Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Gavrilović

Marko Gavrilović

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovana predsednice, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, modernizacija sistema za otpepeljivanje na TE „A“ ima više benefita. Jedan od benefita koji je u suštini najbitniji je zaštita eko sistema i zaštita životne sredine oko termoelektrane i za opštinu Obrenovac, a drugi je za smanjenje troškova za odlaganje pepela na TE „A“. To znači smanjenje troškova u suštini za EPS.

Vrednost celog projekta je oko 55 miliona evra, 45 miliona će se povući iz KFW nemačke banke, a ostatak će EPS finansirati iz svojih sredstava. Kredit je veoma povoljan 0,8% na godišnjem nivou, za razliku od nekih kredita koje su prethodne vlasti uzimale i zaduživale državu od pet do osam posto na godišnjem nivou. Ovaj je odličan. Grejs period kredita je pet godina. To znači da će otplata krenuti od 2022. godine i tranše neće biti veće od 200 hiljada evra. U suštini ko god je u privredi nekada radio i bavio se ozbiljno finansijama zna da se svi veliki projekti finansiraju uvek iz veoma dobrih kredita. Nikada se ne servisiraju iz gotovog novca, gotov novac se uvek koristi za obrtna sredstva u firmama i ko god to zna on nikada ne bi kritikovao taj način finansiranja osnovnih sredstava i ulaganje u nove sisteme.

U suštini, da bi mogli ovde da vidimo kakav je EPS danas i kakav je EPS bio, napravićemo paralelu EPS od 2000.-2012. godine i EPS od 2012.-2017. godine. Od 2000.-2012. godine imamo EPS koji je kontrolisala neka druga vlast, tadašnja, čiji su predstavnici ovde prisutni. U tome periodu imamo razne afere. Jedna od afera je afera oko mašina gde su radile po 25 sati. Takođe, 75% mašina tada na Kolubarskim kopovima koje su radile po 25 sati su bile iznajmljene. Znači, nisu bile u vlasništvu EPS. Takođe većina tih mašina je bila u vlasništvu raznih političara iz prethodne vlasti.

Takođe velike afere su bile oko krađe goriva. U tim aferama su bili umešani mnogi direktori i predstavnici prošle vlasti. Takođe, afera oko eksproprijacije zemljišta u koju je direktno bila uključena i DS, jer je direktor tada bio iz redova DS na čelu kopova. Klasičan primer, kuća od Keneta procenjena na dva i po miliona evra, u trećoj zoni eksproprijacije predviđenoj tek za 30 godina, prva rata je plaćena milion i 250 hiljada evra.

Naravno, sve je zaustavljeno dolaskom novog direktora Grčića. Stari direktor je procesuiran i završio je u pritvoru. Istog tog direktora koji je procesuiran i završio u pritvoru je DS, kada je pravila Vladu u senci planirala da ga postavi za ministra energetike. Tako da odmah možemo da vidimo kakvi bi kadrovi vodili to ministarstvo i dokle bi to ministarstvo došlo danas i država Srbija.

Takođe, druga strana od 2012.-2017. godine, možemo da kažemo da je renesansa EPS-a, SNS dolazi na vlast, vrši se sistematizacija EPS-a u celini. Na najveće preduzeće, ali sada je to sve centralni sistem, to su bili Kopovi kolubarski, dolazi Milorad Grčić, on tada stabilizuje proizvodnju uglja, rešava problem oko eksproprijacije koji je takođe nasleđen od direktora iz DS. Taj problem je veoma bio veliki zato što jedan deo Vreoca, tj. tačnije za Vreočko groblje nije izvršena eksproprijacija i nije moglo da se otvori novo polje i to je direktno ugrožavalo stabilnost energetskog sistema.

Gospodin Grčić je rešio problem u Vreocima i novo polje je otvoreno. Takođe, veoma bitna stvar u tom periodu je da je spašena „Kolubara metal“ koju je protekla vlast pustila niz vodu, izdvojila ga iz sistema EPS-a, a veoma je bitna firma što se tiče EPS-a, jer „Kolubara metal“ je najveći mašinsko obradni centar na Balkanu i sve mašine koje rade na kopovima, tj. tačnije glodari, znači koji kopaju ugalj, „Kolubara metal“ vrši remont i pravljenje delova za te iste glodare.

Tri i po hiljade radnika je moglo da ostane bez posla. Intervencijom premijera Aleksandra Vučića i direktora Grčića firma je spašena, ubačena je u sistem EPS-a i to se kasnije pokazalo kao veoma dobar potez.

Takođe, jedna od velikih stavki u uštedi je napravljena kada je smanjena krađa goriva u Kolubari. Poplava 2014. godine, na nesreću, zbog sačuvanog „Kolubara metala“ je imala manji negativan uticaj nego koji je mogla da ima. Sačuvani „Kolubara metal“ je tada remontovao glodare koji su bili poplavljeni. Pošto su strani stručnjaci procenjivali oporavak kopova od poplava, da će trajati jedno tri godine, u suštini da podsetim sve vas ovde, u kopove se izlila reka Kolubara i ušlo je 320 miliona kubika vode, za šest meseci sva voda je ispumpana. Mašine su popravljene i elektroenergetski sistem je ostao stabilan i nije narušena proizvodnja struje u Republici Srbiji.

Takođe, moramo da naglasimo, od 2000.-2012. godine nijedan premijer nikad nije došao na kopove, niti posetio bilo koji proizvodni sistem EPS-a. Aleksandar Vučić je sa sindikalcima kopove posetio pet puta. Čak je jedna sednica Vlade održana na kopovima. Tako da odmah možemo da vidimo brigu ove vlasti i premijera o elektroenergetskom sistemu i uopšte o državi.

Takođe možemo da kažemo da od 2000.-2014. godine je otvoren novi kop Radljevo, to opet možemo da zahvalimo angažovanju premijera, angažovanju tadašnjeg predsednika Opštine Darka Glišića i Milorada Grčića. Znači, novi kop Radljevo će u budućnosti obezbediti stabilno snabdevanje TE „A“ i „B“ ugljem i održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

U suštini, možemo da kažemo, do 17. maja ove godine je iskopano 10 miliona tona uglja. Imamo preko 600 hiljada tona uglja na deponijama elektrane „A“ i „B“, sa konstantnim punjenjem deponija.

Takođe, možemo da kažemo jednu stvar, da je prošle godine EPS imao projektovan gubitak, a u suštini godinu je završio sa 100 miliona dobitka. Na EPS računu imate 500 miliona evra, a prethodne vlasti su uzimale kredite da ljudima isplate plate. Možemo da kažemo i to da je ove zime održana elektroenergetska stabilnost sistema i bio je manji ispad sistema u Srbiji nego u Nemačkoj. Možemo da kažemo i da mi struju više ne uvozimo, nego struju izvozimo i u trgovini strujom je EPS zaradio skoro 70 miliona evra u prošloj i ovoj godini.

Takođe, moram da pohvalim i ministra Antića i saznanje da ministar Antić svake nedelje kada u suštini ne bi trebao da radi, kada bi trebao da ima slobodan dan, posećuje sa direktorom EPS-a postrojenja u EPS-u. Prošle nedelje tačnije je posetio drobilanu i utovarnu stanicu na Tamnavi, a posle toga je bio na elektrani A.

U suštini politika SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem je politika dobitka. Ta politika primenom na sve sektore, na sektore EPS-a, sektore Telekoma, u sektoru građevinarstva takođe fabrike se nove grade, dobijamo nova radna mesta, novi autoputevi, obnavljaju se bolnice, grade se obdaništa, to je politika domaćinskog vođenja države i tu politiku je narod prepoznao i u prvom krugu mu je dao podršku od 56%. Hvala.
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo poslanici, poštovana ministarko i gosti, ako se osvrnemo na period od 2000. do 2012. godine, čega možemo da se prisetimo? Možemo da se prisetimo lošeg stanja u privredi, velike nezaposlenosti do 25%, loših privatizacija i još mnogih drugih problema u ovoj zemlji, koje ne bih sada da pominjem i da otvaram neke druge replike.
Takođe, ne smemo to nikada da zaboravimo i moramo uvek da se sećamo toga što se desilo u tom periodu, da bi sprečili i da se to ponovo ne dogodi. U tom periodu kada ste pokušavali da odete na neki put iz ove zemlje, avionom niste mogli jer se letelo na dve-tri čarter destinacije do Crne Gore i do nekih okolnih glavnih gradova bivših republika stare Jugoslavije. Ako ste hteli negde da odete sa železnicom, voz bi se pokvario negde usput. Na kraju, ostalo vam je da krenete kolima, ali usput bi negde udarili u neku udarnu rupu, došlo bi do nekog defekta i tu bi se završilo vaše putovanje. E, to je bila Srbija u periodu od 2000. do 2012. godine i to nikad ne smemo da zaboravimo. To moramo da sprečimo da se ponovi.
Kada je narod ukazao poverenje SNS-u i Aleksandru Vučiću i kada je Aleksandar Vučić doveo strateškog partnera „Er Srbiji“ – „Etihada“, šta smo dobili?
Dobili smo da je „Er Srbija“ ima novu flotu Er basovih aviona, da danas godišnje ima pet miliona putnika, da putuje prema 57 destinacija u svetu, da imamo direktan let za Njujork i da će se uskoro let prema Kini dogovoriti, i nadam se biti realizovan. Kakvo je pre bilo stanje 2012. godine u državi, takvo je bilo i na aerodromu? Danas je to potpuno druga situacija. Imamo Aerodrom „Nikola Tesla“ koji se sada ubraja u aerodrome koji su lideri u regionu. Većina tranzitnog saobraćaja robnog prelazi preko našeg aerodroma, a i putničkog.
Takođe, imamo terminale nove urađene koji mogu da prime i najveće avione. Dalje ulaganje u ovaj aerodrom će ovaj zakon novi omogućiti. Što se tiče aerodroma tu možemo da kažemo da će ovaj zakon doprineti da se ulaganja ostvare na aerodromu u Nišu, a i ovaj novi aerodrom na Zlatiboru.
Energiju koju je uložio Aleksandar Vučić sa Vladom u vazdušni saobraćaj, takođe je uložio i u drumski saobraćaj i drumsku infrastrukturu, gde je imao veliku pomoć ministarke. Ulaganjem u infrastrukturu završili smo Koridore prema Bugarskoj i završićemo Koridor prema Rumuniji, prema Grčkoj, i Koridor 11, prema zapadnom delu Srbije.
Time ćemo Srbiju uvrstiti u jednu od najpoželjnijih zemalja u regionu za ulaganje i privući ćemo investitore, koji su naravno u proteklom periodu otvorili veliki broj firmi i zaposlili u Srbiji 120.000 radnika. Samom količinom tih radnih mesta, poveća će se standard u Republici, poveća će se potrošnja, doći će do rasta u privredi, do protoka robe, a poveća će se i standard građana. Ulaganjem u infrastrukturu vazdušnog saobraćaja i drumskog saobraćaja, novi investitori će doći, a postojeći će otvoriti nove pogone i do 2020. godine se planira i zapošljavanje do 200.000 radnika.
Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem ima viziju da Srbija postane moderna i napredna zemlja, i da do 2022. i 2023. godine, budemo i članica punopravni član u Evropskoj zajednici. Nadam se da će narod, kao što je ukazao poverenje i dao skoro dva miliona glasova, ove godine to učiniti na narednim izborima i omogućiti Srbiji i Aleksandru Vučiću i Vladi, da sve ovo što je zacrtala u ovom periodu ispuni i da još više od toga u narednom periodu učini i ispuni. Hvala.
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo poslanici, poštovani gosti, kada je Srpska napredna stranka 2012. godine zadobila poverenje naroda i preuzela vlast u Republici Srbiji, šta je zatekla? Zatekla je loše stanje puteva, nesređene imovinsko-pravne odnose, lošu infrastrukturu, ali takođe i preduzeća koja rade niskogradnju i putarska preduzeća u jako lošem stanju. Sve to nije moglo da se desi preko noći.
Mi znamo da, kada je Demokratska stranka 2000. godine došla na vlast, kakva-takva državna preduzeća su postojala i ona su nešto radila. Sad, zašto ta državna preduzeća nisu mogla da nastave dalje da rade, nego su se pojavila neka nova privatna? Ja ću vam sada objasniti.
Kada su stare perjanice DS-a, jedna je ovde među nama, on je jedini i opstao od svih njih, razmišljale o tome kako će ovu vlast da skinu, oni su pravili plan, takođe su imali novčanu pomoć sa strane, ali nisu imali petlje da se upuste u to. Pošto oni nisu imali petlje, oni su morali da se udruže sa određenim kriminogenim grupama i te grupe bi uz njihovu pomoć, njihove planove, srušili vlast. Naravno, oni su krenuli u taj plan. Na kraju, šta je bilo u tom planu? Skupština je gorela, gorela je televizija, bilo je povređenih, policijske stanice su opljačkane, razoružane i nastao je haos u zemlji. Naravno…
… za takve neke usluge mora nešto da se da.
Dogovor koji su napravili je dao tim kriminalcima pravo da otvore preduzeća, da novac koji su stekli na nezakonit način operu u tim firmama, tako što su kupili mehanizaciju i onda da za dve godine presvuku Ibarsku magistralu, presvuku auto-put i da ko zna koliko još projekata urade. Naravno, taj asfalt nije bio deset centimetara, nego pet, podloga nije bila pola metra, nego 15 centimetara. Zato puteva u Srbiji nema.
Pošto zajednička kobila nikada ne vuče za obojicu, pojavili su se neki pacovi, neke budale, pa su počeli uši da zavrću.
Tako je bilo. Tako su se ljudi zvali. Bivši premijer ih je spominjao pod tim imenima. Nisam ja to izmislio.

Kada je problem postao između njih još veći došlo je do sukoba i premijer im je nastradao.

(Balša Božović, s mesta: Replika.)

U daljem nastavku i sledu događaja, koji je nastao, ostatak Demokratske stranke kada je video da sa đavolom ne treba tikve saditi, jer se tikve o glavu obiju, onda je počela operacija „Sablja“ gde su oni pohapsili pola Srbije…
Hoću vrlo brzo. Da bi došli do suštine, moram ovo da kažem.
Pohapsili su pola Srbije. Za te ljude koji su pohapšeni mi danas plaćamo njima obeštećenja i odštete, a u stvari nisu oni zbog sigurnosti zemlje to radili zbog naroda, nije narod bio u sprezi sa tim ljudima, nego su zbog sebe. Hajde što su hapsili, nego su rušili zgrade da prikriju… (Isključen mikrofon.)
Posle toga, gospodin Živković nestaje na deset godina, ali da bi preživeo deset godina morao je da postane vinogradar i da uzme 500.000 evra bespovratno.
Onda pošto je morao da nestane, verovatno iz straha ili iz neraščišćenih računa, pa je nestao na 10 godina, ali ne možete 10 godina da živite bez novca, onda je izmislio neku subvenciju, postao je vinogradar naprasno. Uzeo je 500.000 evra, na subvenciju se vadi, nikad ni jedan poljoprivrednik u regionu nije dobio 500.000 bespovratno on je jedini, ja mislim u Evropi, i onda na scenu stupa jedna mlada generacija tinejdžera, demokrata, koji su uvideli da njihovi učitelji nisu dobro odradili prvu fazu, pa su onda napravili tajkune ili ih izvadili iz prethodnog režima.
Njima su dali da privatizuju državne putarske firme, a onda kada su privatizovali, onda su isto nastavili da asfaltiraju po pet centimetara asfalta, po pet centimetara podloge. E, zato mi u Srbiji nemamo ni puteva, nemamo ni asfalta, nemamo ništa. E, to je ono stanje koje smo mi zatekli 2012. godine. Ali, ovi su bar neka državna preduzeća 2000. godine nasledili, ali mi nismo imali da nasledimo ni preduzeća, jer su oni uništili ta preduzeća. „Putevi Užice“ i „Nibens grupa“ su bili u dugovima do guše. E, sad to ste bili vi, a sad ću vam reći kako je to radio Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić, kada se borio da dođe na vlast, on je ispred 5.000 ljudi na Brankovom mostu stao i prvi došao ispred Skupštine Republike. Nije palio Skupštinu, nije uništavao, mirno je protestvovao sa svojim narodom.
Za razliku od vas Aleksandar Vučić ima viziju, a to je vizija nove Srbije koja ima infrastrukturu, koja ima autoputeve, koja ima pristupnice, koja ima mrežu autoputeva koja je spojena sa Evropom.
Sa tom vizijom puteva obezbediće razvoj privrede, ekonomije, budžetski rast, obezbediće investicije tako što stranci koji imaju kapital neće da dođu u ulicu u koju je nasuta tucanikom, nego hoće da dođu u zemlju koja ima autoputeve i iz koje brzo može da se roba transportuje dalje po Evropi ili na istok ili na zapad. Ali, vi tu viziju gospodo niste imali.
Vaša vizija je bila ta kako da uzmete pare i da ih stavite u džepove. E, sad problem je sad što ste ovaj narod u iluziji držali 12 godina, ali narod je prepoznao i video ko ste vi, i zato je dao poverenje. Dao je poverenje Aleksandru Vučiću, a ne vama. I meni je drago što su tu neki iz stare garde, a i ovi mladi tinejdžeri da mogu da odgovore na ovo i da objasne ovim ljudima što gledaju ovo – šta su to oni radili 12 godina? Šta su to oni napravili u ovoj zemlji? Koliko su nas oni zadužili? Pa, mi smo kola morali da jurimo nizbrdo da ih zaustavimo, pa dve godine da ih guramo da ih vratimo tamo odakle ste ih vi gurnuli. E, to je bila vaša politika i to je DS.
Ne znam, kako vas nije sramota da vi branite uopšte bilo šta što ste vi radili. Hvala puno.
Poštovana predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, meni je žao kad gospodin sa kruga dvojke tri meseca ne izađe, a onda on priča o prigradskim opštinama i priča šta se tamo pravi i priča uopšte o privredi u Srbiji. Meni je to jako žao kad slušam, pošto se on toliko nalupao u njegovom izlaganju da i njemu sad verovatno nije dobro.
Kad je gospodin pomenuo „Meitu“, prvo je trebalo malo da prouči podatke oko „Meite“ i oko te firme iz Kine koja je došla u Obrenovac, pa da onda nešto priča povodom toga. Meni je žao što se on nije obavestio i što možda nije bio u Obrenovcu jedno zadnjih šest meseci, jer da je bio u industrijskoj zoni Barič bi video objekte od 35.000 kvadrata, kompletno urađene sa pristupnim saobraćajnicama i takođe bi znao da je 600 mladih ljudi iz Obrenovca otišlo na obuku u Kinu, šest meseci su bili na obuci. Za to vreme su bili pošteno plaćeni. Vratili su se iz Kine. U fabriku trenutno dolaze mašine vredne 25 miliona evra. To su sve najnoviji CNC strugovi na kojima će ti ljudi raditi. U toj fabrici, kada bude počela da radi, radiće 1.570 ljudi.
Lično tu investiciju je doveo gospodin Aleksandar Vučić. Gospodinu mogu da kažem da sam imao priliku da upoznam gospodina Bena koji je vlasnik firme „Mita motors“ i koji u Pekingu, gospodine, ima halu veličine od 170 hiljada kvadrata i 45 hiljada radnika.
Taj čovek živi sa celom svojom porodicom u krugu fabrike i sa svojim radnicima radi po ceo dan. Taj čovek se udostojio da dođe u jednu prigradsku opštinu Obrenovac da uloži 60 miliona evra, a imao je istu tu ponudu i još bolju u Poljskoj, ali je zbog naših odnosa sa Kinom pristao da dođe u Obrenovac. I vi ste to našli da poredite sa prevarom, vi koji iz kruga dvojke niste izašli tri meseca.
Pa, zadnji put ste bili kod vaših partijskih drugova u Obrenovcu da ih osokolite, a ni to nije pomoglo jer nisu mogli cenzus da pređu. Toliko oni veruju u to šta vi možete da uradite iz DS.
Zadnja tri predsednika opštine, vaša, iz DS, prvi od 2000-te do 2004. godine je promenio urbanistički plan da bi sazidao stambeno poslovni centar u Obrenovcu. Posle toga ste ga kaznili tako što ste mu dali da bude direktor privrednog društva.
Drugog direktora kojeg ste doveli, bio je četiri godine predsednik opštine, a onda ste ga nagradili da budu direktor Kolubare, pa je završio sa bukagijama na robiji godinu dana, jer je vršio malverzacije sa otkupom zemljišta u Lazarevcu na Kopu.
Treći je bio četiri godine, a onda je pobegao u Dubai, jer kad je izgubio da bude predsednik opštine ništa nije nikad ni radio, jer je pre toga bio nastavnik fizičke kulture tri meseca u osnovnoj školi.
To su gospodine vaši kadrovi, e to je DS. Zato je Napredna stranka dobila 58% u Obrenovcu na rad i na trud gospodina Vučića kome nije teško da dođe u Obrenovac 46 puta posle poplave, a koliko ste vi bili da obiđete te vaše što su se skoro podavili u onolikoj vodi.
Gospodin Vučić je bio 46 puta. On nije delio pilule kao vaš predsednik ljudima 2012. godine kada su se davili u poplavama, nego je doneo 100 miliona evra i obnovio grad.
Kako vas bre nije sramota da pričate to? Kako možete da lažete ovaj narod? U maju su bile, 2014. godine, poplave, a deca su u septembru krenula u škole. Pa, voda je bila dva metra u proseku, negde i četiri i po i pet. Vi ste našli nešto da pričate. Vi ste ovu zemlju satrli od 2000-te godine.
Pričamo o 24 sporne privatizacije, pa tu je Sartid bio. Vaši šefovi kabineta su bili u aferama. Vi ste neposredno iz stečaja prodavali Sartid, „US Stell“. Taj „US Stell“ je malo i njegovom establišmentu nešto usput završio i vi nekom nešto pričate. Vi poredite firmu „US Stell“ koja je kao skakavci, sa jedne njive skoči na drugu, pa pojede. Tako oni otvaraju svoje fabrike i zadrže se samo tamo gde imaju interesa i koristi.
Uporedite ovu firmu što je sad došla. To je firma koja ima 70 kompanija po celom svetu, 120 hiljada zaposlenih. To su ozbiljni ljudi. Oni su sa 5.050 ljudi već ugovore potpisali. Oni ne prodaju maglu.
E, to je razlika između ovih vaših što su došli i ovih što smo ih mi doveli. Pa, ne bi kineski predsednik došao ovde u Srbiju da podrži celu priču. Ne bi se ulagalo u srpske pruge da se modernizuje. Ne bi se dao kredit za autoput od Obrenovca do Ljiga da ovde nisu prepoznali prave ljudi, ljude koji se bore za svoju zemlju, za svoj narod i za svoju državu.
Neće taj Aleksandar Vučić te puteve da odnese negde, nego će ih ostaviti ovde i za vašu decu, za moju, ostaviće za budućnost ove zemlje. Kad napravi tu infrastrukturu, onda će doći jedna firma. U Subotici imate Simens, pa imate „Kačedoniju“, pa imate „Leoni“ u Nišu, pa imate za zadnje dve godine 115 hiljada radnih mesta, ali vi to ne znate jer vi iz kruga dvojke izašli niste gospodine. I viste našli nekog da kritikujete. Sram da vas bude. Hvala puno.
Evo da još malo pojasnim gospodinu, pošto vidim da mu malopre nije bilo jasno, kada sam mu objasnio.
Prvo, što se tiče privrednika, svi privrednici u Obrenovcu su dobili naknadu od države u visini od 240 hiljada dinara. Takođe, svi privrednici u Obrenovcu su dobili o Norveške ambasade naknadu za štetu u visini od 250 do 600 hiljada dinara, u zavisnosti koliko mu je firma stradala. Svi privatnici su od nemačke organizacije „Help“ dobili, takođe, u osnovnim sredstvima od tri hiljade do šest hiljada evra. To je prava istina šta su dobili privatnici u Obrenovcu.
Na ovo da nisu urađene kuće i da su ljudi bili bez krovova, to je takođe neistina, jer da je gospodin bio u Obrenovcu, kao što nije, on bi znao da je Obrenovac grad koji je 95% toplificiran, a cela toplifikaciona mreža je urađena i sređena pre zime. To mogu svi ljudi koji žive u Obrenovcu da mu potvrde, tako da i te neistine koje širi su sramota za njegovu stranku.
Obrenovčani i ljudi koji žive u Obrenovcu su prepoznali rad DS do 2012. godine i tako su im na izborima dali poverenje. U suštini, gospodin više i ne mora da dolazi u Obrenovac, jer tamo više DS ne postoji i nikada više ništa neće dobiti. To je poenta cele priče što se tiče Obrenovca, a vi ako još nešto imate da vam nije jasno, da vam nisu dojavili vaši drugovi koji su opstali Obrenovcu, vi mi recite, a ja ću vas obavestiti. Hvala puno.
Biću kratak.
U Obrenovcu, prvo, ne postoji „veliko selo“. Postoji Veliko Polje. Znači, da uputim gospodina da mora da zna gde je bio, ako je već tamo išao.
Još jedna konstatacija, u Velikom Polju je voda bila visine metar, tako da krovovi nisu mogli da propadnu, ako me razumete, tako da niko bez krova u Velikom Polju nije živeo, niti zimu proveo. I tu ste pogrešili.
Druga stvar, sramota je da ljude koji donose posao u ovu zemlju nazivate robovlasnicima. To veoma šteti našoj zemlji u daljoj saradnji, ne samo sa Kinom, nego i sa drugim zemljama, jer ako oni vide kako mi njih gledamo, oni će vrlo lako naći druge zemlje gde će oni svoj novac da investiraju. Ne moraju oni to kod nas da urade.
Ja razumem vas, da je vama lako i kad vam novac fali, vi ćete da okrečite prostorije u vašoj opštini, da taj novac uzmete i da se namirite.
Ali drugi ljudi moraju pošteno da rade, da bi zaradili svoju platu i da bi mogli da sastave ceo mesec.
U suštini cele priče, meni je žao što sam sve ovo morao da vam kažem ja, a što vi niste otišli na lice mesta pa to videli. Hvala.