Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Marija Janjušević

Marija Janjušević

Srpski pokret Dveri

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem predsedavajuća.

Moje prvo pitanje je za vas, Maju Gojković, za predsednika Aleksandra Vučića i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i odnosi se naravno na izbore koji su raspisani u Lučanima, Kuli, Doljevcu i Kladovu.

Naime, da li je tačno da u Doljevcu, Kladovu i Kuli nije ni bilo krize vlasti, ali da tamo SNS ima apsolutnu većinu, da tamo nema lokalnih medija i da je veoma lako sprovesti rijaliti šou koji sprovodite na nivou čitave države? To što imate apsolutnu većinu daje vam za pravo da se igrate sa ljudima i sa narodnim parama.

Dakle, hoću tačan izveštaj šta je razlog za nove izbore? Kada su raspuštene zakonite skupštine u Kladovu, Doljevcu i Kuli i da li je uveden privremeni organ u tim mestima? Da li je sve urađeno po zakonu?

Drugo pitanje se odnosi na Medveđu. Postavljam ga takođe Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ministru energetike i koordinacionom telu za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Da li je tačno da su tamo nastavljena ispitivanja rudnih bogatstava i da je predstavnik preduzeća „Dunav minerals“ objavio da su rudna bogatstva tamo čak i preko, pročitaću – direktno, dakle, preko 547 miliona tona rude?

Menadžer istraživanja, gospodin Fil Hoks je sa oduševljenjem izneo koliko tamo ima rude, a moje pitanje je na koji će način država da zaštiti ovo naše blago ili je sve to deo prevare sa nepostojećom preševskom dolinom, sa planom da se menja naše za naše i sa nekakvim planovima o razgraničenju.

Dakle, zbog čega je uopšte Medveđa svrstana u tu grupu sa Preševom i Bujanovcem od koga je udaljena čak i 100 kilometara? Zbog čega do sada niko nije reagovao na to što ljudi iz Medveđe odlaze, što ima preko 7.000 lica u biračkom spisku koja ne žive ovde već su zapravo sa KiM i čak i iz Albanije.

Ono što me posebno, konkretno interesuje, zbog čega načelnica uprave, Svetlana Todorović, iz Medveđe naravno, prisiljava zaposlene u opštini da uče albanski jezik? Ja imam nalog, koji je ona poslala zaposlenima u opštini, kojim im se nalaže da su dužni da uče albanski jezik. Pitam se da li albansko stanovništvo tamo mora da govori službeni jezik koji je u upotrebi, odnosno srpski jezik ili je samo ovo neko vršenje pripreme za te vaše planove da se Medveđa prosto prepusti Albancima?

Posebno pitanje za predsednika opštine Medveđa, Nebojšu Arsića, i tražim od nadležnih da se istraži to što on proganja predsednika opštinske uprave Dveri u Medveđi, Radeta Kulića, od njegovog poslodavca traži da mu da otkaz i na svaki mogući način i verbalno i na druge načine vrši nasilje nad predstavnikom Dveri u Medveđi?

Sledeće pitanje je ministru zdravlja. S obzirom da ste mi jednom već odgovorili da niko ne vrši evidenciju koliko je lekara specijalista otišlo iz Srbije, da li ste možda počeli da vodite računa koliko je lekara i medicinskih sestara dalo otkaz u državnoj službi i koliko ih je otišlo u inostranstvo?

Na kraju, postavljam pitanje MUP i Komesarijatu za izbeglice i raseljena lica, da li je tačno da u Svilajncu planirate da naselite preko 3.000 migrantskih porodica i da li ste svesni koliko je to ogroman broj za jednu tako malu opštinu, nažalost, ovakve primere planskog naseljavanja migranata….(Isključen mikrofon)
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Moje prvo pitanje jeste za ministra zdravlja, gospodina Lončara i za gradonačelnika Beograda – kada će deca u Rušnju dobiti mogućnost da se leče? Kada će dobiti svog pedijatra? Na Domu zdravlja u Rušnju direktorka Biljana Jeremić istakla je obaveštenje u kojem obaveštava roditelje da njihova deca u tom domu zdravlja mogu da se leče utorkom i četvrtkom, a ako se slučajno razbole ponedeljkom, sredom i petkom, mogu da zdravstvenu pomoć zatraže u Žarkovu. Usled toga se javljaju i velike gužve i deca prosto budu vraćena i nije im ukazana osnovna zdravstvena nega, zato što pregled nije zakazan ili zato što ih prosto ima mnogo i lekari, oni koji vrše svoju dužnost, nisu u mogućnosti da pregledaju svu decu.

Zbog toga će večeras ispred Doma zdravlja u Rušnju u 18 sati biti protesti i ja pozivam sve građane Beograda da se pridruže, kao i sve narodne poslanike, bilo iz opozicije ili vlasti, jer, nažalost, ovaj režim razume samo taj jezik, jezik protesta i kada građani u tome pokažu jedinstvo, onda, na neki način, dođemo i do rešenja.

Zaista mi je važno da gradonačelnik Beograda, gospodin Radojičić, javno kaže da li zaista veruje da je dovoljno da deci u septembru ponudi novogodišnju rasvetu a ne knjige, školsku opremu i elementarnu zdravstvenu zaštitu?

Takođe me zanima šta će ministar zdravlja reći na ovo što nemamo pedijatre? Da li je to u vezi sa onim što nam specijalisti lekari odlaze preko granice? Lično mi je odgovorio da niko u Srbiji ne vodi evidenciju koliko naših specijalizovanih lekara odlazi da radi u inostranstvo.

Drugo pitanje postavljam ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodinu Đorđeviću, kao i ministarki Slavici Đukić Dejanović, odgovornoj za demografiju i populacionu politiku – kada ćete tačno, termin, predložiti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama i koje ćete kratkoročne mere uvesti da pomognete porodiljama i trudnicama koje su koliko juče marširale na ulicama, takođe zbog nezadovoljstva? Majke koje zarađuju više oštećene su, zato što je maksimalna zarada koju tokom porodiljskog odsustva mogu dobijati tri prosečne plate, bez obzira na to kakvu one zaradu ostvaruju tokom rada, dok one koje ne rade zaista mogu da dobiju finansijsku pomoć, ali ona je nekad manja i od hiljadu dinara. To je poražavajuće i to je varka. Varka koju smo, nažalost, mi ovde izglasali. Žao mi je što Dveri, koje su bile protiv ovakvog rešenja zakona, nisu mogle da utiču. Ali ću vas podsetiti koliko ste srčano branili taj zakon tada. A isto će vam se desiti i sa zakonom o penzijama. Za par nedelja imaćete na ulici i penzionere.

Kad smo kod ministra kulture, ovde u Srbiji pravi ministar kulture je Željko Mitrović. A kad ste već histerično danima govorili o Željku, da pomenemo da i Srpska napredna stranka svog Željka za trku ima. On je ovde pravi ministar kulture, odnosno nekulture, a Pink je srce i ogledalo Srbije koja je postala jedan obični rijaliti Aleksandra Vučića.

Moje pitanje ministru kulture je – zašto mu je trebalo godinu dana da reaguje na zahtev Dveri da se emitovanje rijalitija ukine? Da li je namirisao da će biti smenjen, da će na njegovo mesto da dođe neko ko će doslednije da sprovodi politiku Željka Mitrovića i da li je, kad je već krenuo u verbalni obračun sa svima koji su bili dužni da brane Željka Mitrovića, a to su premijerka, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, kad je već ušao u verbalni obračun sa njima, da li je ministar kulture preduzeo sve potrebne mere da kazni REM, da kazni Pink, da kazni medije koji promovišu sadržaj rijalitija?
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Moje prvo pitanje za predsednika Republike Aleksandra Vučića, za ministra Ivicu Dačića i za ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović.

Da li je tačno da Odbor za spoljne poslove EU priprema dokument o navodnoj saradnji između Srbije i tzv. države Kosovo kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova?

Da li je tačno da je Aleksandar Vučić to prihvatio još 2014. godine u okviru pregovora sa EU o pristupanju Srbije EU, jer u tački 23. u pregovaračkoj poziciji EU u pregovorima sa Srbijom jasno stoji da će u jednoj fazi pregovora Srbija i Kosovo kao dve strane potpisati obavezujući pravni sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa?

To je dokument iz januara 2014. godine, koji je Aleksandar Vučić skrivao od građana, o kojem je počeo javno da govori tek u novembru 2017. godine, a nije ih pitao ništa ni tada, ni kada je potpisao Briselski sporazum.

To što sada pokušava da svoju veleizdaju prebaci na građane putem referenduma je običan kukavičluk i građani Srbije, sigurna sam, to neće dozvoliti i prozreće njegovu nameru, jer se nikada ni jedna država nije dobrovoljno odrekla 15% svoje teritorije.

Moje drugo pitanje je za ministra prosvete i za predsednike skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, a takođe i za potpredsednika, jer smo nedavno raspravljali o tome da studentima koji studiraju po starom programu treba omogućiti da upišu godinu da im se produži rok za studiranje.

Moje pitanje je da li ova dozvola obuhvata i one studente koji su upisali po Bolonji, one famozne prve godine kada su se nesposobni političari učili na studentima, kada su na potpuno nakaradan način uvodili Bolonju?

Dakle, ovi studenti ostaju kao u nekom vakumu. Pri kraju su studija. Ostao im je možda još jedan ispit ili diplomski i bilo bi pravedno da se i njima dozvoli da im se produži rok za studiranje, jer reupis, koji im se sada nudi, uopšte nije do kraja definisan zakonski kako treba. Dakle, merila treba da budu ista za sve studente. Treba im omogućiti da na pošten način dođu do svoje diplome, jer očigledno ne žele da je kupe i ne žele da na nepošten način dođu do nekih pozicija.

Sledeće pitanje je za ministra rada gospodina Đorđevića, premijera Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. Da li je vraćena beba porodici Milojković iz Mladenovca, koja im je bez sudske odluke oduzeta zato što je kuća trošna?

Meštani su se u međuvremenu potrudili da se ta kuća osposobi i da se obezbede uslovi za život toj bebi. Dakle, da li je sada, kada su otklonjeni nedostaci, dete vraćeno roditeljima ili su ipak razlozi za oduzimanje neki drugi?

Koliko je od 5.668 dece oduzete od roditelja tokom prethodnih pet godina, usvojeno u inostranstvu, putem posredovanja švedske agencije „Adoption cetnru“, jer imam i pismenu potvrdu od Ministarstva rada da oni sa ovom švedskom agencijom sarađuju veoma uspešno i tokom dugog niza godina?

Da li je ideologija rodova, tzv. „gender“ ideologija u suprotnosti sa porodičnom politikom za koju se, brem deklarativno, zalaže i sadašnji režim?

U svetu trenutno ima preko 70 različitih rodova, a u Srbiji, za sada, imamo LGBTI - lezbejke, biseksualce, transeksualce i interseksualce. Dakle, da li će ovaj režim da podržava porodičnu politiku ili LGBTI ideologiju? Kakav je vaš lični stav po pitanju istopolnih brakova i usvajanju decu od strane ovih brakova?

Takođe me interesuje da li je u Srbiji i zvanično uveden verbalni delikt? Pitam zbog toga što je ugledni prof. Branislav Ristivojević osuđen zbog svog naučnog rada.
Zahvaljujem.

Prvo pitanje je za Ministarstvo zaštite životne sredine, odnosno za ministra. Na osnovu čega je od zakonske odgovornosti izuzet privredni subjekat „CA Grup“ iz Beograda, koji odlaže otpad iz Železare Smederevo, koji se deponuje na lokaciji Jelen Do u Radincu kod Smedereva, koji truje životnu sredinu ovih građana?

Da li svaki vlasnik zemljišta ima pravo da to zemljište zagađuje i tako ugrožava sve druge građane?

Ministru se inače već obratio predstavnik udruženja „Smederevski domaćin“ iz Radinaca, koji je ministra i obavestio da meštani već skoro godinu dana biju bitku sa lokalnom i republičkom birokratijom oko odlaganja pet miliona kubika šljake koja se nasilno, odnosno bez znanja i saglasnosti tadašnje mesne zajednice, a uz dozvolu gradonačelnika Smedereva Jasne Avramović i Ministarstva privrede odlaže na lokacije Jelen Do u selu Radinac.

Pomenuta šljaka je odložena između dva izvorišta pijaće vode. Udaljenost između ta dva izvora je 500 metara, a ovo leglo zaraze i zagađenja je na samo 1.000 metara od centra sela, a 200 metara od naseljenih kuća.

Moje drugo pitanje je za predsednika Republike. Da li je svestan da svojim izjavama o Ukrajini i navodnom teritorijalnom integritetu Ukrajine ugrožava odnose Srbije i Rusije? Jer, kao što je Krim Rusija, tako je i Kosovo i Metohija Srbija. To su teritorije koje su u vreme komunističko odvojene i sada se prosto vraća faktičko stanje na terenu.

Mi imamo jedino Rusiju pored Kine u Savetu bezbednosti UN da pomogne u zaštiti interesa Srbije na našoj južnoj pokrajini i opasno je sa tim se igrati. Sa tim u vezi, sada je jasno, takođe, da je i moj kolega Ivan Kostić, kao predsednik Odbora za dijasporu smenjen nakon posete tužioca Natalije Poklonske i poslanika Dume koja potiče sa Krima.

Drugo pitanje predsedniku Republike je da li ostaje pri svom stavu da Srbija neće biti parking za migrante? Ovo pitam s obzirom da u Politici već danima čitamo o najavi nove migrantske krize. Mi se, naravno, ne protivimo, čak pozdravljamo to da migrantima treba pomoći da odu do destinacija na koje su se i uputili, ali ne treba biti naivan i ne treba biti nepažljiv prema izjavama zvaničnika EU. Prosto, pitam predsednika na koji će način zaštiti interese građana Srbije?

Poslednje pitanje je za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu – da li ste upoznati sa prekršajima, bolje reći kriminalom koji se u Prijepolju dešava u kontinuitetu, a u organizaciji Dragoljuba Zindovića, predsednika opštine Prijepolje i njegovih stranačkih saradnika, ali i stranaka koje ovde u gradskom parlamentu pružaju podršku vladajućoj većini?

Da li su nadležni organi postupili u skladu sa obavezama i nadležnostima po više desetina prijava podnetih protiv Dragoljuba Zindovića od kojih je, po našem saznanju, poslednja podneta 13. juna ove godine? Da li je tačno da je preko fantomske firme „Global partners plus“ iz Novog Pazara iz opštinskog budžeta izvučeno najmanje 7,2 miliona dinara novca koji pripada građanima Prijepolja?

Postoje jasne indicije da su javna preduzeća i ustanove u Prijepolju, poput Doma kulture, Centra za socijalni rad i drugih, u organizovanom kriminalu i korupciji, jer su se npr. zimus delili novogodišnji paketići realne vrednosti oko 900 dinara, a koji su plaćeni 3.500 dinara. Takođe su prozori za upravnu zgradu koštali 100.000 dinara po komadu, a kupljeni su bez sprovedene javne nabavke. Javna nabavka izostala je i u turističkoj organizaciji sa čijeg je računa više miliona dinara uplaćeno za promo materijal, nezaobilazna novogodišnja rasveta i jelka. To je sada već simbol vladavine SNS, pa tražimo da se ovi navodi za koje u većini slučajeva i pokrenuta istraga provere.

Da li je tačno da je Dom kulture u Prijepolju naručio izradu procene rizika i angažovao kao obezbeđenje fantomsku firmu koja nema ni potrebne dozvole za rad?

Istaknuti sportski radnici u Prijepolju štrajkuju glađu, jer im opština…
Zahvaljujem, predsedavajući.

Moje prvo pitanje je za predsednika Republike, predsednika Vlade, ministra rada i PIO fond.

Dakle, da li će, kada, u kom periodu i u kojim iznosima novac otet od penzionera biti vraćen i onim penzionerima koji su u međuvremenu preminuli, odnosno da li će oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su u međuvremenu preminuli?

Drugo pitanje, po istom osnovu – da li se na osnovu sadašnjeg i današnjeg pisanja lista „Politika“ povraćaj sredstava otetih od penzionera zapravo u budućnosti naziva povećanje penzija. Da li će iz istog fonda zapravo da im vraćaju novac, a da to nazivaju povećanjem penzija?

Drugo pitanje je za ministra zdravlja – da li je tačna konstatacija u medijima da svakog meseca 120 lekara specijalista napusti državu Srbiju, koliko medicinskih sestara odlazi iz zemlje i da li je svestan nacionalne katastrofe kojoj klizimo i da neće uskoro imati ko da nas leči?

Sledeće pitanje takođe za ministra zdravlja i ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović – da li je tačno da će populacione mere, u smislu finansijske podrške porodicama sa decom biti uskraćene roditeljima čija deca nisu vakcinisana?

Da li Torlak proizvodi vakcine? Koja referenta laboratorija kontroliše kvalitet vakcina i onih koje se proizvode u Srbiji i onih koje uvozimo? Da li roditelj prilikom obavezne imunizacije svoje dece ima pravo da zna poreklo i kvalitet vakcine i ko mu garantuje za to?

Treće pitanje postavljam predsedniku Srbije, predsedniku Vlade, direktoru koordinacionog tela za jug Srbije i ministru bez portfelja, Nenadu Popoviću, kao i ministru privrede, zbog čega država nije sprečila otuđenje AIK u Medveđi? Zbog čega država ne zadržava vlasništvo nad preko 500 hektara teritorije na jugu Srbije?

Građani Srbije verovatno i ne znaju da u Medveđi živi oko tri i po hiljade Srba, a nešto oko 500 Albanaca, ali sve i da je drugačije, zbog čega država Srbija ne čini ništa da obezbedi svoju teritoriju na jugu Srbije koja se graniči sa našom okupiranom teritorijom Kosovom i Metohijom?

Pitanje za ministra LJajića. Zbog čega ste, obilazeći jug Srbije, naglasili da će od imovine PIO fonda prvo na prodaju biti ponuđene Vranjska banja, Sijarinska banja i Kuršumlijska banja?

Da li trasirate put Zelena transverzala ili graničite, prosto pojačavate administrativnu liniju između centralne Srbije i naše okupirane teritorije Kosova i Metohije?

Sledeće pitanje je za ministra kulture, takođe i za Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zbog čega ste dozvolili da se u Srbiji organizuje i promoviše manifestacija „Mirdita, dobar dan“, u kojoj se jasno iskazuju poštovanje i uvažavanje nepostojeće države Kosovo? Dakle,to je nešto što je nedopustivo.

Poslednje pitanje upućujem REM. Kada će mi odgovoriti na poslanička pitanja koje im uporno mesecima upućujem, a odnose se na potraživanja REM od „Pinka“, od kompanije „Pink“ i na pitanje da li je „Pink“ u periodu od 2014. godine do 2017. godine kada je bio odjavljen iz Srbije i poslovanje prijavio u Bosni i Hercegovini, snimao program u Beogradu? Da li je neko vršio proveru i zbog čega ja ne dobijam odgovor već godinu dana? Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Prvo pitanje upućujem predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, da li će da održi obećanje dato novinarima sada u Sofiji, na samitu, da će predvoditi Paradu ponosa, odnosno gej paradu u septembru mesecu u Srbiji? Kako je moguće da se održavanje parada ne zabranjuje, a sveroditeljski protest se zabranjuje? Da li planirate da u Srbiji legalizujete gej brakove kao što se to već događa u zemljama u okruženju? I, da li planirate da im omogućite da usvajaju decu? Jer, zaista ne treba u tom slučaju da vas plaši sve veći strah roditelja od oduzimanja dece niti onolika brojnost i posećenost zabranjenog skupa?

Drugo pitanje je za Vladu Republike Srbije, kada ćete iz skupštinske procedure povući poguban zakon o nestalim bebama upućen Skupštini 8. marta? Zbog čega nikao, ali, ponavljam niko nije primio roditelje niti je izašao pred njih prošle nedelje kada su roditelji koji sumnjaju da su im bebe ukradene na rođenju protestvovali ispred Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj. Oni su više puta dolazili ovde u Dom Narodne skupštine, uvek su bili primljeni i to od više poslaničkih grupa i saslušani.

Treći pitanje je za ministre prosvete, zdravstva i rada, na koji način ćete rešiti neadekvatnu primenu represivnog zakona o obaveznoj vakcinaciji koji zabranjuje sada upis dece u obrazovni sistem ukoliko nisu vakcinisana i uvodi represivne mere prema roditeljima i novčane kazne.

Da li roditelji imaju pravo na uvid da dobiju poreklo i sastav vakcine koja se ubrizgava njihovoj deci? Da li je ministar zdravlja održao obećanje da to u ovom visokom domu, da će sačuvati Torlak i da će se vakcine za našu decu proizvoditi u Srbiji?

Sledeće pitanje je za direktora Centra za socijalni rad u Nišu. Zbog čega više od pet godina ne možete da rešite slučaj nasilnog oca koji je u međuvremenu dobio još jedno dete. Dakle, imamo dve majke i dva deteta, a jednog nasilnog oca, koji je izgleda zaštićen od radnika u Centru za socijalni rad, jer on se hvali da ima vezu i preti starateljstvom, dok radnici u Centru za socijalni rad ovim majkama prete hraniteljskom porodicom? Da li ste upoznati da su oštećene majke svoju priču iznele u javnost i sutra će biti emitovana na nacionalnoj frekvenciji u emisiji „Život priča“. Da li je to jedini način da roditelji rešavaju svoje probleme, pritiskom javnosti?

Pitanje za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. O članu političkog saveta Dveri Vladimiru Dimitrijeviću ste prosledili tužbu zbog promovisanja isključivo porodičnog modela društva, što je nazvano govorom mržnje. Da li smatrate da slobodan čovek u Srbiji ima pravo da iznese svoj stav, ako niko nikoga ne vređa?

Da li imate nameru da uvedete verbalni delikt u Srbiji i totalitarnu ideologiju homoseksualizma?

Što se tiče Srpskog pokreta Dveri i predsednika političkog saveta Vladimira Dimitrijevića, kome je tužba uručena, nama služi na čast što je on progonjen jer brani porodicu kao najveću vrednost. Uz njega su zbog svojih javno i jasno iznetih stavova došli na udar domaćih LGBT lobija, posle mitropolita Amfilohija i prof. dr Milan Brdar, sajt „Srbin info“, dr Miša Đurković, prof. dr Branislav Ristivojević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Dakle, Vladimiru Dimitrijeviću je preko Poverenice za zaštitu ravnopravnosti dostavljena tužba Udruženja „Da se zna“, koje tvrdi da je svojim tekstom ugrozio rodnu ravnopravnost, marginalizovao transordne osobe i propagirao porodicu kao jedinu vrednost.

Postavljamo pitanje, da li se to ponovo uvodi verbalni delikt kao krivično delo i da li se u ovoj zemlji na mala vrata uvodi zabrana slobode govora? Oštro se protivimo ovakvim tužbama i pritiscima, s obzirom da je prof. dr Vladimir Dimitrijević samo izneo svoj stav koji pri tom ne sadrži govor mržnje prema bilo kome i zaista nema nikakvog osnova da on bude pravno gonjen. Hvala.
Zahvaljujem.

Pre svega, želim kolegama narodnim poslanicima, građanima Srbije i svim Srbima širom sveta da čestitam Svetski dan porodice. Želim da u Srbiji svaki dan bude praznik porodice, a da Srbija postane prijatelj porodice.

Još jedan naš veliki današnji praznik jeste jubilej 170 godina od stvaranja Srpske Vojvodine. Na današnji dan pre 170 godina održana je Majska skupština, na kojoj su Srbi iz Ugarske proglasili Srpsku Vojvodinu. Sedamdeset godina nakon toga još jedan jubilej – 100 godina od prisajedinjenja Matici Srbiji.

Dakle, ova godina 2018. srpskom narodu i građanima Srbije donosi velike jubileje, a danas, evo, obeležavamo 170 godina stvaranja Srpske Vojvodine.

U tom smislu, ja bih pozdravila sve aktivnosti koje vlade Srbije i naše pokrajine Vojvodine preduzimaju u tom smislu, ali imam pitanje za upravo vlade Srbije i AP Vojvodine, za ministarstva državna i pokrajinska Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture – da li i kada će u nastavni program biti uvršteno podrobnije proučavanje stvaranja Srpske Vojvodine i prisajedinjenja Matici Srbiji, jer svi smo mi svedoci da se danas u javnosti malo zna o tome.

Ne slažem se da je Majska skupština i Srpska Vojvodina samo praznik Vojvodine. To je praznik svih državljana Srbije i svi mi smo kroz naše obrazovanje veoma šturo dobijali informacije o tome. U redu je da imamo filmove, serije, da to obeležavamo prigodnim svečanostima, ali to prosto generacije moraju da proučavaju kako bismo na dostojan način pamtili svoju istoriju. Ja se slažem da to jeste prošlost, ali je veoma važna za razumevanje sadašnjosti i za odlučno reagovanje u ovom veoma osetljivom političkom trenutku.

Kada građani Srbije steknu svest o tome šta smo mi dobili pre 170 godina stvaranjem Srpske Vojvodine i pre sto godina prisajedinjenjem sa Srbijom i koliko je jedinstvo Srba tada bilo važno za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, sigurna sam da će u ovom trenutku svi građani Srbije da shvate koliko nam je sada jedinstvo potrebno kako bismo sprečili otcepljenje naše južne pokrajine, kako bismo sprečili potpisivanje obavezujućeg pravnog sporazuma, sprečili da se krivica za eventualnu izdaju i eventualno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa kvazi državom Kosovo, a pod pritiskom EU, kako bi se krivica prebacila na narod, ne znam, nekim lažnim referendumom ili nekom drugom vrstom pritiska.

Dakle, mi znamo da u ovom trenutku jedine osobe koje mogu biti odgovorne za izdaju Kosova i Metohije jesu potpisnici Briselskog sporazuma, sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i sadašnji predsednik države Srbije, kao i premijer Srbije Ana Brnabić.

Ja ću se vratiti na današnji jubilej Majsku skupštinu i proglašavanje Srpske Vojvodine, kao i na taj kontinuitet prisajedinjenja sa Srbijom, gde je svim narodima koji nisu Srbi ili nisu Sloveni garantovano svako pravo da sačuvaju svoje nacionalno biće na način na koji oni to žele. To je tada pre 100 godina njima bilo obećanje, a danas, na današnji dan se podsećamo da je to obećanje njima u potpunosti ispunjeno.

Završiću rečima vojvode Stevana Šupljikca, koje je izgovorio na samrti, čekajući u pomoć 3.000 Srba iz drugih krajeva. „Neka vidi Evropa, neka ceo svet vidi kako brat bratu u pomoć ide“. Dakle, na taj način i mi danas treba da se ophodimo i prema Srbima u Crnoj Gori i prema Srbima u okupiranom Kosovu i Metohiji i svuda gde ih ima. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Prvo pitanje je Tužilaštvu za organizovani kriminal. Molimo vas da nam dostavite obrazloženje da li je i zbog čega donesena naredba o odustajanju od dalje istrage protiv Mlađana Dinkića, koje je pokrenuta krajem 2014. godine, zbog sumnje da je Dinkić kao guverner Narodne banke izvršio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tako što je imovinsku korist od preko 730 miliona dinara pribavio bankama, a ta istraga obustavljena je 26. decembra 2016. godine. Banke kojima je pribavio korist jesu „Nacionalna štedionica“, „Delta Bank“, kasnije „Intesa“ „Komercijalna banka“, „Panonska banka“, takođe kasnije „Intesa“, „Meridijan banka“, kasnije „Credit Agricole bank“, „Agrobanka“, „Kredibanka“, „Novosadska banka“, kasnije „Erste bank“, “Vojvođanska banka“, „MB banka Niš“, „Metals banka“, odnosno kasnije „Razvojna banka Vojvodine“, „Kulska banka“, odnosno kasnije „Razvojna banka Vojvodine“, „Kulska banka“, odnosno kasnije „OTP bank“, „Prva preduzetnička banka“, zatim LHB, pa „NLB bank“.

Dalje, pitanje ministru unutrašnjih poslova – da li su u toku istražni, ili predistražni postupci protiv Mlađana Dinkića, s obzirom da je istraga pokrenuta 2014. godine zbog sumnje da je Dinkić kao guverner Narodne banke izvršio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja je obustavljena i da i dalje nisu razrešene brojne sumnje o tome da li je Dinkić zloupotrebljavao službeni položaj dok je obavljao javne funkcije?

Sledeće pitanje je predsedniku Republike Srbije – da li je Mlađan Dinkić i dalje vaš zamenik u komitetu Vlade za saradnju sa UAE? Kolika je plata na toj funkciji i koji su dosadašnji rezultata rada u komitet? Da li i dalje smatrate da je Mlađan Dinkić počinio krivična dela zbog kojih treba da završi u zatvoru, kao što ste to govorili 2006. godine?

Dalje, pitanje Ministarstvu prosveta. U Predlogu budžeta za 2018. godinu, kod raspodele sredstava za Ministarstvo prosvete, pod razdelom 483, namenjuje se iznos od, gotovo, 195 miliona dinara za novčane kazne i penale po rešenjima sudova. S obzirom da Unija sindikata prosvetnih radnika već nekoliko godina upozorava da se na ovaj način ogroman novac iz budžeta izdvaja za plaćanje nesavesnog vođenja škola od strane rukovodilaca. Molimo vas da nam odgovorite o kakvim kaznama je reč i da li se protiv rukovodilaca škola, koji su odgovorni za to što je škola dobila kaznu, vode disciplinski ili drugi postupci?

Takođe nas zanima kada planirate da ispunite Sporazum o rešavanju spornih pitanja, koji je Vlada Srbije potpisala sa sindikatima prosvetnih radnika još 2015. godine?

Da li Ministarstvo ima u planu da radi na dodatnom povećanju plata nastavnog kadra, budući da ovim budžetom odnos zarada između prvog i sedmog stepena iznosi ispod jedan prema dva, što je u odnosu na druge struke i oblasti, gotovo neuporedivo i vrlo ponižavajuće?

Da li je Ministarstvo prosvete ispoštovalo sve ono što je predviđeno u Sporazumu o prekidu štrajka?

Sledeće pitanje je za Maju Gojković. Kada ćete prihvatiti da na poligrafu sa mnom utvrdimo da nikada niko nije dotakao vas, niti bilo koju drugu ženu i da je izjava o modrici lažna? Ja sam više puta javno pozivala da to utvrdimo na poligrafu.

Drugo pitanje za Maju Gojković kada će sazvati skupštinsku sednicu na temu Kosova i Metohije, da se na tu temu raspravlja ovde gde je mesto, a ne na nekakvom sramnom unutrašnjem dijalogu koji vodi Aleksandar Vučić, kako bi našao obrazloženje za svoju veleizdaju Kosova i Metohije?

Sledeće pitanje je za REM – kolika je mesečna nadoknada koju je „Pink“ dužan da plaća REM, da li je plaća redovno i koliki su to iznosi? Koliko trenutno „Pink“ duguje REM-u?

Sledeće pitanje je da li je u periodu od 2014. godine do 2017. godine vršen inspekcijski nadzor od strane REM-a prema „Pinku“, da li je program emitovan iz Srbije ili sa teritorije Bosne i Hercegovine i kako je „Pink“ tada bio u obavezi? Hvala.