MARIJA JANJUŠEVIĆ

Srpski pokret Dveri

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. godine. Živi u Inđiji.

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje – tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru vođarsko-vinogradarski.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.
Poseduje sertifikate LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“ , „EDGE“ PR sertifikati na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademija za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultanstskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.
U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.
Od ostalih interesovanja: odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.
Članstva: Društvo Srbije za odnose s javnošću, Srpka asocijacija menadžera, Udruženje poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženje e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. Do 2010.)

Političko iskustvo: Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine. A od januara 2011. godine je postala članica Srpskog pokreta Dveri, članica tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije SP Dveri, član Predsedništva.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Govori engleski i slovenački jezik.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore.
Poslednji put ažurirano: 29.11.2019, 15:16

Osnovne informacije

Statistika

  • 168
  • 3
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 4 godine i 4 meseca i 19 dana

Poštovana gospođo Janjušević, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju kor...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 7 meseci i 14 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

ЛАП - Младеновац

čeka se odgovor 6 godina i 5 meseci i 16 dana

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Čitajući ovaj član građani Srbije mogli bi se osetiti bezbedno i pomisliti da država zaista brine o njima, međutim u praksi se dešava nešto drugo. Država brine o njima isključivo ako su članovi SNS ili postoji mehanizam da budu naterani, da budu glasači SNS, što centralni registar svakako jeste.

Imali smo primer u Sečnju gde je na primer direktorka centra za socijalni rad ucenjivala primaoce socijalne pomoći da će im to ukinuti ukoliko ne glasaju za SNS, a taj slučaj svakako može da se nađe u svakoj pojedinačnoj lokalnoj zajednici.

Drugo, što vi kažete u obrazloženju ovog zakona jeste ušteda u administraciji. To gospodo nećete postići sve dok ne otpustite kadrove SNS koji su neadekvatni, neefikasni i primljeni u javna preduzeća opet samo zato što su članovi SNS, a naknadno su dobili iole adekvatna zvanja na privatnim fakultetima, ali možda je neprijatno da o tome pričam pred gospodinom Sinišom Malim, o lažnim diplomama i doktoratima.

Dalje, vi kažete da će poreska uprava biti bolje povezana sa centralnim registrom i biti efikasnija. To takođe ne mogu da vam verujem jer ne bismo imali i poslanike koji ovde sede a dugu strahovito velike cifre za poreze, ne bismo imali „Zeka kompanije“ ili druge stanovnike farme, koji su ušli u nazive preduzeća koja ovoj državi duguju ogroman novac za porez.

Na kraju, ne mogu a da ne odgovorim na neka prethodna izlaganja gde je Srpski pokret Dveri i ostali članovi opozicije optuženi da žele neke nerede. Ne, nije tačno i te kako brinemo o onome što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Reč je sve vreme kada je ovaj zakon u pitanju, o Centralnom registru, ali mislim da mi zapravo gubimo vreme, jer centralni registar u Srbiji koji je na snazi jeste registar članova SNS. Dakle, ako ste član SNS vi ništa drugo ne morate da imate, ni od dokumenata, ni diplome, ni doktorate itd, a sada vidimo da i medijski prostor se potpuno centralizuje, da je vlasnik Kopernikusa, koji je inače, rođeni brat predstavnika SNS iz Niša, sada kupio i Prvu televiziju i O2, i da praktično Pink dobija konkurenciju. Sada nijedna televizija nacionalne frekvencije neće biti slobodna za glas opozicije, za glas svih onih građana koji ne žele da ih vodi Aleksandar Vučić. Ja vam i na tome čestitam, i zato nemojte svaljivati krivicu na …

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Za ovih 50 sekundi ja stvarno, s obzirom da smo imali problem sa električnim napajanjem, mogu samo da vam kažem tako se to dešava kad vam Nikola Petrović prodaje struju proizvedenu onim cevima u koje je smestio reke koje pripadaju čitavom narodu. Dakle, čitave reke smestio je u cev.
Mini hidroelektrane su zlo koje mi moramo da sprečimo i ja ne mogu ni o čemu drugom da vam pričam kad se ovakve stvari dešavaju. Sprečite mnogo veće katastrofe, sprečite izgradnju mini hidroelektrana. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Moje prvo pitanje je za vas, Maju Gojković, za predsednika Aleksandra Vučića i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i odnosi se naravno na izbore koji su raspisani u Lučanima, Kuli, Doljevcu i Kladovu.

Naime, da li je tačno da u Doljevcu, Kladovu i Kuli nije ni bilo krize vlasti, ali da tamo SNS ima apsolutnu većinu, da tamo nema lokalnih medija i da je veoma lako sprovesti rijaliti šou koji sprovodite na nivou čitave države? To što imate apsolutnu većinu daje vam za pravo da se igrate sa ljudima i sa narodnim parama.

Dakle, hoću tačan izveštaj šta je razlog za nove izbore? Kada su raspuštene zakonite skupštine u Kladovu, Doljevcu i Kuli i da li je uveden privremeni organ u tim mestima? Da li je sve urađeno po zakonu?

Drugo pitanje se odnosi na Medveđu. Postavljam ga takođe Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ministru energetike i koordinacionom telu za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Da li je tačno da su tamo nastavljena ispitivanja rudnih bogatstava i da je predstavnik preduzeća „Dunav minerals“ objavio da su rudna bogatstva tamo čak i preko, pročitaću – direktno, dakle, preko 547 miliona tona rude?

Menadžer istraživanja, gospodin Fil Hoks je sa oduševljenjem izneo koliko tamo ima rude, a moje pitanje je na koji će način država da zaštiti ovo naše blago ili je sve to deo prevare sa nepostojećom preševskom dolinom, sa planom da se menja naše za naše i sa nekakvim planovima o razgraničenju.

Dakle, zbog čega je uopšte Medveđa svrstana u tu grupu sa Preševom i Bujanovcem od koga je udaljena čak i 100 kilometara? Zbog čega do sada niko nije reagovao na to što ljudi iz Medveđe odlaze, što ima preko 7.000 lica u biračkom spisku koja ne žive ovde već su zapravo sa KiM i čak i iz Albanije.

Ono što me posebno, konkretno interesuje, zbog čega načelnica uprave, Svetlana Todorović, iz Medveđe naravno, prisiljava zaposlene u opštini da uče albanski jezik? Ja imam nalog, koji je ona poslala zaposlenima u opštini, kojim im se nalaže da su dužni da uče albanski jezik. Pitam se da li albansko stanovništvo tamo mora da govori službeni jezik koji je u upotrebi, odnosno srpski jezik ili je samo ovo neko vršenje pripreme za te vaše planove da se Medveđa prosto prepusti Albancima?

Posebno pitanje za predsednika opštine Medveđa, Nebojšu Arsića, i tražim od nadležnih da se istraži to što on proganja predsednika opštinske uprave Dveri u Medveđi, Radeta Kulića, od njegovog poslodavca traži da mu da otkaz i na svaki mogući način i verbalno i na druge načine vrši nasilje nad predstavnikom Dveri u Medveđi?

Sledeće pitanje je ministru zdravlja. S obzirom da ste mi jednom već odgovorili da niko ne vrši evidenciju koliko je lekara specijalista otišlo iz Srbije, da li ste možda počeli da vodite računa koliko je lekara i medicinskih sestara dalo otkaz u državnoj službi i koliko ih je otišlo u inostranstvo?

Na kraju, postavljam pitanje MUP i Komesarijatu za izbeglice i raseljena lica, da li je tačno da u Svilajncu planirate da naselite preko 3.000 migrantskih porodica i da li ste svesni koliko je to ogroman broj za jednu tako malu opštinu, nažalost, ovakve primere planskog naseljavanja migranata….(Isključen mikrofon)

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Moje prvo pitanje jeste za ministra zdravlja, gospodina Lončara i za gradonačelnika Beograda – kada će deca u Rušnju dobiti mogućnost da se leče? Kada će dobiti svog pedijatra? Na Domu zdravlja u Rušnju direktorka Biljana Jeremić istakla je obaveštenje u kojem obaveštava roditelje da njihova deca u tom domu zdravlja mogu da se leče utorkom i četvrtkom, a ako se slučajno razbole ponedeljkom, sredom i petkom, mogu da zdravstvenu pomoć zatraže u Žarkovu. Usled toga se javljaju i velike gužve i deca prosto budu vraćena i nije im ukazana osnovna zdravstvena nega, zato što pregled nije zakazan ili zato što ih prosto ima mnogo i lekari, oni koji vrše svoju dužnost, nisu u mogućnosti da pregledaju svu decu.

Zbog toga će večeras ispred Doma zdravlja u Rušnju u 18 sati biti protesti i ja pozivam sve građane Beograda da se pridruže, kao i sve narodne poslanike, bilo iz opozicije ili vlasti, jer, nažalost, ovaj režim razume samo taj jezik, jezik protesta i kada građani u tome pokažu jedinstvo, onda, na neki način, dođemo i do rešenja.

Zaista mi je važno da gradonačelnik Beograda, gospodin Radojičić, javno kaže da li zaista veruje da je dovoljno da deci u septembru ponudi novogodišnju rasvetu a ne knjige, školsku opremu i elementarnu zdravstvenu zaštitu?

Takođe me zanima šta će ministar zdravlja reći na ovo što nemamo pedijatre? Da li je to u vezi sa onim što nam specijalisti lekari odlaze preko granice? Lično mi je odgovorio da niko u Srbiji ne vodi evidenciju koliko naših specijalizovanih lekara odlazi da radi u inostranstvo.

Drugo pitanje postavljam ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodinu Đorđeviću, kao i ministarki Slavici Đukić Dejanović, odgovornoj za demografiju i populacionu politiku – kada ćete tačno, termin, predložiti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama i koje ćete kratkoročne mere uvesti da pomognete porodiljama i trudnicama koje su koliko juče marširale na ulicama, takođe zbog nezadovoljstva? Majke koje zarađuju više oštećene su, zato što je maksimalna zarada koju tokom porodiljskog odsustva mogu dobijati tri prosečne plate, bez obzira na to kakvu one zaradu ostvaruju tokom rada, dok one koje ne rade zaista mogu da dobiju finansijsku pomoć, ali ona je nekad manja i od hiljadu dinara. To je poražavajuće i to je varka. Varka koju smo, nažalost, mi ovde izglasali. Žao mi je što Dveri, koje su bile protiv ovakvog rešenja zakona, nisu mogle da utiču. Ali ću vas podsetiti koliko ste srčano branili taj zakon tada. A isto će vam se desiti i sa zakonom o penzijama. Za par nedelja imaćete na ulici i penzionere.

Kad smo kod ministra kulture, ovde u Srbiji pravi ministar kulture je Željko Mitrović. A kad ste već histerično danima govorili o Željku, da pomenemo da i Srpska napredna stranka svog Željka za trku ima. On je ovde pravi ministar kulture, odnosno nekulture, a Pink je srce i ogledalo Srbije koja je postala jedan obični rijaliti Aleksandra Vučića.

Moje pitanje ministru kulture je – zašto mu je trebalo godinu dana da reaguje na zahtev Dveri da se emitovanje rijalitija ukine? Da li je namirisao da će biti smenjen, da će na njegovo mesto da dođe neko ko će doslednije da sprovodi politiku Željka Mitrovića i da li je, kad je već krenuo u verbalni obračun sa svima koji su bili dužni da brane Željka Mitrovića, a to su premijerka, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, kad je već ušao u verbalni obračun sa njima, da li je ministar kulture preduzeo sve potrebne mere da kazni REM, da kazni Pink, da kazni medije koji promovišu sadržaj rijalitija?

Deveto vanredno zasedanje , 17.07.2018.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Moje prvo pitanje za predsednika Republike Aleksandra Vučića, za ministra Ivicu Dačića i za ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović.

Da li je tačno da Odbor za spoljne poslove EU priprema dokument o navodnoj saradnji između Srbije i tzv. države Kosovo kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova?

Da li je tačno da je Aleksandar Vučić to prihvatio još 2014. godine u okviru pregovora sa EU o pristupanju Srbije EU, jer u tački 23. u pregovaračkoj poziciji EU u pregovorima sa Srbijom jasno stoji da će u jednoj fazi pregovora Srbija i Kosovo kao dve strane potpisati obavezujući pravni sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa?

To je dokument iz januara 2014. godine, koji je Aleksandar Vučić skrivao od građana, o kojem je počeo javno da govori tek u novembru 2017. godine, a nije ih pitao ništa ni tada, ni kada je potpisao Briselski sporazum.

To što sada pokušava da svoju veleizdaju prebaci na građane putem referenduma je običan kukavičluk i građani Srbije, sigurna sam, to neće dozvoliti i prozreće njegovu nameru, jer se nikada ni jedna država nije dobrovoljno odrekla 15% svoje teritorije.

Moje drugo pitanje je za ministra prosvete i za predsednike skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, a takođe i za potpredsednika, jer smo nedavno raspravljali o tome da studentima koji studiraju po starom programu treba omogućiti da upišu godinu da im se produži rok za studiranje.

Moje pitanje je da li ova dozvola obuhvata i one studente koji su upisali po Bolonji, one famozne prve godine kada su se nesposobni političari učili na studentima, kada su na potpuno nakaradan način uvodili Bolonju?

Dakle, ovi studenti ostaju kao u nekom vakumu. Pri kraju su studija. Ostao im je možda još jedan ispit ili diplomski i bilo bi pravedno da se i njima dozvoli da im se produži rok za studiranje, jer reupis, koji im se sada nudi, uopšte nije do kraja definisan zakonski kako treba. Dakle, merila treba da budu ista za sve studente. Treba im omogućiti da na pošten način dođu do svoje diplome, jer očigledno ne žele da je kupe i ne žele da na nepošten način dođu do nekih pozicija.

Sledeće pitanje je za ministra rada gospodina Đorđevića, premijera Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. Da li je vraćena beba porodici Milojković iz Mladenovca, koja im je bez sudske odluke oduzeta zato što je kuća trošna?

Meštani su se u međuvremenu potrudili da se ta kuća osposobi i da se obezbede uslovi za život toj bebi. Dakle, da li je sada, kada su otklonjeni nedostaci, dete vraćeno roditeljima ili su ipak razlozi za oduzimanje neki drugi?

Koliko je od 5.668 dece oduzete od roditelja tokom prethodnih pet godina, usvojeno u inostranstvu, putem posredovanja švedske agencije „Adoption cetnru“, jer imam i pismenu potvrdu od Ministarstva rada da oni sa ovom švedskom agencijom sarađuju veoma uspešno i tokom dugog niza godina?

Da li je ideologija rodova, tzv. „gender“ ideologija u suprotnosti sa porodičnom politikom za koju se, brem deklarativno, zalaže i sadašnji režim?

U svetu trenutno ima preko 70 različitih rodova, a u Srbiji, za sada, imamo LGBTI - lezbejke, biseksualce, transeksualce i interseksualce. Dakle, da li će ovaj režim da podržava porodičnu politiku ili LGBTI ideologiju? Kakav je vaš lični stav po pitanju istopolnih brakova i usvajanju decu od strane ovih brakova?

Takođe me interesuje da li je u Srbiji i zvanično uveden verbalni delikt? Pitam zbog toga što je ugledni prof. Branislav Ristivojević osuđen zbog svog naučnog rada.

Imovinska karta

(Inđija, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -

Whoops, looks like something went wrong.