MIRKO KRLIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1955. godine u Zrenjaninu.

Po zanimanju je novinar.

Bio je urednik i voditelj TV emisija političkog i opšte-društvenog sadržaja, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“,analitički saradnik i dopisnik u više časopisa i dnevnih listova. Radio je i kao PR menadžer „Jugoremedija“ i direktor marketinga u „Servo Mihalj turistu“.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 2012. godine, postavljen je za pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohinju.

Nakon osnivanja Srpske napredne stranke postao je predsednik Saveta za informisanje SNS-a u Zrenjaninu, kao i potpredsednik Gradskog odbora SNS-a u Zrenjaninu.

Na izborima 2014. godine izabran je za narodnog poslanika kada je bio član Odbora za Kosovo i Metohiju i član Odbora za kulturu i informisanje, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Oženjen je, otac četiri ćerke.

Osnovne informacije

Statistika

  • 57
  • 0
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Članstvo u radnim telima

Odbor za Kosovo i Metohiju

Odbor za kulturu i informisanje

Poslanička grupa prijateljstva - Alžir

Poslanička grupa prijateljstva - Argentina

Poslanička grupa prijateljstva - Australija

Poslanička grupa prijateljstva - Belgija

Poslanička grupa prijateljstva - Bosna i Hercegovina

Poslanička grupa prijateljstva - Brazil

Poslanička grupa prijateljstva - Bugarska

Poslanička grupa prijateljstva - Danska

Poslanička grupa prijateljstva - Finska

Poslanička grupa prijateljstva - Grčka

Poslanička grupa prijateljstva - Holandija

Poslanička grupa prijateljstva - Hrvatska

Poslanička grupa prijateljstva - Indija

Poslanička grupa prijateljstva - Iran

Poslanička grupa prijateljstva - Irska

Poslanička grupa prijateljstva - Izrael

Poslanička grupa prijateljstva - Japan

Poslanička grupa prijateljstva - Jermenija

Poslanička grupa prijateljstva - Kanada

Poslanička grupa prijateljstva - Kipar

Poslanička grupa prijateljstva - Kuba

Poslanička grupa prijateljstva - Litvanija

Poslanička grupa prijateljstva - Luksemburg

Poslanička grupa prijateljstva - Makedonija

Poslanička grupa prijateljstva - Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva - Meksiko

Poslanička grupa prijateljstva - Norveška

Poslanička grupa prijateljstva - Poljska

Poslanička grupa prijateljstva - Rumunija

Poslanička grupa prijateljstva - Slovenija

Poslanička grupa prijateljstva - Velika Britanija

Poslanička grupa prijateljstva - Češka

Poslanička grupa prijateljstva - Španija

Poslanička grupa prijateljstva - Švajcarska

Poslanička grupa prijateljstva - Švedska

Poslanička grupa prijateljstva - Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva - Crna Gora

Poslanička grupa prijateljstva - Italija

Poslanička grupa prijateljstva - Kina

Poslanička grupa prijateljstva - Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva - Rusija

Poslanička grupa prijateljstva - Sjedinjene Američke Države

Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 8 meseci i 28 dana i 1 sat

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 11 meseci i 15 dana i 14 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 9 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Petnaesto vanredno zasedanje , 26.07.2019.

Hvala predsedavajući.

Još jednom vam se zahvaljujem što imate strpljenja i pružate mogućnost svim narodnim poslanicima da izraze svoja osećanja povodom ovakvog gnusnog čina. Mislim da u srpskom jezik nije izmišljena reč, ne postoji ta reč da opišemo svoj odnos prema onima koji su spremni da ovako nešto kažu, da ovako nešto štampaju, da se na ovaj način izjasne, posebno kada su u pitanju deca, kada su u pitanju ženska deca.

Kao narodni poslanik i kao predsednik Odbora za kulturu, informisanje i kao otac četiri ćerke, osećam posebno nezadovoljstvo što u narodu postoji jedan deo ovakve nekulture. Naravno, ne možete ga politički pobediti, ne možete ga intelektualno doseći, ne možete mu stati na crtu, ne možete osporiti njegove uspehe, pa onda udarite tamo gde svako ko oseća porodicu, ko oseća ljubav, sopstvenog doma, gde najviše boli. Ovo nema veze sa kulturom, ovo nema veze sa moralom. Ovo je gubljenje svakog ljudskog oblika i samo se tako može karakterisati.

Petnaesto vanredno zasedanje , 24.07.2019.

Hvala gospođo predsedavajuća.

O ovoj tački dnevnog reda imam priliku da vas informišem u kratkim crtama, da vas upoznam sa postupkom predlaganja kandidata za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na samom početku ovog izlaganja želim da posebno podvučem da je za izbor Poverenika primenjen postupak identičan postupku iz decembra 2011. godine, koji je određen inače članom 30. Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja.

Ovo ističem iz razloga što smo trpeli svi narodni poslanici, posebno predsednici Odbora i članovi Odbora za kulturu i informisanje razne vrste pritisaka. Bili smo zatrpavani nedeljama mejlovima, sa raznim predlozima, ali o tome ću više govoriti kada budem govori u načelu.

Samo želim da još jednom istaknem da je procedura potpuna identična i da je ona zakonski propisana.

Imajući u vidu činjenicu da Poverenika bira Narodna skupština većinom narodnih poslanika na predloga Odbora za kulturu i informisanje 14. juna 2019. godine poslali smo dopis svim poslaničkim grupama i time u stvari predložili da se pokrene procedura za izbor Poverenika.

Rok za podnošenje kandidata bio je sedam dana i počeo je od sledećeg dana od dostavljanja poziva svim poslaničkim grupama.

Odbor je u predviđenom roku, odnosno do ponedeljka 24. juna 2019. godine, primio pet predloga poslaničkih grupa, a predloženo je ukupno tri kandidata.

Predloženi su gospodin Milan Marinović na predlog poslaničke grupe SNS, Nevena Ružić na predlog poslaničke grupe Stranka moderne Srbije, poslaničke grupe DS, poslaničke grupe SDS, NS i Bojan Milosavljević na predlog poslaničke grupe Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka.

Samo ću podsetiti da u prethodnom izboru bio samo jedan jedini kandidat.

Na sednici održanoj 1. jula 2019. godine Odbor je razmatrao sve predložene predloge kandidata i utvrdio da su svi predlozi dostavljeni uredno, da postoje svi dokazi o validnosti kandidature i da je sve u skladu sa članom zakona o izboru.

Na istoj sednici Odbor je kao ovlašćeni predlagač organizovao razgovor sa pristiglim kandidatima i naravno svi kandidati su imali prilike da se predstave, a zatim su članovi Odbora i prisutni narodni poslanici dobili priliku da postave pitanja koja su se odnosila na njihov profesionalno iskustvo i rad u struci.

Posebno bih skrenuo pažnju što je presedan da smo ovom prilikom nevladinom organizacijama koje su dostavile zahtev da prisustvuju Odboru dozvolili da tako i bude, čime mislimo da smo zaista unapredili transparentnost celog postupka.

Nakon obavljenog razgovora Odbor je pristupio izboru kandidata za Poverenika. Jednoglasno je odlučeno da se o svakom kandidatu glasa pojedinačno po redosledu kako pristizale kandidature.

Kandidat Milan Marinović, koga je predložila poslanička grupa SNS, dobija 10 glasova od ukupno 11 prisutnih članova. Imajući ovakve rezultate izbora u vidu, Odbor za kulturu i informisanje odlučio je da Narodnoj skupštini predloži da izabere na ovu značajnu funkciju Poverenika, gospodina Milana Marinovića.

Na kraju samo da odgovorim svima onima koji su redovno i sa nestrpljenjem postavljali pitanje – zašto se toliko čekalo sa izborom Poverenika? Sa postupkom predlaganja Poverenika čekalo se kako bi sve poslaničke grupe imale priliku da se upoznaju sa radom dosadašnjeg Poverenika i kako bi izašli sa pravim predlozima da ovaj posao veoma važan za državu značajno unapredimo.

Sa potpunim uverenjem da smo u tome i uspeli, još jednom pozivam sve uvažene narodne poslanike da iskažu svoje poverenje prema gospodinu Milanu Marinoviću i da ga izaberemo za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Hvala.

Petnaesto vanredno zasedanje , 24.07.2019.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Ja sam tražio pravo na repliku, zato što me je gospođa pomenula po funkciji. Ja mislim da gospođa Radeta nema zlu nameru, već da je u pitanju samo nesporazum. Znači, možda sam bio nejasan, ali nikakve nevladine organizacije nisu pozvane da predlažu nikakvog kandidata za poverenika.

Proces počinje tako što odbor raspiše poziv poslaničkim grupama koje jedine predlažu kandidata. Nikakve nevladine organizacije nisu učestvovale u radu odbora, već su na pismeni zahtev dobili pravo da prisustvuju odboru. Imali smo pet predstavnika nevladinih organizacija, na isti način kao što ponekad ovde na balkonu imamo prisutne goste. I to je sve što se tiče učešća nevladinih organizacija u ovom izboru. Ne tvrdim da nisu pokušali i rekao sam da ću o svim pokušajima i pritiscima govoriti u načelu.

Ja sam i dalje ponosan što smo unapredili transparentnost ovog izbora i rad odbora, a to i jeste glavna odlika ove poslaničke većine, koja nema šta da krije, koja se ne boji viška demokratije i koja je spremna da transparentno radi po svim pitanjima, pa i po ovom.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 13:17