DRAGAN D. (D) MARKOVIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Marković je funkciju narodnog poslanika obavljao osam puta do sada. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u petom sazivu, od 2001. do 2004. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran za poslanika u sedmom sazivu od 2007. godine, kao i u šest narednih saziva, tako da je na funkciji poslanika od 2007. godine do danas.

U 12. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Jedinstvena Srbija. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 143 sata, 75 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja učestvovao je četiri puta, a u traženju obaveštenja i objašnjenja tri puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 145 puta, od čega je za 144 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao drugi na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao drugi na listi Ivica Dačić – Premijer Srbije, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

BIOGRAFIJA

Rođen je 2. maja 1960. godine u Končarevu. Po završetku osnovne škole, upisao je i završio Školu učenika u privredi u Jagodini.

Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije u čijem sastavu, osim televizije Palma plus posluje i preduzeće za transport i trgovinu.

Obavljao je dužnost predsednika opštine Jagodina od 2004. godine, a u svom drugom mandatu, pošto je Jagodina dobila status grada, odlukom Skupštine grada 28. maja 2008. godine izabran je za prvog gradonačelnika Jagodine. Na mestu gradonačelnika ostao je do 2011. godine, kada je podneo ostavku.

Predsednik je Skupštine grada Jagodina od 2012. godine do danas.

U politički život uključio se 1993. godine, kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva. 1998. postao je i njen potpredsednik. U ovoj stranci ostao je do 2003. godine.

2004. godine osnovao je stranku Jedinstvena Srbija, čiji je predsednik do danas.
Poslednji put ažurirano: 17.02.2024, 11:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 75
  • 1
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 2 godine i 3 meseca i 10 dana

Uvaženi Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

HAARP

čeka se odgovor 3 godine i 2 meseca i 7 dana

Poštovani, iako se vi ,narodni poslanici narodu obraćate kao nezrelom detetu ,ipak kao nezreli građanin Vas pitam: Zašto se naše nebo truje hemikalijama iz vazduha? Da li je covid zaraza posledica izbacivanja zaleđenih bakterija iz vazduha? Zašto se naše nebo tretira HAARP sistemom?...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici JS će glasati za sve zakone predložene koji su na dnevnom redu, iz više razloga. Prvo, ako gledamo iz ekonomskog ugla da se Srbija razlikuje od nekih država, a posebno iz EU, države koje su bile mnogo razvijenije od države Srbije, da smo mi čak neke države i dostigli, a ono što treba istaći to je veliki broj fabrika je otvoren u Srbiji, jer u Srbiji postoji ekonomska stabilnost, sigurnost, i međunarodna popularnost, ne gleda se ekonomska stabilnost preko politikine politike, da je tako nazovem, kada je u pitanju sastavni deo Srbije, KiM. Oko toga se razlikujemo od 22 zemlje, koje su glasale za nezavisno Kosovo, pet zemalja nije glasalo za nezavisno Kosovo, i u periodu i trenutku kada započinju neki novi ratovi, kada smo imali poplave u Srbiji, gde je preko 40 gradova imalo veliku štetu, kada je priliv u budžetu Srbije u kontinuitetu isti, čak se i povećava iz meseca u mesec, onda ne možemo da kažemo da se loše radilo.

Kada je u pitanju poljoprivreda, pošto je tu ministarka poljoprivrede, a sada ministarka Dana zagovara ministarku poljoprivrede, mogu da vam kažem da ste me vi prijatno iznenadili, imajući u vidu da ne živite na selu kao ja i da uz podršku Vlade poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima se povećava subvencija po hektaru, i to nije dovoljno naravno, ali je mnogo više nego što je bilo.

Problem je sledeći, da poljoprivredni proizvođači prošle godine su prodavali žito 32-33 dinara, danas je 18 do 20 dinara. Tu nije kriva Vlada, niti resorni ministar, jer berza evropska odlučuje cenu žita.

Cena kukuruza je bila 37 dinara prošle godine, danas je cena kukuruza od 18 do 20 dinara. Čak ako je vlažnost velika, plaća se i 15 dinara.

Svaki poljoprivrednik koji se bavi poljoprivredom ima gubitak po hektaru ako je posejao kukuruz ili žito, to je negde u proseku 100.000 dinara, pošto ja, pored ostalih oblasti i zanimanja, bavim se i poljoprivredom i znam koliko je teško, da poljoprivredni proizvođači nemaju topli obrok, regres, bolovanje. Sve oni sami moraju to da obezbede, ali ipak država nije sedela skrštenih ruku, pa je povećala subvenciju po hektaru.

Siguran sam da početkom sledeće godine će biti i veća subvencija za poljoprivredne proizvođače, ali se bojim jedne činjenice koja se zove krupna stoka, da iz godine u godinu opada broj krupne stoke i one koja se zovu ovce, svinje, prasad i da se smanjuje drastično u procentima, pa se bojim da kroz tri, četiri godine mi ćemo da uvozimo meso koje je zamrzlo iz nekih drugih država, gde je po godinu dana mrzlo meso, uvoze u Srbiju i prave konkurenciju poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji. Mi ne možemo da zaustavimo taj uvoz, ali možemo da preko cena ili već da iznađemo neki model i metodologiju kako da zaštitimo poljoprivrednog proizvođača.

Kada je u pitanju poljoprivreda, ja mislim da u BDP od poljoprivrede negde 5%, 6% možda, nisam siguran, ali sećam se kada je to jednom govorio ministar Mali i jeste to mali procenat, ali veliki broj građana u Srbiji se bavi poljoprivredom. Čak i oni koji su zaposleni u nekim fabrikama, to im je dodatna delatnost i kako da sačuvamo mlade ljude da naslede svoje roditelje, deke, bake, da se oni bave poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom.

Od mene imate prolaznu ocenu četiri plus, kada je u pitanju poljoprivreda. Taj ko kaže bravo, on nije video kravu uživo, samo možda na televiziji.

Principijelno govore o poljoprivredni, a poljoprivreda nije nešto što se gleda na televiziji, nego uđete u njivu, pa vidite da poljoprivredni proizvođač mora da radi, da obrađuje zemlju, pa su se desile elementarne nepogode koje su uništile poljoprivredne proizvođače, gde treba najmanje pet godina da se vrate da mogu da žive onako kako su živeli pre i naravno da nije kriva Vlada zbog toga što su elementarne nepogode zakačile i Srbiju.

Ja neću reći da je to moja primedba, ali bih zamolio ministarku prosvete… Inače, kada bi birali ministra prosvete sa biografijom koja je neophodna i da zna i kako razmišljaju deca i njihovi roditelji i nastavnici i profesori, a to je Slavica Đukić Dejanović, ako možemo da smanjimo od 28 đaka po razredu, mi smo kao Jedinstvena Srbija i dali amandman na taj predlog, da bude 25. Zašto? Zato što će u pojedinim školama biće tehnološkog viška i neko od učitelja i profesora ko radi 20, 25 godina ostaće bez posla i šta ti ljudi da rade u nekom narednom vremenskom periodu?

Znači, to nije politika, već život, vaspitavanje naše dece, a moramo da kažemo i da konstatujem svi da imamo mnogo pametne dece, mnogo dobrih đaka u Srbiji.

Kad sam kod dobrih đaka, mi kao lokalna samouprava davali smo 50.000 dinara za vukovce. Kada je Dan grada svaka škola predloži najbolje đake, to je bilo 17. oktobra, isto po 50.000 dinara smo davali tim đacima i to su neke prve pare, neka prva plata gde su ta deca zaradila učeći i da daju primer ostalim drugovima i drugaricama iz odeljenja, iz grada, iz sela da se isplati da se malo više uči i da te buduće eksperte zaustavimo da ne odlaze u beli svet.

Kada sam kod odlaska, moram i to da vam kažem, pošto ja često putujem, da mnogo manje sada oni sa završenim fakultetom odlaze u neku drugu državu, mnogo manje zdravstvenih radnika odlazi sada nego pre. Pre nisu imali ni dobre uslove da rade kada su u pitanju zdravstveni radnici, ali kasnije ću o zdravstvu da govorim.

Ono što je najvažnije, ja živim u porodici koja ima jedanaest članova. Imam petoro unučadi i neki su đaci, a neki studenti i u istoj kući svi živimo. Znam koliko je teško da se postigne veliki uspeh, a posebno roditeljima koji plaćaju stanove u Beogradu, Nišu ili Kragujevcu, gde im deca studiraju, tako da se nadam da ćete ovaj naš amandman da prihvatite.

Nisu to velike pare za budžet… Da li je tu ministar finansija? Aha, tu je. Nisu to velike pare za budžet. Te pare će se vratiti ako idemo na to da se javlja tehnološki višak. Vratiće se preko te dece koja će biti obrazovana.

Ti prosvetni radnici da imaju volju da idu na posao, a da ne budu u strahu stalno kako, ne znam, sada se malo dece rodilo i pošlo u prvi razred. Nekada, u pojedinim odeljenjima, posebno na selu, bilo je 25, 27, 28 đaka. Mi sada imamo seoske škole gde imamo i po tri đaka i pet i sedam i ne znam tri razreda, prvi, drugi i treći, jedan učitelj uči sva tri razreda i da na taj način pomognemo i roditeljima tih đaka i prosvetnim radnicima itd.

Kada sam kod prosvetnih radnika, i to mogu da konstatujem, mnogo su male plate bile, niske, pre 11-12 godina. Danas su mnogo veće plate. Jeste da su standard života i cene povećane, ali da su ostale onakve plate ili da su samo deset posto povećane plate, bilo bi mnogo teže za prosvetne radnike, jer prosvetni radnici nemaju dodatnu delatnost.

Sada bih hteo da nekoliko rečenica kažem vezano za zdravstvo, da uslove za zaposlene u zdravstvenim institucijama ne da su 100% bolji, već 300%, 400%. Nekada ono osnovno nisu imali. Ultrazvuk koji je star po 15 godina pregledao je sve pacijente. Danas imamo savremenu opremu.

Hteo sam da zamolim ne u moje ime, u ime zdravstvenih radnika, Vladu i Ministarstvo zdravlja da vidimo kako da pomognemo tim zdravstvenim radnicima, jer oni su spasili mnogo života, a posebno što nemamo ko da ih nasledi, jer danas, vi to, ministarka, bolje od mene znate, pravi lekar postaje posle 20 godina rada. To je jedan zanat. Da povećamo malo… Ja sam vas jednom zvao, vi ste mi rekli do 70 godina, jer su to godine koje su… neću reći dosta za te zdravstvene radnike, ali ako treba da se šalju na neku komisiju, da se vidi u mentalno-psihičkom smislu kakvi su ti lekari. Ako ispunjavaju te uslove, treba malo da produžimo dokle ne napravimo nove kadrove koji mogu da naslede te hirurge i da ne nabrajam sve specijalnosti u medicini.

Šta je još najvažnije? Ja se sećam kada je bila korona, mi smo prvi imali četiri vrste vakcine. Dolazili su ljudi iz drugih evropskih država, iz Austrije i Nemačke, koji imaju fabrike, iz Italije, oni su dolazili u Jagodinu da prime vakcinu, jer nisu imali "Fajzer" vakcinu koja je tada imala prioritet da bi mogli da putujete u evropske zemlje, a tek kasnije su dozvolili da mogu i ovi koji prime neke druge vakcine da odlaze u evropske zemlje.

Znači, to je u ovom trenutku ogromni problem, ne u budućnosti, nego sutra, sutra je već veliki problem. Evo uzeću primer za Jagodinu. Mi imamo sada tri hirurga koji treba da odu u penziju za godinu ili dve. Nema ko da ih nasledi. Onda ćemo stvoriti usko grlo u Beogradu, da će svi morati da idu u Beograd da se operišu, od onih klasičnih operacija, slepog creva, žučne kese i da ne nabrajam sve te medicinske termine. To nije skupo za budžet.

Trebalo bi da se dozvoli onima koji su zaposleni u medicini i u medicinskim institucijama da dobiju rešenje za stalno posle tri meseca. Mi imamo slučaj gde rade po godinu, dve dana, a nemaju rešenje za stalno. Znači, oni nisu sigurni. To su mladi doktori i medicinske sestre, ne mogu da uzmu kredit za stan jer banka ne da ukoliko niste zaposleni u stalnom radnom odnosu i onda se javlja to kolebanje i razmišljanje da li da ostanu ovde ili da idu u neku drugu državu.

Ja sam bio u Beču, vodio sam 300 poljoprivrednih proizvođača i pitao, gde god sam ušao u neku prodavnicu ili restoran koliko je velika plata. Ovo ministar Mali treba da čuje. Znači, konobar koji radi pet godina ima 1.200 evra platu. To kad kažete u Srbiji, kažu da je dosta para. Stan košta od 900 do 1.000 evra, plus ostale dažbine. Znači, treba da rade najmanje dvoje da bi mogli da žive ne luksuzno, ne osnovno, nego da imaju samo ono što je neophodno, ukoliko taj bračni par ima decu.

Nije isto kao što je bilo pre sedam-osam godina u tim drugim državama, zato što te druge države finansiraju zemlje koje ratuju, a to plaćaju građani preko raznoraznih poreza i tamo su cene grejanja mnogo veće, cene struje, infostan je pet puta skuplji nego što je u Srbiji i kada pogledamo ovde i kažemo da ima platu od 60 hiljada, to je malo. Ali, ne zaboravimo da ti koji imaju 60 su pre imali 30 hiljada, što je duplo više. Zbog toga će početi da dolaze iz evropskih zemalja tzv. gastarbajteri, ne samo Srbi nego i ostale nacionalnosti koje imaju neku svoju kuću u Srbiji, da se vrate u Srbiju.

To su dva zanimanja, prosveta i zdravstvo, koji su veoma važni za očuvanje identiteta, ne samo nacionalnog, nego svih ostalih građana, pošto kada odete kod doktora on vam ne traži člansku kartu ili da li ste Hrvat, Bošnjak ili neke druge nacionalnosti.

Kada je u pitanju budžet, u svim gradovima u Srbiji su smanjena transferna sredstva pre 10 godina, a obaveza lokalne samouprave se povećavala iz godine u godinu. Možda sada nije bilo dovoljno sredstava, čuo sam da 11 milijardi imamo para na računu, naravno, pare su jedna vrsta robe, da kažemo - e, ajmo sada da malo odvojimo od tih 11 milijardi i da pomognemo institucijama koje stvaraju budućnost ove države.

Lokalnoj samoupravi, odnosno samoupravama, neću reći da je nepravda jer nije to uradila ova Vlada, uradila je ona prethodna, na primer, vrtić se zove predškolska ustanova. Poslodavac treba da bude Ministarstvo prosvete, a po zakonu koji je i dan danas važeći, lokalna samouprava mora da vodi računa i kolika je cena vrtića po detetu, kolike su plate zaposlenih, znači sve to lokalna samouprava mora da plati.

Kada su u pitanju jubilarne nagrade, takođe. Jubilarne nagrade su visoka pozicija, a posebno povećanje plate u javnim preduzećima 10% od januara. I to je malo, ali mnogo je bolje nego što je bilo pre.

Sada se postavlja pitanje odakle će lokalna samouprava sve to da plati ako nam nisu povećana transferna sredstva? Ne tražimo mi da se povećaju na osnovu rasta cena na malo, ali očigledno da je danas rashod mnogo veći nego pre devet, deset godina, kada su nam smanjena transferna sredstva.

Na primer, za Jagodinu je 600 hiljada evra na godišnjem nivou, to je bila plata i akontacija. Danas je to malo više i ja se nadam da više nećemo da uzimamo, ono se zove izvorni prihod ili prihod od kazni, kao što je kazna za saobraćajne prekršaje, išlo je 70% Vladi a 30% lokalnoj samoupravi. Sada i tih 30% koji su nekada pripadali lokalnoj samoupravi ide u budžet države.

Tako da se postavlja pitanje…

(Predsednik: Samo privedite kraju.)

Pa, nije valjda 20 minuta prošlo?

(Predsednik: Jeste.)

Izvinjavam se. Hteo sam još nekoliko stvari da pitam, ali nema veze, da ne prekoračim vreme. Zahvaljujem.

Četvrto vanredno zasedanje , 19.07.2023.

Poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, JS će podržati sve tačke dnevnog reda.

Dosta tačaka dnevnog reda se tiču pomoći građanima. Kada su u pitanju one tačke i predlozi da se država zaduži i međudržavni sporazum, nekoliko međudržavnih sporazuma koje treba danas da izglasamo, šta je najvažnije? Da te pare će doneti novi novac i te pare se ne ulažu u nešto zarad političkih poena, kako to neko želi da naglasi.

Posebno želim da izdvojim Zakon o ozakonjenju, gde će imati priliku oni koji imaju kuće, a čekaju da se izmeni GUP i DUP, posebno o lokalnim samoupravama, da ne mogu da dobiju dozvolu za legalizaciju, da će ti građani moći da se priključe na gas, struju, vodu i kanalizaciju.

Koliko mi je poznato, siguran sam da ima od broja kuća u svakom gradu, svakoj opštini jedno 10 do 15% koji nisu mogli da legalizuju te kuće. Koje su to kuće? Porodice se šire, rađaju se deca i ne mogu da žive u jednoj kući svi, tako da je to veoma dobar predlog koji želim da pohvalim.

Mi treba da izglasamo danas i da se da po 10.000 dinara deci do 16 godina. Svako iznenađenje za decu i za porodice je pozitivno iznenađenje. Ja to radim godinama u Jagodini i veoma mi je drago što moj koalicioni partner SPS i ja podržavamo ono što radi predsednik Aleksandar Vučić, jer sve tačke za koje smo glasali do sada se tiču interesa građana Srbije.

Šta bih želeo da pohvalim kada je u pitanju 10.000 za decu? Da to nije prvi put, da su dobijali i njihovi roditelji, i deke i bake. Isto mogu da konstatujem da nisu očekivali taj novac itd.

Neko je govorio o poljoprivredi. Znate šta, kada pričate o poljoprivredi, morate da imate osnovno znanje. Kažu, i kako taj neko je u vlasti, da su dobre zemljoradničke zadruge i da treba da forsiramo zemljoradničke zadruge. Zemljoradničke zadruge su uništile poljoprivredne proizvođače i one su postojale kada nije bilo interneta. Zadruga je bila posrednik između proizvođača i kupca tih poljoprivrednih proizvoda i uzimala je od tri do pet posto proviziju, odnosno da bi se izdržavali.

Evo jedan primer zadruga u centralnoj Srbiji koje su otkupljivale šećernu repu od poljoprivrednih proizvođača, bila je posrednik između šećerane i poljoprivrednih proizvođača koji su proizvodili šećernu repu. Šta se desilo? Oni isporuče šećerani, šećerana ne isplati poljoprivrednom proizvođaču, odu poljoprivredni proizvođači u šećerane, kažu nismo mi pravili ugovor sa vama, poljoprivredni proizvođači tuže zadruge i zadruge, šta su imale tad u to vreme, dva, tri kombajna, ne znam, dva, tri traktora, sejalice takozvane za kukuruz itd. I da vam kažem, jedno pet hiljada poljoprivrednih proizvođača je ostalo bez svog berićeta.

Danas kada postoji internet, kada svako od poljoprivrednih proizvođača može da se informiše ko su kupci, po kojoj ceni, uopšte zemljoradničke zadruge nisu neophodne, jer su bile štetne, a pogotovo sada, u ovom vremenu.

Kad sam kod poljoprivrede, nije tu ministarka za poljoprivredu, želim da predložim, ako je to moguće, da vidimo kako da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, onima koji su imali teške elementarne nepogode kada je u pitanju poplava i oni zbog jakih padavina, kada je u pitanju žito, mogu da vam kažem da ja živim na selu i nekada je bilo između šest i šest i po tona po hektaru, a danas je četiri tone po hektaru. Šta to znači? I četiri tone nemaju procenat hlebnosti kao što su imali poljoprivredni proizvođači prošle i pretprošle godine, da vidimo kako njima da pomognemo?

Ne znam da li je tu gospodin Vesić, jeste. Njega želim da pohvalim, iz razloga što kad su bile poplave, obišao je sve destinacije i voleo bih da mi odgovori, kako bi čuli oni ljudi koji su poplavljeni - kada će vaša komisija da konačno da odgovor na osnovu procena koje su poslale opštine poplavljene i koja je to vrednost od tih zahteva koja će biti isplaćena poplavljenim domaćinstvima?

Moram da kažem nešto kada je u pitanju Slavica Đukić Dejanović. Slavica Đukić Dejanović je neko ko ima najveće iskustvo, a pogotovo u ovom vremenu, ludilu društvenih mreža. Ona je i profesor, a da ne nabrajam na kojim funkcijama je sve bila. U medicini kažu da mora da se poštuje Hipokratova zakletva, naravno da poštuje, ali ona Hipokratovu zakletvu primenjuje kod svakog čoveka, ne pitajući ga da li ste vi u ovoj, onoj partiji, da li čiste, šta ste, itd.

Gospođa Slavica Đukić Dejanović bila je i predsednik Skupštine. Tada je bila opozicija. Mogu da vam kažem da je taj svoj posao odradila na veoma visokom nivou. Mi sada u Srbiji nemamo sposobnijeg i boljeg čoveka za funkciju ministra prosvete od doktorke profesorke Slavice Đukić Dejanović. Ne zato što je ja lično poznajem, ali ja dam njen broj i zovu je ljudi iz cele Srbije da pomogne, i znate šta kaže - neka krene odmah. Takav čovek, takva dama, treba građanima Srbije, da pomogne prosveti, naravno, u okviru budžeta i ono što se naša koalicija dogovori sa SNS.

Neko je rekao da je SPS na vlasti 33 godine, oni su kao Đoković. Đoković ima 36 godina, sve što su stariji, sve su bolji. Neka kažu oni, kao moji koalicioni partneri da su dobri, nego izađu na izbore, stave ime i prezime, Socijalistička partija Srbije, Ivica Dačić i moja koalicija i građani glasaju. Ko to može da ospori? Niko. I od izbora do izbora, u poslednje vreme, kada je bilo veoma kritično i za građane Srbije itd, oni su povećavali broj glasova kada je u pitanju naša koalicija. I naša koalicija ima veoma dobru saradnju sa SNS.

Ja putujem često po svetu i šta mi kažu - kako je Vučić, kako je Novak Đoković i šta radi Ivica Dačić? Da, to me pitaju. Zato što Ivica Dačić ima sistem kako da razgovara kao ministar inostranih poslova i sa onima koji mrze Srbiju, sa onima koji su nanosili štetu Srbiji i da ubedi za vreme dok je bio ministar inostranih poslova da 18 država, naravno, zajedno sa predsednikom Vučićem, povuku priznanje o nezavisnosti Kosova i Metohije, kasnije je još 10, što znači da je skoro tridesetak država povuklo priznanje, za razliku od nekih koji danas kritikuju, gde je svake nedelje po jedna država priznavala nezavisno Kosovo. Kažu - eto, 33 godine traju.

Da ne bude da mnogo hvalim moje koalicione partnere, ali ja do sada im nisam našao ni jednu manu. Voleo bih da znam sve to što zna Ivica Dačić, ali to je zanat ljudi, nije to ja hoću da budem nešto, nego moraš da naučiš, a to što on zna, ne piše ni u jednoj knjizi, da odete u knjižaru i da kažete - ej, daj mi tu knjigu, hoću ja da naučim bonton ponašanja u međunarodnim odnosima i u diplomatiji.

Vidite ove što se smeju. Da vam kažem nešto, oni su kao oni koji su do pre par godina iz publike uleteli na stadion i onda ih kamera snimi i oni kažu, oni koji gledaju, kaže - svaka mu čast, pa ih zaboravi narod, pa ponovo izlete, protrče malo kroz stadion, toliko su oni poznati i toliko dela imaju.

Hajde kad se smeju da vam kažem i ovo. Jeste li vi znali da su roditelji protiv Anketnog odbora, kada su u pitanju ubijena deca u školi? Ja to nisam znao, ali sam imao neki osećaj i zato smo glasali protiv. Hajde, bre, ljudi, da sačekamo prvo da sudski organi, policija, tužilaštvo donese konačne presude, a onda da vidimo da li je bilo propusta u institucijama itd, a ne da sada, kada je najteže tim roditeljima, mi pričamo.

Zamislite vi sada se pozove neki tužilac na raport. Ako ne dođe, šta ako ne dođe, ako upravo radi na tom slučaju? Hajde Anketni odbor o svemu da možemo da pričamo o nekim drugim stvarima i o ovim ubistvima koja su se desila, ali ne sada u ovom trenutku, ne sada. Tu je napravljena velika greška. Mi smo glasali protiv, SPS je bila uzdržana. Da vam kažem da su roditelji te dece ogorčeni, ogorčeni. Ja ne znam koji dogovor postoji, ne interesuje me, između partija, pojedinaca itd, ali mi ništa dobro ne donosimo.

Mi, kao institucija, parlament, možemo da se ne slažemo oko predloga, oko tačaka dnevnog reda, ali mi sa pojedinim partijama iz opozicije koji kažu - evo, mi smo sada novi, sad smo došli, zaboravili da su trčali, uletali na stadion, pa sada kada se vratimo ima sve da bude u redu itd. Zna se ko je šta radio kada je bio na vlasti, kako se živelo onda, kako se živi danas.

Danas, u poslednjoj godini, četiri milijarde evra i nešto su uložili strani investitori, doneli pare u Srbiju. Iz godine u godinu se to povećava. Danas je mnogo veći suficit, nego što je bio pre osam, devet i deset godina. Ja mogu da pričam o toj temi, jer sam u Jagodinu doveo 12 stranih investitora i jednog sam doveo u Batočinu, a vodio sam sa mnom preko 40 tadašnjih gradonačelnika i predsednika opština. Ne da oni nešto nauče od mene, neću reći da su to ljudi glupi, ali jednostavno da vidim kako možemo da pomognemo jedni drugima. Ti koji su tada bili sa mnom u delegaciji sada su neki poslanici itd, i ja nemam ništa protiv toga što oni govore, ali moramo da se vratimo i ko kome pripada od tada danas i šta su rezultati bili onda, a šta danas.

Neću reći da je sve u Srbiji super, ali idemo ka tome da pomognemo onima koji nemaju.

Znate šta, kad nasledite praznu kasu teško je da odmah od nule skočite do 100. Ovde je iz godine u godinu sve veće poverenje upravo tih stranih investitora.

Evropa i evrozona, hajde da pogledamo PDV, odnosno BDP koliki je u evrozoni. Znači, mnogo manji nego što je u Srbiji.

Da je u Srbiji loše, pa zar bi toliko investitora došlo u Srbiju ako je to tako kako neki žele da nas predstave? Kada odu, sami sebe pozovu na neki sastanak u neku državu i ogovaraju svoju zemlju tamo gde su rođeni i pričaju loše o Srbiji. Ti kojima oni pričaju, oni dođu pa vide i šta se desi? Izgube poverenje kod tih ljudi.

Ja sam imao jedan slučaj u Beču gde je jedan, neću da ga pominjem, rekao kako mene neće da primi predsednik Grupe prijateljstva iz Beča, parlamentarne Grupe prijateljstva, a ja predsednik parlamentarne Grupe prijateljstva iz Srbije. Pošaljem dopis – odmah dođite, kad želite. Vodim svake godine minimum 700 studenata u Beč, da vide naši mladi ljudi kako se živi u Evropi. Vodim ih na ekskurziju nekoliko dana, a ne da ostanu da rade u nekoj državi koja se ne zove Srbija.

Tako da, poštovane dame i gospodo, želim i da pohvalim Zakon o strancima. Na primer, evo mi smo u Jagodini imali problem ne sa radnicima, nego sa menadžerima. Ako neki Fišer, Nemac, otvori fabriku, on hoće od 300 radnika da ima 10 menadžera sa direktorom. Ne mogu ja da kažem – e, sad će ti menadžeri da budu odmah iz Srbije, itd. Ja se zalažem da radnici iz Srbije se zapošljavaju u tim fabrikama. Stalno me zovu – evo, istekao papir, već kako se zove, viza na godinu, evo sada tri godine. I, to smo rešili.

Rešili smo i u onim gradovima gde nema radnika, a ima dosta fabrika, da mogu oni da zaposle i strance u tim fabrikama. Sad kada pogledamo sve ove tačke, ne možemo da kažemo da su ovo tačke loše, da su štetne, itd.

Kada su u pitanju krediti i zajmovi, znate šta, da ne ponavljam koliko godina sam privrednik, ja nikada nisam imao novac onoliko koliko mi košta jedan kamion ili, ne znam, osnovna sredstva, ali ako imate ugovore sa onima kojima vi vršite usluge, onda je mnogo lakše uzeti kredit i od zarade vraćati polako taj kredit.

Svi ovi krediti i zajmovi i ono što se zove novac ja mislim, ne mislim, su namenski i da će te pare da se vrate, da li kroz putarinu, da li, ne znam, u nekom drugom obliku, ali te pare ne idu za kupovinu automobila, nego te pare idu za infrastrukturu i ono što nedostaje Srbiji.

E sad, da Srbija ima lošu etiketu u MNF-u, pa zar bi toliko EU dala para za poljoprivredne proizvođače ako smo mi zemlja koja propada ili stagnira? Imamo veoma visoku ocenu MMF-a. Čekajte, MMF je neko ko daje saglasnost o ekonomskoj stabilnosti – da li imate bonitet i da li ta zemlja može da dobije neka sredstva, itd.

Tako da, poštovane dame i gospodo, dobro je što ova tema danas je počela nekim drugim tonom, nije kao što je to bilo prethodnih četrdeset i nešto dana, da se mi ne slažemo oko dosta stvari, ali da vidimo oko čega se to slažemo. Izgleda, samo bi prihvatili da se složimo da oni uđu direktno u fotelje i da budu ministri, a to ne odlučuje ni Vučić, ni Dačić, ni ja, ni svi ovi poslanici, to odlučuju građani.

Mi znamo šta je bilo „Jedan od pet miliona“. Gde su sada? Čak je i u Jagodini počela šetnja. Jedan koga DS smenila zbog zloupotrebe službenog položaja, tada je to bio zakon, sada je ukinut. Smenili ga, a on se povampirio sada ponovo, a bogatiji od mene. Bogatiji, ali neću da pričam, a ja privrednik 43 godine.

Šta, jel mi isteklo vreme?

Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Poštovani narodni poslanici, ja do pre deset dana nisam znao kako se zove prethodni govornik, jer su ga svi zvali patka. Za razliku od prethodnog govornika, ja ne znam šta je pričao, samo su mi rekli da je lupao kao otvoren prozor, pošto nisam pratio prenos. Čitao je naš program. Sve što piše u našem programu je tačno, ali ne piše da su Srbi genocidan narod, da treba procesuirati Srbe u Haškom tribunalu. Haški tribunal je napravljen za Srbe, a ne za one koje podržava ova patka.

Poštovane dame i gospodo, da vam kažem, rušili su, odnosno kažu „Beograd na vodi“, vidite srušene barake, garaže itd, pa „Beograd na vodi“ je najlepši objekat. Kad mi neko od stranaca dođe, ja ga odvedem tamo da vidi nešto što retko gde u Evropi može da se vidi.

Poštovani građani Srbije, zašto on ne bude na bini da se obrati građanima, onima koji šetaju Beogradom? Zašto, on i još nekoliko njih? Zato što će biti izviždan.

Šta je radio i čime se bavio pre politike? Šta? Šta je radio? Ja sam privrednik 43 godine i imam rezultat. Deda mi je bio privrednik, otac i ja. Sada će on da spočitava JS da je naš program loš. Sve što piše u našem programu je tako i nikada nećemo odstupiti od našeg programa, ali pošto je njihov program promenljiv kako im kaže neko drugi… Znate, to što oni rade, to košta mnogo. Ko daje te pare? Odakle su im pare? Molim istražne organe da provere ko daje pare, na kom računu te pare stoje i šta je njihova obaveza za novac koji dobiju od tih takvih, da napadaju nešto što ima najbolji rezultat u Evropi koja se zove Srbija. Srbija se zove.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, izgleda da su ovi iz opozicije uspeli da nam nametnu temu i da se mi bavimo temom koja ništa dobro ne donosi građanima Srbije, ali pre nego što budem govorio o njima, želim samo da pitam ministra Aleksandra Vulina da li on zna ili ne zna da sada možda svaki 15-ti automobil može da prođe tehnički pregled. Znači, kolaps jer se primenjuju neki standardi koji nisu primereni u Srbiji, imamo vozila koja su stara dve, tri godine a da im se traži nešto i ta vozila ne mogu da imaju dogradnju, jer građani u Srbiji voze vozila gde je prosek starosti, mislim, između 10 i 15 godina, pa da vidimo kako taj problem da rešimo, a posebno autoprevoznici. Oni koji imaju kamione, oni nemaju šanse da registruju nijedno vozilo. To da znate.

Znači, kolaps je. Šestomesečni tehnički pregled za prevoznike, kako za putničke, tako i za teretni saobraćaj ne može niko da prođe. To je pitanje za vas.

Pitanje za Dmitrovića - zašto niste reagovali ili možda se reagovali, a organi i tužilaštvo ili sudstvo nije preduzelo ništa da se na osnovu krivične prijave Ive Đilas da je pretukao njen bivši suprug Dragan Đilas i tasta, evo, juče, prekjuče vidimo i dadilju i moramo da se borimo, tu je i ministarka pravde, da se uvede neki zakon, nešto što nikada ne zastareva. Ovo nije lustracija, ovo je krivično delo koje je izvršeno i potpisano od strane lica koje je doživelo fizički napad od strane svog bivšeg supruga i sve institucije u Srbiji treba time da se bave, a ne samo kad je u pitanju ovaj lažov, prevarant i siledžija i upravo ti lažovi, prevaranti, siledžije zloupotrebljavaju nešto što se zove laž svedoka. Svedoci mogu da lažu, ministre i ministarka pravde. Oni mogu da lažu, mogu da lažu i advokati, ali ta laž ne može da se prenosi preko političkih konferencija za štampu, a da se kasnije ispostavi, a ne kasnije, već sada, niko u Srbiji ne veruje u tu priču. Ali, oni zloupotrebljavaju tu temu, pa je šalju u one zemlje koje ne vole Srbiju, mogu slobodno da kažem tako, i mi tome moramo da stanemo na put, jer ćemo sve vreme.

Evo, danas, poštovana premijerko, već dva sata i 15 minuta vi ste svi skupa pričali o nečemu što je laž, o nečemu što niko ni lud u Srbiji ne može da prihvati da je to istina to što su pričali ti kriminalci i ubice u zatvoru. Sada, njima je najlakše uzmu dve kamere stave stativ na asfalt i drže konferenciju i objavljuju ih mediji, pa onda preuzimaju neki strani mediji te njihove priče i Srbija se kriminalizuje na način, a da ne postoji ni jedna istina u toj priči.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanja će biti vezana za sadašnje probleme.

Pitanje koje je vama poznato, a to je da se javio problem kod proizvođača mleka. Da država ne određuje cenu mleka to veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne zna, da najveću korist od toga imaju nakupci i prerađivači mleka i da je šest poslednjih godina ista cena mleka kakva je bila i pre šest godina, a da su imputi porasli nekoliko puta.

Sa druge strane, ti koji govore kako država nije ništa uradila, zaboravljaju da nikada većih subvencija nije bilo za poljoprivredne proizvođače nego što je poslednjih godina.

Isto tako, problem cene žita. Cenu žita određuje berza, a ne Vlada i država. Šta je savet poljoprivrednim proizvođačima, pošto je žetva počela šta da rade sa žitaricama koje trenutno treba da uberu sa svojih njiva, a nemaju skladišne kapacitete i svoje silose da mogu da smeste svu to količinu?

Pitanje za ministra zdravlja. Poznato je da vakcine koje su primili građani pre šest meseci, rečeno je da šest meseci deluju te vakcine, posle šest meseci treba ponovo građani da se vakcinišu. Od kada će to početi i da li će zavisiti od antitela tih građana koji su već primili vakcinu ili šta će biti kriterijum?

To je veoma važno iz razloga ako bi se desilo da oni koji su primili vakcinu se ponovo zaraze, onda nisu ugrozili samo sebe, već i svoje porodice, kolege na radnim mestima, itd.

Pitanje za ministarku kulture - da mi organizujemo i posvetimo malo veću pažnju srpskom kolu. Samo se govori o „Egzitu“. I ja volim „Egzit“, ali šta je sa srpskim kolom koje je priznato kod UNESKO-a kao međunarodna nematerijalna baština? Pa, da se organizuju takmičenja po okruzima, pa republičko takmičenje, pa da mi kao država čuvamo tu tradiciju, da tu učestvuju i Bošnjaci i Mađari sa svojim koreografijama, itd.

Mislim da je to neophodno u ovom trenutku da Srbija ono što je njen identitet čuva i nikada ne sme da ga izgubi, ne da nam se nameću samo neke nove vrednosti, a ono od čega smo mi nastali i na čemu počivamo da se zaboravi.

Pitanje imam i za ministarku za rad i socijalna pitanja. Sve veći broj maloletnih lica čini krivična dela. Zakon ne prepoznaje sankcije za maloletna lica koja čine krivična dela. Borite se, i cela Vlada i predsednica Vlade da mi vratimo nekada popravno-vaspitne domove, jer ta maloletna lica, možda 5%, 10% sama čine ta krivična dela. Imaju svoje gazde za koje rade i znaju da ako ih sutra neko uhvate da oni neće biti procesuirani, odnosno ta deca ili ta maloletna lica.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana ministarko Majo, mi se nismo razumeli. Ja poštujem i „Egzit“ i „Guču“, ali samo da znate da kada nam dođu strane delegacije mi nemamo koreografiju brejkdens, nego „Igrale se delije na sred zemlje Srbije“. Razumete? I, ne trebaju pare za to, već samo da ih neko uvaži, da se napravi neki kalendar takmičenja i da kažu – evo, prvo ste vi imali takmičenje u vašem okrugu, pet najboljih folklornih društava, takmičiće se u Beogradu itd.

Znate šta? Na selu uveče u 22.00, kada se smrkne, u 21.00 staje život do ujutru, dok ne svane. Ja sam napravio 42 doma kulture i imam 40 kulturno-umetničkih društava. Ima i u drugim gradovima, ne samo u Jagodini. Mi treba da uvažimo te momke, devojke, da se pojave na nekoj televiziji da se takmiče itd.

Kada sam rekao za mađarsku koreografiju i koreografiju Bošnjaka itd, da ne bude da se mi tu sada nešto šalimo, ozbiljno mislio. Dakle, da poštujemo sve, ali i ono što se zove srpsko kolo, srpski opanak, srpsku narodnu nošnju i da mlade ljude preusmerimo. Ako smo stvorili uslove da se nešto radi, zašto da ih ne promovišemo, da kažemo – evo, vi idete tri puta nedeljno na probu itd? To je vezano za to.

Imam još jedno pitanje, odnosno predlog za ministarku pravde i premijerku. Da li vi vidite pretnju jedne političke ludačke organizacije, koja se zove Sloboda i pravda, da će da padne krv na ulice Beograda, da će oni da seku glave? To je izrekla ona Marinika Tepić.

Da će da odrubi glavu je termin Dragana Đilasa koji je pretio svojoj supruzi kada je upao u stan gde je ona živela sa decom, majkom i ocem. Znate šta, postoji krivično delo koje se zove podstrekivanje u pravu. Sada treba da ćutimo? Svakog dana oni neka govore, da počnemo da se ubijamo zbog laži i politike koja samo šteti građanima Srbije, a ništa ne doprinosi.

Ko je prvi rekao da srpski parlament i Srbi treba da kažu da je bio genocid u Srebrenici? Upravo ta politička grupacija, onaj koji je primao pare, Vuk Jeremić, sa nekih adresa bez otpremnice, bez profakture, bez fakture. Vi to znate, pravnik ste i predsednica Vlade i ostali ministri. Kako može neko da ti prebaci tolike pare i ništa? Šta si ti odradio za njega?

Mi ne smemo da dozvolimo, neka taj ima imunitet, ako poziva na krvoproliće, da seku glave i da ćutimo, da kažemo to je u žaru političke borbe, jer šta će da nam kaže EU. Koja bre EU? Zapamtite, mi nećemo da dočekamo da uđemo u EU zato što izmišljaju svakoga dana nešto, da Srbija nije odradila, ono obećanje koje je dala nije ispoštovala. Sve je to laž. Sve što je Srbija trebala da uradi prema EU, mi smo uradili - doneli evropske zakone, isporučili su oni pre nas sve one koji su bili optuženi na listi Haškog tribunala. Šta to više treba da odradimo?

Mogu slobodno da kažem da se u politici javio politički terorizam u Srbiji. Nije to samo ratni terorizam, nego politički terorizam mora da se kazni, a ne hajde pustite ih, oni lupaju. Tako puštamo isto muževe koji prete ženama i u poslednjih 20 dana četiri žene su ubijene od strane muževa i deca. Imamo isto jednog muža koji je tukao tasta i ženu. Ko je? Dragan Đilas. Iva Đilas je to potpisala, nije to napisao ministar Lončar, Dragan Marković Palma ili Života Starčević, i dala prijavu i po službenoj dužnosti mora da se procesuira neko ko vrši nasilje u porodici.

Drugo vanredno zasedanje , 11.02.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, u utorak je jedan narodni poslanik govorio na svom jeziku. Inače, on je pripadnik nacionalne manjine i to niko ne spori. Njegovo je pravo, po Ustavu, da može da govori na svom jeziku, ali niko od nas nije razumeo šta je taj poslanik govorio.

On je napao sve vladare u Srbiji zbog jedne sudske odluke i moje pitanje se odnosi na Vladu. Želim da mi Vlada odgovori i ministar Vulin, zato što sud nije osudio Vulina što je koristio termin „Šiptari“.

Lično sam čuo Edi Ramu koji je nazvao Albance Šiptarima, pa poručujem da tuže Edi Ramu.

Kolega poslanik možda treba da pita kako je to 1.300 terorista pušteno iz srpskih zatvora za vreme kada je bio Koštunica premijer? Naravno, naređeno mu je, nije on to svojom voljom uradio. Na čelu te organizovane grupe i bande bila je Flora Brovina. Kao, oni su trgovali cigarama, nisu teroristi. Veliki broj tih koji su tada pušteni iz srpskih zatvora viđeni su u uniformi UČK.

Kad ćete jednom da prestanete, kao što Srbi to ne rade, da stalno napadaju Srbiju i građane Srbije i da u izbornoj kampanji to bude jedina tema? Srpskim partijama nikada nije bila tema izbori na jugu Srbije, kada su u pitanju opštine i gradovi gde žive Albanci, već smo pričali o programu, da korisnici programa budu sve nacije koje žive u Srbiji, a posebno na jugu Srbije.

Govorio je kako je etničko čišćenje, itd. Kakvo etničko čišćenje, pa etničko čišćenje su doživeli Srbi i genocid. Koliko danas Srba živi u Prištini a koliko je živelo pre? Koliko u Đakovici danas živi Srba a koliko su živeli pre rata? Koliko Albanaca danas na popisu ima na KiM a koliko je imalo ne za vreme rata nego pre rata? Mnogo više. Znači, Srbe su proterali a naselili Albance, koji nikada nisu živeli na KiM.

Jeste to pravo poslanika da govori, ali mi ne možemo da ćutimo, jer poslanik je u svom govoru govorio i o Angeli Merkel i o Makronu, prozvao je i njih, kako je nepravda u srpskim sudovima.

Tražim da mi Vlada odgovori i da obiđu Trnovac, najveće leglo droge i narko dilera. Trnovac nije zabranjen, da se uđe u Trnovac i da vidimo koliko njih u Trnovcu se bavi distribucijom droge. Siguran sam da to naša policija ima i da to ne toleriše više. Neka daju izveštaj što pre. Evo, ja tražim, u ime Poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije i mojih koalicionih partnera SPS i da mi ne zamere ostale partije, da se i u vaše ime pozovem, da policija odradi Trnovac i da da izveštaj Narodnoj skupštini ili Odboru za bezbednost šta su pronašli u Trnovcu.

Kada su u pitanju izbori na KiM gde su Albanci, Srpska lista ne napada Albance, već se samo brani kad ih Albanci napadnu. A tamo je takmičenje između albanskih lidera, predsednika partija, ko će više da napadne Srbe jer će mu to dati veći broj glasova. Šaljem poruku Albancima na KiM – nekada ste sarađivali sa Srbijom, hajte da se vratite da sarađujete ekonomski sa Srbijom, ne traži niko da vi zaboravite nešto što ste utripovali u vašim glavama i mi Srbi koji smo bili žrtva agresora NATO pakta da počnemo da sarađujemo. Kad bi se takva anketa pravila na KiM, garantujem da bi svi kosovski lideri izgubili.

Šta ćete vi to da uradite? Da dovedete strane investitore, kao što Srbija radi? Koliko ste vakcinisali građana? Šta da vam pomognemo?

Ja sam siguran da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i Ivica Dačić spremni da pomognemo i kosovskim Albancima kada su u pitanju i vakcine itd, ali njihovi lideri prave takvu retoriku i šalju militantne poruke, ratne, lažne, kako bi udaljili albanski narod od Srbije.

Srbija želi da sarađuje sa svima, kao što sarađuje sa svim nacijama koje žive u Republici Srbiji, ali isto tako tražimo da se poštuje Ustav.

Može svako da priča za ovom govornicom i štiti ga imunitet, ali ako laže, mi ne možemo da ćutimo. Taj gospodin je govorio neistinu.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je za predlagača tačke dnevnog reda koja se zove kodeks ponašanja. Sada kodeks ponašanja za nas koji smo u parlamentu, a šta ćemo sa onima koji nas napadaju, a nisu u parlamentu? Kada im parlament odgovori, onda pojedini mediji tako napadaju svakog pojedinca, kako eto, zloupotreba narodnog poslanika u parlamentu odgovora onom koga je napao, a da nije parlamentarna stranka ili pojedinac. Da vidimo kako da zabranimo, u stvari mi to ne možemo da zabranimo, ali šta su mere za neke koji napadaju porodicu visokih funkcionera?

Srbija je postala, mogu slobodno reći, najgora u nepoštovanju zakona. Dokle ćemo mi da tolerišemo onima koji lažu, koji napadaju i danas može svako da formira partiju i da kažemo – evo, on je predsednik partije koja se zove ne znam kako, ima pravo za dijalog. Koji dijalog? Dijalog treba da vrše oni koji su reprezentativni uzorak, kao što je sindikat u firmi? Imate npr. deset sindikata, dva, tri nisu reprezentativna. Oni se zovu sindikatima, ali ništa ne znači to što oni govore i oni nisu reprezentativni.

Veliki broj partija je izašao na izbore, nisu prešli cenzus. Oni drugi nisu izašli na izbore, jer su znali da ne mogu da pređu cenzus, pa je izgovor, ne znam, da su mediji zatvoreni i već ne znam šta.

Dame i gospodo, mi moramo ili da dorađujemo zakone koji se tiču onih koji ugrožavaju bezbednost političara, visokih funkcionera ove države ili da primenjujemo postojeće zakone.

Šta ovaj kodeks znači? Da vidi EU kako smo mi, kao nešto, tu civilizovani, hoće oni da nas civilizuju u 21. veku. Hajde jednom da se bavimo istinom i onim što se dešava u Srbiji i da svaki predlog zakona, koji dođe u ovaj parlament, neko od toga ima koristi, da li da se poštuje zakon ili da se poštuju neki koji kažu da su ugrožena ljudska prava, a oni mogu sa motornom testerom da uđu u RTS. Koje su tu bile kaznene mere? Nikakve. Šta mi dolazimo? Da mlatimo praznu slamu u parlamentu? Ne smemo njima da odgovorimo. Pazi Boga ti.

Molim vas, kada predlažemo zakone, pogotovo ovaj kodeks, pa nećemo mi sada u ovom kodeksu da gledamo da li je neko pustio brkove ili nije ili već ne znam šta.

Zna se šta je kodeks, hvala Bogu, svako od nas ko sedi ovde ni jednom od poslanika nisam mogao da zamerim da nisu se lepo obukli ili da, ne znam, su rekli nešto što ne priliči u ovom parlamentu.

Postoji nešto što se zove i afekat. U afektu kad te neko napadne, blati, laže, a gde će da mu odgovori narodni poslanik nego u parlamentu? Narodni poslanici su predstavnici političkih stranaka.

Narod je poslao narodne poslanike u parlament i imaju pravo i za to pravo oni imaju imunitet i taj neko ako smatra da narodni poslanik laže o njemu, a nikada niko od poslanika nije prvi napao nekog iz opozicije osim da mu je odgovorio na nešto, čak se i ne pozivaju poslanici na imunitet kada ih ti takvi tuže i odu na sud, pa čak ne dođe ni na suđenje, na ročište ne dolaze zato što je istina na ovoj drugoj strani.

Molim i vas predsedniče kao predsednika parlamenta i šefove poslaničkih grupa da svi mi reagujemo, a ne samo eto mi da radimo, sutra će biti ta tačka dnevnog reda da neko ocenjuje naš rad itd. Pa, oni da su ocenjivali naš rad, pošteno, bez da primenjuje dvostruke aršine, mi bi do sada bili u EU, ali kao takvi mi bi im smetali zato što ekonomski razvoj Srbije se razlikuje od najrazvijenijih država u Evropi, da ne govorim i ne spominjem imena. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, ja imam jedno pitanje i jedan predlog.

Pitanje je za ministra poljoprivrede – kako da zaustavimo da poljoprivredni proizvođači večito rade za nakupce i trgovce? Nikada tovna junad nije bila jeftinija nego poslednjih meseci. Ako jedno tele košta 600 evra i mora poljoprivredni proizvođač da ga čuva od devet do 12 meseci, nekad je tovna junad bila pre par meseci 2,2 evra, a danas je 1,7, a da je cena u kasapnicama ostala ista. Gde te pare idu? Znači dupla šteta i za poljoprivrednog proizvođača i za kupce, sve one koji odlaze u prodavnice, kasapnice da kupuju, ono što se zove potrošačka korpa.

Imajući u vidu da poljoprivredni proizvođač jednom godišnje prima platu, jednom godišnje dolazi do para, koji ima 10 junadi u štali, on na ovaj način gubi između 3.000 i 4.000 evra godišnje. Ne kažem da je kriv za to ministar poljoprivrede, ali moraće da se uključi i inspekcija, da vidimo gde ta razlika u ceni odlazi, da se dešava kao sada, da oni koji se bave preradom mesa i prodaju sveže meso u kasapnicama zarađuju i po dva puta više nego što je cena nabavka.

Drugi moj predlog je da se Veljko Odalović, sekretar Skupštine, imenuje da ide da obiđe kovid ambulante, da obiđe narodne poslanike, da vidi u kakvom su zdravstvenom stanju i da da izveštaj parlamentu, i to već danas da krene da radi, imajući u vidu da on ima imunitet, da se ne plaši, da najbolje neko ko nema veze sa zdravstvom, a nema virus, nema ni simptome, on je u ovom trenutku zdrav čovek, a nema ni neki veliki posao u parlamentu, da to bude njegov zadatak. Siguran sam da svi ti pacijenti koji se tamo nalaze imaju maksimalnu uslugu, ali isto tako da dobijamo i savet kada je u pitanju preventiva i od nekog ko nije zdravstveni radnik ili lekar.

Da se zahvalimo i zdravstvenim radnicima i lekarima. Iz dana u dan dobijamo informaciju da je neko od naših prijatelja dobio virus, ali ono što je najgore, siguran sam da preko 20% građana u Srbiji ima virus, a nema simptome. Sada kad se kaže - bio sam na nekom skupu, niko nije imao temperaturu, a posle tri, četiri ili pet dana neko lice se zarazilo ili dobilo koronu.

Dame i gospodo, još jednom da apelujem da smanjimo malo, neću reći propagandu, nije to propaganda, ali malo manje medijske poruke, da svakoga dana mi slušamo kako će sutra da umre ovoliko, prekosutra onoliko. Moramo da radimo i da nosimo taj virus, kao da je to običan grip, da rade fabrike, da nam deca idu u škole. Evo, neki gradovi su uveli, ovo je pitanje za ministra prosvete, neki gradovi sami su uveli i doneli odluku da đaci ne idu u škole. Ne može grad da ima takvu autonomiju. Autonomiju nad decom imaju roditelji i roditelj ako da saglasnost da mu dete ide u školu, to dete treba da ide u školu ili u vrtić.

Tako da, molim vas, predsedniče Skupštine, da izvršite konsultaciju sa Veljkom, pošto on nema pravo da diskutuje, da li prihvata ovaj moj predlog. Ne mogu da predložim da se stavi na glasanje, ali on stvarno treba da ode i da obiđe sve pacijente. Ne znam u ovom trenutku koliko je zaraženih narodnih poslanika. Ono što je meni poznato, jeste da ih je više od četiri. Mi trebamo da radimo i ne sme korona da nas uplaši, nas narodne poslanike, mi koji nemamo virus, a nemamo ni simptome. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 10.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 28.05.2012 - 20.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 20.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 03.06.2016 -