MARINIKA TEPIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marinika Tepić bila je poslanica dva puta do sada. Prvi put je izabrana za poslanicu u desetom sazivu, 2014. godine, ali je na samom početku mandata podnela ostavku. Drugi put je izabrana za poslanicu u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 11. sazivu bila je predsednica Odbora za evropske integracije, i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta.

U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao prva na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednica je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Članica je Odbora za kontrolu službi bezbednosti i zamenica člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

BIOGRAFIJA

Rođena je 8. avgusta 1974. godine. Diplomirala je 1995. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir. Takođe, predsednica je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

1995, zaposlila se u OŠ “Vasa Živković” u Pančevu, kao profesorka engleskog jezika.

Novinarstvom se bavila 15 godina, bila je urednica-komentatorka nedeljnika “Libertatea”, u kojem je prošla sve profesionalne faze, od novinarke saradnice do članice uređivačkog kolegijuma. Sarađivala je i sa Vojvođanskom mrežom IWPR i BIRN, bila je novinarka i urednica emisije “Vojvodina sat” TV produkcije UrbaNS i dopisništva TV B92 u Novom Sadu. Takođe, radila je i kao novinarka i urednica Gradskog programa Radija 021. U tom mediju bila je zamenica glavnog urednika 2. programa Radija 021, Multi-kulti radio. Još ranije sarađivala je sa časopisom “Informator“, CMYK, Novi Sad i Radio Pančevom.

Pored aktivnog članstva u NUNS i NDNV, bila je i članica i predsednica više komisija u Skupštini Pančeva. Takođe, bila je i aktivistkinja u nekoliko nevladinih organizacija. Aktivno je učestvovala u više projekata različitih nevladinih organizacija, uglavnom u vezi sa nacionalnim zajednicama i razvojem civilnog društva.

2009. godine imenovana je za zamenicu direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije

Na funkciju Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu izabrana je u julu 2012. godine. Na toj funkciji je ostala do 2016. godine.

Dva puta je birana za odbornicu u Skupštini grada Pančeva, 2012. i 2016. godine, ali je oba puta podnosila ostavku neposredno po izboru, zbog drugih funkcija koje je obavljala.

2012. godine je pristupila Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Naredne godine postala je portparolka ove stranke.

U januaru 2017. godine donela je odluku da istupi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. U aprilu iste godine pristupila je Novoj stranci. U Novoj stranci bila je članica Predsedništva i poverenica za Vojvodinu.

U aprilu 2018. godine podnela je najpre ostavku na sve funkcije u Novoj stranci, a zatim i napustila stranku i pristupila Stranci slobode i pravde.

Potpredsednica je Stranke slobode i pravde.
Poslednji put ažurirano: 27.02.2023, 09:38

Osnovne informacije

Statistika

  • 213
  • 5
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 3 godine i 6 meseci i 5 dana

Poštovana gospođo Tepić, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije

Apel za pomoć

čeka se odgovor 4 godine i 7 meseci i 22 dana

Poštovana gospođo Tepić, Na ovaj način se obraćam baš Vama budući da sam, blago rečeno, očajan, a u tom stanju se čovek oslanja samo na ljude koje smatra časnim, nepokolebljivim, odvažnim i dostojnim posla koji im je poveren, a takvom ličnošću smatram upravo vas.

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 9 meseci i 17 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 31.05.2023.

Hoćete dati repliku kolegi Lazoviću? Dali ste meni reč.

Poštovani građani, koleginice i kolege narodni poslanici, kao što sve što u ovoj zemlji dolazi iz sistema Aleksandra Vučića i SNS jeste lažno, tako je lažan i ovaj Izveštaj REM-a koji je pred nama. Ne samo da je lažan Izveštaj, nego je lažan i ceo REM. Umesto da bude žila kucavica ove države i društva za sve što se emituje u javnom prostoru, kako na kablovskim televizijama, naročito na onim sa nacionalnom frekvencijom, umesto da bude glavna savest za sve što ulazi u svaki dom svih porodica u Republici Srbiji, REM je zapravo još jedna ćelija povezanosti politike, korupcije, organizovanog kriminala i medija i para Zekić – Radovanović, kao osovine toga.

Postoji informacija da i članovi obezbeđenja šefice REM-a Olivere Zekić imaju kriminalnu prošlost, kao pripadnici beogradskih kriminalnih grupa. U toj sprezi se REM-om upravlja, dodeljuju se TV frekvencije, a sve ostalo su samo tragične posledice po ovo društvo. Videli smo to 3. i 4. maja, nažalost fatalne po najmlađe građane Republike Srbije.

Pošto građani Srbije ništa od ovog ne znaju, jer nemaju kako da saznaju, u ovom Izveštaju to ne piše, a šefica REM-a Olivera Zekić je nestala, objasniću sada građanima Srbije šta je sve prikriveno u ovom Izveštaju da bi građani shvatili razmere zločina i u medijskom prostoru u Srbiji.

Šta očekivati od nekog kao što je Olivera Zekić koja je radila za Stanka Subotića Caneta u listu „Borba“, kao glavna urednica dve godine, i to u vreme kada je Stanko Subotić Cane bio optužen za šverc cigareta? U to vreme je tamo radio i pomenuti Ivan Radovanović, a potom je par Zekić – Radovanović mlatio debele pare i u firmi IPC čiji je suvlasnik bio niko drugo do Goran Vesić i tamo su, naravno, uzimali pare iz državnih preduzeća, ali i iz Crvene Zvezde, iz iste one Crvene Zvezde u kojoj je Goran Vesić bio u rukovodstvu, a iz koje je tada pokrckano više desetina miliona evra.

Poslednji primer skandaloznih odluka REM-a je i davanje dozvole za kablovski TV kanal tabloidu „Informer“ i vlasniku Draganu Vučićeviću.

Olivera Zekić, kao eksponent organizovanog kriminala u medijima, odlučila je da su sramotni i nakazni „Informer“ i Dragan Vučićević zaslužili još para od države za promociju, najveće do sada, nikada zabeležene mržnje i nasilja u Srbiji i to sve bez ikakvog elaborata, što je bila obaveza za program „Informer“ televizije, koji članovi REM-a nisu čak ni videli pre odlučivanja da se dodeli dozvola za rad. Ni to Oliveri Zekić nije bio problem. Možda baš zato što njen pomenuti Ivan Radovanović, pored toga što piše govore Aleksandru Vučiću, jeste i glavni kolumnista tabloida „Informer“ u kome se rado obračunava sa opozicijom i sa kritičarima režima. Očigledno je bilo dovoljno da njen Ivan Radovanović napiše kolumnu za „Informer“, a onda šefica REM-a dodeli „Informeru“ dozvolu za rad bez elaborata. Verovatno joj je kolumna Ivana Radovanovića poslužila umesto elaborata.

Dakle, čista trgovina uticajem, građani Srbije, ali još gore - održavanje lažne slike koju Aleksandar Vučić i SNS podmeću građanima Srbije i bez koje on ne bio predsednik već za nekoliko meseci, a SNS bi se rasparala i članovi, kao što već vidimo, razbežali na sve strane. Mediji koje Zekićeva štiti ne sankcioniše za nedela najvažniji su za Vučićev opstanak na vlasti.

24/2 TĐ/MJ

Ekskluzivno imam saznanja da je glavni finansijer ove nove „Informer“ televizije, a ko bi drugi bio, nego državna kompanija „Telekom Srbija“, pošto je generalni direktor „Telekoma“ Vladimir Lučić već viđen kako obilazi prostorije te nazovi televizije na adresi Bulevar Peke Dapčevića. Dakle, oni se više i ne kriju kako novac svi građana daju svojim medijskim tajkunima da građanima prete, proganjaju ih, huškaju, a Vučića predstavljaju kao jedini izbor.

Podsećam da je pare svih građana direktor „Telekoma“ Vladimir Lučić već nemilice trošio i na ostale poslušničke režimske medije – na „Kurir“ i sitnog privrednika Igora Žeželja, a kome je 2018. godine napunio džepove da bi postao vlasnik i tabloida „Kurir“ i televizije „Kurir“, kao i još mnogo miliona evra za Žeželjeve serije. Milione Lučić „Telekoma“ dao je i za televiziju „K1“, „Tanjug“, pa čak i za „Blic“, tako da će i Lučić uz Oliveru Zekić kad-tad odgovarati za čerupanje budžeta i novca građana Srbije, ali i za nedozvoljen uticaj na medijsku scenu u Srbiji.

Briga, naravno, Oliveru Zekić što Izveštaj Saveta za štampu o poštovanju kodeksa novinara Srbije samo za period od 1. oktobra 2022. godine do 31. januara 2023. godine, dakle četiri meseca, beleži da je tabloid „Informer“ imao 512 prekršaja, dakle četiri puta dnevno, u proseku. Samo u naslovima je za šest meseci 2021. godine „Informer“ prekršio novinarski kodeks čak 949 puta.

Briga naravno, Zekićku, što je tabloid „Informer“ prema tom Izveštaju najviše prekršaja činio u političkom izveštavanju i to u delu koji se odnosi na istinitost izveštavanja. Dakle, što je „Informer“ lagao 512 puta tokom samo četiri meseca.

Briga je i što je po tom Izveštaju tabloid „Informer“ kršio novinarski kodeks i kada je u pitanju diskriminatorni govor u korist vlasti, a na štetu opozicije ili što tabloid „Informer“ prednjači u raspirivanju nacionalne netrpeljivosti, a ona je žena odlučila da baš tom tabloidu, koji je kolumnista njen Ivan Radovanović, dodeli dozvolu da preraste u televiziju „Informer“, iako bi sve ovo bilo dovoljno, samo ovo bi bilo dovoljno da kompletno rukovodstvo REM-a momentalno izleti sa Trga Nikole Pašića.

Ako preporuka za „Informer“ TV nije bila kolumna Zekićkinog Radovanovića, možda je to bio „Informerov“ intervju sa serijskim silovateljem u septembru 2022. godine, o kome Olivera Zekić u svojim izjavama nije videla, ama baš nikakav problem i objasnila je u svojim izjavama da to, je li, prodaje novine i da je to sasvim u redu, iako zvanični podaci MUP-a pokazuju da je baš nakon tog promovisanog intervjua sa silovateljem u „Informeru“ broj silovanja u Srbiji više nego udvostručen za samo četiri meseca u odnosu na isti period prošle godine sa 10 na 12.

Setimo se da je ta ista Olivera Zekić kada je direktor BIA, Aleksandar Vulin, a tada ministar unutrašnjih poslova, prikazivao na „Pinku“ obezglavljene glave, odnosno i tela, masakrirana tela Belivukovog klana, ona je tada izjavila da su prikazane fotografije edukativnog karaktera i dodala da te fotografije i treba da uznemire javnost, kako bi svi shvatili da je neophodno boriti se protiv kriminala.

Samo da obavestimo gospođu Zekić da mi od 2016. godine uporno insistiramo na borbi protiv organizovanog kriminala, počev od Saleta Mutavog, pa potom do Belivukovog klana i sve do 2021. godina kada su zveri iz Belivukovog klana uhapšene, ali svo to vreme smo bili vređani, širena je mržnja protiv nas, huškani su građani protiv nas, jer je tada to sve bilo u redu.

I da ne bude nikakve zabune, pošto ovde često čujemo, čuli smo prošle nedelje od ministra Gašića - „a ko je uhapsio Belivukov klan, nego naše službe“. Nije tačno, gospodo. Ne biste ga ni tada uhapsili da nisu pomogli ljudi iz Evropola koji su obezbedili prepisku iz „Skaj aplikacije“. To je istina. Ni sada ne biste uhapsili Belivukove zveri, da na tome nisu insistirali bezbednosni agenti i podaci iz Evropola.

Opsednutost, fascinacija učesnicima rijalitija i kriminalcem Kristijanom Golubovićem, kojima je bio zadojen počinitelj masakra iz Mladenovca, bio je i trenutak istine, Olivere Zekić. Nakon tog masakra, sve što ta žena kaže ili napiše pismo, pošto i ona voli da piše ta otvorena pisma za javnost, uopšte više nije bitno, niti ima ikakvu težinu.

Do tada je svaka njena reč bila bezvredna, a od tog masakra je svaka njena reč nebitna. Jedino pravo mesto za njene odgovore biće sud, jer ona nije reagovala nakon što je Kristijan Golubović na nacionalnoj televiziji „Hepi“ objašnjavao kako možeš nekoga da ubiješ i da se izvučeš nekažnjeno, da prikriješ DNK-a, kao što nije reagovala kada je samo tri nedelje pre masakra u „Ribnikaru“ i u Mladenovcu i selima oko Smedereva isti taj Kristijan Golubović snimao video spot u još jednoj beogradskoj školi, „Đura Jakšić“.

I samo u ovakvoj Srbiji može da se dogodi da je jedini tužilac koji je pokrenuo postupak protiv rijalitija i Kristijana Golubovića bude smenjen, kao što samo u ovakvoj Srbiji može da se dogodi da Kristijan Golubović, osuđen za trgovinu drogom, heroinom i za nelegalno nošenje oružja vi sada pričate o razoružavanju, ne ode na odsluženje zatvorske kazne. Zašto? Zato što zvanično objašnjenje bilo, pazite molim vas, da mora da učestvuje u rijalitiju, da ima ugovorne obaveze da se pojavljuje na televiziji. Njemu je dozvoljeno da ne ide u zatvor, osuđen za teška krivična dela zato što mora da bude u rijalitiju na televiziji za koji prima pare. To samo u Srbiji može da se dogodi.

Dakle, rijalitiji su jači i od suda. Onda postane normalno da Golubović snima spotove po školama, onda postane normalno, nažalost, u Srbiji, da je glavna poruka da je biti kriminalac „in“, jer onda ideš na televiziju, dobijaš pare, popularan si, a nećeš otići ni u zatvor.

Godine 2018. testiranje učenika su pokazala da učenici nisu umeli, osnovnoškolci, da prepoznaju Dositeja Obradovića, da se vrednosni sistem raspao potpuno, survao u bezdan, ali da zato znaju ko su kriminalci, ubice, starlete i sve one koji se pojavljuju u vašim rijalitijima. To nije samo Kristijan Golubović, to su osuđene ubice. Zvezdan Slavnić, suprug ubijene pevačice Jelene Marjanović, to se vrti u vašim rijalitijima.

Pre sedam dana, 24. maja 2023. godine, „Fridom haus“ u svom Izveštaju o Srbiji REM su okarakterisali kao zarobljenu instituciju. Pominje se odluka REM-a da produži nacionalne frekvencije za emitovanje narednih osam godina televizijama bliskim Vladi, a koje nisu ispunile obaveze i uslove za dobijanje dozvola, kaže se dalje u izveštaju. Iako je REM trebalo da donese odluku o petoj nacionalnoj frekvenciji do 26. novembra, ova odluka je odložena na neodređeno vreme, iako predstavlja još jedan korak unazad u srpskom problemu sa pluralizmom medija i uravnoteženom zastupljenošću političkih aktera.

Ovaj razvoj dodatno argumentuje ocenu da je REM zarobljena institucija. U delu o medijima, spominje se i državna kompanija „Telekom“ kao, citiram: „Još jedan instrument državne kontrole nad medijskim sektorom koji je nastavio da potvrđuje svoju dominaciju kao kablovski provajder i skrajnuo privatno preduzeće SBB u vlasništvu „Junajted grupe“. Promotivne kampanje protiv SBB-a vođene su čak i u javnim institucijama. Borba između dve rivalske kompanije „Telekoma“ i „Junajted grupe“ prevazilazi komercijalnu konkurenciju, imajući u vidu da „Telekomova“ mreža neemituje glavne kritičke medije u zemlji „N1“ i „Nova S“.

Ali, Olivera Zekić kaže - te televizije mogu da dobiju dozvolu samo preko nje mrtve. Upravo je ona dala zeleno svetlo. Pre toga, nažalost, da se ljudi progone na televizijama sa nacionalnom frekvencijom na najgori mogući način, spotovima mržnje na „Pinku“ protiv Olivera Ivanovića, nakon čega je završio sa šest metaka u leđa u sred bela dana, a da se onda nastavi progon svih slobodoumnih ljudi, naravno i opozicije.

Ni na to nije reagovala Olivera Zekić. Nikada REM nije izricao ni mere opomene, ni upozorenja, niti je privremeno oduzimao dozvole, niti je emitere gonio na sudu, ali poštovani građani, još jednu istinu morate da čujete, pošto ovde možete gomilu laži da čujete od poslanika vlasti da su neki drugi mediji zapravo tajkunski. Nije tačno. Jedini tajkunski mediji u Srbiji su TV „Pink“ i TV „Hepi“. Njihovi vlasnici „Pinka“ i „Hepija“ su najbogatiji ljudi u Srbiji, koje je u multimilionere pretvorila SNS i to su najveći medijski tajkuni u Srbiji. Sram bilo svakog ko tvrdi drugačije.

Ti najveći medijski tajkuni su Željko Mitrović i Predrag Ranković Peconi, a u redu s njima ili odmah iza njih je i Srđan Milovanović i njegov rođeni brat Zvezdan, naprednjački kadar iz Niša.

Mitrović nam se svima smeje u lice svojim avionima, kamionima, vilama po Dedinju, dok redovno kasni da plati porez, a novac mu curi iz državne kase i preduzeća kao voda iz slavine, novac svih građana Srbije, dok zauzvrat on vrši progon političkih neistomišljenika ovog režima i redovno poziva na mržnju.

Peconi koji je trovao naciju rijalitijem „Parovi“, dok tamo nije silovana devojka, pa je prešao da nas truje propagandom o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine, a za to vreme će prodavati građanima Srbije od ulja do šporeta i, naravno, vlasnik je mnogobrojnih firmi i restorana, ali i vlasnik B92 i „Prve“. Dakle, ima u vlasništvu dve televizije, tajkun SNS kome je Telekom opet poklonio 190 miliona evra za kabl koji vredi jedva 38 miliona, da bi kupio dve televizije, a da nijedna od njih ne izveštava profesionalno, naprotiv.

To su, gospodo, pravi tajkunski mediji i njihovi vlasnici. Naravno, i RTS vam vode dva penzionera, Bujošević i Stefanović, koji su pokazali dovoljnu servilnost da kao penzioneri i dalje vode nacionalni servis.

Naravno, poruke su u međuvremenu izletale. Svedočili smo kada je poruka Suzane Vasiljević izletela u jednoj prepisci gde kaže – ne dirajte Željkovog malog, misleći na sina Željka Mitrovića. To je objavio urednik časopisa „Akter“. To su preneli i dobili mnogi drugi urednici, što je još jedan dokaz da Vučićeva desna ruka za medije Suzana Vasiljević upravlja medijima i štiti ove tajkunske medije servilne vlasti.

Ako zaista mislite da ćete tobož zamazati oči javnosti tako što ste najavili ili rekli – evo, ukinuta je „Zadruga“. Ni to nije tačno, i dalje se emituje „Zadruga“, a pri tom joj dolazi kraj sezone. Dakle, sve vreme obmanjujete građane, sve vreme štitite vaše tajkunske medije, sve vreme vređate inteligenciju stotina građana Srbije koji izlaze na ulicu svake nedelje i mole za normalnost, mole za bezbednost i mole za odgovornost onih koji su u bezdan survali naše stanje vrednosti u društvu. Zato će ih i ove subote u 18.00 sati biti još više ovde ispred Narodne skupštine.

Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 31.05.2023.

Zahvaljujem.

Najpre, pošto tvrdite da je učesnik rijalitija „Veliki brat“ postao ubica nakon učešća u rijalitiju „Veliki brat“, to znači da vi ovde tvrdite da postoji mogućnost da isto postane i Aleksandar Vučić, pošto je i on učestvovao u rijalitiju. Tako da ste vi vašeg predsednika unapred optužili da je moguće da posle učešća u rijalitiju postane ubica i zato odmah tražim da se uputi na psihijatrijski pregled, a možete i zajedno sa njim.

Što se tiče …

Treće vanredno zasedanje , 31.05.2023.

…optužbi za Nenada Čanka i Novaka Filipovića, oni su vaši partneri. Ja sam napustila Ligu socijaldemokrata Vojvodine onda kada je Nenad Čanak postao vaš koalicioni partner, kao i Novak Filipović, vaš nagrađivani sportista.

Ono što želim i ovim završavam, i molim vas da me ne prekidate, gospodine Bakarec, ovde ste čitali imena maloletne dece, za izjave za koje znate da nisu tačne, koje su povučene, i vi ste, ovde ću reći glasno, jedan monstrum i tužite me za ovo kao što ja tužim vas za sve laži, a vi onda pobegnete sa suda. Ovde ste samo hrabri sa izmišljotinama. Ovde ste samo hrabri u zaštićenoj sali, a onda na sud dođete i cvilite i pozivate se na imunitet i pobegnete. To ste vi. Sram vas bilo, a stidi vas se i polovina vaše poslaničke grupe.

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

U prvom bloku imam dva, odnosno više pitanja za dva ministra i molila bih da samo oni odgovaraju na pitanja, pošto je praksa, pratili smo dosadašnje zasedanje, da i ne pitani ministri odgovaraju na pitanja, da odgovaraju na ne postavljena pitanja, da ne odgovaraju na postavljena. Moja su vrlo konkretna.

Prva upućujem ministru Nebojši Stefanović. Juče je objavljeno da je ministra Aleksandra Vulina sud novčano kaznio zbog toga što je odbio, odnosno nije u zakonskom roku odgovorio na pitanja vezana za incident na uglu ulice Birčaninova i Svetozara Markovića tokom održavanja parade ponose u Beogradu 2014. godine, a u kojem je, tom incidentu poznatom kao slučaj braća Vučić i Mali protiv žandarma, odnosno tužilaštvo sada u zvaničnoj formi protiv žandarma, osim Andreja Vučića i Predraga Malog bila uključena i Vojna policija.

Informacije je zatražio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA i zahtevao je pristup kopijama dokumenata koje se odnose na ovaj incident, s obzirom da tada resorni ministar Vulin to nije ispoštovao, dakle nije ispoštovao zakon u Vladi Republike Srbije, čiji je član, Prekršajni sud ga je juče kaznio, jer je to objavljeno. Razlozi za odbijanje postupanja po zahtevima odnose se na poverljivost traženih informacija, ali je Prekršajni sud ocenio da tražene informacije nisu uopšte označene stepenom tajnosti – poverljivo, kako je VBA navela, dodaje se u javnoj objavi.

S obzirom da ministar Vulin ne poštuje zakone Republike Srbije i nije odgovorio po zakonu na postavljena pitanja i zahteve, tako da stoga ni ovom prilikom ne pitam njega, već ministra Stefanovića. Od vas me zanima, ministre, da li ovako razumete Poglavlje 24, da li ovako razumete transparentnost rada Vlade Republike Srbije i njenih organa? Zašto je ta pravda selektivna? Zašto je stranački prioritetna ili ne, i to mi je naročito važno, s obzirom da se ovo suđenje ponavlja? Dakle, u slučaju braće Vučić i Mali.

Važno je, takođe, zato što je tzv. ključni svedok u ovom suđenju prepoznat kao izvesni Đorđe Gačanović koji se predstavlja za portparola jednog od policijskih sindikata. Na to mesto ga je potpisom rešenja postavio vaš stranački kolega sa Srpske liste Aleksandar Đorđević, zaposlen takođe u MUP, ali s druge strane se tvrdi da taj ključni svedok Gačanović nije zaposlen u ministarstvu. Zanima me kako neko ko nije zaposlen u ministarstvu može da bude portparol policijskog sindikata i da tako brani prava zaposlenih u MUP? Hvala.

Deseto vanredno zasedanje , 27.09.2018.

Hvala predsednice.

Ako sam dobro razumela ministra Stefanovića, koji je potpredsednik Vlade, vi ste nama objasnili da je vladavina prava to kada ministar krši zakon, i to ministar Vulin tako što staju svoje vojnike. Ministar Vulin da staju svoje vojnike, ne znam da li je to čast i pohvala za te vojnike ili je nešto drugo, ali ono što je takođe važno je, da je odluka u učestvovanju tih vojnika u ovom incidentu dozvoljena od strane njega ne od nekog drugog. Dakle, on je time štitio sebe, a ne te vojnike. To je prva stvar.

Druga stvar, pominjali ste curenje informacija zapravo, zašto bi nekome značili ovi podaci, zašto on sad to treba da ima, a čak i vi lično, a vrlo često vaše kolege iz Vlade su, gospodine ministre, ogledalo nekoga ko protivzakonito pušta osetljive informacije u javnost i pre nego što istraga neka počne, a i kada je ona u toku i vrlo dobro znate da je to bila jedna od ozbiljnih zamerki u izveštajima Evropske komisije što u okviru Poglavlja 24 nije dugo vremena, a verujem da nije ni sada usvojen kodeks protiv curenja informacija o ovakvim osetljivim predistražnim, odnosno istražnim radnjama.

I, drugo pitanje, da se vratim na ono što sam rekla na početku, upućujem ministru Šarčeviću. Tražim da mi objasni zašto ne reaguje, da li svojom voljom ili pod nekim pritiskom, jer ja zaista ne mogu da verujem da svojevoljno ne reaguje na to što osuđenik za krivično dela, ekstremni desničar koji se predstavlja i kao predsednik udruženja građana „Srpska desnica“, zove se Miša Vasić, deluje u ovom trenutku beogradskim mištanim školama.

Prvi put se to dogodilo zimus u osnovnoj školi „Elena Ćetković“, pre nekoliko dana u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a ako niste znali, prvi put, a znate da je javnost o tome bila obaveštena, da li ste išta preduzeli, da li ste se obratili direktorima škola da to ne rade. Mi dobro znamo da je na osnivanju srpske desnice rame uz rame uz Mišu Vacića bio i potpredsednik SNS Milenko Jovanov. Zanima me da li je bilo političkih pritisaka na vas da se ne reaguje na ovakav ulazak ekstremnih desničara i krivičnih osuđenika i da u obrazovne i vaspitne ustanove utiču svojim vrednostima na decu? Mislim da je to nedopustivo. Moram da vam kažem da i u ime zabrinutih roditelja ne samo u Beogradu, već i u Vojvodini, reagujem zato što se oni plaše da će i gospodin Jovanov da im i u Kikindi i širom Vojvodine dovodi Vacića i razne njegove saradnike.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Zahvaljujem.

Pitanja postavljam predsednici Vlade u prvom redu, ali i policiji i tužilaštvu i ministarstvu i ministru unutrašnjih poslova.

U subotu smo objavili snimak na kome je generalni sekretar Vlade dakle, najbliži saradnik Ane Brnabić, predvodi kolonu batinaša pretorijanaca režima sa splava u Pančevu, a za koje su nam poljoprivrednici koji su prethodno blokirali raskrsnice na ulazu u Pančevo rekli da su im pretili da će silom razbijati blokade, odnosno da služe za napad na njih.

Pitali smo ovde tri dana za redom predsednicu Vlade, zašto Novak Nedić nije momentalno smenjen, zašto nije pokrenuta istraga protiv njega, takođe momentalno? Ako ste već do sada okretali glavu, od povezanosti sa ubicama i sa zverima iz Belivukovog klana, sa kojim su istraživački novinari takođe godinama objavljivali dokaze da je Novak Nedić sa njima povezan, evo, sada crno, na belo.

Šta se međutim dešava? Juče se dešava preokret. Ana Brnabić ćuti tri dana, a onda ovde izjavljuje, pred svima građanima Srbije, odgovarajući na moje pitanje, kaže, ne znamo kada je to snimljeno, ne znamo gde se to dogodilo i kaže da sve to nije tačno da je ova ekipa režimskih pretorijanaca trebalo da zapreti i da prebije poljoprivrednike na blokadi.

Još gore, pošto predsednica sada nije tu, uđi će za jedno pola sata, to znači da je predsednica Vlade priznala da je Novak Nedić radio neke druge poslove po njenom nalogu, jer po članu 30. Zakona o Vladi, generalni sekretar, Novak Nedić, obavlja i druge poslove po nalogu predsednice Vlade.

Prema tome, tražimo sada odgovor od predsednice Vlade, šta je Novak Nedić zapravo radio po njenom nalogu?

Da bismo sve to dokumentovali, jer snimak ne može da se ovde prikaže, evo, dragi građani, ovaj vođa pretorijanaca i batinaša, je Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Republike Srbije. Kaže, Ana Brnabić, ne zna gde se dogodilo. Evo, ja ću joj reći, dogodilo se evo ovde na splavu u Pančevu koji se zove „Vip jahtnig klub“, vidite jasno splav, vidite njegov znak, a vidim da je RTS sklonio zumiranje sa ovog kadra, ali mi ćemo naknadno zumirati da građanima bude jasno.

„Vip jahtnig klub“, evo ga ovde, može se takođe naći, zvanično ne radi već godinu dana, ali zapravo radi na crno, jer svako veče su tamo upaljena svetla, vrlo često sam u Pančevu, u mom rodnom gradu, to svi znaju, ali zamislite šta piše na nalogu „Vip jahtnig kluba“ da je nevladina organizacija.

Dalje, „Vip jahtnig klub“ reklamira i vodi funkcioner SNS, da li je zato problem? Zove se Nikola Stoiljković, evo ga, ovo je čovek koji je direktor Turističke organizacije Pančevo, koji upravlja ovim splavom, gde je generalni sekretar Vlade, dovodio batinaše, ovo je Nikola Stoiljković, možda ovako krupno RTS bolje vidi. Dakle, javni funkcioner SNS u Pančevu, inače građanima poznat kao lice koje je maltretiralo ne Pančevce, njih svakodnevno maltretira, ali je maltretirao i građane Lučana 2018. godine. Evo, ga ovde na izborima kada je Dijana Hrkalović rukovodila i maltretirala takođe građane Lučana, koji je napao novinara televizije N Dušana Mlađenovića, snima redovno dronom zaposlene u javnom sektoru, na opozicionim okupljanjima da bi ih direktori privodili, a inače, evo ga u društvu potpredsednika izvršnog odbora SNS, Branka Malovića.

Prema tome, Novaka Nedića smenite odmah. Nikolu Stoiljkovića privedite odmah i molim vas da rešiti ovo ili da nam kažete po kom nalogu ste ili po kom zadatku, gospođo Brnabić poslali pretorijance na građane Srbije. Hvala vam.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2023.

Zahvaljujem.

Najpre, izražavam najdublje saučešće u ime poslaničke grupe Ujedinjeni i u svoje lično ime porodicama tragično stradale dece, mladih i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Danas, kada u nastavku ove rasprave i sednice treba da raspravljamo o bezbednosnoj situaciji u zemlji, režimski tabloid, već su pominjale kolege, vaš tabloid „Informer“, izašao je sa ovom naslovnom stranom.

Za one koji nisu videli i stvarno ću zamoliti RTS da prikaže ovo u kameru, ovde se naše kolege narodni poslanici, ovde se opozicioni lideri stranaka optužuju da prete silovanjem dece i ubistvom predsednika Republike, najtežim krivičnim delima i to samo dve nedelje nakon što je devetoro dece ubijeno i još osmoro mladih u selima oko Mladenovca.

Zato tražim od ministra unutrašnjih poslova, ministra policije, tužilaštva da hitno odgovori na sledeća pitanja - šta od jutros policija radi povodom ovog teksta, možda sada RTS uhvati, povodom ovog teksta skandaloznog i monstruoznog teksta u vašem režimskom "Informeru" da opozicioni lideri i naše kolege ovde prete silovanjem dece i ubistvom predsednika, šta je policija preduzela tim povodom, šta je ministar Gašić uradio tim povodom, da li je tužilaštvo tražilo da se prikupe dodatne informacije, da li su zvali ove ljude da ih pitaju o tome nešto, da li su zvali glavnog urednika "Informera", Dragana Vučićevića, da on iznese svoja saznanja o tome pa da vidimo šta to Vučićević zna više od Gašića i od Zagorke Dolovac ili će biti da svi znaju da je ovo monstruozna laž, još jedna monstruozna laž, još jedna promocija agresije i mržnje, ali da je lakše da Vučićević to plasira, a da svi ostali okrenu glavu?

Isto tako tražim da se, ako se utvrdi da su ove monstruozne optužbe tačne, moje kolege, predsednik moje stranke Dragan Đilas, koji je takođe tu, odmah privedu i pritvore. Ako se ispostavi da nisu tačne, da se odmah privede Dragan Vučićević i da ovo zlo konačno stane, jer ovo radite deset godina. Sejete mržnju, agresiju, delite ljude, puštate kriminalce, osuđene kriminalce na televiziji sa nacionalnom frekvencijom - "Pink" i "Hepi", pa vaš Kristijan Golubović koji daje na jednoj televiziji uputstva kako da se izvrši ubistvo čoveka i da ostanete nekažnjeni. Posle kaže, isto na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, nažalost moram da citiram Kristijana Golubovića, "SNS je prava stvar za sve". Tačno, SNS je prava stvar baš za takve kao što je on. Mi ne želimo takvu Srbiju, mi ne želimo takvo društvo. Mi želimo da ova mržnja i nasilje stane.

Kaže premijerka Brnabić - sistem nije zakazao, desilo se samo, niko nije kriv. E, pa neće biti. Evo vam podaci za ubicu iz Mladenovca, koji je počinio drugi masakr za manje od 48 sati. Ubica iz Mladenovca ima krivični dosije, i to maloletnički, još od 2020. godine ovde u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Šta se dogodilo sa tim? Predmet je odmah arhiviran bez i jedne jedine provere. Tražim od Višeg javnog tužilaštva da kaže ko je naložio da tužiteljka Nataša Dubak arhivira odmah predmet ovog ubica koji je tada napao službeno lice. Dakle, krivično delo – napad na policajca. To tražim.

Te odgovore dugujete roditeljima ubijenih. Te odgovore dugujete celoj Srbiji, a ja sa ovog mesta pozivam celu Srbiju da sutra u 18.00 časova, ispred Narodne skupštine dođe na miran protest i da ne naseda ni na kakve provokacije, jer poslednjom informacijom, završavam, na koju, takođe, tražim hitan odgovor da li je tačno i šta je preduzeto povodom informacije da je lice iz BIA poslato da se sastane sa Mišom Vacićem kako bi dogovorili, organizovali incidente sutra na protestu, a za optužili mirne građane. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Zahvaljujem predsedniče.

Pitanje upućujem republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, ministarki pravde Maji Popović, Državnom veću tužilaštva, Skupštinskom odboru za pravosuđe i Ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Naime, da li ste svesni koja ekipa i kakva ekipa vlada višim javnim tužilaštvom u Beogradu, ovim najvećim tužilaštvom u regionu? Zato što deluju i sve više liče na organizovanu kriminalnu grupu. Osim što je šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović poznat kao progonitelj politički nepodobnih, poznat o montiranju procesa, a sve češće se pominje i kao potpisnik anonimnih krivičnih prijava protiv svojih neprijatelja.

Pitam zato da li će nadležni ispitati da li je istina da je Nenad Stefanović iznuđivao novac od pripadnika građevinske mafije, u zamenu za nikakve ili lake istrage protiv njih? Koje mehanizme nadležni imaju da informacije na ovo pitanje saznaju uopšte? Ko je taj ko će istraživati ovog čoveka na ovako visokoj poziciji za koga se sumnja da kupuje luksuzne stanove na tuđa imena.

Drugo pitanje, da li će iko, Republičko javno tužilaštvo, Državno veće tužilaca, Tužilaštvo za organizovani kriminal ili neko, bilo ko, ispitati navode iz Birnovog teksta o sukobu interesa prve Stefanovićeve zamenice za suzbijanje korupcije Brankice Marić.

Podsećam, prema Birnovom tekstu, Brankica Marić bila je više puta u sukobu interesa, jer nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima kojima je ona rukovodila, a u kojima je jedna od strana u postupku bio niko drugi, do njen suprug, takođe ni Nenad Stefanović nije tražio njeno izuzeće na šta je bio obavezan.

Treće pitanje – kako je moguće da je prvi zamenik Nenada Stefanovića i tužilac Miodrag Marković, on vam je tamo neki šef odeljenja za opšti kriminal, a upravo taj Miodrag Marković je bio zamenik tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u leto 2017. godine, kada je Milan Lovrić ubio svoju suprugu Olgu, kamenom kojim joj je smrskao glavu na očigled njihove dece. Nakon čega je ubica izvršio samoubistvo kod Tošinog bunara.

Ubica je u tom trenutku, dakle, pomenutim Lovrić imao već izrečenu meru zabrane prilaska. Prema pisanju medija postoji službena beleška u MUP-u da je ubijena Olga dan uoči zločina prijavila policiji da muž krši zabranu mere prilaska, da joj preti ubistvom i pokazuje rukom da će joj odseći vrat. Policija je o tome obavestila, dakle uradila svoj deo posla, obavestila je dežurnog tužioca koji je bio baš ovaj Miodrag Marković koji je napredova očigledno nakon toga, ali je on odbio da reaguje iako je znao da je Lovrić ubica, prethodno već bio u zatvoru zbog nasilja nad detetom. Kada se zločin dogodio, u zaštitu tužioca Miodraga Markovića, stao je opet niko drugi do Nenad Stefanović.

Dakle, tužilac koji je znao da imamo nasilnika i to nad detetom, da su upućene pretnje Olgi, da će biti ubijena i koju je dan kasnije Lovrić i ubio, ponavljam, jednim užasnim jezivim činom tako što je kamenom razbio glavu, tužilac koji na to nije reagovao je napredovao na jednu od najviših funkcija u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Četvrto pitanje. Šta je kvalifikovalo tužiteljku Željku Nikoladis da postane šef Odeljenja za borbu protiv korupcije u VJT, koji su svi tužioci u Odeljenju dužni da referišu svaki potez? Sećate se onog citata, moraju svi da referišu Željki nakon čega je i počela pobuna tužiteljki. Tužiteljka koja je inače postala poznata po progonu policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je otkrio „Jovanjicu“, koga je ispitivala u držeći šolju BIE na svom stolu što je nedozvoljeno i ako znamo da je upravo Predrag Koluvija prvooptuženi za „Jovanjicu“ bio sponzor BIA, a da je među uhapšenima i nekoliko pripadnika BIA.

I poslednje pitanje kratko. Da li je tačno da je poznanik prvooptuženog za „Jovanjicu“ Predrag Koluvija, koji je bivši direktor BIA, aktuelni ministar Bratislav Gašić, novom sistematizacijom u beogradskoj policiji priprema smenu upravo inspektora Slobodana Milenkovića, čoveka koji je razotkrio „Jovanjicu“, koji inače sa svojim kolegama iz četvrtog odeljenja više od godinu dana trpi progon, a sada kao što saznajemo priprema se njegova smena novom sistematizacijom u MUP-u. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 143486.00 RSD 03.08.2022 -