Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Milica Delević

Govori

Zahvaljujem se gospođo predsedavajuća. Suština ovog amandmana je dalje usklađivanje sa članom 14. tačka 2. Statuta evropskog sistema centralnih banaka koji je usmeren na to da ukoliko neko od vice guvernera prekine svoju funkciju, iz bilo kog razloga, pre isteka mandata, da se na njegovo mesto bira neko sa minimumom trajanja funkcije, znači za ceo mandat, a ne samo do isteka trajanja mandata vice guvernera kojem je mandat iz nekog razloga prekinut.
Svrha usklađivanja je da se obezbedi minimum trajanja funkcije, a i kontinuitet u radu za koji predlagač tvrdi da je pokušao da uredi u drugim članovima koji su predloženi ovim izmenama i dopunama. Mislim da zbog svrsishodnosti rada Narodne banke Srbije, a i zbog daljeg usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, što vidimo da je cilj, kao i zbog odgovora na primedbe Evropske centralne banke, predlažem da se usvoji ovaj amandman. Hvala.
Zahvaljujem se.
Isto obrazloženje kao i za prethodni amandman – obezbeđivanje kontinuiteta rada Saveta i uvažavanje primedbi Evropske centralne banke u smislu usklađivanja sa članom 14. tačka 2. evropskih sistema centralnih banaka. Hvala.
Zahvaljujem se gospođi Tabaković. Moja primedba je isključivo u vezi sa komentarima koji su mi kao predsednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije dostavljeni i koji se upravo odnose i na potrebu obezbeđivanja minimuma trajanja funkcije viceguvernera i članova Saveta. Pretpostavljam da su oni protumačili Statut na način koji je prenet u komentarima, a verujem da su komentare podelili ne samo sa Skupštinom, nego i sa predlagačem.
Zahvaljujem se, predsedavajući.
Gospođa Tabaković je pomenula komentare koji su mi kao predsednici Odbora za evropske integracije stigli. Tačno je da sam tražila komentare. Tražila sam ih kako na prethodne izmene i dopune, tako i na sada predložene. Tražila sam ih zato što je predlagač prethodnih izmena i dopuna bilo upravo 126 poslanika iz parlamenta.
Svi komentari koji su stigli podeljeni su poslanicima Odbora. Nisu završili u medijima, nego su podeljeni članovima Odbora za evropske integracije. Na komentarima piše na koji zakon se odnose.
Ovo nije prvi put da Odbor svojim članovima deli komentare Evropske komisije. Prethodni pristigli komentari su bili na Nacrt zakona o javnim nabavkama i vrlo su pohvalni. Ne vidim da je bilo žalbi što su podeljeni.
Jednostavno, smatram da mi je kao predsednici Odbora dužnost da zatražim komentare, dužnost da ih sa članovima Odbora podelim. Oni su prvi put zaista i podeljeni danas na sednici Odbora. Žao mi je što nismo imali više vremena da o tome porazgovaramo i što smo se bez zaključaka rastali zbog nemanja kvoruma, ali oni su bili namenjeni publici kod koje su otišli i jasno je navedeno na koji se zakon odnose.
Hvala gospodine predsedavajući. Želela sam ovim amandmanom da skrenem pažnju na preraspodelu nadležnosti do koje mi se čini da dolazi u okviru struktura koje su već uspostavljene za upravljanje fondovima EU i na osnovu kojih smo se, pokušavamo, da se akreditujemo kod Evropske komisije za decentralizovano upravljanje sredstvima EU. Ova preraspodela se odnosi, zapravo, na preraspodelu nadležnosti sa Ministarstvom finansija u čijem sastavu su sektori za Nacionalni fond za upravljanje fondovima EU i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa i sredstava EU i Kancelarije za evropske integracije, potpredsednik za evropske integracije u svojstvu nacionalnog koordinatora i tehničkog sekretarijata nacionalnog koordinatora. Mi smo sa ovom uspostavljenom strukturom, već da tako kažem, blizu nekog kraja procesa akreditacije i ukoliko bi se ovo rešenje usvojilo, usporilo bi akreditaciju što verujem da je cilj čitave Vlade od naročite važnosti za potpredsednika za evropske integracije. Hvala.