ŽIVOJIN STEFANOVIĆ

Nestranačka licnost

Poslednji put ažurirano: 06.05.2016, 09:51

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

SEDMO VANREDNO ZASEDANjE, 27.09.2006.

Moj prijatelj Baralić je zadovoljan prihvatanjem dela amandmana, međutim, očigledno je da Ministarstvu finansija, Ministarstvu kapitalnih investicija, pa i celoj Vladi nije potrebno neko telo koje će kontrolisati njihov privatni budžet. Ono za šta bih se odlučio da glasam, kada je u pitanju ovaj budžet, jeste  stavka - sredstva za referendum povodom Ustava. Sve drugo je zamajavanje i sve drugo je sakrivanje pravih stvari.
Prekjuče sam rekao neke stvari, vezano za grad iz kojeg dolazim. Oba ministra su zdušno učestvovala na lokalnim televizijama, u promocijama i mislim da su ministri pri Jablaničkom okrugu, a ne pri Vladi Srbije, jer su se tamo preselili. Voleo bih da svakog dana budu izbori i da tada vidimo ministre, ali se bojim da ih od sutra više nećemo videti. Videće ih neki kada raspišu neke druge prevremene izbore za neki drugi lokalni parlament, ali s obzirom da će biti sveopšti izbori, manje ću ih viđati.
Tada je rečeno da nema projekata i planova, a upravo idu na to da ne poštuju uopšte postojanje lokalne samouprave. Niko nije pitao lokalnu samoupravu koji je program i plan, nego samo ono što lokalni predstavnik neke partije koja je na vlasti kaže – to nam je potrebno za nekoliko glasova.
Evo primera, od juče, kako može G17 da finansira asfaltiranje rukometnog igrališta. Tamo dođe buldožer, valjak, kamion, vodi ga veliki Zlatanović, direktor Direkcije za stambenu izgradnju, koji je u međuvremenu, iako je dobio ranije stan u Leskovcu, otkupio, dobio stan u Beogradu, iako mu je prebivalište u Beogradu, stan od 120 kvadrata, ne znam po kom osnovu. Sada je nosilac liste, a ako je dobio stan u Beogradu onda prebivalište treba da mu bude u Beogradu. Zna se iz koje je stranke, iz one koja ima pare i koja se ponaša kao da je to njen privatni budžet.
Onda dođe deo seljaka iz druge političke opcije, ne iz onih iz kojih smo Goran Cvetanović i ja, nego iz neke druge koja vodi lokalnu samoupravu i onog bageristu iz bagera na utrinu, mašinu u njive. Mašina G17 je sada zarobljena u njivama. Kako može jedna stranka tako nešto da finansira? To je realizacija budžeta Republike Srbije.
To je isto kao i gospodin Betmen koji dole kaže – ja sam došao, dajem vam 20 miliona, a ako lokalna samouprava neće, ona je protiv investicija.
Za razliku od mnogih drugih opština, gospodine ministre, Leskovac ima svoj godišnji program i plan, usvojila ga je Skupština opštine. Mi imamo program za put od 17 km Vučje - Barje - Oruglica - granica Kosova i Metohije, da izgradimo lokalni put od 17 km.
To Velja ne vidi, jer tamo nema glasova, zato što je nenaseljeno, ne vidi stari put. I jedan i drugi ministar znaju taj put Leskovac - Grdelica - Predejane - Vladičin Han uz autoput. To je prioritet. Ne, on gradi neke puteljke za po neki glas, troši narodne pare, a ne pare Nove Srbije, ni G17.
Načelnik ekološke inspekcije u Leskovcu odgovara ministru Popoviću, koji je javno rekao da neće finansirati projekat reciklaže otpada u Leskovcu vredan 115 miliona. Navodno, nije bio tender i kaže da dok je on ministar u tom ministarstvu neće se finansirati, jer Leskovac nije sproveo tender.
Međutim, Leskovac je sproveo tender po zakonu o lokalnim delatnostima. Bila su četiri ponuđača i austrijska firma je bila najbolja, dobila je, i Skupština opštine je donela odluku, ugovor je zaključen. Sada se pojavljuje ministar u kampanji – ako izaberete našeg predstavnika (a vaš predstavnik je narodnjački blok, Nova Srbija, DSS i predsednik opštine Jagodina koji je pomogao da seljaci unište svoja stada), onda će, što se tiče 115 miliona već odobrenih preko Fonda za ekologiju Republike Srbije, da se ministar smiluje i plati to Leskovcu.
Kakve programe hoćete da vam Leskovac da ako ne prihvatate programe koje je nadležna skupština usvojila, jer vi nećete ovu skupštinu, ne odgovara vam, jer nema vaših odbornika. Vi ste iz DSS-a imali osam, ostali samo na dvojici jer ste ih izgubili u međuvremenu, pobegli vam kod Čovića; G17 nije ni učestvovao na izborima i sada se bori da dobije 15%. Mi ćemo poštovati ako dobijete izbore, ali nećete ih dobiti na ovaj način.
Prema tome, ovaj budžet će poslužiti u predizbornoj kampanji koja je na vidiku na republičkom nivou. Ja to vidim na primeru Leskovca. Vi hoćete preko Leskovca da pokažete građanima Srbije i preslikate buduće raspoloženje birača Srbije. Nećete to uspeti, iako je dosta veliko biračko telo, 126.000, i zato ste se svi dole sjatili.
Ali, nemojte više da nas ponižavate, nismo mi neobrazovani, ni nepismeni, vidimo šta se radi. Kako je moguće da vi, jedan, drugi, treći, četvrti ministar, u ime Vlade Srbije po leskovačkim selima idete i govorite da vi finansirate to? Recite – finansira država Srbija od sredstava vas poreskih obveznika, i onda možemo glasati za ovaj budžet.
Jedina stavka koja će me možda opredeliti da sutra ili prekosutra kada bude glasanje idem ka zelenoj tačkici, dugmetu, samo to, jer ćete odmah reći – ovaj je na granici Kosova i Metohije, izgubiće Kosovo jer neće glasati za budžet zato što neće proći referendum.
Znači, ako na takav način provlačimo ustav po tom osnovu, a kritikovali ste mog pokojnog predsednika da je takve stvari koristio za donošenje ustava i budžeta, evo, vi sada dve stvari, samo Kosovo u ustav i referendum u rebalans budžeta, hoćete to da provučete i da narodu kažete – ovi neće da glasaju, oni su protiv države i svog naroda. Mislim da nije korektno.
Na leskovačkom primeru ste pokazali da nastupate isključivo partijski, i vi i Velja Ilić, sada se i Popović ugradio, vozi se u vašim čezama. Mislim da to nije korektno i zato sam pozvao da ne plaćamo porez dok ste vi ministar finansija, a vi možete sutra da dođete i izvršite plenidbu stvari. Neće biti prvi put, jer vaš blok mi je 5. oktobra 2000. godine zapalio kuću i dan-danas sud neće da presudi. Ovde ministar govori da je sud postao efikasan. Ja sam socijalista i nikada se drugom sudu neću obratiti. Doći će neka vlast koja će to presuditi. Mislim da je to nekorektno i nepošteno ponašanje prema građanima, koji su vam omogućili da raspolažete tim sredstvima.

SEDMO VANREDNO ZASEDANjE, 25.09.2006.

Smatram da, kada se ministar obraća Skupštini, mora da vodi računa o dostojanstvu i mora da govori istinu i samo istinu, iako nismo pred sudom.
Danas nije prvi put da u obrazloženju rebalansa budžeta pominje opštinu u kojoj sam ja odbornik i da izriče neistine, kao i da je dosta njemu Leskovca i Leskovčana, a ja potičem iz tog kraja.
Mogli ste vi, gospođo Plavšić, ranije da mu šapnete to, nemojte sada, nije korektno.

SEDMO VANREDNO ZASEDANjE, 25.09.2006.

Ma ne, molim vas, neka se dogovori G17 plus šta će da iznese ovde, jer mislim da je nekorektno da se kaže javno - nema projekata. To nije, naprosto, ministre, istina. Sticajem okolnosti radim u preduzeću koje ste pomenuli. Ukoliko ne trpite predsednika opštine, ne možete ceo Leskovac po tome da gledate, odnosno da osuđujete ceo grad.
Mi tamo izvodimo glavne industrijske radove i to samo mi finansiramo, jer smo dobili milion evra od Evropske agencije za rekonstrukciju. Vaš kolega ministar, nažalost iz DSS, koga mi zdušno podržavamo, nije hteo da potpiše ugovor, zato što mu se ne sviđa predsednik opštine, pa kažnjava sve građane Leskovca, kažnjava preduzeće gde ja radim i sada mi moramo da nadomestimo taj milion.
Vi možete nešto uvažiti ili ne uvažiti, ali što se tiče predsednika opštine, to morate poštovati, jer njega je narod birao. Skupštinu je narod birao. Ne možete vi da birate, ponajmanje vi. Idete sada na lokalne izbore, pa se izborite, ali ne znam ko se kandiduje, da li vi ili onaj koga vi podržavate od „žutih“, dr Marković, ili se Velja kandiduje umesto Abraša, jer vi ste non-stop tamo na televiziji i non-stop blatite lokalnu vlast.
Ukoliko je predsednik opštine zloupotrebio budžet, mogli ste lepo, imate zakon, i pogača i nož su u vašim rukama, da presudite tom čoveku. Zašto dozvoljavate da se mi tamo svađamo?
Projekti postoje i mi ćemo ih realizovati, da li vašim ili bez vaših para, a vi mene dovodite u situaciju da kažem, odnosno da se kaže - evo, Žika neće pare, naprotiv, malo se daje Leskovcu. I ova vlada, i prethodna vlada, i kada sam ja bio, mnogo više ste uzeli za Beograd nego što ste dole dali, ali nemate pravo da kažete da nema projekata kada ih ima. Oni su tamo u Agenciji dobili smo miliona evra, a vi ih ne date, jer ste vi gazda ove kase. Ne možete reći, to su vaše reči, gledao sam vas na TV - neću leskovačkoj opštini dati pare, jer ih nenamenski troši, već ću dati direktno izvođaču radova.
S kojim pravom, gde vam je tender, jer malopre ste govorili o tenderima, gde su vam izvođači, kom izvođaču, tamo gde ćete vi više zahvatiti za svoju stranku?! To nije korektno i to nije pošteno.
Znači, mi imamo projekte, mnogo više nego što je vama dostavljeno, ali, jednostavno, vi i gospodin Velja idete isključivo u političku propagandu sadašnjim rebalansom budžeta i sredstvima koja su izdvojena od nas poreskih obveznika.
Ja sam taj koji je rekao javno na TV - tj. pozvao sam Leskovčane da ne plaćaju porez ovoj državi dok ste vi ministar, jer ova država ne zaslužuje takvog ministra, i zato kada treba da dođete pred ovu skupštinu, treba da znate pravu istinu. Ovi vaši koji šapuću ovde, neka to kažu dole, dakle, da li imamo ili nemamo projekte. Pouzdano i odgovorno tvrdim, idemo do kraja, ako hoćete na sud, da projekte imamo za tu kanalizaciju. Međutim, pošto vi na taj način podržavate, navodno, lokalnu samoupravu, tj. vi i Velja odlučujete, izvolite onda, lokalna samouprava vam ne treba, uvedite prinudnu upravu.
Time ste pretili dve godine Leskovcu, ali da znate, uz sve te pritiske, zahvaljujući vama i Velji, Goran Cvetanović će biti predsednik Skupštine opštine, u to budite sigurni, a jedna od vodećih stranaka biće SPS, bez obzira na to koliko je vi budete rušili.