VEROLJUB STEVANOVIĆ

Monarhisti

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Veroljub Verko Stevanović je funkciju narodnog poslanika obavljao pet puta do sada. Prvi put izabran za narodnog poslanika u drugom sazivu, 1993. godine, zatim u trećem sazivu, od 1994. do 1997, i četvrtom sazivu od 1997. do 2001. Nakon pauze, ponovo je izabran za poslanika u osmom sazivu, od 2008. do 2012, i na kraju u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 13. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Član je Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

BIOGRAFIJA

Veroljub Stevanović je rođen 17. septembra 1946. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1972.godine.

Iste godine zaposlio se u Fabrici automobila Zavodi Crvena zastava, na poslovima u proizvodnji, tehnologiji i održavanju.

Iz Zastave je otišao 1977.godine u Medicinski centar Dr Mihajlo Ilić, za pomoćnika generalnog direktora za tehničke poslove.

Posle gotovo deset godina, 1986.godine vratio se u Zastavu, kao direktor sektora u fabrici Montaža automobila Zavodi Crvena zastava. Naredne godine bio je imenovan za direktora proizvodnje, a ubrzo i za direktora fabrike Montaža automobila.

Neko vreme bavio se privatnim preduzetništvom, bio je suvlasnik firme SNV i štedionice Lili. Bio je i zastupnik firme Balkan car iz Zemuna.

U prelaznoj Vladi Srbije 2000. godine bio je koministar za industriju.

Gradonačelnik Kragujevca bio je od 1996. do 2000. godine, i od 2004. do 2014. godine.

Od 2016. godine do danas odbornik je u Skupštini grada Kragujevca.

Političku karijeru započeo je u Savezu komunista Jugoslavije. 2003. pridružio se Srpskom pokretu obnove, gde je napredovao do mesta potpredsednika pokreta.

Srpski pokret obnove napustio je 2005. godine, i sa Vojislavom Mihailovićem formirao Srpski demokratski pokret obnove.

U oktobru 2008. godine sa nekoliko lokalnih partnera osnovao je novu partiju, Zajedno za Šumadiju, a naredne godine bio je izabran za njenog predsednika.

2010. godine postao je potpredsednik Ujedinjenih regiona Srbije, nakon što je Zajedno za Šumadiju postala članica ovog političkog saveza.

Po prestanku postojanja Ujedinjenih regiona Srbije 2014. godine, Zajedno za Šumadiju se ponovo aktivirala do 2020, kada se ujedinila sa Zdravom Srbijom, a on postao potpredsednik Zdrave Srbije.

Početkom 2022. godine postao je potpredsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, nakon pristupanja Zajedno za Šumadiju Pokretu obnove Kraljevine Srbije.
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:35

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Kragujevac
  • Kragujevac
  • 17.09.1946.
  • penzioner

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Ako se slažete da spustimo malo tenzije.

Prvo, ne znam šta vam bi, gospodine Vesiću, kao da vas nešto ujede odjednom i rekoste nam da lažemo, da se daje džabe. A, ne znam šta vama bi gospodine Orliću da ga ne opomenete i da mu ne isključite mikrofon, kao što isključujete nama.

Dakle, gospodine Vesiću, mirnim tonom vam kažem i pitam vas, da li je tačno da zemljište dajemo bez nadoknade? Tačno je. Dakle, dajemo ga džabe, ali iz toga očekujemo korist jer nismo imali koristi iz prethodnog perioda. To je čestito i pravo kako treba reći i to je tačno, dakle, daje se džabe, jer očekujemo koristi i to velike koristi u budućnosti, zato što će biti koristi predlagač odgovara, to ste vi, i to je pošteno kako treba ići i kako treba prići. Dakle, niko ovde ne laže, dakle, džabe se daje zemljišta uz očekivanje pošto nije bilo toliko godina ničega ili gotovo ničega, očekujemo veliku korist iz toga. To tako treba reći bez ikakvih tenzija. Misli da sam u pravu i mislim da ste me razumeli.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Dakle, gospodine Vesiću, sve se svodi na očekivanja. Hajte malo da vas pitam nešto što vi dobro znate, to znam i ja naravno. Rekli ste – nije bilo moguće naplatiti konverziju. Vi ste našli način da dođe do toga. Ja vas sada pitam šta bi bilo da ste, recimo, zemljište IMT kroz plan detaljne regulacije predvideli za nešto drugo, dakle država, onda je vlasnik u problemu ili će da otkupi, izvrši konverziju ili će država da izgradi to što je planom detaljne regulacije predvidela.

Sad vas pitam, da li je veća korist od toga što će neko na tom prostoru dobiti vlasništvo i uraditi neki objekat ili neke objekte i država to naplatiti, očekuje se na neki način ili da država po sistemu koji je moguć izvrši gradnju grad Beograd i to naplati na način kako se to naplaćuje?

Pitanje je da li je veća korist ovo što vam ja kažem i pitam vas i voleo bih da mi to odgovorite da li je to veći ili je važnije to očekivanje što se ipak svodi na očekivanje a očekivanje nije sigurnost?

Ja vas molim da mi odgovorite da li je to bio način da to uradimo? Nije jednostavno, ali je to sigurno način da to na ovaj način rešimo i da nateramo onog ko je vlasnik da dokupi ili kupi ili da mi uradimo ono što je potrebno da se uradi na tom prostoru. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 07.06.2023.

Uvaženi gospodine Orliću, povredili ste više članova Poslovnika. Ja ću se pozvati na član 108. Kako progovorite, vi prekršite Poslovnik. To sam vam rekao pre neki dan i znam da ste me shvatili ili me uopšte niste prihvatili, pa vas pitam da li vi sebe gledate…

Imovinska karta

(Kragujevac, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik u Skupštini Grada Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 20000.00 RSD 19.08.2020 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 90000.00 RSD 17.09.2017 -