - još 2000. godine jedan deo naučnika, novinara, glumaca i reditelja vršio je, a i danas vrši apologiju zapada, dokazivali su navodno kako su SAD i NATO bili u pravu kada su rušili, bombardovali Srbiju i SRJ iz knjige "Demonizacija Srba". Poštovani građani Republike Srbije, isti ljudi isto to danas rade.

Đilas Dragan, u narodu znani kao Điki mafija, od 816 miliona evra pozvao je deo građana i narodne poslanike Republike Srbije na ulicu i na bojkot, i rekao, citiram - ako izbacimo dijalog iz parlamenta, onda kao društvo imamo problem. To je mesto gde se priča. Ako zaustavimo medije, oni će eksplodirati negde. Kome to treba?, završen citat, misli parlament, Dragan Đilas 1. decembra, gospodnje 2018. godine.

Njegov kolega, prof. dr Janko Veselinović, u narodnu znani kao Janko stanokradica, 11. septembra, gospodnje 2019. godine nadovezuje se na Dragana Đilasa, pa kaže, citiram: "Posle bojkota tražiti raspisivanje novih izbora. Okretanje vojske i policije na stranu demonstranata", završen citat.

Uvaženi građani Republike Srbije, vidite šta oni žele, rasturati Srbiju, uzeti vlast na ulici, opljačkati zemlju, uništiti privredu, ukinuti radna mesta, a vas kao i 2000. godine, poštovani građani, poslati na ulice. Oni su to i tada radili.

Uvaženi građani Republike Srbije, vi ste danas slušali o televiziji "N1", ja je nazivam CIA. Ta televizija je čista politička stranka obmana, laži i prevara koja blati non-stop predsednika Republike Srbije, sad najavljuje i dokumentarni film, Vladu Republike Srbije, najveći broj uvaženih narodnih poslanika i sve ono što se zadnjih osam godina radi u ovoj zemlji. Provodi čistu destrukciju u državi. Ona je glavni faktor i nastavljač demonizacije Srba iz 1990. godine.

Uvaženi građani Republike Srbije, žao mi je jednog nedeljnika koji je bio jedan od najboljih u ovom delu Evrope, a radi se o nedeljniku u našoj zemlji, u kojem je moja malenkost svojevremeno polemisala o naučnim temama sa filozofom Vukom Pavićevićem, jednim od najvećih i najboljih etičara svih vremena u Srbiji, što se pretvorio na nizak nivo sa dno kace, koji svakodnevno lažima i obmanama truje građane, vas poštovani građani Republike Srbije.

A, novinarici Petrušić obraćam se ovim citatom, gospođo Petrušić, za ovo što ste u zadnjem broju napisali, citiram - posao novinara je da uništi istinu, da otvoreno lažu, da izvrću, da ozloglašuju, da se klanjaju pred zlatnim teletom i da prodaju vlastitu zemlju i narod da bi zaradili hleb. Svi to znaju i čemu onda svi ti hvalospevi o nezavisnoj štampi? Mi smo oruđe i sluge bogataša koji su iza kulisa, a gospođo Petrušić, mi smo marionete, oni vuku konce, a mi plešemo. Naš talenat, naše mogućnosti i naš život vlasništvo su drugih ljudi. I završava se citat sa rečenicom - mi smo intelektualne prostitutke. Završen citat, rekao je Džon Svinton, bivši šef osoblja u "Njujork Tajmsu" u zdravici koju je održao ispred Njujork pres kluba 1953. godine.

Na kraju, Republika Srbija će dalje i jače provoditi modernizaciju svoje zemlje zajedno sa svojim građanima, Vladom Republike Srbije i najvećim delom uvaženih narodnih poslanika, a motor ubrzane modernizacije Republike Srbije je naš uvaženi predsednik Republike Aleksandar Vučić. U to ime, hvala vam, gospodo narodni poslanici.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, gospodo predstavnici Visokoga saveta sudstava i tužilaštva, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, pred nama su predlozi odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, jedan deo tužilaca. Visoki savet sudstva utvrdio je za sve kandidate kako vidimo iz biografija stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata. Isto tako, obavio je razgovor sa kandidatima i skoro svi kandidati su dobili za ostvarene rezultate u radu ocene „naročito se ističe“ što je vrlo pohvalno na kraju, jer govori o samim kandidatima.

Nadalje, svi kandidati koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, polagali su ispit za osnovne sudove i ostvarili ocenu pet. To je dobro. To nam govori da će ove mlade sudija zaista biti garancija za boljitak našeg sudstva.

Poštovani narodni poslanici, moram da kažem danas da naše sudstvo za vreme bivše vlasti, stranke bivšeg režima, oličene u Dragan Đilasu, zvanom Điki mafija, od 619 miliona evra, Vuku Jeremiću članu međunarodne bande lopova i prevaranata, Janku Veselinoviću zvanom stanokradica. To je onaj koji je ukrao stan Milici Badži u Obrovcu, ulica Braće Kurjaković broj 7, inače predsedniku udruge za obrtaj u Obrovcu. Sudstvo nam je bilo najgore u Evropi na poslednjem 36 mestu. Samo da vas podsetim uvaženi građani i poštovani narodni poslanici, a predstavnici Visokog saveta sudstva i tužilaštva znaju, neke sudije su umirale od nepravde, a neki su izvršili samoubistvo, 20 ih je po mojim nekoj evidenciji umrlo, a pet je izvršilo samoubistvo. Napravili su jedan od najvećih skandala u istoriji sudstva, nezabeležen u Evropi. O čemu se radi? Izabrali su mrtvog sudiju Ljubišu Đurića za sudiju. Verovali ili ne i gle čuda, Nata Mesarović predsednica Viskog saveta sudstva je izjavila, citiram – obavila sam razgovor i proveru svih sudija i potrošila 200 časova na razgovore. Završen citat.

Postavljam nama uvaženi narodni poslanici i građanima Srbije pitanje, kako je predsednica Vrhovnog saveta sudstava, Nata Mesarović mogla da razgovara sa mrtvim sudijom? Dakle, eto vidite kako su radili u to vreme. Bivša vlast je izabrala sudije koje nikada nisu radili u pravosuđu. Vi gospodo iz pravosuđa to vrlo dobro znate i gle čuda, pomoćnik ministra pravde nije imao završen fakultet. Kravata, tašna, mašna i na teren.

Jedan od pet najboljih sudija u to vreme u Srbiji nisu izabrali okružni sud. Da li je tako gospodo iz pravosuđa? Ali, su zato izabrali sutkinju Sonju Brkić koja je kršila Zakon o sudijama jer je istovremeno verovali ili ne obavljala funkciju sudije Vrhovnog suda i funkciju predsednika RIK iako Zakon o sudijama to tada izričito zabranjivao. Poštovani narodni poslanici, ona je u RIK protivpravno uzela 2008. godine, otuđila, ukrala da bi građani bolje razumeli, dva miliona 673 hiljade dinara i odbila da vrati novac. To je to pravosuđe koje je bilo u rasulu. Ja ću sada dati jedan citat, da vidite o kakvom se pravosuđu radi i reći ću na kraju danas, po mojoj skromnoj oceni gde smo.

Citiram: „Proces reizbora sudija bio je netransparentan kada su uveli reformu. Rizikujući proces nezavisnosti reforma koja je provela vlast bivšeg režima bila je najgora moguća stvar.“ Završen citat, iz knjige „Reforma pravosuđa u Srbiji 2012. godine“ i objavio pored te knjige list „Politika“ 7.7.2012. godine.

Da vas puno ne zamaram, dozvolite ipak da kažem da je dostojnost, vi to predstavnici VSS i pravnici ovde, pogotovo prof. Martinović kome je to struka, dostojnost da je jedna od osnovnih karakteristika sudija.

Postavlja se pitanje – kakvu ima dostojnost sudija Majić o kojem su moji uvaženi prethodni narodni poslanici govorili? Njegove moralne vrednosti da li su upitne ili ne? Svakako da jesu, iz najmanje tri stvari.

Prvo, zato što je oslobodio, kako su i prethodnici rekli, tzv. dinarsku grupu UČK koja je na najsvirepiji način mučila srpske civile. O tome su prethodnici više govorili.

Drugo, zato što je poznat po žestokim kritikama doživotne kazne za ubice dece, a pustio je na slobodu manijaka koji je obljubio devojčicu od 13 godina.

Treće, njegovo gostovanje na N1 CIA i njegove izjave su čista politika, ne bih čak rekao politika, jer politika je prava stvar, nego politikanstvo. Njegove izjave o predsedniku države, o vladajućoj garnituri govori samo da je on član političke stranke koja se zove N1 obmana građana Republike Srbije, obmana o građanima Republike Srbije, predsedniku države Srbije, uvaženim narodnim poslanicima i gle čuda, obmane o svemu onome što je napredno u Srbiji, što se god počne da radi oni to kritikuju. Ne samo da kritikuju, nego su protiv svake gradnje.

Ono što je gospodin Rističević govorio o Kosmajcu, ja neću da kažem ništa, jer je on to rekao, ali sam bio kod sudije koji je osudio, kao, hajde, za isti delikt i mene i gospodina Rističevića ali sam bio kao građanin, slušao. I sve je potpuno tačno ono što je rekao. Ne mogu da verujem da sudija koji je oslobodio Kosmajca nema Ustav na radnom stolu nego mu je morao dati, eto, gospodin kojeg sam naveo, narodni poslanik Rističević. A tek kad je zatražio da mu materijale daju na ćirilici, čuli ste sve o tome.

Uvaženi narodni poslanici, dozvolite da ipak kažem da su značajni pomaci napravljeni u sudstvu. Već su prethodnici rekli, većina, ogromna većina, sudija i tužilaca rade časno i čestito svoj posao. Ona manjina zasenjuje sve drugo, ali to je stvar VSS i kažem, i drugih organa da se određene sudije i tužioci stave na određeno mesto.

Podržavam ono što je gospodin dr Martinović rekao da se vrate, ne samo, nego i ovde raspravljaju kandidati za predsednike sudova i tačno je i što je danas neko rekao, predsednici sudova moraju biti autoriteti, ne samo u sudskoj funkciji, nego moraju imati moralne i druge kvalitete. To je tako svuda, od kada je veka i sveta, uvek bilo.

Moram da kažem o efikasnosti, Srbija ostvaruje određeni napredak kada je u pitanju smanjenje broja stvarnih predmeta koji opterećuju sudstvo i tu se određeni pomak učinio, ubrzani su sudski postupci, Komisija Saveta Evrope, konstatuje da Srbija napreduje u tom pravcu. Ovo nije samo moja ocena, već i Komisija je to rekla, pogotovo kada je u pitanju dužina trajanja sudskih postupaka u Srbiji, negde godinu dana, odnosno 360 dana , za razliku od Italije, koja je članica EU i ima 700 dana. I dalje da ne nabrajam, pomaci se čine, nije lako zašto, jer su prethodnici uveli osamsto i trideset nešto sudija, koji čak nisu radili nikada u sudstvu, i sa njima imamo problema, zato što su uzimali samo stranačke karakteristike, koje smo mi u prethodnom mandatu čitali ovde, te karakteristike.

I danas su oni u pravosuđu i najveći teret pravosuđa, ne svi, ali većina čine.

Uvaženi narodni poslanici, vi ste danas ovde spominjali i novinare, ali pre toga dozvolite još jedan primer da kažem o sudijama, pre nego o novinarima.

Mi smo imali za bivšeg režima presudu u Beogradu, presudu đubretarskoj mafiji, koja je oštetila budžet grada Beograda, za 310 miliona dinara, kada je gradonačelnik bio Điki, zvani mafija, Dragan Đilas.

E sada, to je suđenje ako ste pratili, trajalo jako dugo, čak su bili kažnjeni u prvostepenom postupku, u drugostepenom oslobođeni, i kaže se, tvrdi se da je Dragan Đilas, stavio svoje prste i svoje pare da bi oslobodili đubretarsku mafiju, toliko o tom delu.

Sada što se tiče novinara, ovih pogotovo sa N1, ja ću da pročitam samo jedan citat, a i onih iz „Danasa“, koji lažno prenose naše izjave, pogotovo evo gledam dr. Martinovića, izjave njegove sa Skupštine, pripisujući ono što nikada on ovde nije rekao, nikada nije izgovorio govor mržnje u ovom visokom domu.

Pogledajte stenograme, a i građani Republike Srbije to slušaju.

Neka se nađu. Ja ću sada da citiram gospodina Džona Svintona, bivšeg šefa osoblja u Njujork Tajmsu u zdravici koju je održao ispred Njujork pres kluba 1953. godine. Citiram - Posao novinara je da unište istinu, da otvoreno lažu, da izvrću, da ozloglašuju, da se klanjaju pred zlatnim teletom i da prodaju vlastitu zemlju i narod, da bi zaradili hleb.

A, gospodo iz N1 i CIA, šta kažete? Dalje, svi to znaju, citat ide – čemu svi ti hvalospevi o nezavisnoj štampi. Mi smo oruđe i sluge bogataša koji su iza kulisa Dragana Đilasa, Petreusa, ili ne znam, Šolaka, o čemu su kolege govorile.

Citiram dalje – mi smo marionete, oni vuku konce, a mi plešemo, naš talenat, naša mogućnost i naš život, vlasništvo su drugih ljudi, i pazite, zadnja rečenica – mi smo prointelektualne prostitutke, završen citat, rekao je Džon Svinton, bivši šef osoblja u Njujork tajmsu, u zdravici koju je održao ispred Njujork pres kluba, daleke 1953. godine i gospoda novinari, iz raznih redakcija, neka se ovde nađu. Hvala.
Uvažena predsednice Narodne skupštine, dame i gospodo narodni poslanici, sama ideja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se dodatno ojača uloga parlamenta u celokupnom političkom životu naše zemlje i da se Narodna skupština Republike Srbije kao jedino reprezentativno telo svih građana Republike Srbije bude mesto u kojem će svi politički faktori političkog života naše zemlje iznositi svoje ideje i stavove o ukupnoj politici naše zemlje, oživotvoruje se upravo kroz ova dva zakona. Ovo je i odgovor uvaženoj poslanici koja je pre mene diskutovala, a o tome nešto kasnije.

Snižavanjem cenzusa sa 5% na 3% afirmišemo i podstičemo, što je vrlo važno za našu zemlju, ulogu nacionalnih zajednica u stvaranju demokratskog ambijenta u Republici Srbiji, s jedne strane, i podstičemo jačanje nacionalnih zajednica u Republici Srbiji da izlaze na izbore u Republici Srbiji, jer time dokazuju, izlazeći na izbore, da doživljavaju Republiku Srbiju kao svoju državu, s druge strane. Da li je tako, gospodo narodni poslanici i poštovani građani Republike Srbije?

Isto tako, izbeći ćemo zloupotrebu stranaka nacionalnih manjina time da se na izborima ne pojavljuju stranke nacionalnih manjina pod lažnim imenima, ali to je uvaženi gospodin Aleksandar Martinović u uvodnom delu svoje diskusije opširno govorio, a čini mi se da neki narodni poslanici nisu slušali, jer da su slušali onda verovatno bi drugačije danas govorili.

Pa, nećemo imati lažne Mađare, lažne Rusine, lažne Vlahe, poput Đorđa Vukadinovića, zato je i dobio naziv Vlah, lažne Slovake, kao što je gospodin Čabradi. To svi znamo u sadašnjem sazivu itd. Da dalje ne govorim o drugima.

Dozvolite ipak, pošto je Skupština, uvažena predsednice, mesto gde se vodi dijalog, ja bih sada voleo da je Nenad Čanak ovde u ovom uvaženom domu, da povedemo dijalog, jer Nenad Čanak je pre dva dana, u četvrtak, u ovom visokom domu rekao – Srbija se pretvara u konfederaciju nacionalnih zajednica, a srpska nacionalna zajednica većinska je zajednica u Srbiji.

Poštovani građani, da li znate šta je želeo reći? Da Srbi nisu narod, nego nacionalna zajednica. O tome sam ja govorio kada je u pitanju onaj Zakon o AP Vojvodini bio, sa čime se onda gospodin Čanka, sedeći ovde, složio.

Nemam nameru da citiram šta je jedno, šta je drugo i tako dalje.

Dakle, zna se šta su nacionalne zajednice u Republici Srbiji, a zna se da tu Srbi nisu nacionalna zajednica, nego su narod.

Drugo, drago mi je, sa druge strane, što Nenad Čanak ovde u ovom visokom domu je rekao da pozdravlja smanjenje cenzusa, citiram: „ I izlazak na izbore, jer svaka alternativa na izborima je ulica, a ulica znači nasilje, konflikte, tragediju i tako dalje“, završen citat.

E, ovo je dijalog. Afirmišem pozitivne stavove, uvaženog narodnog poslanika, ali sa druge strane ispravljam. Voleo bih da povedemo, ali vidite, problem je narodnih poslanika i ovog visokog doma, što narodni poslanici koji su sada u Savezu za Srbiju, kada su i bili pre bojkota boravili su većina, imam tačno po imenima, samo onoliko ili vrlo malo vremena u ovom visokom domu koliko su govorili. Odmah su napuštali ovaj visoki dom. Tako da, dijalog nismo mogli ni voditi. Dijalog se može voditi ako su ovde prisutni, ako nisu onda je to vrlo teško.

I dozvolite, poštovani narodni poslanici, sada na kraju da kažem. Ova dva zakona pridonose miru unutar naše zemlje, pa ako hoćete i miru u regionu, jer upravo naša zemlja i predsednik je promoter pedagogije, hajde da kažem kao prosvetni radnik, mira i ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu i u celini.

I na kraju, i ova dva zakona predsednik Republike Srbije i njegovom idejom, oživotvorujemo i dokazujemo da Aleksandar Vučić nije samo običan političar, to je ono o čemu ja često govorim u ovom visokom domu, nego je veliki srpski državnik, reformator, rodoljub, koji sigurno neće ništa učiniti što ide na štetu srpskog naroda, građana Republike Srbije i nacionalnih zajednica, jer njemu je država Srbija iznad svega. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, posle ovako vrlo dobrog obrazloženja advokata Đorđa Komlenskog, Neđe Jovanovića i našeg advokata Mićina, a pored njih i uvaženih narodnih poslanika, suvišno je bilo šta da ja kažem, ali želim samo da dam podršku i da kažem jednu rečenicu da bez sudskog rešenja nema izvršenja. Glavno pitanje je pitanje suda, dok sud ne donosi rešenje o izvršenju ne mogu izvršitelji to da rade, ali ostavimo to advokatima, oni su danas, ti pravnici izuzetno obrazložili, građani su to čuli.

Ono što želim reći, to je da smo danas pet sati raspravljali o nečemu drugom. Oni koji su raspravljali o nečemu drugom danas ih nema ovde, pobegli su. Bilo je onih političkih protivnika koji su stalno napustili, pa čak i jednog dela koji dolaze ovde, važno je da su optužili Srpsku naprednu stranku i govorili, gospodin Ševarlić, da smo mi krivi za KiM. Uvaženi građani, imalo smo strpljenja danas čitav dan, kako vidite, neki da ostanemo do kraja i da damo odgovore. Oni su mislili da kažu svoje i da pobegnu. E, sad ćemo ići redom.

Najpre, ova dva zadnja dana, čuli ste, kako je takozvano udruženje „Jedan od pet miliona“ politička organizacija. Da li smo mi, dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi građani Srbije govorili to od početka poslanici SNS? Naravno da jesmo.

Dakle, evo vidite šta je tu bitno, po meni, da ne oduzimam vreme. Prvo, što je formirano od strane pojedinih fakulteta. Da li pojedini fakulteti mogu organizovati političke stranke? To nema nigde na svetu. Mi smo to od početka, gospodine Martinoviću, Orliću i uvaženi poslanici, stalno govorili. Da li je tačno, gospodo, narodni poslanici, kojih nema večeras ovde? Da li je tako, poštovani građani Srbije? Odgovorite sami.

I ono što me jako, jako boli, a to je što su mladi studenti izigrani. Zloupotrebljeni su studenti, naša deca. Mi smo to od početka govorili.

Gle čuda, poštovani građani, u njih se razočarala, kako ste sinoć čuli, i gospođa Srbijanka Turajlić. I tačka. Ali, nije dodala ko je odgovoran za to. Gde su njihovi profesori sad? A ja ću da dam odgovor zašto su to radili.

Znate, poštovani građani, zašto su to radili, i vi uvaženi studenti, izigrani? Onaj ko vas je predvodio, jedan od njih je izabran četvrti put za docenta, a predavao je i na fakultetu na kojem sam ja predavao poslednjih 10 godina. To je njemu bio cilj i zato ste, gospodo studenti, izmanipulisani. Oni su dobili zvanja, vas isturili, raspršili se, putujući cirkusanti, kao što sam ja od početka rekao, ne samo za ove od "Jedan do pet miliona" nego i inače za ove proteste.

Dozvolite, idemo dalje redom.

Verovali ili ne, poštovani građani, a vi koji niste pratili, lider Narodne stranke, gospodin Zoran Živković je potvrdio ovo što ja kažem, da su protesti "Jedan od pet miliona" od samog početka bili stranački skupovi. Citiram gospodina Živkovića: "Smešno mi je da slušam priče "Jedan od pet miliona" kao grupu nezavisnih studenata. Od prvog protesta to nije organizovana imaginarna grupa slučajnih prolaznika, već političkih stranaka", od novembra 2018. godine sve do 13. marta prošle godine. O tome - pazite poštovani građani - ko će govoriti i šta će biti tema protesta nije odlučivao nikakav pokret "Jedan od pet miliona", nego naše konsultacije - gospodine doktore Orliću - u Starom gradu, kod Marka Bastaća". Završen citat, 24. januara gospodnje 2020. godine. Jel tačno, gospodine Živkoviću, ili ne?

Poštovani građani, razobličavamo ono što svaki dan to činimo.

Sada idemo malo redom.

Danas je uvaženi narodni poslanik, ne samo jedan uvaženi moj kolega profesor nego i neki drugi iz političkih stranaka, pokušali su optužiti Aleksandra Vučića i SNS za Kosovo i Metohiju. Jel tako, gospodine doktore Orliću i Martinoviću? Vi ste u tome njih demantovali.

A radi javnosti i istine, pošto ste Vikiliks pominjali, a oni se pozivali lažno, moja malenkost će pokušati da kaže istinu, da pita njih da li je istina ovo što ja večeras budem izgovarao. Vuk Jeremić je 29. novembra 2018. godine u autorskom tekstu za "Vašington post" rekao, citiram: "Aleksandar Vučić je izdajnička bitanga", završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, uvaženi narodni poslanici, za razliku od njih Aleksandar Vučić je veliki srpski državnik, veliki srpski reformator, veliki srpski rodoljub koji nikada, ma nikada neće ništa učiniti na štetu srpskog naroda, građana Srbije i svoje otadžbine. Pođimo sad redom.

Da li je tačno, gospodo iz Saveza za Srbiju, da ste u čačanskoj kafani "Moravski alasi" sastali se 4. 07. 2018. godine, nema uvaženog Ševarlića da ovo čuje, Dragan Đilas, u narodu zvani "Điki mafija", Vuk Jeremić, član međunarodne grupe bandita i lopova, Janko Veselinović, zvani "Janko stanokradica", to mu ja nisam, usput da kažem, rekao nego mu je "Slobodna Dalmacija" splitska 14. 11. 2014. godine, ima spisak tamo, tako da ta imena meni ne prepisujete, gospodo novinari, Boško Obradović, zvani "Boško nasilnik", ne treba obrazloženje, govorili smo prošli put, Dušan Petrović, u narodu zvani "Dule kravoubica", da podsetimo građane Republike Srbije, kad je bio ministar poljoprivrede, stočni fond je bio 500 hiljada krava, 250 hiljada krava naredio je za godinu dana da se pokolju - jel tako, gospodine Petrović, zvani 10% u svom kraju?

E, šta su oni radili? Skrojili su plan da pokrenu proteste, da Vučića ruše na temu Kosova. Poštovani građani i uvaženi narodni poslanici, umesto da ruše Vučića, trebali su da se dogovore da vrate Kosovo i Metohiju odakle su ga oterali. Jel tako, poštovani narodni poslanici? Da šire ne obrazlažem.

Tako su nisko pale te moralne gromade, da nesreću srpskog naroda koriste za svoje sebične interese.

Sad ćemo preći na Vikiliks. Vuk Jeremić, član balkanske i međunarodne bande lopova i prevaranata, u razgovoru sa američkim kongresmenom Tedom Doom, decembra 2008. godine izjavio je, citiram: "Ulazak Kosova i Metohije u UN je najbolje čemu se Srbija treba da nada", završen citat, i time zabio nož u leđa sopstvenoj zemlji. Jel tako, gospodine Vuče Jeremiću, a optužujete druge?

Šta je dalje Vuk Jeremić govorio, danas je govorio moj uvaženi kolega Aleksandar dr Martinović i dr Vlado Orlić. Idemo dalje.

Sergej Trifunović, u narodu zvani "Sergej pišoje", nisam ja to dao naziv taj, nego on, odnosno narod je rekao, citiram: "Da će pišati po grobu Aleksandra Vučića", je 31. 1. 2019. godine izjavio, citiram: "Kosovo je izgubljeno, Kosovo pripada Albancima a ne Srbima", završen citat i time se svrstao u red izdajničkih bitangi naše zemlje.

Boris Tadić, samo jedan citat za njega. Naime, 27. 7. daleke 2006. godine, u razgovoru sa, ovo treba gospodin Ševarlić da sluša a ne da beži i izmišlja priče nekakve, 27. 7. gospodnje 2006. godine, u razgovoru sa američkim izaslanikom Viznerom, citiram: "Pružio uveravanja da je u sebi obradio i prihvatio nezavisnost KiM kao ishod" završen citat. Jel tačno, gospodine Borisu Tadiću, ili nije? A o drugim citatima da ne govorim.

Idemo dalje. Saša Janković, u narodu zvani "Sale prangija", misli da smo zaboravili, a ima onih koji nisu zaboravili, koji će možda i pisati neke stvari iz ove Skupštine danas, sutra. Dana, 03.08.2017. godine je izjavio: „Srbiji je u interesu da Kosovo uđe u Interpol i time prizna nezavisnost Kosova“ i time se svrstao u red izdajničkih bitangi naše zemlje, a ne onog koga oni optužuju.

Nenad Čanak, u narodu zvani "Nešo gicoje", taj izraz nije ono što meni novinari prepisuju. Gicoje Sebastijan je uvaženi narodni poslanik u rumunskom parlamentu, kontradiktoran kao što je i gospodin Nenad Čanak. On to vrlo dobro zna, za razliku od drugih. Izjavio je 05.03.2017. godine kao propali predsednički kandidat: „Spreman sam da priznam nezavisnost Kosova“ i sa time se i on svrstao u red izdajničkih bitangi naše zemlje, a optužuju Aleksandra Vučića.

Čedo Jovanović, da i ne govorim, već smo govorili, 29.09.2015. godine izjavio je da Kosovo i Metohija treba da budu nezavisno.

Dragan Đilas, u narodu zvani kao "Điki mafija" je 13.08.2009. godine u razgovoru sa otpremnicom američke ambasade Dženifer Braš rekao tačno ovako i ja ga pozivam da kaže da li je ili nije – ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova i Metohije i time se svrstao u red izdajničkih bitangi naše zemlje.

Profesor doktor Rade Veljanovski, koji nam soli pamet svaki dan, u narodu znani kao „Rade jajara“, profesori znaju zbog čega, da ne obrazlažem zbog vremena, je 21.4.2018. godine rekao, citiram: „Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da obezbedimo stolicu u UN“, završen citat. Da li je tako, gospodine profesore, kolega Veljanovski, a solite nam svaki dan u Gradskoj skupštini i po raznim novinama i televizijama? Time ste se, gospodine Veljanovski, svrstali u red izdajničkih bitangi naše zemlje.

Sad da ponovim još jednom. Mislim da se ovaj kolega slabije javlja, ali radi javnosti citat. Goran Marković, u narodu zvani „bumbar“, 4.7.2019. godine rekao je, citiram : „Da je Aleksandar Vučić primitivna ličnost“, završen citat, i dodao: „Prostak, a rulja je njegovo prirodno okruženje“, završen citat.

Gospodine Markoviću, kod mene nema rekao – kazao, nego da li ste rekli ili ne to? A, 30.8.2019. godine izjavio da je srpska vlast, citiram: „Teroristička i da izbore organizuje grupa bandita“, završen citat. Da li je tako, gospodine uvaženi, gospodine Gorane Markoviću?

Još jedanom, radi građana Republike Srbije, preporučujem Goranu Markoviću da sve ove izgovorene gadosti o predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, i njegovim saradnicima, a i u ovoj Skupštini uvaženi narodnim poslanicima, uokviri i stavi u svoju dnevnu sobu i da se svakodnevno podseća na svoj visoki umetnički domet i visoki stepen civilizacijskih vrednosti, a ujutru kada se probudi, ustane i pogleda u ogledalo, videće jednog nabumbrenog bumbara punog mržnje prema srpskom narodu i predsedniku Vučiću, koja se taloži zadnjih 28 godina u njemu.

Uvaženi građani Republike Srbije, bojim se kada spozna da je Aleksandar Vučić i njegov predsednik, a izjavio je da nije, da će ta mržnja u njemu da pukne i uništi njega samog. Bog neka mu je na pomoći.

Na kraju, uvaženi građani Republike Srbije, dozvolite i uvaženi narodni poslanici da pitam vas i uvažene građane Republike Srbije sedam pitanja. Prvo pitanje postavljamo nama i građanima – ko je prvi od predsednika države Srbije obeležio NATO agresiju na našu zemlju? Odgovorite vi, poštovani građani Republike Srbije i vi, uvaženi narodni poslanici, a ja ću da vas podsetim - Aleksandar Vučić. Ko je prvi od predsednika Srbije rekao – neću u NATO? Ko drugi, nego Aleksandar Vučić. Treće pitanje – ko je prvi od predsednika zemlje naše rekao – neću uvesti sankcije Rusiji? Dobio sam od uvaženih profesora na ovome, oni znaju, dve opklade dve i molim da izvrše. Ko je prvi to rekao? Pa Aleksandar Vučić. Da li je to istina ili ne, odgovorite sami, uvaženi građani? Ko je prvi od predsednika Republike Srbije rekao zapadu – nećete me sprečiti da sarađujemo sa prijateljskom Kinom? Ko je prvi? Ko će drugi, nego Aleksandar Vučić. Peto pitanje – ko je posle bombardovanja naše otadžbine 1999. godine od strane zločinačke NATO alijanse podigao Vojsku Srbije na zavidan nivo? Odgovorite vi, poštovani građani Republike Srbije, a ja ću samo da kažem - Aleksandar Vučić.

I ovo je vrlo važno, uvaženi narodni poslanici, poštovani intelektualci, gospodo profesori, uvaženi građani Republike Srbije, dobro zapamtite. Ko je prvi, posle 175 godina povratio 166. list Miroslavljevog jevanđelja, a pokušavali su mnogi predsednici Republike Srbije? Aleksandar Vučić.

Ovo poslednje pitanje je jako interesantno, Aleksandar Vučić je poslednji i jedini slobodan vladar u Evropi. Da li je tako gospodo intelektualci sa istoka, zapada, severa i juga i unutar naše otadžbine? Da li je tako, poštovani građani Republike Srbije? Da li je tako, uvaženi poslanici, ili ne?

Još jednom da završim, vi „1 od 5 miliona“ koji vodite sa mnom polemiku dve godine, ne branite vi uvaženu profesorku i još dva profesora od nas, nego branite vi njih od vas.

Poštovani građani Republike Srbije, žao mi je što su danas pojedini opozicioni poslanici u prvom redu iz DOS pokušali na neki način da odgovornost za ono što se dešava na Kosovu svale na SNS.

Najbolje to dokazuje da je Srpska lista osvojila sve glasove. O Radi Trajković ja neću govoriti jer sam govorio 15 minuta ovde. Svi oni koji ste ovih dana pokušali neke svinjarije, što bi narod rekao, učiniti dr Aleksandru Martinoviću i meni na Trgu Republike pred 300 građana Republike Srbije, počeli ste dirati i u naše porodice. Neka vam služi na čast.

Naša ljubav prema otadžbini i prema vama je jača nego vaša mržnja. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Arsiću, gospodine ministre Mali sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, podržavam ovaj set zakona iz oblasti finansija. Oni će zaista, kao što je to rekao i ministar finansija, pridoneti daljoj ubrzanoj modernizaciji naše zemlje koju sprovodi Vlada Republike Srbije, najveći broj poslanika u ovom visokom domu, najveći broj građana Republike Srbije, a motor ubrzane modernizacije Republike Srbije je naš predsednik Aleksandar Vučić.

Poštovani gospodine ministre finansija, i ovi zakoni će pridoneti protoku, kao što ste vi naglasili, robe, ljudi i kapitala, što pridonosi miru i stabilnosti, odnosno pedagogiji mira ne samo u regionu, nego i šire, za koju se zalaže i sprovodi naš predsednik, SNS i Vlada Republike Srbije.

Uvaženi građani Republike Srbije, gospodo narodni poslanici, stabilnosti zemlje i regiona pridonosi i plan, odnosno strategija ekonomsko-društvenog razvoja od 2020. do 2025. godine, koju je promovisao naš predsednik Republike, kada će se u infrastrukturu uložiti 900 milijardi evra. O tome je juče bilo dosta reči u ovom visokom domu i moja malenkost nema nameru da o tome govori.

Dozvolite, gospodine ministre i gospodine predsedavajući, gospodine Arsiću, da dve rečenice kažem nešto o našim političkim protivnicima. Šta reći o njima? Evo, jednog od njih, Boško Obradović, zvani, inače, moj je naziv lupetiv, da građanima objasnim zašto. Zato što me stalno pitaju – zašto on lupeta. Kažem – on je profesor srpskog jezika i književnosti i izmislio je osmi padež lupetiv.

Poštovani građani, da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u RIK i napad na članicu RIK-a? Da li je tačno ili ne? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u opštinu Pećinci? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio napad na predsednika Administrativnog odbora Skupštine Republike Srbije, dr Aleksandra Martinovića? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u kabinet predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, gospođe Maje Gojković? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u policijsku stanicu u Guči? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio napad na novinarku „Pinka“? Da li je tačno da je izvršio pokušaj upada u REM? Da li je tačno da je Boško Obradović tražio streljanje predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednice Vlade gospođe Ane Brnabić?

Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio, odnosno pokušao upad u zgradu Predsedništva Republike Srbije? Da li je tačno da je od Vojske Srbije tražio da izvrši državni udar? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u zgradu RTS testerom i tražio da preuzme program? Da li je tačno da je Boško Obradović izvršio upad u zgradu Skupštine opštine Gornji Milanovac, gde ga je čuvar izbacio iz zgrade? Da li je tačno da je zapretio predsedniku Vučiću šamaranjem?

Da li je tačno da je Boško Obradović 19.11. gospodnje 2019. godine izjavio, citiram – Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD kako bi preživeo? Baš zato sada je pravi trenutak da se intenziviraju napadi na njega iz svih oružja. Da li je tačno ili ne?

Da li je tačno, gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, da je Boško Obradović oktobra 2017. godine uneo kamen, koji moj kolega Rističević naziva kamen kupusić, u Narodnu skupštinu Republike Srbije za koji je rekao da je sa KiM i time ponizio sve građane, a posebno Srbe na KiM?

Da li je tačno da je Boško Obradović marta 2019. godine pokušao upad u zgradu Skupštine grada Beograda? Da li je tačno da je Boško Obradović marta 2019. godine upao u RTS i hteo da se uključi u direktni prenos RTS-a? Da li je tačno da je marta 2019. godine zajedno sa Draganom Đilasom, inače, to je čovek, Dragan Đilas, koga ja nazivam, kada je ušao u politiku, da je bio običan gologuzan, a sada je tajkun sa 619 miliona eura, zajedno sa njim, zajedno sa Vukom Jeremićem, članom međunarodne bande lopova i bandita, ispred zgrade Predsedništva Srbije?

Da li je tačno da je Boško Obradović 2019. godine srpskom zastavom, pazite, i kopljem otvarao vrata Narodne skupštine Republike Srbije? To ste sve gledali, poštovani građani. Da li je tačno da je Boško Obradović 27.12. gospodnje 2019. godine upao u Narodnu skupštinu Republike Srbije, napao gospodina Martinovića i izvršio haosu u ovom visokom Domu?

Da li je tačno ili ne, poštovani građani Republike Srbije, da je Boško Obradović izvređao na najprizemniji način prof. dr Mićunovića, koga je nazvao običnim komunistom i lažnim patrijarhom? Završiću, profesor Mićunović je rekao, citiram – mene ne interesuje politički huligan koji pokušava da u naš politički život uvede tabloidno prostaštvo, završen citat.

O sledećim ne bi govorio da ostavim svojim kolegama vremena, ali dozvolite o jednom moram da kažem, a to je prof. dr Janko Veselinović, zvani stanokradica. Zašto stanokradica? Jer je uzurpirao stan Milice Badže, inače izbeglice, 28 godina, iz Obrovca u Ulici Braće Kurjakovića i gle čuda zaslugom vašom, gospodine Arsiću i predsednice Narodne skupštine i svih narodnih poslanika vratio je taj stan Milici Badži na prozivku našu, ali dobio je još veći.

Inače, taj prof. dr Janko Veselinović, zvani stanokradica, kaže ovo – posle bojkota tražiti raspisivanje novih izbora, ako ne direktno okretanje vojske i policije na stranu demonstranata i protivnika režima, završen citat, 11.9. gospodnje 2019. godine. Da li je tačno, gospodine Veselinoviću, ili nije?

Ovo za stan ne kažem ja, nego kaže „Slobodna splitska Dalmacija“ od 11.12. gospodnje 2014. godine.

Na kraju, uvaženi narodni poslanici, potpredsedniče Arsiću, ja ću sada postaviti pitanja, 10, građanima Republike Srbije i nama, narodnim poslanicima, da li je ovo što izgovaram je tačno ili ne. Ko je prvi izvršio finansijsku konsolidaciju od predsednika države Republike Srbije? Naravno da je Aleksandar Vučić. Ko je prvi obeležio NATO agresiju na našu zemlju od predsednika države? Odgovorite, dame i gospodo. Naravno da je Aleksandar Vučić.

Ko je prvi od predsednika Republike Srbije rekao nećemo u NATO? Odgovorite politički protivnici, vi koji ste pobegli i oni koji gledaju sada iz svojih udobnih prostorija? Ko je prvi od predsednika Republike Srbije rekao – neću uvesti sankciji Rusiji? Odgovorite, dame i gospodo narodni poslanici, vi i naši politički protivnici, a građani Republike Srbije ovo vrlo dobro znaju? Ko je prvi rekao zapadu – nećete nam zabraniti da sarađujemo sa prijateljskom Kinom, od predsednika država? Odgovorite vi naši protivnici i oni koji ste tu i oni koji niste, a građani Republike Srbije to vrlo dobro znaju. Ko je prvi posle zločinačkog bombardovanja naše zemlje podigao Vojsku Srbije na zavidan nivo, od predsednika države? Odgovorite gospodine Đilasu, odgovorite Boško Obradoviću, odgovorite Vuče Jeremiću i ostali iz saveza za Srbiju?

I, gle, čuda, ko je prvi od predsednika države, pazite dobro, rekao šta će nam Vojska? Šta mislite ko je prvi rekao? Pa, Boris Tadić. Hoćete datum? Neću da datum govorim, da bi ostavio vremena. Ko je prvi povratio 166-i list Miroslavljevog jevanđelja posle 175 godina? Vratio tamo gde mu je mesto bilo. Ko je prvi? Aleksandar Vučić. Ko je prvi od predsednika države doveo ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina u našu zemlju? Ko je prvi doveo predsednika, nama prijateljske Kine u našu zemlju od predsednika država?

Poštovani narodni poslanici, na kraju, za razliku od njih, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je veliki srpski reformator, veliki srpski državnik i iznad svega rodoljub koji nikada, nikada neće raditi protiv interesa srpskog naroda i svih građana Republike Srbije. Vama gospodo iz jedan od pet miliona, koji ste tvrdili sve do danas da niste politička organizacija, a moji saradnici, narodni poslanici SNS, uvek smo tvrdili da ste politička organizacija, danas ste i potvrdili, gospodine Radoniću, gospodine Jovo Bakiću, gospodine Zecu, koga uvažavam, izvinite se građanima Republike Srbije.

I, na kraju, ne branite gospodo iz političke organizacije „Jedan od pet miliona“, uvažene neke profesore na tom fakultetu od nas, branite ih od njih samih unutar „Jedan od pet miliona“. Srpska napredna stranka, gospodine ministre će podržati ove zakone. Hvala.