DRAGAN D. MARKOVIĆ

Jedinstvena Srbija

Rođen je 1960. godine u Končarevu.

Završio je srednju školu učenika u privredi (ŠUP).

Privatni preduzetnik i vlasnik kompanije koja zapošljava preko 100 radnika i u čijem sastavu, osim televizije “Palma plus” ( pokriva 2/3 prostora Srbije) posluje i preduzeće za transport i trgovinu. 1995. godine je proglašen za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije.

U politički život uključuje se 1993. godine, a 2004. godine osniva stranku „Jedinstvena Srbija“, koja na lokalnim izborima septembra 2004. godine osvaja najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju. Na parlamentarnim izborima 2007. godine ta stranka ulazi u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i tako dobila dva poslanička mesta. Obavljao je dužnost predsednika opštine Jagodina od 2004. godine, a u svom drugom mandatu, pošto je Jagodina dobila status grada, odlukom Skupštine grada 28. maja 2008. godine izabran je za prvog gradonačelnika Jagodine. Od 2008. godine Jedinstvena Srbija je u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Partijom ujedinjenih penzionera.

U sazivu od 2012. godine bio je predsednik poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije u Narodnoj skupštini.
Na redovnim parlamentarnim izborima 2020. Godine ponovo je izabran za narodnog poslanika na listi SPS-JS.

Oženjen je i ima dva sina i dvoje unučadi.
Poslednji put ažurirano: 04.08.2020, 13:01

Osnovne informacije

Statistika

  • 75
  • 1
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 7 meseci i 14 dana i 16 sati

Uvaženi Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

HAARP

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 11 dana

Poštovani, iako se vi ,narodni poslanici narodu obraćate kao nezrelom detetu ,ipak kao nezreli građanin Vas pitam: Zašto se naše nebo truje hemikalijama iz vazduha? Da li je covid zaraza posledica izbacivanja zaleđenih bakterija iz vazduha? Zašto se naše nebo tretira HAARP sistemom?...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2021.

Poštovana premijerko, gospodo ministri i narodni poslanici, JS će glasati za budžet za 2022. godinu, ali najpre želim da se osvrnem na 2021. godinu.

Možemo slobodno da konstatujemo da smo mi bili, odnosno da je vanredno stanje poslednjih godinu i po dana, ne samo u Srbiji, već u celom svetu, a da je postignut ogroman rezultat i da nije bilo zastoja u planu budžeta. Sve ono što je planirano je realizovano i započeto da se realizuje, a posebno želim da pohvalim pomoć privredi gde zahvaljujući finansijskoj pomoći nije došlo do otpuštanja radnika, da sve te fabrike i domaće i strane koje rade u Srbiji su mogle, na neki način, da pokriju ono što se zove da je smanjena kupovna moć jer sve te fabrike koje rade, mislim na strane investitore u Srbiji, one su nam na neki način reper, da kažemo, da je tržište opalo u celom svetu, a da broj radnika je veoma malo, odnosno jedan broj, veoma malo ostao bez posla.

Ovaj budžet za 2022. godinu je razvojni, socijalni i budžet koji daje optimizam na osnovu realizacije budžeta 2019. i 2021. godine, da se planira da nastavimo kada je u pitanju infrastruktura sve ono što je obećano i sve ono što je započeto da će biti završeno 2022. godine, neki projekti malo kasnije.

Na samom početku želim da kažem da nekoliko opozicionih partija su sve vreme slali lažne izveštaje, a njih demantuju upravo ti strani investitori koji dolaze u Srbiju, jer niko od stranih investitora neće doći u neku državu gde njihov kapital nema sigurnost i da sve ono što se pravi, oni se nađu na tim lokacijama i kao oni tu nešto ne daju itd, umesto da kažu – evo, mi ne damo da se napravi, ne znam, trotoar u centru Beograda, „Beograd na vodi“, jer smo mi napravili na nekoj drugoj lokaciji nešto.

To više niko živi ne veruje u Srbiji, ali ne smemo da im dozvolimo da zbog tih njihovih demonstracija trpe građani Srbije, da blokiraju ulice, da zaustavljaju saobraćaj, da lome, da prete itd.

Ne mogu oni da budu zaštićeni od zakona za sve ono što rade i za sve ono što se zove remećenje i kršenje javnog reda i mira, jer nemaju oni više ni podršku, da ne kažem zaštitu, od onih država za koje smatramo da su to „srbomrzci“. Nekada su bili „srbomrzci“, ali mi ne tražimo da nas niko voli, nego samo da priznaju ono što se zovu dela. Dela ne može nikad niko da sakrije i dela su nešto čime se rukovodi Republika Srbija i Vlada i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i sve ono što do sada se radilo bilo je u interesu građana Srbije.

Ja sam obišao mnogo država. Pre 11 dana sam bio u austrijskom parlamentu. Tamo me je primila poslanica Grupe prijateljstva, austrijsko-srpskog prijateljstva i mogu da vam kažem da to što sam ja od nje čuo, spremio da ja govorim, da predstavim Srbiju na pravi način, ona žena ispriča sve ono što sam ja trebao njoj da kažem i da imamo ogromnu podršku od Austrije, jedne od razvijenih država u Evropi i da će januara meseca, pa vas molim premijerko da, doći će sedam narodnih poslanika iz austrijskog parlamenta, da ih primite. Ja sam ih zamolio da mi njima šaljemo one laži koje šalje opozicija svim parlamentima, da to nije istina, naravno sa činjenicama sa kojima mi raspolažemo, da to bude tema u njihovim poslaničkim klubovima. Ne samo u poslaničkim klubovima ili na poslaničkom klubu najveće partije u Austriji, već i da ako je moguće nekada bude i tačka dnevnog reda o nepravdi koja se godinama sprovodi nad Srbijom.

Tako da nas poštuje jedna Austrija, Egipat. Više sastanaka sam imao u Egiptu sa tri guvernera, guvernerom Gize koji zastupa 10 miliona stanovnika, sa nekoliko ministara sastanka u parlamentu, a Egipat je jedna od najmoćnijih država na Bliskom istoku.

Pre tri, četiri dana sam se vrati sa Hilandara i tamo otac iguman Metodije rekao je da prvi put se desilo da srpski parlament donese Zakon o Hilandaru i da Hilandar ima jedan poseban status u Srbiji i u srpskom parlamentu, imajući u vidu da je to sveta srpska zemlja i da vi muškarci koji niste bili nikada treba da odete najmanje jednom za svoj životni vek, to je rekao i Sveti Sava, i kada odete tamo onda vidite koliko ne da ste bili u zabludi, ali da stvarno nešto postoji ako loza raste iz kamena, ako bunar traje 800 godina, ne presuši i ne muti se voda i da ti ljudi koji tamo se mole za Srbiju svakog dana da su ispoštovani, i mi 250 poslanika smo počastvovani što smo imali priliku da glasamo za jedan takav zakon. Vi znate koliko nevladinih organizacija su korisnici budžeta, a da najmanje jedna četvrtina tih nevladinih organizacija rade u korist, odnosno na štetu Srbije i građana Srbije. Da vam prenesem pozdrave od igumana Metodija i Vladi i poslanicima u parlamentu.

Kada je u pitanju Grčka, takođe imamo ogromnu podršku, ja sam i počasni konzul Grčke u Srbiji i Grčka je priznala Srbiju u ekonomskom smislu, ali ostavimo te države koje su prijateljski bile naklonjene Srbiji.

Albanija je potpisala sporazum sa Srbijom za „otvoreni Balkan“, Albanija koja od rođenja dece kao kosovski Albanci vaspitavaju svoju decu da mrze Srbiju i da ne kupuju ono što je srpsko. Da Edi Rama potpisao sa Zajevom i sa našim predsednikom Sporazum „otvoreni Balkan“ gde će nesmetano roba iz Srbije da odlazi u Makedoniju, Albaniju i obrnuto i da očekujemo da još nekoliko država se pridruži tom sporazumu. To znači da sve do sada što je rađeno Srbija dobro radi.

Mi ne možemo da očekujemo da Albanija povuče priznanje o nezavisnosti KiM, ali su nas priznali, ekonomski su nas priznali. Rezultat je ove Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, i moram da kažem i predsednika Skupštine Ivice Dačića, i naše koalicije SPS-JS koja podržava i glasa za sve zakone da imamo određeni rezultat.

Da vam kažem da su neki mediji objavili kako smo se posvađali mi iz JS sa SPS - nas ne može da rasturi ni NATO pakt. Znači, nismo se posvađali. Isto tako smo se dogovorili da podržimo predsednika Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, jer Srbija nije imalo takvog predsednika do sada. Ja se dugo nalazim u politici, dugo se bavim politikom, a i privrednik sam mnogo godina i kada iz nekoliko uglova sagledam šta je sve urađeno u Srbiji poslednjih godina da je ostalo samo ime od Srbije, a infrastrukturno se Srbija promenila. Ko nije bio u Srbiji poslednjih sedam godina on mora da pita – je li, a koja je ovo ulica, pošto je sada dosta ulica promenjeno itd?

„Beograd na vodi“, pa vi znate šta su sve radili da se ne izgradi „Beograd na vodi“, da ostanu one barake gde su pacovi i ne znam sve šta, gmizavci u onim šupama, barakama, ali oni misle, opet moram da se vratim na tu opoziciju, da će na taj način da dobiju političke poene. Politički poeni se dobijaju ako vi u kontinuitetu nešto radite, ne radi se to sada u izbornoj godini, nego se radi od prvog dana kada su građani Srbije dali poverenje ovim partijama koje sede ovde u parlamentu.

Posebno želim da pohvalim rast u budžetu 10% za poljoprivredu. Pazite, u godini kada je vanredno stanje u celom svetu da je realizovano 100% ono što se zove plan za poljoprivredu, a za 2022. godinu 10% veći budžet. Nekada su poljoprivredni proizvođači znali da služe samo kada treba da idu da glasaju i kad se ide u vojsku, a danas znaju da neko brine o njima i da je sada mnogo veće tržište za poljoprivredne proizvođače. Samo da vidimo kako još da im pomognemo da smanjimo uvoz bez obzira na međunarodne sporazume CEFTA i Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji. Mi ne možemo da zabranimo drugim državama da uvoze u Srbiju, ali možemo ovima koji su vlasnici velikih marketa da kažemo – prijatelju, mora da imaš najmanje 70% proizvoda čiji su artikli proizvedeni u Srbiji, da se ne desi kada uđemo u market da nemamo 5% srpskih proizvoda i na taj način ćemo direktno da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima.

Danas je ravnomerni razvoj i infrastrukturni razvoj u celoj Srbiji. Nekada smo mi imali samo Beograd i još dve, tri opštine u Srbiji, a danas se ne gledaju opštine na male, velike i srednje jer nekada su obećavali političari malim opštinama samo oni da pobede u tim opštinama i biće sve u redu, a posle kažu – to je malo biračko telo, ajmo mi da vidimo kako da pomognemo ovim velikim gradovima.

Kada sam kod opština imam jednu primedbu da broj stanovnika za koji je poslednji put, mislim, 2002. godine bio popis na primer Jagodina se tretira da ima 70 hiljada stanovnika, a imamo 65 hiljada birača. Da ponovim još jednom, Jagodina ima 65 hiljada birača, a vodi se kao da ima 70 hiljada stanovnika. Ako 25% maloletnih lica ima, imamo pet hiljada izbegla lica i prognana sa KiM koji ne mogu da glasaju za lokalne izbore, samo za republičke, znači Jagodina ima 85 hiljada stanovnika, a dobijamo sredstva iz budžeta kao grad koji ima 70 hiljada stanovnika. Znači, 15 hiljada građana je oštećeno na taj način. Ne kažem da postoji nečija namera, ali nisam video u budžetu da su transferna sredstva povećana, ono što ide na mesečnom nivou svakoj opštini i svakom gradu.

Ne znam za druge opštine i druge gradove. Nisam se time bavio, ali jedino to mi je kao primedba iz ovog budžeta.

Želim i da pohvalim izgradnju autoputeva jer investitor kada vam dođe, zainteresovani investitor on prvo gleda infrastrukturu, kakvi su putevi, koliko je udaljen aerodrom od grada u kome on treba da pravi fabriku i da Srbija ima najbolje uslove za infrastrukturu, odnosno za strane investitore. Imamo i nekoliko aerodroma, imamo i autoputeve. Izgradnja je planirana i u narednoj 2022. godini i zbog toga mi imamo toliko stranih investitora.

Nikad se nije desilo da kurs evra miruje toliko godina i to je isto jedan element koji je bitan za strane investitore kada vam dođu u Srbiju, ne samo za strane investitore, već i za domaće.

Kad su u pitanju penzioneri, mogu da vam kažem da poslednjih 11 godina prvi put se desilo da penzioneri znaju kolika će njihova penzija biti 2022, 2024, 2025. godine i da, dok su bile male penzije, da su oni imali više puta jednokratne pomoći i najveća jednokratna pomoć će biti februara meseca 20.000 po penzioneru u Srbiji.

Ne radi se to zbog biračkog tela. Oni su, kaže, nisu to pare njihove, a čije su pare bile pre u budžetu Republike Srbije? Da, bile su pare isto državne ali su išle pare u dva džepa, pošto u jednom džepu ne može da stane sve a to su džepovi kao nekada što su imali poljoprivredni proizvođači suknene pantalone…

Ovaj sve vreme priča, ovaj gospodin.

Gospodine jeste li vi sekretar ili šta?

Posle pričajte ministru, nije on glup, nije on zalutao na ovu funkciju, on je privrednik i došao je i nekulturno je da pričate kad ja priča. Kakav će biti odgovor posle na sve ovo. Razumete? Nemojte da se ljutite.

Ne želim ja sada tu vama da spočitavam neku lekciju ali jednostavno, ako ste došli, vas prvi put vidim, nije bitno ni kako se zovete, ni šta radite, ispoštujte one koji vam se obraćaju, u redu? Hvala.

Suknene pantalone, to su nekada poljoprivredni proizvođači imali džepove do kolena i tu su stavljali novac, međutim, ovaj jedan Dragan Đilas ima i ono što se zove obramice pozadi i napred, stavljao je državne pare i nije procesuiran zbog toga. Ne mora on da je ukrao ali ima da se zove trgovina sukob interesa i da naše pravosuđe ćuti jer će neko iz Evrope da kaže – e, znate šta, oni njega procesuiraju zato što je on opozicionar i on napada stalno vlast i državu.

Nemamo mi ništa protiv da nas oni kritikuju, da napadaju ali onaj ko ruši nacionalni interes i onaj ko lažno nekog optužuje, to zna i ministarka pravde za lažno optuživanje i lažno informisanje, odnosno ne informisanje, nego sa interesom, taj mora da ima neku odgovornost.

Ali su se uverili Tanja Fajon i evropski parlamentarci da sve ono što su tražili na sastancima u belom svetu ovih tri klisara, koji se predstavljaju kao predsednici partija da su dobili sve ono što su tražili. I sve što su tražili dobili i opet kažu – razmišljamo da li da izađemo na izbore.

Tako da, dame i gospodo, Srbija ima dobru budućnost i građani Srbije, siguran sam, da više tim lažima nikada neće verovati niko a posebno kada su u pitanju strani investitori.

Pazite, Nemačka, najmoćnija država u EU, ima najveći broj zaposlenih radnika u Srbiji u tim njihovim fabrikama, kompanijama, preduzećima itd. Zar bi oni došli u Srbiju da je to stanje takvo kako su predstavili ovi opozicionari naši.

Kada je u pitanju Vojska, u jednom trenutku ne da nismo zaostali, nego toliko oruđa je kupljeno i da naša vojska je danas za poštovanje i za respekt. Ne da mi osvajamo nečije tuđe teritorije ali da štitimo ono što je naše.

Kada su u pitanju studenti, mogu da konstatujem da se prvi put nije povećala školarina za studente posle pet, šest, sedam godina. Ranijih godina stalno su povećavali školarinu, da roditelji čija deca studiraju nisu imali odakle da školuju svoju decu, da preko 20% dece moralo je da napusti fakultete, da se vrati, da se zaposli sa srednjom školom iz razloga što njihovi roditelji nisu u situaciji da plaćaju i stanove i sve ono što se zove školarina.

Šta je još važno? Važno je da manje sada građani iz unutrašnjosti prelaze da žive u Beograd. Mnogo manje. Zato što imaju uslove u gradovima gde su rođeni, gde su njihova deca, imaju radna mesta, imaju ono što se zove sport, imaju sportske terene. Gledam pre neki dan jednog opozicionara kaže – šta će nama nacionalni stadion kada to mnogo košta, možemo od tih para da napravimo nešto drugo? Pa što nisi napravio to drugo ti?

Mi hoćemo da našoj deci budu idoli sportisti uspešni, jer sportisti su najbolji ambasadori svake države. Intonacija himne kada se pojave naši sportisti i mi kao jedna mala država pokazujemo koliko vodimo računa o rezultatu u sportu i da sportisti ne služe kao nekada kada postignu visoki rezultat da dođu da slikaju sa političarima, već znaju unapred koliko će para dobiti za pripreme, koliko ako osvoje neku od medalja na olimpijadi, svetskom i evropskom prvenstvu.

Tako da, poštovane dame i gospodo, kada sagledamo sve ono što smo radili, mogu tako slobodno da kažem, da je to jedna veoma visoka ocena, a posebno mi smeta ponašanje opozicije. Kada je bilo zatvaranje, što ste zatvorili Srbiju? Sada, kada smo otvorili, što ste otvorili? Kada nešto kaže Krizni štab ili kako se već zove, nije to tako, trebalo je da bude ovako. Svakog dana umre 50 ljudi u proseku, poslednjih godinu dana. Šta je Austrija uradila, kako je zatvorila na 20 dana sve živo, osim slobodu kretanja, ništa ne radi. Zamislite šta bi opozicionari radili da se to ovde kod nas desi, ali u pitanju je zaštita života građana Srbije.

Ne treba da gledamo šta pričaju opozicionari, već šta kaže stručan deo štaba i naravno politički i ekonomski koji sve to mora isprati. Moj apel je ne da moraju ljudi da se vakcinišu, ali trebaju da se vakcinišu. Nekada smo mogli da čujemo – jel su čuo, onaj tamo je imao koronu, jel si čuo da je onaj iz nekog grada umro. Sada iz svakog grada umiru. U Jagodini npr. prosek umiranja je dvoje ljudi dnevno, od korone samo zato što nisu svi vakcinisani. Kaže – neću da se vakcinišem, jer i oni koji su vakcinisani su dobili koronu, jeste ali su mnogo blaži simptomi i nisu u bolnici. Tako da je svakom od nas zadatak da apelujemo na građane.

Ko su antivakseri, poštovana premijerko i ministre? Upravo opozicionari. Mali broj ljudi ima onih običnih koji se ne bave direktno ili indirektno politikom. Hajde malo da se bavimo spiskom, da to bude zadatak policiji. Neka protestuju, ali da njihova imena budu objavljena. Ko su oni, koji partiji pripadaju, šta je po njima rešenje itd.

Kada su u pitanju blokade, metro koji je juče započet da se pravi, pa 99% su opozicionari. Jel to opozicija treba da radi? Razumem da je to nečija njiva, pa je taj poljoprivrednik došao da brani svoju njivu, ali nije. Niko iz tog okruženja, tu koji živi u prečniku desetak kilometara nije došao da se buni što će biti metro napravljen.

Čekajte, jel tamo stanuje Siniša Mali? Jel tamo stanuje Ana Brnabić? Jel stanuje Marija, potpredsednik Skupštine? Ne. Ne stanuje niko od nas, niti od vas. Ali, znaju da će to rešiti problem zagađenosti vazduha.

Ako mi svakoga dana kažemo da je Beograd jedan od 10 najzagađenijih gradova, kako onda da eliminišemo da Beograd bude čist grad? Ako napravimo metro, nećemo imati toliko automobila i vozila na putevima i ulicama grada Beograda.

(Predsedavajuća: Molim vas da privodite kraju diskusiju, gospodine Markoviću.)

Jedinstvena Srbija će podržati ovaj budžet, zato što su korisnici ovog budžeta svaki građanin Republike Srbije.

Samo još da vam kažem jednu stvar. Kada dajete pare lokalnim samoupravama, da proverite poslednjih pet godina ko je kupio automobil. Kažu - to je osnovno sredstvo. Pazi bogati! Gde je tvoj automobil? Čime si ti došao na tu funkciju? Kupuju automobile. Ima pet-šest gradova u Srbiji, ministre Mali, koji su kupili odjednom po tri-četiri "Škode". Gde se voziš, bre, prijatelju? Gde ideš? Gde ti to putuješ?

Ne smeju pare koje vi date da se tretiraju kao osnovno sredstvo. Nije automobil osnovno sredstvo. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.11.2021.

Poštovana ministarko, dame i gospodo narodni poslanici, ne bih govorio o amandmanu gospođe Snežane, da li treba biti pravnik ili neka druga stručna sprema, ali jednostavno hoću da govorim o današnjem Zaštitniku građana koji ne radi svoj posao. On prima 400.000 neto platu plus doprinose, a to je nešto malo više od plate koju primaju četiri narodna poslanika koji putuju, dolaze iz unutrašnjosti u Beograd.

Postavljam pitanje – ako je on Zaštitnik građana, da li je Vučić građanin? Da li su njegova deca građani? A šta to treba da se desi da Zaštitnik građana reaguje? Njegova reakcija do sada, a koliko sam ja mogao da pratim je izgleda zaštita miliona evra i vlasnika tih miliona evra, ne znam ni kako ime da mu spomenem, profesor to mnogo bolje od mene govori, on ga zove Đilas mafija, on je siledžija, tukao je ženu i tasta i sad gospodin Zaštitnik građana možda će reći – nije mu to opis posla, ali da li daje on svakog meseca izveštaj šta je uradio i gde je potrošio pare građana Srbije, a prima iz budžeta plate?

Dalje, osam godina je predlog novog zakona da bude mandat novoizabranog Zaštitnika građana, osam godina, ljudi. Pa ako budemo imali zaštitnike građana kao ovu dvojicu do sada, pa njih ubija i slava i pare u glavu i više ne znaju šta rade i koliku štetu nanose Srbiji. Da li je zaštita suvereniteta i integriteta jedne države kada on ćuti kao Zaštitnik građana, a opozicija laže i šalje ne samo Evropskom parlamentu laži o Srbiji, već i svima onima koji su toliku štetu naneli Srbiji.

Mislim, najpre na ovu grupaciju koja je poznata u belom svetu, kao što je Vuk Jeremić, poznat jer ambasada mu daje pare, ali da znate nikom nikada se ne desi, odnosno da neko dobije besplatno pare, da tako nazovem i termin iskoristim. Znači, moraš neku uslugu da izvršiš, a njihove usluge su poznate na štetu Srbije i srpskog naroda. Zaštitnik građana mora da prati i medijsku statistiku i pres kliping i da vidi koliko njihove izjave su nanele štetu Srbiji, zbog čega mi kasnimo da uđemo u EU, zbog laži koje opozicija prenosi i šalje onima koji odlučuju o sudbini građana Srbije.

Pazite, za mene je bila najsmešnija tačka dnevnog reda i čudna - Kodeks ponašanja narodnih poslanika. Pazite, da nas neki prevaspitava, prosek godina starosti ovde je 41, 42 godine, kako da se ponašamo, da ne govorimo ništa loše o ovima koji se nalaze na ulici, po njih dvadesetak, desetak obilaze Srbiju i lažu, a mi da budemo neka gospoda, da koristimo fine termine, kako se ne bi uvredili.

To kaže, traži od nas EU. Pa, znam traži od nas EU, a ni jedno poglavlje nisu otvorili 2021. godine. Ne zato što Vlada loše radi ili predsednik države, u samom vrhu smo u svim izveštajima od MMF-a, preko rasta BDP, nego nismo ušli u EU, ne otvaraju se poglavlja, zbog laži kako je blokada medija, kako oni nemaju medije, zbog diskriminacije itd. Koje diskriminacije? Zašto nije reagovao Zaštitnik građana, kada su četiri čoveka, siledžije upali u zgradu predsedništva Srbije i napali predsednika, sa zavrnutim rukavima, da se fizički obračunaju? Gde je tada bio Zaštitnik građana? Naravno, da nismo čuli njegovu reakciju.

Institucije u Srbiji loše rade, tužilaštvo loše radi. Policija ispita dokaze, dostavi, odnosno dostavi dokaze tužilaštvu, a onda je to na čekanju, ne znam, po pet, šest meseci. Šta se čeka, ljudi? Ako je interes ove države da se otkriju dela, da se kazni počinilac tog krivičnog dela. Zašto se onda ćuti? Ćuti se kada je slučaj i kada su prijave protiv opozicije, ćuti se. Pa, onda da ne govorim o pojedinostima i o ljudima koji su zatečeni na tim funkcijama još iz vremena ovog žutog preduzeća.

To nije preduzeće, to je kompanije iz koje su napravljene ćerke firme i preduzeća. Znači šta je ćerka firma? Osnivač je firma koja se zvala DS, koliko sada te ćerke firme ima po Srbiji i ko ih sve predstavlja? Znači, oni nisu mogli u jednoj partiji da se dogovore, da ne misle poštovani građani Srbije, da ja sada pričam i da su mi oni tema, tema mi je Zaštitnik građana.

Imali smo loše iskustvo sa prethodnim Zaštitnikom građana i znamo vrlo dobro kako je radio i za šta se spremao i za šta se pripremao. Mene je nekoliko puta pisao dopis, ja pravim diskriminaciju. Koju to diskriminaciju? Što je moj stav i stav moje političke partije i većine građana Srbije, nismo za legalizaciju homoseksualnih brakova, neka oni rade šta hoće u četiri zida, nismo da se usvajaju deca, tuđa itd. Onda dobijem opomenu od zaštitnika građana. Iako, kao narodnog poslanika me štiti izgovorena javna reč imam imunitet za to. Platio sam 56 hiljada dinara kaznu, jedini političar koji je platio kaznu, za stav i mišljenje. Ja sam tako rođen i tako vaspitavan, ljudi koji su sa mnom, nije to ideologija u programu, pa ja zastupam sada platformu itd.

Tako da Zaštitnik građana, poštovana ministarko, urušava sve ono što vi dobro radite. Vi dobro radite svoj posao, to ne kažem ja, nego korisnici usluga resora, koga vi predstavljate, a vrlo dobro znam kakvi su odnosi. Kažu, nemojmo da uhapsimo one, za koje imamo materijalne dokaze, jer su opozicija, šta će da nam kaže Evropa. Pa, šta su rekli Putinu? Ništa. Zašto ti ne kažeš, evo držim konferenciju za štampu, kada sam postao direktor kancelarije, kod Borisa Tadića, ja sam imao 11 hiljada i 300 evra. Danas, posle toliko godina, imam 690 miliona evra. Pa, da si na drvetu brao, da su trešnje i da svaka trešnja jedan evro i da imaš 50 ari trešanja, ne bi toliko zaradio, čoveče.

Ja ovo ne govorim, kao političar, nego kao privrednik. To je trgovina moći i uticaj koji on imao i koji su oni imali. Mi sada, hajde sačuvajte nas, spasite nas te teme, da ne pominjemo više te milione, preseci bre, idi sam pa se prijavi u tužilaštvo. Hoću kontrolu. Idi kod državnog revizora, a državni revizor došao kod mene i naplatio kaznu, odnosno četiri čoveka su platila u opštini, nismo prijavili kako se zovu glodari koji su posle poplava, ne znam, morali smo da radimo deratizaciju i dezinfekciju, sto hiljada za to i da vas ne zamaram. Znači, samo tehnička stvar je u pitanju, ne namensko trošenje budžeta, a ovi mogu da rade šta hoće.

Šta sada očekujemo, da ponovo ide neki novi kodeks ovde da moramo da nosimo leptir mašnu, maramicu u džep da stavimo i da budemo tu kao neke strine i da kažemo – dobar dan, pozdravljam gospodina milijardera i njegovu radnicu, kako ste danas i tako dalje. To da nas vaspitava neko. Teško da može neki kodeks da prevaspita sve ove poslanike, izvinite što u vaše ime govorim, ali govorim i u ime poslaničkog kluba JS i moje koalicije SPS i u ime SNS-a, znam šta mislite. Da se uhapse lopovi i banditi, a šta će da kažu… Evo, Tanja Fajon, imala je jedno drugo mišljenje pre četiri meseca, kada smo imali onlajn konferenciju i ja sam tada sa njom razgovarao i sa ostalom dvojicom parlamentaraca i sve joj to rekao. Ona kao, to je sada politika, nećemo time da se bavimo. Pa, sve je politika. Posle četiri meseca, Tanja Fajon donese sve ono što je rekao Dragan Đilas i Vuk Jermić, lipicaner. Eto, vidite profesore da kodeks ne deluje na mene. Da, lipicaner. Šta je lipicaner? Kako ste rekli kolega, da ne vređam konje.

Pazite, Tanja Fajon došla i donela 16 tačaka, to su primedbe koje su oni stavili da su ovde teški uslovi predizborni i tako dalje. Skupština, parlament, sve prihvatili što su tražili. Ne, kaže, nećemo mi to. A šta hoćete? Kažite šta hoćete. Hoćete da vas ulica uvede u parlament? Pa, teško. Teško da ulica može da vas uvede u parlament. Ko još ide sa njim po gradovima Srbije? Ima jedan Branislav Radosavljević koga su omutaveli, kao on je svedok protiv mene, muta, kao on se plaši od mene, a šest puta je hapšen i osuđivan za krađu automobila, pa da ne bi tobože otišao da daje izjavu. Mi mu skinemo tu masku za pet minuta, vratimo mu govor, kao logopedi.

Zamislite, ja iz Končareva, logoped, otkrijem i vratim čoveku glas i boju glasa. I njega su doveli da priča, moj profesore, a nisam neko ko je plašljiv itd. Oni ga vode po gradovima Srbije, on tipuje automobile pored zgrada, pošto je krao automobile, to se u pravu zove osnovana sumnja, znači, osnovana sumnja da će da istipuje neki automobil pored neke zgrade i ljudi moraju da se organizuju da čuvaju te automobile, kako ne bi omutavljeni i sklemblovani sutradan slao nekoga da ukrade te automobile.

Tako da, poštovane dame i gospodo, ocena od jedan do pet sadašnjeg Zaštitnika građana, kod mene je minus 50. Da vrati pare koje je primao platu, jer te pare on nije zaradio. Parlament je izabrao Zaštitnika građana, čak ne znam ni da li je davao izveštaj ovde, a davao je, nisam bio toga dana tu. I sada mi kao ono u pozorištu, bravo majstore, ajde kao on je tu neko ko će da pomogne državi itd. Odmaže državi. Nekada, kaže - nisu mi ingerencije, pa nekada nešto treba da radiš i što ti nisu ingerencije, a ne smeta nikome. Pa, ja da sam radio samo ono što su mi ingerencije, pa ne bih imao tri toaleta u Jagodini, razumete, nego radiš, boriš se, dovodiš investitore, praviš fabrike, preduzeća, da nasipam puteve pored njiva, da svako selo ima dom kulture itd. ambulante.

Kada sagledamo koga mi sve izdržavamo, poštovana ministarko, ima i među ministrima, troje ministara, koji kod mene ne bi mogli da budu ni portiri, da uzmu otpremnicu, nemojte da se ljutite, vi niste, nemojte da ih branite, ne znate ko je, jer će se uvaljujete bez veze, posle treba da vas demantujem. I sada kada dođe roba, kaže otpremnica, potpiši da si bio, a gde da potpišem, ovde potpiši. Mora da mu pokažete i gde da potpiše, jer oni ne znaju ni šta je virman, ni šta je cesija, ni šta je konsignacija, šta je kompenzacija, jer to prvi put, termine te čuju kada su postali ministri. Ja ne želim da pričam ko su ti ministri, ali nadam se da više oni neće biti predlog za sledeću Vladu.

Na kraju, završavam, kada je u pitanju Vlada i ministarstvo, predsednik Vučić ima pet plus sa tačkom, a vi imate četiri plus. To je jako vrlo dobar, pa još plus. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.11.2021.

Hvala, ministarko.

Kada je u pitanju podršku, mi se ne menjamo kao vreme na Kopaoniku, ujutru hladno, za dva sata topolo, popodne pada kiša, a uveče pada sneg.

Znači, JS je stabilna, zna šta hoće i zna šta neće. Ali, ono što hoćemo, da predsednik Aleksandar Vučić ostane i dalje da bude predsednik.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, izgleda da su ovi iz opozicije uspeli da nam nametnu temu i da se mi bavimo temom koja ništa dobro ne donosi građanima Srbije, ali pre nego što budem govorio o njima, želim samo da pitam ministra Aleksandra Vulina da li on zna ili ne zna da sada možda svaki 15-ti automobil može da prođe tehnički pregled. Znači, kolaps jer se primenjuju neki standardi koji nisu primereni u Srbiji, imamo vozila koja su stara dve, tri godine a da im se traži nešto i ta vozila ne mogu da imaju dogradnju, jer građani u Srbiji voze vozila gde je prosek starosti, mislim, između 10 i 15 godina, pa da vidimo kako taj problem da rešimo, a posebno autoprevoznici. Oni koji imaju kamione, oni nemaju šanse da registruju nijedno vozilo. To da znate.

Znači, kolaps je. Šestomesečni tehnički pregled za prevoznike, kako za putničke, tako i za teretni saobraćaj ne može niko da prođe. To je pitanje za vas.

Pitanje za Dmitrovića - zašto niste reagovali ili možda se reagovali, a organi i tužilaštvo ili sudstvo nije preduzelo ništa da se na osnovu krivične prijave Ive Đilas da je pretukao njen bivši suprug Dragan Đilas i tasta, evo, juče, prekjuče vidimo i dadilju i moramo da se borimo, tu je i ministarka pravde, da se uvede neki zakon, nešto što nikada ne zastareva. Ovo nije lustracija, ovo je krivično delo koje je izvršeno i potpisano od strane lica koje je doživelo fizički napad od strane svog bivšeg supruga i sve institucije u Srbiji treba time da se bave, a ne samo kad je u pitanju ovaj lažov, prevarant i siledžija i upravo ti lažovi, prevaranti, siledžije zloupotrebljavaju nešto što se zove laž svedoka. Svedoci mogu da lažu, ministre i ministarka pravde. Oni mogu da lažu, mogu da lažu i advokati, ali ta laž ne može da se prenosi preko političkih konferencija za štampu, a da se kasnije ispostavi, a ne kasnije, već sada, niko u Srbiji ne veruje u tu priču. Ali, oni zloupotrebljavaju tu temu, pa je šalju u one zemlje koje ne vole Srbiju, mogu slobodno da kažem tako, i mi tome moramo da stanemo na put, jer ćemo sve vreme.

Evo, danas, poštovana premijerko, već dva sata i 15 minuta vi ste svi skupa pričali o nečemu što je laž, o nečemu što niko ni lud u Srbiji ne može da prihvati da je to istina to što su pričali ti kriminalci i ubice u zatvoru. Sada, njima je najlakše uzmu dve kamere stave stativ na asfalt i drže konferenciju i objavljuju ih mediji, pa onda preuzimaju neki strani mediji te njihove priče i Srbija se kriminalizuje na način, a da ne postoji ni jedna istina u toj priči.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanja će biti vezana za sadašnje probleme.

Pitanje koje je vama poznato, a to je da se javio problem kod proizvođača mleka. Da država ne određuje cenu mleka to veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne zna, da najveću korist od toga imaju nakupci i prerađivači mleka i da je šest poslednjih godina ista cena mleka kakva je bila i pre šest godina, a da su imputi porasli nekoliko puta.

Sa druge strane, ti koji govore kako država nije ništa uradila, zaboravljaju da nikada većih subvencija nije bilo za poljoprivredne proizvođače nego što je poslednjih godina.

Isto tako, problem cene žita. Cenu žita određuje berza, a ne Vlada i država. Šta je savet poljoprivrednim proizvođačima, pošto je žetva počela šta da rade sa žitaricama koje trenutno treba da uberu sa svojih njiva, a nemaju skladišne kapacitete i svoje silose da mogu da smeste svu to količinu?

Pitanje za ministra zdravlja. Poznato je da vakcine koje su primili građani pre šest meseci, rečeno je da šest meseci deluju te vakcine, posle šest meseci treba ponovo građani da se vakcinišu. Od kada će to početi i da li će zavisiti od antitela tih građana koji su već primili vakcinu ili šta će biti kriterijum?

To je veoma važno iz razloga ako bi se desilo da oni koji su primili vakcinu se ponovo zaraze, onda nisu ugrozili samo sebe, već i svoje porodice, kolege na radnim mestima, itd.

Pitanje za ministarku kulture - da mi organizujemo i posvetimo malo veću pažnju srpskom kolu. Samo se govori o „Egzitu“. I ja volim „Egzit“, ali šta je sa srpskim kolom koje je priznato kod UNESKO-a kao međunarodna nematerijalna baština? Pa, da se organizuju takmičenja po okruzima, pa republičko takmičenje, pa da mi kao država čuvamo tu tradiciju, da tu učestvuju i Bošnjaci i Mađari sa svojim koreografijama, itd.

Mislim da je to neophodno u ovom trenutku da Srbija ono što je njen identitet čuva i nikada ne sme da ga izgubi, ne da nam se nameću samo neke nove vrednosti, a ono od čega smo mi nastali i na čemu počivamo da se zaboravi.

Pitanje imam i za ministarku za rad i socijalna pitanja. Sve veći broj maloletnih lica čini krivična dela. Zakon ne prepoznaje sankcije za maloletna lica koja čine krivična dela. Borite se, i cela Vlada i predsednica Vlade da mi vratimo nekada popravno-vaspitne domove, jer ta maloletna lica, možda 5%, 10% sama čine ta krivična dela. Imaju svoje gazde za koje rade i znaju da ako ih sutra neko uhvate da oni neće biti procesuirani, odnosno ta deca ili ta maloletna lica.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana ministarko Majo, mi se nismo razumeli. Ja poštujem i „Egzit“ i „Guču“, ali samo da znate da kada nam dođu strane delegacije mi nemamo koreografiju brejkdens, nego „Igrale se delije na sred zemlje Srbije“. Razumete? I, ne trebaju pare za to, već samo da ih neko uvaži, da se napravi neki kalendar takmičenja i da kažu – evo, prvo ste vi imali takmičenje u vašem okrugu, pet najboljih folklornih društava, takmičiće se u Beogradu itd.

Znate šta? Na selu uveče u 22.00, kada se smrkne, u 21.00 staje život do ujutru, dok ne svane. Ja sam napravio 42 doma kulture i imam 40 kulturno-umetničkih društava. Ima i u drugim gradovima, ne samo u Jagodini. Mi treba da uvažimo te momke, devojke, da se pojave na nekoj televiziji da se takmiče itd.

Kada sam rekao za mađarsku koreografiju i koreografiju Bošnjaka itd, da ne bude da se mi tu sada nešto šalimo, ozbiljno mislio. Dakle, da poštujemo sve, ali i ono što se zove srpsko kolo, srpski opanak, srpsku narodnu nošnju i da mlade ljude preusmerimo. Ako smo stvorili uslove da se nešto radi, zašto da ih ne promovišemo, da kažemo – evo, vi idete tri puta nedeljno na probu itd? To je vezano za to.

Imam još jedno pitanje, odnosno predlog za ministarku pravde i premijerku. Da li vi vidite pretnju jedne političke ludačke organizacije, koja se zove Sloboda i pravda, da će da padne krv na ulice Beograda, da će oni da seku glave? To je izrekla ona Marinika Tepić.

Da će da odrubi glavu je termin Dragana Đilasa koji je pretio svojoj supruzi kada je upao u stan gde je ona živela sa decom, majkom i ocem. Znate šta, postoji krivično delo koje se zove podstrekivanje u pravu. Sada treba da ćutimo? Svakog dana oni neka govore, da počnemo da se ubijamo zbog laži i politike koja samo šteti građanima Srbije, a ništa ne doprinosi.

Ko je prvi rekao da srpski parlament i Srbi treba da kažu da je bio genocid u Srebrenici? Upravo ta politička grupacija, onaj koji je primao pare, Vuk Jeremić, sa nekih adresa bez otpremnice, bez profakture, bez fakture. Vi to znate, pravnik ste i predsednica Vlade i ostali ministri. Kako može neko da ti prebaci tolike pare i ništa? Šta si ti odradio za njega?

Mi ne smemo da dozvolimo, neka taj ima imunitet, ako poziva na krvoproliće, da seku glave i da ćutimo, da kažemo to je u žaru političke borbe, jer šta će da nam kaže EU. Koja bre EU? Zapamtite, mi nećemo da dočekamo da uđemo u EU zato što izmišljaju svakoga dana nešto, da Srbija nije odradila, ono obećanje koje je dala nije ispoštovala. Sve je to laž. Sve što je Srbija trebala da uradi prema EU, mi smo uradili - doneli evropske zakone, isporučili su oni pre nas sve one koji su bili optuženi na listi Haškog tribunala. Šta to više treba da odradimo?

Mogu slobodno da kažem da se u politici javio politički terorizam u Srbiji. Nije to samo ratni terorizam, nego politički terorizam mora da se kazni, a ne hajde pustite ih, oni lupaju. Tako puštamo isto muževe koji prete ženama i u poslednjih 20 dana četiri žene su ubijene od strane muževa i deca. Imamo isto jednog muža koji je tukao tasta i ženu. Ko je? Dragan Đilas. Iva Đilas je to potpisala, nije to napisao ministar Lončar, Dragan Marković Palma ili Života Starčević, i dala prijavu i po službenoj dužnosti mora da se procesuira neko ko vrši nasilje u porodici.

Drugo vanredno zasedanje , 11.02.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, u utorak je jedan narodni poslanik govorio na svom jeziku. Inače, on je pripadnik nacionalne manjine i to niko ne spori. Njegovo je pravo, po Ustavu, da može da govori na svom jeziku, ali niko od nas nije razumeo šta je taj poslanik govorio.

On je napao sve vladare u Srbiji zbog jedne sudske odluke i moje pitanje se odnosi na Vladu. Želim da mi Vlada odgovori i ministar Vulin, zato što sud nije osudio Vulina što je koristio termin „Šiptari“.

Lično sam čuo Edi Ramu koji je nazvao Albance Šiptarima, pa poručujem da tuže Edi Ramu.

Kolega poslanik možda treba da pita kako je to 1.300 terorista pušteno iz srpskih zatvora za vreme kada je bio Koštunica premijer? Naravno, naređeno mu je, nije on to svojom voljom uradio. Na čelu te organizovane grupe i bande bila je Flora Brovina. Kao, oni su trgovali cigarama, nisu teroristi. Veliki broj tih koji su tada pušteni iz srpskih zatvora viđeni su u uniformi UČK.

Kad ćete jednom da prestanete, kao što Srbi to ne rade, da stalno napadaju Srbiju i građane Srbije i da u izbornoj kampanji to bude jedina tema? Srpskim partijama nikada nije bila tema izbori na jugu Srbije, kada su u pitanju opštine i gradovi gde žive Albanci, već smo pričali o programu, da korisnici programa budu sve nacije koje žive u Srbiji, a posebno na jugu Srbije.

Govorio je kako je etničko čišćenje, itd. Kakvo etničko čišćenje, pa etničko čišćenje su doživeli Srbi i genocid. Koliko danas Srba živi u Prištini a koliko je živelo pre? Koliko u Đakovici danas živi Srba a koliko su živeli pre rata? Koliko Albanaca danas na popisu ima na KiM a koliko je imalo ne za vreme rata nego pre rata? Mnogo više. Znači, Srbe su proterali a naselili Albance, koji nikada nisu živeli na KiM.

Jeste to pravo poslanika da govori, ali mi ne možemo da ćutimo, jer poslanik je u svom govoru govorio i o Angeli Merkel i o Makronu, prozvao je i njih, kako je nepravda u srpskim sudovima.

Tražim da mi Vlada odgovori i da obiđu Trnovac, najveće leglo droge i narko dilera. Trnovac nije zabranjen, da se uđe u Trnovac i da vidimo koliko njih u Trnovcu se bavi distribucijom droge. Siguran sam da to naša policija ima i da to ne toleriše više. Neka daju izveštaj što pre. Evo, ja tražim, u ime Poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije i mojih koalicionih partnera SPS i da mi ne zamere ostale partije, da se i u vaše ime pozovem, da policija odradi Trnovac i da da izveštaj Narodnoj skupštini ili Odboru za bezbednost šta su pronašli u Trnovcu.

Kada su u pitanju izbori na KiM gde su Albanci, Srpska lista ne napada Albance, već se samo brani kad ih Albanci napadnu. A tamo je takmičenje između albanskih lidera, predsednika partija, ko će više da napadne Srbe jer će mu to dati veći broj glasova. Šaljem poruku Albancima na KiM – nekada ste sarađivali sa Srbijom, hajte da se vratite da sarađujete ekonomski sa Srbijom, ne traži niko da vi zaboravite nešto što ste utripovali u vašim glavama i mi Srbi koji smo bili žrtva agresora NATO pakta da počnemo da sarađujemo. Kad bi se takva anketa pravila na KiM, garantujem da bi svi kosovski lideri izgubili.

Šta ćete vi to da uradite? Da dovedete strane investitore, kao što Srbija radi? Koliko ste vakcinisali građana? Šta da vam pomognemo?

Ja sam siguran da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i Ivica Dačić spremni da pomognemo i kosovskim Albancima kada su u pitanju i vakcine itd, ali njihovi lideri prave takvu retoriku i šalju militantne poruke, ratne, lažne, kako bi udaljili albanski narod od Srbije.

Srbija želi da sarađuje sa svima, kao što sarađuje sa svim nacijama koje žive u Republici Srbiji, ali isto tako tražimo da se poštuje Ustav.

Može svako da priča za ovom govornicom i štiti ga imunitet, ali ako laže, mi ne možemo da ćutimo. Taj gospodin je govorio neistinu.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je za predlagača tačke dnevnog reda koja se zove kodeks ponašanja. Sada kodeks ponašanja za nas koji smo u parlamentu, a šta ćemo sa onima koji nas napadaju, a nisu u parlamentu? Kada im parlament odgovori, onda pojedini mediji tako napadaju svakog pojedinca, kako eto, zloupotreba narodnog poslanika u parlamentu odgovora onom koga je napao, a da nije parlamentarna stranka ili pojedinac. Da vidimo kako da zabranimo, u stvari mi to ne možemo da zabranimo, ali šta su mere za neke koji napadaju porodicu visokih funkcionera?

Srbija je postala, mogu slobodno reći, najgora u nepoštovanju zakona. Dokle ćemo mi da tolerišemo onima koji lažu, koji napadaju i danas može svako da formira partiju i da kažemo – evo, on je predsednik partije koja se zove ne znam kako, ima pravo za dijalog. Koji dijalog? Dijalog treba da vrše oni koji su reprezentativni uzorak, kao što je sindikat u firmi? Imate npr. deset sindikata, dva, tri nisu reprezentativna. Oni se zovu sindikatima, ali ništa ne znači to što oni govore i oni nisu reprezentativni.

Veliki broj partija je izašao na izbore, nisu prešli cenzus. Oni drugi nisu izašli na izbore, jer su znali da ne mogu da pređu cenzus, pa je izgovor, ne znam, da su mediji zatvoreni i već ne znam šta.

Dame i gospodo, mi moramo ili da dorađujemo zakone koji se tiču onih koji ugrožavaju bezbednost političara, visokih funkcionera ove države ili da primenjujemo postojeće zakone.

Šta ovaj kodeks znači? Da vidi EU kako smo mi, kao nešto, tu civilizovani, hoće oni da nas civilizuju u 21. veku. Hajde jednom da se bavimo istinom i onim što se dešava u Srbiji i da svaki predlog zakona, koji dođe u ovaj parlament, neko od toga ima koristi, da li da se poštuje zakon ili da se poštuju neki koji kažu da su ugrožena ljudska prava, a oni mogu sa motornom testerom da uđu u RTS. Koje su tu bile kaznene mere? Nikakve. Šta mi dolazimo? Da mlatimo praznu slamu u parlamentu? Ne smemo njima da odgovorimo. Pazi Boga ti.

Molim vas, kada predlažemo zakone, pogotovo ovaj kodeks, pa nećemo mi sada u ovom kodeksu da gledamo da li je neko pustio brkove ili nije ili već ne znam šta.

Zna se šta je kodeks, hvala Bogu, svako od nas ko sedi ovde ni jednom od poslanika nisam mogao da zamerim da nisu se lepo obukli ili da, ne znam, su rekli nešto što ne priliči u ovom parlamentu.

Postoji nešto što se zove i afekat. U afektu kad te neko napadne, blati, laže, a gde će da mu odgovori narodni poslanik nego u parlamentu? Narodni poslanici su predstavnici političkih stranaka.

Narod je poslao narodne poslanike u parlament i imaju pravo i za to pravo oni imaju imunitet i taj neko ako smatra da narodni poslanik laže o njemu, a nikada niko od poslanika nije prvi napao nekog iz opozicije osim da mu je odgovorio na nešto, čak se i ne pozivaju poslanici na imunitet kada ih ti takvi tuže i odu na sud, pa čak ne dođe ni na suđenje, na ročište ne dolaze zato što je istina na ovoj drugoj strani.

Molim i vas predsedniče kao predsednika parlamenta i šefove poslaničkih grupa da svi mi reagujemo, a ne samo eto mi da radimo, sutra će biti ta tačka dnevnog reda da neko ocenjuje naš rad itd. Pa, oni da su ocenjivali naš rad, pošteno, bez da primenjuje dvostruke aršine, mi bi do sada bili u EU, ali kao takvi mi bi im smetali zato što ekonomski razvoj Srbije se razlikuje od najrazvijenijih država u Evropi, da ne govorim i ne spominjem imena. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, ja imam jedno pitanje i jedan predlog.

Pitanje je za ministra poljoprivrede – kako da zaustavimo da poljoprivredni proizvođači večito rade za nakupce i trgovce? Nikada tovna junad nije bila jeftinija nego poslednjih meseci. Ako jedno tele košta 600 evra i mora poljoprivredni proizvođač da ga čuva od devet do 12 meseci, nekad je tovna junad bila pre par meseci 2,2 evra, a danas je 1,7, a da je cena u kasapnicama ostala ista. Gde te pare idu? Znači dupla šteta i za poljoprivrednog proizvođača i za kupce, sve one koji odlaze u prodavnice, kasapnice da kupuju, ono što se zove potrošačka korpa.

Imajući u vidu da poljoprivredni proizvođač jednom godišnje prima platu, jednom godišnje dolazi do para, koji ima 10 junadi u štali, on na ovaj način gubi između 3.000 i 4.000 evra godišnje. Ne kažem da je kriv za to ministar poljoprivrede, ali moraće da se uključi i inspekcija, da vidimo gde ta razlika u ceni odlazi, da se dešava kao sada, da oni koji se bave preradom mesa i prodaju sveže meso u kasapnicama zarađuju i po dva puta više nego što je cena nabavka.

Drugi moj predlog je da se Veljko Odalović, sekretar Skupštine, imenuje da ide da obiđe kovid ambulante, da obiđe narodne poslanike, da vidi u kakvom su zdravstvenom stanju i da da izveštaj parlamentu, i to već danas da krene da radi, imajući u vidu da on ima imunitet, da se ne plaši, da najbolje neko ko nema veze sa zdravstvom, a nema virus, nema ni simptome, on je u ovom trenutku zdrav čovek, a nema ni neki veliki posao u parlamentu, da to bude njegov zadatak. Siguran sam da svi ti pacijenti koji se tamo nalaze imaju maksimalnu uslugu, ali isto tako da dobijamo i savet kada je u pitanju preventiva i od nekog ko nije zdravstveni radnik ili lekar.

Da se zahvalimo i zdravstvenim radnicima i lekarima. Iz dana u dan dobijamo informaciju da je neko od naših prijatelja dobio virus, ali ono što je najgore, siguran sam da preko 20% građana u Srbiji ima virus, a nema simptome. Sada kad se kaže - bio sam na nekom skupu, niko nije imao temperaturu, a posle tri, četiri ili pet dana neko lice se zarazilo ili dobilo koronu.

Dame i gospodo, još jednom da apelujem da smanjimo malo, neću reći propagandu, nije to propaganda, ali malo manje medijske poruke, da svakoga dana mi slušamo kako će sutra da umre ovoliko, prekosutra onoliko. Moramo da radimo i da nosimo taj virus, kao da je to običan grip, da rade fabrike, da nam deca idu u škole. Evo, neki gradovi su uveli, ovo je pitanje za ministra prosvete, neki gradovi sami su uveli i doneli odluku da đaci ne idu u škole. Ne može grad da ima takvu autonomiju. Autonomiju nad decom imaju roditelji i roditelj ako da saglasnost da mu dete ide u školu, to dete treba da ide u školu ili u vrtić.

Tako da, molim vas, predsedniče Skupštine, da izvršite konsultaciju sa Veljkom, pošto on nema pravo da diskutuje, da li prihvata ovaj moj predlog. Ne mogu da predložim da se stavi na glasanje, ali on stvarno treba da ode i da obiđe sve pacijente. Ne znam u ovom trenutku koliko je zaraženih narodnih poslanika. Ono što je meni poznato, jeste da ih je više od četiri. Mi trebamo da radimo i ne sme korona da nas uplaši, nas narodne poslanike, mi koji nemamo virus, a nemamo ni simptome. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 10.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno RSD 28.05.2012 - 20.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno RSD 20.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -