LJUBOMIR KRAGOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 16. aprila. 1956. godine. Diplomirani inženjer kibernetike.

Član je Predsedničkog kolegijuma SRS i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. Izabran za narodnog poslanika na izborima 2004. i 2008. godine.

Živi u Kosovskoj Mitrovici.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2022, 15:18

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 29.12.2011.

Dame i gospodo narodni poslanici, ostatak Vlade koji je danas prisutan, Vlade u rasulu, Vlade koja se protekle četiri godine bavila prevarama, lažima i obmanama kako srpskog naroda u Srbiji, a pogotovo srpskog naroda na prostoru KiM, sve od početka primene SSP, pa preko dovođenja Misije Euleks, radilo se na tome da slomite srpski korpus Srba na prostoru KiM.

Da vas podsetim samo, ministar za KiM je raspustio 12 lokalnih skupština uz obrazloženje – koja je to budala raspisala izbore u tim skupštinama. Da vas podsetim, izbore može da raspiše samo predsednik Skupštine koji sedi tu upravo, bivši predsednik Skupštine gospodin Oliver Dulić, na predlog Vlade Republike Srbije. Taj isti gospodin raspušta te skupštine uz obrazloženje da ne funkcioniše i da ne treba da postoji. Normalno je da ne treba, jer je to nalog Kristifora Dela i Pitera Fejta i on njihove naloge ispunjava, a ne naloge Srba i srpskog naroda.

Započeli ste pregovarački proces, proces u kome sve činite kako da zažive kvazišiptarske institucije na prostoru KiM. Da li ima ijednog detalja, ijednog reda u tim vašim sporazumima koji se odnose na srpski živalj na prostoru KiM? Do juče su nas okupatori, vaši prijatelji, bodljikavom žicom ograđivali. Danas nas vi ograđujete na prostoru KiM i pravite geto od južne srpske pokrajine.

Želite da nas isporučite kvazidržavi, želite da nas isporučite Hašimu Tačiju – zašto ste toliko uporni i ubeđujete Srbe sa KiM da je bolji predsednik Hašim Tači od Borisa Tadića? Mi smo svesni da ne valja predsednik Boris Tadić, da je to izdajnik, ali i dalje želimo da nam predsednik bude Boris Tadić, a ne da nam predsednik bude Hašim Tači. Međutim, vi nam to ne date, vi nas udaljavate. Tražite da Srbi izvrše kolektivno samoubistvo. Postavili ste nas, stavili ste nas na stolice i stavili ste nam omču oko vrata, a tražite da mi povučemo…

(Predsednik: Zamoliću vas da ne koristite uvrede kada je u pitanju predsednik, gospodin Boris Tadić, koji najsavesnije i u skladu sa Ustavom štiti interes Srbije. Molim vas, ne možete predsednika nazivati izdajnikom.)

Molim vas, ne želim nikoga da vređam, govorim o istini, govorim o problemima srpskog naroda sa prostora KiM. Postavljam pitanje gospodinu Žarku Obradoviću, ministru za prosvetu. Gospodine ministre, verovatno ste učestvovali u ovom sporazumu o priznavanju fakultetskih diploma. Molim vas, dajte mi odgovor, jednu jedinu rečenicu – šta je to boljitak za srpskog studenta na prostoru KiM sa ovim sporazumom? Zahvaljujem.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 29.12.2011.

Gospodine ministre, vi kao da ste pali sa Marsa. Vi niste ni pročitali ovaj sporazum.

(Predsednik: Gospodine Kragoviću, nemojte me dovoditi u situaciju da vam izreknem sankciju. Ne možete razgovarati sa gospodinom ministrom na taj način.)

Da li ste gospodinu Čikirizu izrekli sankciju kada je danas rekao da su nas u prošlosti vodile psihopate? Ne, niste. To ste prihvatili i konstatujete da je to tačno, a mene hoćete da kažnjavate. Izvolite, kažnjavajte me.

Gospodinu ministru kažem da on nije ni pročitao sporazum. U tom sporazumu stoji samo da se priznaju šiptarske diplome sa nekog šiptarskog kvaziuniverziteta, da nema ničega čime bi se pomoglo srpskom studentu. Izneću vam primer jedne studentkinje koja je završila prava u Kosovskoj Mitrovici. Ima rođenu sestru udatu u Sloveniji. Otišla je tamo u posetu i konkurisala je da se zaposli, pošto ne može da dobije posao jer nema uslova za život i rad, ne može ova vlada da stvori uslove mladim studentima koji diplomiraju. Šta su joj odgovorili – možete konkurisati i dobićete radno mesto, ali morate verifikovati diplomu u Prištini.

Molim vas, to je taj sporazum koji ste vi potpisali. Sporazum da naša deca, moje dete kada sutra završi fakultet u Kosovskoj Mitrovici ide u Prištinu da verifikuje diplomu, da bi sutra mogao da se zaposli u Sloveniji, Crnoj Gori ili u BiH. To ste vi uradili, ali nećete da kažete ovom narodu.

Drugo, šta ste još uradili povodom ostalih sporazuma? Kome da postavim pitanje – bivšem ministru za poljoprivredu, gospodinu Oliveru Duliću, sada ministru za zaštitu ili privredu, čime se bavi? Zašto u budžetu za KiM nema nijedan jedini dinar za stavku poljoprivrede? To je priznao ministar za KiM. Pošto njega nema, pitam vas, gospodine. Bavili ste se tom temom i odgovorite mi na to pitanje. Ima stavka 50 miliona za održivi povratak Srba na KiM, ali nema nijednog dinara da se pomogne onom srpskom narodu, srpskom seljaku koji dole živi i koji treba da zaseje svoju oranicu, a ima neki uslov. Normalno, vi to prepuštate i ne odvajate, ne planirate, nego planirate da u narednom periodu kada dođe setva kažete – sada vi Srbi idite tražite kod Tačija, neka vam on da, neka vam on pomogne i neka vam on stvori uslove da radite. Sramota od vas što radite to prema srpskom narodu na prostoru KiM. Ovo je izdajnička politika jednog izdajničkog režima na čelu sa Borisom Tadićem, koji stavlja nama ćulav, a on nosi ćulav na glavi već četiri godine i radi u saradnji sa Hašimom Tačijem. Zahvaljujem.

ŠESTA SEDNICA, DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA, 29.12.2011.

Dame i gospodo narodni poslanici, želeo bih da postavim par pitanja, pre svega ministru za kulturu  šta je od kako je došao na čelo Ministarstva za kulturu uradio povodom zaštite srpske kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije?

Želeo bih ujedno da postavim i drugo pitanje – kako bi se osećala gospoda ministri koji su sada u Vladi kada bi se uredba, koju su izglasali o slobodi kretanja, važila i za njih, važila i za ta iste ministre koji su tu uredbu izglasali, da su kojim slučajem neki od tih ministara sa teritorije Kosova i Metohije, kao što sam ja i kao što je 130.000 Srba na Kosovu i Metohiji?

Da li vi znate da još danas i sutra Srbi mogu da voze svoje automobile sa tablicama srpskim na prostoru Kosova i Metohije? Već od 1. januara moraće da te iste tablice srpske predaju kvazišiptarskoj državi da bi im ona dala tablice koje ste uspeli vi da obezbedite, uz uslov da možemo da biramo da li će to biti RK ili RKS tablice i da se sa tim tablicama krećemo kroz Kosovo, a i kroz Srbiju.

Normalno, da bi dobili tu saobraćaju dozvolu, kažem vam, morate da predate tablice Srbije Šiptarima u ruke, a da bi vam oni dali njihove tablice.

Sa druge strane, da bi upravljali tim vozilom morate izvaditi vozačku dozvolu isto tako šiptarsku. Da bi nju mogli da izvadite, morate da izvadite državljanstvo u kome ne stoji da ste Srbin, nego stoji da ste Kosovar, a onda morate da platite sve poreze, dažbine koje naravno treba da se plate toj novoj državi, koju vi zagovarate i ubeđujete Srbe da to treba da rade sa tim potezima.

Kako bi se vi, gospodo, osećali da to morate da radite, kao što mora 100.000 Srba da radi ovih dana na prostoru Kosova i Metohije?

Sa druge strane, gospodo, ta slobodna kretanja i prelazak preko te administrativne linije, kako kažu predstavnici Srba ili granične linije, kako govori Kuper i kako govore Šiptari na Kosovu, mora da se plaća.

Onda kažete – država nema ništa sa tim. Nema ništa vlast, nemate ništa vi ovde koji sedite u Beogradu, ali ima država jer je narod država, a taj narod mora da plati, ili da uđe ili da izađe, odgovarajuću taksu.

Molio da mi se odgovori ako može na ova moja pitanja. Hvala.