Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Dubravka Filipovski

Dubravka Filipovski

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovane koleginice i kolege, poštovani građani Srbije, imam dva pitanja.

Prvo pitanje upućujem Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvu – da li su i kada će biti pronađeni i privedeni pravdi osobe koje su napale narodne poslanike Vesnu Savović Petković na ulazu u Narodnu skupštinu Republike Srbije u Kosovskoj ulici, kolegu Svetozara Vujačića, kolegu Nebojšu Bakareca, a uvredljive verbalne pretnje upućene su i koleginici Andrijani Avramov i koleginici Jadranki Jovanović? Veoma je važno što su napadači na državnog sekretara Lava Pajkića privedeni.

Srbija je zemlja pristojnih ljudi, zemlja u kojoj se primenjuje i poštuje nulta tolerancija prema nasilju. Srbija mora da ostane zemlja u kojoj širenje mržnje i ovakvi napadi ne samo da nisu prihvatljivi, već moraju da budu i sankcionisani. Atmosfera koja se stvara u društvu treba sve da nas duboko zabrine, a posebno inspiratore nasilja koji su iskoristili tragediju koja nas je zadesila 3. i 5. maja.

Neverovatno je da u ovako teškom trenutku za Srbiju, zbog ubijene dece i mladih ljudi i bola koji svi osećamo, kao i zbog patnje našeg naroda na Kosovu i Metohiji, velika većina opozicije vidi šansu za dodatnu destabilizaciju. Nažalost, svakim danom to i dokazujete. Udruženje „Srbija protiv nasilja“ pokazuje politizaciju i vaše loše namere. Pozivate da Srbija stane. Niti će Srbija da stane, niti će u Srbiji biti vlasti bez izbora.

Drugo pitanje takođe postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova. Naime, na nekoj od prethodnih sednica narodni poslanik Žika Gojković govorio je o sumnjama na zloupotrebu ličnih podataka i falsifikovanje potpisa većeg broja građana prilikom registracije stranke Miroslava Aleksića, koju je kasnije Vuk Jeremić preimenovao u Narodnu stranku. Moje pitanje za MUP Srbije je - da li je po tom pitanju nešto preduzeto i da li su sproveli istragu, ili je ona u toku?