DRAGAN (D) MARKOVIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragan Marković je funkciju narodnog poslanika obavljao sedam puta do sada. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u petom sazivu, od 2001. do 2004. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran za poslanika u sedmom sazivu od 2007. godine, kao i u pet narednih saziva, tako da je na funkciji poslanika od 2007. godine do danas.

U 12. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe Jedinstvena Srbija.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 143 sata, 75 puta se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja učestvovao je četiri puta, a u traženju obaveštenja i objašnjenja tri puta. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 145 puta, od čega je za 144 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 2. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma.

BIOGRAFIJA

Rođen je 2. maja 1960. godine u Končarevu. Po završetku osnovne škole, upisao je i završio Školu učenika u privredi u Jagodini.

Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije u čijem sastavu, osim televizije Palma plus posluje i preduzeće za transport i trgovinu.

Obavljao je dužnost predsednika opštine Jagodina od 2004. godine, a u svom drugom mandatu, pošto je Jagodina dobila status grada, odlukom Skupštine grada 28. maja 2008. godine izabran je za prvog gradonačelnika Jagodine. Na mestu gradonačelnika ostao je do 2011. godine, kada je podneo ostavku.

Predsednik je Skupštine grada Jagodina od 2012. godine do danas.

U politički život uključio se 1993. godine, kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva. 1998. postao je i njen potpredsednik. U ovoj stranci ostao je do 2003. godine.

2004. godine osnovao je stranku Jedinstvena Srbija, čiji je predsednik do danas.
Poslednji put ažurirano: 27.10.2022, 14:41

Osnovne informacije

Statistika

  • 75
  • 1
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 1 godina i 12 dana i 12 sati

Uvaženi Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

HAARP

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 9 dana

Poštovani, iako se vi ,narodni poslanici narodu obraćate kao nezrelom detetu ,ipak kao nezreli građanin Vas pitam: Zašto se naše nebo truje hemikalijama iz vazduha? Da li je covid zaraza posledica izbacivanja zaleđenih bakterija iz vazduha? Zašto se naše nebo tretira HAARP sistemom?...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2022.

Gospodine predsedniče, gospodo ministri, JS će podržati Predlog rebalansa budžeta, imajući u vidu da Vlada Republike Srbije i resorni ministar u kontinuitetu već više godina, iz godinu u godinu je budžet sve veći, sve veća davanja, od socijalnih pomoći, preko onih koji su za nas možda najbitniji, poljoprivredni proizvođači.

Ali dozvolite mi da samo kažem vezano za problem koji se dešavao ovih dana, niko nije pomenuo problem Kosova i Metohije, osim partije koje čine vlast, svi se biju u grudi, kao – dajte da vidimo, neko će da prizna, neko neće, nezavisnost ili nezavisno Kosovo i Metohiju itd, a to je danas najveći problem, poslednjih 15, 20 godina, a možda i više.

Znači, da damo podršku i Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću da istraju i da štite Ustav Republike Srbije i sve one sporazume koje smo potpisali, od Kumanovskog sporazuma, preko Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma i da sve te sporazume samo poštuje Srbija, a oni drugi koji su potpisnici i autori, a znamo da su autori neke evropske države i Amerika, oni samo osuđuju neke poteze Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez da im daju ultimatum sa vremenskim periodom do tada i tada to morate da završite ili da prestanete.

Gospodine ministre, ja pratim sve ono što radi Ministarstvo finansija i želim da vas pohvalim da ovakav kontinuitet i da preko 100% je bruto društveni proizvod veći bio 2022. godine nego pre deset godina, a znamo šta nas je sve zadesilo i šta se dešavalo Srbiji, da smo imali poplave, korona, da je sve vreme ogroman pritisak međunarodne zajednice i da se razlikujemo od drugih država koje su nekada bile u ekonomskom smislu mnogo jače od Srbije, a da ih je Srbija polako prevazišla.

Znate šta, kada se umire i ne kritikuju Srbiju Bakir Izetbegović, Milo Đukanović i Plenković, predsednik hrvatske vlade, onda se ja zapitam da li nam stvarno loše ide ekonomski ili oni videli da više koristi od napada nema na Srbiju, jer svi su oni izgubili izbore. Znači, više im ne veruju njihovi građani, u te njihove militante poruke, nego veruju u ono se zove život, ekonomija, plata, stabilnost i međunarodna popularnost. Da bi postigli ovakve ekonomske rezultate, prvo neko mora da vam veruje, da je Srbija poslednjih sedam, osam godina najveća destinacija za strane investitore, i to strani investitori koji imaju ogromne bonitete, gde pojedini snabdevaju po 30, 40 država u svetu svojim proizvodima. A zašto su izabrali Srbiju? Zato što znaju da postoji politička stabilnost, ekonomska sigurnost, stabilnost evra, što je veoma važno i u ekonomiji i da Srbija je baza i kuća na putu na Balkanu, svima, celom svetu i da im je mnogo stalo do Srbije da imaju fabriku u Srbiji.

Još jedan glavni razlog je i ove godine, a već su ti investitori napravili fabrike u Srbiji, po gradovima u Srbiji, cena gasa, cena struje, najjeftinija, cena pojedinih artikala kada su u pitanju životne namernice, to je ministar jutros čitao, čak je ispustio da kaže da u Velikoj Britaniji je po sedam, osam puta skuplje sve ono što je cena u Srbiji, u Velikoj Britaniji, u državi koja sve vreme napada Srbiju i stalno nam spočitavaju da smo mi ovakav ili onakav narod i da treba neke posebne mere da se uvedu kada je u pitanju Srbija i srpski narod, oni građani koji žive u Srbiji.

Posebno želim da istaknem pomoć mladima. Znate šta, kad se ne nadate, a dobijete sveukupno 250 evra kada se sabere, je l' tako ministre, beše, sa 5.000 ovih koje se daju, nije to baš mala para za studente, za mlade ljude, za one punoletne. Neću reći da je malo para za penzionere koji su dobijali jednokratne pomoći više puta i sada će biti povećana penzija 9% i da sve to treba neko da obezbedi iz budžeta. Pare za penzije neće ići direktno iz budžeta, nego iz PIO osiguranja, odnosno PIO fonda. Šta to znači? To znači da smo došli u vreme kada više ima obveznika od korisnika. I to je pravi rezultat, znate.

Znate, nekada je to bilo dijametralno suprotno, a sada ne, sada oni koji rade zarađuju i za penzionere koji imaju redovne penzije i za svoju neku penziju budućnosti kada budu ti ljudi stekli uslove za odlazak u penziju.

Želim i da istaknem da nikada poljoprivreda nije imala ovolike subvencije i da je povećan fond za poljoprivredu, ne znam koliko beše, nisam se bavio ciframa i milijardama, ali očigledno da nikada nije bio veći procenat iz budžeta planiran za poljoprivredu, nego posle ovog rebalansa.

Mi moramo i da konstatujemo da poljoprivredni proizvođači su, neću reći žrtva ove Vlade, nego žrtva svetske ekonomske krize, a i elementarne nepogodne koje su zakačile naše poljoprivredne proizvođače i njima je stvarno mnogo teško i da država u granicama svojim mogućnosti gleda kako da im pomogne.

Šta je još važno, da taj kontinuitet, ne samo kada je u pitanju BDP, već infrastrukturni, da on iz godine u godinu se povećava. Kada je u pitanju izgradnja auto-puteva, bolnica, domova zdravlja, škola i sve ono što u Srbiji je bilo u lošem građevinskom stanju doživelo je određenu adaptaciju i sve to iz budžeta. Nije to baš tako lako, poštovane dame i gospodo poslanici, i građani Srbije, da funkcioniše na vreme, da se plate isplaćuju na vreme, da ono što se obeća da bude realizovano.

Zašto toliko sportskih rezultata? Pa, zato što znaju, jer ona ljubav prema sportu od pre 30 godina više ne postoji, sada postoji interes, a interes je upravo, ko će koliko da zaradi para. Prvo što svi sportski klubovi i savezi dobijaju određenu cifru svakog meseca, a posebno kada postignu visoke rezultate, kada se vijori srpska zastava, kada se intonira srpska himna i niko od ministara se ne slika na balkonu Skupštine grada Beograda što je ranijih godina bilo drugačije. Prvo se obrate političari, a posle oni koji imaju najveće zasluge i samo se tada sete tih sportista naših i posle toga se zaborave.

Srbija je država koja je u svim sferama napredovala, ali ono što je za nas najvažnije da nismo više ekonomski zavisni od nekih drugih država, pa da mi nešto moramo da radimo da bi nam neko dao neku pomoć. Najvažnije za privredu je stabilnost dinara, kurs evra i to upravo privlači veliki broj investitora. Ako iz Nemačke je došlo toliko investitora u Srbiju i zapošljavaju preko 70.000 radnika, a Nemačka je najveća ekonomska sila u EU, onda znajte da nas je priznala i Nemačka. Kina, takođe zašto bi Kina tako sarađivala sa Srbijom i zahvaljujući Kini mi smo spasili nekoliko velikih giganata. Danas bez Kine bi najmanje jedno 50.000 radnika ostalo bez posla i ne bi imali gde da rade. I nije to više važno, e, znate šta da nama neko naredi ne možete sa Kinom, jer Kina će direktno da konkuriše EU. Pa, nismo mi u EU, mi nismo ni u predsoblju, a sve što je EU tražila od nas mi smo ispoštovali. Sve i svakoga dana nešto novo izmišljaju.

Jedinstvena Srbija i SPS su 2008. godine, tada se to tako zvalo, napravili proevropsku Vladu i sa obećanjima da ćemo ući u EU. Obećanja su od 2000. godine, a ne od 2008. godine. Evo, sad smo ušli i ulazimo u 2023. godinu od EU nema ništa, ali mi nećemo da odustanemo od EU, mi ćemo i dalje da se trudimo i sve ono što ima EU da upravo ima i Srbija.

Jedinstvena Srbija se zalaže za ekonomske evropske vrednosti, a ne da nam nametnu da se više ne zovemo onako kako smo se zvali, da ne znam naša crkva i mi pravoslavci smo manji vernici od onih drugih i tako dalje. Naš stav je da poštujemo sve vernike, sve crkve i sve nacionalne manjine koje žive u Srbiji i samo tražimo.

Evo ga ulazi i ministar Rade Basta, aplaudirajte, došao vam ministar i mi iz Jedinstvene Srbije da se hvalimo, ministar privrede. I, da znate ministre, Mali da Rade Basta je privrednik preko 20 godina i biće vam od koristi.

Šta je najvažnije? Najvažnije da fabrike dolaze u Srbiju da se nastavi kontinuitet, da svako živi od svog rada. Borba protiv bele kuge. Pa, mi smo imali takvu borbu protiv bele kuge, ono što smo imali poslednjih sedam, osam godina, nismo imali u poslednjih 30 godina, osim u Jagodini gde smo mi doneli odluku da svako treće, četvrto, peto dete do desetog deteta kad se rodi da dajemo 200 evra svakog meseca do punoletstva deteta. To je trajalo dve godine i počeli su naglo da se doseljavaju iz nekih drugih gradova, i mi povećali broj stanovnika, da vam ne kažem za koliko tada, i ukinemo tu uredbu, ali važi za one koji su tada nasledili, odnosno sa kojima smo potpisali ugovor.

Ne znam da li je neko od vas video popis stanovništva u Srbiji da je sada manji broj stanovnika nego što je pre, ali ono na što je na mene ostavilo utisak, kaže imamo 700.000 momaka koji nisu ušli u brak i 800.000 devojaka, da ih tako nazovemo. Da vidimo kako njih ministre da stimulišemo. Ja sam ministre nekada davao 3000 evra ko ima preko 37 godina, a prvi put ulazi u brak i napravili smo četrdeset i nešto brakova, rodilo se dvadeset i nešto dece.

Evo, izvolite Nataša, nešto ste rekli. Ako ima neki kandidat sa leve ili desne strane za udaju ili za ženidbu, mi to znamo najbolje. Nataša je legenda da znate. Nataša Jovanović ona je legenda, ona je simbol jedne dame iz šumadijskog okruga i ja je posebno uvažavam i cenim.

Tako da ministre to treba da nas zabrinjava, ali znate šta je dobro, što imamo manji broj stanovnika, a više automobila, 800 hiljada automobila ima više sada nego na poslednjem popisu. To znači, da je standard malo veći, da je kreditna sposobnost malo bolja, da je bonitet tih ljudi bolji i veći i sigurnost i radna mesta i tako dalje. Danas ko se zaposli u ovim fabrikama i domaćim, koji imaju tržište, on može da računa, ako mu odgovara to radno mesto, da bude u toj fabrici do penzije.

Evo mi smo, na primer, u Jagodinu doveli 12 fabrika i sada hoću da pravim vrtić za sve te fabrike u industrijskoj zoni da ljudi dovedu decu za vreme dok su na radnom mestu. Možete i vi to da uzmete, ja nisam patentirao, negde gde ima veći broj tih fabrika, ali kada je u pitanju bela kuga, tu posebno želim da se zahvalim i Vladi, a posebno sada za žene gde se odvaja sedam hiljada evra, jel tako beše ministre, za veštačku oplodnju.

Znate šta, ne možemo mi odjednom da vidimo sada kako će se povećati broj đaka itd. Znači treba da prođe šest, sedam godina da bi efekat za novac koji je uložen, vidimo koliko je dece rođeno i gde rade ti njihovi roditelji.

Veoma je važna zaposlenost roditelja. Ako ima dvoje dece, da oba roditelja rade, ali moramo da imamo i vrtiće. Ja ne mogu da shvatim, ministre, ovo treba da proverite, zašto lokalne samouprave po gradovima Srbije i opštinama kupuju automobile? Zašto? Da im zabranite.

Vi kada ste došli i predsednik Vučić, vi ste prodali preko 3.000 automobila iz raznoraznih institucija, a oni kupuju po tri škode. Evo, pre mesec dana tri škode je kupila jedna opština ili jedan grad. Čekaj, bre, prijatelju, nisi imao ni biciklu, a sada ćeš odmah u škodu da uđeš da se voziš. Jesu li to prioriteti?

Kada se prebaci novac, da vidimo gde se troši taj novac. Naravno, vi ne možete da ispratite sve, ali sada elektronski sistem i kada neko traži pare. on mora da opravda gde je te pare i taj novac potrošio.

Kao neko ko putuje, mnogo država sam obišao u poslednje dve godine za vreme i korone.

Šta vreme? Već prošlo 20 minuta. Dobro, završavam.

Ministre, da vam kažem, mi smo na dobrom glasu, Srbija. Gde god da odem, svi hvale Srbiju i to je dobro i svi hoće da sarađuju sa Srbijom, a posebno Egipat koji ima 110 miliona stanovnika i molim vas i ministra privrede da se malo pozabavite Egiptom. To je ogromno tržište i da vidimo kako da vratimo poljoprivrednom proizvođaču da ima i telad i junad i svinje prasilje i sve ono što je nekada čuvao po štalama. To sada nedostaje. Prazne su štale.

Hvala.

Druga posebna sednica , 25.10.2022.

Poštovani članovi buduće Vlade, budući ministri, Jedinstvena Srbija će predložiti predlog kandidata za buduću Vladu.

Danas smo sve mogli da čujemo, ali ovo što sam čuo od jednog gospodina koji je sada izašao, prezime mu je Krkobabić, da on predlaže drogu do 25 grama da može svako da ima u džepu i da ne bude kažnjen zbog toga, a Bratislav Gašić ćuti, budući ministar, on ćuti. Ja molim da se napravi detektor za drogu kada ulazimo na vrata, da taj detektor otkrije, ili neki ker, pas. Ako ovo bude deo paketa Vlade, Jedinstvena Srbija za takav paket neće glasati. Da mi danas biramo ministre i Vladu i da ne pamtim kada je gore vreme bilo u svetu nego danas u kojem se Srbija nalazi, a da pričamo o drogi, kako je dobro 25 grama u džepu, to nije mnogo.

Nadam se da je Bratislav Gašić tu, ne vidim ga. Da ponovim još jednom, jeste li čuli, gospodine, rekao je da u Portugaliji, a zalaže se da bude i kod nas. Nema veze. Da li je Bratislav Gašić tu? Neka uđe u zapisnik, molim vas, budući ministre.

Znači, tražićemo odgovor, da li će to biti paket u ekspozeu ili neće? Mi se danas zalažemo kako da pomogne ta nova Vlada građanima Srbije koji prate ovaj prenos i očekuju da Vlada u kontinuitetu radi ono što je radila i da svako ko želi da radi u Srbiji može da se zaposli, da infrastruktura iz dana u dana se menja, da se grade putevi, bolnice, turistički centri, sportski objekti i da ne nabrajam sve šta se gradi. Da li je to resor poljoprivrede, droga? Da se mi zalažemo kako poljoprivrednim proizvođačima da pomognemo? Šta je to što je neophodno u ovom vremenskom periodu?

Poljoprivredni proizvođači imaju najveću štetu od svih privrednih subjekata, ekonomsku štetu, plus elementarne nepogode koje su zakačile poljoprivredne proizvođače. Država daje velike subvencije, nikada subvencija nije bila veća kada je u pitanju mleko, ali budući ministar sigurno zna da minimum dve i po godine treba da se formira jedna krava muzara, kako je mi nazivamo koji živimo na selu. Znači, dve i po godine treba da prođe vreme.

I ne samo da je deficitarno mleko, već i meso. Da ne uvozimo meso zamrzlo iz nekih drugih država i tamo gde se to zamrzlo meso uvozi da imamo posebnu kontrolu kod prerađivača mesa. Znači, posebnu kontrolu! Ne želim da se bavim sada pojedinačno ko su ti veliki giganti koji kupuju zamrzlo meso, da ne osećate ništa kao kada slamu jedete, ali nadam se da će se budući ministar baviti tim problemom.

Šta je još važno za ovu Vladu? Taj kontinuitet. Ima ovde i novih i starih ministara, ali moram da pohvalim Vladu, i one stare i ove nove, i one koji nisu bili ministri. Očekujemo od njih da daju sve od sebe, posebno kada je u pitanju ona prva Vlada, kada je bio ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Tada je 18 država povuklo priznanje o nezavisnosti Kosova i Metohije. Neka mi ne zamere drugi ministri, svi ministri su dobro radili, ali to je bilo ključno pitanje kada su kosovski Albanci tražili da uđu u Interpol, da nisu imali većinu.

Naravno, sve to zahvaljujući predsedniku Vučiću, koga sve vreme napadaju neki iz bivših republika. Napadao ga je Bakir Izetbegović, koji više politički ne postoji. Napadao ga je i Milo Đukanović, koji više politički ne postoji. Napadao ga je i Milanović, predsednik Hrvatske i predsednik Vlade Plenković, koji će izgubiti na izborima. Znači, ne veruju im ni njihovi birači više u te priče koje su pričali.

Tako da, predsednik Vučić sve ono što je radio i što je stvorio klimu kada su u pitanju međunarodni odnosi, da dođe toliko veliki broj investitora u Srbiju, je opravdano. Kada bi te republike spojili ponovo da čine neku Jugoslaviju, siguran sam da bi kod građana u tim republikama pobedio i on, a i mi sa njim.

Znate šta mi smeta? Što kažete mi smo okupljeni oko vas. Mi smo jedan isti tim, da li igramo levo krilo ili desno krilo. Nismo mi okupljeni SPS i JS, pa vas molim da izbegnete taj termin okupljeni, sakupljeni. Sakupite ovce i već ne znam šta. Mi to radimo na osnovu zdravog razuma, ne zbog ličnog interesa, jer da smo gledali lični interes ja bih tražio da budem ministar.

Upravo hoću da pokažem da mi ne treba ministarska funkcija da radim za Srbiju. Ja bez ijedne funkcije sam obišao preko deset država i uvek kada sam odlazio u te države informisao predsednika Vučića šta ću pričati i kad se vratim šta sam pričao. Znate šta, ponekada ima mnogo veću težinu kada vam dođe npr. neki ambasador iz neke zemlje koja odlučuje o sudbini građana Srbije, iz Beograda u neki grad u unutrašnjosti. Kada mi potvrdimo da je to tako, a ne potvrdimo zato što smo deo vlasti, ili što ne znam šta, neko nam je simpatičan ili antipatičan, nego zato što je to realnost.

Neću govoriti o pojedinostima koje su to države gde sam odlazio i razgovarao sa tim visokim funkcionerima, ali nikada mi se nije desilo, kao što se dešava našoj opoziciji, kada pređu granicu da napadaju srpsku vladu i predsednika srpskog. Bio sam i ja opozicija. Kada pređem granicu, najlepše pričam o našoj državi i o vladi i o Koštunici i o pokojnom Đinđiću, i o svima onima za vreme dok sam bio opozicija. Znate, da mi ovde se raspravljamo o programima, čiji je program bolji, da li je taj program negde viđen, ili samo na papiru. Kada sam kod papira, svi programi svih stranaka su isti ili slični, ali je problem u realizaciji, da li to što piše u nekom papiru, u nekoj platformi je negde realizovano, ili ne.

Stvarno molim sve partije koje su u parlamentu da bar oko jednog pitanja budemo jedinstveni, oko srpskog nacionalnog pitanja. Danas je sve srpsko nacionalno pitanje, ne samo Kosovo, Ukrajina i Rusija, danas je srpsko nacionalno pitanje da je najjeftinija struja u Evropi, da imamo dovoljno hrane, da nas poštuju svi oni koji pre 10-12 godina se šegačili sa Srbijom. Danas najbolji ambasadori u Srbiji i ministri i političari, nismo mi, nego ti vlasnici velikog kapitala iz evropskih država, oni nas predstavljaju i govore da sve što je Srbija obećala da je ispoštovala i realizovala i zbog toga veliki broj investitora dolazi u Srbiju.

Danas sam gledao, mislim da je to u Vlasotincu, nova fabrika, odnosno stara fabrika sa još jednim novim pogonom, gde su zaposleni blizanci, brat i sestra, imaju 17 godina. Znate šta, nekada je bio san da neko radi sa 17 godina. Jedino što mi možemo da tražimo je da malo povećaju plate ti strani investitori, da im ne damo subvencije ako su minimalne plate, ali da vodimo računa i da nam ne odu i da budu zadovoljni oni koji su zaposleni i naravno država.

Spoljnotrgovinska saradnja samo sa Nemačkom je sedam milijardi i nešto, to su ogromne pare, samo sa Nemačkom za prvih osam meseci. Ogromne pare. Od tih para se primaju i penzije, od tih para se školuju deca, leče građani, ne samo od para nemačkih investitora, već i od para onih drugih investitora iz drugih država, da ne nabrajam iz kojih sve zemalja.

Zašto sam rekao ovo dvoje brat i sestra blizanci? Zato što mi moramo da proširimo dualno obrazovanje. Bez dualnog obrazovanja neće niko da vas zaposli kada mu vi odnesete diplomu, on će da napravi sa vama probni rad, reći će – ti momak ne znaš to da radiš, ili ti devojčice ili devojko. Ali dualno obrazovanje nije skupo. Na taj način obezbeđujemo nova radna mesta i zaustavljamo odlazak mladih ljudi iz Srbije.

Obrazovanje i praksu imaju oni koji su vezani za zdravstvo, za neke stručne fakultete, ali treba da imaju obrazovanje dualno i oni koji završe ekonomski fakultet, oni koji su na ekonomskom fakultetu i na drugim fakultetima, jer oni moraju da imaju neko znanje, potkovano znanje neko, da 20% od onoga što su slušali na predavanjima znaju da primene na radnom mestu. To neće biti skupo sigurno, samo da ministar finansija poveća malo budžet za prosvetu, kako bi imali sredstva, da ne tražimo mi od tih stranih investitora da daju dnevnice toj deci, već da država da školama i fakultetima, kako bi mogli da daju toj deci da imaju bar doručak ili ručak, kada odu na praksu u neku fabriku ili u neko preduzeće.

Kada su u pitanju druga zanimanja, šta je najvažnije, prosveta, sudstvo, zdravstvo, vojska i policija, tu isto moramo da vodimo računa da plate budu solidne, i jesu, i ne da su solidne, možda malo veće, ali treba da imaju još veće plate, kako bi mogli da rade svoj posao onako kako im to piše u rešenju, u sudstvu, u policiji, u vojsci gde su zaposleni itd.

Tako da, poštovane dame i gospodo, ova vlada ima čime da se pohvali, ova vlada ima dobar rezultat. Šta je još najvažnije? Da mi budemo srpska vlada, da nismo mi ni evropska ni zapadna, ni ne znam vlada nekih drugih zemalja, mi smo srpska vlada. Radimo u interesu građana Srbije, ali isto tako ima onih koji moraju da odlučuju u datim trenucima šta ćemo i kako ćemo da se ponašamo i kad nas neko napada i kada mi procenimo i vidimo šta je život, a život je ekonomija, da se ne držimo neke tradicije, istorije.

Kad to kažem, ne mislim da gubimo ni staro prijateljstvo, niti da neko sutra prizna Kosovo itd. Kosovo je oteto i Kosovo danas ima atribute državnosti. Znači, mi to ne možemo da vratimo. Pa jedino da ratujemo. Sada naša generacija to ne može da vrati. Kad to kažem, ne mislim ja pošto ne možemo da vratimo, da kažemo – u redu to što ste uzeli, uzeli, to je vaše. Ne, ako im ne damo, nekada možemo i da vratimo. Ako im poklonimo, onda smo za sva vremena izgubili taj deo teritorije.

Kada su u pitanju Rusija i Ukrajina, da li će sutra da prestane rat ako Srbija uvede sankcije Rusiji? Neće. Jesmo li mi krivi zbog tog rata? Nismo. Kada će da prestane rat? Znate li kada? Kada Ukrajinci polože oružje i ne slušaju više onog svog šefa, jer šta je najveći problem? Najveći problem je nadmudrivanje između Rusije, Evrope i Amerike. A ko je najveća žrtva? Ukrajina.

Mi iz Jedinstvene Srbije ne podržavamo agresiju i bombardovanje i ubijanje civila, ma gde se ona desila. Ali nismo ni uzrok toga, niti mi možemo da zaustavimo rat u Rusiji. Da ne rušimo staro prijateljstvo, a da ne traže od nas neki da mi sada moramo tu našu politiku da menjamo. Mi smo vojno neutralna država i da gledamo svoja posla, kako da dovodimo investitore, da zaposlimo što veći broj građana Srbije, da pomognemo svakom čoveku.

Zašto poslednjih 10 godina dolazi ovoliki broj investitora? Zato što Srbija ima ekonomsku sigurnost, međunarodnu stabilnost i Srbija je priznata u celom svetu i njeno rukovodstvo.

Prvi put se dešava i dešavalo da to što naši funkcioneri pričaju, kada odu u neku državu, kada se vrate, građanima Srbije isto to govore. Kažu, evo ga Vučić, šta sad mi on priča, ne znam iz Brisela, iz Moskve, da ne nabrajam sve gradove gde su bili međunarodni sastanci. Pa, upravo je to poenta da ti mediji tamo, slušaju šta je on rekao, sa tim njegovim domaćinima i građani Srbije, preko naših medija da se uvere da to, što je tamo govorio, govori i građanima Srbije.

Ja samo molim da mi se oko toga ne svađamo, mi svi koji smo u ovom parlamentu, da li hteli da priznamo ili ne, da nije Vučić promenio cenzus i da sa 3% se ulazi u parlament, veliki broj partija ne bi ušao u parlament bez neke koalicije, a i te koalicije se raspadaju, raspale se, a još nisu ušle u parlament, oni su se raspali, evo sada isto vidimo. Jedno je pričati i udarati se u grudi pre, dok nemaš neku odgovornost, a kada uđeš u ovaj dom, koji se zove parlament Republike Srbije, nešto drugo se dešava, nešto što nije ravno onom što si ti pričao na ulici, već ono što se dešava i što se radi.

Da vam kažem, da JS prvi put ima kandidata za ministra, Radeta Bastu. Rade Basta je 20 godina privatni preduzetnik i tako da on ima veze sa privredom i zna vrlo dobro šta je privreda, nije on kandidovan ispred JS, zato što se bavio kikboksom, kako neki ga nazivaju kikbokserom, pa u tome je i poenta, ima plemenito srce, ima plemenito srce, ima sposobnost.

Znači, koliko ja vidim ovde kandidate za ministre, da je najvažnija sposobnost, a ne podobnost.

Među vama ni jednog ne mogu da izdvojim da kažem, on je tu zbog podobnosti. Maja Gojković i ja se dugo znamo i vi nećete da mi zamerite što vas neću da spomenem, Maja Gojković i ja smo podmetnuli naša imena 2004. godine, kada smo se kandidovali ono u Novom Sadu, a ja u Jagodini, za gradonačelnike ta dva grada i pobedili.

Druga posebna sednica , 25.10.2022.

Znači, podržavam kandidate sve za ministre, siguran sam da će Vlada imati kontinuitet, i nadam se da ona moja primedba na početku neće biti sastavni deo Ekspozea.

Ako to vidim u štampanom delu, mi onda nećemo glasati ako ta droga bude sastavni Ekspozea, da može do 25 grama da se nosi u džepu. Ne može. Ne može da se nosi ni 2 grama droga, ona nije dobra za našu decu.

Deseto vanredno zasedanje , 29.07.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, izgleda da su ovi iz opozicije uspeli da nam nametnu temu i da se mi bavimo temom koja ništa dobro ne donosi građanima Srbije, ali pre nego što budem govorio o njima, želim samo da pitam ministra Aleksandra Vulina da li on zna ili ne zna da sada možda svaki 15-ti automobil može da prođe tehnički pregled. Znači, kolaps jer se primenjuju neki standardi koji nisu primereni u Srbiji, imamo vozila koja su stara dve, tri godine a da im se traži nešto i ta vozila ne mogu da imaju dogradnju, jer građani u Srbiji voze vozila gde je prosek starosti, mislim, između 10 i 15 godina, pa da vidimo kako taj problem da rešimo, a posebno autoprevoznici. Oni koji imaju kamione, oni nemaju šanse da registruju nijedno vozilo. To da znate.

Znači, kolaps je. Šestomesečni tehnički pregled za prevoznike, kako za putničke, tako i za teretni saobraćaj ne može niko da prođe. To je pitanje za vas.

Pitanje za Dmitrovića - zašto niste reagovali ili možda se reagovali, a organi i tužilaštvo ili sudstvo nije preduzelo ništa da se na osnovu krivične prijave Ive Đilas da je pretukao njen bivši suprug Dragan Đilas i tasta, evo, juče, prekjuče vidimo i dadilju i moramo da se borimo, tu je i ministarka pravde, da se uvede neki zakon, nešto što nikada ne zastareva. Ovo nije lustracija, ovo je krivično delo koje je izvršeno i potpisano od strane lica koje je doživelo fizički napad od strane svog bivšeg supruga i sve institucije u Srbiji treba time da se bave, a ne samo kad je u pitanju ovaj lažov, prevarant i siledžija i upravo ti lažovi, prevaranti, siledžije zloupotrebljavaju nešto što se zove laž svedoka. Svedoci mogu da lažu, ministre i ministarka pravde. Oni mogu da lažu, mogu da lažu i advokati, ali ta laž ne može da se prenosi preko političkih konferencija za štampu, a da se kasnije ispostavi, a ne kasnije, već sada, niko u Srbiji ne veruje u tu priču. Ali, oni zloupotrebljavaju tu temu, pa je šalju u one zemlje koje ne vole Srbiju, mogu slobodno da kažem tako, i mi tome moramo da stanemo na put, jer ćemo sve vreme.

Evo, danas, poštovana premijerko, već dva sata i 15 minuta vi ste svi skupa pričali o nečemu što je laž, o nečemu što niko ni lud u Srbiji ne može da prihvati da je to istina to što su pričali ti kriminalci i ubice u zatvoru. Sada, njima je najlakše uzmu dve kamere stave stativ na asfalt i drže konferenciju i objavljuju ih mediji, pa onda preuzimaju neki strani mediji te njihove priče i Srbija se kriminalizuje na način, a da ne postoji ni jedna istina u toj priči.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana predsednice Vlade, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanja će biti vezana za sadašnje probleme.

Pitanje koje je vama poznato, a to je da se javio problem kod proizvođača mleka. Da država ne određuje cenu mleka to veliki broj poljoprivrednih proizvođača ne zna, da najveću korist od toga imaju nakupci i prerađivači mleka i da je šest poslednjih godina ista cena mleka kakva je bila i pre šest godina, a da su imputi porasli nekoliko puta.

Sa druge strane, ti koji govore kako država nije ništa uradila, zaboravljaju da nikada većih subvencija nije bilo za poljoprivredne proizvođače nego što je poslednjih godina.

Isto tako, problem cene žita. Cenu žita određuje berza, a ne Vlada i država. Šta je savet poljoprivrednim proizvođačima, pošto je žetva počela šta da rade sa žitaricama koje trenutno treba da uberu sa svojih njiva, a nemaju skladišne kapacitete i svoje silose da mogu da smeste svu to količinu?

Pitanje za ministra zdravlja. Poznato je da vakcine koje su primili građani pre šest meseci, rečeno je da šest meseci deluju te vakcine, posle šest meseci treba ponovo građani da se vakcinišu. Od kada će to početi i da li će zavisiti od antitela tih građana koji su već primili vakcinu ili šta će biti kriterijum?

To je veoma važno iz razloga ako bi se desilo da oni koji su primili vakcinu se ponovo zaraze, onda nisu ugrozili samo sebe, već i svoje porodice, kolege na radnim mestima, itd.

Pitanje za ministarku kulture - da mi organizujemo i posvetimo malo veću pažnju srpskom kolu. Samo se govori o „Egzitu“. I ja volim „Egzit“, ali šta je sa srpskim kolom koje je priznato kod UNESKO-a kao međunarodna nematerijalna baština? Pa, da se organizuju takmičenja po okruzima, pa republičko takmičenje, pa da mi kao država čuvamo tu tradiciju, da tu učestvuju i Bošnjaci i Mađari sa svojim koreografijama, itd.

Mislim da je to neophodno u ovom trenutku da Srbija ono što je njen identitet čuva i nikada ne sme da ga izgubi, ne da nam se nameću samo neke nove vrednosti, a ono od čega smo mi nastali i na čemu počivamo da se zaboravi.

Pitanje imam i za ministarku za rad i socijalna pitanja. Sve veći broj maloletnih lica čini krivična dela. Zakon ne prepoznaje sankcije za maloletna lica koja čine krivična dela. Borite se, i cela Vlada i predsednica Vlade da mi vratimo nekada popravno-vaspitne domove, jer ta maloletna lica, možda 5%, 10% sama čine ta krivična dela. Imaju svoje gazde za koje rade i znaju da ako ih sutra neko uhvate da oni neće biti procesuirani, odnosno ta deca ili ta maloletna lica.

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Poštovana ministarko Majo, mi se nismo razumeli. Ja poštujem i „Egzit“ i „Guču“, ali samo da znate da kada nam dođu strane delegacije mi nemamo koreografiju brejkdens, nego „Igrale se delije na sred zemlje Srbije“. Razumete? I, ne trebaju pare za to, već samo da ih neko uvaži, da se napravi neki kalendar takmičenja i da kažu – evo, prvo ste vi imali takmičenje u vašem okrugu, pet najboljih folklornih društava, takmičiće se u Beogradu itd.

Znate šta? Na selu uveče u 22.00, kada se smrkne, u 21.00 staje život do ujutru, dok ne svane. Ja sam napravio 42 doma kulture i imam 40 kulturno-umetničkih društava. Ima i u drugim gradovima, ne samo u Jagodini. Mi treba da uvažimo te momke, devojke, da se pojave na nekoj televiziji da se takmiče itd.

Kada sam rekao za mađarsku koreografiju i koreografiju Bošnjaka itd, da ne bude da se mi tu sada nešto šalimo, ozbiljno mislio. Dakle, da poštujemo sve, ali i ono što se zove srpsko kolo, srpski opanak, srpsku narodnu nošnju i da mlade ljude preusmerimo. Ako smo stvorili uslove da se nešto radi, zašto da ih ne promovišemo, da kažemo – evo, vi idete tri puta nedeljno na probu itd? To je vezano za to.

Imam još jedno pitanje, odnosno predlog za ministarku pravde i premijerku. Da li vi vidite pretnju jedne političke ludačke organizacije, koja se zove Sloboda i pravda, da će da padne krv na ulice Beograda, da će oni da seku glave? To je izrekla ona Marinika Tepić.

Da će da odrubi glavu je termin Dragana Đilasa koji je pretio svojoj supruzi kada je upao u stan gde je ona živela sa decom, majkom i ocem. Znate šta, postoji krivično delo koje se zove podstrekivanje u pravu. Sada treba da ćutimo? Svakog dana oni neka govore, da počnemo da se ubijamo zbog laži i politike koja samo šteti građanima Srbije, a ništa ne doprinosi.

Ko je prvi rekao da srpski parlament i Srbi treba da kažu da je bio genocid u Srebrenici? Upravo ta politička grupacija, onaj koji je primao pare, Vuk Jeremić, sa nekih adresa bez otpremnice, bez profakture, bez fakture. Vi to znate, pravnik ste i predsednica Vlade i ostali ministri. Kako može neko da ti prebaci tolike pare i ništa? Šta si ti odradio za njega?

Mi ne smemo da dozvolimo, neka taj ima imunitet, ako poziva na krvoproliće, da seku glave i da ćutimo, da kažemo to je u žaru političke borbe, jer šta će da nam kaže EU. Koja bre EU? Zapamtite, mi nećemo da dočekamo da uđemo u EU zato što izmišljaju svakoga dana nešto, da Srbija nije odradila, ono obećanje koje je dala nije ispoštovala. Sve je to laž. Sve što je Srbija trebala da uradi prema EU, mi smo uradili - doneli evropske zakone, isporučili su oni pre nas sve one koji su bili optuženi na listi Haškog tribunala. Šta to više treba da odradimo?

Mogu slobodno da kažem da se u politici javio politički terorizam u Srbiji. Nije to samo ratni terorizam, nego politički terorizam mora da se kazni, a ne hajde pustite ih, oni lupaju. Tako puštamo isto muževe koji prete ženama i u poslednjih 20 dana četiri žene su ubijene od strane muževa i deca. Imamo isto jednog muža koji je tukao tasta i ženu. Ko je? Dragan Đilas. Iva Đilas je to potpisala, nije to napisao ministar Lončar, Dragan Marković Palma ili Života Starčević, i dala prijavu i po službenoj dužnosti mora da se procesuira neko ko vrši nasilje u porodici.

Drugo vanredno zasedanje , 11.02.2021.

Poštovani predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, u utorak je jedan narodni poslanik govorio na svom jeziku. Inače, on je pripadnik nacionalne manjine i to niko ne spori. Njegovo je pravo, po Ustavu, da može da govori na svom jeziku, ali niko od nas nije razumeo šta je taj poslanik govorio.

On je napao sve vladare u Srbiji zbog jedne sudske odluke i moje pitanje se odnosi na Vladu. Želim da mi Vlada odgovori i ministar Vulin, zato što sud nije osudio Vulina što je koristio termin „Šiptari“.

Lično sam čuo Edi Ramu koji je nazvao Albance Šiptarima, pa poručujem da tuže Edi Ramu.

Kolega poslanik možda treba da pita kako je to 1.300 terorista pušteno iz srpskih zatvora za vreme kada je bio Koštunica premijer? Naravno, naređeno mu je, nije on to svojom voljom uradio. Na čelu te organizovane grupe i bande bila je Flora Brovina. Kao, oni su trgovali cigarama, nisu teroristi. Veliki broj tih koji su tada pušteni iz srpskih zatvora viđeni su u uniformi UČK.

Kad ćete jednom da prestanete, kao što Srbi to ne rade, da stalno napadaju Srbiju i građane Srbije i da u izbornoj kampanji to bude jedina tema? Srpskim partijama nikada nije bila tema izbori na jugu Srbije, kada su u pitanju opštine i gradovi gde žive Albanci, već smo pričali o programu, da korisnici programa budu sve nacije koje žive u Srbiji, a posebno na jugu Srbije.

Govorio je kako je etničko čišćenje, itd. Kakvo etničko čišćenje, pa etničko čišćenje su doživeli Srbi i genocid. Koliko danas Srba živi u Prištini a koliko je živelo pre? Koliko u Đakovici danas živi Srba a koliko su živeli pre rata? Koliko Albanaca danas na popisu ima na KiM a koliko je imalo ne za vreme rata nego pre rata? Mnogo više. Znači, Srbe su proterali a naselili Albance, koji nikada nisu živeli na KiM.

Jeste to pravo poslanika da govori, ali mi ne možemo da ćutimo, jer poslanik je u svom govoru govorio i o Angeli Merkel i o Makronu, prozvao je i njih, kako je nepravda u srpskim sudovima.

Tražim da mi Vlada odgovori i da obiđu Trnovac, najveće leglo droge i narko dilera. Trnovac nije zabranjen, da se uđe u Trnovac i da vidimo koliko njih u Trnovcu se bavi distribucijom droge. Siguran sam da to naša policija ima i da to ne toleriše više. Neka daju izveštaj što pre. Evo, ja tražim, u ime Poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije i mojih koalicionih partnera SPS i da mi ne zamere ostale partije, da se i u vaše ime pozovem, da policija odradi Trnovac i da da izveštaj Narodnoj skupštini ili Odboru za bezbednost šta su pronašli u Trnovcu.

Kada su u pitanju izbori na KiM gde su Albanci, Srpska lista ne napada Albance, već se samo brani kad ih Albanci napadnu. A tamo je takmičenje između albanskih lidera, predsednika partija, ko će više da napadne Srbe jer će mu to dati veći broj glasova. Šaljem poruku Albancima na KiM – nekada ste sarađivali sa Srbijom, hajte da se vratite da sarađujete ekonomski sa Srbijom, ne traži niko da vi zaboravite nešto što ste utripovali u vašim glavama i mi Srbi koji smo bili žrtva agresora NATO pakta da počnemo da sarađujemo. Kad bi se takva anketa pravila na KiM, garantujem da bi svi kosovski lideri izgubili.

Šta ćete vi to da uradite? Da dovedete strane investitore, kao što Srbija radi? Koliko ste vakcinisali građana? Šta da vam pomognemo?

Ja sam siguran da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić i Ivica Dačić spremni da pomognemo i kosovskim Albancima kada su u pitanju i vakcine itd, ali njihovi lideri prave takvu retoriku i šalju militantne poruke, ratne, lažne, kako bi udaljili albanski narod od Srbije.

Srbija želi da sarađuje sa svima, kao što sarađuje sa svim nacijama koje žive u Republici Srbiji, ali isto tako tražimo da se poštuje Ustav.

Može svako da priča za ovom govornicom i štiti ga imunitet, ali ako laže, mi ne možemo da ćutimo. Taj gospodin je govorio neistinu.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je za predlagača tačke dnevnog reda koja se zove kodeks ponašanja. Sada kodeks ponašanja za nas koji smo u parlamentu, a šta ćemo sa onima koji nas napadaju, a nisu u parlamentu? Kada im parlament odgovori, onda pojedini mediji tako napadaju svakog pojedinca, kako eto, zloupotreba narodnog poslanika u parlamentu odgovora onom koga je napao, a da nije parlamentarna stranka ili pojedinac. Da vidimo kako da zabranimo, u stvari mi to ne možemo da zabranimo, ali šta su mere za neke koji napadaju porodicu visokih funkcionera?

Srbija je postala, mogu slobodno reći, najgora u nepoštovanju zakona. Dokle ćemo mi da tolerišemo onima koji lažu, koji napadaju i danas može svako da formira partiju i da kažemo – evo, on je predsednik partije koja se zove ne znam kako, ima pravo za dijalog. Koji dijalog? Dijalog treba da vrše oni koji su reprezentativni uzorak, kao što je sindikat u firmi? Imate npr. deset sindikata, dva, tri nisu reprezentativna. Oni se zovu sindikatima, ali ništa ne znači to što oni govore i oni nisu reprezentativni.

Veliki broj partija je izašao na izbore, nisu prešli cenzus. Oni drugi nisu izašli na izbore, jer su znali da ne mogu da pređu cenzus, pa je izgovor, ne znam, da su mediji zatvoreni i već ne znam šta.

Dame i gospodo, mi moramo ili da dorađujemo zakone koji se tiču onih koji ugrožavaju bezbednost političara, visokih funkcionera ove države ili da primenjujemo postojeće zakone.

Šta ovaj kodeks znači? Da vidi EU kako smo mi, kao nešto, tu civilizovani, hoće oni da nas civilizuju u 21. veku. Hajde jednom da se bavimo istinom i onim što se dešava u Srbiji i da svaki predlog zakona, koji dođe u ovaj parlament, neko od toga ima koristi, da li da se poštuje zakon ili da se poštuju neki koji kažu da su ugrožena ljudska prava, a oni mogu sa motornom testerom da uđu u RTS. Koje su tu bile kaznene mere? Nikakve. Šta mi dolazimo? Da mlatimo praznu slamu u parlamentu? Ne smemo njima da odgovorimo. Pazi Boga ti.

Molim vas, kada predlažemo zakone, pogotovo ovaj kodeks, pa nećemo mi sada u ovom kodeksu da gledamo da li je neko pustio brkove ili nije ili već ne znam šta.

Zna se šta je kodeks, hvala Bogu, svako od nas ko sedi ovde ni jednom od poslanika nisam mogao da zamerim da nisu se lepo obukli ili da, ne znam, su rekli nešto što ne priliči u ovom parlamentu.

Postoji nešto što se zove i afekat. U afektu kad te neko napadne, blati, laže, a gde će da mu odgovori narodni poslanik nego u parlamentu? Narodni poslanici su predstavnici političkih stranaka.

Narod je poslao narodne poslanike u parlament i imaju pravo i za to pravo oni imaju imunitet i taj neko ako smatra da narodni poslanik laže o njemu, a nikada niko od poslanika nije prvi napao nekog iz opozicije osim da mu je odgovorio na nešto, čak se i ne pozivaju poslanici na imunitet kada ih ti takvi tuže i odu na sud, pa čak ne dođe ni na suđenje, na ročište ne dolaze zato što je istina na ovoj drugoj strani.

Molim i vas predsedniče kao predsednika parlamenta i šefove poslaničkih grupa da svi mi reagujemo, a ne samo eto mi da radimo, sutra će biti ta tačka dnevnog reda da neko ocenjuje naš rad itd. Pa, oni da su ocenjivali naš rad, pošteno, bez da primenjuje dvostruke aršine, mi bi do sada bili u EU, ali kao takvi mi bi im smetali zato što ekonomski razvoj Srbije se razlikuje od najrazvijenijih država u Evropi, da ne govorim i ne spominjem imena. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Gospodine predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, ja imam jedno pitanje i jedan predlog.

Pitanje je za ministra poljoprivrede – kako da zaustavimo da poljoprivredni proizvođači večito rade za nakupce i trgovce? Nikada tovna junad nije bila jeftinija nego poslednjih meseci. Ako jedno tele košta 600 evra i mora poljoprivredni proizvođač da ga čuva od devet do 12 meseci, nekad je tovna junad bila pre par meseci 2,2 evra, a danas je 1,7, a da je cena u kasapnicama ostala ista. Gde te pare idu? Znači dupla šteta i za poljoprivrednog proizvođača i za kupce, sve one koji odlaze u prodavnice, kasapnice da kupuju, ono što se zove potrošačka korpa.

Imajući u vidu da poljoprivredni proizvođač jednom godišnje prima platu, jednom godišnje dolazi do para, koji ima 10 junadi u štali, on na ovaj način gubi između 3.000 i 4.000 evra godišnje. Ne kažem da je kriv za to ministar poljoprivrede, ali moraće da se uključi i inspekcija, da vidimo gde ta razlika u ceni odlazi, da se dešava kao sada, da oni koji se bave preradom mesa i prodaju sveže meso u kasapnicama zarađuju i po dva puta više nego što je cena nabavka.

Drugi moj predlog je da se Veljko Odalović, sekretar Skupštine, imenuje da ide da obiđe kovid ambulante, da obiđe narodne poslanike, da vidi u kakvom su zdravstvenom stanju i da da izveštaj parlamentu, i to već danas da krene da radi, imajući u vidu da on ima imunitet, da se ne plaši, da najbolje neko ko nema veze sa zdravstvom, a nema virus, nema ni simptome, on je u ovom trenutku zdrav čovek, a nema ni neki veliki posao u parlamentu, da to bude njegov zadatak. Siguran sam da svi ti pacijenti koji se tamo nalaze imaju maksimalnu uslugu, ali isto tako da dobijamo i savet kada je u pitanju preventiva i od nekog ko nije zdravstveni radnik ili lekar.

Da se zahvalimo i zdravstvenim radnicima i lekarima. Iz dana u dan dobijamo informaciju da je neko od naših prijatelja dobio virus, ali ono što je najgore, siguran sam da preko 20% građana u Srbiji ima virus, a nema simptome. Sada kad se kaže - bio sam na nekom skupu, niko nije imao temperaturu, a posle tri, četiri ili pet dana neko lice se zarazilo ili dobilo koronu.

Dame i gospodo, još jednom da apelujem da smanjimo malo, neću reći propagandu, nije to propaganda, ali malo manje medijske poruke, da svakoga dana mi slušamo kako će sutra da umre ovoliko, prekosutra onoliko. Moramo da radimo i da nosimo taj virus, kao da je to običan grip, da rade fabrike, da nam deca idu u škole. Evo, neki gradovi su uveli, ovo je pitanje za ministra prosvete, neki gradovi sami su uveli i doneli odluku da đaci ne idu u škole. Ne može grad da ima takvu autonomiju. Autonomiju nad decom imaju roditelji i roditelj ako da saglasnost da mu dete ide u školu, to dete treba da ide u školu ili u vrtić.

Tako da, molim vas, predsedniče Skupštine, da izvršite konsultaciju sa Veljkom, pošto on nema pravo da diskutuje, da li prihvata ovaj moj predlog. Ne mogu da predložim da se stavi na glasanje, ali on stvarno treba da ode i da obiđe sve pacijente. Ne znam u ovom trenutku koliko je zaraženih narodnih poslanika. Ono što je meni poznato, jeste da ih je više od četiri. Mi trebamo da radimo i ne sme korona da nas uplaši, nas narodne poslanike, mi koji nemamo virus, a nemamo ni simptome. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 10.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 28.05.2012 - 20.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Predsednik skupštine Grada Skupština grada Jagodine Grad Mesečno 0.00 RSD 20.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 0.00 RSD 03.06.2016 -