ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Marković je do sada bio narodni poslanik tri puta. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 10. sazivu bio je član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

U 11. sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodovstvo i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe je bio zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 706 sati, 54 puta se obraćao u plenumu, dva puta je učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja i 15 puta u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 391 put, i svaku put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 117. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenik je predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe.

Od 2008. do 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda.

Predstavnik je Republike Srbije kao akcionara u NIP Kompanija Borba ad Beograd od 2018. godine.

Političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci. Prilikom raskola u ovoj stranci 2008. godine priklonio se struji koja je osnovala Srpsku naprednu stranku.

Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora stranke Vračar.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 01.09.2022, 14:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 54
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Znam, vidim.

Predsedniče, dugo sam se pitao šta je to što prethodnog govornika, kada kažem prethodnog govornika, da ne bude zabune, dakle mislim na prethodnog govornika po listi govornika, tera stalno na nasilje, na izazivanje incidenata, na fizičke obračune i slično.

Juče ovde u Narodnoj skupštini je pokušao da izazove incident i pre neki dan kada smo raspravljali o izboru Vlade, doduše nije uspeo u tome, brže bolje je pobegao nazad, u svoje klupe.

Onda sam se malo bolje informisao i shvatio da su zapravo nasilje i sklonost ka fizičkom sukobu, ka fizičkom obračunu, ka izazivanju incidenata zapravo konstanta u njegovom političkom delovanju. On to stalno radi.

Puna mu je biografija takvih stvari. Doduše u toj biografiji ima svega, ima tu i mnogo lopovluka, ima i kriminala, ima i korupcije, o čemu je govorio i uvaženi kolega Jovanov. Ima i sudskih presuda i to različitih sudskih presuda, ali ipak ima najviše fizičkog nasilja - sukob sa policijom, tuča u kafani, napad na policiju, napad na Milenka Jovanova i to ne samo ovde u Narodnoj skupštini, nego i u Pokrajinskoj skupštini.

Dakle, sve u svemu možemo slobodno da zaključimo da je reč o poslednjoj osobi koja ovde u Narodnoj skupštini ima pravo da nam drži bilo kakve moralne pridike, a bogami u pitanju je poslednja osoba koja uopšte sme i može da pomene kriminal i korupciju kada znamo da postoje i pravosnažne presude za to. Tako da vas molim, gospodine predsedavajući, da u budućnosti pošto je ovo očigledno trend koji će se nastaviti da kada počne neko svoje lupetanje o nekakvom kriminalu, da li je to po naređenju Albija Kurtija ili po njegovom ličnom nahođenju, da imate u vidu o kakvoj je osobi reč i sa kim to mi zapravo ovde imamo posla.

Uvaženi ministri, dame i gospodo narodni poslanici, ovo je već ko zna koja po redu rasprava o budžetu ili rebalansu budžeta, a u kojoj je jedna od glavnih tema povećanje penzija, povećavanje plata, razna druga davanja pomoći građanima itd.

To je ono što je dobro. Ja ne mogu da sakrijem, da kažem, zadovoljstvo zbog toga. Dakle, ne mogu da sakrijem zadovoljstvo zbog činjenice da će penzije, uključujući ovo ali i januarsko povećanje, skočiti za preko 20%. Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo, zbog činjenice da će plate u javnom sektoru skočiti za 12,5%. Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo da će pripadnicima Vojske Srbije primanja skočiti za 25%, da će minimalan plata u Srbiji iznositi preko 40.000 dinara, da mladi u Srbiji već treći put za relativno kratko vreme dobijaju ne tako malu pomoć od države.

Pritom, ono što je jako bitno i što treba naglasiti, da sve ovo ostvarujemo bez dodatnog zaduživanja, da sve ovo ostvarujemo bez nepovoljnih zaduživanja, da ovim ne narušavamo i ne ugrožavamo makro-ekonomsku stabilnost.

Zašto ovo podvlačim, zašto je važno istaći da sve ovo ostvarujemo bez nepovoljnih kredita? Pa zato što su neki drugi, dok su vršili vlast, a neki od njih sede preko puta nas i danas nam ovde nešto pridikuju, e pa oni su radili sve suprotno.

Evo kako je to otprilike izgledalo u njihovo vreme kada su oni vodili državu. Idu izbori - šta ćemo da radimo, povećavaj penzije, ali nemamo para u budžetu za to, nema veze, zadužuj se, besomučno se zadužuj, ali ko će to da vrati, nećemo mi, nema veze, neko drugi će to da vrati. Dakle, to je bio model njihovog upravljanja i njihovog vladanja.

Svi ostali pokazatelji, ministre, govore da je stanje javnih finansija više nego stabilno i rekordna nezaposlenost, i rekordna naplata poreza, koju ste juče spominjali, i priliv direktnih stalnih investicija itd. Sve ono što smo već ova dva dana dovoljno govorili.

Osim ove, da kažem socijalne komponente, pomenuo bih i razvojnu komponentu, i činjenicu da nijedan infrastrukturni projekat ili kapitalna investicija neće biti obustavljena već će se nastaviti i sa izgradnjom autoputeva, saobraćajnica, puteva, škola, bolnica, vrtića itd.

Neko je, predsedniče, pomenuo u jučerašnjoj raspravi ulaganja u sektor odbrane i za pripadnike Vojske Srbije. Želim posebno zadovoljstvo da izrazim zbog većih ulaganja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije kako kada je reč o opremanju, nabavci vozila, modernizaciji tehnike i naoružanja, vojne opreme itd. ali tako kada je reč i o popravljanju materijalnog statusa našeg vojnika.

Morate da znate, odnosno bolje rečeno, moramo da znamo, da ako želimo da imamo vojsku, moramo da ulažemo u našeg vojnika. Mislim da je to jedan od najvećih prioriteta, zato što je jaka i snažna vojska, upravo garant mira i stabilnosti u regionu, baš zato što ne želimo nove ratove, baš zato što ne želimo nikakve sukobe, baš zato želimo da ulažemo u dobro obučenu, dobro opremljenu, savremenu Vojsku Srbije, snažnu i jaku Vojsku Srbije, koja će biti garant mira i stabilnosti.

Moramo zadržati vojnike, moramo ulagati u njihovu opremu i obezbediti ima materijalnu sigurnost, jer to su ljudi koji su danonoćno na braniku naše otadžbine, ne beže od izazova, ne beže od opasnosti. Milion puta su to i pokazali i važno je da pošaljemo poruku, da država brine o svojim vojnicima i visoko ceni njihovu požrtvovanost. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 19.10.2022.

Zahvaljujem uvažena gospođo Božić.

Kada prethodi govornik pominje nasilje u Novom Sadu mene to asocira i odmah se setim nasilja u Novom Sadu u kome je vinovnik upravo bio prethodni govornik, a moja uvažena koleginica Biljana Pantić Pilja je rekla po kakvom je nadimku poznat prethodni govornik, a u pitanju je nasilje iz 2018. godine kada je napadao policajce na dužnosti, kada je udarao ljude, a zbog čega je i hapšen, a zbog čega je i osuđen i to pravosnažno, ako se ne varam, na šest meseci zatvora.

Dakle, imamo posla sa čovekom koji je pravosnažno osuđen za nasilje u Novom Sadu i on danas nama spočitava i drži neke moralne lekcije.

Znate, meni prethodni govornik nikada nije bio naročito interesantan, ali običnom Gugl pretragom sam naišao na mnoštvo materijala, istine radi uglavnom su u pitanju malverzacije razne zbog kojih je i odgovarao krivično, a i moja uvažena koleginica Pilja je malopre rekla i po čemu je najpoznatiji, a to je čuvena afera, afera po kojoj je i dobio nadimak Bora Solunac i ako je neko mislio da taj nadimak nosi zbog toga što mu je možda deda učesnik Solunskog fronta nije već po tome što se u vreme kada je njegova stranka, tadašnja stranka, dakle ne ova u kojoj je danas, nego tadašnja stranka vladala Srbijom, to je bilo vreme kada je u Narodnoj skupštini vladajuća većina glasala iz Bodruma i Soluna itd. Naravno, tu ima i čitav niz malverzacija, ali ne bih želeo da trošim sve vreme poslaničke grupe na Boru Solunca, pa ću da pređem na ono što je tema dnevnog reda, a to je Predlog izmena i dopuna Zakona, odnosno Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima.

Dakle, na ovoj sednici kako smo čuli i kako smo i rekli, započinjemo taj prvi korak u procesu izbora nove Vlade Srbije raspravom o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima koji je podnela grupa od 148 narodnih poslanika. Odmah na početku, gospođo Božić, želim da istaknem da snažno podržavam ove izmene zato što smatram da su one osnovni preduslov da dobijemo efikasnu Vladu, energičnu Vladu, Vladu koja će moći da se suoči sa svim izazovima, pretnjama, rizicima, pogotovo u ova teška vremena koja su pred nama i Vladu koja će svuda i na svakom mestu da vodi računa prvenstveno o interesima svojih građana i svoje države.

Jako je važno da naglasim da će buduća Vlada Srbije predstavljati kontinuitet reformskog napretka Srbije, a čiji je pokretač nekadašnji predsednik Vlade, a danas predsednik države Aleksandar Vučić.

Kada kažem kontinuitet tu mislim na kontinuitet, da kažem, u svim onim segmentima, kao i u ciljevima koje smo postavili kao osnov rada te buduće Vlade i kada je reč o nastavku ekonomskog rasta Srbije i podizanju životnog standarda građana i kada je reč o nastavku krupnih infrastrukturnih projekata, ali isto tako i kada je reč o borbi za očuvanje srpskih nacionalnih interesa, pogotovo mislim i pre svega mislim na opstanak i očuvanje srpskog naroda na KiM i kada je reč o političkoj stabilnosti Srbije i regiona kao preduslovu za ekonomski rast i razvoj i kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala i u svim onim segmentima, kao i u brojnim drugim segmentima mi smo ostvarili i ostvarujemo rezultate i ti rezultati se vide. Ti rezultati se vide na svakom koraku i to više niko ne pokušava da ospori. Kada kažem – niko, mislim niko ozbiljan, ne mislim na razne politikante i diletante.

Iz godine u godinu jačamo privrednu aktivnost u Srbiji, stvaramo bolji investicioni ambijent, beležimo veći priliv stranih direktnih investicija, što opet dovodi do povećanja broja novih radnih mesta, što opet dovodi do podizanja životnog standarda građana i Srbija je danas apsolutni lider u regionu i kao što rekoh malopre – to više niko ni u svetu, ni ovde ne pokušava da ospori.

Ono što je jako važno, osim što smo postali lider u regionu, postali smo neko u koga svi Srbi gledaju, svi Srbi ma gde god oni živeli gledaju kao nekoga na koga mogu da se oslone, kao nekoga na čiju pomoć uvek i na svakom mestu mogu da računaju.

Ono što želim da naglasim je bezbednosni i odbrambeni sistem koji je na veoma visokom nivou, čak svetlosnim godinama daleko od onog perioda kada su neki, a neki od njih su malo prigovorili, uništavali, devastirali naš odbrambeni sistem, devastirali naše odbrambene sposobnosti, razarali našu vojsku, topili opremu, oružje i sve ostalo, rasprodavali u staro gvožđe, a sve to sa rečenicom – a šta će nam vojska, ne treba nam vojska.

Za razliku od njih mi dobro znamo šta će nam vojska. Dobro znamo koliko je važno imati snažnu vojsku. Mi dobro znamo koliko je važno ulagati u modernu i efikasnu vojsku i to kao faktor mira i stabilnosti baš zato što nećemo nove ratove, baš zato što ne želimo nikakve nove sukobe. Baš zato hoćemo da ulažemo u našu vojsku da sačuvamo mir i stabilnost i u Srbiji, ali i u regionu i uprkos svemu ovome što sam rekao znamo da nijednog sekunda, nijednog sekunda ne smemo da se opuštamo, ne želimo da se opuštamo jer znamo da nije dovoljno da kažemo – bolji smo od ovih štetočina koji su pustošili Srbiju godinama. Naravno da smo bolji, pa to svi vide, pa to svi znaju. Naravno da smo bolji i to rezultati pokazuju. Naravno da to nije dovoljno i zato svaki put prilikom izbora nove Vlade podižemo tu lestvicu sve više i više, ubeđeni da možemo još bolje i da od Srbije pravimo uspešnu, modernu, pristojnu i uređenu zemlju. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 19.10.2022.

Radi građana i radi istine, dakle, da neko ne stekne utisak da je u pitanju nekakav Robin Hud koji se zalagao za nekakve građane ili tako nešto. Dakle, nije nikakav Robin Hud, u pitanju je tuča u kafani. U kafani se potukao i to sa policijom koji su bili na dužnosti, a sudski organi su rekli svoje. On je pravosnažno osuđen, gospođo Božić, pravosnažno osuđen za ono što je radio.

Međutim, da nije reč ni o kakvom Robin Hudu, pokazuju i njegova ranija dela. Dakle, nije ovo usamljen slučaj. Ima tih dela ili što kaže gospodin Rističević, nedela koliko želite.

Bora Solunac, sada ja čitam jedan novinski tekst. Opet kažem, obično gugl pretragom izađe vam gomila vaših nepodopština. Kaže – Bora Solunac je uhapšen septembra 2013. godine zajedno sa vlasnikom industrije mesa Petrom Matijevićem i to zbog mahinacija sa građevinskim zemljištem na kome je izgrađen hotel „Holidej In“ u Novom sadu. Optužen je da je odštetio budžet Novog Sada za 1,3 milina evra. Tada je dva meseca proveo u pritvoru, da bi ponovo bio uhapšen novembra 2014. godine. Tada je optužen da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj i omogućio vlasniku firme „Borovica transport“ Dušanu Borovici da pribavi četiri miliona evra, oštetivši time budžet Novog Sada.

Viši sud u Beogradu osudio ga je u januaru 2017. godine na tri godine i šest meseci zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evropa. Dakle, sada ne pričamo o onoj malopređašnjoj presudi. Sada pričamo o jednoj potpuno novoj presudi. Dakle, evo sa kakvima mi imao posla. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

To je jedna u nizu anomalija našeg Poslovnika o radu, ali bože moj.

Dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi članovi Vlade, imam nekoliko poslaničkih pitanja, ali ne znam, s obzirom da je blizu 19.00 časova, da li ćemo uspeti da dobijemo odgovore, ali ako budemo efikasni možda i uspemo u tome.

Dakle, svakako prvo pitanje je upućeno ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, a tiče se ulaganja u naoružanje i opremu, modernizaciju vojne tehnike, forsiranja u domaće proizvodnje u te svrhe. Takođe bih želeo da iskoristim priliku da se zahvalim na malopređašnjem iscrpnom odgovoru u vezi najave uvođenja obaveznog vojnog roka. Mislim da je to jako važno, zato što je u poslednje vreme na delu prava histerija u pojedinim medijima, uglavnom su to oni mediji pod kontrolom Dragana Đilasa, i vrši se snažna negativna kampanja protiv redovnog služenja vojnog roka i te ideje i te najave.

Doduše, oni inače vode kampanju protiv svega što je dobro za Srbiju, protiv svega što je patriotski, protiv svakog poteza koji štiti srpske nacionalne interese. Spremni su da napadnu i najbolju moguću ideju i najbolji mogući potez, samo ukoliko to dolazi od strane Aleksandru Vučiću, pa bile to vakcine, bio to najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, bio to spomenik Stefanu Nemanji, bila to zlatiborska gondola, bilo šta, bilo šta da je u pitanju, oni će to napasti ukoliko to dolazi od Aleksandra Vučića.

I kad već spominjem najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, želeo bih da nam se obrati, ukoliko nam vreme dozvoli, i ministar finansija gospodin Mali po ovom pitanju, jer ovi pomenuti mediji su, verovali ili ne, uspeli da napadnu i tu temu, uspeli su da napadnu i najavljen paket pomoći građanima, privredi i stanovništva. Kažu kako je 110 evra, dakle, 30 plus 30 plus 50 evra namenjenih za građane Srbije uvreda zapravo za građane Srbije, kako je to ništa, kako taj novac ništa ne znači, kako je to vređanje zapravo građana Srbije. Pa, izvinjavam se što nemamo svi toliko novca kao oni, što nismo toliko bogati, silni i moćni kao oni da im 110 evra ne predstavlja ništa u životu i da to smatraju uvredom. Izvinjavam se zbog toga u ime svih nas, u ime normalne Srbije, u ime zdrave Srbije i zaista im se izvinjavam u to ime.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine.

Poštovani članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, veliki broj medija u Srbiji je danas objavio informacije o ogromnom bogatstvu u nekretninama brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa, a koje se meri u hiljadama kvadrata raznih nekretnina. Dakle, stanovima, lokalima i garažama u samom centru grada, ali i u širem centru Beograda, a čija se vrednost meri u milionima evra.

S toga, postavljam nekoliko pitanja predsedniku Vlade, gospođi Brnabić, ministru unutrašnjih poslova, i ako nije tu, ministru pravde, takođe. Kako je Đilasov brat, kako je bilo ko u Srbiji, ali u ovom slučaju Đilasov brat, stekao toliko bogatstvo koje se meri u 29 stanova, lokala i garaža u centru Beograda?

Na koje načine je zaradio stanove poput stana u Siminoj ulici u Beogradu od 91 kvadrata, zatim stana u Beogradskoj ulici, takođe čak pet stanova u jednoj zgradi u ulici Velisava Vulovića od po 127 kvadrata svaki stan? U pitanju je Savski Venac, jedna od centralnih beogradskih opština. Zatim, stan u Gospodar Jevremovoj ulici od 143 kvadrata. Gospodar Jevremova, sam centar Beograda, i još mnogo nekretnina, kao što sam rekao, 29 ukupno čija je ukupna kvadratura 1.726 kvadrata.

Znate li koliko godina je potrebno da čitava porodica radi da bi zaradila jedan ovakav stan, a ne skoro 30, koliko godina je potrebno za to? Pedeset prosečnih porodica u Srbiji, ukupno 50 porodica nema ove nekretnine ili ovoliko nekretnina koliko ima samo jedan čovek, brat Dragana Đilasa, Gojko Đilas.

S tim u vezi pitam, kako je to moguće i da li će biti istraženo poslovanje firmi, pogotovo ofšor kompanija u kojima Đilasov brat ima upravljačka prava?

Smatram, gospođo predsedniče Vlade, da je potrebno detaljno istražiti sve ove navode, jer je to idealna prilika da vidimo kako su se pojedini tajkuni decenijama bogatili do enormnih granica na račun građana Srbije, dolazili do nenormalnog kapitala i bogatstva i to u vreme kada su građani Srbije rapidno siromašili. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Zahvaljujem i vama, gospođo Brnabić, na odgovoru.

Želeo bih samo da kažem da se, kada govorim o toj temi, vrhunac licemerja tog dela opozicije upravo vidi u hajci i kampanji koju vode protiv Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, konkretno brata, koga uporno napadaju za razne kvadrate, imovinu, zemljišta, itd. Naravno, uvek se ispostavi da su u pitanju gole laži, besmislice i izmišljotine, a oni su upravo ti koji poseduju nenormalno bogatstvo, dokazano, prijavljeno. Upravo u tome se vidi suština njihovog licemerja.

Iskoristio bih priliku da postavim i neka pitanja kada je reč o Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Gospođo Obradović, nedavno ste pozvali građane da provere svoje podatke u Centralnom registru stanovništva na portalu e-uprave, pa me zanima kakve su prve reakcije građana? Imate li podatke da li građani uopšte koriste Centralni registar stanovništva?

Drugo pitanje za gospođu Obradović je sledeće. U medijima se spominje da odbornici SO Bujanovac žele da proglase počasnim građaninom ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaja. Da li je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave stigla zvanično ta inicijativa?

Treće pitanje – pre nekoliko dana Nacionalna akademija je započela obuku za nove gradonačelnike, odnosno predsednike opština. Kakav je odziv i kakve efekte očekujete od ove obuke? Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2022.

Zahvaljujem.

Gospodine Orliću, ja neću zloupotrebljavati ovaj institut postavljanja poslaničkih pitanja za iznošenje gomile laži, izmišljotina, kao neki koji su govorili pre mene, pa citirajući i prepričavajući izjave okorelih kriminalaca i monstruma koji i za njih, očigledno to nisu, čim njihove izjave uzimaju zdravo za gotovo. Imamo jedan primer čije je poslaničko pitanje bilo pravi primer kako se zloupotrebljava ovaj Poslovnik.

Imam nekoliko pitanja, jedno je upućeno opštini Trstenik. Dakle, želimo kao poslanička grupa sve informacije, o svim zloupotrebama Miroslava Aleksića, narodnog poslanika, dok je bio predsednik opštine Trstenik, ako se ne varam u periodu 2012. do 2016. godine, dakle, od dodeljivanja subvencija, do zapošljavanja rodbine, itd. Smatram da je jako važno da građani Rasinskog okruga, da građani Trstenika dobiju potpuni uvid o svim zloupotrebama koje je gospodin Aleksić vršio dok je bio predsednik opštine.

Moje drugo poslaničko pitanje je upućeno nadležnim bezbednosnim službama države, prvenstveno BIA, ali i ostalim službama, Vojnobezbednosnoj agenciji, a odnosi se na delovanje raznih stranih službi i stranih centara moći po pitanju narušavanja unutrašnjoj bezbednosti zemlje.

Predsedniče, odmah da napomenem, i to je jako važno, da služba koja, da kažemo, upućuje ovo moje poslaničko pitanje navedenim adresama, dakle, da jasno naznači da ne insistiram na uobičajenoj proceduri za dobijanje odgovora od strane agencija zbog osetljive materije, zbog osetljivog političkog trenutka, već će biti dovoljno da taj odgovor dobijem kroz redovne izveštaje koje te agencije podnose skupštinskim odborima, dakle, Odboru za kontrolu službi bezbednosti, Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, čiji sam svakako član, a koji nose oznake stepena tajnosti.

Naime, da li su u poslednjih nekoliko meseci naše službe uočile povećanje broja i obima aktivnosti stranih službi koje su usmerene protiv naše zemlje, a ja ću biti slobodan da to nazovem svojevrsnim hibridnim ratom koji se vodi protiv Srbije i koje zemlje, odnosno službe tih zemalja prednjače u tome?

Zašto ovo pitam? Ne treba biti veliki stručnjak iz geopolitike da bi shvatili da se svet nakon 24. februara, od kako traje rat između Rusije i Ukrajine, potpuno promenio i oštro, da kažem, polarizovao na dve nevidljive strane. Srbija se u tom smislu nalazi u vrlo specifičnoj, komplikovanoj i teškoj situaciji što zbog inače specifičnog položaja naše zemlje, što zbog drugih faktora koji utiču na to i predmet smo najrazličitijih pritisaka i pretnji koji se iz dana u dan pojačavaju i slobodno mogu da kažem da teško postoji neka zemlja u Evropi koja je danas u težoj poziciji od Srbije.

Ako na sve to dodamo inače tešku situaciju i sve akutne probleme koje imamo na Kosovu i Metohiji i neviđene pritiske koji trpimo po pitanju proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, onda je svima jasno koliko je zapravo teška situacija u kojoj se nalazimo.

Uprkos svemu tome, uprkos svim pritiscima, uprkos svim problemima, uprkos svim napadima, Srbija je izabrala, i tu pre svega želim da se zahvalim državničkom i odgovornom rukovodstvu na čelu sa Aleksandrom Vučićem, doslednu i principijelnu, da kažem, primenu međunarodnog prava, izabrali smo politiku neutralnosti, izabrali smo politiku nemešanja u tuđe ratove i politiku očuvanja prijateljskih zemalja sa svima onima sa kojima imamo prijateljske zemlje. I, ono što je najvažnije, izabrali smo politiku brige o svojim građanima, svojoj državi i svojim sopstvenim državnim i nacionalnim interesima. Izabrali smo da vodimo srpsku politiku.

Međutim, predsedavajući, upravo zbog takvog stava i takve politike Srbija i naročito Aleksandar Vučić predmet su svakodnevnih, mogu da kažem, najraznovrsnijih napada i mene ne čudi kada ti napadi stižu iz Sarajeva, iz Zagreba, iz Prištine. Od njih to stalno i doživljavamo. To je, inače, i jedina konstanta o njihovoj politici. Oni to stalno i rade. Ovde je mnogo veći problem što u samoj Srbiji imamo neprestanu i neprekidnu kampanju koja se vodi protiv Aleksandra Vučića i od nekih medija i od tzv. nevladinog sektora, i od raznih političara i levica i desnica, i evrofanatici i evroskeptici, i ovi što bi tobože branili Kosovo i ovi što bi Kosovo sutra zamenili za obećanje o bržem pristupanju EU. Dakle, svima je jedina konstanta napad na Aleksandra Vučića.

Uskoro završavam u narodnoj rečenici. Ovi nam jedni probiše uši sa pričom kako će Vučić priznati Kosovo, pa su onda licitirali sa datumima, pa sada će u aprilu, pa sada će u maju, pa u septembru sigurno itd, itd. samo što se to nikad nije desilo i zato zbog svega, i zaista završavam sada, predsedavajući, možemo očekivati neviđene pritiske, nastavak tih pritisaka, pojačavanje pritisaka upravo na 7. jul, upravo na predsednika države koji je jedini garant zaštite srpskih nacionalnih interesa.

Zahvaljujem.

Petnaesto vanredno zasedanje, 11.01.2022.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Žao mi je što prethodni govornik, zapravo, govornik pre gospodina Arežine nije imao strpljenja, već je odmah nakon što je prosuo gomilu gluposti i besmislica pobegao iz sale, ali to je već njegov običaj i manir.

Zbog građana želim da kažem da ne postoji državni organ, ne postoji funkcioner države Srbije koji nije osudio skandalozno ponašanje i događaje iz Priboja. Ne postoji ni jedan pristojan čovek u Srbiji kome nije bilo teško da gleda onaj snimak i koji nije osudio onako ponašanje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić će sutra boraviti u Priboju, gde će, po ko zna koji put još jednom poručiti da je država Srbija država srpskog naroda, ali i svih građana koji u njoj žive i da smo svi apsolutno ravnopravni, jednaki i da je državi Srbiji stalo do Bošnjaka.

Kada to kažem mislim na najbolji mogući način da je stalo do svih njenih građana i, naravno Bošnjaka iz tog dela Srbije i na taj način ću uticati na smanjenje rastućih međunacionalnih tenzija.

Samo oni koji od toga vide neku šansu da ostvare neku političku korist, samo oni potenciraju to kao temu i ne prihvataju ovakve argumente.

Dame i gospodo narodni poslanici, današnje poslaničko pitanje postavljam Vladi Republike Srbije, odnosno predsedniku Vlade gospođi Ani Brnabić. Odnosi se na tzv. proteste i blokade saobraćaja koji se poslednjih nedelja organizuju po Srbiji, a pogotovo zbog najava da će se to nastaviti, pa čak i radikalizovati.

Dakle, šta će država Srbija preduzeti da zaštiti ogromnu većinu građana Srbije od terora apsolutne, ali vrlo agresivne manjine u Srbiji, blokiranjem puteva ključnih saobraćajnica, autoputeva itd.

Zašto ovo pitam? Zato što je danas apsolutno svakom u Srbiji jasno da su ovo čisto politički protesti, da nemaju nikakve veze ni sa ekologijom, ni sa Zelenom agendom, ni sa brigom o životnoj sredini, ni sa famoznim „Rio Tintom“, već se organizuju isključivo i jedino u dnevno političke svrhe sa jednim jedinim ciljem, a to je rušenje Aleksandra Vučića.

To je sad već svima jasno u Srbiji, ako je iko imao ikakvih nedoumica u tom smislu, jer kako objasniti činjenicu da smo im apsolutno sve, ali baš sve zahteve ispunili, što je, između ostalog potvrdio i onaj Savo Manojlović koji je organizator tih protesta, ili jedan od organizatora, i oni uprkos tome i dalje insistiraju i nastavljaju sa protestima, pogotovo ako imamo u vidu da ova grupa tih lažnih ekologa, taj Ćuta i ostali ni ne postavljaju nove zahteve.

Znamo i mi da je nervoza kod njih velika zbog predstojećih izbora i da je sada na delu takmičenje ko će od njih imati primat na tom delu opozicione političke scene i to je sve u redu, ali ne mogu građani Srbiji da ispaštaju zbog njihovih bolesnih političkih ambicija.

Dakle, sve to govori da ovde nije u pitanju nikakva briga za ekologiju, nikakva briga za očuvanje životne sredine već su ovi protesti isključivo politički motivisani. Da se razumemo svako u Srbiji ima pravo da protestvuje. Dakle, svako može da protestvuje, svako u Srbiji ima pravo na ispoljavanje svog političkog stava, ali u skladu sa zakonom i Ustavom ove zemlje.

Čak, i ovi lažni ekolozi i taj Ćuta i Zelenović i svi ostali i oni imaju pravo, pa čak i na političke proteste i to je sve legitimno, ali nemojte se onda kriti iza nekakve ekologije. Izađite i recite – mi smo protiv Aleksandra Vučića. Mi želimo da dođemo na vlast u Srbiju zajedno sa Đilasom, Lutovcem, Jeremićem i svima ostalima. Sve je to legitimno, ali što se krijete iza ekologije. Dakle, izađite i recite, pa da vidimo koliko će građana Srbije da vas podrži u tome.

Oni znaju da u tom slučaju nemaju apsolutno nikakve šanse, pa onda i ne pokušavaju da se sakriju iza nekakvih ekoloških i nevladinih organizacija itd, sa ciljem da prevare birače u Srbiji.

Sada se nalazimo, predsedavajući, u jednoj da kažem šizofrenoj situaciji, a to je da oni koji su direktno odgovorni za dovođenje, za sve probleme vezane za „Rio Tinto“. Dakle, oni koji su direktno doveli „Rio Tinto“ u Srbiju danas protestvuju protiv „Rio Tinta“. Kakve veze SNS ima sa „Rio Tintom“? Kakve veze Aleksandar Vučić ima sa „Rio Tintom“? Svi važni dogovori, sve ključne odluke, vezane za Rio Tinto donete su u periodu od 2004. do 2012. godine. Ko je bio na vlasti tada? Aleksandar Vučić ili neki drugi?

Dakle, isti oni koji danas protestvuju protiv Rio Tinta pokušavajući da ušićare neki politički poen i to građani Srbije treba da znaju. Ali dobro, da ako pustimo licemerje njihovo na stranu, evo, protestujte, protestujte do mile volje, ali u skladu sa zakonom. Ali, ne možeš da blokiraš autoput, ne možeš da blokiraš vitalne međunarodne saobraćajnice, ne možeš da zakočiš život u Srbiji, ne možeš da maltretiraš građane, ne možeš da kršiš zakone Republike Srbije.

Ono što je posebno opasno to su najave da će se ti protesti radikalizovati, pa sad vidimo da nam prete paralisanjem Srbije, čak nasiljem, čak blokadom granica, verovali ili ne, čak i blokadom državne granice. Zato apelujem na Vladu Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, sve nadležne organe, da se spreče bilo kakvi izlivi nasilja i da se prestane sa maltretiranjem građana od strane ovih lažnih ekologa.

Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.11.2021.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvek kada pomislimo da su Đilasovi i Šolakovi mediji u Srbiji dotakli dno i da bukvalno ne mogu biti gori, oni nas demantuju i pokažu da ne postoji granica koju nisu u stanju da pređu.

Zašto ovo govorim? Izneću nekoliko primera iz čega se jasno vidi kakva je njihova uređivačka politika, ako se to uopšte može nazvati uređivačkom politikom, jer ja bih pre rekao da je u pitanju neprestana kampanja protiv Srbije prevashodno, naravno protiv naših nacionalnih interesa i naravno glavna meta im je uvek Aleksandar Vučić, predsednik države, koji je ključni zaštitnik upravo tih naših nacionalnih interesa.

Dakle, u napadima na Aleksandra Vučića apsolutno ih ne zanima da li će time ugroziti interese Srbije, da li će time ugroziti poziciju Srbije kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu. Ništa ih od toga ne zanima, osim da iskoriste svaku, ama baš svaku temu i svaku priliku da pokušaju da naprave političku štetu. Naglašavam – pokušaju, zato što im do sada to nije pošlo za rukom.

Imamo primer od juče, Đilasov tabloidni portal „Nova.rs“ objavljuje članak koji glasi, pazite predsedavajući sada, kažu – Vučića će zatresti osveta iz Nemačke, Violina stranka uzima diplomatiju.

Dakle, hajde prvo da pojasnimo o čemu se ovde radi ako nekom još nije jasno. U pitanju je Partija zelenih u Nemačkoj, koja će verovatno, mada nije sigurno, biti deo nove vladajuće većine, odnosno vladajuće koalicije, a kada kažu – Violina stranka, tu misle na Violu fon Kramon koja je najistaknutiji albanski lobista i to po sopstvenom priznanju. Dakle, ovo ne tvrdi niko iz SNS, ovo ona sama za sebe tvrdi da je albanski lobista.

Dakle, pazite na koliko nivoa je ovo problematično. Pazite sa kakvom, da kažem, sladostrašću oni pišu ovo. Dokle ide ovo ludilo, oni se unapred raduju što postoji mogućnost da u pregovorima o formiranju nove Vlade Nemačke, Ministarstvo spoljnih poslova pripadne partiji Viole fon Kramon, kao da to samo po sebi sada nešto znači ili valjda misle da će ako se to uopšte desi, da Viola fon Kramon na taj način iskoristiti svoj uticaj da još snažnije napada Srbiju, da još snažnije i jače udara po Srbiji, kao da je malo do sada to radila, kao da je malo što se otvoreno svrstala na albansku stranu kada je reč o pitanju KiM.

Dozvolite mi da samo pokažem jedan primer, kaže Viola fon Kramon – jesam kosovski lobista, ali ne plaćen, ja sam lobistkinja interesa građana Kosova, zalažem se za kosovsku stvar. Dakle, o tome mi govorimo. I sada se oni kolektivno raduju, dakle, žurku prave što će možda ta Viola fon Kramon biti u prilici da još jače napada Srbiju i da još žešće zastupa albansku, kako ona kaže, stvar.

Još jedan primer od pre par dana, dakle, isti portal je u pitanju, ne mogu da se, predsedavajući, ne osvrnem i na to da je gospođa Fon Kramon, osim što se otvoreno svrstala na stranu Albanaca, dakle, da se oglasila sramnim, da kažem, saopštenjem kada je bila u pitanju akcija tzv. kosovske policije, u kojoj je teško povređen Srećko Sofronijević, gde su tzv. kosovski policajci, bukvalno naoružani do zuba, upotrebivši šok bombe i suzavce, otvorili vatru na goloruki srpski narod, tom prilikom Viola fon Kramon kaže – akcija protiv šverca na Kosovu je bila potrebna, na vlastima Kosova je da odluče kada i gde će koristiti policijske snage. Dakle, ovo vam govorim u prilog tome o čemu pričam danas.

Još jedan primer imamo od pre par dana, isti portal je u pitanju, dakle, nova.rs, koji na naizgled istu vest ima potpuno dve različite reakcije, evo šta je u pitanju. Dakle, na vest da je neko pokušao da uništi tablu Aćif Efendije u Novom Pazaru, naslov glasi ovako: „Incident u Novom Pazaru, muškarac pokušao da uništi tablu Aćif Efendije“, dok na vest da je neko pokušao da uništi mural Ratka Mladića naslov glasi: „Bačena crna farba na mural Ratku Mladiću, čistači oprali lice zločincu“. Pa sram vas bilo, sram da vas bude, vas sa nova.rs. Ako ništa drugo, sram vas bilo zbog vrhunskog licemerja.

Dakle, kada neko napadne tablu Aćif Efendije, onda je to vandalizam, onda je to skandal, onda su to vandali, a kada neko napadne mural generala Ratka Mladića, e on tada postaje čistač, on postaje heroj, on postaje aktivista za ljudska prava, on postaje borac za mir u svetu itd. Sada vidite s kim imamo posla. Dakle, imamo posla sa ljudima koji uvek, apsolutno uvek, staju na antisrpsku stranu, podržavaju svaki antisrpski stav i njihova politika, predsedavajući, svodi se na – što gore po Srbiju, to bolje po njih. Međutim, i s tim završavam, u praksi se ispostavilo da što je bolje Srbiji, to je njima gore. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 03.09.2020.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 23.04.2014 - 03.06.2016.
NIP Kompanija Borba ad Beograd (Predstavnik Republike Srbije kao akcionara) Javni Mesečno 40000.00 RSD 10.10.2018 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 03.06.2016 - 03.08.2020.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 03.08.2020 -