MARKO GAVRILOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 1978. godine. Živi u Obrenovcu.

Po zanimanju ekonomista.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:23

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Obrenovac
  • 1978
  • ekonomista

Statistika

  • 1
  • 0
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 6 godina i 6 meseci i 7 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Poštovana predsednice, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, modernizacija sistema za otpepeljivanje na TE „A“ ima više benefita. Jedan od benefita koji je u suštini najbitniji je zaštita eko sistema i zaštita životne sredine oko termoelektrane i za opštinu Obrenovac, a drugi je za smanjenje troškova za odlaganje pepela na TE „A“. To znači smanjenje troškova u suštini za EPS.

Vrednost celog projekta je oko 55 miliona evra, 45 miliona će se povući iz KFW nemačke banke, a ostatak će EPS finansirati iz svojih sredstava. Kredit je veoma povoljan 0,8% na godišnjem nivou, za razliku od nekih kredita koje su prethodne vlasti uzimale i zaduživale državu od pet do osam posto na godišnjem nivou. Ovaj je odličan. Grejs period kredita je pet godina. To znači da će otplata krenuti od 2022. godine i tranše neće biti veće od 200 hiljada evra. U suštini ko god je u privredi nekada radio i bavio se ozbiljno finansijama zna da se svi veliki projekti finansiraju uvek iz veoma dobrih kredita. Nikada se ne servisiraju iz gotovog novca, gotov novac se uvek koristi za obrtna sredstva u firmama i ko god to zna on nikada ne bi kritikovao taj način finansiranja osnovnih sredstava i ulaganje u nove sisteme.

U suštini, da bi mogli ovde da vidimo kakav je EPS danas i kakav je EPS bio, napravićemo paralelu EPS od 2000.-2012. godine i EPS od 2012.-2017. godine. Od 2000.-2012. godine imamo EPS koji je kontrolisala neka druga vlast, tadašnja, čiji su predstavnici ovde prisutni. U tome periodu imamo razne afere. Jedna od afera je afera oko mašina gde su radile po 25 sati. Takođe, 75% mašina tada na Kolubarskim kopovima koje su radile po 25 sati su bile iznajmljene. Znači, nisu bile u vlasništvu EPS. Takođe većina tih mašina je bila u vlasništvu raznih političara iz prethodne vlasti.

Takođe velike afere su bile oko krađe goriva. U tim aferama su bili umešani mnogi direktori i predstavnici prošle vlasti. Takođe, afera oko eksproprijacije zemljišta u koju je direktno bila uključena i DS, jer je direktor tada bio iz redova DS na čelu kopova. Klasičan primer, kuća od Keneta procenjena na dva i po miliona evra, u trećoj zoni eksproprijacije predviđenoj tek za 30 godina, prva rata je plaćena milion i 250 hiljada evra.

Naravno, sve je zaustavljeno dolaskom novog direktora Grčića. Stari direktor je procesuiran i završio je u pritvoru. Istog tog direktora koji je procesuiran i završio u pritvoru je DS, kada je pravila Vladu u senci planirala da ga postavi za ministra energetike. Tako da odmah možemo da vidimo kakvi bi kadrovi vodili to ministarstvo i dokle bi to ministarstvo došlo danas i država Srbija.

Takođe, druga strana od 2012.-2017. godine, možemo da kažemo da je renesansa EPS-a, SNS dolazi na vlast, vrši se sistematizacija EPS-a u celini. Na najveće preduzeće, ali sada je to sve centralni sistem, to su bili Kopovi kolubarski, dolazi Milorad Grčić, on tada stabilizuje proizvodnju uglja, rešava problem oko eksproprijacije koji je takođe nasleđen od direktora iz DS. Taj problem je veoma bio veliki zato što jedan deo Vreoca, tj. tačnije za Vreočko groblje nije izvršena eksproprijacija i nije moglo da se otvori novo polje i to je direktno ugrožavalo stabilnost energetskog sistema.

Gospodin Grčić je rešio problem u Vreocima i novo polje je otvoreno. Takođe, veoma bitna stvar u tom periodu je da je spašena „Kolubara metal“ koju je protekla vlast pustila niz vodu, izdvojila ga iz sistema EPS-a, a veoma je bitna firma što se tiče EPS-a, jer „Kolubara metal“ je najveći mašinsko obradni centar na Balkanu i sve mašine koje rade na kopovima, tj. tačnije glodari, znači koji kopaju ugalj, „Kolubara metal“ vrši remont i pravljenje delova za te iste glodare.

Tri i po hiljade radnika je moglo da ostane bez posla. Intervencijom premijera Aleksandra Vučića i direktora Grčića firma je spašena, ubačena je u sistem EPS-a i to se kasnije pokazalo kao veoma dobar potez.

Takođe, jedna od velikih stavki u uštedi je napravljena kada je smanjena krađa goriva u Kolubari. Poplava 2014. godine, na nesreću, zbog sačuvanog „Kolubara metala“ je imala manji negativan uticaj nego koji je mogla da ima. Sačuvani „Kolubara metal“ je tada remontovao glodare koji su bili poplavljeni. Pošto su strani stručnjaci procenjivali oporavak kopova od poplava, da će trajati jedno tri godine, u suštini da podsetim sve vas ovde, u kopove se izlila reka Kolubara i ušlo je 320 miliona kubika vode, za šest meseci sva voda je ispumpana. Mašine su popravljene i elektroenergetski sistem je ostao stabilan i nije narušena proizvodnja struje u Republici Srbiji.

Takođe, moramo da naglasimo, od 2000.-2012. godine nijedan premijer nikad nije došao na kopove, niti posetio bilo koji proizvodni sistem EPS-a. Aleksandar Vučić je sa sindikalcima kopove posetio pet puta. Čak je jedna sednica Vlade održana na kopovima. Tako da odmah možemo da vidimo brigu ove vlasti i premijera o elektroenergetskom sistemu i uopšte o državi.

Takođe možemo da kažemo da od 2000.-2014. godine je otvoren novi kop Radljevo, to opet možemo da zahvalimo angažovanju premijera, angažovanju tadašnjeg predsednika Opštine Darka Glišića i Milorada Grčića. Znači, novi kop Radljevo će u budućnosti obezbediti stabilno snabdevanje TE „A“ i „B“ ugljem i održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

U suštini, možemo da kažemo, do 17. maja ove godine je iskopano 10 miliona tona uglja. Imamo preko 600 hiljada tona uglja na deponijama elektrane „A“ i „B“, sa konstantnim punjenjem deponija.

Takođe, možemo da kažemo jednu stvar, da je prošle godine EPS imao projektovan gubitak, a u suštini godinu je završio sa 100 miliona dobitka. Na EPS računu imate 500 miliona evra, a prethodne vlasti su uzimale kredite da ljudima isplate plate. Možemo da kažemo i to da je ove zime održana elektroenergetska stabilnost sistema i bio je manji ispad sistema u Srbiji nego u Nemačkoj. Možemo da kažemo i da mi struju više ne uvozimo, nego struju izvozimo i u trgovini strujom je EPS zaradio skoro 70 miliona evra u prošloj i ovoj godini.

Takođe, moram da pohvalim i ministra Antića i saznanje da ministar Antić svake nedelje kada u suštini ne bi trebao da radi, kada bi trebao da ima slobodan dan, posećuje sa direktorom EPS-a postrojenja u EPS-u. Prošle nedelje tačnije je posetio drobilanu i utovarnu stanicu na Tamnavi, a posle toga je bio na elektrani A.

U suštini politika SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem je politika dobitka. Ta politika primenom na sve sektore, na sektore EPS-a, sektore Telekoma, u sektoru građevinarstva takođe fabrike se nove grade, dobijamo nova radna mesta, novi autoputevi, obnavljaju se bolnice, grade se obdaništa, to je politika domaćinskog vođenja države i tu politiku je narod prepoznao i u prvom krugu mu je dao podršku od 56%. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 14.12.2016.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo poslanici, poštovana ministarko i gosti, ako se osvrnemo na period od 2000. do 2012. godine, čega možemo da se prisetimo? Možemo da se prisetimo lošeg stanja u privredi, velike nezaposlenosti do 25%, loših privatizacija i još mnogih drugih problema u ovoj zemlji, koje ne bih sada da pominjem i da otvaram neke druge replike.
Takođe, ne smemo to nikada da zaboravimo i moramo uvek da se sećamo toga što se desilo u tom periodu, da bi sprečili i da se to ponovo ne dogodi. U tom periodu kada ste pokušavali da odete na neki put iz ove zemlje, avionom niste mogli jer se letelo na dve-tri čarter destinacije do Crne Gore i do nekih okolnih glavnih gradova bivših republika stare Jugoslavije. Ako ste hteli negde da odete sa železnicom, voz bi se pokvario negde usput. Na kraju, ostalo vam je da krenete kolima, ali usput bi negde udarili u neku udarnu rupu, došlo bi do nekog defekta i tu bi se završilo vaše putovanje. E, to je bila Srbija u periodu od 2000. do 2012. godine i to nikad ne smemo da zaboravimo. To moramo da sprečimo da se ponovi.
Kada je narod ukazao poverenje SNS-u i Aleksandru Vučiću i kada je Aleksandar Vučić doveo strateškog partnera „Er Srbiji“ – „Etihada“, šta smo dobili?
Dobili smo da je „Er Srbija“ ima novu flotu Er basovih aviona, da danas godišnje ima pet miliona putnika, da putuje prema 57 destinacija u svetu, da imamo direktan let za Njujork i da će se uskoro let prema Kini dogovoriti, i nadam se biti realizovan. Kakvo je pre bilo stanje 2012. godine u državi, takvo je bilo i na aerodromu? Danas je to potpuno druga situacija. Imamo Aerodrom „Nikola Tesla“ koji se sada ubraja u aerodrome koji su lideri u regionu. Većina tranzitnog saobraćaja robnog prelazi preko našeg aerodroma, a i putničkog.
Takođe, imamo terminale nove urađene koji mogu da prime i najveće avione. Dalje ulaganje u ovaj aerodrom će ovaj zakon novi omogućiti. Što se tiče aerodroma tu možemo da kažemo da će ovaj zakon doprineti da se ulaganja ostvare na aerodromu u Nišu, a i ovaj novi aerodrom na Zlatiboru.
Energiju koju je uložio Aleksandar Vučić sa Vladom u vazdušni saobraćaj, takođe je uložio i u drumski saobraćaj i drumsku infrastrukturu, gde je imao veliku pomoć ministarke. Ulaganjem u infrastrukturu završili smo Koridore prema Bugarskoj i završićemo Koridor prema Rumuniji, prema Grčkoj, i Koridor 11, prema zapadnom delu Srbije.
Time ćemo Srbiju uvrstiti u jednu od najpoželjnijih zemalja u regionu za ulaganje i privući ćemo investitore, koji su naravno u proteklom periodu otvorili veliki broj firmi i zaposlili u Srbiji 120.000 radnika. Samom količinom tih radnih mesta, poveća će se standard u Republici, poveća će se potrošnja, doći će do rasta u privredi, do protoka robe, a poveća će se i standard građana. Ulaganjem u infrastrukturu vazdušnog saobraćaja i drumskog saobraćaja, novi investitori će doći, a postojeći će otvoriti nove pogone i do 2020. godine se planira i zapošljavanje do 200.000 radnika.
Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem ima viziju da Srbija postane moderna i napredna zemlja, i da do 2022. i 2023. godine, budemo i članica punopravni član u Evropskoj zajednici. Nadam se da će narod, kao što je ukazao poverenje i dao skoro dva miliona glasova, ove godine to učiniti na narednim izborima i omogućiti Srbiji i Aleksandru Vučiću i Vladi, da sve ovo što je zacrtala u ovom periodu ispuni i da još više od toga u narednom periodu učini i ispuni. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja, 13.10.2016.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo poslanici, poštovani gosti, kada je Srpska napredna stranka 2012. godine zadobila poverenje naroda i preuzela vlast u Republici Srbiji, šta je zatekla? Zatekla je loše stanje puteva, nesređene imovinsko-pravne odnose, lošu infrastrukturu, ali takođe i preduzeća koja rade niskogradnju i putarska preduzeća u jako lošem stanju. Sve to nije moglo da se desi preko noći.
Mi znamo da, kada je Demokratska stranka 2000. godine došla na vlast, kakva-takva državna preduzeća su postojala i ona su nešto radila. Sad, zašto ta državna preduzeća nisu mogla da nastave dalje da rade, nego su se pojavila neka nova privatna? Ja ću vam sada objasniti.
Kada su stare perjanice DS-a, jedna je ovde među nama, on je jedini i opstao od svih njih, razmišljale o tome kako će ovu vlast da skinu, oni su pravili plan, takođe su imali novčanu pomoć sa strane, ali nisu imali petlje da se upuste u to. Pošto oni nisu imali petlje, oni su morali da se udruže sa određenim kriminogenim grupama i te grupe bi uz njihovu pomoć, njihove planove, srušili vlast. Naravno, oni su krenuli u taj plan. Na kraju, šta je bilo u tom planu? Skupština je gorela, gorela je televizija, bilo je povređenih, policijske stanice su opljačkane, razoružane i nastao je haos u zemlji. Naravno…

Imovinska karta

(Obrenovac, 31.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81000.00 RSD 06.06.2016 -
Član Skupštine Društva Kolubara usluge d.o.o. Opština Mesečno 27000.00 RSD 02.07.2015 -