Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Atlagić

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedavajući, ja sam šokiran, neznanjem, nevaspitanjem i lažima. Ja sam taj, gospodine koji sediš sa onima koji su rekli, citiram: „Ja se zalažem za izručenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova i Metohije“, sedite tamo sa njima, ja sam taj, gospodine, za razliku od vas, koji sam prvi u istoriji Hrvatskog sabora, pogledajte snimke sve tamo, uzeo diskusiju i prozvao bivšeg predsednika Republike Hrvatske, HDZ. Imate to u knjigama. O tome gde je ko bio, možete da se stidite. Ja sam taj koji sam 23 godine na Kosovu i Metohiji proveo, nikada zakasnio na nastavu, nikada na dežurstvo na mostu, ne govorite o onome o čemu ne znate.

Vaš je predsednik, sram vas bilo, izručio čoveka koji je lagao da je JNA odsekla 600 glava Albanaca i prodavali ih za 5.000 maraka. To se zove vaš bivši predsednik. Rekao je da je morao pod pritiskom. I gle čuda, ko ga je dočekao u Nišu ispred suda. Šta, pojela maca jezik? Bivši predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Živković, sa buketom cveća.

Hoćete dalje? Ovo su sve citati inostrane literature.

Gle čuda, gde ga je doveo? Znate gde ga je doveo? U Vladu Republike Srbije, iako ga je JNA osudila na šest godina zatvora. Dobio je internet, nagradu godine. Kada je čula Margaret Tačer, ovo su vam sve inostrani citati, smejte se vi, vama je smešno.

(Narodni poslanici opozicije dobacuju.)

Kaže – bombardujte Srbiju. Sram vas bilo! Sram vas bilo! Vi ćete mi govoriti? Ja sam taj koji je u Hrvatskom saboru prvi rekao Franji Tuđmanu, prvi diskutant, imate to gde god hoćete snimljeno, ja sam taj koji sam bio pretposlednji svedok Slobodanu Miloševiću. Vi ste mog predsednika i vašeg otpremili u Hag na Vidovdan. To su dve mrlje u istoriji našega naroda. Izručenje glave Karađorđa. Izručili ste njega. Ja sam pretposlednji svedok i znam šta se dešavalo. On će biti proglašen za heroja. Sad ću citirati, samo na kraju dozvolite jednu rečenicu.

Jeste čuli ko je Dajana Džonston? Vama je to smešno.

Citiram Dajanu Džonston: "Na krilima narodnog slavlja 2000. godine zbog pada Slobodana Miloševića koje se graničilo sa pijanstvom, Srbiju je u jagmi za vlast smelo stampedo nestručnih gramzivih, bahatih ljudi, uobraženih lidera fiktivnih političkih stranaka, samoproglašenih lidera, eksperata, polu-sveta svih kalibara i profila koji su sebe proglasili za revolucionarne pobednike a državu i sve u državi za svoje taoce i plen", završen citat. Dajana Džonston - Suludi krstaši.

Vi ćete mi govoriti o patriotizmu! Ja sam taj koji je izbegao 12 puta, nikada u životu nisam zakasnio na posao. Ovde sam od 2012. godine. Nikada ovde niste bili pre mene… (Isključen mikrofon.)
Poštovana potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani ministre Gašiću i poštovani ministre Mali i ostali saradnici, poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, mi smo juče i danas čuli masu diskusija u ovom visokom domu u kojima su iznošene mnoge laži koje je između ostalih i ministar unutrašnjih poslova danas demantovao, a i naš predsednik poslaničke grupe gospodin Milenko Jovanov kao i zamenica, potpredsednik grupe Marina Raguš, a i kolega Rističević u svojim nastupima kod pojedinih.

Naravno da mi je drago da ovaj amandman nije prihvaćen jer on je besmislen, ali smo čuli jako mnogo juče i danas o budžetu, o primedbi na budžet i tako dalje. Međutim, ono što je suštinsko od opozicije nijedna primedba nije bila zaista realna, oni se zaista u sebi, ono što narod kaže, slažu sa budžetom, ali zbog eventualno političkih poena pokušavaju da ušićare neke stvari.

Ono što je jako interesantno, što je kolega Jovanov rekao juče na početku i danas, a potvrdio je i Siniša Mali, a to je da ste se svi ujedinili u jedno kolo. Da je to tačno ja ću vam postaviti pitanje svima vama koji ste u opoziciji da li je tačno ovo što ću ja izneti za četiri, pet minuta ili ne?

Prvo postavljam vam pitanje – da li je tačno da ste vi gospodo iz Saveza za Srbiju, na čelu sa gospodinom Đilasom, posle povratka iz SAD-a održali sastanak, a šta tajac je, sa čelnicima Saveza za Srbiju u Čačanskoj kafani „Moravski alasi“ dana 4.jula 2018. godine na kojem su bili čelnici Saveza za Srbiju i dogovorili se, poštovani građani, da će pokrenuti proteste kako bi rušili, verovali ili ne, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, gle čuda na temu…

(Narodni poslanici opozicije dobacuju.)

Nećete me umiriti, nije ni Džebri Najs u Hagu, a nećete ni vi, jer sam i tamo istinu govorio.

…. da ruše Aleksandra Vučića na temu Kosovo, ne izborima nego ulicom. Umesto gospodo iz Saveza za Srbiju, gledam vam svima u oči sada ovde, da ste se dogovorili zajedno sa Đilasom kako da vratite tamo Kosovo odakle ste ga oterali. Da li je tačno ili nije ovo? Da je Dragan Đilas radio stalno protiv Kosova dokazuje i ovaj podatak.

Na sastanku sa otpremnicom poslova u američkoj ambasadi u Beogradu sa Dženifer Braš, dana 13. avgusta, gospodnje 2009. godine je rekao, citiram – uhapsiću Ratka Mladića i odreći ću se Kosova i Metohije, završen citat. Da li je tačno ili ne, gospodine Đilasu, pitam vas, jer ste se sinoć preko svoje tajkunske televizije obrušili na narodne poslanike u ovom visokom domu.

Sledeće pitanje. Da li je tačno, da je Dragan Đilas 2011. godine dok je bio gradonačelnik Beograda, evo nek mi odgovori, nezakonito prodao četiri kablovska kanala svoja, „Arene sport“, „Telekomu Srbija“, ništa manje ili više nego za 7,7 miliona evra iako „Telekom Srbija“, gle čuda, tada nije smeo biti vlasnik medija. Da li su ti 7,7 miliona evra, gospodine Đilas možda na računima u Cirihu ili u Bugarskoj, ili su možda u Sloveniji, Mauricijusu ili možda Hrvatskoj? Da li je tačno da ste vi, gospodine Đilas, na dan 12. decembra, gospodnje 2020. godine na računima ogranka svojih firmi u Cirihu imali 620 hiljada eura? Da li je tačno da ste vi, gospodine Đilas, na dan 12. decembra, gospodnje 2020. godine na računima svoje firme imali u inostranstvu 573 hiljade eura i da ste vi i vaš brat, Gojko, bili korisnici računa na ovim destinacijama? Odgovorite vi to jednom, da li jeste ili niste?

Da li je tačno…
Da li je tačno, gospodine Đilas, kako nas obaveštava jedan iz visoko cenjenog lista, vi imate na 53 računa 67,9 miliona dolara i da li je toliki iznos bio deponovan u oktobru 2020. godine i da se finansijska šema proteže od Mauricijusa, Amerike, Makedonije, Hrvatske, Švajcarske, Bugarske, Crne Gore, Srbije, Kipra, Moldavije i gle čuda, Hong Konga? Da li ste možda, gospodine Đilas, u Hong Kongu susreli se sa svojim stranačkim kolegom Vukom Jeremićem gde je i on operisao sa članom međunarodne grupe lopova i prevaranata, Emilijom Lozojem, glavnim finansijerom Vuka Jeremića i Patrikom Hoom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova?

Da li je tačno da vam je glumac, koga ja politički uopšte ne cenim, ali što se tiče glume, neću da se izjašnjavam, to je stvar struke, Sergej Trifunović dao najbolju ocenu vaše političke i moralne ličnosti dana 16. jula, gospodnje 2020. godine kada je rekao. Molim vas potpredsednice, ovo ću citirati da ne bi možda bilo replika, ovo su citati. Citiram – Đilasu je glavno oružje u politici novac kojim sve rešava i kupuje političku naklonost, Savez za Srbiju nije ništa, nikad i nije ni postojao. Šta je Janko Veselinović sada? Ništa, kaže. Šta su ovi drugi? Ništa, drži ih Đilas koji dođe da iskešira pare, a oni uzmu, dvojica, trojica, pa, pa, pa, odu kod Grigorija, Sporazum sa narodom je teška izmišljotina, Jeremić je netalentovan, a Đilas je uništio kulturu Beograda, završen citat. Da li je tačno ili ne, pitajte vašeg stranačkog kolegu.

Poštovane dame i gospodo, ovo je nadam se moja, možda i nije poslednja diskusija u ovom sazivu, a dozvolite, da vam kažem, kao iskusan čovek, čovek koji nije, a vi to vrlo dobro znate, politički protivnici, nikada slagao, uvek citiram, ja nisam neozbiljan kao neki od vas, 17. se bira između dobra i zla. Između pljačke i izgradnje. Naša današnja opozicija do 2012. godine, je demolirala, verovali ili ne, ekonomsku, industrijsku i svaki vid Republike Srbije. Srbija je za vreme njih u međunarodnim okvirima bila totalno ne priznata, nijednu jedinu vaspitno-obrazovnu ustanovu nisu sagradili, nijedan dom zdravlja, a kamoli klinički centar nisu izgradili, 760 sudaca su izbacili iz sistema stranački uveli i gle čuda u istoriji čovečanstva nije poznato da su izabrali mrtvog sudiju za sudiju, Ljubišu Đurića iz Požege. Nata Mesarović je rekla tada, da je razgovarala 200 sati sa sudijama, pitajte je danas kako je razgovarala sa mrtvim sudijom.

Dakle, na jednoj strani do 2012. godine imamo Srbiju totalno uništenu sa 573.600 otpuštenih radnika sa porušenim tvornicama, sa uništenom Vojskom Boris Tadić citiram kaže – Šta će nam Vojska?

Na drugoj strani od 2012. godine imamo izgradnju bolnica 760 vaspitno-obrazovnih i naučnim ustanova, 142 Doma zdravlja i klinička centara, preko hiljadu auto-cesta i auto-puteva, brze saobraćajnice, Srbija je jedna od retkih slobodinih zemalja koja je u Međunarodnim okvirima ovako priznata.

I, na kraju da ne uzimam potpredsednice vreme ustaću, ustaću se da me dobro vidite, Srbija bira dva puta. Njihov je put krivi put pravac Evropa, naš je put pravac Srbija, jer Aleksandar Vučić je motor modernizacije Republike Srbije od 2012. godine do danas i vrlo dobro zna, ponoviću još jedanput da je Aleksandar Vučić tvorac i motor modernizacije Srbije i veliki borac za narodne interese i dobro zna, ponoviću još jednom dobro zna gospodo da se kući stiže samo svojim putem Živela Srbija, Živeo Aleksandar Vučić.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, doktore Orliću, poštovane dame i gospodo ministri, uvaženi narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo je na svojoj sednici razmatrao četiri zakona iz područja obrazovanja i vaspitanja, i to Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakon o udžbenicima.

Ovo je druga sednica Narodne skupštine u ovoj godini Republike Srbije na kojoj smo usvajali zakone iz područja vaspitanja i obrazovanja. Na prethodnoj, kao što znate, izmena Zakona o visokom obrazovanju i Zakon o dualnom obrazovanju, kao najvećem dostignuću savremene teorije i prakse.

Ova četiri zakona je Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio i predložio vama, uvaženi narodni poslanici, da ga zajedno usvojimo u danu za glasanje. Zašto? Upravo zato, pod broj jedan, što svi ovi zakoni pridonose daljem unapređivanju opšteg vaspitnog cilja vaspitanja, koje smo zanemarili za vreme bivše vlasti, jer se nije smeo spomenuti opšti vaspitni cilj za vreme vladavine DOS-a. Taj vaspitni cilj je najbolje izrazio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kada je rekao, citiram, i to samo u četiri reči: „Hoćemo graditi pristojnu Srbiju pristojnih ljudi“. A to znači, nama kao pedagozima, svestrano razvijenu ličnost, sa bogatim umnim, odnosno intelektualnim, moralnim, radno-tehničkim, fizičko-zdravstvenim i estetskim karakteristikama.

Ova četiri zakona će pridoneti vaspitnoj funkciji naše dece, a to je ono što je bit i suština čitavog vaspitanja i obrazovanja, zato će pridoneti i opštoj disciplini, jer kako reče jedan od najvećih svetskih pedagoga Jan Amos Komenski, citiram: „Škola bez discipline je kao mlin bez vode“. Zbog toga smo u izmenama zakona, kako u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, tako i u srednjem, izmenili i ocene iz vladanja, način ocenjivanja i sada uvodimo ponovo brojčano vaspitanje od drugog razreda pa nadalje. Za vreme bivšeg režima to smo bili izbacili, jer njima nije bio cilj svestrano razvijena ličnost, nego neke druge stvari.

Zato vas, dame i gospodo, pozivam da u danu za glasanje podržimo ove zakone, zato što će oni pridoneti ne samo vaspitnom, nego i zdravstvenom vaspitanju naše dece.

U tu svrhu naš Odbor za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj pokrenuo je zajedno sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom za sport projekat pod nazivom „Svako dete ima pravo da se razvija zdravo“. Taj projekat realizuje se u sto škola već u ovoj školskoj godini, a sledeće godine u svim školama na području Republike Srbije. Moram da vam kažem da je izuzetno dobro prihvaćen ne samo od prosvetnih radnika, nego i od roditelja. Nedavno smo imali otvoreni roditeljski sastanak u Novom Sadu sa 400 roditelja koji su nam dali izuzetnu podršku, a ja se zahvaljujem Ministarstvu prosvete, na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović, Ministarstvu sporta, na čelu sa ministrom Gajićem i Ministarstvu zdravlja, na čelu sa doktorkom Grujičić, koji su izuzetno prihvatili ovaj projekat i on je sada u realizaciji.

Hvala. Sve za našu decu.
Hvala.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, pošto sam direktno prozvan ja ću i odgovoriti uvaženom narodnom poslaniku koji je govorio o obrazovanju i rekao da je uništeno i da uništavamo visoko i obrazovanje u celini. Samo dve rečenice da kaže.

Za vreme njegovog šefa tajkuna, Dragana Đilasa od 619 miliona, zvani takozvani Dragan Đilas zvani mafija, sagradili, adaptirali, rekonstruisali nijednu jedinu osnovnu ni srednju školu ni fakultet. Za vreme SNS i Aleksandra Vučića 760 vaspitno-obrazovnih ustanova adaptirali, rekonstruisali i izgradili i fakulteta, a čak i dotičnog govornika mog prethodnika fakultet je rekonstruisao. To je jedno.

Drugo, kada me je prozvao da li se slažem da i Dragoslav Bokan, izabran za člana Filološkog fakulteta – da, slažem se, one je za prethodnog govornika broj jedan patriota, za razliku od njegovog šefa koji nije patriota. Zašto nije patriota? Njegov šef je rekao citiram u razgovoru sa izaslanikom iz SAD-a, citiram – odreći ću se Kosova i Metohije i izručiću Ratka Mladića. To je jedan patriota nikada neće reći. Jedan patriota ne može ukrasti 619 miliona za vreme svog mandata.

Gle čuda, čak su njegove firme su sarađivale sa Narodnim muzejom koji nije 30 godina radio. E, za razliku od njega, Dragan Bokan je branio srpski narod i srpsku državu i zalaže se za Kosovo u okviru Srbije, za razliku od njega i njegovog šefa.

Hvala vam što ste dali mogućnost da odgovorim kolegi.
Poštovani predsedniče Skupštine, dr Orliću, poštovani ministre Selakoviću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, ako jedan ministar u Vladi Republike Srbije sprovodi politiku suprotnu politici Vlade sasvim je logično da podnese ostavku.

U slučaju Radeta Baste nema ostavke. Zašto? Zato što je Basta saučesnik obojene revolucije koja je na delu kao i 5-og oktobra 2000. godine. Isti su im ciljevi i jednima i drugima. Isti su, verovali ili ne, akteri, bilo da su inostrane ili domaće provenijencije - destabilizacija zemlje i rušenje predsednika države ne na izborima nego na ulici i 5-og oktobra i danas 2023. godine.

Okidač za uličnu šetnju je danas zloupotreba velike tragedije koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Ko su ti ljudi preko kojih inostrani centri moći pokušavaju sa domaćim elementima da destabilizuju Republiku Srbiju, kao i 5-og oktobra i smene predsednika Vučića? Dame i gospodo narodni poslanici, odgovor je dala čuvena Dajana Džonstor koja je kazala, citiram – „na krilima narodnog slavlja zbog pada Slobodana Miloševića koje se graničilo sa pijanstvom. Srbiju je u jagmi za vlašću samlelo stampedo nestručnih, gramzivih i bahatih ljudi, uobraženih lidera fiktivnih stranaka, samoproglašenih eksperata, polusveta svih kalibara i profila koji je sebe promovisao u revolucionarne pobednike, a državu i sve u državi za svoje taoce i plen“, završen citat, i to se desilo 2000. godine i oni su kasnije uništili državu.

Isti vas, poštovani građani Republike Srbije, predvode ljudi kao i 5. oktobra 2000. godine. I tada i danas predvodio vas je Velimir Ilić, inače u narodu poznat kao dr kraduckanja. On je i tada i danas srušio državu. To ne kažem ja. On je sam priznao 09.10.2000. godine kada je za „Njujork tajms“ izjavio, citiram – „ Osnovali smo tim mladih profesionalaca paravojnih jedinica jugoslovenske armije i mladih policajaca i to smo koordinirali sa najelitnijim jedinicama policije MUP-a Beograd“, završen citat. Poštovani građani, taj vas predvodi u ovom zloupotrebljenim protestima.

I 5-og oktobra i danas predvodio vas je karikaturista Dušan Petričić. On vas psuje rečnikom nedostojnim čoveka. On vas koje predvodi naziva glupacima i imbecilima kada je 17.02.2019. godine rekao, citiram – „Srbija je zemlja u kojoj žive glupo i slepo roblje. U njoj živi imbecilan i polupismeni svet“, završen citat. Taj vas predvodi, poštovani građani, i zloupotrebljava proteste.

Janko Veselinović, poznati pod nazivom stanokradica, on poziva vojsku i policiju na ulicu. On je 11.12.2019. godine kazao, citiram – „Posle bojkota Skupštine na ulice i okretanje policije i vojske na našu stranu“, završen citat. E taj vas, poštovani građani, predvodi.

Dragan Đilas, mašinski mozak, vođa 5. oktobra protesta, i danas, znate šta je on rekao, on je kazao, citiram – sve što su Vučić i SNS sagradili, poput Beograda na vodi, autoputeva, i drugo, misli na škole, muzeje, mi ćemo uz pomoć 10 pravnika sve to zaustaviti i pomesti, završen citat. Da li možete, poštovani građani verovati da je to rekao. E, taj vas predvodi danas na protestima. I jedan narodni poslanik koji je rekao da će predsednik Aleksandar Vučić završiti u šahtu, evo ga u poslednjoj klupi, u plavoj košulji, vođa 5. oktobra i danas, on je zapalio ovu zgradu, u kojoj danas sedimo, ja sam je gasio. On je našeg predsednika na Vidovdan isporučio Hagu, ja sam ga branio kao svedok. Inače, isporučivanje predsednik Miloševića jedna od dve najvećih mrlja u istoriji Srbije.

Ko vas još predvodi, Vuk Jeremić, koji je 5. oktobra isto vas predvodio. U njegovom Centru za međunarodnu politiku i održivi razvoj sedi Mišelin Kalmi-Rej, koja godinama lobira za nezavisno Kosovo. Nju Nataša Kandić, poštovani građani vodi na međunarodne skupove i predstavlja je kao predstavnika normalne Srbije. Taj vas predvodi u skupovima.

Jovo Bakić, predvodio vas je i 5. oktobra, on je 13. juna 2019. godine izjavio povodom upada Boška Obradovića u RTS testerom, citiram, pazite, da su imali duge cevi pa, i neka upadnu u RTS, idete tamo, i onda vašem kolegi novinaru kažete dugu cev u glavu.

Na kraju, poštovani građani Republike Srbije dok opozicija danima zloupotrebljava proteste građana zbog tragedije koja je zadesila, jedna od najvećih u istoriji, dotle Aleksandar Vučić jače i bolje sprovodi politiku mira, politiku industrijalizacije i ekonomskog napretka, gradi tvornice, pruge, ceste, bolnice, muzeje, institute, razvija veštačku inteligenciju, povećava plate i penzije, modernizuje Srbiju, zato dajemo bezrezervnu podršku Aleksandru Vučiću, i poštovana opozicijo pozivam i vas da mu date i vi podršku jer je on i vaš predsednik. Živela Srbija.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, ja ću samo da pročitam jednu rečenicu koja mi je stigla, a koja glasi: „Imate li među narodnim poslanicima ikog pametnijeg, školovanijeg da razume šta je pedagogija i psihologija“, u potpisu Milenko Atanasković.

Posle ovoga moj komentar – zaista se izvinjavam svim prosvetnim radnicima, profesionalnim školskim pedagozima, psiholozima opšte psihologije, što su morali ovakve stvari da slušaju od prethodnog govornika.

Ima još jedan citat koji su mi poslali. Kaže on: „Predlaže da se svi klinički psiholozi zaposle u školama“, završen citat i pitaju – da li je on normalan?

Dakle, toliko.

Kada sam već uzeo reč, on je juče slagao na našu poslaničku grupu da smo mi izrekli prvi reč „bitanga“ sa ove strane. Naravno da je lagao. Prvi put u ovom domu izrekli su upravo sa one strane, i to Vuk Jeremić 29. novembra 2018. godine kada je rekao za „Vašington post“: „Vučić je izdajnička bitanga“, završen citat. Posle toga sam rekao – evo, gospodo, sad ćete čuti ko su izdajničke bitange, pa sam naveo Vuka Jeremića, jer je rekao, citiram: „Ulazak Kosova i Metohije u UN najbolje je čemu se treba nadati“, a onda naveo Zorana Živkovića iz 2003. godine, a koji je rekao: „Mene ne interesuje Kosovo čije je“, pa naveo Borisa Tadića iz 2006 godine, a kada je rekao: „Ja sam prelomio u sebi – priznaću Kosovo i Metohiju“. Da ne nabrajam dalje. Dakle, sve sam ih nabrojao i rekao – poštovani građani, evo, vidite ko su izdajničke bitange.

Inače, bitanga, on ne zna šta znači, to nije uvreda. Ta reč znači varalica. Ovi su varali, slagali. Toliko gospodinu i neka pogleda „Veliki rečnik stranih reči i izraza“, „Prometej“, Novi Sad, 2007. godine, da ne govorim stranicu.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine doktore Orliću, najpre da se izvinim svim prosvetnim radnicima koji su mi se javljali u toku današnjeg dana za sve gadosti koje je predlagač izgovorio i uvrede i zloupotrebu onog masakra koji se desio, u istoriji pedagoških ideja nije se to desilo nego danas. I molim da u budućnosti da to ne rade, dok imamo ovu raspravu.

Ujedno sam šokiran, šokiran stavovima, gospodo, vašim iz opozicije. Kada vi kažete – vaš ministar, vaša Vlada, vaša Skupština, postavljam vam pitanje – čiji ste vi? Čija je vaša Vlada? Čija je vaša Skupština? Čiji su vaši ministri? Pa, valjda su i vaši i naši isti ministri. Zašto to radite?

Da li je tačno da ste na agendu koju tražite stavili smenu ministra unutrašnjih poslova samo ujutru, a naveče jedna prekomorska zemlja tražila to? Je li tačno ili ne, u oči vas gledam? Je li tačno ili ne? Čućemo dalje šta se dešava.

Ja sam zaista mislio da će predstavnik akta tražiti okolnosti koje su dovele do ovog čuvenog masakra. To nismo čuli. On je diskusiju usmeravao u vređanje narodnih poslanika, izmišljanja i pozivanja na protest koji je zloupotrebljen i koje kani i u budućnosti zloupotrebljavati. Otom-potom.

Ali, ja vas, gospodo, zaista pitam, posle tri dana optužujete nas da mi promovišemo nasilje u medijima, u Narodnoj skupštini Republike Srbije i društvu. Poštovani građani Srbije, znate li šta je istina? Istina je da opozicija generiše, promoviše i iskazuje nasilje i mržnju na svakom koraku, u medijima, u ovom visokom domu i u društvu.

Biću direktan i konkretan. Postaviću nekoliko pitanja vama, poštovani narodni poslanici i dajte vi odgovore, a postaviću nekoliko pitanja i građanima Republike Srbije da oni odgovore, bar oni koji gledaju ovaj prenos.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici iz opozicije, da li je tačno da je deo opozicije početkom februara 2023. godine nasrnuo u ovom visokom domu na predsednika Republike Srbije i hteo ga linčovati? Da li je ili nije? Dabome da jeste. I vi se smejete, profesor ste univerziteta. Pa, možete da se stidite na ovo. Nemate vi, gospodine, ni stida, ni srama, jer mi na sednici Odbora za obrazovanje, kad smo rekli da jedan projekt treba imati zvezdicu, vi kažete ne treba, vi i još jedan profesor. Čiju državu branite, bre?

Jeste li se uozbiljili? A, jeste sada.

Idemo dalje. Da li je tačno da ste vi, gospodo iz opozicije, 21.11.2017. godine fizički napali narodnog poslanika Aleksandra Martinovića na sednici Administrativnog odbora? Dabome da jeste.

Da li je tačno da ste vi iz opozicionih klupa fizički napali narodnog poslanika Marijana Rističevića na ulazu Narodne skupštine 8. maja 2020. godine? Naravno da jeste.

Idemo dalje. Da li je tačno da ste vi iz opozicionih klupa nosili vešala na Terazijama 9. februara 2019. godine i tražili da se obesi Aleksandar Vučić i Ana Brnabić? Dabome da jeste, videli su i građani.

Da li je tačno da je vaš ideolog zloupotrebljenih protesta 8.05.2023. godine, Milovan Brkić, tražio da omladina uzme puške i da ubije predsednika Republike Aleksandra Vučića? Naravno da je traženo. Muk, pojela maca jezik.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaš jedan od vođa protesta pretio Aleksandru Vučiću da će završiti i on i njegov sin kao Gadafi u šahtu? Tog narodnog poslanika nema momentalno, ali dabome da je tačno.

Da li je tačno da je vaša perjanica demokratije i protesta, prof. dr Vesna Pešić, izjavila 19. januara 2020. godine, citiram – e, nema tu bojkota, nego cev u glavu Aleksandru Vučiću? Završen citat. Dabome da jeste.

Da li je tačno da je vaša perjanica demokratije i protesta prof. dr Vesna Pešić izjavila 19. januara 2020. godine, citiram: „E, nema tu bojkota, nego cev u glavu Aleksandru Vučiću“, završen citat? Dabome da jeste. Jeste li se za ijedan ovaj primer koji sam rekao ogradili? Pojela maca jezik.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaš opozicioni narodni poslanik tražio septembra 2018. godine, citiram, „da Afroamerikanci siluju Anu Brnabić“, završen citat? Taj narodni poslanik, evo ga sedi, tu je. Javio se. Da li ste se ikada ogradili od toga? Vi narodni poslanici niste. Napominjem da je bio predsednik sindikata, dobio je nagradu i postao narodni poslanik.

Da li je tačno da je vaš demonstrant ovim zloupotrebljenim demonstracijama i protestima, 8.5.2023. godine, tražio, citiram, „da se predsednik Vučić zakolje i prebaci zaklan u Čipuljiće“, završen citat? Dabome da jeste.

Da li je tačno da je vaš opozicioni narodni poslanik, desno orijentisan i s desne strane mene, motornom testerom, 17. marta 2019. godine, upao u zgradu RTS? Dabome da jeste. Jeste li se ikada ogradili od toga? Je li to nasilje? Je li to mržnja?

Da li je tačno da je vaš jedan od vođa protesta, prof. dr Jovo Bakić, inače tri puta docent, pa onda pljuvanjem po Narodnoj skupštini, po narodnim poslanicima, pogotovo po predsedniku Vučiću, postao vanredni profesor, to mu je jedina referenca, 15.5.2023. godine rekao, citiram: „Jurićemo ih po ulicama, plivaće po Savi i Dunavu“, završen citat? Naravno da jeste. Nikada se niste ogradili od toga.

Da li je tačno da je službenica vašeg tajkuna od 619 miliona Biljana Lukić, 10.5.2021. godine, izgovorila da je htela, citiram, „pregaziti novinara Predraga Sarapu automobilom na pešačkom prelazu“, završen citat? Dabome da jeste.

Idemo dalje o nasilju govoriti. Da li je tačno da je vaš tajkun sa 619 miliona, 5. maja 2020. godine, izjavio na svojoj tajkunskoj televiziji da je, citiram, „Aleksandar Vučić ludak“, završen citat i citiram: „Vučić ima mentalnih problema“, završen citat? Da li je tačno gospodo ili ne? Da li ste se ikada ogradili od toga?

Da li je tačno da je jedna poslanica koja mi je sada dobacivala rekla na tajkunskoj televiziji, ona se smeje, neće se smejati valjda sada kada ovo pročitam, da je 5. juna 2023. godine izjavila, citiram: „Vučić ima patološke i sociopatološke reakcije“, završen citat i zatražila da mu se zabrani da donosi odluke? Da li je tačno ili ne? Imate li malo stida? U zatvor ćete ići zbog ovoga.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaša perjanica protesta protiv nasilja, jedan od perjanika, perjanica protiv nasilja, 23. avgusta 2021. godine, prebio glumca Gagu Antonijevića i rekao, citiram „je. te Dara iz Jasenovca“, završen citat? Dabome da jeste. Tako nas je bar štampa obavestila.

Da li je tačno da je vaš ideolog svih vaših protesta, jedan od ideologa svih vaših protesta, inače kaže da je novinar, ja kažem nazovi novinar, na tajkunskoj televiziji Marko Vidojković, septembra 2021. godine u direktnom TV prenosu rekao, citiram: „Vučiću, p. ti materina ona odvratna, budaletino jedna“, završen citat? Naravno da jeste. Da li ste se ikada ogradili? Naravno da niste. Šta je muk. Maca pojela jezik.

Da li je tačno da je vaš ideolog svih vaših protesta prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, 25.9.2021. godine, rekla, obratite pažnju, poštovani građani, na ove psovke koje sam malopre rekao što je novinar izgovorio, citiram: „Vidojković psuje koloritno“, što znači slikovito, radi građana, „i graciozno“, što znači prijatno? Ja se stidim da je ona profesor koja svakodnevno blati Aleksandra Vučića, a koji je bio odličan njen student, i Vladu Đukanovića koji je bio odličan student. Ja to svojim studentima nikada ne bi napravio. Ja sam sretan čovek, kao profesor, što su moji studenti nadmašili mene. To mi je životni cilj bio.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaš narodni poslanik Boško Obradović, 31. oktobra 2017. godine, pokušao linčovati predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije Maju Gojković, upao u njezin kabinet, fizički je sprečio da izađe iz kabineta? Naravno da jeste. Da li ste se ikada, gospodo sa desne strane mene, ogradili od toga?

Da li je tačno da je vaš opozicioni narodni poslanik, zamenik Vuka Jeremića, inače člana međunarodne bande lopova i prevaranata, 3. novembra 2021. godine rekao da će predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove članove SNS da bije? Citiram: „Ja ću da ih bijem. Mi trebamo da ih bijemo na svaki način. Dabome da trebamo da ih bijemo“, završen citat. Nema tog narodnog poslanika tu. On je inače predsednik Odbora za kulturu u ostavci.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaš opozicioni narodni poslanik, bivši predsednik Odbora za kulturu, 3. novembra 2021. godine, na najprizemniji način psovao predsednika Aleksandra Vučića kada je rekao, citiram: „Na čelu države je izdajnik“? Nije smešno. Sram vas bilo. Ološe jedan, tvoj predsednik je takav, dokazaću ti sada. „Prodana duša, kuga“, završen citat.

Idemo dalje. Da li ste se ikada odrekli… Vama je to smešno iz njegove stranke. To govori o vašem dostignutom nivou vaspitanja i kulture…

(Stefan Jovanović: Stidite se vaših godina.)

… i vi predvodite građane na protestima.

Da li je tačno da je jedna od perjanica zloupotrebljenih protesta, karikaturista, inače Petričić, zagovarao nasilje na najprizemniji način? Znate koji je to, poštovani građani, čovek kada je rekao i uvredio i vas i državu i sve ostalo. Vi lažni ekolozi, prozivam vas godinu dana, ko vas finansira? Odgovorite jednom. Citiram: „Ovan narod je neprosvećen i naivan. Prvi put se desilo da imamo vođu sa kojim se sprdam. On služi za sprdnju. Imamo vođu sa kojim se sprdamo“.

Poštovani građani, ovaj čovek vas je predvodio i predvodiće vas prekosutra ponovo u protestima. On se sprda sa vama koje predvodi.

Idemo dalje. Taj isti čovek, koji se sprda sa građanima i sa predsednikom, kaže: „Vučić je jedan od inspiratora fašizma. On je ludak i manijak“. Taj vas predvodi u protestima. To je taj vaš gospodin Petričić itd.

Taj čovek vređa, poštovani građani, vas i zemlju u kojoj živite. On je rekao: „Srbija je zemlja u kojoj živi glupo, slepo roblje“. Poštovani građani, nazvao vas je glupacima i slepim robljem, a gospodin iz Jeremićeve stranke se smeje na to. Smejete se. To vam je smešno, kad građanima vaš predvodnik kaže da su slepo roblje.

Smejte se, vi. Presudiće vama ti građani.

Poštovani građani, nikad u istoriji Srba nisu izrečene ovakve bljuvotine i vređanja, kao što je ovaj gospodin izvređao i predsednika države i vas, čuli ste, poštovani građani, i državu u celini.

Idemo dalje. Da li je tačno da je vaš tajkun sa 619 miliona 2. februara 2021. godine u direktnoj televizijskoj emisiji svojoj, rekao, citiram, pazite, poštovani građani: „Sve što Vučić i SNS su sagradili poput „Beograda na vodi“, autoputeva i ostalog“, znači misli na škole, fabrike, pazite, citiram: „mi ćemo, uz pomoć 10 pravnika, sve to zaustaviti i pomesti“, završen citat?

Čeka nas, poštovani građani, ako ovaj dokazani tajkun dođe na čelo države da će se sve srušiti u zadnjih 10 godina. Evo, čuli ste, u direktnom televizijskom prenosu je rekao, on sa svojim saradnicima. To su radili i do 2012. godine.

Idemo dalje. Da li je tačno, vi koji se smejete sada u zadnjoj klupi i nemate stida, ni morala, vi, vi. Vi, gospodine Jovanoviću, vama gledam u oči, da je u savetodavnom telu vašeg šefa, inače člana međunarodne bande lopova i prevaranata, u Centu za održivi razvoj i međunarodnu politiku nalazi i jedna žena po imenu Mišelin Kalmi-Rej, koja se decenijama, poštovani građani, zalagala za nezavisnost Kosova i Metohije i gle čuda…

Njemu je smešno.

Koju Nataša Kandić predstavlja na međunarodnim skupovima kao predstavnika normalne Srbije? Jel tačno ili ne, gospodine Jovanoviću, vi ste ovde zastupnik svog testa?

Na kraju, da li je tačno da je vaša perjanica svih protesta, prof. dr Jovo Bakić zamerio predsedniku poslaničke grupe koji desno sedi od mene, a gleda mi u oči što na RTS kad je upao nije upotrebio duge cevi? Kada je Jovo Bakić 13. juna 2019. godine rekao, citiram, pazite: „Da su svi ovi koji su upali unutra imali duge cevi, pa neka i upadnu u RTS, idite tamo“. Onda vašem kolegi novinaru uprte dugu cev u glavu i kažite, citiram: „Čitaj pripremljen tekst, upravo smo preuzeli vlast“, završen citat?

Jel ste se ikad ogradili od toga? Taj predvodnik sada zloupotrebljava proteste.

Na kraju, sve ove bljuvotine koje ste izrekli uokvirite, svi ovi koje sam pročitao, i stavite i vi u svoju dnevnu sobu da se podsetite na visoki domet civilizacijske i demokratske kulture, a ujutru svi kad se budete probudili pogledajte u ogledalo, videćete osobe pune mržnje. Samo se bojim da vas ta mržnja ne pojede.

Neka vam je Bog u pomoći. U crkvu, u crkvu.

Hvala.
Poštovani građani Republike Srbije, videli ste prethodnog govornika, zabolela ga istina. Sve što sam rekao, može se proveriti. Proverite da li je tačno, ja nikada u životu neću izreći, i oni koji me znaju, i nisam izrekao, nešto što nisam pet puta proverio, i ne sa Tviter naloga, ja se sa tim ne bavim, već drugih izvora. Znači, pet puta. Meni je žao ovog prethodnog narodnog poslanika, što je on imao 37 nasrtaja, nasilja, počevši od tuče u narodnoj poslanici jedne članice RIK-a, a zabranjeno je bilo ulaziti u Skupštinu, a čini mi se da je kroz odžak ušao pa, joj zavrtao ruku, do upada u stanicu policije. Znate li, prethodni govorniče, u koliko ste stanica upali, da vam sada datume izdiktiram, to vas boli. Boli vas istina. Boli vas istina, koliko ste novinara napali, kako ste u predsedništvo upadali, šta ste radili u ovoj Narodnoj skupštini. Šta, pojela maca jezik sada. Kako možete da napadate, kako se možete lažima služiti.

Ja sam sretan čovek, što mogu ovako citatima da vam kažem, za razliku od mene i vas, gospodine Obradoviću, što ja ovde sedim od jutra do sutra i beležim svaku reč od 2012. godine, koju izgovarate vi i drugi, i ne idem na Tviter i negde drugde, da dam nalog da se brišu bljuvotine one koje ste izgovarali. Vidite, uđite u zapisnik gore, pa proverite da li je ovo istina. Ja da sam na vašem mestu, nikada, nikada se ne bih pojavio u ovaj visoki dom posle svega što ste radili.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, jedan od prethodnih govornika, poslanik tajkuna sa 619 miliona, je primer laži, bede i ljudske bez morala. Kada to kažem, radi se o osobi koja je lagala. Vi ste svedoci, gospodo narodni poslanici, da ću ja na tajkunskoj šefa svog televiziji otputovati u Beč, a da neću voditi računa o deci iz vrtića. Istina je, članovi Odbora su svedoci, da ja nisam išao u Beč, da je išao jedan poslanik opozicije, a drugi iz pozicije. Mislite da se iznivio? Ne pada mu na pamet. Svedoci su članovi Odbora, građani Republike Srbije, na tajkunskoj televiziji.

Lagao je, svedoci su članovi Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, da mu nisam dao da uvrsti u dnevni red. Znate poštovani građani i članovi Odbora, šta je istina? Ne poznaje Poslovnik. Po Poslovniku nije predložio dnevni red. Svedoci su članovi Odbora iz pozicije i opozicije koji ovde sedi. Neverovatno je da je na svoju televiziju tajkunsku išao i lagao dva dana pre sednice Odbora prve i druge. Znate šta je još na sednici Odbora izjavio? Smeje se, gledajte. To je profesor univerziteta. Pogledajte me u oči ako smete sada. To sam vam i na Odboru rekao. Vidite. Gledate mi u oči i lažete. Evo vam kolega vaš.
U pravu ste predsedniče Narodne skupštine dr Orliću što ste odgovorili sada, a istina je zaista takva.

Prethodni govornik je dobio i pismeni odgovor, šta nije u skladu sa Poslovnikom. Njemu ne pada na pamet da ga ikad primeni, a svedoci su članovi Odbora, šta je odgovorio za Poslovnik - to je formalnost.

Pitam ga kako tumači to studentima na fakultetu na kojem jeste? Dalje, nismo u istom rangu, ja nikad to nisam govorio - rangu. Za mene su studenti i đaci svetinja, za mene je ovaj dom svetinja. Za mene je država Srbija svetinja, a za mene nije svetinja onaj koji je vaš predsednik koji je rekao u američkoj ambasadi - ja ću uhapsiti Ratka Mladića i zalažem se za nezavisno Kosovo. Nikada mi takav predsednik stranke neće biti niti je bio.

Profesor pored struke i nauke mora imati moral i patriotizam da ga čini profesorom i velikim profesorom. Ja sebe ne smatram velikim profesorom. Videli ste to. Dakle, svedoci su ovo o čemu kažem, članovi Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Znate šta kaže - šta će meni pedagogija, vi meni neku pedagogiju. Pitam prethodnog govornika - da li je ikad u životu polagao pedagogiju, jedan predmet?

Sve što zna, zna blatiti, lagati i neistine govoriti. To mu je sve što zna. Još jednom ga kao stariji profesor i narodni poslanik pozivam da nauči jednom Poslovnik o radu Narodne skupštine. Zaista kolega naučite to i dođite na Odbor za obrazovanje i u ovoj Visoki dom. Svedoci su i vaši narodni poslanici, članovi Odbora da vi to ne poznajete. Kažete - to je formalizam. Jel tako studente učite, jel to demokratija? Mislim da nije. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, dr Orliću, pitanje postavljam Ministarstvu prosvete.

Da li u medijskim nastupima prof. dr Jove Bakića, jednog od ideologa uličnih protesta i blokada beogradskih ulica ima protivzakonitih elemenata i da li se Katedra za sociologiju Filozofskog fakulteta ogradila od njegovih monstruoznih izjava?

Obrazloženje. Naime, prof. dr Bakić, jedan od perjanica zloupotrebe uličnih protesta i blokada ulica kontinuirano već nekoliko godina rečima nedostojnim čoveka vređa predsednika Republike, Aleksandra Vučića, i preko dva miliona i 224 hiljade građana Republike Srbije i poziva na brutalno nasilja, nezapamćeno u istoriji školstva i pedagoških ideja u Srbiji.

Jovo Bakić je 5.12.2012. godine izjavio, citiram – da bi voleo da Aleksandra Vučića i preko dva miliona 224 hiljade građana Republike Srbije, koji ga podržavaju, juri po ulicama, završen citat.

Tu izjavu ponovio je više puta u nekoliko godina i ne samo to, u satanizaciji Aleksandra Vučića uvaženi profesor ide dalje. Tako je jednom svom masterantu dao master rad pod naslovom – Uloga „Pinka“ i „Hepija“ u stvaranju kulta vođe i analiza sadržaja gostovanja Aleksandra Vučića u emisijama „Teška reč“ i „Ćirilica“.

Poštovani narodni poslanici, zamislite da sam ja svom masterantu dao master rad sa temom – uloga Katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u reprodukovanju kulta neznanja, primitivizma i prostakluka i analiza medijskih nastupa prof. Jove Bakića? Naravno da mi ne pada na pamet da pravim sprdnju od nastave nauke i ustanove na kojem radim.

Ko je prof. Bakić preporučio masterantu sociološke izvore ili literaturu za taj rad? Je li to direktno mešanje politike u nastavu i univerzitet? I ne samo to, Jovo Bakić ide dalje u svojoj brutalnosti, vređanju i sejanju mržnje i nasilja. Tako je maja 2023. godine izjavio, citiram – da će Aleksandra Vučića i njegove pristalice juriti po ulicama i da će plivati po Savi i Dunavu, završen citat.

Takve monstruozne izjave govorile su ustaše kada su ubijene Srbe, Rome i Jevreje bacale u reku Savu u Jasenovcu sa natpisom, citiram – putuj za Jovanu pijacu u Zemunu, završen citat.

U medijskim napadima pridružio mu se i akademik Dušan Teodorović koji stalno zagovara nasilje i ispoljava mržnju prema Aleksandru Vučiću i građanima Republike Srbije i državi Srbiji.

Tako je 29. aprila 2023. godine izjavio, citiram – da Aleksandar Vučić ima evidentne poremećaje čiji bi karakter trebali da ispitaju psihijatri, završen citat. Ta ljudska gromada od akademika je 22.7.2020. godine izjavio, citiram – Kosovo nije sastavni deo Srbije, završen citat, a 23.2.2019. godine – da je Aleksandar Vučić huligan i nevaspitan.

Nadalje, 28.7.2019. godine dao je podršku da se Nevena Đurić, narodni poslanik, pretuče, a preporučio građanima, citiram, da tuku svoju decu, završen citat. Poštovani akademik treba da zna da se deca ne tuku, nego vaspitavaju.

Tako je 5. marta 2020. godine uporedio građane Republike Srbije sa stanovnicima Nacističke Nemačke i Adolfom Hitlerom, završen citat. Ta ljudska i moralna gromada od akademika napao je Zdravka Čolića samo zato što je pevao u jednom privatnom hotelu za predsednika Aleksandra Vučića i tako pokazao mržnju prema samostalnim umetnicima.

Ta gromada od akademika napao je Momčila Bajagića Bajagu samo zato što je pevao za svoj grad i nazvao njegove pristalice varvarima. Ta moralna gromada, akademik Dušan Teodorović je 31.5.1999. godine dobio otkaz na Saobraćajnom fakultetu zbog nedolaska na posao. Stavio se na čelo Petooktobarskog puča i za vreme bombardovanja otadžbine pobegao iz zemlje u državu koja nas je bombardovala. Posle bombardovanja vratio se u zemlju. Danas verovatno iz njegovih nastupa vidimo da radi za tu zemlju koja nas je bombardovala.

Mislili se, postavljam pitanje, SANU ograditi od monstruoznih, primitivnih medijskih nastupa svog akademika?

Na kraju, dajemo punu podršku Srbima na KiM da istraju u odbrani svog imena i prezimena, svojih vekovnih ognjišta. Ujedno dajemo i podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u vođenju politike mira, politike bezbednosti, ekonomskog napretka i teritorijalnog integriteta, modernizacije, vojne neutralnosti Srbije. To je naš srpski put, samostalni koji ne zadire u tuđa dvorišta, jer Aleksandar Vučić dobro zna da se tuđim putem kući ne dolazi.

Živela Srbija. Živeo Aleksandar Vučić.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, kako ste čuli, gospođa me je prozvala da imam hrvatsku penziju i da imam hrvatsko državljanstvo. Radi razjašnjenja, 80% izbeglih Krajišnika to ima. To je jedno. Zašto? Zato što smo izbegli, pa i moja malenkost u istočnu Slavoniju, onaj deo pre integracije. Znači, tu smo izbegli, a onda smo došli ovde u Srbiju. Tu smo dobili to državljanstvo.

Moja malenkost radila je 22 godine u Hrvatskoj i valjda mi ne bi želeli da oduzmete to, penziju, kada prigovarate. Ne primam hrvatsku penziju, već vodim spor sedam godina sudskih, verovatno ću i više. Dakle o tome toliko. Sa ovom izjavom uvredili ste 90% Krajišnika koji to imaju.

Miloš vaš Francuz nije rođen u Francuskoj, a moja malenkost jeste. Prema tome, to što pokušavate spočitavati je ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Nemojte mi, molim vas, upadati u reč.

Moja malenkost je izbegla kasnije u drugu pokrajinu srpsku, Kosovo i Metohiju. Odradio sam i tu 23 godine, kao i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj četiri godine mi uopšte za ono vreme Krajne ne priznaju, kao i mnogima, radni staž, a gle čuda, tri godine i devet meseci, ne samo u Hrvatskoj, nego i na Kosovu. Pa, devet godina, gospođo, moja malenkost radnog staža odradila na području bivše Jugoslavije i to mi, nažalost, nikada neće ući u radni staž.

Nije to samo meni, nego mnogima na Kosovu i Metohiji, a za koje se vaš Miloš Francuz zalaže. Pitajte profesore i studente na Kosovu i Metohiji da li sam od 1995. do 2018. i do 2022. godine ikad zakasnio na radno mesto? Da li sam ikada zakasnio na dežurstvo na mostu za koje Miloš Francuz nikada nije mogao ni pomisliti? Koliko ste puta otišli dole na dežurstvo?

Prekjuče ovde govorite da poslanici ne mogu ići dole. Kako je moja malenkost išao od 2012. godine, to samo ja znam i građani Republike Srbije koji putuju dole.

Nema papira koji mi puškom nije zaustavljan, da nisam listao u knjizi svaki list. Čak i sendvič su mi pregledavali sa puškom i nikome se nisam žalio.
Evo, završiću.

To je moj dug i nikada neću prigovoriti ni državi za ove četiri godine, tri godine i devet meseci dole, zato što se država brani ne zbog para, nego srcem, zbog patriotizma.

Izvinite, samo da završim. Moj je otac telom gurao Italijane za Istru, a moj je stric jedini kojeg sam imao u Bosni u Prvoj proleterskoj brigadi završio i to mi daje snage da se borim protiv Miloša i takvih kao što su Miloš, kao što su Ćuta, svima vama kojima upravljaju iz vana, čije pare primate i čiji ste agenti.
Poštovana potpredsednice Narodne skupštine, postavljam pitanje javnom tužilaštvu Srbije – ima li elemenata krivične odgovornosti u svakodnevnom medijskom i drugim napadima na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića?

Obrazloženje. Iz časa u čas, iz dana u dan, iz meseca u mesec, svedoci smo stalnih zlonamernih, neviđeno brutalnih medijskih napada na predsednika Republike Aleksandra Vučića. Ti brutalni medijski napadi deo su sprege mafijaško-tajkunskih i kriminalno-politikantskih grupa, pojedinih tabloida i tajkunskih televizija i pojedinaca, kako domaće, tako i inostrane provenijencije. Ti medijski napadi prevazilaze ne samo granice dobrog ukusa, već su duboko skliznule u oblast socijalne patologije i krivične odgovornosti. Medijski napadi na našeg predsednika postali su veoma opasni i po predsednikovu ličnu bezbednost, jer pozivaju čak i na ubistvo našeg predsednika.

Poštovane dame i gospodo, Srbija je demokratska zemlja u kojoj je kritika vlasti čak i poželjna, ali između kritike i medijskih napada postoji ogromna razlika. Tako određene ličnosti zaposlene u određenim tabloidima, tajkunskim televizijama, ali i pojedini analitičko stručno-naučni šarlatani neistinama o predsedniku Vučiću truju našu javnost do krajnjih granica.

Nikada u istoriji Srbije jedan srpski vladar nije više napadan i satanizovan od jedne minorne grupe, pa imao veću podršku građana Republike Srbije i ogromne uspehe kao Aleksandar Vučić. Da spomenem samo neke medijske napade. Vesna Pešić je 19. 1. 2020. godine zatražila ubistvo Aleksandra Vučića, kada je izjavila, citiram: „Ako Brnabićka da ostavku, da znate, sprema se doživotni Vučić. E, nema tu bojkota, samo cev u glavu“, završen citat. Boško Obradović, vođa antidržavne opozicije je 19. 11. 2019. godine zatražio napad na Aleksandra Vučića rekavši, citiram: „Vučić mora na hitnu operaciju srca u SAD, kako bi preživeo. Baš zato sada je pravi momenat da se intenziviraju svi napadi na njega, iz svog raspoloživog oružja“, završen citat.

Sećate se, dame i gospodo, naslovnih strana NIN-a i „Danasa“, u kojima je objavljena fotografija snajpera uperenog u predsednika Republike Aleksandra Vučića. Lažni novinar Marko Vidojković psuje u direktnom TV prenosu tajkunske televizije Aleksandra Vučića, citiram: „P* materina, ona odvratna, budaletino jedna!“, završen citat. I Dragan Đilas uključio se u žestoke psovke i medijske napade na predsednika Vučića. Tako je 5. 5. 2020. godine izvređao predsednika Vučića preko svojih tajkunskih medija, kada je rekao, citiram: „Vučiću, ti si lud“, a 16. 4. 2020. godine Đilas je rekao, citiram: „Vučić ima mentalnih problema i ima neke poremećaje“, završen citat.

Poštovane dame i gospodo, to je taj Đilas, veliki borac, koji je 13. 8. 2019. godine u razgovoru sa otpremnicom poslova u Američkoj ambasadi u Beogradu Dženifer Braš rekao, citiram: „Ja se zalažem za hapšenje Ratka Mladića i odreći ću se Kosova i Metohije“, završen citat. Đilas ide dalje u vređanju građana Srbije koji su glasali za Aleksandra Vučića nazivajući ih majmunima. Na svojoj tajkunskoj televiziji Đilas je optužio Aleksandra Vučića da izaziva rat, a ne Aljbin Kurti, kada je rekao, citiram: „Ne sumnjate da bi Vučić uveo rat, samo da ima s kim da ratuje“, završen citat. A naš predsednik Republike je najveći borac za mir, ne samo u evropskim, nego i u svetskim razmerama.

Siniša Kovačević uključio se u satanizaciju predsednika Vučića, medijski napadima na njega kada je 13.11.2021. godine, rekao, citiram – na čelu države Kuga izdajnik, prodana duša, dodajući da će da ih bije i treba da ih bijemo na svaki način, završen citat. A Kovačevićev Vuk Jeremić je decembra 2008. godine u razgovoru sa američkim kongresmenom Tedom Poom rekao, citiram – ulazak Kosova i Metohije, UN najbolje čemu se Srbija ima da nada ako bude imala sreće, ovo je odgovor gospodinu Kovačeviću.

Poštovane dame i gospodo, na kraju pozivam vas da podržite politiku Aleksandra Vučića i da je to politika mira, politika bezbednosti, politika ulaska u EU, politika vojne neutralnosti, politika teritorijalnog integriteta zemlje, politika saradnje sa tradicionalnim prijateljima Rusijom i Kinom i svim zemljama na principu miroljubive i aktivne koegzistencije, politika saradnje sa Rusijom. To je taj naš srpski put koji ne zadire u tuđa dvorišta, jer Aleksandar Vučić dobro zna da se kući stiže samo svojim putem. Hvala.