Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boban Birmančević

Boban Birmančević

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, moje prvo pitanje upućeno je pravosudnim organima države Srbije, vrlo je jednostavno, a siguran sam da zanima sve građane u Srbiji. Moje pitanje glasi - ima li pravde, može li neko zaštiti upravo te građane Srbije od šačice plaćenika koji iz nedelje u nedelju ugrožavaju bezbednost građana Srbije i uzimaju vlast u svoje ruke?

Ko daje za pravo, po kom osnovu i kada će se stati na put plaćenicima koji pokušavaju da uvedu nemire u Srbiju, da izazovu nemire i da na sve načine, samo ne demokratskim putem, dođu na vlast u Srbiji? Ko će od pravosudnih organa ustanoviti da li ih plaća Dragan Đilas, da li Aljbin Kurti, da li neko treći? Ja nisam u mogućnosti, pa, evo, pitam može li neko da ustanovi ko plaća izazivanje nemira u Srbiji? Evo, vi recite meni, a ja ću pročitati našim građanima, ili sami objavite ko izaziva nemire i za koje pare.

Znamo da je Dragan Đilas uzeo 620 miliona evra, on ima pare, prodao se, izdao je državu, znamo i zašto i za koliko, ali za koje pare državu izdaje Marinika Tepić, Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović, Ćuta itd, itd?

Istovremeno, postavljam pitanje ima li pravde za Dušana Prokića? Evo, ovako izgleda demokratija na delu upravo tih plaćenika. Dušan Prokić prebijen od Dragana Milovanovića Crnog. Na nekoliko metara od ovi dešavanja, od pokušaja ubistva Dušana Prokića, stajao je upravo jedan od organizatora Nebojša Zelenović, lažni demokrata, lažni borac za zelenu Srbiju i lažni borac za građane Srbije. Ima li pravde za ovog čoveka? Pravda za Dušana Prokića, pravda je za sve građane Srbije.

Istovremeno, pitanje koje nije imalo odgovor, a tiče se događaja koji su prethodili svemu ovome. Na ovoj slici nalazi se Zlatko Kokanović sa sekirom. To je Zlatko Kokanović sa sekirom, stoji upravo pored Viole fon Kramon. Pitanje za nezavisne medije, koji su nezavisni, samo ne znam od čega, znamo od koga su zavisni, da li su oni videli ovu sekiru, da li je neko od državnih organa video ovo sekiru, da li je Zlatko Kokanović procesuiran i da li neko može u ime države, u ime pravosudnih organa da pita Violu fon Kramon šta ona radi u Nedeljicama pored Zlatka Kokanovića, dok on sa sekirom pokušava da se izbori za demokratiju u Gornjim Nedeljicama?

Da li postoji neko ko može da ispita zašto i na koji način ovaj čovek, Zlatko Kokanović, nije izveden pred lice pravde, odnosno nije izvedena akcija koja će ustanoviti šta ova sekira radi u Loznici, odnosno u Gornjim Nedeljicama? Da li nezavisni mediji vide ovu nevidljivu sekiru? Evo, pitam nezavisne medije, nije praksa, ali neka objave ovo i neka kažu da na ovoj slici nema sekira i da na ovoj slici nije Zlatko Kokanović, a pored njega Viola fon Kramon.

Istovremeno, pitanje koje nismo jednostavno postavljali, a nameće se kao posledica svega ovoga što se dešava, da li i na koji način država hoće da se izbori i na koji način će se izboriti protiv zloupotrebe demokratije? Kako i na koji način neko iz nedelje u nedelju, iz dana u dan obmanjuje građane i kada će se stati na put lažima? Kada će neko za izgovorenu laž, za dezinformaciju i za organizaciju protesta koji za posledicu mogu da imaju samo nemire i mogu da imaju samo nešto što nije svojstveno ovoj Srbiji, jednostavno biti procesuirani? Niko u ovom trenutku ne želi da podrži nemire u Srbiji, osim onih koji ne žive u Srbiji.

Za kraj pitanje da li neko u ime pravosudnih organa može da ispita za koje pare se izdaje i prodaje država, za koje pare Nebojša Zelenović priča to što priča, za koje pare Vuk Jeremić priča to što priča, za koje pare i od koga dobija te pare, jer svaka izdaja Srbije je krivično delo koje mora i koje zaslužuje da bude procesuirano?

Očekujem odgovore od pravosudnih organa, ko i za koje pare pokušava da izazove nemire? Od tih nemira, naravno, neće biti ništa. Odgovor države je jasan. Odgovor predsednika države je još jasniji. Hvala i predsedniku i hvala građanima koji su razumeli i shvatili težinu situacije i podržali ovo što je uradio predsednik Aleksandar Vučić. Hvala.
Hvala predsedavajući.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje upućujem tužilaštvu, ali i svim pravosudnim organima, a pitanje je vrlo jednostavno – šta je tužilaštvo, šta su pravosudni organi preduzeli protiv onih koji nišane snajperom na predsednika, koji crtaju mete na predsedniku, koji uznemiravaju javnost i koji iz dana u dan pojačavaju tenzije i pojačavaju pritiske na predsednika Aleksandra Vučića?

Napad na predsednika, bez obzira kako se on zvao, a zove se Aleksandar Vučić jer su tako hteli građani Srbije, napad na predsednika Srbije na napad na sve građane i na sve one koji podržavaju, ali i na one koji ne podržavaju predsednika. Niko nema prava da u bilo čije ime napada legitimno i u prvom krugu sa 55% glasova izabranog predsednika.

Ono što je alarmantno to je da ti pritisci ne prestaju i ponavljaju se iz dana u dan. Pitanje je vrlo jednostavno – šta tužilaštvo, šta pravosudni organi rade u skladu sa zakonom da to jednom za svagda prestane?

Moje drugo pitanje upućeno je takođe i tužilaštvu i svim pravosudnim organima, a odnosi se na jedan deo poslaničkih klupa koje su prazne, odnosno 377 dan kako jedan deo opozicionih poslanika ne dolazi u Narodnu skupštinu. Postoji osnovana sumnja da im neko preti, da ih neko ucenjuje i da su zastrašeni. Pozivam te poslanike da budu hrabri, da budu uzbunjivači i da kažu ko je taj koji im preti i zbog koga ne smeju da uđu u skupštinsku salu, a poznato je, ako smo svedoci, a jesmo svedoci da predsednik opštine, u centralnoj gradskoj opštini, davi svog kuma, da ga vezuje, da ga batina i da traži da mu sve pare koje su plod mita i korupcije završe u njegovim džepovima. Ako su spremni to da rade u Opštini Stari Grad sigurno su spremni da rade i u Narodnoj skupštini i u svom poslovanju, a kao takvi oni sigurno vrše pritisak i na deo opozicionih poslanika koji jednostavno ne smeju da uđu u skupštinske sale i da rade posao za koji su predloženi i za koji su dobili određen broj glasova kako bi završili u ovoj sali Skupštine Republike Srbije.

Moje treće pitanje odnosi se na pravosuđe, a upućeno je direktno u Viši sud – zašto i kako gradonačelnik Zelenović koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra mimo budžetom predviđenih stavki, dokazano i potvrđeno nalazom DRI, osuđen odlukom, odnosno presudom Višeg suda u Šapcu, po odluci Apelacionog suda je vraćeno na ponovno razmatranje, zašto još uvek gradonačelnik Zelenović nije dobio presudu koju zaslužuje? Kolika će biti presuda? Šta će presudi Viši sud – u to se ne upuštamo. To neka odluče oni, ali tražimo odluku u najkraćem mogućem roku. Građani Šapca, ali i građani Srbije zaslužuju informaciju i zaslužuju presudu koja Zelenoviću mora biti izrečena.

U isto vreme, pitanje je – zašto? Kada je konstatovano, da je neko zloupotrebio pet miliona evra, a taj neko je gradonačelnik Zelenović, nije uhapšen i zašto mu je dozvoljeno da utiče i na svedoke, i na sudije, i na sudske veštake, i na sve one koji su bili upleteni u slučaj nikada veće krađe? Gradonačelnik Nebojša Zelenović je jedini osuđeni gradonačelnik u Republici Srbiji.

Moje poslednje pitanje odnosi se na pravosudne organe, a pitanje je vezano za slučaj koji se desio u JKP u Šapcu. Vozač kamiona je dozvolio da u kabini kamiona JKP sedi više ljudi nego što je dozvoljeno. Iz kamiona je u vožnji ispao radnik JKP, a osnovana je sumnja da su i gradonačelnik i direktor JKP naložili, zapretili i vozaču i svima prisutnima da daju lažne izjave da se taj događaj nije desio.

Da li je MUP preduzeo sve potrebne radnje, da li je tužilaštvo na osnovu nalaza MUP-a iznelo, odnosno podiglo optužnicu protiv odgovornih za takvo katastrofalno ponašanje u JKP u Šapcu? Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, svoje prvo pitanje upućujem državnim organima, pre svega Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Tužilaštvu, a odnosi se na vrlo važno pitanje - da li je neko od svih onih koji su pretili predsedniku države, odnosno pretili predsedniku Aleksandru Vučiću, pretili čoveku koga građani nazivaju Aca Srbin, da li je bilo ko od njih procesuiran, odnosno, preciznije, ko je od njih procesuiran i ko je izveden pred lice pravde? Jer, upravo su pretnje Aleksandru Vučiću pretnje građanima Srbije, imajući u vidu da taj čovek ima podršku 60% građana i da, u skladu sa tim, vodi ovu Srbiju na pravom putu, odnosno Srbiju na putu jedinstva i putu rezultata.

Moje drugo pitanje je da li je neko iz tog saveza za pretnje i silovanje, koji oni pokušavaju da predstave kao Savez za Srbiju, izveden pred lice pravde, jer upravo sve ono što su izrekli i uputili ka predsedniku države i članovima njegove porodice zaslužuje sankciju?

Moje sledeće pitanje je takođe upućeno Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu, a direktno se odnosi na aktere koji se nalaze na ovoj slici - da li je neko upravo od ovih aktera napada na saobraćajne znakove imobilijar u Beogradu, da li je neko od njih priveden pred lice pravde, jer upravo se jasno na ovoj slici vidi ko je nosilac i ko je idejni vođa cele priče, najveći finansijer i tajkun i onaj koji vodi ove nesretne i ovaj nesretni i tužni skup, Dragan Đilas, Boško Obradović, Zelenović u pokušaju da napravi red u Beogradu, a zaboravlja na situaciju u Šapcu i svi ostali.

Da li je neko od njih, a jasno se vidi na ovoj slici ko je prisutan, priveden zbog napada na saobraćajne znake, imobilijar, u Beogradu, jer upravo kao posledica toga što nisam siguran da su nešto preduzeli, onda su juče nastavili sa akcijom napada na saobraćajne znakove, imobilijar, u Srbiji?

Evo ovde gradonačelnika Zelenovića koji u radno vreme lepi neke parole i to ne u svom gradu, nego na saobraćajne znake kod grada Loznice.

Da li će neko sprečiti i konačno procesuirati ove ljude koji ne znaju šta rade u pokušaju da pokažu da imaju ideju, da imaju nešto, ali oni osim ideje da mrze Vučića niti imaju program, niti imaju stranku, niti imaju podršku birača.

Moje sledeće pitanje vrlo je značajno, a odnosi se na posetu gradonačelnika Šapca, trenutnog gradonačelnika Šapca, a glasi – da li je neko procesuirao i postavio pitanje – zašto se Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, i Nemanja Pajić lažno predstavljaju? Šta oni rade u Peći, šta oni rade za stolom priznajući nepriznatu državu Kosovo, sedeći pod zastavom nepriznate i nepostojeće države Kosovo? Da li će neko stati na put i da li lažno predstavljanje gradonačelnika Nebojše Zelenovića i predsednika Skupštine Nemanje Pajića, zaslužuje sudski epilog?

Moje sledeće pitanje glasi – da li ovaj maskirani čovek sa kapom na glavi, a ovo je upravo bilo na izborima u Lučanima, gde je sa Boškom Obradovićem upao i to bukvalno upao u stanicu milicije u Lučanima, da li će neko konačno za ovo delo, gde se jasno vidi i ovaj maskirani lider, „lider“ zajedno za Srbiju, jer da bi neko bio lider, ta opcija mora da ima članstvo i mora da ima program, a oni je nemaju, da li će neko u ime države, u ime građana Srbije stati na put ovom savezu koji bespomučno pokušava da nametne volju građanima?

Međutim, volja građana se vidi i videće se isključivo na izborima. Poziv na bojkot koji oni pokušavaju da aktiviraju je upravo poziv na bojkot za njihove članove. Imajući u vidu da oni članstva i nemaju, izboro će biti održani u vreme kad im vreme jeste i na izbore će izaći svi oni koji misle dobro Srbiji i koji misle dobro svojim građanima. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje postavljam državnim organima, pre svega Ministarstvu pravosuđa i MUP, a vezano je za veliku političku zloupotrebu, odnosno činjenicu da su uhapšeni direktor „Dajrekt medija grupe“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS, a da u isto vreme nije uhapšen neko ko je najodgovorniji, ko je organizovao upravo poslovanje tog preduzeća, ako imamo u vidu da je u to vreme gradonačelnik grada Beograda i visoki funkcioner DS bio Dragan Đilas, koji je upravo, to nije neka velika tajna, to znaju i građani Beograda, a znaju i građani Srbije, prodavao sekunde reklamnog prostora preko svoje firme i kao vlasnik tih firmi se obogatio, milionski su iznosi u pitanju.

Kako je moguće da su uhapšeni direktor „Dajrekt medije“ i lica zaposlena u RTS-u, a da nije uhapšen organizator i onaj ko je smislio i upravo iz tih poslova izvukao milionske iznose? Koliki su to iznosi, može i utvrdiće, sigurno, država, odnosno organi koji su za to zaduženi. Da li i koliko je kriv Dragan Đilas, zanima građane Srbije, zanima građane Beograda.

Pozivam državne organe da upravo Dragan Đilas bude izveden pred lice pravde i da odgovara za ono za šta je kriv. Ne treba biti ni Šerlok Holms, ni Poaro, da bi ustanovili da iza ovoga stoji Dragan Đilas i da je direktno odgovoran, da je zavukao ne obe ruke do lakata, nego do ramena u budžet, odnosno u džepove građana. Za tako nešto država mora naći načina da odgovara. Koliko i u kom iznosu, neka odluče državni organi.

Drugo pitanje odnosi se na sadašnjeg saradnika Dragana Đilasa, a to je trenutni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Evo, na ovoj slici je Nebojša Zelenović, kako maskiran upada u policijsku upravu u Lučanima. Pošto je to prošlo tako kako je prošlo, bio je u Lučanima. Ovde zajedno sa Boškom Obradovićem upada u RTS. Zašto i kada će oni koji upadaju u državne ustanove, razvaljuju u RTS, za to i odgovarati. Ako imamo gradonačelnika koji je 2015. godine potrošio pet miliona evra iz budžeta i, nažalost, nije uhapšen, dozvoljeno mu je da se brani sa slobode i da utiče i na sud i na tužilaštvo i na veštake i na svedoke i proces je još uvek u toku.

Godine 2016. je kupovao glasove. Dokazano i potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu. Zašto nije uhapšen? Zašto dolazimo u situaciju da pred izbore 2019, odnosno na proleće 2020. godine imamo tog istog gradonačelnika koji je kupovao glasove i koji je, prema mojim saznanjima, spreman da ih ponovo kupuje i 2020. godine.

Upravo je prošle nedelje, odnosno pre nekoliko dana, zajedno sa Bastaćem izgovorio niz laži vezane za upravljanje državom, ali između ostalog i Beogradom. On u Beograd dolazi isključivo da bi dezinformisao javnost, da bi lagao i da bi napadao vlast bez ikakvog osnova.

Kada je u pitanju izvođenje radova na Trgu u Beogradu i poređenje sa izvođenjem radova na Trgu u Šapcu, prava istina je da je taj Trg u Šapcu, za koji tvrdi Zelenović da je urađen za 400.000 evra, trebalo da košta 5,2 miliona evra, da je potpisan ugovor i sa Evropskom bankom za razvoj 2013. godine, da je država trebala da obezbedi, odnosno Evropska banka četiri miliona evra, Šabac 1,2 miliona evra i umesto centra Šapca, koji bi koštao zajedno sa podzemnom garažom, zajedno sa uređenjem tog centra, imali investicije od 5,2 miliona evra. Ponovo je slagao građane, umesto 5,2 miliona evra, dobili smo Trg od 400.000 evra i, naravno, od podzemne garaže nema ništa.

Očekujemo da država upravo preduzme nešto protiv onih koji razvaljuju državne institucije i lažu građane i jednostavno odgovaraju za to. Koliko? Da li će biti u šabačkom, mitrovačkom ili niškom zatvoru, to nas interesuje, neka odredi neko od državnih organa, ali onaj ko krade, ko uzima od građana i ko zloupotrebljava funkcije i budžet, da li je opštinski, da li je gradski, da li je državni, nije bitno, za to jednostavno mora odgovarati. Dužni smo to građanima, i to tako treba da bude. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje postavljam ministarki pravde, a pitanje je vrlo jednostavno – zašto država nije procesuirala Dragana Đilasa, koji je u više navrata, više puta i ono što građani znaju i u Beogradu i u Srbiji, oštetio i budžet Beograda, ali i budžet Republike Srbije? Niz i spisak prekršaja, zloupotreba je jako dug, verovatno bi mogla da se izdaju tomovi knjiga na temu „Kako sam upropastio budžet grada Beograda, kako sam upropastio budžet Republike Srbije“.

Očigledna je zloupotreba u aferi „Velikog brata“ u Pionirskom gradu. Vrlo je jasno, uhapšeni su i procesuirani njegovi saradnici a nije procesuiran onaj ko je organizator svega toga. Zašto detaljno nije ispitano kako je grad Beograd i celo država Srbija bila na pragu bankrota, a bila je na pragu bankrota upravo zahvaljujući Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću, Tadiću, Dušanu Petroviću i da ne nabrajam ostale iz te ekipe koja je radila na rasturanju i uništavanju budžeta i Beograda i Šapca i svih gradova u Srbiji, ali i budžeta cele države Srbije?

Drugo pitanje, takođe Ministarstvu pravde – da li će upravo Zakon o ispitivanju porekla imovine dati instrumente i državi, ali naravno i dati istinu građanima Srbije o tajkunima, o DOS bogatašima koji su upravo na neregularan, nepošten i pre svega za državu Srbiju, građane Srbije, poguban način došli do svojih bogatstava i da li će taj zakon konačno doneti istinu građanima Šapca, građanima Srbije i građanima svih drugih gradova Beograda, Subotice, Novog Sada itd?

Kada će Vuk Jeremić biti pozvan od državnih organa da odgovori na pitanje kako su njegovi saradnici procesuirani za zloupotrebe i malverzacije i koliki je njegov deo? Upravo na to pitanje, dugujemo odgovor ponovo našim građanima. Mi jednostavno govorimo u ime naših građana i ljudi koji misle dobro ovoj državi Srbiji. Dugujemo odgovore na pitanja odakle tolike pare Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu i svima onima koji sada u ovom trenutku pokušavaju na silu da plate i da kupe vlast u Srbiji, da je otmu od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i od SNS i koalicije?

Ono što je dobro, građani sa njima neće ni za pare.

Sledeće, vrlo bitno pitanje, upravo predsednici Vlade i predsednici Skupštine Republike Srbije, zašto i kako i na koji način upravo u koordinaciji Vlade Republike Srbije i Skupštine Republike Srbije, može da se formira komisija ili bilo koja druga forma koja će konačno ispitati ko je i na koji način dozvolio i predložio, moramo obelodaniti građanima i narodu, ko je i zbog kojih ličnih razloga izmestio problem Kosova iz Saveta bezbednosti UN u okrilje EU i EULEKS?

Formirati upravo komisiju koja će dati podršku borbi koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi za Kosovo. Vlada Republike Srbije, Skupština Republike Srbije mora preduzeti sve da jednom za svagda i jednom zauvek, na istinu izađe ko je za koje pare, za koje dobro, za čiji interes, upravo uradio nešto što niko normalan i sa gramom mozga ne bi uradio, a to je prebaciti razgovore i situaciju o Kosovu iz Saveta bezbednosti UN, gde pripadamo i gde jesmo deo, u Evropsku uniju i u EULEKS, gde ne možemo da ostvarimo ona naša prava, a naša prava su upravo Kosovo pod okriljem i ujedinjenost sa Srbijom?

Ono što moram za kraj da pitam upravo ministarku pravde, zašto se dosledno ne primenjuje zakon kada je u pitanju primena kaznenih mera u slučajevima organizovanog kriminala i postavljanja kazne, upravo najblaže kazne se izriču onima koji su zloupotrebili službeni položaj i koji su stavili ruke u budžet građana Srbije? Zašto i zašto se ne pojačaju upravo mere za zloupotrebu položaja i za trošenje budžetskih sredstava? Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, svoje prvo pitanje postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvu, a odnosi se upravo na Dragana Đilasa i nastavak činjenja širenja dezinformacija i laži, pre svega zadnje što je rekao a to je da će na izborima, koji bi sada bili organizovani, biti incidenata i nasilja, i to je jednostavno nastavak te njihove ideologije, ideologije koju je sad njihov najnoviji lider, u nedostatku lidera, lider njihove opozicije upravo Ljotićevac i poznati fašista, ali to je u suštini njihov problem, nije problem Srbije.

Molim i Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo da preduzmu nešto po pitanju Dragana Đilasa. Neka ga tužilaštvo pozove, neka ustanovi šta je u pitanju, da li je u pitanju namera, možda on ima i neke druge problem, ali ja nisam stručnjak za to.

Ono što je bitno to je da je potrebno zaštititi državu od Dragana Đilasa i ljudi koji u ovom trenutku se kriju iza fašističke ideologije, ideologije koja nikada nije bila prihvaćena u Srbiji i nikada i neće, a na današnji dan, tu ideologiju ne podržava niko osim te grupice građana okupljene oko Dragana Đilasa i Boška Obradovića.

Drugo pitanje takođe postavljam MUP-u i tužilaštvu, ali i Ministarstvu spoljnih poslova, a odnosi se na sramnu posetu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i predsednika skupštine Nemanje Pajića. Bili su u Peći, evo na ovoj slici se vidi gde oni upravo sede pod zastavom nepriznate i nepostojeće države Kosovo i ja pozivam njih i tužilaštvo i MUP i Ministarstvo spoljnih poslova da konačno preduzmu nešto.

U ovu njihovu izdaju posebno je bio zahvalan Gazbet Mudžheri, gradonačelnik Peći, koji je posebno pozdravio izdajnike iz Srbije. Nema veće izdaje od izdaje svoje države. Taj isti gradonačelnik, a na ovoj slici ovaj čovek polu maskiran sa crnom kapom na glavi je čovek koji je prvo upao zajedno sa fašistom i ljotićevcem Boškom Obradovićem. Ovaj isti čovek je posle toga nastavio sa upadima, nije im to bilo dovoljno.

Ja postavljam pitanje MUP-u i tužilaštvu – da li je nešto preduzeto protiv Nebojše Zelenovića, Boška Obradovića i svih onih koji su prvo upali u Lučane u stanicu policije? Da je tada nešto preduzeto ti isti ljudi ne bi bili na ovim slikama u RTS-u gde su nastavili sa nasiljem i pretnjama, pre svega bezbednosti ovih ljudi u RTS-u, ali i bezbednosti građana i bezbednosti države?

Moje treće pitanje je upućeno MUP-u i tužilaštvu, a odnosi se upravo na gradonačelnika Nebojšu Zelenovića i njegovog nalogodavca Dušana Petrovića. Presudom Višeg suda u Šapcu gradonačelnik je osuđen za zloupotrebe u trošenju budžeta u iznosu od pet miliona evra. Moje pitanje je – da li su i da li će biti procesuirani ili srpski rečeno uhapšeni oni koji su naložili da se zloupotrebi pet miliona evra i oni koji su upravo tih pet miliona evra preko svojih firmi i preko preduzeća zloupotrebili i oprali za svoje nalogodavce Dušana Petrovića i Nebojšu Zelenovića i sa druge strane su zloupotrebili ta sredstva i za sebe.

I ono što je posebno i time ću završiti to je pitanje da li će i na koji način, i da li se vodi bilo koji proces upravo protiv ljudi koji su do pre nekoliko godina, odnosno do promene vlasti u Vojvodini vršili dugogodišnju vlast? Da li je moguće da mi još uvek nismo obavešteni protiv koga se vode procesi i između ostalog, procesi koji su doveli do rasturanja privrede, poljoprivrede i budućnosti Vojvodine?

Trebaće jako puno vremena da sadašnja vlast pomeri i unapredi Vojvodinu. Na dobrom su putu, ali dugujemo građanima Vojvodine, građanima Srbije informaciju protiv koga od visokih funkcionera žutog preduzeća u Vojvodini se vode procesi i kada će ti procesi ugledati svetlost dana, a građani dobiti tačnu informaciju o tome. Hvala.
Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, svoje prvo pitanje upućujem Ministarstvu pravde i ministarki Neli Kuburović. Pitanje je vezano za suđenje gradonačelniku grada Šapca Nebojši Zelenoviću.

Ono što zanima Šabac, zanima i javnost Srbije, upravo suđenje koje je u žiži, imajući u vidu da pet miliona evra iz budžeta 2015. godine nije potrošeno u skladu sa zakonom. Podsetiću i građane i javnost da su obaveze veće u odnosu na odobrene aproprijacije u iznosu od 297 miliona dinara. Obaveze bez validne verodostojne dokumentacije 89 miliona dinara, obaveze bez zaključenog bilo kakvog ugovora ili drugog pisanog akta 31 milion dinara, obaveze bez sprovođenja javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki u iznosu od 42 miliona dinara itd, itd.

Upravo pet miliona evra zajedno sa svojim saradnicima zloupotrebio gradonačelnik. NJegova dva saradnika imaju dve pravnosnažne osuđujuće presude. Osnovni sud u Šapcu oslobodio je Nebojšu Zelenovića, a Osnovno javno tužilaštvo podnelo je žalbu Višem sudu u Šapcu koje je Apelaciono i od koga očekujemo da u skladu sa zakonom u zakonskom roku donesu odluku da li je gradonačelnik kriv za zloupotrebu pet miliona evra?

Državna revizorska institucija smatra da jeste, sudski veštak je potvrdio nalaz, Osnovno javno tužilaštvo takođe smatra da jeste. Ono što očekuje SNS jeste da slučaj ne zastari. Da li je kriv ili nije kriv gradonačelnik Zelenović, reći će Viši sud u Šapcu.

Drugo pitanje postavljam ministru unutrašnjih poslova i tužilaštvu, a evo upravo se nadovezujem i na kolegu koji je govorio pre mene. Postavljam pitanje – zašto je predsednik Izvršnog odbora DS 26. ovog meseca, odnosno u ponedeljak vraćen sa aerodroma u Beogradu, pri pokušaju da odleti za Brisel, zbog raspisane poternice?

Postavljam pitanje – ko je i zašto raspisao poternicu za predsednikom Izvršnog odbora DS? Istovremeno je on i na poziciji zamenika gradonačelnika grada Šapca. Imajući u vidu da je to predsednik Izvršnog odbora DS, onda je jasno bez obzira da li je prekršajni sud ili bilo koji drugi sud, jasno o kakvim ljudima je reč i o tome kakvi ljudi vode DS.

Sledeće pitanje takođe postavljam MUP-u, a vezano je za napad na ženu u Šapcu, ispred šabačkog pozorišta u vreme pokušaja ili održanog jednog neuspelog skupa Saveza za nove obmane, laži i prevare. Upravo je aktivista koji pripada tom savezu, a mislim da je u osnovi aktivista Dveri, njihov koordinator tog saveza Boško Obradović izjavljuje da on nije njihov član, pa onda Đilas koji valjda vodi tu celu udrugu ili kako se već oni mogu smatrati, zovu se savezom, ali ne znam kakav je to savez kada jedni drugim ne veruju, on onda izađe na sledećem skupu pa pohvali tog aktivistu iz Dveri za koga predsednik Dveri kaže da nije aktivista Dveri.

Neka se dogovore ko je kome aktivista i ko kome veruje i ko kome komanduje, ali ono što je bitno jeste da saznamo šta je i u kojoj je fazi istražni postupak protiv aktiviste koji je napao ženu ispred šabačkog pozorišta na dan održavanja tog skupa?

Sledeće pitanje postavljam Ministarstvu finansija, vezano je za molbu za inspekcijski nadzor u Šapcu, zbog zapošljavanja u gradu Šapcu, u javnim preduzećima. Naravno, pričamo o velikom broju ljudi, 66 ljudi je samo ostalo bez posla kada su čuli da dolazi budžetska inspekcija, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za socijalni rad je potvrdilo da je zloupotrebe bilo.

Ono što tražim i što traže građani Srbije je informacija koliko je ljudi zaposleno bez odobrenja Vlade Republike Srbije? Ono što pouzdano znamo, radi se o izuzetno velikom broju ljudi.

Poslednje pitanje – 72 stana koja je DRI našla u 2015. godini da se nalaze u gradskoj upravi u Šapcu, kada će se saznati ko i na koji način koristi te stanove? Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani građani Srbije, svoja pitanja uputiću Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministarki pravde i Javnom tužilaštvu.

Prvo pitanje postavljam, a jako je bitno i značajno za sve građane Srbije, vezano je za pretnje koje su upućene predsedniku Republike Srbije i premijerki Republike Srbije. Takav akt jednostavno zaslužuje procesuiranje i zaslužuje da građani znaju zašto i kako i pod kojim uslovima je nekom dozvoljeno da preti vešanjem u Beogradu, na Terazijama, predsedniku Republike Srbije, predsedniku koji je dobio podršku svojih građana i koji se nalazi na toj funkciji upravo zahvaljujući svojim građanima.

Drugo pitanje postavljam, takođe, MUP, Ministarstvu pravde i Tužilaštvu, a vezano je za Željka Veselinovića i pretnje silovanjem premijerke, pretnje koje su svima poznate i iza kojih stoji ne samo Željko Veselinović nego upravo i njihov savez i prvi pomenuti u prvom pitanju takođe je član tog saveza. Očekujemo da država odradi svoj posao i da oni koji prete silovanjem premijerke budu nagrađeni u skladu sa zakonom.

Treće pitanje takođe MUP, Ministarstvu pravde, ali i Tužilaštvu, vezano za gradonačelnika grada Šapca Nebojšu Zelenovića, takođe jednog od osnivača Saveza za Srbiju. U tom savezu nema nikog ko ne preti, ne ucenjuje, ne kupuje glasove i ne obmanjuje građane. Pitanje vezano za gradonačelnika Šapca je, pre svega, pitanje za 72 stana, koja su, jednostavno, po nalazu DRI nestala i koja postoje u Šapcu. Kome su podeljena, kako su podeljena i ko je imao pravo da 72 stana podeli, a da u budžetu nema niti jednog dinara prihoda od ta 72 stana? Neka ispitaju državni organi.

Prema istom gradonačelniku upućeno je i sledeće pitanje, a vezano je za pet miliona evra. Žalba Višem sudu na presudu Osnovnog suda, upućena još pre dva meseca, i još uvek nije dobila odgovor. Građani Srbije i građani Šapca očekuju odgovor – gde je i kada će biti odgovoreno koliko je i ko je u pravu za zloupotrebu od pet miliona evra? Pitanje direktno Tužilaštvu i MUP – zašto i kada će biti procesuirani oni koji su tih pet miliona evra, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem potrošili, a poznato je svima da su javne nabavke sprovedene bez bilo kakvog papira, bez bilo kakve dokumentacije, da su milionski iznosi prebacivani na račune privatnih firmi? Kada će MUP utvrditi ko je, koje su te firme i ko je potrošio ta sredstva?

Sledeće pitanje je takođe vezano za jednog od osnivača Saveza za Srbiju, koji je od 2016. godine kupovao glasove, u pitanju je Nebojša Zelenović, gradonačelnik koji je kupovao glasove za lokalne i republičke izbore 2016. godine. NJegov aktivista Veselinović je to priznao u Osnovnom javnom tužilaštvu. Moje pitanje je kada će biti procesuiran nalogodavac, a to je Nebojša Zelenović? Onaj ko kupuje glasove mora za to da odgovara.

Sledeće pitanje je upućeno Ministarstvu finansija, a pitanje je vezano takođe za budžet grada Šapca. Od 2016. godine niti jedno zaposleno lice u gradskoj upravi i javnim preduzećima grada Šapca nije zaposleno u skladu sa zakonskim procedurama, niti jedno jedino lice nije zaposleno u skladu sa zakonom. Zaposleni su samo oni koji su doneli 50 ili 100 sigurnih glasova za Nebojšu Zelenovića. To je, takođe, predmet koji mora ugledati svetlost dana i koji mora dobiti odgovor.

Za 100 sigurnih glasova dobijao se posao na neodređeno vreme, za 50 sigurnih glasova za Nebojšu Zelenovića i Dušana Petrovića na određeno vreme, pri čemu niti jedno jedino zapošljavanje u 2016. godini nije bilo u skladu sa zakonom. Očekujemo od Ministarstva finansija odgovor koliki su to iznosi i kada će oni koji su dali nalog za zapošljavanje, koji nije bio u skladu sa zakonom, biti za to i kažnjeni?

Za kraj pitanje – kada će gradonačelnik Zelenović odgovarati za pretnje odbornicima i medijima koji ne misle isto kao Nebojša Zelenović i Savez za Srbiju, kada će Savez za Srbiju jednostavno biti procesuiran u skladu sa svim pretnjama, ucenama i lažima koje izgovaraju od kako su se osnovali?
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, moje prvo pitanje upućeno je Javnom tužilaštvu Republike Srbije, ili preciznije, Višem javnom tužilaštvu. Ono što pouzdano znam, to je da se upravo tom osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu obratila grupa građana, odnosno zaposleni gradske uprave, tako su se potpisali, a tako se potpisuje i stranka gradonačelnika Nebojše Zelenovića i njegovog mentora Dušana Petrovića. Krivična prijava je na iznos od pet miliona dinara, a tiče se odluke gradonačelnika koja je doneta 19. februara 2016. godine u toku predizborne kampanje, a odnosila se na odnošenje smeća sa seoskog područja.

Doneli su odluku da ne naplaćuju odnošenje smeća od 1. januara do kraja aprila 2016. godine dok ne prođu izbori za grad Šabac, odnosno lokalni izbori i u toj odluci su obavestili direktora komunalnog preduzeća. Kada im je odgovorio da je to krivično delo, oni su ga naravno smenili, ali još veći problem daje i predizborni flajer koji je gradonačelnik uradio odmah posle donošenja te odluke što samo potvrđuje njihovu ustaljenu praksu da u izborima, pre svega lokalnim, ne biraju sredstva da kupe glas, a kupovali su ne na malo, nego naveliko, potvrđeno i aktivista iz Vlade kupovao glasove i o tome ima i video zapis na društvenim mrežama može ga pogledati bilo ko u Srbiji. Ta krivična prijava je samo nastavak kupovine glasova i molim Više javno tužilaštvo, pošto znam da je prijava u Višem javnom tužilaštvu da nam odgovori dokle se stiglo i kad će biti objavljeno šta se dešava po pitanju te krivične prijava?

Drugo, moje pitanje upućeno je Ministarstvu finansija, budžetskoj inspekciji ili bolje rečeno ministru finansija da pokuša da stane na put bahatosti i zloupotrebama gradonačelnika Nebojše Zelenovića i njegovih direktora lokalnih javnih preduzeća. To sam već ranije pitao, a upravo u molbi koju sam podneo Republici Srbiji, Ministarstvu finansija 13.2, precizno sa podneo sve akte i dokumenta vezana za zapošljavanje bez odobrenje Komisije Vlade Republike Srbije, bez javnih konkursa i naravno u stilu ja tebi, ti meni, isključivo stranačko zapošljavanje, kupovina odbornika i zapošljavanja aktivista Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića.

Ono što mi daje za pravo to je upravo izveštaj koji sam dobio od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja koji mi potvrđuje da je desetine ljudi zaposleno bez odobrenja Vlade i čime je direktno oštećen budžet grada Šapca, a jedini koji ima pravo da stane na put toj zloupotrebi i nastavku trošenja budžeta, a podsećam da je taj gradonačelnik samo u budžetu 2015. godine zloupotrebio i nenamenski potrošio pet miliona evra, proces je još uvek u toku. Ponavljam, kada će budžetska inspekcija doći u Šabac i konačno utvrditi koje zaposlen u skladu sa zakonom, a ko nije? Upravo zbog građana Šapca i zbog onih koji očekuju da kada neko treba da se zaposli u Šapcu bar izađe javni poziv. Garantujem da u prethodnih pet godina ni jedan konkurs, ni jedan javni oglas za zapošljavanje u organima gradske uprave i lokalnim javnim preduzećima, a zapošljavaju se ljudi iz dana u dan.

Treće pitanje, i zaista izuzetno pitanje, postavljam Vladi Republike Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. U decembru mesecu, tačnije 28.12. podneo sam molbu za obustavu izvršenja opšteg akta grada Šapca, koji se pre svega odnosi na preuzimanje nadležnosti koja za to imaju saveti mesnih zajednica koji se biraju na nestranačkim i pre svega izborima koji odlučuju ko će u ime građana odlučivati u njihovim mesnim zajednicama.

Već 3. decembra u 24 mesne zajednice organizovan je referendum koji je organizovala gradska uprava, a ne saveti mesnih zajednica, što je statutom i zakonom predviđeno na tom, nazovimo referendumu pored niza nepravilnosti i učešće samo oni koji su pisali na spisak njihovih aktivista. Između ostalog izašlo je samo 11,70% građana što pokazuje da takav referendum ne može doneti pravno prihvatljive odluke i u skladu sa tim molim premijerku i ministarstvo da što pre odgovori na pitanje – kada će sprečiti zloupotrebu gradonačelnika i gradskog veća prema mesnim zajednicama u Šapcu. Hvala.
Poštovani predsedavajući, u Osnovnom sudu u Šapcu u toku je proces suđenja gradonačelniku Nebojši Zelenoviću za zloupotrebe i nenamensko trošenje budžeta iz 2015. godine, i to za iznos ni manje ni više nego pet miliona evra.

Postavljam pitanje potpredsedniku Vlade i ministru policije Nebojši Stefanoviću – kada će pripadnici MUP Republike Srbije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u interesu svih građana Šapca, ali i građana Srbije, izvršiti kontrolu poslovanja gradske uprave, imajući u vidu da je DRI kontrolom trošenja budžeta za 2015. godinu utvrdila nepravilnosti i zloupotrebu u iznosu od pet miliona evra? Ponavljam, sudski proces je u toku.

Ono što je pitanje, na koje je potreban odgovor, upravo preko Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, jer nikako se drugačije ne može nazvati trošenje iz budžeta pet miliona evra, je to – koje preduzeće, koji pojedinac i ko je imao pravo da zavuče ruku u kasu budžeta grada Šapca i da potroši pet miliona evra? Između ostalog, sredstva su potrošena u iznosima od 297 miliona dinara više od odobrenih aproprijacija, 86 miliona dinara su obaveze čiji pravni osnov nije u skladu sa važećim propisima, 89 miliona dinara bez validne verodostojne dokumentacije, 31 milion dinara bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta, 42 miliona dinara bez sprovođenja javnih nabavki, itd, zloupotrebama nikad kraja.

Ponavljam, molba ministru policije u ime građana Šapca i Srbije da dobijemo odgovor na pitanje - ko je potrošio pet miliona evra građana Šapca iz budžeta 2015. godine, bez javne nabavke, bez pravnog osnova, bez validne dokumentacije, bez zaključenog ugovora? Građani zaslužuju istinu, a lopovi kaznu u skladu sa zakonom i sa veličinom zloupotreba koje su uradili.

Drugo pitanje postavljam predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru finansija, kao i ministrima Ružiću i Đorđeviću. Naravno da, u skladu sa poslovanjem koje je konstantovano u 2015. koja nije bila izborna godina, u 2016. godini zloupotrebe su bile još veće, jer su izbori bili u toku. Dokazano je da su kupovinom glasova, koja je i priznata i potvrđena u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, između ostalog, napravili većinu uz pomoć koje su sada još uvek na vlasti. Ono što se nastavlja to je zapošljavanje stranačkih aktivista i odbornika koji su isključivo na strani podrške i strani većine koju predvodi Nebojša Zelenović, kao učenik u Šapcu i republici poznatog Dušana Petrovića, bolje poznatog kao mistera 10% i u skladu sa tim zapošljavanje bez odobrenja Vlade Republike Srbije, kršenje zakona, a ono što je sigurna i pouzdana informacija, to je da je upravo Upravni inspektorat kontrolom od 4. oktobra 2017. godine konstatovao niz nepravilnosti i zapisnikom načelniku gradske uprave predložio 10 mera radi otklanjanja nepravilnosti, dok je žalbenoj komisiji Grada Šapca dostavljen predlog da se otkaže radni odnos i ponište nezakonita konačna rešenja načelnika gradske uprave za ukupno 10 nezakonito zaposlenih lica.

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Inspektorat za rad je takođe konstatovao da je u četiri javna preduzeća, koja naravno kontroliše i kojima upravlja Nebojša Zelenović, bilo zapošljavanja na određeno i na neodređeno vreme, ponovo bez odobrenja Republike, bez odobrenja Komisije Vlade za zapošljavanje. Pored toga uputio sam poziv i molbu budžetskoj inspekciji, koja je nadležna da upravo sve ovo što su konstatovale inspekcije iz navedena dva ministarstva, da uradi kontrolu gradskog budžeta, odnosno zapošljavanja u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima.

Očekujem reakciju Ministarstva finansija, odnosno budžetske inspekcije. I pored svega navedenog 26. marta ove godine odbornica koja je bila član odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Šapca, prešla je u odborničku grupu koja podržava gradonačelnika Zelenovića, tako što je zaposlena na neodređeno vreme u slobodnoj zoni Šabac bez bilo kakve saglasnosti, odobrenja ili konkursa.

Ponovo se budžet Grada Šapca troši bez smisla, bez javnog konkursa, saglasnosti i bez poštovanja osnovnih kriterijuma za zapošljavanje. Pokažite građanima Šapca i građanima Srbije da je pravda svakako dostižna. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, poštovani građani, koristim svoje pravo da prvo pitanje postavim ministrima pravde i policije Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović.

Moje prvo pitanje je vrlo jednostavno, a razlozi izuzetno veliki i izuzetno značajni za grad Šabac, a glasi – kada će pred lice pravde biti izveden i procesuiran gradonačelnik grada Šapca, Nebojša Zelenović, zbog niza nepravilnosti i zloupotreba u radu? U predizbornoj kampanji za parlamentarne i lokalne izbore 2016. godine, aktivista stranke Zajedno za Srbiju, Gavrilović Dragan, iz Varne, inače Zajedno za Srbiju koju predvodi Dušan Petrović, kupovao je glasove za predizbornu kampanju za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, i to u iznosu od pet do 11 hiljada dinara, u zavisnosti od veličine domaćinstva, odnosno broja članova domaćinstva. Za tu svoju kupovinu priznao je i potpisao u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu izjavu u kojoj je potvrdio da je do kupovine došlo i da je glasove kupovao, a ne postoji niti jedan razlog, niti jedno opravdanje za to.

Postavljam pitanje ministru Nebojši Stefanoviću, kada će i zašto nisu pred lice pravde izvedeni nalogodavci za kupovinu glasova i očekujem da upravo u narednom periodu to bude urađeno, jer svi vrlo dobro znamo ko je kupovao glasove i u skladu sa tim onaj ko kupuje glasove treba da dobije zasluženu kaznu.

Drugo pitanje je, takođe, vezano za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, a podsećam da je DRI u svojoj kontroli budžeta iz 2015. godine konstatovala niz nepravilnosti. Između ostalog, već su podnete krivične prijave u Osnovnom sudu u Šapcu za direktora Direkcije za puteve i direktora JP Fond za građevinsko zemljište u Šapcu.

Postavljam pitanje ministarki pravde, kada će gradonačelnik Nebojša Zelenović biti procesuiran, odnosno kada će njegov predmet biti u Osnovnom sudu u Šapcu? Napominjem, razlozi za ovo su ogromni, a između ostalog konstatacija DRI, da su zloupotrebili i oštetili budžet grada Šapca za pet miliona dinara, pričam o budžetu od pet miliona evra, pričam o budžetu iz 2015. godine. Citiram: „U izveštaju DRI grad Šabac je nepravilno preuzeo obaveze i izvršio rashode u iznosu od 590 miliona 928 hiljada dinara i 44 hiljade 113 evra.“ Kraj citata.

Znači, pet miliona evra je potrošeno, a da za to nema opravdanih i valjanih papira, odnosno potrošeno je, a da nije u skladu sa zakonom. Između ostalog, budžet je zloupotrebljen na različitim pozicijama i to trošenje veće od odobrenih, po aproprijacijama, u iznosu od 297 miliona dinara. Obaveze koje nemaju pravni osnov u skladu sa važećim propisima u iznosu od 86 miliona dinara. Obaveze bez validne i verodostojne dokumentacije, 89 miliona dinara. Obaveze bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta, 31 milion. Obaveze bez sprovođenja javnih nabavki i bez poštovanja zakonskim procedura u postupcima javnih nabavki, u iznosu od 42 miliona i 44 hiljade evra, itd. Zloupotrebama nikada kraja.Postavljam pitanje ministru policije, Nebojši Stefanoviću, kada će biti sprovedena istraga u kojoj će biti utvrđeno sa kim su sklapani poslovi bez sprovedenih javnih nabavki i bez poštovanja zakonskih procedura? Kome su plaćani milionski novčani iznosi bez validne verodostojne dokumentacije? Kome su milionski novčani iznosi dati bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta? U pitanju su precizni podaci koje je dala DRI, i u skladu sa tim treba se i postaviti prema datim podacima.U ime građana Srbije, a u ime, pre svega, građana Šapca, postavljam pitanje DRI, da li je u planu kontrola budžeta trošenja grada Šapca za 2016 godinu, imajući u vidu da 2015. godina nije bila izborna godina, pa je napravljeno 5 miliona evra nenamenskog trošenja budžeta? Možemo samo da pretpostavimo koliki je trošak za 2016 godinu. Nadam se da će licu pravde biti privedeni svi oni koji su to zaslužili i koji su se o pravdu u Šapcu i o svoje građane ogrešili.