MILOŠ JOVANOVIĆ

Nova Demokratska stranka Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Miloš Jovanović je do sada jednom bio narodni poslanik, u devetom sazivu, od 2012. do 2014. godine.

U devetom sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kao i član Delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a i Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije .

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao treći na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA -Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, i član Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije

BIOGRAFIJA

Rođen je 19. avgusta 1976. godine u Beogradu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju. Na Univerzitetu Pariz I Panteon-Sorbona je 1999. godine diplomirao na Pravnom fakultetu, a 2000. godine na Odseku političkih nauka Sorbone. Na istom univerzitetu je završio magistarske studije iz međunarodnih odnosa 2001. godine i doktorsku disertaciju odbranio 2010. godine.

Od 2006. do 2011. godine je radio na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu u zvanju istraživača-saradnika. 2011. godine izabran je za asistenta, a 2014. za docenta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde i dalje predaje.

Bio je član je Upravnog odbora Fonda Slobodan Jovanović.

Od jula 2007. godine je obavljao dužnost savetnika ministra za Kosovo i Metohiju za međunarodnopravna pitanja i bio je član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i Metohije vođenim pod okriljem međunarodne posredničke Trojke.

2008. godine imenovan je za jednog od dvojice koordinatora pravnog tima Vlade Republike Srbije.

Na lokalnim izborima 2020. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Vračar u Beogradu, ali je podneo ostavku neposredno po potvrđivanju odborničkog mandata.

Na izborima 2022. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda.

U Demokratskoj stranci Srbije je bio na dužnostima privremenog potpredsednika gradskog odbora u Beogradu i političkog savetnika predsednika stranke, a nakon toga i potpredsednik stranke. U oktobru 2013. godine vratio je najpre poslanički mandat Demokratskoj stranci Srbije, ali je ostao potpredsednik stranke, da bi zatim nekoliko dana kasnije podneo je ostavku na sve funkcije.

Za potpredsednika Demokratske stranke Srbije izabran je ponovo u oktobru 2016. godine, a u maju 2017. godine i za predsednika stranke. Na toj funkciji nalazi se i danas.
Poslednji put ažurirano: 22.05.2023, 10:40

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Beograd
  • 19.08.1976.
  • profesor univerziteta

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Zahvaljujem.

Hajde ovako, o suštini ćemo kasnije u toku dana, to je zapravo najvažnija tema. Čisto da građani ne bi bili uskraćeni za istinu, da, u pravu ste, niko nije morao da nas sprečava jer nismo nasrnuli ni na koga, apsolutno ni na koga, niti je bila bilo čija namera ništa slično. Da, došlo je do fizičkog kontakta zbog vaše strane i vaše krivice.

Što se Vojislava Koštunice tiče, da, moguće je da je bilo grešaka. Ja znam samo dve stvari, šta god da je radio nikada nije pomagao tzv. „državnosti Kosova i Metohije“ kao vi 2013. godine. Znam još jednu stvar, koliko god gospodo draga, koliko god Vojislav Koštunica bio loš, nije vam bio dovoljno loš da tražite koaliciju sa njim 2008. godine i njegovu podršku 2012. godine. Toliko vam je bio odvratan da ste jedva dočekali da vas podrži i njegovom podrškom dođete na vlast.

Toliko o Vojislavu Koštunici, gospodo, a o veri i večer, to se, gospodine Vučiću, potpuno slažem sa vama. Predstavu nemate koliko se iskreno slažem sa vama. Vreme će sve pokazati i ko je vera i ko je nevera i jedva čekam taj trenutak, samo se plašim da će sa ove strane, a Boga mi i na galeriji biti mnogo razočaranih ljudi. Daće Bog da grešim, ali više nemam nikakvu ni veru ni nadu da može da bude drugačije.

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Zahvaljujem, gospodine predsedniče Narodne skupštine.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, gospodine Vučiću, rekoste da se ne radujemo kada ste rekli to što ste rekli i u pravu ste bili, ne radujemo se, ne što vas mrzimo, nije ni da vas volimo, ne radi se ni o ljubavi, ni o mržnji, već vam ne verujemo. Jednostavno, vam ne verujemo i čudi me da vam više iko i veruju, posle svega.

Ali, hajde pre toga samo da par manje važnih stvari razjasnimo. Jesu manje važne, ali zarad istine i ljudi koji nas gledaju, ne bi bilo zgoreg pomenuti ih. Konsultacije. Da, pozvali ste javno na konsultacije i da, dobili ste javno odgovor od Srpske koalicije NADA da na te konsultacije dolazimo, odnosno da ćemo se čak i u listu koji nije baš poznat kao preterano opozicioni „Kurir“ navedena je izjava – Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS kaže i citat – da će ta stranka naravno potvrdno odgovoriti na poziv predsednika Republike. Saslušaćemo šta ima da kaže, ali ćemo vrlo jasno izneti svoje stavove. Poziv javno dobili. Na poziv potvrdno odgovorili. Istine radi.

Da krenemo na ove malo važnije stvari. Ima jedna škakljiva stvar, a to je blaga reč i više nego škakljiva. Ljudi, ja razumem da u međunarodnim odnosima, da u diplomatiji, nešto sam malo pročitao i nešto malo znam, postoje pregovori gde ne može da se otkrije sadržina zbog uticaja na pregovore, zbog uspešnosti pregovora itd.

Ovo nisu i ne smeju da budu takvi pregovori. Pobogu, ljudi, govorimo o sudbini Srbije, njene teritorijalne celovitosti. Građani imaju pravo da znaju o čemu se radi i ako je bio zahtev, kao što je očigledno bio zahtev zapadnog dela tzv. međunarodne zajednice da se to održi u tajnosti na takav zahtev ne može potvrdno da se odgovori.

Ali, zapravo to i nije najgore, jer mi znamo o čemu se radi. Znamo o čemu se radi i zato je ovo velika sramota što o ovome govorimo. Sporazum ili ti da budemo precizni nacrt, predlog sporazuma, kako god želite, je objavljen. Gospodin Miroslav Lajčak je rekao da je to što je objavljeno zapravo to plus minus koji detalj, da je to to. Aleksandar Vučić je evo ovde i danas rekao da je to manje više to.

Vratiću se na neke članove koje ste vi spomenuli. Hajde odmah da kažemo – to je predaja KiM. I to svi znamo.

(Marijan Rističević: Nije tačno.)

Možete da dobacujete – nije tačno. Jeste, tačno je i to svi znamo. Prvo, tačno je. Hajde malo samo da razmislimo zbog građana. Kada vam predlažu plan zemlje koje su i same priznale secesiju naše južne pokrajine, kada sam Eskobar ili ranije Hil kaže – više nema govora o tome Kosovo je Srbija, zaboravite na tu parolu, izbacite to iz vaših glava, dragi Srbi, ako te zemlje nude plan pa taj plan ne može da bude ništa drugo do zahtev Srbiji da se svojevoljno odvoji od dela svoje teritorije.

Uostalom, ne verujte meni.

(Marijan Rističević: Jel to francuski predlog?)

Vratićemo se i na Francusku i na sve ove vaše, uslovno rečeno, kritike. Nemam problem ni sa čim. Ništa ne krijem, ali ne verujte meni. Još jednom, to sam i prošli put rekao, evo ga Aleksandar Vučić, on je rekao u obraćanju, ne nakon sastanka sa tom diplomatskom petorkom, nego u obraćanju narednog ponedeljka od onih sat i nešto vremena, rekao je – to je implicitno priznanje koje se nama traži. Tako i tako. To ovde piše.

Jeste problematičan i drugi član. Drugi član kaže da mi treba da tretiramo Kosovo i Kosovo nas kao ravnopravne i jednake partnere na osnovu Povelje UN. Jednaka suverenost, teritorijalna celovitosti i da ne nabrajam dalje, jednakost prava.

Ljudi, pa ne može Srbija i njena secesionistička teritorija da ima jednaka prava i da se jednako tretiraju. To vam je već implicitno priznanje.

Član 4. nije samo drugi stav problematičan koji kaže i citiran je ovde malopre od gospodina Vučića – da se Srbija neće protiviti Kosovu, odnosno ulasku ili ti članstvu Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju. Problem je i prvi stav tog člana – strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Da li je to danas tako? I jeste i nije zato što mi od te pretpostavke još se nismo odrekli i ne treba da se odreknemo.

Šta je fakcititet? O tome možemo da diskutujemo. Na nama je da i dalj polažemo pravo na naša suverena prava bez ikakve igre reči. I da ne nabrajam dalje članove.

Samo ću završiti sa onim ko iole pažljivo gleda i po malo zna. Ljudi, ne puno, po malo zna o svemu ovome, zna da je ovo skoro prepisano, u nekim momentima i potpuno u reč sporazum između dve Nemačke, čuveni temeljni sporazum iz 1972. godine, kojim su se dve Nemačke priznale. Obe su ušle u UN, zapadni blok je priznao Istočnu Nemačku, istočni blok Zapadnu Nemačku.

Nema nikakvih tajni. Da ovo završimo još jednim citatom Aleksandra Vučića – ovo je implicitno priznanje koje se od Srbije traži. Zašto je sramota da o ovome govorimo? Ajde malo samo da razlučimo ovo, raščlanimo, ali minimalno. To znači nezavisno Kosovo, to znači da Srba na nezavisnom Kosovu više biti neće. Odmah da se razumemo, nema te ZSO koja će tu činjenicu promeniti. Sudbina Srba na nekakvom nezavisnom Kosovu će biti sudbina Srba u ovoj novijoj nezavisnoj Hrvatskoj. Neće ih biti. To znaju svi, to znati i vi gore gospodo. Znate. Možete da me pljujete, i mene i sve nas, znate.

To znači velika Albanija. To niko ne pominje. To znači velika Albanija, jer se to neće moći sprečiti. Dve, u tom slučaju nezavisne države ne može niko da spreči da donesu odluku da budu jedna velika država. Gospodo, to znači jatak, i sasvim izvesno kraj Republike Srpske.

Da li je ovo zapadna politika prema Kosovu i Metohiji? Jeste. Nikada nisu krili. Podržavali separatizam, izvršili agresiju, podržavali jednostrano proglašenje nezavisnosti ili ti secesiju i istu priznali. Poslednja etapa u tome da nas privole da i mi to priznamo. Kakva je politika zapada prema Bosni i Hercegovini? Što mislite da će da odustanu od politike njihove prema Bosni i Hercegovini? Neće. Unitarizacija BiH, odnosno nestanak Republike Srpske. Ništa više, ništa manje.

Ako se ovo ovako reši, sledeća je Republika Srpska, a onda je sledeće. Znate, svašta može da se zamisli. Atak i na teritorijalnu celovitost već krnje Srbije u raznim njenim delovima. Ima čak, hteo sam da kažem skoro važnija, podjednako važna kao i sve ovo, stid i sram koju ovakav ultimatum ostaje i ostavlja, koji ja već sada osećam, kada uopšte moram da pričam o njemu. Mi smo prva generacija u istoriji ovog naroda koja otvoreno razmišlja o predaji, i to ne bilo koga dela teritorije, već Kosova i Metohije. Prva generacija.

Sada ću vam objasniti, za građane koji nas gledaju da mogu da čuju kolege iz SNS, dobacuju – a zašto u naše ime pričate? Najbolje pitanje koje ste mogli da postavite, postavili ste. Zašto uopšte o ovome pričamo? Zato što je predsednik države, što se mene tiče, sebe time diskvalifikovao, izjavio nakon sastanka sa tom diplomatskom petorkom. Ovo je citat, a ne nešto čime ste vi vični, a to su manipulacije, citat. Za ovakav i ovaj sporazum Aleksandar Vučić je rekao da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma. U reč citat, da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma.

Ljudi, nisam to ja rekao. Možda niste ni vi profesore Atlagiću. Aleksandar Vučić je to rekao. U čije ime? U moje nije, i u ime Srbije nije. Možda nije ni u vaše, jer mu narod Srbije nije dao mandat da ovako nešto izjavi. Hoćemo o teoriji države i pravu. Možemo tri sata o tome. To je na ivici državnog udara, ako ćemo o tome. Odmah ste dobili podršku.

Gospodo, Vesna Pešić, obradovala se novom naprednjačkom politikom, pročitala predlog. Sjajan. Odlično su to sročili. Nada se da je već potpisano. Nataša Kandić citira Aleksandra Vučića, citat: „Spremni smo da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji“. Ima nas puno za. Nataša Kandić vas podržava.

Čekajte, trio nije gotov. Sonja Biserko, velika poznata Srpkinja. Sjajan predlog, treba ga podržati. Da su sve na okupu. Ima ih koji više nisu s nama. I one bi to podržale. Borka Pavićević, koga još ima? Ne sećam se više.

(Marijan Rističević: Borka je umrla.)

Slušajte malo pažljivije.

Vuk Drašković je tu. Tu je naravno i Čeda Jovanović, Šutanovac, svi su uz vas. Ali nije samo to sramota. To je najveća sramota.

Ima jedna malo manja sramota, način na koji to predstavljate, način na koji o tome govorite i način na koji plašite narod. Posledice neprihvatanja, samo ste se za to vezali, niko od vas nije rekao šta bi bile posledice prihvatanja. Nezavisno Kosovo, Velika Albanija, Republika Srpska, doviđenja, prijatno.

Posledice prihvatanja sporazuma, citiram i ovde verujem, jer je rečeno…

(_______________: Kog sporazuma?)

Onog za koji je Aleksandar Vučić rekao da smo spremni da prihvatimo koncept. Prekid evropskih integracija, vrlo verovatno, zapravo sasvim sigurno. Zaustavljanje investicija, vrlo verovatno i sada je ovo maglovitije, mere koje će imati direktan uticaj na političke i ekonomske prilike, odnosno koje će uticati u političkom i ekonomskom smislu na zemlju i državu Srbiju, što je moguće.

Da ste ostali na tome, da ste ostali na tome, pa još nekako, jer ovo nije padaju sekire i najezda skakavaca nas očekuje, ne nego ste učitali sankcije i učitali ste rat. Aleksandar Vučić je ovaj današnji govor počeo Meljanskim dijalogom. Peloponeski rat, gospodo malo smo daleko od bilo kakvog rata, kamoli Peloponeskog. Ja taj Meljanski dijalog predajem studentima, znam ga napamet i znam sve šta znači i ne može se u ovoj situaciji nikako koristiti.

Ne bih dalje o pričama, o sukobima. Ako nekom ne odgovara sukob na KiM, ne odgovara zapadu. Zapadu danas odgovara na KiM sve, pa čak i zamrznuti konflikt više nego bilo kakav sukob, čak i u nekom, pošto pažljivo slušam, ali sada sve manje moram da priznam, reći ću na kraju zašto, čak je i Aleksandar Vučić u nekom obraćanju rekao da bi to mogla da bude taktička prednost, ali mi je ne koristimo.

O sankcijama su sami evropski zvaničnici rekli da to uopšte nije na stolu i da o tome nema govora. Bilo kako bilo, jedna rečenica Aleksandra Vučića danas je tačna i ozbiljna i zato joj treba pristupiti odgovorno. Ovo nije ni ironija, ni šala, već potpuno otvoreno i iskreno kažem.

Rečenica – šta god da uradimo, prihvatimo ili ne prihvatimo, gubimo. Ja bih dodao gubimo nešto. Ali gospodo, između gubitka, pa skoro države, dakle KiM, stvaranja Velike Albanije, udara na Republiku Srpsku i određenih posledica po ekonomiju, mislim da tas na vagi prosto ne da preteže, to se ne stavlja na dva tasa iste vage. Ne može. Ekonomskih kriza koje niko ne želi, bilo je i biće i 1929. godine i 2008. godine. Jednom kada se izgubi teritorija, a ona se izgubi samo onda kada stavite potpis na to, to je gotovo za sva vremena.

Šta uraditi? Odbiti plan. Odbiti plan u celini. Ljudi, ovo se ne da popraviti, čak i da KiM ne budu deo ili članica UN, ostaje sve ostalo i doći ćemo samo na korak bliže i da bude u nekom sledećem trenutku. Ovo je pitanje procesa. Pričali smo prošli put o neminovnom preokretu i korenitoj promeni kosovske politike, nažalost sa vama to nije moguće i u to se više niko ne nada.

Za kraj, ne moram da dužim. U stvari, samo pre toga da ne bude da nije izrečeno. Građani Srbije koji nas gledate danas, više puta se postavilo, neki ljudi su dobacivali sa druge strane, neko reče rezervna država Francuska, neko pominje dvostruka državljanstva.

Izvinite što pričam ovo, potpuno je banalno. Da, nikakva nije tajna, imam svoje matično srpsko državljanstvo i stekao sam životnim okolnostima i francusko. Ali znate, možete imati dva državljanstva, samo je jedna otadžbina. Ja da sam hteo negde da idem, ja se ne bih vraćao.

Ja gospodo u ovu zemlju verujem, doveo sam suprugu, deca mi rastu ovde i idu ovde u državne škole, za razliku od nekih čija su deca u inostranstvu. Izvinjavam se građanima na ovoj banalnosti jer je to, gospodo, najbesmisleniji argument i ako je to neki problem, Srbija nema nijedan problem. Ako vi sve ovo svodite na pitanje postojanja nekakvog dvostrukog državljanstva, vi niste dostojni istorijskog momenta, niti Srbije i to je naprosto činjenica.

Za kraj, vratio sam se ovde. Pitaju gde sam bio 1999. godine. U Francuskoj seo u autobus i vratio se ovde nakon tri dana i nikog nisam pozivao u rat. Nikada i nikoga nisam pozivao u rat, za razliku od vas. E sad, ako gospodo dozvoljavate, da se vratimo u suštinu. Zašto ne verujemo? Pa jednostavno, neću se vraćati na ovo - nećemo ići u Tiranu, pa idemo u Tiranu. Neću se vraćati na ono - neću biti kandidat za predsednika, pa evo drugi mandat. Sve je to manje-više nevažno. Vratiću se na nešto meni mnogo važnije. Ovde je rečeno pred Srbijom, KM, iliti Kosovska Mitrovica, tablice ostaju. A danas KM tablice nestaju, svaki dan nestaju. Sto vozila je na Jarinju, to je obećanje Aleksandra Vučića i to je reč Aleksandra Vučića. E zato ne verujemo, jer KM tablice nestaju. Žao mi je što je tako, ali je tako i zato mora da se menja i nemojte da imate tu iluziju. Kao što se vi branite, branićemo se i mi, ali tamo gde vam vaši skandiraju: "Aco, Srbine" mi skandiramo Srbiji. To je ozbiljna i velika razlika.

Treća posebna sednica , 02.02.2023.

Hvala, gospodine predsedniče Narodne skupštine. Verujte kratko, ni dva minuta. Najveći problem za nas, za sve nas su rezultati vaše kosovske politike, ni više ni manje. Srba je sve manje na Kosovu i Metohiji, države Srbije je sve manje na Kosovu i Metohiji. To je najveći, to je ogroman problem. Samo rečenica jedna. Lepo ste rekli, videće se i ko je vera i ko je nevera, imamo šest meseci, devet meseci, možda, i sve će se pokazati kao na snegu.

Ja sam potpuno miran, kada smo mi u pitanju, a za ostalo ćemo videti.

Imovinska karta

(Beograd, 21.10.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (samo paušal) Republika Mesečno 35000.00 RSD 01.08.2022 -
Pravni fakultet u Beogradu (Nastavnik) Republika Mesečno 174000.00 RSD 05.01.2012 -