Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Atlagić

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani potpredsedniče, gospodine Milićeviću, samo da kratko kažem da Javni servis treba finansirati i mislim da većina to zaista i misli u ovom visokom domu i da je on jedan ozbiljan servis, jedna ozbiljna televizija uprkos primedbama koje svi imamo i poslanici vladajuće koalicije, kao i iz opozicionih stranaka.

Ono što je veoma važno, a to je da mi je žao da danas nema onih koji su bili na Odboru za kulturu, ovih iz „Saveza za Srbiju“, iz DS i još nekih novoformiranih stranaka, koji su tražili maltene da oni svakodnevno budu zastupljeni. To mogu ići na privatne televizije.

Radio televizija Srbije je ozbiljan servis. On informiše o institucijama rada, a onda oni imaju primedbe da previše predstavnici vladajuće koalicije, da je Boris Tadić dok je bio predsednik obavljao svoj posao i on bi bio više prisutan na televiziji.

To zavisi od aktivnosti u prvom redu i od institucija, institucije predsednika Vlade i pojedinih ministarstava itd. Ima tu mnogo unutrašnjih problema koji jedan deo narodnih poslanika je spominjao. To će verovatno oni rešiti, ali ja se nadam i verujem u to da će RTS u budućnosti sama sebe finansirati. Nema dileme da li ovo trebamo podržati ili ne.

Kada sam rekao da su pojedini predstavnici iz DS i drugih stranaka, ovih iz „Saveza za Srbiju“ upadali u RTS, nema ih danas ovde. Znate zbog čega ih nema? Oni su zaista ubili demokratiju, ne samo u državi Srbiji, nego i u svojoj stranci su ubili demokratiju.

Znate ko im je ubio demokratiju? Zoran Lutovac, u narodu zvani „zalutovac“. Kako? Poštovani građani, vi to vrlo dobro znate, preko Dragana Đilasa koji na sve načine, preko Zorana Lutovca pokušava da totalno kontroliše DS koju je, gle čuda, svojevremeno uništio. To je suština. Zato njih nema ovde.

Žao mi je dame i gospodo, i vi iz Udruženja novinara Srbije i vi iz nezavisnog tzv. novinarstva Srbije što niko od novinara nije se oglasio povodom napada na Vladu Đukanovića 30. novembra Gospodnje 2019. na Banjičkom platou od strane ovih iz „Saveza za Srbiju“, dok je zajedno sa decom i suprugom išao.

Zašto su ćutale nevladine organizacije? Da li se i jedna oglasila uvaženi narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije? Ni jedna nije. Šta su radila novinarska udruženja? Jeste li pratili? Ni jedno se nije oglasilo. Ali gle čuda, neko danas reče - trebaju novinari. I tačno je, u prvom redu biti patriote. Jedan novinar koji nije patriota ne može obavljati svoju funkciju. Sad ću vam reći zašto, primerom.

Novinarka Mališić, valjda je zamenica urednika lista NIN, čini mi se Snežana se zove, je u emisiji „Utisak nedelje“…

(Vjerica Radeta: Marko, Vesna se zove.)

Vesna Mališić, valjda. Dakle, znam da je prezime Mališić. U emisiji „Utisak nedelje“ izjavila je da je „Srbija ludnica i da jedan čovek drži ključ od te ludnice“, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije, tu je bio, pored nje je sedeo i predsednik Udruženja novinara Srbije, čini mi se da se preziva Radomirović, izvinjavam se ako nije tačno prezime. On je začuđen ipak na kraju emisije preporučio gospođi Mališić, da menja profesiju. Gle čuda, bajna Olja Bećković, je bila zaprepaštena, ako ste videli. Nije reagovala, nema je ostala, ali ipak zaprepaštena.

Ono što mogu kao čovek i građanin da kažem – sramota.

Poštovani građani Republike Srbije, poštovani novinari, vama se obraćam, niti jedan, uzeću primer Nemačke ili bilo koje zemlje u Evropi, nemački intelektualac, niti jedan nemački novinar ili publicista nikada neće raditi na štetu sopstvenog naroda i države. Nađite mi to u istoriji jednog. Nikada neće o njima reći nešto ružno, kao što je ova gospođa Mališić rekla.

Vi pojedini srpski političari, ne samo gospođa Mališić, oličeni u „Savezu za Srbiju“, mahom aktivisti opozicionih stranaka iz „Saveza za Srbiju“, dolaze u evropske zemlje, a i u Nemačku, evo, i druge zapadne zemlje, ali i u Srbiji propagiraju anti-srpske i anti-državne stavove pod firmom demokratije i oslobađanja od diktature. To je problem koji mi imamo.

Ja verujem da ga mnogi narodni poslanici vide. A gle čuda, Vuk Jeremić, u narodu zvani „Vuk potomak“ je premijerku Anu Brnabić nazvao, citiram: „Huljom, protiv koje će biti raspisana poternica Interpola“, završen citat. Prekjuče, isti taj Vuk Jeremić je rekao, citiram: „Ona zavređuje mnogo gore kvalifikacije“, a gospodina Šešelja, gospodina Šapića, Čedu Jovanovića i druge nazvao je, citiram: „Glupacima“ i druge iz opozicije.

Gospodine Jeremiću, ja sam nekima od ovih koje ste prozvali, ima ih još, ne delim iste političke stavove, nikada ne bih rekao to političkom protivniku, ali verujem i ono što danas znam, bez obzora šta ja mislim o Čedomiru Jovanoviću i Nenadu Čanku, ali znam da nisu, do danas nije mi poznato, članovi međunarodne grupe lopuža i prevaranata, kao što ste vi gospodine Jeremiću bili sa šeikom Tidijanom Gadiom i Patrikom Hoom i drugim belosvetskim lopužama.

Ja neću više da govorim šta ta belosvetska lopuža radi protiv interesa države Srbije, samo da vam napomenem, ja sam ovde govorio kod svakih međunarodnih poseta predsednika države, ide u tu državu i blati državu i predsednika države kad je u posetu otišao gospodinu Makronu u Francusku, gospodinu Pensu u SAD, u Rusku Federaciju itd.

Znate li šta radi taj Vuk Jeremić? Nemam vremena da vam o svemu govorim, čije on pare prima na račune svog centra za održivi razvoj demokratije, iz kojih zemalja, za čije interese radi?

Da još na kraju, gospodine potpredsedniče, samo kažem, jeste li videli u istoj toj emisiji gospodina Branislava Trifunovića? Ja ga pitam javno, pred građanima Srbije, da li je tačno da je na okruglom stolu, neka se izjasni, ne u dramskom komadu, nego na okruglom stolu u Leskovcu posle predstave rekao, citiram: „Da su pod srpskom zastavom činjeni razni zločini i da to nije njegova zastava i da je cepanje srpske zastave patriotski čin“, završen citat.

Ovo je citat iz jednog ozbiljnog lista, ne tabloida, države Srbije. Javno ga prozivam, neka dođe na bilo koju televiziju i neka kaže da li je to rekao ili nije. A predstavnika RTS koji je napustio taj skup, zaista mu čestitam, mislim da se zove Conić ili Contić, nije ni bitno, ali je predstavnik RTS.

Poštovani narodni poslanici, na kraju, Javni servis treba finansirati, taksu treba pomalo svoditi sve niže i niže i doći će vreme, kao i u susednim nekim zemljama, kada će Javni servis moći sam sebe da finansira.

Primedbe opozicije ne stoje. Ne može gospođa Macura doći na odbor pa reći da ona, kao narodni poslanik, nikad nije pozvana na RTS. Zamislite čuda! Svaki dan može ovde da je snima RTS, ali je nema nikad. To se zove u narodu "bolesne ambicije narodnih poslanika". E, to je to.

Isto tako, ne mogu tražiti zastupljenost neke stranke koje nisu parlamentarne. Ona kaže - njezina stranka, a ja i ne znam kako se zove, jer svaki dan preleće iz jedne u drugu, kao i ona Marinika Tepić Čobanu, naveče legne u krevet u jednoj stranci, ujutru se probudi u drugoj stranci. Prema tome, ne možemo ni znati u kojoj je stranci.

Još jednom, na kraju, podržavamo ovaj predlog Vlade da se Javni servis finansira, bez obzira na primedbe koje mi imamo pojedinačno. Ima ih, hvala bogu da može bolje. Da li mogu unutarnje odnose, jer vidim da mnogi daju primedbe, dabome da mogu i trebaju to učiniti. Jer, molim vas, ja nisam u dubinu zailazio, ali znam da ima nekih stvari koje su nemoguće tamo. Ali, mislim da će to oni rešiti. A mi, kada izveštaj bude na sednicama ovog visokog doma, godišnji oni izveštaji, imamo priliku da i o tome porazgovaramo.

U to ime, glasaćemo za ovo. Hvala vam lepo.
Uvaženi potpredsedniče, svakako da je smanjenje doprinosa od 0,5% za PIO osiguranje veoma važno, jer će podsticati novo zapošljavanje, a to je jedan od prioriteta i zadataka kako SNS, tako i Vlade Republike Srbije.

Poštovani narodni poslanici, ovi iz Saveza za Srbiju svakodnevno proizvode afere lažima, izmišljotinama i vrše razne vrste upada u javne ustanove, preduzeća, a ponekad i u državne ustanove. Evo, najnovija stvar je ta što je predstavnik Saveza za Srbiju Boško Obradović, inače električni zec Dragana Đilasa, 30. novembra 2019. godine blokirao sa svojim pristalicama ulaze Javnog servisa, sa zadatkom da se njemu i Borku Stefanoviću omogući gostovanje u Dnevniku 2. To je još jedan od niza upada, od 22 upada i ispada Boška Obradovića u zadnjih godinu dana.

Isto tako, njihova perjanica, nazovi novinarka, Snežana Mališić, koja je više politički radnik nego novinar, u „Utisku nedelje“ je 1. decembra gospodnje 2019. godine rekla, citiram – da je Srbija ludnica i da ključ te ludnice drži jedan čovek, završen citat. Time je optužila sve građane Republike Srbije da su ludi, a državu da je ludnica. Uvaženi narodni poslanici, svaka čast predsedniku Udruženja novinara Srbije što je reagovao i preporučio gospođi Mališić da promeni profesiju, ali Olja Bećković zaprepašćena izjavom ostala je iznenađena, ali nema. Sramota. Hvala.
Poštovani potpredsedniče, koleginice i kolege, narodni poslanici su uglavnom sve rekli danas o ovim zakonima, a u Zakonu o sistemu plata u javnom sektoru, ono što je najvažnije, samo u dve rečenice - potrebno je redefinisati rokove od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinim delovima javnog sektora. I to je suština svega.

Zato će se do 1. januara 2021. godine uskladiti zakoni kojima se uređuju plate zaposlenih u državnim organima, policijskih službenika, profesionalnih pripadnika vojske Srbije, autonomnih pokrajina i lokalnih samouprava.

Da vas puno ne gnjavim, kolege i koleginice su o tome rekle, ali bilo bi dobro da i mi malo stavimo na dnevni red pitanje plata narodnih poslanika da nam se ne bi dešavalo da ima narodnih poslanika koji dve godine ovde nisu ušli u salu, a primaju platu i rade na drugim radnim mestima.

Jedan od tih je večiti docent Žarko Korać. Verovatno se i ne sećate da je on uvaženi narodni poslanik, a evo na televiziji svako veče blati i državu i predsednika i narodne poslanike itd. Ima ih koliko god hoćete. Vidite, prazne su klupe.

Kada smo već kod toga, jedan od njih jeste i dr Ivić Rašković Sanda. Zamislite, ta žena, verovali ili ne, ako ste pratili, godinama blati Republiku Srbiju i srpski narod. Najnovije, smeta joj poseta predsednika Belorusije Lukašenka Narodnoj skupštini Republike Srbije i sutra njegovo obraćanje nama narodnim poslanicima.

Zamislite šta je rekla? Kaže, citiram: „Čisto ismejavanje parlamentarizmu i demokratiji“. To je juče izjavila u jednom listu, u tabloidu „Danas“ itd.

Da li možete verovati, poštovani narodni poslanici, da to dr nauka izjavljuje, a zna da Lukašenko ni Belorusija nikada nisu bili protiv Srbije, pogotovo Lukašenko. To gospođi Rašković smeta što nisu bili protiv Srbije, jer ona kontinuirano, sa svojim gazdom Jeremićem, vređa Republiku Srbiju i građane Srbije.

Sećate li se njene izjave o Srebrenici da se, citiram „desio genocid“, a da je „Oluja“ bila „humanitarna akcija“? Ovo za genocid u Srebrenici niti jedan zapadni, od 60 istražitelja i istoričara koji su vršili istraživanja nije tvrdio. Ni jedan.

Još jedan put joj preporučujem neka pročita tri knjige prof. dr Vojislava Šešelja, posebno ovu prvu, pa će videti o čemu se radi.

Ona je 5.11. 2018. godine, zamislite, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije prilikom najave odlikovanja predsednika Vučića od strane predsednika Ruske Federacije, Vladimira Vladimirovića Putina rekla, ovde u ovom visokom Domu, citiram: „To je laž, od toga nema ništa“, završen citat.

Istina je, dame i gospodo, da je predsednik Aleksandar Vučić odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog i to pre njega su dobili jedino Nikola Pašić i Knjaz Miloš.

Ona nema ni malo morala, ne poslaničkog, nego ljudskog, da dođe u ovaj visoki Dom da se izvini, ne nama, nego Ruskoj Federaciji, Vladimiru Vladimiroviću Putinu i ono što je najvažnije, građanima Republike Srbije i državi Srbiji u celini.

Poštovani građani, šta reći o njima? Evo, vidite šta se dešava sa DS. Kad sam u ovom visokom Domu rekao da Dragan Lutovac zvani „zalutovac“ uništava DS, pa on je juče ubio i demokratiju. Videli ste u svojoj stranci, jer Dragan Đilas na sve moguće načine preko Zorana Lutovca pokušava da kontroliše čak i DS koju je svojevremeno on uništio. To nema nigde na svetu.

Dakle, vidite o čemu se radi. Sinoć, molim vas, u „Utisku nedelje“ kod Olje Bećković, znate li vi šta je Mališićka novinarka izjavila? Šokirala je one koji su gledali. Šokirala je predsednika, čini mi se, Udruženja novinara Srbije i Olju Bećković koja je nema ostala. Znate šta je izjavila? Da je Republika Srbija ludnica i da ključeve ima jedan čovek. Ne mogu da verujem da se NIN na to spustio, u kom sam ja svojevremeno, osamdesetih godina, vodio polemiku sa čuvenim Vukom Pavićevićem tri meseca oko jedne teme. Ne mogu da verujem.

Inače, ta novinarka je puna mržnje, ako je pratite danima na „N1 - CIA“ i ona građanima sinoć poručuje da nisu normalni zato što većinski misle, samo je ona Bogom dana.

Gle čuda, predsednik Udruženja novinara Srbije joj je preporučio na kraju da menja profesiju. Nema za nju profesije. Izvinite, ali ona nije ni za čuvanje ovaca. Ja joj preporučujem neka se okrene kodeksu novinara, član 1. neka ga svaki dan ponavlja.

Šta reći o onom Ćulibrku, Čulibrk, kako li se zove, uredniku? Deset minuta ga novinari pitaju da se izvine za onu metu koju je napravio na onoj naslovnici NIN-a. Sinoć, kažu neki, izvinio se. Nije tačno, gospodo narodni poslanici, uvaženi građani. Neće on to učiniti. To je vrlo čudan čovek.

Dakle, šta da kažem na kraju? Kao i moje koleginice i kolege, naravno da ćemo glasati za ove zakone. Zakon o platama je jako važan za sve građane Republike Srbije. Da li oni sada egzistiraju negde? Egzistiraju negde više, negde manje, ali je bitno da ga dobro pripremimo, ovo što ministar Ružić rekao, da se dobro pripremi kako bi startovali zaista sa punom parom. Vidim da Ministarstvo zaista to i čini. Hvala lepo.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine ministre Đorđeviću, drago mi je da vas vrlo često viđamo u ovom visokom domu Narodne skupštine Republike Srbije. To govori o vašem samopregovnom radu i vašem odnosu prema ovom visokom domu, a i prema građanima Republike Srbije.

Uvaženi narodni poslanici, pred nama je set zakona uz budžet Republike Srbije za 2020. godinu. Tu se radi od dva seta mera u okviru ovih zakona. Jedan set mera usmeren je na dodatno smanjivanje opterećenja na zarade, kako bi podstakli rast novog zapošljavanja, a to je jedan od strateških ciljeva ne samo ove, već i bivše Vlade, odnosno jedan od programskih zadataka SNS.

U setu zakona koji su danas pred nama ukidanje dela doprinosa za PIO na teret poslodavaca u iznosu od 0,5%. Dakle, stopa se smanjuje sa 12 na 11,5% i u Zakonu o porezu na dohodak građana povećanje neoporezivog dela zarada sa 15.300 dinara na 16.300 dinara.

Te dve mere zajedno omogućavaju da se opterećenje na zarade sa 62%, koliko iznosi ove godine, smanji na 61% od 1. januara gospodnje 2020. godine i taj proces, uvaženi narodni poslanici i poštovani građani Republike Srbije, će se nastaviti ne samo 2020. godine, već 2021. i 2022. godine i narednih godina.

Drugi set mera su direktni poreski podsticaji koji su usmereni ka novom zapošljavanju i one se odnose na smanjenje doprinosa. Poštovani narodni poslanici, bivša vlast oličena u današnjem Savezu za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i drugih nije vodila računa o zapošljavanju naših građana. Oni su imali stopu nezaposlenosti 2012. godine 25,6% i umesto da zapošljavaju građane oni su otpustili između 500 do 600 hiljada radnika sa posla, a vlast SNS na čelu sa predsednikom stranke i predsednikom Vlade i aktuelnim predsednikom države, gospodinom Vučićem, nezaposlenost je smanjila na 9,5% sa tendencijom daljeg smanjivanja stope nezaposlenosti.

Savez za Srbiju svakodnevno čini sve da zaustavi radove u svim gradovima Republike Srbije. Vi, poštovani građani, ste svedoci tome. Tako su bili protiv revitalizacije Železare Smederevo. Setite se bivšeg premijera, gospodina Živkovića kojeg nema ovde, već na ulici da urliče, koji je predlagao da se zatvori Železara i da pošaljemo radnike kući. To je njihov program.

Bili su protiv revitalizacije RTV Bor, protiv izgradnje „Beograda na vodi“, zamislite, protiv obnove Narodnog muzeja, protiv izgradnje Muzeja savremene umetnosti, protiv revitalizacije Trga Republike, protiv izgradnje stotine tvornica širom Republike Srbije i protiv jačanja i opremanja naših odbrambenih snaga.

Zašto? Zašto, upitajte se, poštovani građani Srbije, zašto su protiv jačanja i opremanja naših odbrambenih snaga? Bili su protiv jačanja, a i danas su protiv jačanja i opremanja naše milicije, protiv izgradnje stotine škola, bolnica i domova zdravlja, protiv izgradnje autoputeva, državnih, regionalnih cesta i mostova, protiv rekonstrukcije ulica i fasada na zgradama, protiv vojne neutralnosti i nezavisnosti naše zemlje. Jel tako, poštovani građani Republike Srbije?

Oni su protiv subvencija građanima Republike Srbije. U ovom visokom domu su bili protiv. Jednom rečju, poštovani građani, protiv modernizacije Republike Srbije.

Da li možete zamisliti, poštovani građani bivša rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Marija Bogdanović gostujući na N1 CIA zajedno sa akademikom Todorovićem Dušanom, zvanim glavotres, izjavila je, citiram – da ih ne opterećujemo sa tonama betona. Protiv izgradnje su oni ekonomskog napretka ove zemlje.

Taj gospodin Todorović, koji se javlja svakodnevno sa raznim uvredama, akademik, je rekao, ima na njegovom tvitu, citiram – Atlagić objašnjava da tresem glavom kada se spomene SNS i Vučić. Ono odgovara – moguće je, dobro je da smo još uvek normalni.

Šta to, gospodine akademiče, vama fali? Da vam nije možda mala plata, gospodine akademiče? Vi ste, gospodine profesore, akademiče Todoroviću, oterani sa Saobraćajnog fakulteta kao neradnik.

Vi ste gospodine Todoroviću 5. oktobra bili jedan od prvoboraca kada je drugi najveći udarac u parlamentarnom životu Republike Srbije, udarac ovoj državi i parlamentarizmu.

Vi ste gospodine akademiče pobegli svojim gazdama u SAD za vreme bombardovanja. Kada je prestalo vratili ste se. Protivzakonito ste primljeni na fakultet.

Poštovani građani, znate koga je primio na fakultet? Ja vidim da vi to znate narodni poslanici. Niko drugi nego Srbijanka Turajlić. Protivzakonito, protiv mišljenja naučnog veća itd. Dakle, toliko o gospodinu Todoroviću, zvanom glavotres, od mržnje.

Ovi iz Saveza za Srbiju svakodnevno iskazuju mržnju prema predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i SNS i gle čuda, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Jedan njihov od prvaka profesor dr 6789 je 25. novembra 2019. godine na najprimitivniji način uvredio Srpsku Pravoslavnu Crkvu zato što je pored ostalog rekao na uličnim demonstracijama, citiram – da Srpska Pravoslavna Crkva trguje ordenima, završen citat.

Uvaženi građani Republike Srbije takve uvrede Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nije izrekao niti jedan komunistički funkcioner za vreme SKJ, a koliko mi je poznato istoričar sam po struci, nije ni jedan funkcioner u istoriji Srbije. Za njih ništa nije sveto ni crkva, ni država, ni vojska, ni policija, ni građani. NJihova mržnja prema predsedniku Vučiću i njegovoj porodici prešla je u pravo, poštovani građani, ludilo. Tako je Boško Obradović 19. novembra gospodnje 2019. godine rekao, citiram – Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD kako bi uopšte preživeo. Baš zato sada je trenutak da se intenziviraju svi napadi iz svih oružja, završen citat.

Poštovani građani Republike Srbije da li je ovo u stilu LJotića? Da li je ovo u stilu fašizma? Predsednik Republike Aleksandar Vučić odgovara na njihove uvrede, laži, izmišljotine i pretnje, citiram – samo vi uperite snajper u mene, a ja ću vrhom olovke na mapu Srbije za neku od fabrika, završen citat. Da li je tačno poštovani građani Republike Srbije? Normalno da je tačno.

Posebno apelujem na „N1“ televiziju i Nova koje svakodnevno spinovanjem, lažima, izmišljotinama o predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, najbližim saradnicima, gospodinu Nebojši Stefanoviću, Aleksandru Vulinu, Siniši Malom, satanizuju ne samo njih, nego i državne organe koje oni predstavljaju to vidite vi svakodnevno danima i noćima, iz časa u čas, poštovani građani Republike Srbije, a ja tvrdim, a vi to znate poštovani građani, da to narušava ekonomsko odbrambenu sposobnost naše zemlje.

Vi iz „N1“ pozivam vas, okrenite se profesionalizmu i novinarskom kodeksu i dobroj novinarskoj tradiciji. Svi pritisci na našu otadžbinu i optužbe koje dolaze sa različitih strana iz vana i iz unutra, domaćih NATO prašinara, govore poštovani narodni poslanici o ispravnosti i snazi srpske političke samostalnosti i nezavisnosti koju je trasirao naš predsednik države Aleksandar Vučić.

Poštovani građani, zato i nije čudno ovo što ću reći. Bavim se grafitima i istražujem godinama, u 10 gradova Republike Srbije stoje grafiti porukama građana na desetine, predsedniku države, citiram – što je više kleveta i laži, Vučić nam je sve miliji i draži, završen citat.

Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, ja kao i moje kolege glasaćemo za ovaj set zakona u interesu građana Republike Srbije. Hvala.
Poštovani potpredsedniče, pitanje postavljam tužilaštvu Republike Srbije - ima li krivične odgovornosti Marinike Tepić i drugih iz Saveza za Srbiju, kao i TV N1, koji svakodnevno plasiraju lažne vesti oko prodaje oružja i koliko to utiče na odbrambenu ekonomsku moć naše zemlje? Obrazloženje:

Predstavnici određenih političkih stranaka i saveza, kao što je Savez za Srbiju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i televizije N1 i Nova, iz časa u čas, iz dana u dan, lažima i lažnim vestima i izmišljotinama sa dna kace o predsedniku Vučiću, o Nebojši Stefanoviću i državi Srbiji truju građane Republike Srbije do krajnjih granica.

Te svakodnevne laži plasiraju u sadejstvu sa određenim inostranim centrima moći i sve su agresivniji. Imaju samo jedan cilj - ekonomsku i odbrambenu destabilizaciju Republike Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Njihove laži i izmišljotine prešle su u patologiju i prevazilaze granicu uma i najozbiljnije prete ekonomskoj odbrambenoj moći naše zemlje.

Tako su lažirali i prilog ruske televizije "Raša tudej" u pokušaju da optuže ministra Nebojšu Stefanovića da sarađuje sa džihadistima. Cilj im je bio širenje ove brutalne montaže, da ubede javnost da Republika Srbija naoružava pripadnike terorističke organizacije ISIS u Jemenu. Snimak sa udarnim naslovima - Otac i sin naoružavaju džihadiste, koji je navodno emitovan na pomenutoj ruskoj televiziji, trebalo je da dovede u zabludu gledaoce da su srpski ministar Stefanović i njegov otac povezani sa švercom oružja, jer su njihove fotografije bukvalno montirane na originalni prilog, kao i lažni titl na srpskom jeziku, koji ovu gnusnu izmišljotinu potkrepljuju.

Poštovani građani Republike Srbije, kada je objavljen materijal koji je "Raša tudej" zaista emitovala, videlo se da u njemu nema ni reči o ministru Stefanoviću, njegovom ocu, niti o Republici Srbiji. Čak je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je video klip koji je objavljen na društvenim mrežama u Srbiji, kao prilog televizije "Raša tudej", o navodnoj umešanosti ministra Nebojše Stefanovića u trgovini oružjem, montirana i lažna. Citiram: "U izveštaju "Raša tudej" uopšte se ne pominje srpski političari", završen citat, naglašava se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da je lažni prilog napravljen tako što je na originalni video snimak "Raša tudej" namontirana fotografija Stefanovića i porodice.

Ova lažna vest objavljena je odmah posle posete ruskog premijera Medvedeva Beogradu i uoči odlaska premijerke Brnabić u Moskvu. Lideri Saveza za Srbiju su ovim hteli da naštete atmosferi dijaloga zasnovanog na poverenju između srpskog i ruskog lidera i između Moskve i Beograda. Isto tako, hteli su da se obračunaju sa Stefanovićem i njegovom porodicom i destabilizuju unutrašnji politički sistem Republike Srbije.

Imali smo pokušaj da se preko bugarskog portala i bugarske novinarke ispinuje još jedna lažna afera vezano za Krušik, sa ciljem da nanesu štetu srpskoj vojnoj industriji i srpskoj državi. U tu rabotu uključeni su i Dragan Đilas, Marinika Tepić, N1 televizija, taj polusvet u liku pojedinih novinara i analitičara, šarlatana, koji svaki dan plasiraju lažne izmišljotine preko N1, TV Nova, listova "Danas", "Vreme", "Tabloid" i "Nedeljnik".

Direktoru TV N1, gospodinu Ćosiću, bolje bi bilo da građanima Republike Srbije objasni na ime čega i zašto je njegovoj firmi Šiptar Ulaj doznačio 249.862 evra? Tako je perjanica Saveza za Srbiju, Boško Obradović, 19. 11. 2019. godine, pun mržnje prema predsedniku Vučiću, izjavio, citiram: "Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo. Baš zato, sada je pravi trenutak da se intenziviraju napadi na njega iz svih raspoloživih oružja", završen citat. Ovo je zaista u stilu okorelog fašiste. Zato na grafitima, poštovani građani, u mnogim mestima u Republici Srbiji pojavljuju se natpisi, citiram: „Što je više kleveta i laži, Vučić nam je sve miliji i draži.“ Završen citat. To je za sada odgovor građana Republike Srbije na ove laži ovima iz Saveza za Srbiju. Hvala.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, gospodine Marinkoviću, dozvolite da kažem da je ovaj Zakon o budžetu najvažniji zakon u ovom godini, a za sledeću godinu koji će važiti. Da je on zaista napravljen savesno, odgovorno i da je on razvojni iako naši politički protivnici oličeni u Savezu za Srbiju tvrde da nije.

Pre nego što kažemo kakav je ovaj budžet, trebali bi da podsetimo građane Republike Srbije kakvi su bili budžeti pre dolaska SNS na vlast.

Ja ću u nekoliko rečenica samo podsetim građane da je SNS prilikom dolaska na vlast zatekla budžet i budžete, tako da kažemo, Republike Srbije i zemlju koja je bila ekonomski, industrijsku, infrastrukturno totalno devastirana, zemlju koja je bila demonizirana, u čijoj demonizaciji su učestvovali i predstavnici sadašnjeg Saveza za Srbiju, zemlju sa urušenom Vojskom i sistemom odbrane, zemlju sa prevelikom prezaduženošću, zemlju sa prevelikom nezaposlenošću 26,5%, zemlju bez vere u budućnost njenih građana, zemlju bez ikakvog međunarodnog ugleda, zemlju u kojoj su se odrekli ovi iz Saveza za Srbiju Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike

Srbije i zemlju u kojoj je zdravstveni sistem bio po oceni evropskih zvaničnika najgori u Evropi.

Ja ću sada nešto specifično, gospodine podpredsedniče, da kažem ko je krivac imenom i prezimenom i koliko u budžetima Republike Srbije.

Dozvolite da kažem da je jedan od glavnih krivaca zašto budžet nije veći Dragan Đilas čelnik Saveza za Srbiju, u narodu zvani kao Điki mafija, koji je u politiku ušao kao običan „gologuzan“, a iz politike kao rukovodeće funkcije izišao sa 618 miliona i time oštetio budžet Republike Srbije. Vuk Jeremić, u narodu znani kao Vuk potomak, inače član kriminalne međunarodne bande lopova i prevaranata, oštetio budžet Republike Srbije za nekoliko desetina hiljada eura. Dr Janko Veselinović, u narodu znani kao Janko „stanokradica“, poznat je po tome što je ukrao stan profesorki Milici Badži u Obrovcu, u Ulici braće Kurjakovića broj 7 i na taj način što smo morali izdržavati u navodnike, ovu profesorku dvadeset godina, oštetio budžet Republike Srbije.

Dušan Petrović, zvani Dule „kravoubica“, ili 10%, jer je za vreme dok je bio ministar poljoprivrede samo u jednoj godini dao da se pokolje 250.000 krava od ukupnog fonda 500.000 koliko je imala država Srbija u tom momentu. Poštovani građani Republike Srbije, on je još oštetio budžet Republike Srbije jer je na kraju juna 2012. godine posle izgubljenih izbora iz budžeta isplatio 8,5 miliona dinara u junu mesecu radi pravljenja plana upravljanja vodama. Ni manje ni više završili izbori 8,5 miliona. To je onaj koji onom Zelenoviću daje podršku, koji ide i blati državu Srbiju van granica naše zemlje svakodnevno.

Sledeći na redu koji je oštetio Republiku Srbiju jeste Marinika Tepić, poznata pod nazivom „golubica preletačica“, a poznata u narodu samo, pored ostalog po dve izrazite stvari. Prva stvar je što legne naveče u jednoj političkoj stranci, a ujutru se probudi u drugoj političkoj stranci.

Drugo, izvršila je pronevere u Sekretarijatu za fizičku kulturu, dok je bila pokrajinski sekretar i oštetila budžet pokrajine i države, države Srbije.

Sledeći na listi jeste Boško Obradović, zvani „lupetalo“. Zašto „lupetalo“? Narod ga zove, pita stalno, građani ga zovu, susreću i pitaju, zašto on stalno lupeta. Ja sam odgovorio, on je profesor srpskog jezika, izmislio je verovatno osmi padež „lupeti“, jer svakodnevno zaista lupeta.

Šta je taj čovek izvršio? Izvršio je upad u RIK i napao na članice RIK. Izvršio upad u opštinu Pećinci, izvršio napad na predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije, dr Aleksandra Martinovića i mišom ga tukao i oštetio budžet i na taj način, izvršio upad u kabinet predsednike Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, izvršio upad u policijsku stanicu u Guči, izvršio napad na novinarku „Pink“, pokušao da upadne u REM, tražio verovali ili ne streljanje Republike Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ane Brnabić. Pokušaj, upad u zgradu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, tražio od Vojske Srbije da izvrši državni udar u Srbiji. Izvršio upad u zgradu RTS sa testerama. Izvršio upad u zgradu SO Gornji Milanovac, odakle ga je čuvar izbacio iz zgrade, inače bi oštetio budžet još više Republike Srbije. Zapretio predsedniku Vučiću šamaranjem.

Na kraju, 19. novembra 2019. godine izjavio je, sada ću citirati: „Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo. Baš zato, sada je pravi trenutak da intenziviraju napadi na njega iz svih oružja“.

Da li vam treba, poštovani građani objašnjavati šta ovi iz Saveza za Srbiju rade svakodnevno?

Njih izbori ne interesuju. Njih interesuje rušenje Republike Srbije.

Sedmi na spisku meni je Milojko Pantić, koji svakodnevno blati predsednika Republike, državu Srbiju i građane Republike Srbije, u narodu znani kao "ludojko" ili "ispičutura".

Pantić je mrtav pijan, vozeći automobil, izazvao udes na Brankovom mostu. Taj heroj je pobegao sa lica mesta i vozio u suprotnom pravcu. Normalno, uhapsila ga je naša policija i odvela u stanicu milicije na ispiranje. Zato je optužio, pogodite koga? Nikoga drugog nego Aleksandra Vučića.

Vi i niste verovali, poštovani građani, meni kada sam rekao, ima godinu dana, da je Milojko Pantić ispičutura. Sada, posle ovog incidenta, zaista i jeste, a oni koji ga znaju, zaista je jedna obična ispičutura.

Sledeći na spisku koji oštećuje budžet Srbije jeste Sergej Trifunović, u narodu znani kao "Sergej pišoje". Taj je izjavio da će pišati po grobu predsednika Aleksandra Vučića. Taj čovek je oštetio budžet Srbije sa onom svojom nevladinom organizacijom. Da se s njim puno ne bavim, samo da citiram njegovu koleginicu Biljanu Srbljanović zvanu "kokainović": "Neoprani lažljivi Sergej, to vam je taj vođa protesta, uvek podmukli lažov, uvek mi se ulizivao, bio zlatna medalja u uvlačenju u dupe, uvek lagao, uvek smrdeo, uvek se grabio za novac, obrok, piće, nikada se nije prao, a uvek je varao kolege". Završen citat. O njemu zaista nema potrebe više govoriti.

Milojičić Radoslav Kena, u narodu zvani "Kena pivopija", taj je oštetio budžet Republike Srbije i budžet svoje opštine Smederevska Palanka. Narodni poslanik je u ovom visokom domu, a vidite da ga nema i nikada ne dolazi. Bio je predsednik SO Palanka. Nezakonito je potrošio iz budžeta opštine, kao predsednik opštine, na pivo 457.710 dinara, samo u 2016. godini. U kafiću "Atrijum" potrošio je 110.800 dinara na kafu, pivo…

(Predsedavajući: Kolega Atlagiću, izvinite molim vas, molim poslanike da ugase tu muziku, nema smisla, nismo u kafani nego smo u cenjenom domu Narodne skupštine.)

… u kafiću iz budžeta…

(Predsedavajući: Dobro, ima pravo svako da govori šta želi, ali to ne znači da sad možemo da puštamo muziku, da gađamo jedni druge papirima. Nema smisla.)

Ne mogu me omesti, mogu puštati koliko hoće muziku.

Nezakonito je potrošio iz budžeta opštine Smederevska Palanka 457.710 dinara na pivo. U kafiću "Atrijum" potrošio 110.800 dinara, na kafu i pivo, iz budžeta opštine. A 15. 05. gospodnje 2016. godine potrošio je dodatno na pivo 139.850 dinara i tako oštetio budžet i džepove, poštovani građani, vaše. Još nije u Smederevskoj Palanci obrisan grafit koji su mu građani napisali, a ja ću ga citirati: "Istina je živa, u Palanku nema piva, ostalo je samo pena, popio ga žuti Kena. A pivo je bilo skupo, em ga pio, em se u njemu kupo. Što pije kafana, budžet plaća sve, ja sam žuti Kena, iz Glibovac bre."

Dragan Šutanovac, u narodu zvani "zgrabinovac" oštetio budžet Republike Srbije samo sa jednom transakcijom, sa onim koji nas svaku veče kritikuje na TV ekranima, a to je onaj bivši guverner Šoškić, samo sa jednom transakcijom, sa 260 miliona dinara. To ne kažem ja, nego kaže državni revizor.

Zoran Živković, u narodu znani kao poljoprivrednik u pokušaju. Šta o njemu reći, kako je oštetio budžet Republike? Samo jednu cifru - taj bivši predsednik Vlade oštetio je budžet Republike za 536 hiljada evra samo po osnovu jedne subvencije, što je digao za vinograde. A umesto da radi vinograde, on je kalemio vinovu lozu na travu. Poznat je taj njegov rad.

Boris Tadić, zvani "lipicaner", za šest meseci, dok je bio predsednik države, oštetio je budžet Republike Srbije na taj način što je potrošio više 40 miliona dinara nego Tomislav Nikolić u istom periodu. Tako su trošili, što bi naš narod rekao - trajbili pare građana Republike Srbije i zato danas napadaju Sinišu Malog.

Nenad Čanak, zvani u narodu "Neša gicoje" rekao je da će se zalagati za priznanje nezavisnog Kosova kao predsednički kandidat.

Čedomir Jovanović, zvani "Čeda duvanović", po raznim osnovama oštetio je budžet Republike Srbije za nekoliko hiljada tona pšenice.

Velimir Ilić, zvani "direktor kraduckanja", šta o njemu reći? Sećate se kad je govorio - kraduckajte malo, a danas je glavni kritičar nas ovde, zato što vodimo računa o svakom dinaru u budžetu Republike Srbije.

Dušan Teodorović, evo ga, akademik, zvani "glavotres". Videli ste ga sinoć na TV ekranima. On se trese, ja ću pokazati, ovako glavom trese kada se spomene SNS i predsednik države, Aleksandar Vučić. I narod zato i kaže - evo akademika glavotresa. Šta o njemu reći? To je čovek koji je za vreme bombardovanja pobegao iz Srbije u Ameriku, na doškolovanje CIA-e, vratio se nakon dve godine, da bi mogao ovo raditi što radi. Inače je oteran sa Saobraćajnog fakulteta zbog nerada i neodgovornosti.

Sledeći, 17. po redu je prof. dr Rade Veljanovski, među profesorima zvani "Rade jajara". Zašto? Zato što je oštetio na razne načine budžet i svakoga fakulteta a i države Srbije, jer je vršljao oko doktorata.

Profesor dr Ognjen Radonjić, gle čuda ovoga, čudim se profesoru Zecu koga je za asistenta uzeo. Radonjića? Zvani "profesor tortura". O njemu sam ja govorio na prošloj sednici jer, kako kaže jedan njegov student, on ima patološku potrebu da ponizi studenta. Čak je poverenik za informacije tražio ocene studenata, a nije mogao da dođe do njih. Taj danas predvodi proteste i pljuje nas u časopisima, čestite ljude. To je jedna hulja od profesora. Da je profesor, ne bi to radio svojim studentima.

Profesor dr Jovo Bakić, po treći put docent, zvani "govnar", jer je rekao, citiram, da objasnimo ovde…

(Predsedavajući: Profesore, ako možete samo da se uzdržite od tih termina. Ne moramo ovde. Hvala.)

Da objasnimo, potpredsedniče. On je rekao za Aleksandra Vučića, citiram: "da je izmećar Angele Merkel". Završen citat. Zašto, gospodine potpredsedniče, niste nikad ni vi, ni neko, upitali se zašto on to govori predsedniku države, a kad ja citiram njega, onda vi i novinari mene upozoravate? Jel tačno, gospodo narodni poslanici? Jel tačno, poštovani građani Srbije? Tačno je. Nikada ni jedan novinar, nikada ni jedan političar iz Saveza za Srbiju nije mu prigovorio. A kad sam ja rekao samo šta bi bilo kad bih ja rekao da je on govnar, a govnar ne znači ono što vi mislite, potpredsedniče, to znači – nerazuman čovek. Pogledajte knjigu profesora Petrovića, „Srpski govori u Vojvodini“ u četiri toma, pa ćete videti šta znači. Ja se ne bavim i ne vređam ljude kao vi.

Zoran Lutovac, zvani u narodu "zalutovac", jer mu građani kažu - zalutao u politiku, evo, ponovo mu se stranka raspala juče.

Balša Božović, golobradi gusar sa Maldiva. Taj sa Maldiva letuje non-stop, ali sigurno ne od svojih para. Taj se dobro nafatao dok je bio na nivou grada Beograda.

Goran Marković, 22. na spisku, u narodu zvani „bumbar“. Šta reći o njemu kad svakodnevno blati predsednika države i uvažene narodne poslanike i Vladu Republike Srbije? Jedino mogu da mu preporučim ono što sam mu preporučio, da sve one bljuvotine koje je o nama rekao da uokviri i stavi u svoju dnevnu sobu i da se podseti na nivo civilizacijske kulture.

Bojan Pajtić, u narodu zvani „rodoljubac“. Zašto? Dok je bio predsednik Izvršnog veća Vojvodine zaposlio je i 20. koleno. Ne kažem ja to, opet, gospodo novinari, da ne mislite da ja to kažem, i oštetio budžet Republike Srbije i Pokrajine Vojvodine, to kaže Goran Ješić. Evo, ja ću ga citirati: „Bojan Pajtić je zapošljavao u Izvršno veće tetke, sestre, strine, svastike, supruge i kumove“. Završen citat. Dalje dodaje, citiram: „Od 670 zaposlenih u Izvršnom veću, on je povećao rodbinom na 2.700“. Završen citat. To kaže Goran Ješić. Nisam ja to rekao, a mene znaju da prozivaju.

Na koncu bajna Sanda Rašković Ivić, zvana „bundašica“. Zašto, to već i vrapci znaju, a da kažem u čemu je oštetila budžet Republike Srbije dok je bila u Komesarijatu za izbeglice. Enormno je trošila. Negde pola miliona na ludorije je potrošila. Ta žena je izjavila da se u Srebrenici desio genocid, što nije tačno. Ni jedan relevantni zapadni istraživač, ja ih 60 mogu sad nabrojati, nije to potvrdio. Drugo, izjavila je isto tako da je „Oluja“ humanitarna akcija dva puta na HRT-u.

Poštovani građani, ne samo što ona je to lagala, nego ona svakodnevno laže. Evo, da vas podsetim šta je lagala 5.11. u ovom visokom Domu ovde na sednici 2018. godine, u 13 časova i 33 minuta. Rekla je prilikom najave odlikovanja Aleksandra Vučića od strane Vladimira Vladimirovića Putina, citiram, ovde, u stenogramu je rekla: „To je laž, od toga nema ništa“. Završen citat. Istina je da je Aleksandar Vučić dobio najveće odlikovanje. Posle Nikole Pašića čini mi se da niko nije to dobio.

Da ima malo morala, poslaničkog, profesorskog, ljudskog, došla bi u ovaj Visoki Dom, stala bi nasuprot nas da se izvini, ne nama, ne ni Aleksandru Vučiću, nego građanima Republike Srbije.

Dozvolite na kraju, koleginica Tomić je rekla o profesoru Trebješaninu. Nemojte, molim vas, o njemu govoriti. Taj čovek nije silazio sa televizijskih ekrana četiri, pet godina blateći državu i saučestvovao je sa onima koji su pljačkali sedam godina budžet Republike Srbije i to sa nekim psihološkim svojim, tzv. "frazama“. Taj čovek nema ni stida, ni morala. On je sinoć izjavio, ako ste čuli za Vacić, kaže - Vacić ne bi trebao, ono neki Vacić, ne znam ja ko je taj Vacić, da je rekao za Zelenovića da treba da pliva po nekakvoj reci, je li, ali, kaže, može se neko naći, pa to učiniti.

Ja pitam, poštovani profesore Trebješanin, šta mislite, da vas niko ne prati? Pa, svaku vašu rečenicu ja imam 12 godina izrečenu na televizijskim ekranima. Pitam vas zašto niste ukorili svog kolegu na Fakultetu Jovu Bakića, koji je rekao da ćemo plivati po Savi i Dunavu, kao što su ustaše govorile od 1941. do 1945. godine? Da li ste ga upozorili? Da li ste mislili da nema „ludih“ koji će pokušati da izvrše neke nečasne radnje i predsedniku države i poslanicima SNS i koalicionih partnera naših, itd? Dakle, da vidite dvoličnosti o moralu.

Na koncu, ja ću završiti ovom rečenicom, poštovani potpredsedniče, vrlo važnom za državu Srbiju. Niti jedan… nisi trebao ni doći, ti dođeš godišnje jednom, Đuriću. Niti jedan nemački intelektualac, niti jedan nemački novinar ili publicista nikada neće raditi na štetu sopstvenog naroda i države. Nikada o njima neće nešto reći ružno, kaže jedan Nemac jednom našem Srbinu - pojedini srpski intelektualci, političari i novinari, mahom aktivisti opozicionih stranaka, sada stranke Savez za Srbiju, dolaze u ovom slučaju u Nemačku, ali i druge evropske zemlje, je li, zapadne zemlje, i propagiraju antisrpske stavove pod firmom demokratija i oslobađanje od diktature. Završen citat.

Na šta vas, poštovani građani, vi koji pamtite, ovo podseća? To je bilo 5. oktobra. To je i sada na sceni, ovi što šetaju. Isti ljudi, iste reči i u ovoj Skupštini i na ulici i na TV ekranima. Njih ne interesuje ništa drugo nego ulica. To kaže akademik vajni Teodorović, sinoć ste ga čuli - samo ulica i rušenje ulice. Poštovani poslanici, da li možete verovati da to profesor Univerziteta i akademik kaže? Pa, u političke stranke, ko mu brani, pa politički delujte!

Na koncu samo jednu rečenicu o doktoratu Siniše Malog. Specijalno ću se o tome oglasiti narednih dana. Samo da kažem jednu rečenicu, a to je da je to čista politička stvar.

Gospodine ministre, budite hrabri, budite istrajni, pravda je na vašoj strani. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče gospodine Arsiću, gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, teško je govoriti posle ovolikog broja narodnih poslanika o Zakonu o budžetu Republike Srbije. Dozvolite, ja sam mislio da odstupim od diskusije, da ipak kažem nekoliko rečenica vezano za budžet.

Ono što je bitno za građane Republike Srbije, to je da budžet govori o tome kako ćemo raditi sledeće godine, koliko ćemo raditi, kako ćemo živeti, kakve ćemo penzije primati, kakve ćemo plate imati, kakav ćemo standard itd. U jednoj rečenici kada bi me pitao građanin na ulici, ja bih odgovorio – živećemo dobro, bolje nego ove godine.

Zakon o budžetu za 2020. godinu je, po meni, vrlo dobro postavljen, jer počiva na tri stuba – prvo, na proizvodnji, odnosno rastu proizvodnje, na investicijama i potrošnji. To je prvi put od 2012. godine, a i ranije da ne govorim, da je budžet Republike Srbije koncipiran i na ovom trećem stubu, a to je potrošnja.

Budžet je razvojan, a ne predizboran, i to se slažemo svi, čak i Fiskalni savet vidim da tu rečenicu ponavlja, koji je veliki kritičar inače budžeta, a i vladajuće koalicije. Međutim, ekonomska kretanja u našoj zemlji zavisiće i od ekonomskog kretanja u našem okruženju i o tome moramo povesti računa, u prvom redu od evrozone, jer je ona glavni ekonomski partner Republike Srbije u najvećem delu. Pored toga, budžet će zavisiti i od brzine sprovođenja započetih reformi, odnosno efikasnijeg sprovođenja svih parametara modernizacije Republike Srbije, koju je naš predsednik Republike Aleksandar Vučić u funkciji predsednika Vlade promovisao još 2014. godine, a provodimo kontinuirano, evo, vidite, već četiri godine.

Ono što je veoma važno, to je da se u 2020. godini otvara novi investicioni ciklus za infrastrukturne investicije. To je veoma važno i to je onaj stub, odnosno motor koji će na neki način podsticati i bruto društveni proizvod. Upravo će kapitalne investicije podstaći i rast bruto društvenog proizvoda od 4%, kako reče i ministar, ali ja se zaista nadam, ne nadam, mogao bih i da se kladim da će on biti veći. Dobro je što je konzervativan pristup budžetu i nadam se da će on sigurno biti, to je moje lično mišljenje, 5%.

Zato su dobro planirane investicije od 6,4%, što će približiti udeo od približno 22% u BDP, to je zaista jako dobro. Naravno da će rasti i naš izvoz i to od 8,1%, uvoz po stopi od 7,4%. Ono što je za naše građane jako važno i što će osetiti u džepu, a to je da će plate rasti od 8 do 15%. Kako znate, kultura 10%. Dozvolite da kažem da je to prvi put nakon dugo godina da se akcent daje kulturi, prioritet kulturi. Da ova vlast SNS daje prioritet kulturi dokazuje izgradnja objekata kulture, počevši od Narodnog muzeja primenjene umetnosti i drugih kulturnih ustanova. Ono što je bitno za sledeću godinu i budućnost jeste da poklonimo više pažnje odnosno naše Ministarstvo kulture programskim osnovama i više kadru u kulturi, počevši od biblioteka, muzeja, da ne nabrajam dalje i drugih kulturnih ustanova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, odbrane osnovne škole, srednje škole, ono što je bitno za naše nastavnike i studenski standard, visokoškolske ustanove, predškolske ustanove o stopi od 9%. Zašto manje od kulture? Zato što su oni prošle godine, kako znate, išli nešto više i tu zaista, na neki način želimo uravnotežiti odnos.

Medicinske sestre, čuli ste, 10%, doktori 10% i drugo zdravstveno osoblje 8% i drugi korisnici budžeta da više ne govorim.

Rast od 4% BDP u 2020. godini, više od polovine ovoga rasta biće u opredeljenju kretanjem sektora usluga za koje se očekuje rast po stopi od 4,3%.

Ono što je veoma važno za naše građane i za državu Srbiju, a to je da će Srbija u 2020. godini, ući u intenzivnu modernizaciju Republike Srbije, koju sprovodimo od 2014. godine, intenzivnu. Šta to znači? Povećao se na neki način, dostići će se određeni stupanj razvoja, a zato je potrebno svima nama zajedno, ne narodnim poslanicima Vlade, nego svakom građaninu Republike Srbije, više rada, više truda, više požrtvovanosti.

Zatim, svakodnevno usavršavanje na svim poslovima i radnim zadacima, počevši od radnika na obezbeđenju do Akademije nauka. Svakodnevnog usavršavanja i više vere i samopouzdanja u ono što budemo radili. Ta tri faktora, po meni, su jako bitna da dostignemo određeni intenzitet modernizacije za koju smo se dugo opredeljivali.

Ono što je bitno, a to je da smo obrazovanju dali, po finansijskim sredstvima, da ne ponavljam prethodne koleginice i kolege su rekli o obrazovanju i zdravstvu, kada se spoji jedno i drugo skoro 100%, ali ako sledeće godine i sledećih godina u obrazovanju ne poklonimo pažnju više programima, nastavnim planovima i programima u smislu modernizacije i aktualizacije, teško ćemo moći dostići rad BDP za tri, četiri ili deset godina, ono što smo planirali.

Zato nam je potrebna izmena nastavnih planova i programa. Mislim da Ministarstvo to dobro radi kroz razne programe, neke smo već dostigli, neke uspehe postigli, a neki su u toku. Mislim da će to ići, zaista svojim tokom.

Poštovani potpredsedniče, poštovane dame i gospodo, meni je zaista žao što danas u sali nema dela naših političkih protivnika kako bi ukrstili stavove o najvažnijem zakonu za 2020. godinu, tj. o budžetu Republike Srbije, ali to je njihov izbor. Zato će snositi sigurno odgovornost pred građanima Republike Srbije i tu dileme nema.

Ono što je bitno, a to je da građani vide da oni radije tumaraju ulicama gradova Srbije i svakodnevno truju građane Republike Srbije lažima o predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, SNS i narodnim poslanicima SNS.

Jedna od njih, predstavnica Saveza tog tzv. za Srbiju, jeste i dr Sanda Rašković Ivić, koja nema niti malo stida, kada svakodnevno mlatara lažima ili na TV ili ovde na konferencijama za štampu. Sada je, poštovane dame i gospodo i poštovani građani Srbije, prilika da vam kažem ko je ta dama, dr Sanda Rašković Ivić. To vam je ona koja na svakom koraku, videli ste, blati srpski narod i građane Republike Srbije. Ona je, gostujući u TV emisiji na „Hrtu“ u Zagrebu izjavila da je zločinačka akcija hrvatske vojske i policije tzv. Oluja u kojoj je etnički počišćeno više od 250.000 Srba bila, citiram – humanitarna akcija. Završen citat. To vam je ta gospođa Rašković Ivić.

Najveći živi hrvatski filozof danas, dr Žarko Puhovski je rekao za oluju, citiram – oluja je bila, ne samo etničko čišćenje Srba na razini toponomastike i onomastike, nego na razini gruntovnica, da to prevedem na srpski jezik – na razini katastra. Završen citat.

Uporedite Puhovskog i našu gospođu Ivić Rašković. Ta dama, gospođa Ivić Rašković je izjavila da se u Srebrenici desio genocid. Završen citat i to bez srama i bez stida.

Poštovani građani Republike Srbije, niti jednog zapadnog istraživača, istoričara i istraživača, pogotovo američkog, naglašava, niti iz Engleske, koji tvrdi da je u Srebrenici bilo genocida, ni jedan. Ja vam mogu sad 60 nabrojiti, sve inostrane. Ali ja gospođi Ivić Rašković preporučujem da pročita tri knjige prof. dr Vojislava Šešelja o Srebrenici, pogotovu ovu zadnju, pa da vidi američke i engleske istraživače šta su rekli, do čega su došli kada je u pitanju Srebrenica.

Ta je dama, gospođa dr Ivić Rašković, lagala da sam ja, čuli ste to prekjuče u jednoj emisiji o ovom visokom Domu, tvrdio, da je akademik vređao akademika Matiju Bećkovića. Poštovani građani, vi ste čuli šta sam ja rekao, a sad ću ponoviti.

Rekao sam da nije dobro što uvaženi akademik se nije našao na 800 godina proslave SPC i razlog je naveo zbog toga što je predsednik države Aleksandar Vučić dobio visoko priznanje sinoda SPC, orden Sv. Save prvog stepena i rekao sam, dakle, ponovo ponavljam, ovo je istina, da mu i nije mesto tamo. Zašto? Jer je on 1993. godine izjavio, citiram – narod koji je uzabrao Slobodana Miloševića za predsednika, ništa drugo ne zaslužuje nego da se bombarduje. Završen citat. E, zato ona njega brani, i ona zagovara bombardovanje svojih građana, videli ste i kad proglašava oluju za humanitarnu akciju i tako dalje. Dakle, eto, vidite koja je ta Sanda Rašković Ivić, da dalje o njoj ne govorim.

Ali, uvažena profesorka Ivić, kada se ujutru probudi, ja joj preporučujem neka pogleda u ogledalo. Videće jednu nadobudnu gospođu, punu mržnje i punu laži, kao što je i ovo lagala, a kada spozna da je Aleksandar Vučić i njen predsednik, jer je izjavila da nije, bojim se da neće eksplodirati od mržnje koja je može uništiti i neka joj Bog bude u pomoći.

Pored nje, poštovani potpredsedniče, oglasio se još jedan profesor sa Filozofskog fakulteta, a vezano za budžet Republike Srbije, a to je profesor dr, predaje ekonomiju, Ognjen Radonjić, zvani tortura. Videćete zbog čega tortura jer su ga studenti tako nazvali tortura, iznoseći svakodnevne neistine o predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, SNS i narodnim poslanicima SNS.

Ko je taj vajni profesor doktor Ognjen Radonjić? Moramo da znamo i da vidimo koji su uzroci i razlozi zašto on to govori. Po oceni studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu, po pedagoškim osobinama, to je jedan od najgorih profesora, ne samo na Filozofskom fakultetu, nego i u Srbiji. Ovo kažu studenti i istraživanja studenata.

Kod profesora Radonjića podaci o prolaznosti studenata na ispitu iz osnova ekonomije čuvaju se, citiram, „kao državna tajna“. Zamislite profesora koji držikao državnu tajnu prolaznost studenata. Prolaznost na ispitu mu je veoma niska, što govori o njegovoj pedagoškoj nesposobnosti, da obavlja ovu svetu dužnost profesora. Prolaznost mu je ispod 15%, što je najniža u Republici Srbiji i ako po bolonjskom procesu ona mora biti iznad 30%. Taj profesor, zvani „Tortura“ sprovodi torturu nad studentima.

Ja ću citirati, jednog bivšeg studenta: „Kada odgovoriš previše tačno profesoru Radonjić, kaže naučio si napamet“, završen citat. Na pitanje „geneza ekonomske misli“, nikada ni jedan student nije položio jer on uvek izmisli nešto čega nema u pitanju, a vi ovde, poštovani gospodine Martinoviću ste profesor, pa znate da profesori ne smeju iz predmeta pitati van ispitnog programa. Dakle, vidite o kom se čoveku radi.

Za celu jednu grupu od 18 pitanja uopšte nema literaturu, a studentima kaže, citiram: „Snađite se“. Evo što kaže jedan njegov bivši student, zvani Šakić, po prezimenu, citiram: „Kada kod profesora Radonjića postoji patološka potreba da ponizi studenta“, završen citat.

Da li možete, poštovani građani, verovati da taj čovek predaje na Filozofskom fakultetu u Beogradu u 21. veku? To je ta tortura što ga studenti zovu „profesor Tortura“, a nas svakodnevno blati na N1 CIA, počevši od predsednika Republike, Vlade, gospodina Vlade Orlića, Martinovića, moje malenkosti i drugih.

Na primedbu studenata nikada nije reagovao ni Filozofski fakultet, a bunili su se, niti Rektorat, a pokušao je Poverenik za informacije, ali bez uspeha. E, takvi nam predavanja drže.

Ono što je sada jako važno, poštovani građani to su ovi koji šetaju ulicama, profesori, on je pokušao, videli ste u jednom listu da odbrani profesorku koja je tvrdila da se Srbija treba odreći Republike Srpske i Kosova i profesorke koja je umanjila za 400 hiljada srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu. Vidite ko nam predaje na fakultetima. To je revidiranje srpske istorije i to jako preti opasnost po nacionalne državne interese.

Na kraju vezano za to, najteže moguća stvar, gospodo narodni poslanici, za jednog profesora univerziteta jeste da pravi lažne konstrukcije sa određenom tendencijom kao što radi profesor dr Ognjen Radonjić. Još opasnije je braniti falsifikatore broja srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu, kao i one koji zagovaraju da se Srbija treba odreći Kosova i Republike Srpske ili one koji kažu da je Gavrilo Princip bio terorista. U takve spada profesor Radonjić.

Dozvolite na kraju da kažem, poštovane dame i gospodo, da mi je još jednom žao što nema naših političkih protivnika ovde. Ja ću samo da ih nabrojim kojih nema, a voleo bih da jesu da o budžetu diskutujemo.

Dragan Đilas. Voleo bih da je ovde, a ne da ministru piše pisma, pa da ukrstimo mi podatke. Dragan Đilas u narodu zvani „Điki mafija“. Narod zna zbog čega.

Vuk Jeremić, u narodu zvani jedan od vođa međunarodne grupe bandita i lopova.

Janko Veselinović, gle čuda, u narodu zvani „Janko stanokradica“, koji je ukrao stan Milici Badži u Obrovcu, ulice Braće Kurjakovića broj 7. i verovali ili ne, ovih dana videli ste ga, zagovara ulične demonstracije i kaže, citiram Janka Veselinovića doktora profesora „stanokradicu“: „Pozvaćemo vojsku i policiju“.

To oni žele, poštovani građani, ovde moram malo da stanem gospodine Arsiću, žele 5. oktobar. Evo šta kaže Dajana Džonston, čuvena, o 5. oktobru pa će građanima biti jasno šta oni danas sprovode. Ona kaže ovako, citiram: „Na krilima narodnog slavlja zbog pada Slobodana Miloševića, koje je graničilo sa pijanstvom, Srbiju je u jagmi za vlašću samlelo stampedo nestručnih i gramzivih i bahatih ljudi, uobraženih lidera fiktivnih stranaka, samoproglašenih eksperata, polusveta svih kalibara i profila, koji je sebe promovisao u revolucionarne pobednike, a državu i sve u državi za svoje taoce i plen“.

To žele i danas, isti su oni, isto ime i prezime i njih ne interesuju ovih izbori. Zato su pokušali internacionalizirati izborne uslove. To su uradili 1990. i 2000. godine.

Još dve rečenice, nabrojim sledećeg, Dušan Petrović, u narodu zvani „Dule kravoubica“, jer je naredio za godinu danas 250 hiljada krava da se zakolje, od 500 hiljada koliki fond bio. Inače, u svom kraju poznat „Dule 10%“ za uzimanje, je li.

Normalno, sada ćete čuti, gromada politička, Marinika Tepić, zvana „Golubica preletačica“. Ona uveče legne u jednoj stranci, a ujutru se probudi, gospodine Martinoviću, u drugoj stranci. Bilo bi dobro da naše javno tužilaštvo se pozabavi koruptivnim elementima Marinike Tepić dok je bila pokrajinski sekretar za sport AP Vojvodine.

Ono što je vrlo važno, gospodo radikali, njene izjave zadnjih 15-20 dana su vrlo opasne, vrlo opasne po nacionalnu bezbednost Republike Srbije, a vi znate na šta ja mislim, vrlo opasne. Ja pozivam tužilaštvo da vidi ima li elemenata krivične odgovornosti na izjavama, lažima Marinike Tepić „Golubice preletačice“, je li.

Dalje, da ih ne nabrajam i ono što je na kraju bitno gospodine Siniša Mali, mislio sam nekoliko reči o vama, ali neka to ostane za drugi put, da vam damo punu i bezrezervnu podršku u daljem vašem radu.

Ja ću glasati za budžet Republike Srbije. Zašto? Zato što je on jedan od stubova modernizacije Republike Srbije, koju sprovodi Vlada Republike Srbije na čelu sa Anom Brnabić, najveći broj poslanika u ovom visokom domu, ne samo pozicije, nego delom opozicionih poslanika, najveći broj građana Republike Srbije, a motor ubrzane modernizacije Republike Srbije jeste naš uvaženi predsednik, Aleksandar Vučić. Hvala.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, naravno da ću biti protiv ovog amandmana.

Dozvolite da kažem, kada je već narodni poslanik Aleksandar Marković govorio o spinovanju, da se nadovežem na tu reč, da pokažem građanima Srbije kako su oni koji su danas deo opozicije, a to su ovi iz Saveza za Srbiju, 1999. godine, kada je naša zemlja bila bombardovana, spinovali protiv naše zemlje, a to isto danas rade u liku Dragana Đilasa, Marinike Tepić i Boška Obradovića, koji brutalne laži danas iznosi na konferenciji za štampu.

Poštovani narodni poslanici, ovo što ću govoriti su 100% proverene istine. Za vreme bombardovanja naše zemlje SRJ, odnosno Srbije, novinar Miroslav Filipović, uporediću sa Draganom Đilasom i Marinikom Tepić i njihovim spinovanjem danas, dakle, Miroslav Filipović, dopisnik „Danasa“, to je onaj „Danas“ koji je i danas list, koji je onda radio protiv države i danas to radi protiv države, za objektivnost dobio je ovaj novinar nagradu kao najbolji internet novinar. Zbog čega, poštovani građani Srbije? Zbog toga, tobože, što je razotkrio zločinačko delovanje srpskih snaga na Kosovu.

E, sad, nekoliko rečenica ću reći da vidite šta je taj Miroslav Filipović radio, blatio našu zemlju i našu vojsku, a to rade i ovi danas. Prvo, rekao je Filipović u „Danasu“ i „Njujork tajmsu“ – Srbi su pred roditeljima Albancima otkidali glave njihovoj maloletnoj deci. Slušajte dalje laži – tela maloletne dece bez glava prodavali su roditeljima za 5.000 maraka.

(Vojislav Šešelj: Ko je to rekao?)

Miroslav Filipović, , čuli ste.

Slušajte dalje – tako su Srbi ubili barem 800 albanske dece ispod pet godina.

Slušajte dalje, građani Srbije i uvaženi poslanici – srpske snage na Kosovu nisu nailazile na teroriste OVK. Srpski tenkovi vredni 2,5 miliona dolara, svaki, kaže Miroslav Filipović, služili su isključivo za ubijanje dece i civila. U poslednjih 10 godina armija srpska, SRJ, pobili su veliki broj, kaže, dece u Hrvatskoj i BiH. Taj novinar dobio je godišnju nagradu za najboljeg internet novinara.

Isto to danas rade pojedini novinari, uvaženi ministre unutrašnjih poslova, ja verujem da vi to vrlo dobro znate, i lideri političkih stranaka, njihovi zamenici, političkih stranaka.

Evo primera. Marinika Tepić, po nalogu Dragana Đilasa, je izmislila aferu, lažirala prilog ruske televizije „Russia Today“ u pokušaju da optuži, ministre, vas, dakle, dr Nebojšu Stefanovića i njegovog oca da sarađuju sa džihadistima.

Molim vas, ovo hoću danas da kažem i da zaista istinu i demant iznesem.

Cilj im je bio, širenjem ove brutalne montaže, da ubede javnost da Srbija naoružava pripadnike terorističke organizacije ISIS u Jemenu. Isto su to radili 1999. godine. Po nalogu spoljnih obaveštajnih službi i centara moći to rade i danas. Zato ih i izbori ne interesuju, nego samo sa ulicom.

Snimak sa udarnim naslovom „Otac i sin naoružavaju džihadiste“, koji je, navodno, emitovan na pomenutoj ruskoj TV stanici, trebalo je da dovedu u zabludu gledaoce da su srpski ministar i policija, srpski ministar Nebojša Stefanović i njegov otac, povezani sa švercom oružja, jer su njihove fotografije, pazite dobro, bukvalno namontirane na original prilog, kao i lažni titl na srpskom jeziku, koji ovu gnusnu izmišljotinu potkrepljuje.

Ne samo to, uvaženi narodni poslanici, ta njihova montaža navodila je na zaključak da je ruska državna televizija optužila Srbiju da naoružava teroriste i poručila srpskim vlastima da neće dugo opstati, u vremenu kad predsednik Vlade Ruske Federacije posećuje našu zemlju i kada učvršćujemo bratske odnose sa bratskom Rusijom.

Kada je objavljen materijal koji je „Russia Today“ zaista emitovala, videlo se da nema ni reči ni o Nebojši Stefanoviću, niti o Republici Srbiji. Aha!

Eto, poštovani građani, vidite kako ovi iz Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom, a posebno poslušicom, golubicom preletačicom, Marinikom Tepić, su proturali lažne vesti i to svakodnevno rade, sa ciljem da unize ne samo naše državne funkcionere, nego i pojedine državne organe.

Poštovani građani Republike Srbije, Ministarstvo inostranih dela Ruske Federacije je demantovalo i Mariniku Tepić i Boška Obradovića i Dragana Đilasa, vi ste to čuli ovih dana. Umesto da se ona izvini doktoru Nebojši Stefanoviću i državi Srbiji, u prvom redu, ona nastavlja i dalje da protura lažne reči i neistine, a to znači da Marinika Tepić, zvana „golubica preletačica“, zašto, jer naveče legne u jednoj stranci, ujutru osvane u drugoj, boluje od nedostatka osnovnog vaspitanja, i ne samo to, nego i osnovne demokratske kulture, jer posle demanta Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, ona je, gle čuda, i dalje nastavila sa izmišljotinama i svakodnevnim lažima. To je vrlo opasno.

Ja vas uveravam, gospodine ministre, i poštovani narodni poslanici, za nacionalne i državne interese Republike Srbije, ja pozivam Tužilaštvo Republike Srbije da se pozabavi izjavama ovih političkih aktera. Isti im je cilj kao i 1999. godine. Isti listovi koji su onda bili u službi neprijatelja i danas su u službi neprijatelja.

Evo dokaza. Džabe demanti. I njih izbori ne interesuju. Njih ulica interesuje. To je rekao Dragan Đilas, zvani „điki mafija“, kada je došao iz jedne prekomorske zemlje u državu Srbiju i najavio da ih izboru ne interesuju nego ulica i da će biti čak krvi na ulici. Ja sam govorio o tome u ovoj Skupštini, datum kada je on to rekao. I oni sve to rade, laži izmišljaju svakodnevne. Što god bude više uspeha sadašnje garniture, više će biti laži od strane istih onih.

Gospodine ministre unutrašnjih poslova, imate punu podršku, ja vas uveravam, ne samo SNS i narodnih poslanika, nego građana Republike Srbije, jer su građani Republike Srbije prepoznali njih i ovog puta neće uspeti ni minimumom jednim. Poslali su ih, poslaće ih i sada u političku prošlost, i nikada, nikada, to im je poruka građana, verujte, neće se vratiti na političku arenu Republike Srbije.

Punu podršku, gospodine ministre, još jedanput, imate, ne samo poslanika, nego i građana Republike Srbije, jer su ovu, da izvinete, bagru, prepoznali da radi protiv interesa Republike Srbije. Hvala.
Poštovana predsednice, mi danas diskutujemo o članovima Komisije za hartije od vrednosti, gde nam je poslat predlog gospođe Marije Đorđević, zatim tri člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, Danijela Bokan, Tošić Miroslav i dr Siniša Milošević.

Ako smo dobro pogledali, svi kandidati imaju zavidne biografije i tu nema dileme. Pogotovo su bogate njihove radne karakteristike koje krase stručnost u prvom redu, odgovornost, bar tako stoji, u izvršavanju poslova i radnih zadataka i karijerno napredovanje. Kod svih kandidata to zaista izvanredno stoji.

Međutim, ono o čemu ja želim posebno akcenat da stavim, ono o čemu je gospodin, naš predstavnik, gospodin Goran Kovačević govorio - nema konkurencije ako nema ekonomskih sloboda unutar države i van naše države. Ako se vrši pritisak politički na tržište bilo unutra, bilo vani, onda zaista ne možemo govoriti o konkurenciji.

Jedan primer ću vam vrlo aktuelan danas izneti, a imajte toliko strpljenja, prvi put, mislim, u našoj javnosti, jer sam to istraživao, kako ovih dana vrši se iz jedne nama prekomorske zemlje na našu zemlju pritisak i normalno je da ne možemo govoriti o ekonomskim slobodama, a ukopčani su da tako kažem i neki naši domaći novinari u tom slučaju, a to je povodom slučaja braće Bitići gde je Kongres SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o kojoj se od države Srbije zahteva da pod hitno reši taj slučaj.

Poštovana predsednice, poštovani narodni poslanici, ja sam istraživao taj slučaj jedno tri četiri godine kao čovek struke i došao do podataka vrlo interesantnih za našu javnost, ali i za našu državu da zaštitimo naše državne i nacionalne interese.

Vi znate novinara Sejdimovića. Čuli ste za njega. Inače, to je veliki srbomrezac, taj Sejdimović novinar i jedan od najvećih separatista. Ovih dana tvrdi da su, citiram – naši pravosudni ograni impotentni, a političari licemeri kada su u pitanju braća Bitići i da Srbija nije spremna da se suoči sa svojim zločinima, završen citat.

Nadalje tvrdi da neće država da utvrdi ništa povodom toga i iznosi tvrdnju da nisu braća Bitići likvidirali bez odobravanja nekog visokopozicionog policijskog ili vojnog i državnog službenika. Nadalje tvrdi da su braća Bitići ilegalno ušla u SRJ, odnosno Srbiju sa namerom, obratite pažnju, da pomognu dvema romskim porodicama da odu sa Kosova. Zaustavlja ih, kako on tvrdi, patrola koja je konstatovala da nemaju vizu za ulazak u SRJ. Sprovedeni su u Prokuplje i kažnjeni 15 dana zatvora. Pušteni su pre isteka roka, vi znate koji ste pratili, pet dana. Ponovo su uhapšeni, i kako on tvrdi, i zvanično ne zna se ko ih je preuzeo iz zatvora za oslobođenje KiM i likvidirani.

Poštovani i uvaženi narodni poslanici, Sejdimović i Nataša Kandić rone krokodilske suze nad braćom Bitići. Tvrde da su u masovnoj grobnici naknadno ukopani. Nikada gospodin novinar, čini mi se da je i predsednik novinara Vojvodine, i Nataša Kandić nisu se zapitali ko su imena i prezimena zločinaca koji su poubijali naše sprske žrtve u RTS ili u vozu u Grdeličkoj klisuri 12. aprila 1999. godine i ko je taj, imenom i prezimenom, ko je pucao na malu Milicu Rakić koja se nalazila na noši u to vreme.

Sada pogledajte šta je istina, poštovani narodni poslanici i građani Srbije. Ovo što ću vam reći govore američki istoričari, da vidite koliko je DOS bivši sarađivao sa Bilom Klintonom i vrši demonizaciju naše zemlje i laži čije posledice mi danas, ovih dana vidimo i u donošenju rezolucije od strane SAD i njihovog Kongresa.

Istina je sasvim druga nego što gospodin novinar i Nataša Kandić kažu kada su u pitanju braća Bitići. Neka im objasni to, pa čak i Kongresu SAD Amerikanac Justin Rajmond koji je inače, da znate o kome se radi, izraziti aktikomunista i oštar kritičar bio Miloševićeve socijalističke prošlosti kao predsednika SRJ.

On vidi ovaj slučaj u sasvim drugom svetlu nego što su ga videli Bil Klinton i naši DOS-ovski prvaci. Rajmond kaže da su braća, obratite pažnju, Bitići pripadali atlantskoj brigadi, a ne da su išli da izvuku dve romske familije na Kosovo, formiranoj u SAD koja je skupa sa NATO, ja ih zovem prašinari, NATO prašinari, učestvovala u zločinačkoj agresiji na našu zemlju SRJ i Srbiju.

Dakle, radi se o takvim slučajevima. Amerikanac Justin Rajmond tvrdi da sve ukazuje da su braća Bitići nakon što su prestala neprijateljstva, obratite pažnju na ovu rečenicu Rajmonda, ilegalno kao teroristi, naglašava Rajmond, upali u južnu Srbiju, ne na KiM, nego u južnu Srbiju, kako bi nastavili borbu za oslobođenje Preševa i Medveđe.

Vidite, poštovani građani, pošto su uhvaćeni kao teroristi, kaže Rajmond, mogu kao takvi biti egzekuirani jer ih ne štiti niti jedan međunarodni zakon. Tvrdi dalje – braća Bitići su dobili ono što su zaslužili. Njihova smrt nije ratni zločin, ovo je jako važno, već zaslužna kazna za njihove zločine.

Evo šta kaže čestiti Amerikanac. Justin Rajmond se sa podsmehom u jednom tekstu osvrće na činjenicu što su tela imala pri sebi neke američke dokumente i povrh svega otpusnicu iz srpskog zatvora. Po njemu, Rajmondu, ako su Srbi hteli izvršiti zločin sasvim bi sigurno uništili ono što je moglo identifikovati žrtve. Tadašnje, kaže Rajmond, ali valjda i mi znamo, srpske vlasti DOS-a pravili su od terorista braće Bitići žrtve, a od ondašnjih srpskih službi kojima je bila dužnost antiterorističke aktivnosti pravili su zločince i to ne na KiM, nego u južnom delu Srbije. Ko ih je slao tamo, a pušteni su da odu na KiM.

Vi se vrlo sećate, dame i gospodo, da je tu učestovao i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i Nataša Kandić jer je Milošević bio u zatvoru i vikali su – trebaju na žrtve, i Klinton koji je vršio tada pritisak iz Amerike.

To neće proći. Gospoda u Kongresu američkom neka pitaju svoga sugrađanina Justina Rajmonda, a Bitići su bili i ranije i sada se pokušavaju upotrebiti na pritisak naše zemlje u momentu kada tražimo kompromisno, dugotrajno i pravedno rešenje za našu južnu srpsku pokrajinu i pokušavaju na našeg predsednika Republike, Aleksandra Vučića da na neki način vrše pritisak na to.

Poštovani građani Srbije, nikada i nikada jedan deo čestitih srpskih istoričara neće pokleknuti kao i američkih pred ovim nasrtajima, pred naučnom istinom i bez pravde. Ovo je još jedan pokušaj da se vidi da i danas oni koji pokušavaju vršiti pritisak ne samo na predsednika države, nego i Vladu Republike Srbije, kao i 1999. godine povezane su sa istim snagama sa kojima su i u ono vreme bili povezani. Evo ih šetaju po ulicama. To su tzv. ja ih zovem – ulični cirkuzanti jer njima nije stalo ni do izbora. Njima je stalo da vlast uzmu ulicom kao što su to radili i 2000. godine. Izneo sam primer šta znači konkurencija kada je politički pritisak na jednu zemlju.

Normalno da kao i moje kolege, SNS će glasati za sve ove predložene kandidate. Hvala vam lepo.
Poštovani potpredsedniče, nemam nameru da vodim polemiku, ali na uvrede iz čista mira neću da odgovaram. To govori o onima koji vređaju.

Ali, kad smo već kog guvernera Šoškića i onima koji ga brane, samo da ih upozorim, da kada je bio guverner Narodne banke, odgovoran je bio za 460 miliona dinara zajedno sa bivšim ministrom Draganom Šutanovcem, Državna revizorska institucija, ja sam to govorio ovde nekoliko puta u prošlom i sadašnjem mandatu.

Neka ih brane, jer nisu ni bolji od njega. To govori o njima i njihovim vrednostima i to će građani reći na sledećim izborima. Ako uhvate cenzus, meni bi bilo drago.
Poštovani potpredsedniče, ja znam na koga se odnosilo i nema tu dileme i ponoviću sada. Kada je u pitanju Matija Bećković, dozvolite da kažem ono što sam rekao u ovom visokom Domu, čovek, pa makar se i akademik zvao, koji nije došao na proslavu 800 godina autokefalnosti SPC samo zato što je predsednik Republike Aleksandar Vučić dobio visoko priznanje, nije mu mesto tamo.

Taj čovek je 1993. godine rekao, a to stoji u knjigama koje je napisao njegov šef partije i moj bivši šef, moje partije, citiram: „Narod koji je glasao za Slobodana Miloševića ništa drugo ne zaslužuje nego da se bombarduje“, završen citat, da mu ne citiram stranicu neka pogleda. E, sad, ako je to uzor, neka im bude uzor, meni nikada neće biti uzor. To je čovek koji je podržao opciju koja je moju otadžbinu razbila, a ne znam da li njegovu SRJ, a kasnije SCG. Je li tačno gospodo narodni poslanici ili ne? Taj čovek piše „ćeraćemo se još“. Koga će on ćerati? Da li Srbe ili neke druge? Kad je bilo zaštiti Crnu Goru kako se ponašao, hoćete li da vam ja citiram svaku rečenicu njegovu? Znate vi to vrlo dobro, nije u pitanju Matija Bećković, nego Aleksandar Vučić, recite to otvoreno, zato što je dobio priznanje na 800 godina autokefalnosti SPC, ali sprski se narod diči sa tim i mi članovi SNS. Hvala.
Poštovani potpredsedniče, ove se imputira nešto što ja nisam rekao. Neću da govorim o njegovom stvaralaštvu, akademiku Matije Bećkovića, to će reći istorija, budućnost, oni koji dolaze iza nas i o njemu i o svim drugim.

Ali, po čemu se on razlikuje od onoga kojeg ja često citiram, koji je isto govorio, isto te gospodnje 1993. godine, da Srbiju treba bombardovati zajedno sa Margaret Tačer i ostalim. Dakle, o tome se radi, o njegovoj, ne samo političkoj pripadnosti, nego odnosu prema otadžbini i njegovoj nadam se, i mojoj nadam se.

Dakle, a ovo da li je on izrazio lični odnos prema predsedniku Republike, to je i rečeno zbog čega nije došao. Mene ne čudi što nije došao, baš zbog ovog stava iz 1993. godine koja se nalazi u jednoj knjizi prof. dr Vojislava Šešelja, da ne čitam stranicu izrečenu, dok je bio u DOS-u Matija Bećković. Njegovo pravo političkog opredeljenja nema pravo ni on, ni oni da otadžbinu diraju. Da kaže da treba bombardovati Srbiju zbog toga što su građani Republike dali političku opciju nekome, u to vreme Slobodanu Miloševiću ili ne znam kome. Da je bio pravi patriota, išao bi da ga brani tamo, jer zna se zbog čega Slobodan Milošević završio u Hagu zbog onoga zbog čega je i njegov šef partije završio u Hagu. To moramo reći radi istine, radi pravde i radi istorije i radi ove otadžbine. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine, odmah da kažem na početku da ću, kao i kolege ostali narodni poslanici iz naše stranke glasati za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Pošto smo danas čuli kontradiktorne neke izjave od nekih narodnih poslanika kada je u pitanju doktor Jorgovanka Tabaković, dozvolite da kažem da uz predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao idejnog tvorca i motora zamajca modernizacije Republike Srbije, guverner dr Jorgovanka Tabaković, kao guverner Narodne banke Srbije pripada jednoj od istaknutih mesta u tom procesu koji Republika Srbija provodi.

Mi koji je vrlo dobro znamo, a znamo da će dati i da daje sve svoje umne i fizičke sposobnosti i umeće da se finansijski konsoliduje naša zemlja koja je bila dovedena od stranke bivšeg režima na ivicu finansijskog i svakog drugog ambisa.

Bivši guverner, Šoškić, o kojem je danas bilo reči, jedan je od odgovornih za to finansijsko i ekonomsko posrnuće naše zemlje, ja o tome neću da govorim jer smo već u prethodnom delu sednice rekli. Međutim, mi danas imamo jedan deo profesora ekonomije koji kritikuju i negativno se izražavaju o ovom finansijskom poboljšanju i modernizaciji Republike Srbije. Jedan od njih je profesor dr Ognjen Radonjić na Filozofskom fakultetu koji predaje osnove ekonomije, inače poznati pod nazivom profesor tortura. Zašto tortura? Zato što to vrši nad svojim studentima na Filozofskom fakultetu, koji svakodnevno iznosi laži o predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, SNS, narodnim poslanicima, o ovom visokom Domu.

To je jedna inače od profesora kukavica koji nastupa sa Savezom za Srbiju na uličnim protestima kao ulični cirkusant, umesto da politički deluje kao profesor, još na katedri za sociologiju predaje kroz političke stranke, ali to verovatno daje primer svojim studentima.

Uvaženi narodni poslanici, ja ću sada izneti nekoliko istinitih teza o ovom profesoru na Filozofskom fakultetu. Po oceni studenata Filozofskog fakulteta, to je jedan od najlošijih profesora po svojim pedagoškim karakteristikama i postupcima i didaktičkim vrednotama, a po mom mišljenju, to je jedan od najgorih profesora u istoriji Filozofskog fakulteta. On nema nijednu osobinu koja treba da krase profesora u celini, a pogotovo profesora na univerzitetima.

Kod tog profesora podaci o prolaznosti studenata na ispitu iz osnove ekonomije čuvaju se kao državna tajna, verovali ili ne, u 21. veku. Da li možete, profesori srednjih i osnovnih škola i univerziteta, zamisliti da on čuva ocene o prolaznosti na Filozofskom fakultetu kao državnu tajnu? Tako kažu njegovi studenti.

Prolaznost na ispitu kod ovog profesora Radonjića, inače zvanog „Tortura“, jer vrši torturu nad studentima, veoma je niska, što govori o njegovoj pedagoškoj nespremnosti da obavlja svetu funkciju profesora.

Prolaznost mu je negde ispod 15%, što je najniža u Republici Srbiji, a po Bolonjskom procesu, ona mora biti najniža preko 30%. E sada vidite ko sve predaje na Filozofskom fakultetu.

E sad, vidite ko sve predaje na Filozofskom fakultetu. Taj profesor provodi torturu na studentima. Citiraću izjave studenata. Kada odgovoriš previše tačno, citiram, onda ti kaže – naučio si napamet. Završen citat. Na pitanje koje glasi – geneza ekonomske misli, nikada niti jedan student nije položio, jer on uvek izmisli nešto čega nema u pitanju, što naravno nije u skladu sa zakonom, niti teoriji o ocenjivanju.

Poštovani narodni poslanici, na celu jednu grupu pitanja, od 18 pitanja uopšte nema literaturu, a kad ga studenti pitaju, on kaže – snađite se. Da li možete verovati da u 21. veku postoji takav profesor kao što je profesor Radonjić na Filozofskom fakultetu u Beogradu? To je nezamislivo, iako po zakonu mora da navede literaturu.

Citiram jednog bivšeg studenta, inače zove se Luka Šakić, koji kaže –kod profesora Radonjića postoji patološka potreba da ponizi studenta. Završen citat. Ja ga upućujem, zaista, i Upravu Fakulteta da ga upute na lekarske preglede pre nego što dođe na Filozofski fakultet.

Nikada na primedbe nije reagovala ni Uprava Fakulteta, niti Rektorat, iako su primedbe studenta bile, takoreći, svakodnevne. Čak je pokušao Poverenik o zaštiti informacija. Naravno, ostalo je to uzaludno. To je taj profesor koji svakodnevno blati predsednika Republike, Vladu Republike Srbije, SNS, narodne poslanike i sve ono što se gradi u Srbiji.

Na koncu, verovatno on praktično pokazuje kako treba kao profesor osnova ekonomije na Katedri za sociologiju. Umesto da se učlani u političku stranku, on ide sa ovim uličnim cirkuzantima i blati svoje studente.

Zaista bi Uprava Fakulteta trebala povesti računa da li osoba u liku profesora Ognjena Radonjića zaslužuje da radi sa studentima. Po ni jednom zakonu o Univerzitetu, niti pedagoškim principima, a pogotovo po moralnim osobinama koje treba da krase svakog profesora on zaista to ne zaslužuje. Hvala.
Poštovani potpredsedniče, dozvolite da izrazim zadovoljstvo što je Vlada Republike Srbije prihvatila ovaj amandman kolege Rističevića.

Kada smo već kod N1 televizije, dozvolite da kažem da ona ponovo u vidu Gebelsa radi iste stvari kada je u pitanju vladajuća koalicija, a posebno kada je u pitanju predsednik Republike gospodin Aleksandar Vučić.

Prošle sedmice ponovo je Goran Marković, u narodu znani kao bumbar, isijavao na N1 CIA, u intervjuu mržnju i otrov na Aleksandra Vučića. Goran Marković je na toj televiziji rekao da je Aleksandar Vučić, citiram – nevaspitan čovek, završen citat. U tom intervjuu je rekao, u svojoj 73. godini da je upisao filozofiju da studira, kako kaže, citiram njega – da popuni mračne praznine u sebi, završen citat.

Pošto on ima mnogo praznina u sebi mračnih, da živi tri života ne bi ih popunio, preporučujem Goranu Markoviću reditelju da ovaj put upiše i pedagogiju kako bi popunio prazninu vaspitanja koje ga nema, a vrlo često nastupa na toj N1 i Dušan Teodorović, ovo što spomenu kolega Marković, naziv zvani glavotres. Zašto glavotres? Jer, kada spomene on ime i prezime predsednika Republike trese se od mržnje. To je taj akademik glavotres koji je za vreme bombardovanja dobio otkaz na Saobraćajnom fakultetu, imao sam priliku da gledam dokumentaciju, i pobegao u SAD, radio ono što je radio u SAD, vratio se kasnije i radi iste stvari one koje radi.

Kolega Rističević je govorio o episkopu Gligoriju. Poštovani građani Republike Srbije, ne mogu da verujem da jedan duhovnik se toliko petlja u politiku i gle čuda šta je izjavio sinoć i to u završnoj reči u emisiji o kojoj je govorio kolega Rističević, čak mu je bilo žao što je srpska lista na KiM dobila 98%. Nazvao je to glupim. Znači, uplit po njemu, uticaj Republike Srbije na Kosovu je glupa stvar. Mene to i ne čudi kad vidimo o kakvom se duhovniku radi. Nije ovo jedini gaf, što bi rekle moje kolege, imao ih je on više u zadnjih dvadesetak godina.

Prema tome, preporučujem ovoj televiziji, koju, N1, CIA nazivam, da prestane više sa tim. Tamo gostuje često i Raša Karapandža, kojeg sam ja nazvao, ima mesec dana, da je naučni secikesa i monstrum naučni. To je onaj Karapandža koji je upisao doktorat, nije imao uslove. Preporučujem, ali sad ne znam koliko je moguće, da naše ministarstvo izvrši inspekcijski nalaz da vidimo da li ima elemenata da se pokrene postupak za ukidanje doktorata Raši Karapandži. Znam da on nije u našoj zemlji momentalno, jer on isijava silnice negativne iz susednih zemalja.

Prema tome, i ovoj televiziji preporučujem, ne samo kao što reče kolega Rističević da plaća porez, da emituje tamo odakle bi trebalo da emituje, nego da se malo i uljudi. Hvala.
Uvaženi potpredsedniče, svakako da je informaciona bezbednost deo ukupnog sistema bezbednosti u celini, kao jednog od glavnih stubova naše zemlje.

Kad smo već kod ove trojice o kojima je gospodin Martinović i gospodin Rističević govorio danas, a i prethodnici iz jedne opozicione stranke, tačno je da oni imaju kontinuitet. Dame i gospodo, poštovani građani, tačno je da oni imaju kontinuitet. Oni imaju kontinuitet od 5. oktobra.

Dozvolite da kažem da nije slučajno, kao što su rekle uvažene kolege Martinović i Rističević, što se Dragan Đilas našao, zvani "điki mafija", danas u Krušiku ili Sergej Trifunović, u narodu znani kao "Sergej pišoje" ili Zoran Lutovac, u narodu zvani "zalutovac", jer je on zalutao u politiku. To mu i njegove kolege i građani Republike Srbije kažu. Dozvolite da kažem taj kontinuitet samo u dve rečenice.

Vi znate, nekoliko puta sam ja ovde lično iznosio, a i gospodin Martinović i Rističević, da je Dragan Đilas, u narodu znani kao "điki mafija", 13. 08. 2009. godine, pazite, 2009. godine, izjavio, citiram: "Ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova", završen citat, u američkoj ambasadi. To je taj kontinuitet.

Dozvolite dalje. Isti taj Dragan Đilas pre 4. 07. 2008. godine posetio je SAD, vratio se ovde, okupio grupu huligana 4. 07. 2018. godine u čačanskoj kafani "Moravski alasi", odmah prilikom povratka iz SAD, zajedno sa Boškom Obradovićem, Vukom Jeremićem, Dušanom Petrovićem, onim nesretnim Zelenovićem, koji tuži našu zemlju svaka tri dana u Evropi, Jankom Veselinovićem, zvani "stanokradica", itd, koji su napravili plan za rušenje predsednika države na temu Kosovo.

Gle čuda, ovi koji su izdali Kosovo, umesto da se zalažu da vrate Kosovo tamo odakle su ga oterali, oni su pokazali ko su.

Kad smo već kod toga, taj Sergej Trifunović, zvani "pišoje", inače novi nadimak sad ima, koji je poznat u narodu i među kolegama svojim, jedan gram za odmah, dva grama za poneti, e, taj Sergej Trifunović je 31. 01. 2019. godine rekao, pored ostalog, citiram: "Kosovo je izgubljeno. Kosovo pripada Albancima, a ne Srbima".

Pa, šta vas čudi, dame i gospodo, da on danas ide u Krušik tamo?

Poštovani građani Srbije, uništili su oni, kako je rekao gospodin Martinović, Namensku industriju ranije, žele to i sada i nalaze svoje špijune. Tačno je da se sve zna, ali ipak je čovek ključni faktor. Zato su uhvatili ovog nesretnog Aleksandra Obradovića.

Ovaj Zelenović, pa to je neviđeno čudo. Taj svakih tri dana ide, tužaka državu Srbiju u inostranstvu. Ja se čudim šta radi naše tužilaštvo. Ima član zakona od 305. do 321, neka rade po njemu, neka ispituju. Nije on jedini. Ja nemam vremena da ih sada nabrajam koji su to sve bili. Nije ovo samo njih dvojica, izdajničke bitange naše zemlje, tu je profesor dr Rade Veljanovski. Znate li šta je taj rekao 21. 04. 2018. godine? Citiram: "Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i obezbedi mu stolicu u UN". Završen citat. To je taj profesor jajara među kolegama zvani, jer je radio čudesa oko doktorata. Vi koji pratite, vrlo dobro znate o kome se radi.

Šta reći o drugima? Boris Tadić je isto to radio, isto se svrstao među izdajničke bitange. Tri puta je ponovio da će se odreći Kosova, da vam ponovo ne govorim datume.

Dakle, nije ovo nastalo danas, ovo traje od 5. oktobra. Možda nije zgodno da kažem, ali zaista je tužilaštvo trebalo da uzme u svoje ruke davno, davno, bre. Njihova je vlada sva izdajnička bila. Nije samo Perišić izdavao dokumente, pa čitava Vlada je takva bila, bivša, bivšeg DOS i bivše DS. Dakle, ovo nije za potceniti.

Dozvolite ipak da kažem, nisu samo oni, pa šta ovaj akademik nesretni radi, ovaj što je oteran sa Saobraćajnog fakulteta? On je oteran zbog nerada i neodgovornosti u vremenu kada je naša otadžbina bila bombardovana. Gde je pobegao? U SAD. Koliko je boravio? Dve godine. Šta je radio tamo neka naše službe ispituju i vratio se nazad i zaposlio dve ćerke na državne univerzitete i nama govori da smo mi primitivci ovde. Primitivci smo zato što radimo svoj posao, što nismo terani iz firmi u kojima smo radili, jer smo bili vredni i odgovorni ljudi.

Poštovani građani, ne dozvolite da vas zavaravaju, neradnici, hohštapleri, lezijedovići, džabalebaroši, secikese i luftiguzi. Hvala.