ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Marković je do sada bio narodni poslanik tri puta. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 10. sazivu bio je član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

U 11. sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodovstvo i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe je bio zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 706 sati, 54 puta se obraćao u plenumu, dva puta je učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja i 15 puta u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 391 put, i svaku put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 117. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenik je predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe.

Od 2008. do 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda.

Predstavnik je Republike Srbije kao akcionara u NIP Kompanija Borba ad Beograd od 2018. godine.

Političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci. Prilikom raskola u ovoj stranci 2008. godine priklonio se struji koja je osnovala Srpsku naprednu stranku.

Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora stranke Vračar.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 01.09.2022, 14:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 54
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Zahvaljujem, gospodine Orliću.

Uvaženi gosti, dame i gospodo narodni poslanici, danas je na dnevnom redu sednica Narodne skupštine i Predlog odluke o izmeni Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije.

Stoga je Odbor za odbranu i unutrašnje poslove na sednici održanoj jutros razmatrao ovaj predlog i jednoglasno odlučio da predloži Narodnoj skupštini da prihvati predlog odluke.

Ja ću se, predsedniče, u najkraćem osvrnuti na sam predlog i prvenstveno želim da podsetim da je učešće u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu jedna od tri misije Vojske Srbije, a u skladu sa Strategijom nacionalne bezbednosti, kao i Strategijom odbrane Republike Srbije.

Tri su nova elementa koje ovaj predlog odluke predviđa i to su, kao što smo i čuli, vojna misija Evropske unije za obuku u Mozambiku, dakle, učešće pripadnika Vojske Srbije u navedenoj misiji doprinelo bi daljem jačanju saradnje Republike Srbije i Evropske unije u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Zatim, pojačao bi se kvalitet angažovanja Republike Srbije u multinacionalnim operacijama Evropske unije i stekla bi se nova iskustva i znanja za pripreme i angažovanja u multinacionalnim operacijama u narednom periodu.

Kako smo čuli od ministra, osnovni cilj misije je podrška u formiranju mozambičkih snaga za brzo reagovanje jačine od 1.300 do 1.500 vojnika.

Zatim, imamo operaciju Nezavisne međunarodne mirovne organizacije Multinacionalne snage i posmatrači na Sinajskom poluostrvu. Tokom učešća u pomenutoj misiji pripadnici Vojske Srbije bili bi pod kontrolom komandanta multinacionalnih snaga i posmatrača, dok bi inženjerska jedinica Vojske Srbije bila prema zadacima organizovana u okviru kontingenta Sjedinjenih Američkih Država na Sinajskom poluostrvu. Vojnici bi bili angažovani i tokom 2023. godine i rad bi im bio vremenski ograničen na godinu dana, dok bi opremu, alat za rad itd, obezbedila multinacionalna snaga i posmatrači.

Zatim, imamo borbenu grupu Evropske unije za upravljanje kriznim situacijama. Srbija je dobijanjem statusa za članstvo u EU započela bližu integraciju u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Učešćem pripadnika Vojske Srbije u novopredloženim operacijama povećao bi se broj lica, kako smo i čuli, sa dosadašnjih 700 na do 800 lica. Odluka se donosi iz razloga jer postoji potreba za brzo razmeštanje snaga u kratkom vremenskom roku, dakle, pet do deset dana, u zavisnosti od pojavljivanja eventualnih novih kriznih žarišta.

Istakao bih da možemo biti ponosni na sve naše pripadnike Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama. Oni su svojim zalaganjem, profesionalizmom i iskustvom na najbolji način dali svoj doprinos jačanju ugleda Republike Srbije u svetu.

Gospodine predsedniče, iskoristio bih priliku da izrazim zadovoljstvo i snažnu podršku odluci o povećanju broja pripadnika specijalnih snaga, ali i povećanje njihovih plata, kao i najavu predsednika države Aleksandra Vučića, da ćemo nastaviti sa ulaganjima u naoružanje i opremu i daljem jačanju naše vojske.

Svedoci smo, dame i gospodo, da su ove najave o kojima sam govorio izazvale opštu histeriju i negativnu kampanju kod nekih naših suseda, ali ono što je krajnje problematično je što su se toj kampanji, koja je i očekivana iz nekih medija u našem susedstvu, toj kampanji su se momentalno pridružili i mnogi domaći i političari i razne nevladine organizacije i samozvani analitičari, a i neki mediji.

Ono što je činjenica i ono što je važno naglasiti uvek i na svakom mestu, to je da je jaka i snažna Vojska Srbije ključni faktor mira i stabilnosti u Srbiji, ali i u celom regionu i ono što je još bitnije od toga, da je upravo ona garant zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Stoga, uveren sam da ćete i vi, dame i gospodo narodni poslanici, imati razumevanja za iznete argumente i da ćete u danu za glasanje podržati Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Nije lako slušati ove silne mudrosti koje dolaze od prekoputa.

Predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je upućeno Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i policiji, odnosno MUP i tužilaštvu. Odnosi se na pljačku ogromnih razmera, a u kojoj je vinovnik ili bolje rečeno jedan od vinovnika narodni poslanik stranke Vuka Jeremića, kako god se zvala ta stranka, Miroslav Aleksić.

Ako neko ne zna, to vam je ovaj junak koji je pre neki dan na Posebnoj sednici Narodne skupštine posvećenoj Kosovu i Metohiji punih 20 minuta iznosio gomili najodvratnijih laži, izmišljotina, kojekakvih besmislica, optužbi navodnih na račun Aleksandra Vučića, a onda kada je završio svoju tiradu, brže bolje je junački pobegao iz parlamenta, ne bi li izbegao da Vučić obriše patos sa njim, figurativno govorim, da snagom argumenata razobliči sve njihove laži i izmišljotine.

To su vam, predsedavajući, ti junaci koji, navodno, jedva čekaju priliku za duel sa Vučićem, da mu oni svašta kažu, da mu pokažu, da mu objasne itd, a onda kada dobiju priliku, onda kada Vučić dođe, onda hrabro pobegnu sa megdana, trče koliko ih noge nose. Kako se zove onaj Husein Bolt, Husein Bolt im nije ravan kada treba da pobegnu.

Pitam navedene institucije, a pogotovo tužilaštvo, da li su otpočeli istražne i sve ostale zakonom predviđene radnje, a u vezi sa navodima da je tast Miroslava Aleksića u periodu dok je obavljao funkciju, da li direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik ili šefa ekspoziture, mislim da to nije naročito važno, u svakom slučaju rukovodioca Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik, da je godinama prebacivao ogromne svote novca na račun svoje nevladine organizacije, ako se ne varam Fonda za unapređenje resursa građana.

Dakle, u pitanju je nevladina organizacija čiji je osnivač upravo on, Aleksićev tast, a u kojoj su članovi upravnog odbora i Miroslav Aleksić i njegova supruga, odnosno ćerka ovog čoveka. Dakle, kako smo čuli i od predsednika države pre neki dan, u periodu od 2008. do 2012. godine ta nevladina organizacija je dobila ukupno 685 hiljada evra, i to: 2008. godine 180 hiljada evra, 2009. godine 170 hiljada evra, 2010. godine nešto manje, 35 hiljada evra, 2011. godine 130 hiljada evra i 2012. godine 170 hiljada evra. Dakle, ukupno 685 hiljada evra za pet godina.

Ovde je, predsedavajući, model sledeći: osnuješ nevladinu organizaciju sa ćerkom i zetom, iskoristiš svoj položaj, svoju funkciju, iskoristiš politički uticaj svog zeta tada i ubaciš 685 hiljada evra na svoj račun i račun svoje porodice. Ako ovo nije školski primer najogoljenijeg kriminala, onda ja ne znam šta je kriminal. Ako ovo nije primer i trgovine uticaja i sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja, onda stvarno ne znam šta jeste primer za sve to i onda dođeš ovde u Narodnu skupštinu i pričaš prazne priče i zamajavaš narod i zamislite on nekog optužuje za nešto. On koji je sudski dokazani lažov.

Ovo je inače, predsedavajući, vrlo zanimljiv saziv Narodne skupštine. Dakle, imamo sudski dokazanog lažova – Miroslava Aleksića, osuđenog, jer je masno lagao o Jovanjici, o Andreju Vučiću itd, onda imamo sudski dokazanog lopova, a to je isto iz njegove strane, Bora Novaković iz Novog Sada koji je osuđen zato što je ojadio Novi Sad za više miliona evra. Dakle, osuđen čovek. Znači, imamo sudski dokazanog lažova, sudski dokazanog lopova i, pazite sada, obojica dolaze iz iste stranke, stranke Vuka Jeremića koji je godinama uzimao novac od sudski dokazanog međunarodnog kriminalca Patrika Hoa, sećate se Patrika Hoa, milione mu je prebacivao, dakle. Lepo društvo, sve sami osuđenici, sve sami kriminalci.

Insistiram da se ovakvi primeri bahatosti i ogoljenog kriminala podhitno sankcionišu i procesuiraju, da nadležni organi hitno reaguju i procesuiraju sve odgovorne za ovaj lopovluk i za ovu pljačku. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Predsedavajuća, naravno predlažem da se odbije i ovaj amandman. Potpuno sam saglasan sa obrazloženjem koje je Vlada Republike Srbije dostavila u svom mišljenju, kada je reč o ovom amandmanu.

Hteo bih samo da se osvrnem ukratko na onaj deo koji se odnosi na ugroženost, na pretnje funkcionerima, javnim ličnostima, itd. Istina je jedino da su najugroženiji i najveći broj pretnji stigao upravo na adresu Aleksandra Vučića. On je danas najugroženija ličnost u Srbiji, u tom smislu. Ne prođe bezmalo ni jedna nedelja a da ne dobije pretnju smrću, da ne dobije najmonstruoznije, da kažem, pretnje i on i članovi njegove porodice. To svi znate. Onda, nemojte biti toliko licemerni da osuđujete nadležne organe. Kako je to lepo objasnio malopre, ovlašćeni predstavnik naše poslaničke grupe, Uglješa Mrdić, koji imaju službenu dužnost da štite štićeno lice, u ovom slučaju predsednika Republike od takvih napada i od takvih prednji.

S druge strane, čuli smo licitiranje da je prećeno i nekim novinarima, ne znam, Marku Vidojkoviću, Kulačinu, itd. Ja, ne znam da li znate predsedavajuća, to su ljudi koji vode nekakvu emisiju koja je cela posvećena isključivo i samo napadu na predsednika države. U toj emisiji je prećeno nekoliko puta predsedniku Republike. Psovana je majka predsedniku Republike, od strane upravo tih tzv. novinara.

Za sam kraj. Jedan kolega je, da li u pežorativnom smislu, pokušao da nazove nas poslanike vladajuće koalicije, odnosno vladajuće većine Vučićevim poslanicima. Da mi smo Vučićevi poslanici. Svaki poslanik SNS je Vučićev poslanik i mi se time ponosimo. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

To je jedna u nizu anomalija našeg Poslovnika o radu, ali bože moj.

Dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi članovi Vlade, imam nekoliko poslaničkih pitanja, ali ne znam, s obzirom da je blizu 19.00 časova, da li ćemo uspeti da dobijemo odgovore, ali ako budemo efikasni možda i uspemo u tome.

Dakle, svakako prvo pitanje je upućeno ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, a tiče se ulaganja u naoružanje i opremu, modernizaciju vojne tehnike, forsiranja u domaće proizvodnje u te svrhe. Takođe bih želeo da iskoristim priliku da se zahvalim na malopređašnjem iscrpnom odgovoru u vezi najave uvođenja obaveznog vojnog roka. Mislim da je to jako važno, zato što je u poslednje vreme na delu prava histerija u pojedinim medijima, uglavnom su to oni mediji pod kontrolom Dragana Đilasa, i vrši se snažna negativna kampanja protiv redovnog služenja vojnog roka i te ideje i te najave.

Doduše, oni inače vode kampanju protiv svega što je dobro za Srbiju, protiv svega što je patriotski, protiv svakog poteza koji štiti srpske nacionalne interese. Spremni su da napadnu i najbolju moguću ideju i najbolji mogući potez, samo ukoliko to dolazi od strane Aleksandru Vučiću, pa bile to vakcine, bio to najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, bio to spomenik Stefanu Nemanji, bila to zlatiborska gondola, bilo šta, bilo šta da je u pitanju, oni će to napasti ukoliko to dolazi od Aleksandra Vučića.

I kad već spominjem najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, želeo bih da nam se obrati, ukoliko nam vreme dozvoli, i ministar finansija gospodin Mali po ovom pitanju, jer ovi pomenuti mediji su, verovali ili ne, uspeli da napadnu i tu temu, uspeli su da napadnu i najavljen paket pomoći građanima, privredi i stanovništva. Kažu kako je 110 evra, dakle, 30 plus 30 plus 50 evra namenjenih za građane Srbije uvreda zapravo za građane Srbije, kako je to ništa, kako taj novac ništa ne znači, kako je to vređanje zapravo građana Srbije. Pa, izvinjavam se što nemamo svi toliko novca kao oni, što nismo toliko bogati, silni i moćni kao oni da im 110 evra ne predstavlja ništa u životu i da to smatraju uvredom. Izvinjavam se zbog toga u ime svih nas, u ime normalne Srbije, u ime zdrave Srbije i zaista im se izvinjavam u to ime.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine.

Poštovani članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, veliki broj medija u Srbiji je danas objavio informacije o ogromnom bogatstvu u nekretninama brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa, a koje se meri u hiljadama kvadrata raznih nekretnina. Dakle, stanovima, lokalima i garažama u samom centru grada, ali i u širem centru Beograda, a čija se vrednost meri u milionima evra.

S toga, postavljam nekoliko pitanja predsedniku Vlade, gospođi Brnabić, ministru unutrašnjih poslova, i ako nije tu, ministru pravde, takođe. Kako je Đilasov brat, kako je bilo ko u Srbiji, ali u ovom slučaju Đilasov brat, stekao toliko bogatstvo koje se meri u 29 stanova, lokala i garaža u centru Beograda?

Na koje načine je zaradio stanove poput stana u Siminoj ulici u Beogradu od 91 kvadrata, zatim stana u Beogradskoj ulici, takođe čak pet stanova u jednoj zgradi u ulici Velisava Vulovića od po 127 kvadrata svaki stan? U pitanju je Savski Venac, jedna od centralnih beogradskih opština. Zatim, stan u Gospodar Jevremovoj ulici od 143 kvadrata. Gospodar Jevremova, sam centar Beograda, i još mnogo nekretnina, kao što sam rekao, 29 ukupno čija je ukupna kvadratura 1.726 kvadrata.

Znate li koliko godina je potrebno da čitava porodica radi da bi zaradila jedan ovakav stan, a ne skoro 30, koliko godina je potrebno za to? Pedeset prosečnih porodica u Srbiji, ukupno 50 porodica nema ove nekretnine ili ovoliko nekretnina koliko ima samo jedan čovek, brat Dragana Đilasa, Gojko Đilas.

S tim u vezi pitam, kako je to moguće i da li će biti istraženo poslovanje firmi, pogotovo ofšor kompanija u kojima Đilasov brat ima upravljačka prava?

Smatram, gospođo predsedniče Vlade, da je potrebno detaljno istražiti sve ove navode, jer je to idealna prilika da vidimo kako su se pojedini tajkuni decenijama bogatili do enormnih granica na račun građana Srbije, dolazili do nenormalnog kapitala i bogatstva i to u vreme kada su građani Srbije rapidno siromašili. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Zahvaljujem i vama, gospođo Brnabić, na odgovoru.

Želeo bih samo da kažem da se, kada govorim o toj temi, vrhunac licemerja tog dela opozicije upravo vidi u hajci i kampanji koju vode protiv Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, konkretno brata, koga uporno napadaju za razne kvadrate, imovinu, zemljišta, itd. Naravno, uvek se ispostavi da su u pitanju gole laži, besmislice i izmišljotine, a oni su upravo ti koji poseduju nenormalno bogatstvo, dokazano, prijavljeno. Upravo u tome se vidi suština njihovog licemerja.

Iskoristio bih priliku da postavim i neka pitanja kada je reč o Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Gospođo Obradović, nedavno ste pozvali građane da provere svoje podatke u Centralnom registru stanovništva na portalu e-uprave, pa me zanima kakve su prve reakcije građana? Imate li podatke da li građani uopšte koriste Centralni registar stanovništva?

Drugo pitanje za gospođu Obradović je sledeće. U medijima se spominje da odbornici SO Bujanovac žele da proglase počasnim građaninom ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaja. Da li je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave stigla zvanično ta inicijativa?

Treće pitanje – pre nekoliko dana Nacionalna akademija je započela obuku za nove gradonačelnike, odnosno predsednike opština. Kakav je odziv i kakve efekte očekujete od ove obuke? Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Nije lako slušati ove silne mudrosti koje dolaze od prekoputa.

Predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je upućeno Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i policiji, odnosno MUP i tužilaštvu. Odnosi se na pljačku ogromnih razmera, a u kojoj je vinovnik ili bolje rečeno jedan od vinovnika narodni poslanik stranke Vuka Jeremića, kako god se zvala ta stranka, Miroslav Aleksić.

Ako neko ne zna, to vam je ovaj junak koji je pre neki dan na Posebnoj sednici Narodne skupštine posvećenoj Kosovu i Metohiji punih 20 minuta iznosio gomili najodvratnijih laži, izmišljotina, kojekakvih besmislica, optužbi navodnih na račun Aleksandra Vučića, a onda kada je završio svoju tiradu, brže bolje je junački pobegao iz parlamenta, ne bi li izbegao da Vučić obriše patos sa njim, figurativno govorim, da snagom argumenata razobliči sve njihove laži i izmišljotine.

To su vam, predsedavajući, ti junaci koji, navodno, jedva čekaju priliku za duel sa Vučićem, da mu oni svašta kažu, da mu pokažu, da mu objasne itd, a onda kada dobiju priliku, onda kada Vučić dođe, onda hrabro pobegnu sa megdana, trče koliko ih noge nose. Kako se zove onaj Husein Bolt, Husein Bolt im nije ravan kada treba da pobegnu.

Pitam navedene institucije, a pogotovo tužilaštvo, da li su otpočeli istražne i sve ostale zakonom predviđene radnje, a u vezi sa navodima da je tast Miroslava Aleksića u periodu dok je obavljao funkciju, da li direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik ili šefa ekspoziture, mislim da to nije naročito važno, u svakom slučaju rukovodioca Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik, da je godinama prebacivao ogromne svote novca na račun svoje nevladine organizacije, ako se ne varam Fonda za unapređenje resursa građana.

Dakle, u pitanju je nevladina organizacija čiji je osnivač upravo on, Aleksićev tast, a u kojoj su članovi upravnog odbora i Miroslav Aleksić i njegova supruga, odnosno ćerka ovog čoveka. Dakle, kako smo čuli i od predsednika države pre neki dan, u periodu od 2008. do 2012. godine ta nevladina organizacija je dobila ukupno 685 hiljada evra, i to: 2008. godine 180 hiljada evra, 2009. godine 170 hiljada evra, 2010. godine nešto manje, 35 hiljada evra, 2011. godine 130 hiljada evra i 2012. godine 170 hiljada evra. Dakle, ukupno 685 hiljada evra za pet godina.

Ovde je, predsedavajući, model sledeći: osnuješ nevladinu organizaciju sa ćerkom i zetom, iskoristiš svoj položaj, svoju funkciju, iskoristiš politički uticaj svog zeta tada i ubaciš 685 hiljada evra na svoj račun i račun svoje porodice. Ako ovo nije školski primer najogoljenijeg kriminala, onda ja ne znam šta je kriminal. Ako ovo nije primer i trgovine uticaja i sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja, onda stvarno ne znam šta jeste primer za sve to i onda dođeš ovde u Narodnu skupštinu i pričaš prazne priče i zamajavaš narod i zamislite on nekog optužuje za nešto. On koji je sudski dokazani lažov.

Ovo je inače, predsedavajući, vrlo zanimljiv saziv Narodne skupštine. Dakle, imamo sudski dokazanog lažova – Miroslava Aleksića, osuđenog, jer je masno lagao o Jovanjici, o Andreju Vučiću itd, onda imamo sudski dokazanog lopova, a to je isto iz njegove strane, Bora Novaković iz Novog Sada koji je osuđen zato što je ojadio Novi Sad za više miliona evra. Dakle, osuđen čovek. Znači, imamo sudski dokazanog lažova, sudski dokazanog lopova i, pazite sada, obojica dolaze iz iste stranke, stranke Vuka Jeremića koji je godinama uzimao novac od sudski dokazanog međunarodnog kriminalca Patrika Hoa, sećate se Patrika Hoa, milione mu je prebacivao, dakle. Lepo društvo, sve sami osuđenici, sve sami kriminalci.

Insistiram da se ovakvi primeri bahatosti i ogoljenog kriminala podhitno sankcionišu i procesuiraju, da nadležni organi hitno reaguju i procesuiraju sve odgovorne za ovaj lopovluk i za ovu pljačku. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Zahvaljujem.

Imam više poslaničkih pitanja, pa pošto vidim da je praksa da se pitanja postavljaju predsedniku Skupštine, pa imam i ja jedno pitanje za njega. Da li zna zašto građani Kruševca jednog narodnog poslanika, mi ga ovde zovemo „primerak“, a građani Kruševca ga zovu „NATO lokator“, zovu „NATO lokator“? Jasna je aluzija da je u pitanju 1999. godina i NATO bombardovanje, a u pitanju je, a svi znaju ko je, najglasniji Belivukov advokat, portparol, glasnogovornik, kako god želite, Srđan Milivojević. Mislim da bi bilo interesantno da građani Srbije znaju zašto ga građani Kruševca zovu „NATO lokator“.

(Srđan Milivojević: Locirao sam vas kao izdajnike.)

Ponavljam poslaničko pitanje opštini Trstenik o svim zloupotrebama gospodina Miroslava Aleksića, narodnog poslanika, za vreme dok je bio predsednik opštine Trstenik i mislim da bi bilo jako značajno da dobijemo sve detalje, pošto još nisam dobio odgovor na poslaničko pitanje o svim njegovim zloupotrebama i kada je reč o zloupotrebama subvencija i kada je reč o nepotizmu, zapošljavanju rodbine itd, i kada je reč o aferi sa izgradnjom benzinske pumpe, pa kada dobijemo odgovor, onda ćemo građane Srbije upoznati sa svim detaljima, mada građani Srbije već znaju mnogo o njegovim nepočinstvima, jer je u pitanju sudski dokazani lažov, jer je masno lagao o Andreju Vučiću, o Jovanjici, a za šta je osuđen, ako se ne varam 300 hiljada dinara plus troškovi. Koristim priliku da pitam – da li je platio to što treba da plati Andreju Vučiću.

Imam još nekoliko poslaničkih pitanja i upućeni su Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, mislim da se tako sada zove to ministarstvo, kao i REM-u, kao i Savetu za štampu, a sve u cilju zaštite interesa javnosti, kao i zaštite korisnika i elektronskih i štampanih medija, a to je da li će reagovati na besprizornu kampanju više medija, kako elektronskih, tako i štampanih, a svi zajedno pripadaju onoj grupi tajkunskih medija, Šolakovih medija, to svi znaju, „Junajted grupa“ ili kako se već znaju, a koju mesecima vode protiv predsednika države Aleksandra Vučića? Ja sam već više puta postavljao slično pitanje, ali ovog puta sam želeo da apostrofiram događaje od pre nekoliko dana kada su otišli korak dalje, pa su počeli otvoreno da prete Aleksandru Vučiću.

Dakle, izvesna Jelena Obućina, koja vodi neki večernju emisiju na jednoj od tih Šolakovih tajkunskih televizija, je saopštila da će Vučić, ukoliko ne prizna Kosovo biti pokopan…

(Srđan Milivojević: Politički.)

Posle je ona pokušavala da se odbrani kako je tobože pogrešno protumačena, kako ona to zapravo nije mislila, kako to zapravo nije rekla itd, da bi par dana potom objavila kako joj stižu razne pretnje i uvrede na društvenim mrežama itd, ali ovde je reč o dvostrukim aršinima, a i vrhunskom licemerju. Pazite sada, kada Vučiću ili članovima njegove porodice ili članovima Vlade ili nekome od nas iz SNS mesecima i godinama stižu najmonstruoznije, najbrutalnije uvrede, najvulganije moguće pretnje, uvrede itd, onda se to relativizuje, onda se to ismeva, onda to čak i nije tema za njihove medije, ali kada se njima desi tako nešto – e, onda je to glavna vest, onda je ta vest u rangu nuklearne katastrofe, onda se posle vodi kampanja kako su oni žrtve političkog terora, kako su oni žrtve progona…

(Srđan Milivojević: Ćuruvija, Stambolić, Oliver Ivanović.)

…maltretiranja, targetiranja itd. Treba li da podsećam na onaj najmonstruozniji…

(Predsedavajuća: Bez dobacivanja.)

…tvit koji je jedan od poslanika ovde koji sedi preko puta mene, ovaj Belivukov portparol koji je objavio, a koji se odnosi na Danila Vučića i na poređenje sa Gadafijem itd.

Treba li da podsećam na to?

Dakle, evo jednog kratkog prikaza. Ja vas molim da mi 30 sekundi dozvolite preko pet minuta zato što ste dozvolili i Dverima i ostalim strankama.

Želim samo da ukažem kako izgleda ta satanizacija i taj medijski mrak u Srbiji. Ovde su ispred mene samo za mesec dana naslovne strane jednog dnevnog lista koji pripada toj „Junajted grupi“, toj grupaciji tajkunskih medija.

(Srđan Milivojević: Vreme! Vreme!)

(Borislav Novaković: Vreme! Vreme!)

„Danas“, 1. novembar, Aleksandar Vučić na naslovnoj strani…

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Zahvaljujem.

Gospodine Orliću, ja neću zloupotrebljavati ovaj institut postavljanja poslaničkih pitanja za iznošenje gomile laži, izmišljotina, kao neki koji su govorili pre mene, pa citirajući i prepričavajući izjave okorelih kriminalaca i monstruma koji i za njih, očigledno to nisu, čim njihove izjave uzimaju zdravo za gotovo. Imamo jedan primer čije je poslaničko pitanje bilo pravi primer kako se zloupotrebljava ovaj Poslovnik.

Imam nekoliko pitanja, jedno je upućeno opštini Trstenik. Dakle, želimo kao poslanička grupa sve informacije, o svim zloupotrebama Miroslava Aleksića, narodnog poslanika, dok je bio predsednik opštine Trstenik, ako se ne varam u periodu 2012. do 2016. godine, dakle, od dodeljivanja subvencija, do zapošljavanja rodbine, itd. Smatram da je jako važno da građani Rasinskog okruga, da građani Trstenika dobiju potpuni uvid o svim zloupotrebama koje je gospodin Aleksić vršio dok je bio predsednik opštine.

Moje drugo poslaničko pitanje je upućeno nadležnim bezbednosnim službama države, prvenstveno BIA, ali i ostalim službama, Vojnobezbednosnoj agenciji, a odnosi se na delovanje raznih stranih službi i stranih centara moći po pitanju narušavanja unutrašnjoj bezbednosti zemlje.

Predsedniče, odmah da napomenem, i to je jako važno, da služba koja, da kažemo, upućuje ovo moje poslaničko pitanje navedenim adresama, dakle, da jasno naznači da ne insistiram na uobičajenoj proceduri za dobijanje odgovora od strane agencija zbog osetljive materije, zbog osetljivog političkog trenutka, već će biti dovoljno da taj odgovor dobijem kroz redovne izveštaje koje te agencije podnose skupštinskim odborima, dakle, Odboru za kontrolu službi bezbednosti, Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, čiji sam svakako član, a koji nose oznake stepena tajnosti.

Naime, da li su u poslednjih nekoliko meseci naše službe uočile povećanje broja i obima aktivnosti stranih službi koje su usmerene protiv naše zemlje, a ja ću biti slobodan da to nazovem svojevrsnim hibridnim ratom koji se vodi protiv Srbije i koje zemlje, odnosno službe tih zemalja prednjače u tome?

Zašto ovo pitam? Ne treba biti veliki stručnjak iz geopolitike da bi shvatili da se svet nakon 24. februara, od kako traje rat između Rusije i Ukrajine, potpuno promenio i oštro, da kažem, polarizovao na dve nevidljive strane. Srbija se u tom smislu nalazi u vrlo specifičnoj, komplikovanoj i teškoj situaciji što zbog inače specifičnog položaja naše zemlje, što zbog drugih faktora koji utiču na to i predmet smo najrazličitijih pritisaka i pretnji koji se iz dana u dan pojačavaju i slobodno mogu da kažem da teško postoji neka zemlja u Evropi koja je danas u težoj poziciji od Srbije.

Ako na sve to dodamo inače tešku situaciju i sve akutne probleme koje imamo na Kosovu i Metohiji i neviđene pritiske koji trpimo po pitanju proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, onda je svima jasno koliko je zapravo teška situacija u kojoj se nalazimo.

Uprkos svemu tome, uprkos svim pritiscima, uprkos svim problemima, uprkos svim napadima, Srbija je izabrala, i tu pre svega želim da se zahvalim državničkom i odgovornom rukovodstvu na čelu sa Aleksandrom Vučićem, doslednu i principijelnu, da kažem, primenu međunarodnog prava, izabrali smo politiku neutralnosti, izabrali smo politiku nemešanja u tuđe ratove i politiku očuvanja prijateljskih zemalja sa svima onima sa kojima imamo prijateljske zemlje. I, ono što je najvažnije, izabrali smo politiku brige o svojim građanima, svojoj državi i svojim sopstvenim državnim i nacionalnim interesima. Izabrali smo da vodimo srpsku politiku.

Međutim, predsedavajući, upravo zbog takvog stava i takve politike Srbija i naročito Aleksandar Vučić predmet su svakodnevnih, mogu da kažem, najraznovrsnijih napada i mene ne čudi kada ti napadi stižu iz Sarajeva, iz Zagreba, iz Prištine. Od njih to stalno i doživljavamo. To je, inače, i jedina konstanta o njihovoj politici. Oni to stalno i rade. Ovde je mnogo veći problem što u samoj Srbiji imamo neprestanu i neprekidnu kampanju koja se vodi protiv Aleksandra Vučića i od nekih medija i od tzv. nevladinog sektora, i od raznih političara i levica i desnica, i evrofanatici i evroskeptici, i ovi što bi tobože branili Kosovo i ovi što bi Kosovo sutra zamenili za obećanje o bržem pristupanju EU. Dakle, svima je jedina konstanta napad na Aleksandra Vučića.

Uskoro završavam u narodnoj rečenici. Ovi nam jedni probiše uši sa pričom kako će Vučić priznati Kosovo, pa su onda licitirali sa datumima, pa sada će u aprilu, pa sada će u maju, pa u septembru sigurno itd, itd. samo što se to nikad nije desilo i zato zbog svega, i zaista završavam sada, predsedavajući, možemo očekivati neviđene pritiske, nastavak tih pritisaka, pojačavanje pritisaka upravo na 7. jul, upravo na predsednika države koji je jedini garant zaštite srpskih nacionalnih interesa.

Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 26.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
NIP Kompanija Borba ad Beograd (Predstavnik Republike Srbije kao akcionara) Javni Mesečno 40000.00 RSD 10.10.2018 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 01.08.2022 -