Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Ljubomir Kragović

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, ostatak Vlade koji je danas prisutan, Vlade u rasulu, Vlade koja se protekle četiri godine bavila prevarama, lažima i obmanama kako srpskog naroda u Srbiji, a pogotovo srpskog naroda na prostoru KiM, sve od početka primene SSP, pa preko dovođenja Misije Euleks, radilo se na tome da slomite srpski korpus Srba na prostoru KiM.

Da vas podsetim samo, ministar za KiM je raspustio 12 lokalnih skupština uz obrazloženje – koja je to budala raspisala izbore u tim skupštinama. Da vas podsetim, izbore može da raspiše samo predsednik Skupštine koji sedi tu upravo, bivši predsednik Skupštine gospodin Oliver Dulić, na predlog Vlade Republike Srbije. Taj isti gospodin raspušta te skupštine uz obrazloženje da ne funkcioniše i da ne treba da postoji. Normalno je da ne treba, jer je to nalog Kristifora Dela i Pitera Fejta i on njihove naloge ispunjava, a ne naloge Srba i srpskog naroda.

Započeli ste pregovarački proces, proces u kome sve činite kako da zažive kvazišiptarske institucije na prostoru KiM. Da li ima ijednog detalja, ijednog reda u tim vašim sporazumima koji se odnose na srpski živalj na prostoru KiM? Do juče su nas okupatori, vaši prijatelji, bodljikavom žicom ograđivali. Danas nas vi ograđujete na prostoru KiM i pravite geto od južne srpske pokrajine.

Želite da nas isporučite kvazidržavi, želite da nas isporučite Hašimu Tačiju – zašto ste toliko uporni i ubeđujete Srbe sa KiM da je bolji predsednik Hašim Tači od Borisa Tadića? Mi smo svesni da ne valja predsednik Boris Tadić, da je to izdajnik, ali i dalje želimo da nam predsednik bude Boris Tadić, a ne da nam predsednik bude Hašim Tači. Međutim, vi nam to ne date, vi nas udaljavate. Tražite da Srbi izvrše kolektivno samoubistvo. Postavili ste nas, stavili ste nas na stolice i stavili ste nam omču oko vrata, a tražite da mi povučemo…

(Predsednik: Zamoliću vas da ne koristite uvrede kada je u pitanju predsednik, gospodin Boris Tadić, koji najsavesnije i u skladu sa Ustavom štiti interes Srbije. Molim vas, ne možete predsednika nazivati izdajnikom.)

Molim vas, ne želim nikoga da vređam, govorim o istini, govorim o problemima srpskog naroda sa prostora KiM. Postavljam pitanje gospodinu Žarku Obradoviću, ministru za prosvetu. Gospodine ministre, verovatno ste učestvovali u ovom sporazumu o priznavanju fakultetskih diploma. Molim vas, dajte mi odgovor, jednu jedinu rečenicu – šta je to boljitak za srpskog studenta na prostoru KiM sa ovim sporazumom? Zahvaljujem.
Gospodine ministre, vi kao da ste pali sa Marsa. Vi niste ni pročitali ovaj sporazum.

(Predsednik: Gospodine Kragoviću, nemojte me dovoditi u situaciju da vam izreknem sankciju. Ne možete razgovarati sa gospodinom ministrom na taj način.)

Da li ste gospodinu Čikirizu izrekli sankciju kada je danas rekao da su nas u prošlosti vodile psihopate? Ne, niste. To ste prihvatili i konstatujete da je to tačno, a mene hoćete da kažnjavate. Izvolite, kažnjavajte me.

Gospodinu ministru kažem da on nije ni pročitao sporazum. U tom sporazumu stoji samo da se priznaju šiptarske diplome sa nekog šiptarskog kvaziuniverziteta, da nema ničega čime bi se pomoglo srpskom studentu. Izneću vam primer jedne studentkinje koja je završila prava u Kosovskoj Mitrovici. Ima rođenu sestru udatu u Sloveniji. Otišla je tamo u posetu i konkurisala je da se zaposli, pošto ne može da dobije posao jer nema uslova za život i rad, ne može ova vlada da stvori uslove mladim studentima koji diplomiraju. Šta su joj odgovorili – možete konkurisati i dobićete radno mesto, ali morate verifikovati diplomu u Prištini.

Molim vas, to je taj sporazum koji ste vi potpisali. Sporazum da naša deca, moje dete kada sutra završi fakultet u Kosovskoj Mitrovici ide u Prištinu da verifikuje diplomu, da bi sutra mogao da se zaposli u Sloveniji, Crnoj Gori ili u BiH. To ste vi uradili, ali nećete da kažete ovom narodu.

Drugo, šta ste još uradili povodom ostalih sporazuma? Kome da postavim pitanje – bivšem ministru za poljoprivredu, gospodinu Oliveru Duliću, sada ministru za zaštitu ili privredu, čime se bavi? Zašto u budžetu za KiM nema nijedan jedini dinar za stavku poljoprivrede? To je priznao ministar za KiM. Pošto njega nema, pitam vas, gospodine. Bavili ste se tom temom i odgovorite mi na to pitanje. Ima stavka 50 miliona za održivi povratak Srba na KiM, ali nema nijednog dinara da se pomogne onom srpskom narodu, srpskom seljaku koji dole živi i koji treba da zaseje svoju oranicu, a ima neki uslov. Normalno, vi to prepuštate i ne odvajate, ne planirate, nego planirate da u narednom periodu kada dođe setva kažete – sada vi Srbi idite tražite kod Tačija, neka vam on da, neka vam on pomogne i neka vam on stvori uslove da radite. Sramota od vas što radite to prema srpskom narodu na prostoru KiM. Ovo je izdajnička politika jednog izdajničkog režima na čelu sa Borisom Tadićem, koji stavlja nama ćulav, a on nosi ćulav na glavi već četiri godine i radi u saradnji sa Hašimom Tačijem. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, želeo bih da postavim par pitanja, pre svega ministru za kulturu  šta je od kako je došao na čelo Ministarstva za kulturu uradio povodom zaštite srpske kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije?

Želeo bih ujedno da postavim i drugo pitanje – kako bi se osećala gospoda ministri koji su sada u Vladi kada bi se uredba, koju su izglasali o slobodi kretanja, važila i za njih, važila i za ta iste ministre koji su tu uredbu izglasali, da su kojim slučajem neki od tih ministara sa teritorije Kosova i Metohije, kao što sam ja i kao što je 130.000 Srba na Kosovu i Metohiji?

Da li vi znate da još danas i sutra Srbi mogu da voze svoje automobile sa tablicama srpskim na prostoru Kosova i Metohije? Već od 1. januara moraće da te iste tablice srpske predaju kvazišiptarskoj državi da bi im ona dala tablice koje ste uspeli vi da obezbedite, uz uslov da možemo da biramo da li će to biti RK ili RKS tablice i da se sa tim tablicama krećemo kroz Kosovo, a i kroz Srbiju.

Normalno, da bi dobili tu saobraćaju dozvolu, kažem vam, morate da predate tablice Srbije Šiptarima u ruke, a da bi vam oni dali njihove tablice.

Sa druge strane, da bi upravljali tim vozilom morate izvaditi vozačku dozvolu isto tako šiptarsku. Da bi nju mogli da izvadite, morate da izvadite državljanstvo u kome ne stoji da ste Srbin, nego stoji da ste Kosovar, a onda morate da platite sve poreze, dažbine koje naravno treba da se plate toj novoj državi, koju vi zagovarate i ubeđujete Srbe da to treba da rade sa tim potezima.

Kako bi se vi, gospodo, osećali da to morate da radite, kao što mora 100.000 Srba da radi ovih dana na prostoru Kosova i Metohije?

Sa druge strane, gospodo, ta slobodna kretanja i prelazak preko te administrativne linije, kako kažu predstavnici Srba ili granične linije, kako govori Kuper i kako govore Šiptari na Kosovu, mora da se plaća.

Onda kažete – država nema ništa sa tim. Nema ništa vlast, nemate ništa vi ovde koji sedite u Beogradu, ali ima država jer je narod država, a taj narod mora da plati, ili da uđe ili da izađe, odgovarajuću taksu.

Molio da mi se odgovori ako može na ova moja pitanja. Hvala.
Zahvaljujem, samo imam pravo na tri minuta, pa još dodatnih dva minuta, ukoliko bude odgovora.

Očigledno je da nećemo da se saslušamo, da se žurimo da izglasamo budžet i da idemo kući. Ali, vi ćete otići kući i moći ćete da slavite, a šta ćemo mi da radimo koji idemo na prostor KiM, da plačemo, da kukamo i da se žalimo na sudbinu koja nam podari ovu Vladu, ovakvu kakva jeste i koja nas gura u zagrljaj Hašimu Tačiju?

Pitao sam vas, gospodine ministre, jer vi nećete pitanja – šta, kako i gde, nego sam vas pitao konkretno šta ste uradili od kako ste došli? Zahvaljujem se na tome, ali vi ste mi ispričali samo ono što ste radili na međunarodnom planu. Budite ubeđeni da će 99% toga biti uzaludan posao i da će vas prevariti. Setite se, i onda su došli da obezbede mir i blagostanje na Kosovu, pa su samo za vreme njihovog mandata uspeli da dozvole da se ubije preko hiljadu Srba i da se kidnapuje preko hiljadu Srba, da se za vreme njihovog mandata preko 150 manastira uništi, za vreme te iste grupe ljudi koja vam sada obećava da će kao da zaštiti tu našu kulturnu baštinu na prostoru KiM.

Danas je bilo ovde pitanja od jednog poslanika i tražio je zaštitu ustavnosti za neke postupke koje traži da organizuju neki ljudi. Isto tako, želeo bih da iskoristim ovu priliku i da zatražim i ja zaštitu ustavnosti i zakonitosti na ovu uredbu koju ste vi gospodo izglasali prošlog četvrtka, a koja se odnosi navodno na neku slobodu kretanja na prostoru KiM. Koristim i ja ovu priliku, ako ima pravo poslanik koji pripada većini da traži zaštitu ustavnosti i zakonitosti, onda valjda imam i ja pravo da tražim zaštitu ustavnosti…
Dame i gospodo narodni poslanici, u članu 7. razdeo 3 – Vlada, glava 3 tačka 8) Kancelarija za evropske integracije, funkcija 110, EK 422, troškovi putovanja 9 i 11, u iznosu od 10.100.000 dinara, zamenjuju se iznosom od 100.000 dinara.
U razdelu 50 – Upravni okruzi, glava 50 tačka 28) Kosovsko-mitrovački upravni okrug, funkcija 130, EK 421, stalni troškovi u kolonama 9 i 11, iznos od 459.000 zamenjuje se iznosom od 10.459.000 dinara.
Razlog za podnošenje ovog amandmana leži u tome što je negativni efekat koji smo postigli primenom SSP u periodu od 2008. do 2011. godine, neispunjavanje Nacionalnog programa za integraciju Republike Srbije u EU, u pogledu podzakonskih propisa, neusaglašavanje zakonskih akata koji se šalju u proceduru Narodne skupštine, štetan uticaj prema EU na koherentnost pravnog sistema Republike Srbije, ekonomski gubici nastali zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma u budžetu Republike Srbije i porast tzv. evropske birokratije u Republici Srbiji u vreme ekonomske krize, pokazuju da rad Kancelarije za evropske integracije ne donosi pozitivne efekte.
Zato iznos troškova predviđen za putovanja od 10 miliona, treba preusmeriti na jačanje institucija Republike Srbije na prostoru KiM. Jedna od tih institucija koju treba jačati su institucije upravnih okruga i lokalnih samouprava. Nemojte da se služite primerom ministra za KiM, koji je raspustio 12 skupština na teritoriji KiM, uz obrazloženje za neefikasan rad i neadekvatne uslove, ali on kaže da na to ima pravo. Treba da pogleda i njegovu drugu obavezu – da je morao u roku od šest meseci da raspiše izbore kako bi te lokalne samouprave na KiM funkcionisale. Gašenjem lokalnih samouprava dolazimo u poziciju da slabimo srpske interese, srpski korpus i srpsku snagu na prostoru KiM, a vi sa ovim procesom koji trenutno radite na ovom vašem uzaludnom putu ka EU, upravo uništavate Srbiju, pogotovo na prostoru KiM, a tu cenu će platiti srpski narod koji živi na prostoru KiM. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, na Predlog zakona o zabrani usavršavanja proizvodnje, stvaranja zaliha bakteriološkog, biološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju podneo sam amandman koji glasi da se član 7. menja i glasi: "Ministarstvo nadležno za spoljne poslove dostavlja izveštaj telu UN, koje je nadležno za podršku u primeni Konvencije svake godine do 15. aprila tekuće godine za prethodnu godinu." Obrazloženje formulacije člana 7. predloženo amandmanom jasnije je i jezički je ispravnije od formulacije koju je predložila Vlada. Cilj amandmana je poboljšanje teksta zakona.
Znači, ovde se radi o jednom tehničkom amandmanu koji je jezički ispravniji, precizniji i preciznije definiše član, a samim tim i poboljšava Predlog zakona. Naime, o čemu se radi u članu 7? Da bi građani videli, on glasi – ovo ministarstvo nadležno za spoljne poslove dostavlja izveštaj, deklaraciju nadležnom telu za podršku primeni Konvencije pri UN svake godine do 15. aprila tekuće godine. Tu je samo jedna korekcija u tehničkom smislu.
Ono što je Vlada podnela kao izveštaj, oni su odbili ovaj amandman uz jedno obrazloženje da se ovaj amandman ne prihvata iz razloga što je rešenje u Predlogu zakona preciznije i u skladu sa međunarodnim standardima. Mislim da obrazloženje nije adekvatno, nije dobro proučeno i da je samo stihijski pisano i prepisivano. Predlažem Vladi da u danu za glasanje ipak prihvati ovo kao jezički ispravnije i standardizovanije u cilju poboljšavanja ovog predloga zakona.
Na kraju, ovih desetak sekundi da iskoristim, što se tiče ovog predloga zakona i uopšte o stvaranju ovih bakterioloških i bioloških oružja, moj bi predlog bio da se pokrene akcija za uništavanje a ne skladištenje tog i takvog oružja koje postoji trenutno u svetu, jer smo svedoci da takvo oružje koriste ove svetske sile kada vrše agresiju na druge zemlje. Jednu od poslednjih agresija koju mi pamtimo i svedoci smo toga je agresija na državu Srbiju kada je bombardovana 78 dana. Sticajem prilika bio sam tada u zgradi Izvršnog veća kada su tri projektila pogodila poštu i Izvršno veće koje je uništeno u tom bombardovanju.
Desetak godina nakon toga dobio sam tumor, morao sam da izvadim prvo levi bubreg, pa onda levo plućno krilo i pitanje je šta ću dalje morati da izvadim. Ubeđen sam da sam tada otrovan, kao i svi ostali koji su bili prisutni, upravo od tih bombi koje su poslate na Srbiju iz Jadranskog, ili Sredozemnog mora.
Predlažem da se pokrene akcija ispred naše države da se sva ova, i ovako slična sredstva ne skladište, ne lageruju, nego da se strogo uništavaju, jer je to pogubno za savremenu civilizaciju i za savremeni svet uopšte. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, iskoristiću priliku da postavim tri poslanička pitanja.

Prvo se odnosi na inicijativu poslaničke grupe SRS koja je na osnovu člana 106. stav 3. Ustava Republike Srbije i člana 40. Zakona o Narodnoj skupštini podnela zahtev da se na prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije raspravlja o sledećem dnevnom redu: 1. Izveštaj Vlade Republike Srbije o razvoju događaja u vezi sa KiM o sprovođenju aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije na osnovu usvojene Deklaracije Narodne skupštine.

Predlažem da se sednica Narodne skupštine sa predloženim dnevnim redom održi u Kosovskoj Mitrovici, a za predstavnika predlagača određujem narodnog poslanika Dragana Todorovića. Zahtev podnose narodni poslanici članovi SRS.

Obrazloženje ovog predloga: "Narodna skupština Republike Srbije na sednici 10. vanrednog zasedanja u 2011. godini, koja je održana 31. jula 2011. godine, usvojila je Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srbije o aktuelnom stanju na KiM nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini".

U tački 6. pod d) Narodna skupština obavezala je Vladu Republike Srbije da redovno, najmanje jednom u tri meseca, izveštava Narodnu skupštinu Republike Srbije o razvoju događaja u vezi sa KiM i sprovođenju usvojenih aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije. Ovaj rok ističe 31. oktobra 2011. godine, ali s obzirom na događaje od 16. septembra 2011. godine i pokušaja šiptarskih separatista da uz pomoć Euleksa i zauzimanje administrativnih prelaza zaokruže svoju državu na teritoriji Republike Srbije, smatramo da je neophodno da se ova sednica održi što pre, odnosno da Drugo redovno zasedanje u 2011. godini bude posvećeno ovoj aktuelnoj temi da bismo stvarno pokazali Srbima na KiM da smo ozbiljni u nameri da štitimo njihova prava i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Smatramo da ova sednica treba da se održi u Kosovskoj Mitrovici gde postoje tehnički uslovi za održavanje sednice. U međuvremenu smo dobili od potpredsednika Skupštine da iz poslovničkih razloga ova sednica ne može da se održi u Kosovskoj Mitrovici, ali ja želim samo još jednom da se ovo razmotri, jer ako nam Zakon o Narodnoj skupštini, član 40. i Ustav Republike Srbije daje mogućnost zakazivanja ove sednice, smatram da je Poslovnik kao manji akt nebitan i treba da uz dobru volju prevaziđemo ovaj problem i ipak zakažemo ovu sednicu u Kosovskoj Mitrovici na kojoj bi pokazali da srpske institucije i dalje žive na prostoru KiM, a tu obavezu imamo i imamo mogućnost na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

S druge strane, ova sednica je neophodna i zbog toga što je moguća i humanitarna katastrofa. Naime, svaki danom je sve teže i teže biti dole na prostoru Kosovske Mitrovice. Jeste čuli da bi slušali priloge kako je Srbin vozač koji je hteo da uđe na Merdare bio pretučen i njegov kamion budu proveli u isto tako kako su Srbi ali, ne iz Raške i iz Kraljeva nego su Srbi iz Mitrovice, iz Zvečana i Leposavića, uhapšeno njih 13 samo zato što su prenosili neku robu. To je samovolja i jedna demostracija sile šiptarskih separatista i terorista koji žele da pokažu kako oni vrše neku vlast. Ako su u proteklih 12 godina Srbi sami sebi obezbedili uslove da žive, kako tako i prihvatili da žive u najgorim uslovima koji postoje trenutno na svetu, u žicama i ogradama, onda ne vidim razloga da parlament ne pomogne i ne pokaže dobru volju i da priži svu neophodnu logistiku da bi ti Srbi izdržali u svojoj časnoj i poštenoj nameri.

Sa druge strane, želeo sam da postavim pitanje šta treba da uradi Odbor za Kosova i Metohija, da umilostivi predsednika, šefa pregovaračkog tima i njegovog zamenika, kao i Ministra za Kosovo i Metohiju, da ipak dođu na sednicu Odbora, za Kosovo i Metohiju. Podsećam vas, da smo održali pet sednica i da ni na jednoj sednici nisu prisustvovali, a te sednice su zakazivane u dogovoru sa njima.

Treće pitanje, koje bih želeo da postavim, odnosi se na Zakon o restituciji i postavljam pitanje Vladi Republike Srbije zašto je zakon o restituciji, važi od 9.3.1945. godine i počinje da se primenjuje. Zašto ne od 6.3.1945. godine. To jest od dana kada je Pop Vlada Zečević, svojom uredbom zabranio povratak Srbima na prostor Kosova i Metohije i kada Srbi nisu mogli da se vrate na svoja imanja, a ta imanja su uzurpirana. To su ti Albanci koji su došli iz Albanije i naselili se na srpska imanja još davne 1945. godine, pa mislim da nije veliki problem da se umesto 9, napiše 6.3.1945. godina i pomogne Srbima koji su tada oštećeni. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, na Predlog zakona o patentima na član 61. podneo sam amandman koji glasi: "U članu 61. stavovi 2. i 3. brišu se".
Smatram da je neophodno brisati predložene stavove jer je logičan sled amandmana iz člana 61. stav 1. i kao takav nepotreban u tekstu člana 61. Predloga zakona.
Ovo je jedno tehničko rešenje problema. Pojasnio bih radi upoznavanja građana zašto sam ovo napisao. Pročitaću stavove 2. i 3. koje tražim da se brišu nakon stava 1. u članu 61. Inače se radi o oblasti pronalasci iz radnog odnosa i postupanje zaposlenog.
Stav 2 – ako izveštaj iz stava 1, zaposleni koji stvori pronalazak u radnom odnosu dužan je da odmah, što je ukazao na nepravilnost ovog kolega Krasić, po nastanku pronalaska poslodavcu podnese pismeni izveštaj kojim ga obaveštava o pronalasku. Mislim da je to dovoljno za ovaj amandman i da je suvišan ovaj drugi stav u kome stoji da ako izveštaj iz stava 1. ovog člana ne sadrži propisane elemente, poslodavac će odrediti primeran rok u kome zaposleni treba otkloni nedostatke u izveštaju. To znači da će poslodavac onoga ko je smislio ili osmislio neki predmet naterati da kaže da to nije tako i da treba još nešto dodati, ispraviti, doterati, a to je diskreciono pravo upravo onoga ko je i došao do tog patenta, do tog pronalaska koji želi da zaštiti.
Predlažem gospodi iz Vlade, tj. ministru da prihvati ovaj amandman kako bi on izbacio ova dva suvišna stava iz ovog teksta Predloga zakona, stavove 2. i 3. u članu 61. Predloženog zakona o patentima. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, pre početka ove sednice Odbor za KiM je održao svoju sednicu bez prisustva predstavnika Vlade Republike Srbije i svi članovi odbora koji su bili prisutni jednoglasno su podržali da ovaj predlog rezolucije uđe u skupštinsku proceduru, a pošto do tog vremena nismo dostigli, dobili, neophodne materijale, tj. amandmane iz predloga rezolucije koji su uputile druge poslaničke grupe odlučili smo se da ćemo nakon dobijanja tih materijala, odnosno amandmana predloga rezolucije koje su uputile druge poslaničke grupe, odlučili smo se da ćemo nakon dobijanja tih materijala ponovo zakazati sednicu odbora i razmatrati amandmane i o predlozima rezolucije.
Ovo je jedan jasan stav jedinstva Odbora za KiM i svih poslanika da se ipak najzad raspravlja o problemu KiM u ovom visokom domu, da se donesu neke smernice, neke preporuke koje bi bile obavezujuće i koje se, nadam, u budućnosti da se poštuju, a ne da se izvrgavaju ruglu kao što su i prethodne rezolucije bile bacane pod tepih, a onda se radilo po jednoj politici koja je dovela do ovoga da ovo što se dešavalo u zadnja tri dana na prostoru KiM.
Nema ništa od toga ako se stalno dodvoravamo, i ako samo govorimo, Evropa nema alternativu. Ako Evropa nema alternativu, onda nema ni KiM. Moramo da stavimo do znanja da postoje i drugi prijatelji, postoje na ovoj planeti sa kojima možemo da razgovaramo.
Slušao sam sve vas, gospodo, ni jedan od vas, osim ministra Bogdanovića nije pomenuo reč "Euleks", a šta ste nam govorili pre tri godine, da je to misija koja treba da zavede red, rad i disciplinu i blagostanje na prostoru KiM, a sada vas je stid da pomenete misiju Euleksa i čak ono što govorite, govorite u negativnoj konotaciji. Zašto ste uputili dopis SB za hitnu sednicu, zašto niste postali savet u Evropu, jer tamo su ti vaši prijatelji koji vam garantuju da će Srbija sa KiM ući u EU.
Ne, to nije tačno, to je pogubna politika ove vlade Republike Srbije, i samo put povratka na teren UN, vraćanje problema KiM može nešto da pomogne srpskom narodu i državi Srbiji u rešavanju problema KiM.
Želim ovde da istaknem i reči koje je izgovorio gospodin Borko Stefanović, hajde da se odmah svi pozdravimo sa KiM, vi ste bili, pozdravili ste se, a ja se moram vratiti, koliko sutra ili prekosutra, ne mogu da se pozdravim, gospodine Borko, jer meni su dole porodica, žena i deca, prijatelji i rođaci, moja kompletna familija živi dole na KiM i ja ne mogu sa njima da se pozdravim u vaše ime i u ime vaših zapadnih prijatelja koji nam sve ovo rade.
Niko neće ovde da kaže ko je organizovao stvarno tu noć, kako kaže ministar odbrane, neplanirani incident u noći 25. jula, ovo je organizovala privremena institucija, ali uz saglasnost Kristifora Dela i Pitera Fejta, to treba da naglasite i da kažete, uz saglasnost NATO snaga.
Niste postavili pitanje zašto su pripadnici američkog KFOR sada na Brnjaku i Jarinju, jel ima podela zona odgovornosti tih snaga na prostoru KiM, jer mi znamo da je zona severnog Kosova pod odgovornošću Francuske, a da Amerika kontroliše drugu teritoriju KiM. Ne, oni su došli sada da nas nauče pameti. Zašto? Zato što ste im vi dali snagu, vi dali prećutno mogućnost da oni dođu i da upadnu na teritoriju KiM, na severni deo i da maltretiraju preostali srpski živalj. Zato što nećete da sagledate realnost, nego želite realnost ostatka Srbije, a ne realnost Srba na prostoru KiM.
Zašto želite da poništite dvanaestogodišnju borbu na prostoru KiM, da bi ušli u Evropu, a tamo nikada nećete ući. Da bi dobili status kandidata, da bi dobili sledeće izbore, da bi bili na tim funkcijama i u tim foteljama? Nama se obratio...
Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo predsedavajuća, dužni ste da mi obezbedite normalne uslove za rad i da se obratim, a ne da se ovde šetaju koje-kakvi poslanici da dele neke svoje brošure i da zabavljaju Skupštinu ovog dana. Da se vratimo na temu.
Ovih dana došlo je do sukoba na severu KiM. Naime, od strane samoproglašene Vlade republike Kosova poslati su specijalci koji su trebali da naruše mir i ravnotežu na severnom delu KiM. Zašto je do toga došlo? Došlo je zbog toga što smo imali Vladu koja je u tri godine povukla mnogo loših, tj. katastrofalnih poteza koji su prouzrokovali i dali snagu i krila samoproglašenim privremenim institucijama na Kosovu da urade ono što su uradile ovih dana. Da počnemo redom, od usvajanja SSP preko prihvatanja Misije Euleksa da se instalira na prostoru KiM na uštrb misije UMNIKA, zatim preko Međunarodnog suda pravde, preko svih onih diplomatskih poraza koju je Srbiju snašlo u poslednje tri godine zahvaljujući pre svega Ministarstvu za inostrane poslove i ministru Vuku Jeremiću koji je obećavao brda i doline, a doživeo poraz za porazom na diplomatskom planu i tako urušavao interese Srbije i srpskog naroda, pogotovo Srba na prostoru KiM.
Danas predlažemo jednu deklaraciju i pozivamo se na četiri rezolucije. Međutim, niko ne pominje onu rezoluciju, SMS rezoluciju koju ste predložili u Generalnoj skupštini na osnovu koje su se sve ove stvari i dešavale, a pri tom ste negirali rezoluciju koju je Narodna skupština Republike Srbije usvojila. Na osnovu te rezolucije, SMS rezolucije koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN postignut je dogovor o pregovoru, a ti pregovori su početak priznavanja nezavisnosti KiM. Govorimo o nekom realnom stanju.
Sada bih postavio pitanje premijeru koga ne interesuje problematika KiM – da li srpski narod ima pravo na svoj život na prostoru KiM u staroj Srbiji? Nakon dolaska međunarodnih snaga na prostoru KiM posle bombardovanja stalno su se dešavali problemi, ali su Srbi na severu Kosova i u enklavama na KiM uspeli da opstanu. Svu tu golgotu i herojsku borbu koju je srpski narod imao vi želite da kroz ovaj vaš mandat uništite, da negirate tu borbu srpskog naroda, da negirate to pravo srpskog naroda da može da živi kao svoj na svome. Ne tražimo ništa drugo osim onog minimuma, a to je da posedujemo svoje lokalne samouprave na prostoru KiM, da u okviru tih lokalnih samouprava imamo pravo na minimum policijskih snaga, na zdravstvo, na prosvetu, na obrazovanje. Sve to vi želite da nam negirate kroz vaše neke kvazi dogovore sa Prištinom i kroz jedan jedini cilj – Evropa nema alternativu.
Želite da prodate svoj sopstveni narod zarad puta u neku budućnost, u neku virtuelnu budućnost koja nikada neće biti, u koju nikada nećete stići. Žrtvujete srpski narod na KiM zarad navodnog boljitka srpskog naroda u Srbiji. Da li je srpskom narodu u Srbiji bolje pod vašom vlašću? Normalno da nije, sve je gore i gore, bez obzira da li žive u Kosovskoj Mitrovici ili u Kraljevu, Kragujevcu ili Beogradu. Prosto je neodrživo stanje i nadam se da će na sledećim izborima doći do promene političke situaciji u Srbiji, da prestane ova golgota i ovo ponižavanje srpskog naroda.
Slušali smo ovde razne vaše komentare, uvek želite da istaknete kako mi ne možemo da živimo zajedno na KiM. Možemo da živimo i živimo zajedno, primer za to je Kosovska Mitrovica. U Kosovskoj Mitrovici žive i Srbi i Šiptari i Romi i Turci i Bošnjaci, svi zajedno u jednom gradu i niko nikoga ne remeti. Jedino nema Srba u Prištini, nema Srba u Prizrenu, nema Srba u Peći i tamo je to multietničko Kosovo. Ako težimo ka takvom multietničkom Kosovu, onda ni u severnoj Kosovskoj Mitrovici neće više biti Srba.
Zašto vi nama odmažete da mi opstanemo na prostoru KiM? Mi tražimo samo minimum minimuma, a to je da živimo kao svoji na svome i da imamo svoje lokalne samouprave, to nam je garant po svim međunarodnim pravima. Isto ono pravo koje Šiptar ima da kaže – hoću da živim u državi Kosovo, isto to pravo Srbin ima da kaže – hoću da živim u državi Srbiji. Nemojte to pravo da nam uskraćujete. Sećam se ovde poslanika koji sada sede i koji su i pre sedam-osam godina govorili – ne možete vi da gledate, vaše oči ne mogu biti uprte u Beograd, vi morate da gledate u Prištinu. E pa nećemo gospodo da gledamo i nemamo šta da tražimo u Prištini. U Prištini su tamo oni vaši Srbi. Kada kažem vaši, mislim na Srbe gospodina predsednika Borisa Tadića, sa njegovom srpskom listom.
Šta su oni uradili ovih dana? Da li su pomogli oni Srbima i srpskom narodu? Nisu. Jednoglasno su doneli odluku u Skupštini Kosova da se čuva teritorijalni integritet i celovitost države Kosovo, sa svim poslanicima onim koji su listu napravili u kabinetu predsednika države Borisa Tadića. Postoje i drugi poslanici. Dok je vršena golgota nad srpskim narodom, oni su se šetali ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Video sam ih i pitao – šta ćete ovde, ovo nije Skupština Kosova, ovo je Skupština Republike Srbije. Doveo ih je državni sekretar, a primila ih je predsednica Skupštine. Vlada na nivou, predsednik Skupštine Srbije, potpredsednik Skupštine Kosova. Fino, a oni maltretiraju srpski narod na severu Kosova u saradnji, normalno, sa svim međunarodnim organizacijama.
Kakva je to saradnja? Kakva je to bruka i sramota da ti predstavnici koji funkcionišu u državi Kosovo šetaju slobodno ovde, a srpski narod ne može da pređe danas granični prelaz? Sprema se humanitarna katastrofa. Ako ovo potraje dan, dva, tri, neće imati dovoljno hrane, neće imati dovoljno hleba, neće imati dovoljno mleka. Neće moći ni jedan bolesnik da se prebaci da se leči. Neće imati dovoljno lekova da bi se moglo lečiti. Ovde se ne postavlja pitanje da vi nama držite demagogiju. Mi smo, eto, probali, nismo ništa uspeli da uradimo.
Mi želimo da vi nama predočite ovde šta mi da uradimo kako bi pomogli da se prevaziđe ova situacija. Kako deblokirati administrativne prelaze Brnjak i Jarinje? Morali su deblokirati, mora narod da se kreće. To je jedno osnovno pravo, protok roba i informacija, bez ikakvih zabrana. Bez obzira na svu snagu NATO pakta, ne mogu oni tako da se ponašaju, a da ne dobiju kritike i poruke celog normalnog čovečanstva, a pogotovo nas ovde, koji smo dužni da štitimo interese građana na KiM.
Ovde su se čule razne izjave. Gospodin Verko Stefanović je govorio da ima podršku srpskog naroda sa KiM, da je traženo jedinstvo. Pa, imate jedinstvo i ovde, ali vama je to jedinstvo jednokratno. Iskoristite, onda ga pogazite i radite suprotno od onoga što traži srpski narod sa prostora KiM. Zašto niste pročitali pismo koje su vam poručili, koje su doneli na sednici sve četiri opštine na severu KiM? Oni jasno i glasno traže šta hoće. Evo, pismo je upućeno svima, narodu, Skupštini Republike Srbije, narodnim poslanicima sa KiM, predsedniku Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije, UNMIK-u, Euleksu, OSC-u, Savetu bezbednosti, Kancelariji EU u Prištini, ambasadi Rusije i Kine u Beogradu.
Međutim, vi samo pričate ono što je vama milo i što je vama drago. Oni traže da se razgraniči, da se jasno kaže uloga Kristifora Dela, uloga Pitera Fejta, uloga Milera u ovim dešavanjima koja su bila i da se osude takvi postupci i takva ponašanja. Taj Euleks, gde je gospodin Vuk Jeremić ubeđivao narodne poslanike da je jedno rešenje koje je trebalo da donese boljitak, sada ne želite ni da pomenete tu misiju. Sramota vas je da kažete da ste vi doveli tu misiju i da je uz vaš blagoslov došla na teritoriju prostora KiM, a oni, normalno, rade ono što su dobili zadatak, a to je da sprovode plan Martija Ahtisarija, plan koji nije prošao ni u ovoj skupštini, a nije prošao ni u Savetu bezbednosti UN, a nije nigde ratifikovan. Jedino što je gospodin Marti Ahtisari za taj plan dobio Nobelovu nagradu. Po tome radi misija Euleksa, po onome što je Narodna skupština Republike Srbije odbacila taj plan kao nelegitiman i neprimenljiv za državu Srbiju.
Međutim, vi na to samo možete da se smeškate i da ukazujete kako ste sve probali, kako ste sve pokušali i ne preostaje ništa srpskom narodu, nego da se savije i da se okrene Prištini. Neće srpski narod nikada da pristane, jer srpski narod sa severa KiM je proglasio Putina za počasnog građanina severnog KiM i ti Srbi sa premijerom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom uspeće da prevaziđu i ovu Vladu i ovu bruku ovih dana.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani gosti, želeo bih da istaknem da mi imamo dve prilike, evo po drugi put razgovaramo o ovako ključnim temama, da zahtev poslaničkog kluba SRS, i ono što bih uputio kao kritiku i zahtev kada ćemo imati sednicu upravo ovog doma, a ne raspravu sa javnosti, da se zauzme neki stav, neka platforma i o svim ovim pitanjima koje danas poslanički klub SRS inicirao, a naročito mene interesuju ta pitanja u vezi problema sa KiM, tako da očekujem inicijativu Vlade Republike Srbije, da u što skorijem periodu, bude zakazana ta sednica , kako bi naši ministri i naša Vlada i ovi u pregovaračkom timu mogli da zastupaju upravo one interese koje Narodna skupština usvoji, a jeste stalno kroz izjave, da koriste upravo tu Rezoluciju i da se pozivaju na Ustav.
Ono što bih hteo da istaknem da podsetim gospodu da su nas isto tako ubeđivali u pozitivnost misije EULEKS, sa onih 6 tačaka i status neutralnost, i da će to biti boljitak za srpski narod na prostoru KiM.Tada smo učinili jednu veliku grešku, katastrofalnu grešku, minimizirali smo ulogu UNMIK i SB, a maksimizirali smo ulogu, i ustvari preneli sav posao na misiju EULEKS, i mislim da je ta misija pokazala da ona nije realizovala nijednu od tih tačaka, i da nije statusno neutralna, i da Vlada kao što je dala saglasnost da ona dođe na Kosovo, treba da da, da donese odluku da se ukine poverenje toj misiji i da se ponovo vrati misija SB, tj. UNMIK, da on preuzme delovanje, jer je totalni promašaj ove misije EULEKS, na prostoru KiM.
Drugo pitanje, koje bih želeo da postavim, gospodin Borko Stefanović, kada ćete vi gospodo iz Vlade, prestati da ubeđujete nas Srbe na prostoru KiM, da nam je bolje da živimo pod vlašću Tačija, nego pod vlašću Tadića.
Zašto nas ubeđujete stalno da treba da gradimo šiptarske institucije, a da urušavamo svoje sopstvene. Ja vam odgovorno tvrdim da Srba i srpskog naroda, biće onoliko koliko bude jakih srpskih institucija na prostoru KiM.
I na kraju bih u vezi pregovora, ponovo interesantna stvar, nekih 6 tačaka, ponovo jedna velika prevara i jedna velika izdaja, a naročito se odnosi upravo na tu reč sloboda kretanja. Čitam izjavu vašu, juče koju ste dali, da ćete sa ovim dogovorom postići da Srbi mogu da se kreću celom teritorijom KiM.
Ja vam odgovorno tvrdim da ni Šiptari ne mogu da se kreću teritorijom KiM. Ni međunarodne snage ne mogu da se kreću, a kamoli Srbi da se kreću po teritoriji KiM. Znači, ni Šiptari, ni pripadnici međunarodnih snaga ne mogu slobodno da se kreću. Kako mi onda mislimo da ostvarimo to svoje pravo? To je zamena teza. Treba omogućiti Šiptarima da se slobodno kreću po teritoriji KiM.
Pokušaću u najkraće da obrazložim.
Kroz par rečenica koje ste u toku današnjeg dana izneli koju je dao ministar za Lešak, ponosan sam što sam bio u koaliciji "Povratak" od 2001. do 2004. godine i bio ministar. Borili smo se lavovski. Išli smo tenkovima na posao a kao rezultat toga dobili smo 17. mart i novu paljevinu Srba i srpskih imovina na prostoru KiM.
Drugo, uradili smo 130 stanova. Nema naselja koje nema kanalizaciju. Od toga ste pola uradili u naselju Brđane i ni dan danas nema ni kanalizacije, ni vode, niti je iko useljen u te stanove. Verovatno čekate da vam jedan mandat od četiri godine bude dovoljan da izgradite sto stanova.
Raspustili smo osam lokalnih samouprava, a ima ih još, nepotrebnih i suvišnih. U međuvremenu smo napravili četiri šiptarske institucije. Da li je to ova potvrda ovoga o čemu ja govorim? Jeste. To je taj dokaz da vi nas terate da prihvatimo režim Tačija a ne izdajnički režim Borisa Tadića.
Isto tako, izjavili ste sledeće: "Na ekonomskom planu, uradili smo jako mnogo". Šta ste uradili? U 2008. godini ste izjavili da ste uštedeli 200 miliona. U 2009. godini verovatno 400. U 2010. godini 800 miliona. Uštedeli ste gde? Na onom terenu gde ne sme da se štedi. To je minimalan novac, minimalna sredstva, ali jako neophodna za pomoć srpskom narodu u njegovoj borbi i u njegovoj rešenosti da ostane da živi na prostoru KiM.
Sva ona rešenja koje je ovo ministarstvo na čelu sa ministrom za Lešak donelo su jako, jako negativna i odražavaju se na to da ako ova vlada prestane da deluje, tad će biti boljitka za srpski narod na KiM.
Dame i gospodo narodni poslanici, želim da iskoristim priliku da, pre svega, ukažem na jednu činjenicu koja se u više navrata ovde ponavljala, a to je da je ovaj dom, Narodna skupština donela nekakve rezolucije i dala mogućnost, navodno, nekom samoreklamirajućem diplomati da pregovara u ime Srbije i daje izjave koje ovih dana čitamo u štampi.
Želim da naglasim da je ova skupština 26. decembra 2007. godine donela Rezoluciju u kojoj stoji – Narodna skupština Republike Srbije o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije i 26. jula 2010. godine – o nastavku aktivnosti Republike Srbije u očuvanju tog istog teritorijalnog integriteta i suvereniteta KiM. Znači, ne postoji nigde nijedna rečenica da se radi o trgovini, o bilo kakvoj podeli o kojoj čitamo ovih dana u medijima…
(Predsednik: Moram da vas zamolim, pošto se ne čujete najbolje, da podignete malo mikrofon i da se okrenete ka mikrofonu.)
Ovo ste vi pravili.
(Predsednik: Jeste, ali je to pokretno i možete podići malo i okrenuti se prema mikrofonu.)
Želim da postavim pitanje, naročito pred ove izbore i kad srpski pregovarački tim ne beži od mogućnosti da razgovara o podeli Kosova, i da naročito naglasim probleme srpskog naroda na KiM. Jer, ovde se išlo sa idejom kako obezbediti narodu neki boljitak, za Srbe na KiM, kroz ovaj pregovarački proces, a s ovim izjavama se stvara nervoza.
Građani centralnog Kosova, Štrpca, iz Kosovskog Pomoravlja me zovu i kažu – šta ovi rade, što nas dele, razdvajaju i ko je njima dao mandat? Da li je to po nalogu Vuka Jeremića, da li je to po nalogu Borisa Tadića? U čije ime govori taj Borko Stefanović? Koga on hoće da deli? Čiju babovinu hoće da deli?
I poručuju mu ti isti Srbi sa prostora KiM, od kojih je navodno on dobio mandat da govori, kako je dao isto jednu izjavu, da ne treba da nas deli i da Srbi na KiM žive u državi Srbiji, a ne u nekakvoj državi za koju kažu da je to neka nezavisna država Kosovo, što mu u više navrata napominju u toku njihovih pregovora.
Takođe, želim da naglasim je sramota za ovaj pregovarački tim i ovu vladu Republike Srbije da nakon tri runde pregovora, o kojima ne znamo apsolutno ništa, mi imamo sastanak i razgovaramo. A u međuvremenu su se sastajali s predstavnicima poslanika Skupštine KiM, sa te tzv. srpske liste koja je formirana u Tadićevom kabinetu. To su oni ljudi čije mišljenje treba da čuje Borko Stefanović i čije ideje treba da sprovede.
(Predsednik: Vreme.)
Stoga postavljam pitanje – da li treba da sprovodi ono što usvoji Narodna skupština Republike Srbije ili neki samozvani poslanici koji su se…?
Želim, pre svega, da istaknem da sam već dugo poslanik u ovoj skupštini, a da mi je prvi put u životu jedan činovnik ukazao na to kako treba da pričam i šta treba da govorim. To je neprimereno bilo kom činovniku. Neprimereno je i predsedniku Vlade, a ne jednom činovniku Vlade Republike Srbije.
S druge strane, da li sam ja dao ove izjave u "Blicu" 23. aprila 2011. godine? Borko Stefanović: "Spremni smo da razgovaramo o podeli Kosova". Ja sam vas o tome pitao, a ne o tome da li je Kosovo odvojivi ili neodvojivi deo države Srbije. Niste? Ako ovo niste izjavili, demantujte da vi to niste izjavili.
Dalje – mi smo slobodni da pričamo o svemu i od mene nikada neće čuti, to je apsolutno neprihvatljivo, o tome ne može da se priča i da se govori... Znači, sve je moguće, pa je moguće i da priznate nezavisno Kosovo. A to je vaš krajnji cilj, to ćete i uraditi. Uz pokušaj da, ako možete, pre toga podelite i da kažete da ste nešto dobro učinili.
Ne možete to, nemate mandat za to. Ovde, u ovim rezolucijama, u jednoj i drugoj, na koje se stalno pozivate, i u Ustavu to ne stoji. Ako to stoji, ja ću ovo pojesti ovde ispred ovih kamera.
Vi obmanjujete građane Srbije jer oni ne znaju šta piše u ovim rezolucijama. U ovim rezolucijama jasno i glasno stoji da morate da štitite interese države Srbije, a ne da se bavite nekim kalkulantskim temama, podelom Kosova itd. Ne možete vi slati poruku celog dana ovde da će Srbima biti bolje ako uzmu ličnu kartu kvazirepublike Kosovo. Pobogu, šta pričate? Jeste li vi normalni? Šta će on sa tom ličnom kartom da radi? Kuda će da putuje? Kuda će da ode? On nema ličnu kartu Republike Srbije i…
Ako može meni pridike da drži jedan činovnik Vlade, onda ja kao narodni poslanik imam pravo da kritikujem tu vladu.